Sote http://anttiolavisalonen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/taxonomy/term/132394/all Sun, 24 Jun 2018 05:55:05 +0300 fi Hitaita ovat herrojen kiireet? http://juhanivehmaskangas.puheenvuoro.uusisuomi.fi/257329-hitaita-ovat-herrojen-kiireet <p>Lähetin kansanedustajillekin tiedoksi, otsikolla: Kuusi vuotta tulee kuluneeksi,&nbsp;&nbsp;</p><p>seuraavaa:</p><p>&nbsp;</p><p>&quot;</p><p>Hivenen reilun puolen vuoden kuluttua tulee kuluneeksi kuusi vuotta siitä kun oikeuskansleri antoi päätöksensä.</p><p>&nbsp;</p><p>Ja miten asia on edistynyt:<a href="http://http://vehmaskangas.fi/mielipide/hoitoon.php">&nbsp;</a><a class="x_OWAAutoLink" href="http://vehmaskangas.fi/mielipide/hoitoon.php" id="LPlnk373066" rel="noopener noreferrer" target="_blank">http://vehmaskangas.fi/mielipide/hoitoon.php</a></p><p>&nbsp;</p><p>Kyllä kelpaa asua Suomessa!(?)&quot;</p><div class="field field-type-number-integer field-field-first-published"> <div class="field-items"> <div class="field-item odd"> 0 </div> </div> </div> Lähetin kansanedustajillekin tiedoksi, otsikolla: Kuusi vuotta tulee kuluneeksi,  

seuraavaa:

 

"

Hivenen reilun puolen vuoden kuluttua tulee kuluneeksi kuusi vuotta siitä kun oikeuskansleri antoi päätöksensä.

 

Ja miten asia on edistynyt: http://vehmaskangas.fi/mielipide/hoitoon.php

 

Kyllä kelpaa asua Suomessa!(?)"

]]>
8 http://juhanivehmaskangas.puheenvuoro.uusisuomi.fi/257329-hitaita-ovat-herrojen-kiireet#comments Ministeriö Oikeuskansleri Päätös Sote STM Sun, 24 Jun 2018 02:55:05 +0000 Juhani Vehmaskangas http://juhanivehmaskangas.puheenvuoro.uusisuomi.fi/257329-hitaita-ovat-herrojen-kiireet
Mitä on Soten Valinnanvapaus kansalaisen kannalta? http://98765sp.puheenvuoro.uusisuomi.fi/257161-mita-on-soten-valinnanvapaus-kansalaisen-kannalta <p>Sote ja siihen sisältyvä valinnanvapaus, on tärkein potilaan ja asiakkaa kannalta!Kuten Katekismuksessa lisättiin kysytään:Mitä se valinnanvapaus merkitsee? Pääseekö todella vapaasti yksityiselle-julkiselle puolelle? Ja millä samalla rahalla? Näyttää,että maksu nousee lääkäreille pääsyssä noihin terveyden kuntoutuslaitoksiin.</p><p>10 vuotta asiaa on vatkattu, aina törmäten johonkin lautakuntaan. Nyt on kansalaisten mittä täynnä. Milloin meille selkiää Mitä, Missä, Milloin leikki kansan tunteilla?</p><div class="field field-type-number-integer field-field-first-published"> <div class="field-items"> <div class="field-item odd"> 0 </div> </div> </div> Sote ja siihen sisältyvä valinnanvapaus, on tärkein potilaan ja asiakkaa kannalta!Kuten Katekismuksessa lisättiin kysytään:Mitä se valinnanvapaus merkitsee? Pääseekö todella vapaasti yksityiselle-julkiselle puolelle? Ja millä samalla rahalla? Näyttää,että maksu nousee lääkäreille pääsyssä noihin terveyden kuntoutuslaitoksiin.

10 vuotta asiaa on vatkattu, aina törmäten johonkin lautakuntaan. Nyt on kansalaisten mittä täynnä. Milloin meille selkiää Mitä, Missä, Milloin leikki kansan tunteilla?

