Juha Sipilä http://sakarimkinen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/taxonomy/term/132875/all Sun, 11 Mar 2018 07:58:28 +0200 fi SOTE-keskukseen maksimi 60km! http://hemmokoskiniemi.puheenvuoro.uusisuomi.fi/252090-sote-keskukseen-maksimi-60km <p>SOTE-keskuksien etäisyydelle tulisi määrittää maksimietäisyys, koska elämme harvaanasutussa maassa ja jokaisen -syrjässäkin asuvan ihmisen sosiaali- ja terveyspalvelut tulee taata turvallisuus edellä.</p> <p>Mikä olisi sitten SOTE-keskuksen maksimi&nbsp; etäisyys kansalaisesta? Sanoisin, että se on noin 60 km, koska palvelujen piiriin menee tuosta etäisyydestä noin tunti.</p> <p>Toinen kriteeri voisi tietenkin olla aika lähimpään Sote-keskukseen.&nbsp;</p> <p>Mikäli Sipilän hallitus hyväksyy SOTE-ratkaisun nykyisessä muodossa on takulla varmaa, että maaseudun syrjäisissä kylissa asuvat kansalaiset ovat epätasaarvoisessa tilanteessa ja joillekin SOTE-palvelut saattavat karata satojen (100km) kilometrien päähän.</p> <p>Kuka voi puhtaalta otsalta väittää, että kaikkien kansalaisten tasa-arvo toteutuu.&nbsp;Tietenkin maan hallitus, Sipilä, Soini ja Orpo etunenässä.</p> <p>Perustuslakivaliokunta joka tarkastaa lakien perustuslaillisen soveltuvuuden rikkoo nykyistä p-plakia, jos väittää, että SOTE-lait turvaavat yhdenvertaiset palvelut kansalaisille.</p> <p>Tottahan se on, että syrjäisissä kylissä asuu vanhuksia ja sairaita suhteessa muuhun väestöön enemmän ja herttää päättäjässä ajatuksen, että saavat tyytyäkkin kohtaloonsa.</p> <p>&quot; Itseppä ovat asuinpaikkansa valinneet, kun elävät ulkopuolella kustannustehokkaiden markkinavoimien&quot;.</p> <p>Näin kävi Posti ja tietoliikenneasioissa, poliisin paveluissa ja näin tulee käymään terveyspalveluissa.</p> <p>Erona vain se, että siellä missä niitä eniten tarvitaan niitä ei saada.</p> <p>&nbsp;</p><div class="field field-type-number-integer field-field-first-published"> <div class="field-items"> <div class="field-item odd"> 0 </div> </div> </div> SOTE-keskuksien etäisyydelle tulisi määrittää maksimietäisyys, koska elämme harvaanasutussa maassa ja jokaisen -syrjässäkin asuvan ihmisen sosiaali- ja terveyspalvelut tulee taata turvallisuus edellä.

Mikä olisi sitten SOTE-keskuksen maksimi  etäisyys kansalaisesta? Sanoisin, että se on noin 60 km, koska palvelujen piiriin menee tuosta etäisyydestä noin tunti.

Toinen kriteeri voisi tietenkin olla aika lähimpään Sote-keskukseen. 

Mikäli Sipilän hallitus hyväksyy SOTE-ratkaisun nykyisessä muodossa on takulla varmaa, että maaseudun syrjäisissä kylissa asuvat kansalaiset ovat epätasaarvoisessa tilanteessa ja joillekin SOTE-palvelut saattavat karata satojen (100km) kilometrien päähän.

Kuka voi puhtaalta otsalta väittää, että kaikkien kansalaisten tasa-arvo toteutuu. Tietenkin maan hallitus, Sipilä, Soini ja Orpo etunenässä.

Perustuslakivaliokunta joka tarkastaa lakien perustuslaillisen soveltuvuuden rikkoo nykyistä p-plakia, jos väittää, että SOTE-lait turvaavat yhdenvertaiset palvelut kansalaisille.

Tottahan se on, että syrjäisissä kylissä asuu vanhuksia ja sairaita suhteessa muuhun väestöön enemmän ja herttää päättäjässä ajatuksen, että saavat tyytyäkkin kohtaloonsa.

" Itseppä ovat asuinpaikkansa valinneet, kun elävät ulkopuolella kustannustehokkaiden markkinavoimien".

Näin kävi Posti ja tietoliikenneasioissa, poliisin paveluissa ja näin tulee käymään terveyspalveluissa.

Erona vain se, että siellä missä niitä eniten tarvitaan niitä ei saada.

 

]]>
9 http://hemmokoskiniemi.puheenvuoro.uusisuomi.fi/252090-sote-keskukseen-maksimi-60km#comments Juha Sipilä SOTE-keskukset Timo Soini Sun, 11 Mar 2018 05:58:28 +0000 Hemmo Koskiniemi http://hemmokoskiniemi.puheenvuoro.uusisuomi.fi/252090-sote-keskukseen-maksimi-60km
Sipilän sumutus http://mikkoisomki.puheenvuoro.uusisuomi.fi/251857-sipilan-sumutus <p>&nbsp;</p> <p>&rdquo;Tulos tai ulos&rdquo;, pohtii pääministeri Sipilä. Mitä muutakaan! Talouskasvu ja työllisyyskehitys antavat syytä riemuun.</p> <p>Sipilän &rdquo;talkoiden&rdquo; saaga alkoi toukokuun lopussa 2015, jolloin talous oli taantumassa. Strategia yhteistä vihollista talouden taantumaa markkinoitiin &rdquo;talkoina&rdquo;. Henkipatosta oli tarkoitus tehdä selvää.</p> <p>Mutta mittelö taantumaa vastaan ei sujunutkaan odotetulla tavalla. Talouden taantuman pilvisuma häilyi yhä taivaalla. Joku omista oli uhrattava järjestyksen palauttamiseksi. Niinpä apulaissheriffin tähti ojennettiin Alexander Stubbilta Kokoomuksen uudelle puheenjohtajalle Petteri Orpolle.</p> <p>Pian alkoikin tapahtua. Pilvet alkoivat väistyä. Ja talouskasvun uutisointi kävi vähitellen uuvuttavaksi.</p> <p>Eikä siten ihme, että show&rsquo;n valokeilasta uupui tosiseikka, ettei työttömyys ole vähentynyt kovin merkittävästi. Vuoden 2015 keskimääräinen työttömyysprosentti oli 9,4. Nyt työttömyysprosentti on 8,8.</p> <p>Mutta suunta on oikea, joten miksi kitistä. Turha on myös pohtia huomattavasti aikaisemmin toipuneiden talouksien kuten esimerkiksi Yhdysvaltojen vaikutusta Suomen parantuneille näkymille. Kuten ei myöskään sitä, että Euroopan keskuspankki on elvyttänyt taloutta vuodesta 2015 alkaen.</p> <p>&rdquo;Tulos tai ulos&rdquo;? Tietysti tulos!</p><div class="field field-type-number-integer field-field-first-published"> <div class="field-items"> <div class="field-item odd"> 0 </div> </div> </div>  

”Tulos tai ulos”, pohtii pääministeri Sipilä. Mitä muutakaan! Talouskasvu ja työllisyyskehitys antavat syytä riemuun.

Sipilän ”talkoiden” saaga alkoi toukokuun lopussa 2015, jolloin talous oli taantumassa. Strategia yhteistä vihollista talouden taantumaa markkinoitiin ”talkoina”. Henkipatosta oli tarkoitus tehdä selvää.

Mutta mittelö taantumaa vastaan ei sujunutkaan odotetulla tavalla. Talouden taantuman pilvisuma häilyi yhä taivaalla. Joku omista oli uhrattava järjestyksen palauttamiseksi. Niinpä apulaissheriffin tähti ojennettiin Alexander Stubbilta Kokoomuksen uudelle puheenjohtajalle Petteri Orpolle.

Pian alkoikin tapahtua. Pilvet alkoivat väistyä. Ja talouskasvun uutisointi kävi vähitellen uuvuttavaksi.

Eikä siten ihme, että show’n valokeilasta uupui tosiseikka, ettei työttömyys ole vähentynyt kovin merkittävästi. Vuoden 2015 keskimääräinen työttömyysprosentti oli 9,4. Nyt työttömyysprosentti on 8,8.

Mutta suunta on oikea, joten miksi kitistä. Turha on myös pohtia huomattavasti aikaisemmin toipuneiden talouksien kuten esimerkiksi Yhdysvaltojen vaikutusta Suomen parantuneille näkymille. Kuten ei myöskään sitä, että Euroopan keskuspankki on elvyttänyt taloutta vuodesta 2015 alkaen.

”Tulos tai ulos”? Tietysti tulos!

]]>
4 http://mikkoisomki.puheenvuoro.uusisuomi.fi/251857-sipilan-sumutus#comments Hallituksen talouspolitiiikka Juha Sipilä Tue, 06 Mar 2018 13:29:50 +0000 Mikko Isomäki http://mikkoisomki.puheenvuoro.uusisuomi.fi/251857-sipilan-sumutus
Ajatusrikollisena Sipilän talkoissa http://mikkoisomki.puheenvuoro.uusisuomi.fi/251809-ajatusrikollisena-sipilan-talkoissa <p>&nbsp;</p><p>Valtiopäivien avajaisissa uudelleen valittu presidentti Sauli Niinistö julisti työttömyyden vähentyvän. Ilosanomaa epäillessä voisi tuntea itsensä Orwellilaiseksi &rdquo;ajatusrikolliseksi&rdquo;.</p><p>Tarkkuus ei nimittäin ilosanomaan kuulu. Se on kuin yhtälö 2+2=5. Sitä kuinka paljon työttömyys on vähentynyt, ei mainita. Vuoden 2015, jolloin Sipilän hallitus aloitti &rdquo;talkoonsa&rdquo;, keskimääräinen työttömyysprosentti oli 9,4. Nyt työttömyysprosentti on 8,8.</p><p>Oliko Nokian menestyksen hintana aikoinaan se, että Suomessa työttömyyteen lakattiin suhtautumasta vakavasti? Siltä se ainakin vaikuttaa. Tosiseikkaa, että työttömyys ennen 90-luvun lamaa oli huomattavasti vähäisempää kuin koskaan sen jälkeen, ei kukaan näytä enää tiedostavan.</p><p>Miten oli Esko Ahon ja hänen hallituksensa valtionvarainministeri Iiro Viinasen 90-luvun laman aikana toteuttamien säästöjen laita? Syvensivätkö ne entisestään lamaa? Ainakin työttömyys jäi pysyväksi ilmiöksi Suomeen.</p><p>Ahoa seuranneen Paavo Lipposen hallituksien kausilla &ndash; jolloin Sauli Niinistö toimi valtionvarainministerinä &ndash; käsite &rdquo;elvyttävä talouspolitiikka&rdquo; uupui sanavarastostamme.</p><p>2000-luku eteni vähitellen kohti Jyrki Kataisen hallitusta ja säästölinja sai ruorin taakse Kataisen lisäksi valtionvarainministeri Jutta Urpilaisen. Työttömyys pysyttelee yhä korkealla. Katainen siirtyy talouskomissaariksi.</p><p>Suomen viettäessä Sipilän &rdquo;talkoita&rdquo; Portugalin loppuvuodesta 2015 valittu hallitus päätti riskeerata. Se elvytti. Sipilän &rdquo;talkoita&rdquo; lyhyemmässä ajassa työttömyys Portugalissa vähentyi noin neljä prosenttia ja on nyt 8,1 prosenttia.</p><p>Media Suomessa pysyy vaiti.</p><p>Jotain tapahtui myös Yhdysvalloissa. Miten toimivat Obaman elvytyspaketit? Ainakin Yhdysvaltojen talous alkoi toipua vuoden 2008 romahduksesta jo Obaman ensimmäisellä kaudella. Suomessa toipumisen ihme sen sijaan koettiin vasta viime vuonna. Syy Suomen parantuneille näkymille lieneekin talouden varhaisempi toipuminen muualla, eivät Sipilän &rdquo;talkoot&rdquo;.</p><p>Sauli Niinistön puhuessa valtiopäivien avajaisissa, äänessä taisi olla hänen valtionvarainministeri ja tiukka kirstunvalvoja persoonansa, eikä presidentti persoona. Niinistön presidentti persoona tuskin olisi pelotellut tiukan talouskurin höllentämisen turmiollisilla seurauksilla. Se kun vielä vaalikeskusteluissa toppuutteli keskustelua aiheista, jotka eivät kuulu presidentin valtaoikeuksiin. Kuten ei talouskaan!</p><div class="field field-type-number-integer field-field-first-published"> <div class="field-items"> <div class="field-item odd"> 0 </div> </div> </div>  

Valtiopäivien avajaisissa uudelleen valittu presidentti Sauli Niinistö julisti työttömyyden vähentyvän. Ilosanomaa epäillessä voisi tuntea itsensä Orwellilaiseksi ”ajatusrikolliseksi”.

Tarkkuus ei nimittäin ilosanomaan kuulu. Se on kuin yhtälö 2+2=5. Sitä kuinka paljon työttömyys on vähentynyt, ei mainita. Vuoden 2015, jolloin Sipilän hallitus aloitti ”talkoonsa”, keskimääräinen työttömyysprosentti oli 9,4. Nyt työttömyysprosentti on 8,8.

Oliko Nokian menestyksen hintana aikoinaan se, että Suomessa työttömyyteen lakattiin suhtautumasta vakavasti? Siltä se ainakin vaikuttaa. Tosiseikkaa, että työttömyys ennen 90-luvun lamaa oli huomattavasti vähäisempää kuin koskaan sen jälkeen, ei kukaan näytä enää tiedostavan.

Miten oli Esko Ahon ja hänen hallituksensa valtionvarainministeri Iiro Viinasen 90-luvun laman aikana toteuttamien säästöjen laita? Syvensivätkö ne entisestään lamaa? Ainakin työttömyys jäi pysyväksi ilmiöksi Suomeen.

Ahoa seuranneen Paavo Lipposen hallituksien kausilla – jolloin Sauli Niinistö toimi valtionvarainministerinä – käsite ”elvyttävä talouspolitiikka” uupui sanavarastostamme.

2000-luku eteni vähitellen kohti Jyrki Kataisen hallitusta ja säästölinja sai ruorin taakse Kataisen lisäksi valtionvarainministeri Jutta Urpilaisen. Työttömyys pysyttelee yhä korkealla. Katainen siirtyy talouskomissaariksi.

Suomen viettäessä Sipilän ”talkoita” Portugalin loppuvuodesta 2015 valittu hallitus päätti riskeerata. Se elvytti. Sipilän ”talkoita” lyhyemmässä ajassa työttömyys Portugalissa vähentyi noin neljä prosenttia ja on nyt 8,1 prosenttia.

Media Suomessa pysyy vaiti.

Jotain tapahtui myös Yhdysvalloissa. Miten toimivat Obaman elvytyspaketit? Ainakin Yhdysvaltojen talous alkoi toipua vuoden 2008 romahduksesta jo Obaman ensimmäisellä kaudella. Suomessa toipumisen ihme sen sijaan koettiin vasta viime vuonna. Syy Suomen parantuneille näkymille lieneekin talouden varhaisempi toipuminen muualla, eivät Sipilän ”talkoot”.

Sauli Niinistön puhuessa valtiopäivien avajaisissa, äänessä taisi olla hänen valtionvarainministeri ja tiukka kirstunvalvoja persoonansa, eikä presidentti persoona. Niinistön presidentti persoona tuskin olisi pelotellut tiukan talouskurin höllentämisen turmiollisilla seurauksilla. Se kun vielä vaalikeskusteluissa toppuutteli keskustelua aiheista, jotka eivät kuulu presidentin valtaoikeuksiin. Kuten ei talouskaan!

]]>
4 http://mikkoisomki.puheenvuoro.uusisuomi.fi/251809-ajatusrikollisena-sipilan-talkoissa#comments Hallituksen työttömyyspolitiikka Juha Sipilä Sauli Niinistö Mon, 05 Mar 2018 13:37:09 +0000 Mikko Isomäki http://mikkoisomki.puheenvuoro.uusisuomi.fi/251809-ajatusrikollisena-sipilan-talkoissa
Tarina kolmesta miehestä http://hiilinen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/251766-tarina-kolmesta-miehesta <p>Kolme miestä istuivat iltaa todella hyvän päivän päätteeksi. Kutsutaan heitä nyt tässä Juhaksi, Petteriksi ja Timoksi, vaikka se ei ihan kokonaan paikkaansa pidä.</p><p>&nbsp;</p><p>Nämä kolme miestä olivat juuri saaneet kansalta vallan tehdä päätöksiä koko Suomaan puolesta. Illalla heidän istuessaan ja miettiessään kujeitaan myös Pörriäinen saapui paikalle.</p><p>&nbsp;</p><ul><li><p>Kuulkaa te kolme viisasta ja suurta johtajaa. Neljän vuoden sisään laitetaan koko kansa hyppäämään suohon. Vastineeksi tästä lupaan teille kaikille, että valtanne jatkuu, kun rahantekokoneemme teille rahaa syytävät ja voitte kansan sillä hurmata.</p></li></ul><p>&nbsp;</p><p>Kolme miestä katsoivat toisiinsa ja totesivat Pörriäisen ehdotuksen hyväksi. Olivathan he kolmistaan Suomaan viisaimmat ja nokkelimmat johtajat.</p><p>&nbsp;</p><p>Niin kului aika ja kolmen miehen ehdotukset saivat luiden päälle lihaa. He olivat löytäneet keinon, millä todellakin saadaan koko kansa upotettua suohon ja samalla uskoteltua heille tämän olevan parasta, mitä koskaan Suomaalle on tapahtunut. Urheasti he toivat tämän ehdotuksensa julki, mutta valtakunnan kansliassa kokoontunut perustuslakivaliokunta päätti, ettei tämä käy.</p><p>&nbsp;</p><ul><li><p>Törkeätä, huusivat miehet, me olemme yhden valiokunnan panttivankeina, he jatkoivat.</p></li></ul><p>&nbsp;</p><p>Silloin saapui Pörriäinen uudestaan kuiskuttelemaan miehille.</p><p>&nbsp;</p><ul><li><p>Ei hätä ole tämännäköinen, tämä se vasta vanhan kansan rahasampo on.</p></li></ul><p>&nbsp;</p><p>Pörriäinen kertoi kuinka jättämällä erikoissairaanhoito Suomaan maakunnille hoidettavaksi voisi Pörriäinen hyödyntää maakuntaa vielä tehokkaammin. Kas, kun nyt perusterveydenhuollosta voitaisiin kirjoittaa valtava määrä lähetteitä erikoissairaanhoitoon, jolloin Pörriäiselle ei näistä asiakkaista hoitokuluja tulisi. Kun erikoissairaanhoito tukkeutuisi, joutuisivat maakunnan päättäjät lähettämään suuren osan takaisin palveluseteleillä Pörriäiselle hoidettavaksi. Näin maksajaa voitaisiin rahastaa kahdesti samasta asiakkaasta. Kolme viisasta miestä totesi tämän olevan suurta viisautta.</p><p>&nbsp;</p><p>Petterin vaimo Elina oli kuitenkin räknännyt itse paperilla uusimmat suunnitelmat ja totesi, ettei kansaa kannata suohon laulaa. Sehän tuhoaa koko Suomaan. Avioerohan tästä näyttäisi syntyvän. Ongelmana oli myös Timon muuttuminen siniseksi kesken hyvän tarinan. Toisaalta sinisenä Timo oli täysin hengetön ja hiljaisuus on myöntymisen merkki, totesivat Juha ja Petteri yhdessä.</p><p>&nbsp;</p><p>Tarinan uusi jakso on alkamassa. Loppuun sitä ei vielä ole kirjoitettu, mutta Petterin veli Harry on myös kääntymässä veljeään vastaan. Pörriäinen katselee vierestä huolestuneena, miten käy heidän veroparatiisirahoilleen. Juha taas vain mököttäessään murisee samaa mantraa:</p><ul><li><p>Se mikä on sovittu on sovittu, ei ole väliä mitä on sovittu, mutta on sovittu ja sovitusta pidetään kiinni, vaikka kukaan ei sopiessaan tiennyt mitä on sovittu, mutta sovittu on ja niin tehdään. Tämä on parasta Suomelle. Suorastaan toinen Talvivaaran ihme!</p></li></ul><p>&nbsp;</p><p>Suomaan kansa - se katsoo peloissaan johtajiaan, jotka ovat valtansa sokaisemina upottamassa koko kansaa suohon.</p><p>&nbsp;</p><div class="field field-type-number-integer field-field-first-published"> <div class="field-items"> <div class="field-item odd"> 0 </div> </div> </div> Kolme miestä istuivat iltaa todella hyvän päivän päätteeksi. Kutsutaan heitä nyt tässä Juhaksi, Petteriksi ja Timoksi, vaikka se ei ihan kokonaan paikkaansa pidä.

 

Nämä kolme miestä olivat juuri saaneet kansalta vallan tehdä päätöksiä koko Suomaan puolesta. Illalla heidän istuessaan ja miettiessään kujeitaan myös Pörriäinen saapui paikalle.

 

  • Kuulkaa te kolme viisasta ja suurta johtajaa. Neljän vuoden sisään laitetaan koko kansa hyppäämään suohon. Vastineeksi tästä lupaan teille kaikille, että valtanne jatkuu, kun rahantekokoneemme teille rahaa syytävät ja voitte kansan sillä hurmata.

 

Kolme miestä katsoivat toisiinsa ja totesivat Pörriäisen ehdotuksen hyväksi. Olivathan he kolmistaan Suomaan viisaimmat ja nokkelimmat johtajat.

 

Niin kului aika ja kolmen miehen ehdotukset saivat luiden päälle lihaa. He olivat löytäneet keinon, millä todellakin saadaan koko kansa upotettua suohon ja samalla uskoteltua heille tämän olevan parasta, mitä koskaan Suomaalle on tapahtunut. Urheasti he toivat tämän ehdotuksensa julki, mutta valtakunnan kansliassa kokoontunut perustuslakivaliokunta päätti, ettei tämä käy.

 

  • Törkeätä, huusivat miehet, me olemme yhden valiokunnan panttivankeina, he jatkoivat.

 

Silloin saapui Pörriäinen uudestaan kuiskuttelemaan miehille.

 

  • Ei hätä ole tämännäköinen, tämä se vasta vanhan kansan rahasampo on.

 

Pörriäinen kertoi kuinka jättämällä erikoissairaanhoito Suomaan maakunnille hoidettavaksi voisi Pörriäinen hyödyntää maakuntaa vielä tehokkaammin. Kas, kun nyt perusterveydenhuollosta voitaisiin kirjoittaa valtava määrä lähetteitä erikoissairaanhoitoon, jolloin Pörriäiselle ei näistä asiakkaista hoitokuluja tulisi. Kun erikoissairaanhoito tukkeutuisi, joutuisivat maakunnan päättäjät lähettämään suuren osan takaisin palveluseteleillä Pörriäiselle hoidettavaksi. Näin maksajaa voitaisiin rahastaa kahdesti samasta asiakkaasta. Kolme viisasta miestä totesi tämän olevan suurta viisautta.

 

Petterin vaimo Elina oli kuitenkin räknännyt itse paperilla uusimmat suunnitelmat ja totesi, ettei kansaa kannata suohon laulaa. Sehän tuhoaa koko Suomaan. Avioerohan tästä näyttäisi syntyvän. Ongelmana oli myös Timon muuttuminen siniseksi kesken hyvän tarinan. Toisaalta sinisenä Timo oli täysin hengetön ja hiljaisuus on myöntymisen merkki, totesivat Juha ja Petteri yhdessä.

 

Tarinan uusi jakso on alkamassa. Loppuun sitä ei vielä ole kirjoitettu, mutta Petterin veli Harry on myös kääntymässä veljeään vastaan. Pörriäinen katselee vierestä huolestuneena, miten käy heidän veroparatiisirahoilleen. Juha taas vain mököttäessään murisee samaa mantraa:

  • Se mikä on sovittu on sovittu, ei ole väliä mitä on sovittu, mutta on sovittu ja sovitusta pidetään kiinni, vaikka kukaan ei sopiessaan tiennyt mitä on sovittu, mutta sovittu on ja niin tehdään. Tämä on parasta Suomelle. Suorastaan toinen Talvivaaran ihme!

 

Suomaan kansa - se katsoo peloissaan johtajiaan, jotka ovat valtansa sokaisemina upottamassa koko kansaa suohon.

 

]]>
2 http://hiilinen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/251766-tarina-kolmesta-miehesta#comments hallitus Juha Sipilä Kunta ja sote-uudistus Ministeri Petteri Orpo Timo Soini Sun, 04 Mar 2018 15:42:01 +0000 Teemu Hiilinen http://hiilinen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/251766-tarina-kolmesta-miehesta
Väyrysen ja Sipilän riita muuttui hetki sitten sodaksi http://markkuhuusko.puheenvuoro.uusisuomi.fi/250710-vayrysen-ja-sipilan-riita-muuttui-hetki-sitten-sodaksi <p>Riita Paavo Väyrysen ja keskustan (lue: puheenjohtaja Juha Sipilän) välillä on mennyt rajuudessaan aivan uudelle tasolle.</p><p><a href="http://www.keskusta.fi/loader.aspx?id=cce4a768-b9cd-4072-9d68-38911a1d1ac3">Sipilän keskusta toi eilen julkisuuteen lausunnon</a>, jonka olivat kirjoittaneet <a href="https://fi.wikipedia.org/wiki/Heikki_Halila">siviilioikeuden professori Heikki Halila</a> ja korkean profiilin <a href="https://fi.wikipedia.org/wiki/Lauri_Tarasti">selvitystöistään tunnettu ministeri Lauri Tarasti</a>.</p><p>Lausunnon ydin on kaksikon tulkinta keskustan säännöistä: Puheenjohtajaksi ei voida nykyisten sääntöjen mukaan valita puolueen perusjärjestön jäsentä, joka kuuluu muuhun puolueeseen.</p><p>Näin keskustan kunniapuheenjohtaja, oman kansalaispuolueen perustanut Paavo Väyrynen ei olisi vaalikelpoinen puheenjohtajavaalissa Sotkamon puoluekokouksessa ensi kesäkuussa.</p><p>Hetki sitten tuli Väyrysen vastaisku. <a href="http://paavovayrynen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/250704-keskustan-johto-pelkaa-keskustelua">Hän nojaa </a>asiantuntijoista <a href="https://fi.wikipedia.org/wiki/Kari_Uoti">oikeustieteen tohtori Kari Uotiin</a>, jonka moni muistaa 1980- ja 1990-lukujen ei niin tarunhohtoisista tekemisistä, joista seurasi hämmentävä oikeusvyyhti.</p><p><a href="https://www.paavovayrynen.fi/wp-content/uploads/2018/02/Oikeudellisesta-asiantuntijalausunnosta-Suomen-Keskusta-rp_lle.pdf">Uotin kirjoittamassa vastineessa&nbsp;</a>arvostellaan jyrkästi Halilan ja Tarastin tulkintaa keskustan säännöistä. Hänen tulkintansa mukaan Paavo Väyrynen voitaisiin valita keskustan puheenjohtajaksi.</p><p>Uoti kirjoittaa myös seuraavasti viitaten Halilan ja Tarastin näkemykseen: &rdquo;Mikäli keskusta päätyy toimimaan lausunnossa esitetyn mukaisesti, seuraa siitä mahdollisuus riitauttaa relevantit puoluekokouksen päätökset ja saattaa asia Helsingin käräjäoikeuden tutkittavaksi&rdquo;.</p><p>Nyt Väyrysen ja Sipilän välisessä riidassa puhutaan isoilla kirjaimilla. Se on sotaa.</p> Riita Paavo Väyrysen ja keskustan (lue: puheenjohtaja Juha Sipilän) välillä on mennyt rajuudessaan aivan uudelle tasolle.

Sipilän keskusta toi eilen julkisuuteen lausunnon, jonka olivat kirjoittaneet siviilioikeuden professori Heikki Halila ja korkean profiilin selvitystöistään tunnettu ministeri Lauri Tarasti.

Lausunnon ydin on kaksikon tulkinta keskustan säännöistä: Puheenjohtajaksi ei voida nykyisten sääntöjen mukaan valita puolueen perusjärjestön jäsentä, joka kuuluu muuhun puolueeseen.

Näin keskustan kunniapuheenjohtaja, oman kansalaispuolueen perustanut Paavo Väyrynen ei olisi vaalikelpoinen puheenjohtajavaalissa Sotkamon puoluekokouksessa ensi kesäkuussa.

Hetki sitten tuli Väyrysen vastaisku. Hän nojaa asiantuntijoista oikeustieteen tohtori Kari Uotiin, jonka moni muistaa 1980- ja 1990-lukujen ei niin tarunhohtoisista tekemisistä, joista seurasi hämmentävä oikeusvyyhti.

Uotin kirjoittamassa vastineessa arvostellaan jyrkästi Halilan ja Tarastin tulkintaa keskustan säännöistä. Hänen tulkintansa mukaan Paavo Väyrynen voitaisiin valita keskustan puheenjohtajaksi.

Uoti kirjoittaa myös seuraavasti viitaten Halilan ja Tarastin näkemykseen: ”Mikäli keskusta päätyy toimimaan lausunnossa esitetyn mukaisesti, seuraa siitä mahdollisuus riitauttaa relevantit puoluekokouksen päätökset ja saattaa asia Helsingin käräjäoikeuden tutkittavaksi”.