]]>
4 http://98765sp.puheenvuoro.uusisuomi.fi/257161-mita-on-soten-valinnanvapaus-kansalaisen-kannalta#comments Sote Valinanvapaus Tue, 19 Jun 2018 15:52:59 +0000 Simo Perttula http://98765sp.puheenvuoro.uusisuomi.fi/257161-mita-on-soten-valinnanvapaus-kansalaisen-kannalta
Kapitaatiomalli ja SOTE? Mikä ihmeen kapitaatikorvaus? http://juhanivehmaskangas.puheenvuoro.uusisuomi.fi/257105-kapitaatiomalli-ja-sote-mika-ihmeen-kapitaatikorvaus <p>Kannatan yhä tulossa olevaa valinnanvapauslakia - käytännössä siis SOTE-uudistusta. Uudistusta on kritisoitu mm. siihen sisältyvän <a href="http://www.potilaanlaakarilehti.fi/potilaan-aani/oi-kallis-kapitaatio/">kapitaation johdosta</a>. Kapitaatiolla tarkoitetaan sitä, että olipa palvelun tuottaja yksityinen tai julkinen sektori niin se saa tuottamastaan palvelusta samansuuruisen korvauksen.</p><p>Kapitaatiokorvauksia on <a href="https://yle.fi/uutiset/3-9402387">kokeiltu mm. Jyväskylässä</a>.&nbsp;</p><p>Vastustatko SOTEa? Tiesitkö jo ennen tätä juttua, että mikä on kapitaatiokorvaus? Vastustaminen pelkästään siksi, että &quot;en tiedä&quot; ei ole fiksua. SOTEn ja kapitaatiokorvausten myötä moni asia saattaisi olla toisin, jopa paremmin?</p><div class="field field-type-number-integer field-field-first-published"> <div class="field-items"> <div class="field-item odd"> 0 </div> </div> </div> Kannatan yhä tulossa olevaa valinnanvapauslakia - käytännössä siis SOTE-uudistusta. Uudistusta on kritisoitu mm. siihen sisältyvän kapitaation johdosta. Kapitaatiolla tarkoitetaan sitä, että olipa palvelun tuottaja yksityinen tai julkinen sektori niin se saa tuottamastaan palvelusta samansuuruisen korvauksen.

Kapitaatiokorvauksia on kokeiltu mm. Jyväskylässä

Vastustatko SOTEa? Tiesitkö jo ennen tätä juttua, että mikä on kapitaatiokorvaus? Vastustaminen pelkästään siksi, että "en tiedä" ei ole fiksua. SOTEn ja kapitaatiokorvausten myötä moni asia saattaisi olla toisin, jopa paremmin?