Nyt Väyrysen ja Sipilän välisessä riidassa puhutaan isoilla kirjaimilla. Se on sotaa.

]]>
117 http://markkuhuusko.puheenvuoro.uusisuomi.fi/250710-vayrysen-ja-sipilan-riita-muuttui-hetki-sitten-sodaksi#comments Kotimaa Juha Sipilä Keskusta Paavo Väyrynen Fri, 09 Feb 2018 12:10:07 +0000 Markku Huusko http://markkuhuusko.puheenvuoro.uusisuomi.fi/250710-vayrysen-ja-sipilan-riita-muuttui-hetki-sitten-sodaksi
Juha Sipilän keskusta sutii - uhkana pysyvä äänestäjäkato http://harrimakipetaja.puheenvuoro.uusisuomi.fi/250663-juha-sipilan-keskusta-sutii-uhkana-pysyva-aanestajakato <p>Verkkolehti Uuden Suomen päätoimittaja Markku Huuskon 5.2.2018 kirjoituksen otsikko &rdquo;Pääministeri Juha Sipilän puolue sutii&rdquo; otti silmään. En tiedä nimeääkö Huusko tarkoituksella keskustapuolueen Juha Sipilän puolueeksi, mutta otsikko osuu kohdalleen. Entinen keskusta tosiaan on kadonnut jonnekin. Sen tilalle on tullut Juha Sipilän johdettavaksi antautunut kokoomushenkinen puolue, Sipilän keskusta, josta nykymenolla on tulossa pikkukeskusta.</p><p>Sipilän johdolla keskusta on kokenut ison muutoksen, mutta on muutamia asioita, jotka eivät ole muuttuneet. Vaalitappion jälkeen selitys on edelleen sama: oma kampanja oli hyvä, muut aiheuttivat tappion. Yleensä syytetyn penkille joutuu ns. etelän media, joka kuulemma jahtaa keskustaa, mutta koskaan vikaa ei nähdä omassa politiikassa. Äänestäjien mielipiteitä puoluejohto ei kuuntele. Näin oli jo 2011, kun keskusta hukutti itsensä jäteveteen. Kovakorvaisuus kenttää ja kansaa kohtaan on säilynyt ennallaan, kuten myös Helsingin kaupungista saatu pieni äänimäärä.</p><p>Sipilän keskustalla on ongelma. Se menettää vakioäänestäjiään, eikä saa uusia tilalle. Äänestäjäkato näkyi 2017 kuntavaaleissa ja myös tammikuun 2018 presidentinvaalissa. Matti Vanhasen surkeaa presidentinvaalitulosta (4,1 %) voi selittää Niinistön ylivoimalla, mutta kyllä myös siinä näkyy äänestäjien protesti keskustan politiikkaa vastaan.</p><p>Sipilän keskusta romahti 2017 kuntavaaleissa. Tappio noin 175 000 ääntä, kun tulosta verrataan 2015 eduskuntavaaleihin. Tappion perusteet löytyvät omasta politiikasta. Keskusta vauhdittaa keskittämiskehitystä, sen johdolla ajetaan alas alue- ja paikallissairaaloita, korotetaan maksuja ja leikataan perus- ja vähimmäisturvaa. Surkea presidentinvaalitulos ei maailmaa vielä kaataisi, mutta 2017 kuntavaalien tulos on varoittava ennusmerkki pysyvästä äänestäjien menetyksestä.</p><p>Osalla suomalaisista on niin pienet tulot, että he tarvitsevat yhteiskunnan tukia selviytyäkseen. Suuri osa toimeentulo- ja asumistukea saavista on työttömiä, mutta joukossa on myös paljon pienituloisia yksineläviä, perheitä sekä yksinhuoltajia ja eläkeläisiä. Tukien varassa elävien toimeentulo on viime vuosina entisestään heikentynyt. Köyhyys lisääntyy kun kiinteistöverot ja muut asumisen ja elämisen kulut nousevat. Erityisesti Helsingissä ja muissa suurissa kaupungeissa ongelmana ovat kohtuuttomaksi kasvaneet asumiskustannukset.</p><p>Juha Sipilän hallituksen leikkaukset kohdistuvat kipeästi pienituloisiin. Ministerit selittävät, että vahva valtiontalous on köyhän paras ystävä. Voi asian noinkin sanoa, mutta leikkaaminen ei lopu koskaan, jos pienituloinen erehtyy äänellään tukemaan leikkaajapuoluetta. Valtiontalous vahvistuu kun kansantalouden moottorien, teollisuustuotannon ja viennin, osuus kansantuotteesta saadaan nousuun. Syksyllä 2015 hallitus oppi kätilöiltä, että sunnuntai- ja ylityökorvausten leikkaaminen ei paranna kilpailukykyä. Kuka opettaisi hallituksen ymmärtämään köyhien ja työttömien asiaa?</p><p>Keskustalainen kansanliike on sekavassa murrostilassa. Muodostuu kaksi puoluetta. Juha Sipilän ja Anne Bernerin viitoittama uuden ajan keskusta ja kansalaispuolue, joka painottaa perinteisiä arvoja ja saa riveihinsä Paavo Väyrysen. Äänestäjän kannalta selkeä kahtiajako on hyvä asia. Jos Sipilän keskusta ei miellytä on vaihtoehtona kansalaispuolueen äänestäminen, ainut vaihtoehto ei enää ole perussuomalaiset. Kovempi kilpailu keskustan perinteisistä äänestäjistä toivottavasti myös pakottaa Juha Sipilän arvioimaan omaa politiikkaansa, joka vie puolueen pysyvään äänestäjäkatoon.</p><div class="field field-type-number-integer field-field-first-published"> <div class="field-items"> <div class="field-item odd"> 0 </div> </div> </div> Verkkolehti Uuden Suomen päätoimittaja Markku Huuskon 5.2.2018 kirjoituksen otsikko ”Pääministeri Juha Sipilän puolue sutii” otti silmään. En tiedä nimeääkö Huusko tarkoituksella keskustapuolueen Juha Sipilän puolueeksi, mutta otsikko osuu kohdalleen. Entinen keskusta tosiaan on kadonnut jonnekin. Sen tilalle on tullut Juha Sipilän johdettavaksi antautunut kokoomushenkinen puolue, Sipilän keskusta, josta nykymenolla on tulossa pikkukeskusta.

Sipilän johdolla keskusta on kokenut ison muutoksen, mutta on muutamia asioita, jotka eivät ole muuttuneet. Vaalitappion jälkeen selitys on edelleen sama: oma kampanja oli hyvä, muut aiheuttivat tappion. Yleensä syytetyn penkille joutuu ns. etelän media, joka kuulemma jahtaa keskustaa, mutta koskaan vikaa ei nähdä omassa politiikassa. Äänestäjien mielipiteitä puoluejohto ei kuuntele. Näin oli jo 2011, kun keskusta hukutti itsensä jäteveteen. Kovakorvaisuus kenttää ja kansaa kohtaan on säilynyt ennallaan, kuten myös Helsingin kaupungista saatu pieni äänimäärä.

Sipilän keskustalla on ongelma. Se menettää vakioäänestäjiään, eikä saa uusia tilalle. Äänestäjäkato näkyi 2017 kuntavaaleissa ja myös tammikuun 2018 presidentinvaalissa. Matti Vanhasen surkeaa presidentinvaalitulosta (4,1 %) voi selittää Niinistön ylivoimalla, mutta kyllä myös siinä näkyy äänestäjien protesti keskustan politiikkaa vastaan.

Sipilän keskusta romahti 2017 kuntavaaleissa. Tappio noin 175 000 ääntä, kun tulosta verrataan 2015 eduskuntavaaleihin. Tappion perusteet löytyvät omasta politiikasta. Keskusta vauhdittaa keskittämiskehitystä, sen johdolla ajetaan alas alue- ja paikallissairaaloita, korotetaan maksuja ja leikataan perus- ja vähimmäisturvaa. Surkea presidentinvaalitulos ei maailmaa vielä kaataisi, mutta 2017 kuntavaalien tulos on varoittava ennusmerkki pysyvästä äänestäjien menetyksestä.

Osalla suomalaisista on niin pienet tulot, että he tarvitsevat yhteiskunnan tukia selviytyäkseen. Suuri osa toimeentulo- ja asumistukea saavista on työttömiä, mutta joukossa on myös paljon pienituloisia yksineläviä, perheitä sekä yksinhuoltajia ja eläkeläisiä. Tukien varassa elävien toimeentulo on viime vuosina entisestään heikentynyt. Köyhyys lisääntyy kun kiinteistöverot ja muut asumisen ja elämisen kulut nousevat. Erityisesti Helsingissä ja muissa suurissa kaupungeissa ongelmana ovat kohtuuttomaksi kasvaneet asumiskustannukset.

Juha Sipilän hallituksen leikkaukset kohdistuvat kipeästi pienituloisiin. Ministerit selittävät, että vahva valtiontalous on köyhän paras ystävä. Voi asian noinkin sanoa, mutta leikkaaminen ei lopu koskaan, jos pienituloinen erehtyy äänellään tukemaan leikkaajapuoluetta. Valtiontalous vahvistuu kun kansantalouden moottorien, teollisuustuotannon ja viennin, osuus kansantuotteesta saadaan nousuun. Syksyllä 2015 hallitus oppi kätilöiltä, että sunnuntai- ja ylityökorvausten leikkaaminen ei paranna kilpailukykyä. Kuka opettaisi hallituksen ymmärtämään köyhien ja työttömien asiaa?

Keskustalainen kansanliike on sekavassa murrostilassa. Muodostuu kaksi puoluetta. Juha Sipilän ja Anne Bernerin viitoittama uuden ajan keskusta ja kansalaispuolue, joka painottaa perinteisiä arvoja ja saa riveihinsä Paavo Väyrysen. Äänestäjän kannalta selkeä kahtiajako on hyvä asia. Jos Sipilän keskusta ei miellytä on vaihtoehtona kansalaispuolueen äänestäminen, ainut vaihtoehto ei enää ole perussuomalaiset. Kovempi kilpailu keskustan perinteisistä äänestäjistä toivottavasti myös pakottaa Juha Sipilän arvioimaan omaa politiikkaansa, joka vie puolueen pysyvään äänestäjäkatoon.

]]>
11 http://harrimakipetaja.puheenvuoro.uusisuomi.fi/250663-juha-sipilan-keskusta-sutii-uhkana-pysyva-aanestajakato#comments Juha Sipilä Keskusta Kuntavaalit 2017 Matti Vanhanen Presidentinvaali 2018 Thu, 08 Feb 2018 13:32:04 +0000 Harri Mäki-Petäjä http://harrimakipetaja.puheenvuoro.uusisuomi.fi/250663-juha-sipilan-keskusta-sutii-uhkana-pysyva-aanestajakato
Saksan sopu ja Sipilän tuska http://artoluukkanen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/250583-saksan-sopu-ja-sipilan-tuska <p>Saksan hallitusneuvottelut jatkuvat viimeisillään loppusuoralla ja näyttää siltä, että kansleri Angela Merkel joutuu tekemään vaalien häviäjälle SDP:lle &ldquo;tuskallisia kompromisseja&rdquo;.&nbsp;</p><p>Näistä neuvotteluista on tullut pitkitettyä piinaa Saksan kristillisdemokraateille. Aikatauluja on venytetty yhä uudelleen ja SDP lypsää nyt viimeisen päälle kumppaniaan myönnytyksillä niin terveysjärjestelmän kuin myös työmarkkinauudistusten kanssa.</p><p>Sen on saatava erinomaisen positiivinen tulos näissä neuvotteluissa, sillä se on sitoutunut kysymään jäsentensä kantaa äänestyksessä ennen kuin se voi lähteä mukaan. Duunareita kosiskellaan muutenkin oikein kunnolla: &nbsp;Saksan ammattiliitot ovat jo ominpäin hyväksyneet työajan lyhentämisen (meillä ei haluta antaa kesälomarahoja takaisin!).</p><p>Toisaalta Baijerin sisarpuolue (CSU) pyrkii pitämään hinnan mahdollisimman alhaisena. Kuten <em>Andreas Scheuer</em>, ko. puolueen pääsihteeri on todennut, että näitä neuvotteluja ei kannata pitkittää liikaa. Sisarpuoluetta kismittää myös migraatiopolitiikan löysyys.</p><p>Toisaalta myös globaalit sijoittajat ovat nyt silmä kovana: kykeneekö Merkel luovimaan tässä tilanteessa, jossa euroaluetta haastetaan ja jossa Iso-Britannian lähtee EU:sta? Pelkona on myös se, että jollei hallitusta saada kasaan, on edessä uudet vaalit, joissa AfD - Vaihtoehto Saksalle &ndash; puolue kasvaisi huomattavasti.</p><p><strong>Uuteen EU:hun &ndash; kulutussirkus alkaa!</strong></p><p>Uuden mahdollisesti syntyvän hallituskoalition suhde EU:hun on repäisevä: Saksa luopuu fiskaalikuristaan ja aikoo hypätä syvenevään federaatiokuiluun Ranskan kanssa.</p><p>Suomelle tämä merkitsisi jäsenmaksujen korottamista ja uusien taloudellisten vastuiden ottamista.</p><p>Me omaksuisimme ns. todellisen yhteisen vastuun. Se tarkoittaisi sitä, että Suomi maksaisi federaation suolaiset laskut.</p><p>Selko-suomeksi tämä tarkoittaa sitä, että me maksaisimme Etelä-Euroopan hummauksen &ndash; nyt oikein tosimielessä. Näistä &rdquo;<em>pietarinpenningeistä</em>&rdquo; tulisi maallemme yhä kasvavampi ja selvempi kahle.</p><p>Aikoinaan Suomen SDP:n ja Urpilaisen avaama tie maamme taloudelliselle hyväksikäytölle olisi vasta alkua: meidän rakkaiden demariemme allekirjoittamat &rdquo;takuutukset&rdquo; olisivat vasta ensimmäinen suupala. &nbsp;</p><p><strong>Saksan hallitussopu sinetöi Kepun kohtalon</strong></p><p>Heti kun Saksa saa kasaan tämän uuden &rdquo;unelmahallituksensa&rdquo; koottua merkitsee se lähtölaskentaa meidän omalle Kepullemme. Se on virallisesti sitoutunut nykyisen Saksan hallituksen linjaan&hellip; että nykyinen menokuri pysyy. Tottelevaisuus kostautuu.</p><p>Kepu kohtalon sinetöi se, että nykyinen hallitus on sitoutunut siihen mutta tulevaa nämä lupaukset jonkinlaisesta tolkusta eivät sido. Kepusta tulee näin painolasti.</p><p>Kuten valtiopäivien avajaisissa kuultiin: kokoomus ja presidentti Niinistö ovat valmiita euroalueen &rdquo;uudistamiseen&rdquo;. &nbsp;Kepu ei ole. Kepun perinteiselle siivelle ajatukset verotuksen uudistamisesta ja lisävastuiden ottamisesta olisivat myrkkyä.</p><p>Sipilän edustamalle &rdquo;ääriliberaalille&rdquo; siivelle nämä tietysti kävisivät mutta ongelma on siinä, että kannattajat ja äänestäjät eivät tämän tangon taivutuksia enää hyväksy.</p><p>Mauri on tehtävänsä tehnyt, Mauri saa mennä. Hallituksen on siksi lähdettävä. Ongelmat SOTE:ssa ja kevään lainsäädäntötyössä tarjoavat sille kunniallisen tavan poistua takavasemmalle.</p><p><strong>Tilalle tottelevainen ja aulis vaihtoehto - &rdquo;Unelmahötön hallitus&rdquo;</strong></p><p>Tilalle tulisi syksyn aikana kahviloissa kuulutettu &rdquo;unelmahallitus&rdquo; jossa olisi pääministeripuolueena Kokoomus ja &quot;lankkipoikina&quot; vihreät &amp; SDP. Tämän koalition avulla olisi sitten mahdollista kulkea ytimiin saakka ja lampsia loppuun saakka Merkelin meille pohjoisille marginaali-kansoille viittoma tie.</p><p>Hertta Kuusinen väitetään vuonna 1947 Messuhallissa huudahtaneen: &rdquo; &quot;<em>Tsekkoslovakian tie on meidän tiemme</em>&quot;. Silloin maamme eli vaaran vuosia, jolloin iso monikansallinen imperiumi vaani Suomea liittääkseen sen itseensä.</p><p>Tuolloin selvittiin Paasikiven poliittisen realismin ja oman kansan itsenäisyystahdon avulla. Nyt on hieman toisin mutta onneksi kansa haluaa pysyä itsellään ja omillaan. Valtaenemmistö kansasta ei halua maksella etelän hummauksia eikä seisoa asennossa euroherrojen edessä.</p><p>Voimansa ja rahan tunnossa rehentelevä kokoomus, supistuvan kannatuksen edessä vapiseva SDP ja alati altis serviilipuolue vihreät ovat tähän valmiit - viis ydinvoimasta, mitäpä turpeesta tahi vähät välittäen Talvivaarasta.</p><p>Joten...</p><p>ps.</p><p><strong>Ps. Uutisia: sopu on saavutettu. Näyttää siltä, että juuri äsken saatiin läpimurto neuvotteluissa. Luvassa on vain muodollisuuksia. SDP:n kannalta tulos oli hyvä: saksalaisten lähteiden mukaan Martin Schulz&rsquo;ista tulee ulkoministeri. &nbsp;Puolue sai monessa asiassa tahtonsa lävitse, parhaiten pätkätöiden rajoittamisessa. Nyt on vain odotettava 3 viikkoa SDP:n jäsenäänestystä, joka joko siunaa tuloksen tai hylkää sen. </strong></p><p><strong>Ratkaisu näyttää siltä, että Saksan EU myönteisyys on varmistettu seuraavat 4 vuotta. Toisaalta, on huomattava, että tulos on laiha kompromissi kaikille: Saksan talouskuri pysyy kuitenkin jollain lailla voimassa &ndash; ehkä lievennettynä ja &rdquo;Martin Schulz-populismilla&rdquo; höystettynä. Ranskan täytyy noudattaa tai olla edes noudattavinaan kulukuria ja se saa siitä hyvästä EU:n johtoroolin. Saksa taas peesaa sitä. Saksalla on siten edessään 4 vuoden unelmahöttöhallitus, joka ei ollut vaalituloksen mukainen mutta ainoa mahdollinen ilman uusia vaaleja. Sipilän hallitus voi saada tässä hieman lisäaikaa. </strong></p><p>&nbsp;</p><div class="field field-type-number-integer field-field-first-published"> <div class="field-items"> <div class="field-item odd"> 0 </div> </div> </div> Saksan hallitusneuvottelut jatkuvat viimeisillään loppusuoralla ja näyttää siltä, että kansleri Angela Merkel joutuu tekemään vaalien häviäjälle SDP:lle “tuskallisia kompromisseja”. 