]]>
0 http://juhanivehmaskangas.puheenvuoro.uusisuomi.fi/257105-kapitaatiomalli-ja-sote-mika-ihmeen-kapitaatikorvaus#comments Kapitaatio Sote Valinnanvapaus Valinnanvapauslaki Tue, 19 Jun 2018 01:44:00 +0000 Juhani Vehmaskangas http://juhanivehmaskangas.puheenvuoro.uusisuomi.fi/257105-kapitaatiomalli-ja-sote-mika-ihmeen-kapitaatikorvaus
SOTE-kiinteistöt myyntiin, entä henkilöstö? http://niemimatti.puheenvuoro.uusisuomi.fi/256761-sote-kiinteistot-myyntiin <p>Yksityiset toimijat pyrkivät niitä kilvan ostamaan. Kunnat pyrkivät niitä nopeasti myymään. Yksityiset toimijat tekevät kuntien mukaan ostotarjouksia. Yksityiset toimijat väittävät, että kunnat tarjoavat kiinteistöjä ostettaviksi.</p><p>Kunnilla on tullut hätä käteen. Kunnissa pelätään, että SOTE-uudistuksen myötä kuntiin jää tyhjiä entisiä SOTE-kiinteistöjä joita kunta joutuisi ylläpitämään, tai jotka pitäisi purkaa.</p><p>Kunnat siis myyvät kiinteistöjään tuleville SOTE-toimijoille. Kunnat ajattelevat, että kun yksityinen toimija ostaa jonkin tilan niin se siihen myös perustaa SOTE-palvelut, vaikkei niin välttämättä tule käymään. Kunta on sokea kun ajattelee, että noin toimimalla se turvaisi SOTE-palveluiden säilymisen kunnassa.</p><p>Erityisesti ns. terveysjätit ovat kuulemma kiinnostuneita vanhuspalveluista. Siten myös vanhusten hoivapalveluiden kiinteistöistä. Länsi-Suomessa on kuulemma paljon yksityisiä tyhjiä hoivakoteja. Voiko rakennusta edes nimittää hoivakodiksi jos se ei hoivakotina toimi?</p><p>HENKILÖSTÖ</p><p>SOTEn myötä yksityiset toimijat pyrkivät myös palkkaamaan osaajia julkiselta sektorilta. Yksi vetovoimatekijä on parempi palkka yksityisellä sektorilla. Toisaalta tilanne on myös sellainen, että maakunnat eivät ole siinä kunnossa, että vielä pystyisivät palkkaamaan ylipäätään ketään.</p><p>Nykyinen tilanne on ongelmallinen. Etenkin lääkäreistä, kuten myös osaavista hoitajista, alkaa julkisella sektorilla olla merkittävää pulaa. Mitä tämä kaikki merkitsee potilasturvallisuudelle?</p><div class="field field-type-number-integer field-field-first-published"> <div class="field-items"> <div class="field-item odd"> 0 </div> </div> </div> Yksityiset toimijat pyrkivät niitä kilvan ostamaan. Kunnat pyrkivät niitä nopeasti myymään. Yksityiset toimijat tekevät kuntien mukaan ostotarjouksia. Yksityiset toimijat väittävät, että kunnat tarjoavat kiinteistöjä ostettaviksi.

Kunnilla on tullut hätä käteen. Kunnissa pelätään, että SOTE-uudistuksen myötä kuntiin jää tyhjiä entisiä SOTE-kiinteistöjä joita kunta joutuisi ylläpitämään, tai jotka pitäisi purkaa.

Kunnat siis myyvät kiinteistöjään tuleville SOTE-toimijoille. Kunnat ajattelevat, että kun yksityinen toimija ostaa jonkin tilan niin se siihen myös perustaa SOTE-palvelut, vaikkei niin välttämättä tule käymään. Kunta on sokea kun ajattelee, että noin toimimalla se turvaisi SOTE-palveluiden säilymisen kunnassa.

Erityisesti ns. terveysjätit ovat kuulemma kiinnostuneita vanhuspalveluista. Siten myös vanhusten hoivapalveluiden kiinteistöistä. Länsi-Suomessa on kuulemma paljon yksityisiä tyhjiä hoivakoteja. Voiko rakennusta edes nimittää hoivakodiksi jos se ei hoivakotina toimi?

HENKILÖSTÖ

SOTEn myötä yksityiset toimijat pyrkivät myös palkkaamaan osaajia julkiselta sektorilta. Yksi vetovoimatekijä on parempi palkka yksityisellä sektorilla. Toisaalta tilanne on myös sellainen, että maakunnat eivät ole siinä kunnossa, että vielä pystyisivät palkkaamaan ylipäätään ketään.

Nykyinen tilanne on ongelmallinen. Etenkin lääkäreistä, kuten myös osaavista hoitajista, alkaa julkisella sektorilla olla merkittävää pulaa. Mitä tämä kaikki merkitsee potilasturvallisuudelle?

]]>
1 http://niemimatti.puheenvuoro.uusisuomi.fi/256761-sote-kiinteistot-myyntiin#comments Sote Sote-kiinteistöt Wed, 13 Jun 2018 05:00:00 +0000 Matti Niemi http://niemimatti.puheenvuoro.uusisuomi.fi/256761-sote-kiinteistot-myyntiin
Juha – bolševikki? http://artoluukkanen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/256569-juha-bolsevikki <p>Valkoisen Suomen pääministeri kertoi tänään Sotkamossa porvarillisen keskustapuolueen jäsenille, että Sote-uudistus viedään lävitse &rdquo;bolševistisella rauhallisuudella&rdquo; (<a href="https://www.hs.fi/politiikka/art-2000005712053.html">https://www.hs.fi/politiikka/art-2000005712053.html</a>) .</p><p>Koska Sipilä ei ole kuunnellut eläessään &rdquo;kaiken maailman dosentteja&rdquo; niin totean, että siitä huolimatta vaikka Sipilä ei ymmärrä omaa lausettaan ja sen sisältöä &ndash; niin hän on enemmän kuin oikeassa.</p><p>Juha on oikeassa. Sote on täyttä <strong>bolševismia.</strong></p><p>Sote-uudistusta viedään lävitse - ei pelkästään bolševistisella rauhallisuudella - mutta myös bolševistisella innokkuudella ja häikäilemättömyydellä. Ihmisten kärsimyksistä huolimatta. &nbsp;</p><p><strong>Mitä se bolševismi oikein on?</strong></p><p>Vladimir Iljitš Uljanovin (1870-1924) Leniniin viittaava termi liittyy alun perin vuoden 1903 Venäjän sosialidemokraattisen puolueen II kongressiin, joka pidettiin ensin Brysselissä ja myöhemmin Lontoossa.</p><p>Itse nimi on peräisin puolueen sisäisestä taistelusta &ndash; tarkemmin sanottuna sen jäsenyysmääritelmän selvittämiseen.</p><p>Lenin halusi puolueesta demokraattisen sentralismin mukaisen kurinalaisen taistelujärjestön ja etujoukon. Vastustajat olivat taas valmiina vähempään. Äänestyksissä Leninin ryhmä pääsi yllättäen juutalaisen työväenjärjestön edustajien poistuttua kongressista enemmistöön. Lenin ja hänen ryhmäänsä nimitettiinkin sen jälkeen &rdquo;enemmistöläisiksi&rdquo; (большевики).</p><p><strong>Leninin fanatismi </strong></p><p>Leninin bolševismi sai ennen vuotta 1917 ja senkin jälkeen mainetta sillä, että se oli johtajansa johdolla valmiina aivan mihin tahansa voidakseen toteuttaa omaa unelmaansa. Bolševismi merkitsi poliittisille vastustajille, talonpojille ja vanhalle traditionaaliselle Venäjälle häikäilemättömyyttä, väkivaltaa ja ihmisvihaa (porvareita vastaan).</p><p>Leninin bolševikit organisoivat varainhankintaa varten pankkiryöstöjä, kiristyksiä ja kaappauksia. Tässä toiminnassa kunnostautui Leninin uskollisena toverina muuan Stalin niminen georgialainen herrasmies. &nbsp;</p><p>Fanaattinen Lenin oli valmis kaikkeen. Hän esimerkiksi opasti naittamaan komeita puolueen jäseniä perijättärille ja hankkimaan näin rahaa köyhälle puolueelleen tai vuonna 1917 ottamaan rahaa Saksan keisarikunnan pääesikunnalta ts. viholliselta voidakseen rahoittaa vallankumousta.</p><p>Mikään ei ollut pyhää.</p><p><strong>Juhan moraali? &nbsp;&nbsp;</strong></p><p>Leninin ja Sipilän yhtymäkohtia voidaan tutkia vaikka seuraavien Leninin lausahdusten valossa.</p><p>&rdquo;&hellip;<em>joku heittiö saattaa olla meille hyödyllinen juuri siksi että on heittiö</em>&hellip;&rdquo;</p><p>&rdquo;&hellip;<em>meillä on suuri talous, ja suuressa taloudessa kaikkinainen roskakin on hyödyksi</em>&hellip;&rdquo;</p><p>&rdquo;&hellip;<em>barrikaadeilla monta kertaa rangaistu murtovaras tulee olemaan meille hyödyllisempi kuin Plehanov (vanha sosiaalidemokraatti)&hellip;.&rdquo;</em></p><p>Myöhemmin puolue omaksui uuden nimen: kommunistinen puolue mutta säilytti pitkään nimen &rdquo;bolševikit&rdquo; osoittamaan häikäilemättömyyttään ja ihmisten arvon halveksumista. Puolueen ja sen salaisen poliisin Tšekan, GPU ym. harjoittama terrori nähtiin bolševismin korkeimpana muotona. &nbsp;</p><p><strong>Sipilän fanatismi</strong></p><p>Juha Sipilän käyttämä termi sopii tähän tilanteeseen erittäin hyvin. Hän on valmis uhraamaan kaiken ja käyttämään yhtä kansaa (kuten Lenin Venäjän kansaa omassa yhteiskunnallisessa kokeessaan) Soten koe-eläimenä.</p><p>Minusta Juha valitsi sanansa hyvin eikä häntä pidä moittia siitä.</p><p>Juhan kunnianimi tulee säilymään Suomen kansan historiassa pitkään.</p><p>ps. Jos joku nyt ajattelee, että mitäs se dosentti nyt turhia puuttuu niin sanottakoon, että pääministerin käyttämä termi on aivan verrattavissa siihen, jos joku sanoisi että joku asia tehdään natsilaisella tyyneydellä. Näinhän natsit tekivät. Joukkomurhaaminen oli tyyntä natsilaista touhua.</p><div class="field field-type-number-integer field-field-first-published"> <div class="field-items"> <div class="field-item odd"> 0 </div> </div> </div> Valkoisen Suomen pääministeri kertoi tänään Sotkamossa porvarillisen keskustapuolueen jäsenille, että Sote-uudistus viedään lävitse ”bolševistisella rauhallisuudella” (https://www.hs.fi/politiikka/art-2000005712053.html) .