Näistä neuvotteluista on tullut pitkitettyä piinaa Saksan kristillisdemokraateille. Aikatauluja on venytetty yhä uudelleen ja SDP lypsää nyt viimeisen päälle kumppaniaan myönnytyksillä niin terveysjärjestelmän kuin myös työmarkkinauudistusten kanssa.

Sen on saatava erinomaisen positiivinen tulos näissä neuvotteluissa, sillä se on sitoutunut kysymään jäsentensä kantaa äänestyksessä ennen kuin se voi lähteä mukaan. Duunareita kosiskellaan muutenkin oikein kunnolla:  Saksan ammattiliitot ovat jo ominpäin hyväksyneet työajan lyhentämisen (meillä ei haluta antaa kesälomarahoja takaisin!).

Toisaalta Baijerin sisarpuolue (CSU) pyrkii pitämään hinnan mahdollisimman alhaisena. Kuten Andreas Scheuer, ko. puolueen pääsihteeri on todennut, että näitä neuvotteluja ei kannata pitkittää liikaa. Sisarpuoluetta kismittää myös migraatiopolitiikan löysyys.

Toisaalta myös globaalit sijoittajat ovat nyt silmä kovana: kykeneekö Merkel luovimaan tässä tilanteessa, jossa euroaluetta haastetaan ja jossa Iso-Britannian lähtee EU:sta? Pelkona on myös se, että jollei hallitusta saada kasaan, on edessä uudet vaalit, joissa AfD - Vaihtoehto Saksalle – puolue kasvaisi huomattavasti.

Uuteen EU:hun – kulutussirkus alkaa!

Uuden mahdollisesti syntyvän hallituskoalition suhde EU:hun on repäisevä: Saksa luopuu fiskaalikuristaan ja aikoo hypätä syvenevään federaatiokuiluun Ranskan kanssa.

Suomelle tämä merkitsisi jäsenmaksujen korottamista ja uusien taloudellisten vastuiden ottamista.

Me omaksuisimme ns. todellisen yhteisen vastuun. Se tarkoittaisi sitä, että Suomi maksaisi federaation suolaiset laskut.

Selko-suomeksi tämä tarkoittaa sitä, että me maksaisimme Etelä-Euroopan hummauksen – nyt oikein tosimielessä. Näistä ”pietarinpenningeistä” tulisi maallemme yhä kasvavampi ja selvempi kahle.

Aikoinaan Suomen SDP:n ja Urpilaisen avaama tie maamme taloudelliselle hyväksikäytölle olisi vasta alkua: meidän rakkaiden demariemme allekirjoittamat ”takuutukset” olisivat vasta ensimmäinen suupala.  

Saksan hallitussopu sinetöi Kepun kohtalon

Heti kun Saksa saa kasaan tämän uuden ”unelmahallituksensa” koottua merkitsee se lähtölaskentaa meidän omalle Kepullemme. Se on virallisesti sitoutunut nykyisen Saksan hallituksen linjaan… että nykyinen menokuri pysyy. Tottelevaisuus kostautuu.

Kepu kohtalon sinetöi se, että nykyinen hallitus on sitoutunut siihen mutta tulevaa nämä lupaukset jonkinlaisesta tolkusta eivät sido. Kepusta tulee näin painolasti.

Kuten valtiopäivien avajaisissa kuultiin: kokoomus ja presidentti Niinistö ovat valmiita euroalueen ”uudistamiseen”.  Kepu ei ole. Kepun perinteiselle siivelle ajatukset verotuksen uudistamisesta ja lisävastuiden ottamisesta olisivat myrkkyä.

Sipilän edustamalle ”ääriliberaalille” siivelle nämä tietysti kävisivät mutta ongelma on siinä, että kannattajat ja äänestäjät eivät tämän tangon taivutuksia enää hyväksy.

Mauri on tehtävänsä tehnyt, Mauri saa mennä. Hallituksen on siksi lähdettävä. Ongelmat SOTE:ssa ja kevään lainsäädäntötyössä tarjoavat sille kunniallisen tavan poistua takavasemmalle.

Tilalle tottelevainen ja aulis vaihtoehto - ”Unelmahötön hallitus”

Tilalle tulisi syksyn aikana kahviloissa kuulutettu ”unelmahallitus” jossa olisi pääministeripuolueena Kokoomus ja "lankkipoikina" vihreät & SDP. Tämän koalition avulla olisi sitten mahdollista kulkea ytimiin saakka ja lampsia loppuun saakka Merkelin meille pohjoisille marginaali-kansoille viittoma tie.

Hertta Kuusinen väitetään vuonna 1947 Messuhallissa huudahtaneen: ” "Tsekkoslovakian tie on meidän tiemme". Silloin maamme eli vaaran vuosia, jolloin iso monikansallinen imperiumi vaani Suomea liittääkseen sen itseensä.

Tuolloin selvittiin Paasikiven poliittisen realismin ja oman kansan itsenäisyystahdon avulla. Nyt on hieman toisin mutta onneksi kansa haluaa pysyä itsellään ja omillaan. Valtaenemmistö kansasta ei halua maksella etelän hummauksia eikä seisoa asennossa euroherrojen edessä.

Voimansa ja rahan tunnossa rehentelevä kokoomus, supistuvan kannatuksen edessä vapiseva SDP ja alati altis serviilipuolue vihreät ovat tähän valmiit - viis ydinvoimasta, mitäpä turpeesta tahi vähät välittäen Talvivaarasta.

Joten...

ps.

Ps. Uutisia: sopu on saavutettu. Näyttää siltä, että juuri äsken saatiin läpimurto neuvotteluissa. Luvassa on vain muodollisuuksia. SDP:n kannalta tulos oli hyvä: saksalaisten lähteiden mukaan Martin Schulz’ista tulee ulkoministeri.  Puolue sai monessa asiassa tahtonsa lävitse, parhaiten pätkätöiden rajoittamisessa. Nyt on vain odotettava 3 viikkoa SDP:n jäsenäänestystä, joka joko siunaa tuloksen tai hylkää sen.

Ratkaisu näyttää siltä, että Saksan EU myönteisyys on varmistettu seuraavat 4 vuotta. Toisaalta, on huomattava, että tulos on laiha kompromissi kaikille: Saksan talouskuri pysyy kuitenkin jollain lailla voimassa – ehkä lievennettynä ja ”Martin Schulz-populismilla” höystettynä. Ranskan täytyy noudattaa tai olla edes noudattavinaan kulukuria ja se saa siitä hyvästä EU:n johtoroolin. Saksa taas peesaa sitä. Saksalla on siten edessään 4 vuoden unelmahöttöhallitus, joka ei ollut vaalituloksen mukainen mutta ainoa mahdollinen ilman uusia vaaleja. Sipilän hallitus voi saada tässä hieman lisäaikaa.

 

]]>
21 http://artoluukkanen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/250583-saksan-sopu-ja-sipilan-tuska#comments Hallituskriisi Juha Sipilä Saksan hallitusneuvottelut SDP Wed, 07 Feb 2018 06:55:07 +0000 Arto Luukkanen http://artoluukkanen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/250583-saksan-sopu-ja-sipilan-tuska
SOTE ON RIKOS? http://artoluukkanen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/250510-sote-on-rikos <p><strong>SOTE ON RIKOS?</strong></p><p>Korruptio on rahan &amp; vallan kaveri; se viihtyy pimeässä.</p><p>Korruptio ja kähmintä syntyy kun yhteiskunnassa on paljon rahaa, heikko kansalaisyhteiskunta, lahjottavat poliitikot, sylissä istuva media, suljettu päätöksentekojärjestelmä ja ostettavat tuomarit.</p><p>MOT-ohjelma kertoi tänään naapurimaan yhteiskunnasta, jossa sekurokratia on muuttunut kleptokratiaksi. Korruptiosta on tullut siellä rakenteellista ja sisältää yhteiskunnan kaikki tasot aina alhaalta ylös saakka. Jopa niin, että maan ylin johto on siinä mukana aktiivisesti ja siitä on tullut normaalia; jopa isänmaallista toimintaa.</p><p>Valtion etu ja kansan etu on muuttunut tietyn klikin eduksi samalla kun maan kansallisvarallisuus on jaettu hyvin pienelle joukolle ihmisiä.</p><p>Tätä &rdquo;puhallusta&rdquo; peittääkseen kyseinen valtio harjoittaa aggressiivista politiikkaan sen naapureita kohtaan ja haluaa pelata suurvaltapeliä Lähi-idässä. Demokratia on &rdquo;ohjattua&rdquo;.</p><p>Tämän iltaisen MOT-ohjelman tärkein sanoma liittyi siihen, miten tämän korruption lonkerot ulottuvat Suomeen. Asia on nyt niin vaikea, että siihen ei epäilemättä löydy vastausta. Rahan ja vallan verkot ovat niin vahvoja.</p><p>MOT teki kuitenkin hienon journalistisen teon kun otti asian esille.</p><p><strong>Tuleeko iso korruptio meille?</strong></p><p>Samaan liittyi myös suomalaisten lainlaatijoiden huoli siitä, että SOTE uudistus tuo meille ns. ISON KORRUPTION. On käsittämätöntä, että tästä asiasta ei ole haluttu puhua tätä ennen.</p><p>Sen rakenne ja synty on samantyyppinen kuin Venäjällä &ndash; siellä yksityistettiin energiavarat ts. vietiin ne pilkkahinnalla oligarkeille ja pian vuoden 2000 jälkeen&rdquo;uudelleenyksityistettiin&rdquo; sekurokratialle.</p><p>Meillä rahan lähde on SOTE:n vuosittainen yksityistämispotti, joka on ensi alkuun noin kuusi miljardia euroa &ndash; kolmannes kaikista Suomen sote-menoista. Virkamiehistöä ei ole eikä kunnon lakeja.</p><p>HIrveintä tässä on se, että puolueiden lähettyvillä kärkkyvät hämärämiehet odottavat kieli pitkällä sotatorven merkkiä siitä, että he voivat aloittaa näiden rahojen &rdquo;yksityistämisen&rdquo;, &rdquo;kohvoijaamisen&rdquo; ja siirtämisen veroparatiiseihin. Kansanedustajat siirtyvät nyt liike-elämään!&nbsp;</p><p>Kyse on isosta asiasta. Lainaan tässä Ylen uutista (jota kovin usein en tee) &rdquo;Lapin yliopiston rikosoikeuden professori emerita Terttu Utriainen puolestaan sanoo, että edessämme on juuri nyt klassinen suuren puhalluksen paikka &ndash; jos sellainen on tullakseen.&rdquo;</p><p><strong>Mitä se korruptio oikein tekee?</strong></p><p>Korruptio tuhoaa yhteiskunnasta kaiken elinvoimaisen. Se on suunnilleen yhtä viisasta kuin se, että 100 metrin juoksija ampuisi itseään jalkaan ennen kilpailua.</p><p>Se on kuin syöpä. Se tuhoaa yhteiskunnan perusrakenteita ja sen perässä matelee yhteiskuntaan aina järjestäytynyt rikollisuus.</p><p>Se tuhoaa myös poliittisen järjestelmän ja kansalaisten luottamuksen valtaan.</p><p>Asia on kuulkaa nyt näin, että maamme on nyt vaarassa!</p><p><strong>On suuren korruption aika</strong></p><p>SOTE on pienessä maassa tuhoisa tapa aloittaa ns. SUURI KORRUPTIO. On järjetöntä antaa näin suurta osaa veronmaksajien rahaa hävitettäväksi ilman äärimmäisen tarkkoja valvontamekanismeja.</p><p>SOTE:n perusteet olivat perinjuurin populistiset: kansalle kerrottiin, että nyt säästetään 3 miljardia, että voitetaan puolueiden ideapajojen keksimä sana:&rdquo;kestävyysvaje ja että sen hyväksymisen jälkeen alkaa sitten paratiisillinen valinnanvapaus.</p><p>Ihmisille luotiin mielikuva, jossa he voisivat valita &rdquo;oma tohtorikseen&rdquo; yliopistollisen sairaalan erikoiskirurgin sen vanhan tuppukylän terveyskeskuslääkärin sijasta. Palturipopulismi kukki. Oli Arvo ja Pohja.</p><p>Raha ja valta löysivät toisensa.</p><p>Lopuksi tehtiin lehmänkauppa, jossa Kepu saa itselleen &rdquo;Maakuntien Suomen&rdquo; ja Kokoomus &rdquo;Uudenmaa-Helsingin&rdquo;. Kepulle tämä olisi herkkua: vihdoinkin valtion rinnalle oma rinnakaisorganisaatio!</p><p>Kokoomuksen lähipiiri voi merkitä tulopuolelleen yksityistettävät terveydenhoitopalvelut. Se keneltä nämä rahat tulevat jäi ilman mitään &ndash; sen ainoana tehtävänä oli nyökkäillä ja lopulta menettää lomarahat.</p><p>Hyvät kansalaiset!</p><p>Nyt on parasta kertoa päättäjille, että me emme halua korruptiota tänne Suomeen! &nbsp;</p><p>Korruptiolle &ndash; ei kiitos! Pidetään sen SOTE:n kanssa tuumaustauko. &nbsp;&nbsp;</p><div class="field field-type-number-integer field-field-first-published"> <div class="field-items"> <div class="field-item odd"> 0 </div> </div> </div> SOTE ON RIKOS?