Koska Sipilä ei ole kuunnellut eläessään ”kaiken maailman dosentteja” niin totean, että siitä huolimatta vaikka Sipilä ei ymmärrä omaa lausettaan ja sen sisältöä – niin hän on enemmän kuin oikeassa.

Juha on oikeassa. Sote on täyttä bolševismia.

Sote-uudistusta viedään lävitse - ei pelkästään bolševistisella rauhallisuudella - mutta myös bolševistisella innokkuudella ja häikäilemättömyydellä. Ihmisten kärsimyksistä huolimatta.  

Mitä se bolševismi oikein on?

Vladimir Iljitš Uljanovin (1870-1924) Leniniin viittaava termi liittyy alun perin vuoden 1903 Venäjän sosialidemokraattisen puolueen II kongressiin, joka pidettiin ensin Brysselissä ja myöhemmin Lontoossa.

Itse nimi on peräisin puolueen sisäisestä taistelusta – tarkemmin sanottuna sen jäsenyysmääritelmän selvittämiseen.

Lenin halusi puolueesta demokraattisen sentralismin mukaisen kurinalaisen taistelujärjestön ja etujoukon. Vastustajat olivat taas valmiina vähempään. Äänestyksissä Leninin ryhmä pääsi yllättäen juutalaisen työväenjärjestön edustajien poistuttua kongressista enemmistöön. Lenin ja hänen ryhmäänsä nimitettiinkin sen jälkeen ”enemmistöläisiksi” (большевики).

Leninin fanatismi

Leninin bolševismi sai ennen vuotta 1917 ja senkin jälkeen mainetta sillä, että se oli johtajansa johdolla valmiina aivan mihin tahansa voidakseen toteuttaa omaa unelmaansa. Bolševismi merkitsi poliittisille vastustajille, talonpojille ja vanhalle traditionaaliselle Venäjälle häikäilemättömyyttä, väkivaltaa ja ihmisvihaa (porvareita vastaan).

Leninin bolševikit organisoivat varainhankintaa varten pankkiryöstöjä, kiristyksiä ja kaappauksia. Tässä toiminnassa kunnostautui Leninin uskollisena toverina muuan Stalin niminen georgialainen herrasmies.  

Fanaattinen Lenin oli valmis kaikkeen. Hän esimerkiksi opasti naittamaan komeita puolueen jäseniä perijättärille ja hankkimaan näin rahaa köyhälle puolueelleen tai vuonna 1917 ottamaan rahaa Saksan keisarikunnan pääesikunnalta ts. viholliselta voidakseen rahoittaa vallankumousta.

Mikään ei ollut pyhää.

Juhan moraali?   

Leninin ja Sipilän yhtymäkohtia voidaan tutkia vaikka seuraavien Leninin lausahdusten valossa.

”…joku heittiö saattaa olla meille hyödyllinen juuri siksi että on heittiö…”

”…meillä on suuri talous, ja suuressa taloudessa kaikkinainen roskakin on hyödyksi…”

”…barrikaadeilla monta kertaa rangaistu murtovaras tulee olemaan meille hyödyllisempi kuin Plehanov (vanha sosiaalidemokraatti)….”

Myöhemmin puolue omaksui uuden nimen: kommunistinen puolue mutta säilytti pitkään nimen ”bolševikit” osoittamaan häikäilemättömyyttään ja ihmisten arvon halveksumista. Puolueen ja sen salaisen poliisin Tšekan, GPU ym. harjoittama terrori nähtiin bolševismin korkeimpana muotona.  

Sipilän fanatismi

Juha Sipilän käyttämä termi sopii tähän tilanteeseen erittäin hyvin. Hän on valmis uhraamaan kaiken ja käyttämään yhtä kansaa (kuten Lenin Venäjän kansaa omassa yhteiskunnallisessa kokeessaan) Soten koe-eläimenä.

Minusta Juha valitsi sanansa hyvin eikä häntä pidä moittia siitä.

Juhan kunnianimi tulee säilymään Suomen kansan historiassa pitkään.

ps. Jos joku nyt ajattelee, että mitäs se dosentti nyt turhia puuttuu niin sanottakoon, että pääministerin käyttämä termi on aivan verrattavissa siihen, jos joku sanoisi että joku asia tehdään natsilaisella tyyneydellä. Näinhän natsit tekivät. Joukkomurhaaminen oli tyyntä natsilaista touhua.