Korruptio on rahan & vallan kaveri; se viihtyy pimeässä.

Korruptio ja kähmintä syntyy kun yhteiskunnassa on paljon rahaa, heikko kansalaisyhteiskunta, lahjottavat poliitikot, sylissä istuva media, suljettu päätöksentekojärjestelmä ja ostettavat tuomarit.

MOT-ohjelma kertoi tänään naapurimaan yhteiskunnasta, jossa sekurokratia on muuttunut kleptokratiaksi. Korruptiosta on tullut siellä rakenteellista ja sisältää yhteiskunnan kaikki tasot aina alhaalta ylös saakka. Jopa niin, että maan ylin johto on siinä mukana aktiivisesti ja siitä on tullut normaalia; jopa isänmaallista toimintaa.

Valtion etu ja kansan etu on muuttunut tietyn klikin eduksi samalla kun maan kansallisvarallisuus on jaettu hyvin pienelle joukolle ihmisiä.

Tätä ”puhallusta” peittääkseen kyseinen valtio harjoittaa aggressiivista politiikkaan sen naapureita kohtaan ja haluaa pelata suurvaltapeliä Lähi-idässä. Demokratia on ”ohjattua”.

Tämän iltaisen MOT-ohjelman tärkein sanoma liittyi siihen, miten tämän korruption lonkerot ulottuvat Suomeen. Asia on nyt niin vaikea, että siihen ei epäilemättä löydy vastausta. Rahan ja vallan verkot ovat niin vahvoja.

MOT teki kuitenkin hienon journalistisen teon kun otti asian esille.

Tuleeko iso korruptio meille?

Samaan liittyi myös suomalaisten lainlaatijoiden huoli siitä, että SOTE uudistus tuo meille ns. ISON KORRUPTION. On käsittämätöntä, että tästä asiasta ei ole haluttu puhua tätä ennen.

Sen rakenne ja synty on samantyyppinen kuin Venäjällä – siellä yksityistettiin energiavarat ts. vietiin ne pilkkahinnalla oligarkeille ja pian vuoden 2000 jälkeen”uudelleenyksityistettiin” sekurokratialle.

Meillä rahan lähde on SOTE:n vuosittainen yksityistämispotti, joka on ensi alkuun noin kuusi miljardia euroa – kolmannes kaikista Suomen sote-menoista. Virkamiehistöä ei ole eikä kunnon lakeja.

HIrveintä tässä on se, että puolueiden lähettyvillä kärkkyvät hämärämiehet odottavat kieli pitkällä sotatorven merkkiä siitä, että he voivat aloittaa näiden rahojen ”yksityistämisen”, ”kohvoijaamisen” ja siirtämisen veroparatiiseihin. Kansanedustajat siirtyvät nyt liike-elämään! 

Kyse on isosta asiasta. Lainaan tässä Ylen uutista (jota kovin usein en tee) ”Lapin yliopiston rikosoikeuden professori emerita Terttu Utriainen puolestaan sanoo, että edessämme on juuri nyt klassinen suuren puhalluksen paikka – jos sellainen on tullakseen.”

Mitä se korruptio oikein tekee?

Korruptio tuhoaa yhteiskunnasta kaiken elinvoimaisen. Se on suunnilleen yhtä viisasta kuin se, että 100 metrin juoksija ampuisi itseään jalkaan ennen kilpailua.

Se on kuin syöpä. Se tuhoaa yhteiskunnan perusrakenteita ja sen perässä matelee yhteiskuntaan aina järjestäytynyt rikollisuus.

Se tuhoaa myös poliittisen järjestelmän ja kansalaisten luottamuksen valtaan.

Asia on kuulkaa nyt näin, että maamme on nyt vaarassa!

On suuren korruption aika

SOTE on pienessä maassa tuhoisa tapa aloittaa ns. SUURI KORRUPTIO. On järjetöntä antaa näin suurta osaa veronmaksajien rahaa hävitettäväksi ilman äärimmäisen tarkkoja valvontamekanismeja.

SOTE:n perusteet olivat perinjuurin populistiset: kansalle kerrottiin, että nyt säästetään 3 miljardia, että voitetaan puolueiden ideapajojen keksimä sana:”kestävyysvaje ja että sen hyväksymisen jälkeen alkaa sitten paratiisillinen valinnanvapaus.

Ihmisille luotiin mielikuva, jossa he voisivat valita ”oma tohtorikseen” yliopistollisen sairaalan erikoiskirurgin sen vanhan tuppukylän terveyskeskuslääkärin sijasta. Palturipopulismi kukki. Oli Arvo ja Pohja.

Raha ja valta löysivät toisensa.

Lopuksi tehtiin lehmänkauppa, jossa Kepu saa itselleen ”Maakuntien Suomen” ja Kokoomus ”Uudenmaa-Helsingin”. Kepulle tämä olisi herkkua: vihdoinkin valtion rinnalle oma rinnakaisorganisaatio!

Kokoomuksen lähipiiri voi merkitä tulopuolelleen yksityistettävät terveydenhoitopalvelut. Se keneltä nämä rahat tulevat jäi ilman mitään – sen ainoana tehtävänä oli nyökkäillä ja lopulta menettää lomarahat.

Hyvät kansalaiset!

Nyt on parasta kertoa päättäjille, että me emme halua korruptiota tänne Suomeen!  

Korruptiolle – ei kiitos! Pidetään sen SOTE:n kanssa tuumaustauko.   

]]>
12 http://artoluukkanen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/250510-sote-on-rikos#comments Juha Sipilä Maakunta- ja soteuudistus MOT Petteri Orpo Mon, 05 Feb 2018 19:46:26 +0000 Arto Luukkanen http://artoluukkanen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/250510-sote-on-rikos
Twitter on vaarallinen - V-asiaa http://harrirautiainen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/250368-twitter-on-vaarallinen-v-asiaa <p>Tuskin oli Väyrynen ehtinyt julkaista intonsa kepun puheenjohtajaksi, niin Sipilälle tuli kiire pykätä Twitter-viesti. Siinä hän toivotti Väyrysen tervetulleeksi ja mainitsi ettei pelkää kilpailua puheenjohtajavaalissa. <strong>Tyhmä!</strong></p><p>Juuri kun Kepussa haettiin keinoja, miten saada Väyrynen lopettamaan kiusantekonsa, niin Sipilä vetää maton puoluesihteerinsä alta</p><div class="field field-type-number-integer field-field-first-published"> <div class="field-items"> <div class="field-item odd"> 0 </div> </div> </div> Tuskin oli Väyrynen ehtinyt julkaista intonsa kepun puheenjohtajaksi, niin Sipilälle tuli kiire pykätä Twitter-viesti. Siinä hän toivotti Väyrysen tervetulleeksi ja mainitsi ettei pelkää kilpailua puheenjohtajavaalissa. Tyhmä!

Juuri kun Kepussa haettiin keinoja, miten saada Väyrynen lopettamaan kiusantekonsa, niin Sipilä vetää maton puoluesihteerinsä alta

]]>
14 http://harrirautiainen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/250368-twitter-on-vaarallinen-v-asiaa#comments Juha Sipilä Kepun vaalit Paavo Väyrynen Suomenmaa Sat, 03 Feb 2018 08:34:21 +0000 Harri Rautiainen http://harrirautiainen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/250368-twitter-on-vaarallinen-v-asiaa
Väyrynen: "Sipilä ei ole puhunut minulle kahteen vuoteen" http://1203pl.puheenvuoro.uusisuomi.fi/250311-vayrynen-sipila-ei-ole-puhunut-minulle-kahteen-vuoteen <p>Otsikko yllä oli tänään Iltasanomien lööppinä printtilehdessä. Oi, voi! Kuinka Juha Sipilä voi olla näin ilkeä? Kuinka ihmeessä Juha Sipilä voi tehdä näin Keskustan kunniapuheenjohtajalle, oman Kansalaispuolueen perustaneelle ja KD:n listoilta valitulle Helsingin kaupunginvaltuutetulle Paavo Väyryselle?</p><p>Ja miksi ihmeessä juuri kaksi vuotta? Todella käsittämätöntä?</p><div class="field field-type-number-integer field-field-first-published"> <div class="field-items"> <div class="field-item odd"> 0 </div> </div> </div> Otsikko yllä oli tänään Iltasanomien lööppinä printtilehdessä. Oi, voi! Kuinka Juha Sipilä voi olla näin ilkeä? Kuinka ihmeessä Juha Sipilä voi tehdä näin Keskustan kunniapuheenjohtajalle, oman Kansalaispuolueen perustaneelle ja KD:n listoilta valitulle Helsingin kaupunginvaltuutetulle Paavo Väyryselle?

Ja miksi ihmeessä juuri kaksi vuotta? Todella käsittämätöntä?

]]>
101 http://1203pl.puheenvuoro.uusisuomi.fi/250311-vayrynen-sipila-ei-ole-puhunut-minulle-kahteen-vuoteen#comments Iltasanomat Juha Sipilä Paavo Väyrynen Fri, 02 Feb 2018 11:30:10 +0000 Pekka Lukkala http://1203pl.puheenvuoro.uusisuomi.fi/250311-vayrynen-sipila-ei-ole-puhunut-minulle-kahteen-vuoteen
Kunniapuheenjohtajaa pitää kunnioittaa ja kuunnella! http://hemmokoskiniemi.puheenvuoro.uusisuomi.fi/250281-kunniapuheenjohtajaa-pitaa-kunnioittaa-ja-kuunnella <p>Suomen Keskustan johtopiirissä ei näytetä ymmärtävän, että valittua kunniapuheenjohtajaa pitää osata myöskin kunnioittaa. Siksihän kunniapuheenjohtajaksi joku valitaan, että&nbsp; hän on tehnyt puolueen hyväksi mittavan elämän työn ja puolueen koko hallinto arvostaa sitä.</p><p>Puolueen johto ei näytä myöskään ymmärtävän, että jäsenet ja äänestäjät haluavat, että heidän kunniapuheenjohtajansa on edelleenkin aktiivinen toimija ja esittää puolueen linjasta poikkeavan &quot;oman linjan&quot;. Luulisi, että kansan keskuudessa oleva luottamus riittäisi myöskin puolueen johdolle nöyrtymiseen.</p><p>Mitään tälläisi merkkejä ei ole, vaan päin vastoin presidentin vaalien aikaan johto esitti ulosheittoa Paavo Väyryselle.</p><p>Puolue valitessaan kunniapuheenjohtajan toivoo, että hän siirtyy ns. lepäämään ja seuraamaan sivusta päivän tapahtumia. Näin varmasti Väyrynen olisi tehnytkin, mutta edustamansa puolue on ainakin kaksi kertaa ajettu alas ja konkurssin partaalle ja aina on kunniapuheenjohtaja tullut ja nostanut puolueen ahdingosta uuteen nousuun.&nbsp;</p><p>Näin kävi viimeksi 2012 presidentinvaalien yhteydessä ja ilmeisesti sama toistuu...</p><p>Presidentin vaalien alla puheenjohtaja Sipilä ilmoitti, että jos puolueen ehdokkaan kannatus jää alhaiseksi hän vetää siitä omat johtopäätökset ja vihjaisi kieltäytyvän jatkosta puheenjohtajana. Nyt on eri ääni kellossa ja vaalien aikainen uhkailu on sulannut vaikka Matti Vanhasen vaalimenestys oli surkea.</p><p>Paavossa on tietenkin myöskin aimo annos Lapin miestä, joka ei sovi ääri-liberalistiseen maailmanmenoon.</p><p>&quot;Alkiolainen alianssi&quot; on mielenkiintoinen avaus, joka voisi järkevällä tavalla palauttaa suomalaisen yhteiskunnan raiteilleen.</p><p>Västön keskittäminen ja köyhyyskierre on saatava loppumaan. Suomi on suomalaisille itseisarvo jo sinäänsä ja siksi koko maa on pidettävä asuttuna. Se on osamme koko ihmiskuntaa ja luontoa kohtaan</p><p>&nbsp;</p><p>&nbsp;</p><div class="field field-type-number-integer field-field-first-published"> <div class="field-items"> <div class="field-item odd"> 0 </div> </div> </div> Suomen Keskustan johtopiirissä ei näytetä ymmärtävän, että valittua kunniapuheenjohtajaa pitää osata myöskin kunnioittaa. Siksihän kunniapuheenjohtajaksi joku valitaan, että  hän on tehnyt puolueen hyväksi mittavan elämän työn ja puolueen koko hallinto arvostaa sitä.

Puolueen johto ei näytä myöskään ymmärtävän, että jäsenet ja äänestäjät haluavat, että heidän kunniapuheenjohtajansa on edelleenkin aktiivinen toimija ja esittää puolueen linjasta poikkeavan "oman linjan". Luulisi, että kansan keskuudessa oleva luottamus riittäisi myöskin puolueen johdolle nöyrtymiseen.

Mitään tälläisi merkkejä ei ole, vaan päin vastoin presidentin vaalien aikaan johto esitti ulosheittoa Paavo Väyryselle.

Puolue valitessaan kunniapuheenjohtajan toivoo, että hän siirtyy ns. lepäämään ja seuraamaan sivusta päivän tapahtumia. Näin varmasti Väyrynen olisi tehnytkin, mutta edustamansa puolue on ainakin kaksi kertaa ajettu alas ja konkurssin partaalle ja aina on kunniapuheenjohtaja tullut ja nostanut puolueen ahdingosta uuteen nousuun. 

Näin kävi viimeksi 2012 presidentinvaalien yhteydessä ja ilmeisesti sama toistuu...

Presidentin vaalien alla puheenjohtaja Sipilä ilmoitti, että jos puolueen ehdokkaan kannatus jää alhaiseksi hän vetää siitä omat johtopäätökset ja vihjaisi kieltäytyvän jatkosta puheenjohtajana. Nyt on eri ääni kellossa ja vaalien aikainen uhkailu on sulannut vaikka Matti Vanhasen vaalimenestys oli surkea.

Paavossa on tietenkin myöskin aimo annos Lapin miestä, joka ei sovi ääri-liberalistiseen maailmanmenoon.

"Alkiolainen alianssi" on mielenkiintoinen avaus, joka voisi järkevällä tavalla palauttaa suomalaisen yhteiskunnan raiteilleen.

Västön keskittäminen ja köyhyyskierre on saatava loppumaan. Suomi on suomalaisille itseisarvo jo sinäänsä ja siksi koko maa on pidettävä asuttuna. Se on osamme koko ihmiskuntaa ja luontoa kohtaan

 

 

]]>
15 http://hemmokoskiniemi.puheenvuoro.uusisuomi.fi/250281-kunniapuheenjohtajaa-pitaa-kunnioittaa-ja-kuunnella#comments Juha Sipilä Paavo Väyrynen Fri, 02 Feb 2018 05:31:09 +0000 Hemmo Koskiniemi http://hemmokoskiniemi.puheenvuoro.uusisuomi.fi/250281-kunniapuheenjohtajaa-pitaa-kunnioittaa-ja-kuunnella
Vanhanen romahti - jatkaako keskusta Sipilän/Bernerin oikeistolaisella linjalla http://harrimakipetaja.puheenvuoro.uusisuomi.fi/250012-vanhanen-romahti-jatkaako-keskusta-sipilanbernerin-oikeistolaisella-linjalla <p>Keskusta teki presidentinvaaleissa taktisen virheen. Keskusta kävi vaalikampanjaa Paavo Väyrystä vastaan, kun sen olisi pitänyt haastaa Sauli Niinistöä. Taktiikka johti erittäin huonoon vaalitulokseen. Keskustan ehdokas Matti Vanhanen sai 4,1 prosenttia äänistä.</p><p>Kampanjassa tehtiin muitakin virheitä. Vanhanen valittiin ehdokkaaksi 1,5 vuotta ennen vaalia. Pahat kielet sanovat, että näin sen vuoksi, ettei Väyrynen ehdi pyrkimään keskustan ehdokkaaksi. Pesäpallossa lukkarille joskus tulee lautaskammo, keskustalle tuli Väyrys-kammo. Ehdokasvalinnan jälkeen Vanhanen siirrettiin ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtajan paikalle. Myös se oli virhe, koska tuo asema entisestään vaikeutti Niinistön haastamista.</p><p>Politiikassa on yksi hyväksi havaittu toimintaohje. Asioita ei sidota toisiinsa julkisissa lausunnoissa. Politiikan tutkijat hämmästelivät pääministeri Juha Sipilän (kesk) tapaa sitoa oma asemansa ja jopa jatkonsa puoluejohtajana Matti Vanhasen vaalitulokseen. Äänestäjä pääsi äänestämään muustakin kuin presidentistä. Tämä tieto houkutti antamaan ääneen jollekin muulle kuin Vanhaselle.</p><p>Nykykeskusta on eriseurainen puolue. Puolueessa on sote- ja maakuntauudistuksen kannattajia ja vastustajia. On punamullan kannattajia ja kokoomusyhteistyön kannattajia. Jakolinjaa syventää hyvin erilainen arvopohja. Puolueen porukkaan mahtuu vanhoihin perusarvoihin nojautuvia vanhamaalaisliittolaisia ja uuden ajan arvoihin nojautuvia liberaaleja. Presidentinvaalikampanjan aikana muutamat keskustakonkarit keksivät, että eriseuraisella puolueella pitää olla yhteinen vihollinen. Väyrystä ruvettiin moittimaan lehtien palstoilla, mutta tämäkään taktiikka ei toiminut.</p><p>Joku keskustakonkari kirjoitti, että Väyrysen ääni on kuin yksinäisen suden ulvonta korvessa. Sananvapaus sallii värikkäät ilmaisut, mutta Väyrysen mustamaalaaminen ei ratkaise keskustan ongelmia. Kyseiset konkarit ja muutkin voisivat pohtia mitä pitäisi tehdä, ettei keskusta koe rökäletappiota vuoden 2019 eduskuntavaaleissa.</p><p>Keskusta on liiaksi tuudittautunut ajatukseen, että sillä on suuri peruskannattajakunta, jonka äänet se voi korvamerkitä itselleen. Näin ei enää ole. Entistä suurempi määrä äänistä on joka vaalissa voitettava uudelleen. Suomessa on tilaa alkiolaiselle puolueelle, joka ajaa pienituloisten asiaa, puolustaa perusturvaa ja on vastavoimana keskittämispolitiikalle. Jää nähtäväksi, miten keskusta käsittelee presidentinvaalien surkean tuloksen. Jatkaako se oikeistolaista politiikkaa vai palaako se alkiolaisille juurilleen.</p><div class="field field-type-number-integer field-field-first-published"> <div class="field-items"> <div class="field-item odd"> 0 </div> </div> </div> Keskusta teki presidentinvaaleissa taktisen virheen. Keskusta kävi vaalikampanjaa Paavo Väyrystä vastaan, kun sen olisi pitänyt haastaa Sauli Niinistöä. Taktiikka johti erittäin huonoon vaalitulokseen. Keskustan ehdokas Matti Vanhanen sai 4,1 prosenttia äänistä.

Kampanjassa tehtiin muitakin virheitä. Vanhanen valittiin ehdokkaaksi 1,5 vuotta ennen vaalia. Pahat kielet sanovat, että näin sen vuoksi, ettei Väyrynen ehdi pyrkimään keskustan ehdokkaaksi. Pesäpallossa lukkarille joskus tulee lautaskammo, keskustalle tuli Väyrys-kammo. Ehdokasvalinnan jälkeen Vanhanen siirrettiin ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtajan paikalle. Myös se oli virhe, koska tuo asema entisestään vaikeutti Niinistön haastamista.

Politiikassa on yksi hyväksi havaittu toimintaohje. Asioita ei sidota toisiinsa julkisissa lausunnoissa. Politiikan tutkijat hämmästelivät pääministeri Juha Sipilän (kesk) tapaa sitoa oma asemansa ja jopa jatkonsa puoluejohtajana Matti Vanhasen vaalitulokseen. Äänestäjä pääsi äänestämään muustakin kuin presidentistä. Tämä tieto houkutti antamaan ääneen jollekin muulle kuin Vanhaselle.

Nykykeskusta on eriseurainen puolue. Puolueessa on sote- ja maakuntauudistuksen kannattajia ja vastustajia. On punamullan kannattajia ja kokoomusyhteistyön kannattajia. Jakolinjaa syventää hyvin erilainen arvopohja. Puolueen porukkaan mahtuu vanhoihin perusarvoihin nojautuvia vanhamaalaisliittolaisia ja uuden ajan arvoihin nojautuvia liberaaleja. Presidentinvaalikampanjan aikana muutamat keskustakonkarit keksivät, että eriseuraisella puolueella pitää olla yhteinen vihollinen. Väyrystä ruvettiin moittimaan lehtien palstoilla, mutta tämäkään taktiikka ei toiminut.

Joku keskustakonkari kirjoitti, että Väyrysen ääni on kuin yksinäisen suden ulvonta korvessa. Sananvapaus sallii värikkäät ilmaisut, mutta Väyrysen mustamaalaaminen ei ratkaise keskustan ongelmia. Kyseiset konkarit ja muutkin voisivat pohtia mitä pitäisi tehdä, ettei keskusta koe rökäletappiota vuoden 2019 eduskuntavaaleissa.

Keskusta on liiaksi tuudittautunut ajatukseen, että sillä on suuri peruskannattajakunta, jonka äänet se voi korvamerkitä itselleen. Näin ei enää ole. Entistä suurempi määrä äänistä on joka vaalissa voitettava uudelleen. Suomessa on tilaa alkiolaiselle puolueelle, joka ajaa pienituloisten asiaa, puolustaa perusturvaa ja on vastavoimana keskittämispolitiikalle. Jää nähtäväksi, miten keskusta käsittelee presidentinvaalien surkean tuloksen. Jatkaako se oikeistolaista politiikkaa vai palaako se alkiolaisille juurilleen.

]]>
21 http://harrimakipetaja.puheenvuoro.uusisuomi.fi/250012-vanhanen-romahti-jatkaako-keskusta-sipilanbernerin-oikeistolaisella-linjalla#comments Juha Sipilä Keskusta Matti Vanhanen Paavo Väyrynen Presidentinvaali 2018 Mon, 29 Jan 2018 09:07:34 +0000 Harri Mäki-Petäjä http://harrimakipetaja.puheenvuoro.uusisuomi.fi/250012-vanhanen-romahti-jatkaako-keskusta-sipilanbernerin-oikeistolaisella-linjalla
Väyrysen kannatus kaataa Sipilän hallituksen! http://hemmokoskiniemi.puheenvuoro.uusisuomi.fi/249635-vayrysen-kannatus-kaataa-sipilan-hallituksen <p>Paavo Väyrysen kannatus on nyt jyrkässä nousussa ja on saavuttanut Haaviston paikallaan jököttävän kannatuksen. Valtamedian kannatusmittaukset ovat osoittautunet tilatuksi valhe-informaatioksi, kuten Väyrynen tiesi jo viikkoja ennen.</p><p>Pääministeri Sipilä on ilmoittanut jo etukäteen, että hän tulee mahdollisesti luopumaan puheenjohtaja/päämisterin paikasta, jos keskusta ehdokkaan Matti Vanhasen kannatus jää vähäiseksi.</p><p>Paavo Väyrysen nousu Niinistö haastajaksi on myöskin suuri arvovaltatappio Sipilän johtamalle Keskustalle. Paavon kannatuksessa on kysymys myöskin Sipilän hallituksen tulevaisuudesta.</p><p>Kysymys on myöskin Suomen linjasta. Jos Väyrynen saa huomattavan äänimäärän kaatuu Suomessa oikeistolainen virtaus, jota Niinistö johtaa ja Suomi palaa puolueettomuuden ja itsenäisyyden linjalle.</p><p>Sipilän hallituksen lähtölaskenta on alkanut ja Väyrysen kannatuksessa on kysymys suuremmasta, kuin presidentin vaaleista.</p><div class="field field-type-number-integer field-field-first-published"> <div class="field-items"> <div class="field-item odd"> 0 </div> </div> </div> Paavo Väyrysen kannatus on nyt jyrkässä nousussa ja on saavuttanut Haaviston paikallaan jököttävän kannatuksen. Valtamedian kannatusmittaukset ovat osoittautunet tilatuksi valhe-informaatioksi, kuten Väyrynen tiesi jo viikkoja ennen.

Pääministeri Sipilä on ilmoittanut jo etukäteen, että hän tulee mahdollisesti luopumaan puheenjohtaja/päämisterin paikasta, jos keskusta ehdokkaan Matti Vanhasen kannatus jää vähäiseksi.

Paavo Väyrysen nousu Niinistö haastajaksi on myöskin suuri arvovaltatappio Sipilän johtamalle Keskustalle. Paavon kannatuksessa on kysymys myöskin Sipilän hallituksen tulevaisuudesta.

Kysymys on myöskin Suomen linjasta. Jos Väyrynen saa huomattavan äänimäärän kaatuu Suomessa oikeistolainen virtaus, jota Niinistö johtaa ja Suomi palaa puolueettomuuden ja itsenäisyyden linjalle.

Sipilän hallituksen lähtölaskenta on alkanut ja Väyrysen kannatuksessa on kysymys suuremmasta, kuin presidentin vaaleista.