]]>
18 http://artoluukkanen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/256569-juha-bolsevikki#comments Juha Sipilä Lenin Sote Fri, 08 Jun 2018 17:48:15 +0000 Arto Luukkanen http://artoluukkanen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/256569-juha-bolsevikki
Hallitus yrittää taas ohittaa perustuslain http://anteroeerola.puheenvuoro.uusisuomi.fi/256547-hallitus-yrittaa-taas-ohittaa-perustuslain <p>Vielä pitää jaksaa vähän aikaa. Kovin kauan ei valtakunnan sote-rypistys voi enää jatkua. Ilmassa ovat kaikki lopullisen romahduksen merkit &ndash; nyt kun myös kansa on<a href="https://www.iltalehti.fi/politiikka/201806072200999830_pi.shtml"> tutkitusti </a>kääntänyt peukalonsa alas. Jäljellä on enää pääministeri Juha Sipilän ja valtiovarainministeri Petteri Orpon virallinen - mutta katteeton - optimismi.<br /><br />Ilta-Sanomien haastattelussa 2.6.2018 Orpo lainaa Tuntemattoman sotilaan kapteeni Kaarnaa: eiköhän mennä tämän suon yli niin, että heilahtaa. Se onkin hyvä vertaus. Pystypäin tuleen kävellyt Kaarna kaatui jo ensimmäisessä taistelussa.<br /><br />Oikeasti Orpo on asettanut sanansa sellaiseen asentoon, että kokoomukselle perääntyminen sote- ja maakuntauudistuksesta on täysin mahdollista. Jos puolue nyt luopuu koko hommasta, se hirttää itsensä korkeintaan ilmapalloon. Siinä ei kaula katkea. Siksi kokoomuksen ja keskusten puoluekokousten seuraaminen on mielenkiintoista.<br />&nbsp;<br />Virkansa puolesta sotea puolustaville ei ole enää <a href="https://www.suomenmaa.fi/uutiset/virkamiehet-varoittavat-soten-kaatumisen-seurauksista-34olisi-henkinen-katastrofi34-6.3.380125.44f9986ef4">muuta argumenttia </a>kuin se, että hanke on raahattava loppuun vaikka väkisin. Niin pitkään on jo yritetty.<br /><br />Eduskunnan perustuslakivaliokunnan lausunto kaivoi kuitenkin koko hankkeen entistä syvemmälle kuoppaan, johon se joudutaan joka tapauksessa hautaamaan.<br /><br />Ensinnäkin ongelma on se hirvittävä hätäily, joka esitystä on vaivannut. Lausunnossa sanotaan:<br /><br />&rdquo;Perustuslakivaliokunta päätyy kokonaisarviossaan siihen, että ehdotettua uudistusta ei ole hallituksen esittämässä muodossa mahdollista toteuttaa hallitusti suunnitellussa aikataulussa niin, että perustuslain 19&nbsp;&sect;:n 3 momentissa turvatut oikeudet eivät vaarantuisi.&rdquo;<br /><br />Pykälän mukaan julkisen vallan on turvattava jokaiselle riittävät sosiaali- ja terveyspalvelut ja edistettävä väestön terveyttä. Näitä oikeuksia hallitus on siis kiireellään polkemassa.<br /><br />Lisäksi valiokunta katsoo, että maakunnat ovat saamassa liian vähän rahaa. &rdquo;Täten arvioituna näistä tekijöistä syntyy paineita palvelutason laskuun, palveluiden saatavuuden heikkenemiseen tai asiakasmaksujen nostamiseen.&rdquo; Näinkö hallitus luo ratkaisuja ongelmiin, joihin kuuluvat liian korkea palvelutaso, liian hyvä saatavuus ja liian matalat asiakasmaksut?<br /><br />Vastoinkäymisistä ehkä suurin liittyy Euroopan unioniin. Jäsenmailleen EU tuottaa jatkuvasti markkinapakkoja, joiden päämäärä on julkisten palveluiden markkinaehtoistaminen ja mielellään yksityistäminen. Perustuslakivaliokunta huomauttaakin, että &rdquo;valinnanvapausjärjestelmään voi ainakin periaatteessa sisältyä säännösten vastaista ei-ennakkoilmoitettua valtiontukea&rdquo;.<br /><br />Brysselin harvainvallalle ei tietenkään kuulu, miten Suomi järjestää sosiaali- ja terveysasiansa. Tässä nimenomaisessa tapauksessa EU-säännökset ovat kuitenkin tosiasia. Muuten soten sisään jää miina, joka voi räjäyttää koko uudistuksen.<br />&nbsp;<br />Ongelman ytimessä on tilanne, jossa kilpailevat yritykset haastavat Suomen järjestelmän oikeuteen, koska se sisältää kiellettyjä valtiontukia. Perustuslain tulkitsijoiden mukaan näin koko systeemiä tutkittaisiin jälkikäteen. Se tarkoittaa mahdollisten valtion tukien takaisin perintää tai koko rakennelman perusteiden uusimista.<br /><br />Kaiken ryöpytyksen päälle tulee vielä yksi moite, jota vähemmän on julkisuudessa puitu. Pitkin Suomea maakuntahallintoa ja yksityisten yritysten rynnäkköä on valmisteltu jo pitkään. Uudellamaalla touhuun on värvätty yli sadan hengen suuruinen virkamieskomppania.<br /><br />Perustuslakivaliokunnan mukaan näin on tehty &rdquo;ennen kuin maakuntauudistusta on hyväksytty eduskunnassa ja ennen kuin perustuslakivaliokunta on lausunut lopullisen käsityksensä uuden hallintomallin perustuslainmukaisuudesta&rdquo;.<br /><br />Näin virkamiehet on etukäteen laitettu panemaan täytäntöön lakia, jota ei ole - eikä ehkä tule. Samalla he ovat valmistelleet järjestelmää, joka on ristiriidassa perustuslain kanssa. Tämä on väärin paitsi kansanvallan kannalta, myös mahdollisesti laitonta.<br /><br />Erityisesti perustuslakivaliokunta haukkuu niin sanotun pilotoinnin, jossa kokeillaan valinnanvapautta, asiakasseteliä ja henkilökohtaista budjetointia. Hallitus ei voi näin asettaa eduskuntaa ja perustuslain valvontaa tapahtuneiden tosiasioiden eteen, kansan valitsemat edustajat lausuvat.<br /><br />Yhteensä hallituksen sote-esityksessä on 14 kohtaa, jotka ovat ristiriidassa perustuslain kanssa. Se ei ole vähän.</p> <p>&nbsp;</p><div class="field field-type-number-integer field-field-first-published"> <div class="field-items"> <div class="field-item odd"> 0 </div> </div> </div> Vielä pitää jaksaa vähän aikaa. Kovin kauan ei valtakunnan sote-rypistys voi enää jatkua. Ilmassa ovat kaikki lopullisen romahduksen merkit – nyt kun myös kansa on tutkitusti kääntänyt peukalonsa alas. Jäljellä on enää pääministeri Juha Sipilän ja valtiovarainministeri Petteri Orpon virallinen - mutta katteeton - optimismi.