]]>
29 http://hemmokoskiniemi.puheenvuoro.uusisuomi.fi/249635-vayrysen-kannatus-kaataa-sipilan-hallituksen#comments Juha Sipilä Paavo Väyrynen Tue, 23 Jan 2018 11:11:21 +0000 Hemmo Koskiniemi http://hemmokoskiniemi.puheenvuoro.uusisuomi.fi/249635-vayrysen-kannatus-kaataa-sipilan-hallituksen
Paavo Väyrynen - aina ja ikuisesti http://1203pl.puheenvuoro.uusisuomi.fi/249634-paavo-vayrynen-aina-ja-ikuisesti <p>Kirjoitin kaksi vuotta sitten 23.01.2016 blogin, jonka otsikko oli &quot;Paavo Väyrynen - jälkiviisauden mestari&quot;. Hän ilmoitti silloin olevansa pettynyt siitä, että pääministeri Juha Sipilä ei ole häntä kuunnellut, vaikka Väyrynen on neuvoja kertomansa mukaan paljon Sipilälle antanutkin.&nbsp;</p><p><a href="http://1203pl.puheenvuoro.uusisuomi.fi/210472-paavo-vayrynen-jalkiviisauden-mestari" title="http://1203pl.puheenvuoro.uusisuomi.fi/210472-paavo-vayrynen-jalkiviisauden-mestari">http://1203pl.puheenvuoro.uusisuomi.fi/210472-paavo-vayrynen-jalkiviisau...</a></p><p>Vuotta myöhemmin 23.012017 kirjoitin blogin, jonka otsikko oli &quot; Paavo Väyrysen retoriikka ennen ja nyt&quot;.&nbsp;Helmikuussa 2016 Paavo Väyrynen perusti oman Kansalaispuolueensa, jonka puheenjohtajana aluksi itse toimi. Hän kuitenkin jatkoi myös Keskustan jäsenenä ja sen kunniapuheenjohtajana, vaikka Keskustan säännöt yksiselitteisesti kieltävät puolueen jäsenen samanaikaisen jäsenyyden muissa puolueissa. Kansalaispuolue merkittiin lopulta puoluerekisteriin joulukuussa 2016. Hän teki myös kansalaisaloitteen Suomen eroamiseksi eurosta, joka sai riittävän määrän kannatusta tullakseen eduskunnan käsittelyyn. Yllättäen sen jälkeen Väyrynen kuitenkin ilmoitti, ettei itse aloitettaan kannatakaan.</p><p><a href="http://1203pl.puheenvuoro.uusisuomi.fi/230042-paavo-vayrysen-retoriikka-ennen-ja-nyt" title="http://1203pl.puheenvuoro.uusisuomi.fi/230042-paavo-vayrysen-retoriikka-ennen-ja-nyt">http://1203pl.puheenvuoro.uusisuomi.fi/230042-paavo-vayrysen-retoriikka-...</a></p><p>Paavo Väyrynen on aina jaksanut puhua omasta erinomaisuudestaan ja ylivertaisuudestaan muihin politiikkoihin nähden. Vielä vuosi sitten hän ilmoitti tukevansa Sauli Niinistön seuraavaa presidenttikautta. Kesällä hän kuitenkin kertoi, että haluaa sittenkin asettua presidenttiehdokkaaksi vuoden 2018 presidentinvaaleihin. Kertomansa mukaan hänelle oli selvinnyt, että Niinistö ei olekaan hänen luottamuksensa arvoinen.</p><p>Nyt vaalitaistelun aikana Väyrynen on ottanut kampanjansa kärjeksi Niinistön tekemiset silloin kun Suomi liittyi Euroopan rahaliitto euroon. Ilmeisesti viimeisen vuoden Väyryselle vasta viimeisen vuoden aikana nämä yli 20 vuotta vanhat tapahtumat &quot;avautuivat&quot; Väyryselle? Toistaiseksi Väyrynen ei vielä ole vielä vaalikampanjansa aikana puhunut mitään tulevaisuudesta vaan kaivellut vain pari vuosikymmentä vanhoja tapahtumia. Ja niistäkin Väyrysellä on aivan omat tulkintansa.</p><p>Tänä iltana järjestetään HS-valitentti presidenttiehdokkaille. Siinä on tarkoitus puhua juuri Suomen tulevaisuuden haasteista. Jos presidenttiehdokas Paavo Väyrynen sen sallii? Tätä vaalitenttiä voi seurata IS- ja HS-tv:stä klo 16 alkaen.</p><div class="field field-type-number-integer field-field-first-published"> <div class="field-items"> <div class="field-item odd"> 0 </div> </div> </div> Kirjoitin kaksi vuotta sitten 23.01.2016 blogin, jonka otsikko oli "Paavo Väyrynen - jälkiviisauden mestari". Hän ilmoitti silloin olevansa pettynyt siitä, että pääministeri Juha Sipilä ei ole häntä kuunnellut, vaikka Väyrynen on neuvoja kertomansa mukaan paljon Sipilälle antanutkin. 

http://1203pl.puheenvuoro.uusisuomi.fi/210472-paavo-vayrynen-jalkiviisauden-mestari

Vuotta myöhemmin 23.012017 kirjoitin blogin, jonka otsikko oli " Paavo Väyrysen retoriikka ennen ja nyt". Helmikuussa 2016 Paavo Väyrynen perusti oman Kansalaispuolueensa, jonka puheenjohtajana aluksi itse toimi. Hän kuitenkin jatkoi myös Keskustan jäsenenä ja sen kunniapuheenjohtajana, vaikka Keskustan säännöt yksiselitteisesti kieltävät puolueen jäsenen samanaikaisen jäsenyyden muissa puolueissa. Kansalaispuolue merkittiin lopulta puoluerekisteriin joulukuussa 2016. Hän teki myös kansalaisaloitteen Suomen eroamiseksi eurosta, joka sai riittävän määrän kannatusta tullakseen eduskunnan käsittelyyn. Yllättäen sen jälkeen Väyrynen kuitenkin ilmoitti, ettei itse aloitettaan kannatakaan.

http://1203pl.puheenvuoro.uusisuomi.fi/230042-paavo-vayrysen-retoriikka-ennen-ja-nyt

Paavo Väyrynen on aina jaksanut puhua omasta erinomaisuudestaan ja ylivertaisuudestaan muihin politiikkoihin nähden. Vielä vuosi sitten hän ilmoitti tukevansa Sauli Niinistön seuraavaa presidenttikautta. Kesällä hän kuitenkin kertoi, että haluaa sittenkin asettua presidenttiehdokkaaksi vuoden 2018 presidentinvaaleihin. Kertomansa mukaan hänelle oli selvinnyt, että Niinistö ei olekaan hänen luottamuksensa arvoinen.

Nyt vaalitaistelun aikana Väyrynen on ottanut kampanjansa kärjeksi Niinistön tekemiset silloin kun Suomi liittyi Euroopan rahaliitto euroon. Ilmeisesti viimeisen vuoden Väyryselle vasta viimeisen vuoden aikana nämä yli 20 vuotta vanhat tapahtumat "avautuivat" Väyryselle? Toistaiseksi Väyrynen ei vielä ole vielä vaalikampanjansa aikana puhunut mitään tulevaisuudesta vaan kaivellut vain pari vuosikymmentä vanhoja tapahtumia. Ja niistäkin Väyrysellä on aivan omat tulkintansa.

Tänä iltana järjestetään HS-valitentti presidenttiehdokkaille. Siinä on tarkoitus puhua juuri Suomen tulevaisuuden haasteista. Jos presidenttiehdokas Paavo Väyrynen sen sallii? Tätä vaalitenttiä voi seurata IS- ja HS-tv:stä klo 16 alkaen.

]]>
83 http://1203pl.puheenvuoro.uusisuomi.fi/249634-paavo-vayrynen-aina-ja-ikuisesti#comments EU ja euro Juha Sipilä Paavo Väyrynen Sauli Niinistö Tue, 23 Jan 2018 10:52:27 +0000 Pekka Lukkala http://1203pl.puheenvuoro.uusisuomi.fi/249634-paavo-vayrynen-aina-ja-ikuisesti
Insinöörit vastustamaan aktiivimallia - "Luvassa jättimäinen mielenilmaus" http://masik.puheenvuoro.uusisuomi.fi/249614-insinoorit-kaansivat-selkansa-luvassa-jattimainen-mielenilmaus <p>Eduskunnan joulukuussa hyväksymä esitys työttömyysturvalain muuttamisesta on saanut ammattijärjestöt ja kansalaisliikkeet valpastumaan. Työttömyysturvan niin kutsuttu aktiivimalli astui voimaan vuodenvaihteessa. Siitä lähtien aihe on pysynyt otsikoissa lähes päivittäin.&nbsp;</p><p>Työmarkkinakeskusjärjestö SAK ilmoitti muutama viikko sitten järjestävänsä poliittisen mielenilmauksen aktiivimallin vastustamiseksi. Eilen myös akavalainen 70 000 jäsenen Insinööriliitto <a href="https://www.sttinfo.fi/tiedote/insinooriliitto-osallistuu-mielenilmaisuun-aktiivimallia-vastaan?publisherId=21143166&amp;releaseId=65807191">ilmoitti osallistuvansa </a>mielenilmaukseen aktiivimallia vastaan. Mielenilmaus järjestetään Helsingin Senaatintorilla 2. helmikuuta.</p><p>Insinööriliiton puheenjohtaja <strong>Samu Salo</strong> totesi virallisessa tiedotteessa, että liitto on puoluepoliittisesti sitoutumaton ja vastustaa yksittäistä lakihanketta työttömän aktiivimallista, eikä suinkaan &quot;maan hallitusta&quot;.</p><p>&nbsp;</p><p><strong>LIITON MUKAAN</strong> aktiivimalli ei edusta hyvää lainsäädäntöä, jollaista Suomi tarvitsee menestyäkseen, eikä eduskunnan joulukuussa hyväksymä laki aktiivimallista ole sitä. Eduskunnan enemmistö muun muassa jätti sivuun perustuslakivaliokunnan esiin nostamat lakiesityksen puutteet.</p><p>Mielenilmauksen kautta liitto haluaa osoittaa olevansa tyytymätön tapaan, jolla hallitus on kehittänyt työelämää ja vaikuttanut liiton jäsenten asemaan.</p><p>&ndash; Insinööriliiton mielestä ei ole oikeudenmukaista, että ihminen voi joutua työttömyysturvan leikkausten kohteeksi ilman, että hänellä on mahdollisuuksia vaikuttaa asiaan, Salo toteaa.</p><p>Salo muistuttaa myös maan hallituksen luvanneen kilpailukykysopimuksen solmimisen yhteydessä, että työttömyysturvaa ei enää leikattaisi.&nbsp;</p><p>&ndash; Aktiivimalli on keino ja peruste leikata työttömyysturvaa, ei mikään aktiivisuuden osoitus. Kyllä omaehtoisen kouluttautumisen ja aktiivisen työnhaun pitää olla riittäviä osoituksia aktiivisuudesta ja halusta palata työelämään.</p><p>Senaatintorilla järjestettävä mielenilmaus on avoin kaikille. Tähän mennessä useat työmarkkinajärjestöt ovat ilmoittaneet osallistuvansa tilaisuuteen. Työmarkkinajärjestöjen lisäksi paikalle odotetaan saapuvan useiden eri puolueiden edustajia sekä Joukkovoima -kansanliikkeen ryhmittymä.</p><p>&nbsp;</p><p><strong>KOHUN JA TULEVAN MIELENILMAUKSEN </strong>aikaan saanut aktiivimalli leikkaa työttömyysturvaa 65 päivältä 4,65 prosenttia, jos työtön ei tee kolmen kuukauden aikana 18 tuntia työtä, toimi yrittäjänä tai osallistu työllisyyskoulutukseen. Aktiivimallia on <a href="https://yle.fi/uutiset/3-10026715">arvosteltu</a> mm. siitä, ettei se ota lainkaan huomioon alueellisia eroja eri maakuntien ja kaupunkien välillä. Esimerkiksi Uudellamaalla on tarjolla huomattavasti enemmän avoimia työpaikkoja kuin vaikkapa Keski-Suomessa.&nbsp;</p><p>Parjattu malli koskettaa myös vammaisia ja eläkeputkessa olevia työttömiä työnhakijoita. Työttömyysturvan lainsäädännön muutos on monelta osin keskeneräinen. Tällä hetkellä se koskettaa myös henkilöitä, joilla on lääkärin määräämä sairausloma, mutta ei päätöstä tai vireilläolevaa hakemusta työttömyyseläkkeestä. Tällä tavoin työkyvytön henkilö voidaan pakottaa tekemään työtä, toimimaan yrittäjänä tai osallistumaan työvoimapoliittisiin toimenpiteisiin.</p><p>Ensimmäinen työkyvyttömyystapaus nousi esiin viime viikolla, kun suomalainen vihreän liikkeen aatteelliselle perustalle pohjautuva yhteiskunnallinen uutis- ja ajankohtaislehti <a href="https://www.vihrealanka.fi/uutiset-kotimaa/aktiivimalli-iskee-my%C3%B6s-ty%C3%B6kyvytt%C3%B6mien-tukeen">Vihreä Lanka</a>&nbsp;kirjoitti pääkaupunkiseudulla sattuneen tapauksen, jossa lääkärin vuoden 2018 määräämällä sairauslomalla olevalle henkilölle kerrottiin TE-toimistosta, että aktiivimallin vaatimukset koskettavat myös häntä.&nbsp;</p><p>&nbsp;</p><p><strong>HENKILÖ OLI OLLUT</strong> sairauslomalla vuosien ajan, muttei tästä huolimatta ollut saanut työeläkeyhtiöltä myönteistä päätöstä määräaikaiselle eläkkeelle. Koska Kelan sairauspäivärahaa voi maksaa enintään 300 päivää, henkilölle on maksettu työmarkkinatukea.</p><p>Vihreän Langan haastattelema Kelan johtava tutkija <strong>Pertti Honkanen</strong> sanoo, että nykyisessä järjestelmässä voi syntyä tilanne, jossa sairauslomalla oleva joutuu aktiivimallin piiriin.</p><p>- Se on tilanne, jota lait eivät ota huomioon ja menevät ristiin. Kyseessä on aika ikävä väliinputoaminen, Honkasen kerrotaan sanoneen.</p><p>Kelan lakimies <strong>Eeva Vartio</strong> puolestaan <a href="https://www.vihrealanka.fi/uutiset-kotimaa/valittaminen-ei-pelasta-aktiivimallilta-%E2%80%93-uusi-hakemus-pelastaa">vahvisti</a>&nbsp;samaisessa julkaisussa, että aktiivimallin vaatimukset koskevat henkilöä, jonka työttömyyseläkehakemus on hylätty. Edes valittaminen Työeläkeasioiden muutoksenhakulautakuntaan ei pelasta häntä aktivoinnilta.&nbsp;</p><p>Hylkäyspäätöksen saanut ihminen voi päästä eroon aktiivimallin vaatimuksista tekemällä uuden työkyvyttömyyseläkehakemuksen. Aktiivimallia ei sovelleta hakemuksen vireilletulopäivästä päätöksen antokuukauden viimeiseen päivään.&nbsp;</p><p>Työkyvyttömyyseläkettä voi hakea niin monta kertaa kuin haluaa. Toisin sanoen, paperin pyörittäminen tulee lisääntymään räjähdysmäisesti, kun pitkäaikaiset sairauslomalaiset pyritään aktivoimaan väkisin takaisin työelämään.&nbsp;</p><p>&nbsp;</p><p><strong>INSINÖÖRI- JA YRITTÄJÄTAUSTAN</strong> omaava pääministeri <strong>Juha Sipilä</strong> (kesk.) on puolustanut kiisteltyä aktiivimallia. Sipilän <a href="https://yle.fi/uutiset/3-10021614">mukaan</a> aktiivimallin arvosteluun liittyy samanlaista pelottelua kuin työttömien haastatteluiden lisäämisen yhteydessä havaittiin noin vuosi sitten. Hallitus päätti muuttaa TE-toimistojen toimintaa viime vuoden alussa siten, että työttömät pyritään haastattelemaan kolmen kuukauden välein.</p><p>&ndash; Tähän kauteen on liittynyt tällainen pelottelu, että jokaista asiaa käydään läpi hyvin pelonsekaisin tuntein. Esimerkiksi sitä, että työttömiä haastatellaan kolmen kuukauden välein ja tehdään henkilökohtainen työllistämissuunnitelma. Ei siitä kukaan enää puhu, koska se havaittiin hyväksi, Sipilä sanoi keskustan puheenjohtajapäivillä Helsingissä.</p><p>Pääministeri pyrki sittemmin <a href="https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/239876-juha-sipila-haastoi-yritykset-reilun-sadan-euron-kuukausipanostuksella">kannustamaan </a>myös yrittäjät mukaan hallituksen aktiivimalliin. Viitasaarella viime lauantaina pitämässään puheessa Sipilä mainitsi yritysten pienestä panoksesta ja työttömille aukeavista unelmaduuneista.</p><p>&ndash; Reilun sadan euron kuukausipanostuksella on nyt mahdollista palkata työtön henkilö tekemään jotain yrityksen kannalta tarpeellista työtä kuuden tunnin ajaksi kuukaudessa. Kohteita varmasti löytyy jokaisesta yrityksestä. Työttömälle nämä lyhyetkin pestit voivat merkitä unelmaduuniin vievän polun aukeamista, hän totesi puheessaan.</p><p>&nbsp;</p><p><strong>PUHEESTA TOSIN</strong>&nbsp;<strong>EI SELVINNYT</strong> sen tarkemmin, millaisiin unelmaduuneihin työtön voi alkaa ilman asiaankuuluvaa perehdytystä ja kokemusta. Tästä syystä&nbsp;Valtiosihteeri <strong>Martti Hetemäki </strong>joutuikin <a href="https://yle.fi/uutiset/3-10035410">oikomaan</a>&nbsp;pääministeri Sipilän aktiivimallista haastattelutunnilla esittämiä näkemyksiä.&nbsp;</p><p>Hetemäen mukaan tarkoitus ei ole pakottaa työttömiä muutaman tunnin silpputöihin, sitä tuskin haluavat sen paremmin työttömät kuin työnantajatkaan.</p><p>&ndash; Ei ole tarkoitus, eikä hän varmaan sitä tarkoittanutkaan. Hän varmaan tarkoitti, että jos työtä löytyisi edes sen verran. Eivät ensinnäkään työttömät halua yleisemmin tällaista todella lyhyttä pätkää eivätkä myöskään työnantajat varmaan halua. Olisin todella yllättynyt, jos työpaikat olisivat tällaisia 18 tunnin pätkiä kolmessa kuukaudessa, Hetemäki summaa lausunnon herättämiä ajatuksia Ylellä.</p><p>Hetemäki pitää kolmen tunnin pätkätöitä epärealistisina ja kaukaisina arkitodellisuudesta, sillä pelkästään työmatkoihin tulee kulumaan valtavasti aikaa. Toisaalta samaan aikaan lienee aiheellista pohtia, onko aktiivimallin tarkoituskaan onnistua, vai onko se vain keino leikata työttömyysturvaa ja esittää leikkauksen olevan työttömästä itsestään kiinni.</p><p>Hallituksen oman laskelman mukaan kaikki työttömät tulevat aktivoitumaan, jonka seurauksena työttömyysturva tulee jopa paranemaan. Toistaiseksi ei kuitenkaan ole selvää, minne&nbsp;pitkäaikaissairaat, vammaiset ja eläkeputkessa olevat tullaan työllistämään. Työttömistä puhumattakaan.</p><p>&nbsp;</p><ul><li>Samaan aikaan Työ- ja elinkeinoministeriössä valmistellaan uutta omatoimisen työnhaun mallia, jossa työtön velvoitetaan hakemaan vähintään yhtä työpaikkaa viikossa. Työnhausta pitäisi raportoida viikoittain sähköisesti TE-toimistolle.&nbsp;</li><li>Moni pelkää tulevan työnhakupakon johtavan tilanteeseen, jossa työnantajat eivät ilmoita enää lainkaan avoimista työpaikoista, sillä harvalla yrityksellä on resursseja kahlata lävitse jopa tuhansia työhakemuksia viikoittain.</li></ul><p>&nbsp;</p><div class="field field-type-number-integer field-field-first-published"> <div class="field-items"> <div class="field-item odd"> 0 </div> </div> </div> Eduskunnan joulukuussa hyväksymä esitys työttömyysturvalain muuttamisesta on saanut ammattijärjestöt ja kansalaisliikkeet valpastumaan. Työttömyysturvan niin kutsuttu aktiivimalli astui voimaan vuodenvaihteessa. Siitä lähtien aihe on pysynyt otsikoissa lähes päivittäin. 

Työmarkkinakeskusjärjestö SAK ilmoitti muutama viikko sitten järjestävänsä poliittisen mielenilmauksen aktiivimallin vastustamiseksi. Eilen myös akavalainen 70 000 jäsenen Insinööriliitto ilmoitti osallistuvansa mielenilmaukseen aktiivimallia vastaan. Mielenilmaus järjestetään Helsingin Senaatintorilla 2. helmikuuta.

Insinööriliiton puheenjohtaja Samu Salo totesi virallisessa tiedotteessa, että liitto on puoluepoliittisesti sitoutumaton ja vastustaa yksittäistä lakihanketta työttömän aktiivimallista, eikä suinkaan "maan hallitusta".

 

LIITON MUKAAN aktiivimalli ei edusta hyvää lainsäädäntöä, jollaista Suomi tarvitsee menestyäkseen, eikä eduskunnan joulukuussa hyväksymä laki aktiivimallista ole sitä. Eduskunnan enemmistö muun muassa jätti sivuun perustuslakivaliokunnan esiin nostamat lakiesityksen puutteet.

Mielenilmauksen kautta liitto haluaa osoittaa olevansa tyytymätön tapaan, jolla hallitus on kehittänyt työelämää ja vaikuttanut liiton jäsenten asemaan.

– Insinööriliiton mielestä ei ole oikeudenmukaista, että ihminen voi joutua työttömyysturvan leikkausten kohteeksi ilman, että hänellä on mahdollisuuksia vaikuttaa asiaan, Salo toteaa.

Salo muistuttaa myös maan hallituksen luvanneen kilpailukykysopimuksen solmimisen yhteydessä, että työttömyysturvaa ei enää leikattaisi. 

– Aktiivimalli on keino ja peruste leikata työttömyysturvaa, ei mikään aktiivisuuden osoitus. Kyllä omaehtoisen kouluttautumisen ja aktiivisen työnhaun pitää olla riittäviä osoituksia aktiivisuudesta ja halusta palata työelämään.

Senaatintorilla järjestettävä mielenilmaus on avoin kaikille. Tähän mennessä useat työmarkkinajärjestöt ovat ilmoittaneet osallistuvansa tilaisuuteen. Työmarkkinajärjestöjen lisäksi paikalle odotetaan saapuvan useiden eri puolueiden edustajia sekä Joukkovoima -kansanliikkeen ryhmittymä.

 

KOHUN JA TULEVAN MIELENILMAUKSEN aikaan saanut aktiivimalli leikkaa työttömyysturvaa 65 päivältä 4,65 prosenttia, jos työtön ei tee kolmen kuukauden aikana 18 tuntia työtä, toimi yrittäjänä tai osallistu työllisyyskoulutukseen. Aktiivimallia on arvosteltu mm. siitä, ettei se ota lainkaan huomioon alueellisia eroja eri maakuntien ja kaupunkien välillä. Esimerkiksi Uudellamaalla on tarjolla huomattavasti enemmän avoimia työpaikkoja kuin vaikkapa Keski-Suomessa. 

Parjattu malli koskettaa myös vammaisia ja eläkeputkessa olevia työttömiä työnhakijoita. Työttömyysturvan lainsäädännön muutos on monelta osin keskeneräinen. Tällä hetkellä se koskettaa myös henkilöitä, joilla on lääkärin määräämä sairausloma, mutta ei päätöstä tai vireilläolevaa hakemusta työttömyyseläkkeestä. Tällä tavoin työkyvytön henkilö voidaan pakottaa tekemään työtä, toimimaan yrittäjänä tai osallistumaan työvoimapoliittisiin toimenpiteisiin.

Ensimmäinen työkyvyttömyystapaus nousi esiin viime viikolla, kun suomalainen vihreän liikkeen aatteelliselle perustalle pohjautuva yhteiskunnallinen uutis- ja ajankohtaislehti Vihreä Lanka kirjoitti pääkaupunkiseudulla sattuneen tapauksen, jossa lääkärin vuoden 2018 määräämällä sairauslomalla olevalle henkilölle kerrottiin TE-toimistosta, että aktiivimallin vaatimukset koskettavat myös häntä. 

 

HENKILÖ OLI OLLUT sairauslomalla vuosien ajan, muttei tästä huolimatta ollut saanut työeläkeyhtiöltä myönteistä päätöstä määräaikaiselle eläkkeelle. Koska Kelan sairauspäivärahaa voi maksaa enintään 300 päivää, henkilölle on maksettu työmarkkinatukea.

Vihreän Langan haastattelema Kelan johtava tutkija Pertti Honkanen sanoo, että nykyisessä järjestelmässä voi syntyä tilanne, jossa sairauslomalla oleva joutuu aktiivimallin piiriin.

- Se on tilanne, jota lait eivät ota huomioon ja menevät ristiin. Kyseessä on aika ikävä väliinputoaminen, Honkasen kerrotaan sanoneen.

Kelan lakimies Eeva Vartio puolestaan vahvisti samaisessa julkaisussa, että aktiivimallin vaatimukset koskevat henkilöä, jonka työttömyyseläkehakemus on hylätty. Edes valittaminen Työeläkeasioiden muutoksenhakulautakuntaan ei pelasta häntä aktivoinnilta. 

Hylkäyspäätöksen saanut ihminen voi päästä eroon aktiivimallin vaatimuksista tekemällä uuden työkyvyttömyyseläkehakemuksen. Aktiivimallia ei sovelleta hakemuksen vireilletulopäivästä päätöksen antokuukauden viimeiseen päivään. 

Työkyvyttömyyseläkettä voi hakea niin monta kertaa kuin haluaa. Toisin sanoen, paperin pyörittäminen tulee lisääntymään räjähdysmäisesti, kun pitkäaikaiset sairauslomalaiset pyritään aktivoimaan väkisin takaisin työelämään. 

 

INSINÖÖRI- JA YRITTÄJÄTAUSTAN omaava pääministeri Juha Sipilä (kesk.) on puolustanut kiisteltyä aktiivimallia. Sipilän mukaan aktiivimallin arvosteluun liittyy samanlaista pelottelua kuin työttömien haastatteluiden lisäämisen yhteydessä havaittiin noin vuosi sitten. Hallitus päätti muuttaa TE-toimistojen toimintaa viime vuoden alussa siten, että työttömät pyritään haastattelemaan kolmen kuukauden välein.

– Tähän kauteen on liittynyt tällainen pelottelu, että jokaista asiaa käydään läpi hyvin pelonsekaisin tuntein. Esimerkiksi sitä, että työttömiä haastatellaan kolmen kuukauden välein ja tehdään henkilökohtainen työllistämissuunnitelma. Ei siitä kukaan enää puhu, koska se havaittiin hyväksi, Sipilä sanoi keskustan puheenjohtajapäivillä Helsingissä.

Pääministeri pyrki sittemmin kannustamaan myös yrittäjät mukaan hallituksen aktiivimalliin. Viitasaarella viime lauantaina pitämässään puheessa Sipilä mainitsi yritysten pienestä panoksesta ja työttömille aukeavista unelmaduuneista.

– Reilun sadan euron kuukausipanostuksella on nyt mahdollista palkata työtön henkilö tekemään jotain yrityksen kannalta tarpeellista työtä kuuden tunnin ajaksi kuukaudessa. Kohteita varmasti löytyy jokaisesta yrityksestä. Työttömälle nämä lyhyetkin pestit voivat merkitä unelmaduuniin vievän polun aukeamista, hän totesi puheessaan.

 

PUHEESTA TOSIN EI SELVINNYT sen tarkemmin, millaisiin unelmaduuneihin työtön voi alkaa ilman asiaankuuluvaa perehdytystä ja kokemusta. Tästä syystä Valtiosihteeri Martti Hetemäki joutuikin oikomaan pääministeri Sipilän aktiivimallista haastattelutunnilla esittämiä näkemyksiä. 

Hetemäen mukaan tarkoitus ei ole pakottaa työttömiä muutaman tunnin silpputöihin, sitä tuskin haluavat sen paremmin työttömät kuin työnantajatkaan.

– Ei ole tarkoitus, eikä hän varmaan sitä tarkoittanutkaan. Hän varmaan tarkoitti, että jos työtä löytyisi edes sen verran. Eivät ensinnäkään työttömät halua yleisemmin tällaista todella lyhyttä pätkää eivätkä myöskään työnantajat varmaan halua. Olisin todella yllättynyt, jos työpaikat olisivat tällaisia 18 tunnin pätkiä kolmessa kuukaudessa, Hetemäki summaa lausunnon herättämiä ajatuksia Ylellä.

Hetemäki pitää kolmen tunnin pätkätöitä epärealistisina ja kaukaisina arkitodellisuudesta, sillä pelkästään työmatkoihin tulee kulumaan valtavasti aikaa. Toisaalta samaan aikaan lienee aiheellista pohtia, onko aktiivimallin tarkoituskaan onnistua, vai onko se vain keino leikata työttömyysturvaa ja esittää leikkauksen olevan työttömästä itsestään kiinni.

Hallituksen oman laskelman mukaan kaikki työttömät tulevat aktivoitumaan, jonka seurauksena työttömyysturva tulee jopa paranemaan. Toistaiseksi ei kuitenkaan ole selvää, minne pitkäaikaissairaat, vammaiset ja eläkeputkessa olevat tullaan työllistämään. Työttömistä puhumattakaan.

 

  • Samaan aikaan Työ- ja elinkeinoministeriössä valmistellaan uutta omatoimisen työnhaun mallia, jossa työtön velvoitetaan hakemaan vähintään yhtä työpaikkaa viikossa. Työnhausta pitäisi raportoida viikoittain sähköisesti TE-toimistolle. 
  • Moni pelkää tulevan työnhakupakon johtavan tilanteeseen, jossa työnantajat eivät ilmoita enää lainkaan avoimista työpaikoista, sillä harvalla yrityksellä on resursseja kahlata lävitse jopa tuhansia työhakemuksia viikoittain.

 

]]>
32 http://masik.puheenvuoro.uusisuomi.fi/249614-insinoorit-kaansivat-selkansa-luvassa-jattimainen-mielenilmaus#comments Aktiivimalli Insinööriliitto Juha Sipilä SAK Te-toimisto Tue, 23 Jan 2018 08:02:11 +0000 Martti Asikainen http://masik.puheenvuoro.uusisuomi.fi/249614-insinoorit-kaansivat-selkansa-luvassa-jattimainen-mielenilmaus