Ilta-Sanomien haastattelussa 2.6.2018 Orpo lainaa Tuntemattoman sotilaan kapteeni Kaarnaa: eiköhän mennä tämän suon yli niin, että heilahtaa. Se onkin hyvä vertaus. Pystypäin tuleen kävellyt Kaarna kaatui jo ensimmäisessä taistelussa.

Oikeasti Orpo on asettanut sanansa sellaiseen asentoon, että kokoomukselle perääntyminen sote- ja maakuntauudistuksesta on täysin mahdollista. Jos puolue nyt luopuu koko hommasta, se hirttää itsensä korkeintaan ilmapalloon. Siinä ei kaula katkea. Siksi kokoomuksen ja keskusten puoluekokousten seuraaminen on mielenkiintoista.
 
Virkansa puolesta sotea puolustaville ei ole enää muuta argumenttia kuin se, että hanke on raahattava loppuun vaikka väkisin. Niin pitkään on jo yritetty.

Eduskunnan perustuslakivaliokunnan lausunto kaivoi kuitenkin koko hankkeen entistä syvemmälle kuoppaan, johon se joudutaan joka tapauksessa hautaamaan.

Ensinnäkin ongelma on se hirvittävä hätäily, joka esitystä on vaivannut. Lausunnossa sanotaan:

”Perustuslakivaliokunta päätyy kokonaisarviossaan siihen, että ehdotettua uudistusta ei ole hallituksen esittämässä muodossa mahdollista toteuttaa hallitusti suunnitellussa aikataulussa niin, että perustuslain 19 §:n 3 momentissa turvatut oikeudet eivät vaarantuisi.”

Pykälän mukaan julkisen vallan on turvattava jokaiselle riittävät sosiaali- ja terveyspalvelut ja edistettävä väestön terveyttä. Näitä oikeuksia hallitus on siis kiireellään polkemassa.

Lisäksi valiokunta katsoo, että maakunnat ovat saamassa liian vähän rahaa. ”Täten arvioituna näistä tekijöistä syntyy paineita palvelutason laskuun, palveluiden saatavuuden heikkenemiseen tai asiakasmaksujen nostamiseen.” Näinkö hallitus luo ratkaisuja ongelmiin, joihin kuuluvat liian korkea palvelutaso, liian hyvä saatavuus ja liian matalat asiakasmaksut?

Vastoinkäymisistä ehkä suurin liittyy Euroopan unioniin. Jäsenmailleen EU tuottaa jatkuvasti markkinapakkoja, joiden päämäärä on julkisten palveluiden markkinaehtoistaminen ja mielellään yksityistäminen. Perustuslakivaliokunta huomauttaakin, että ”valinnanvapausjärjestelmään voi ainakin periaatteessa sisältyä säännösten vastaista ei-ennakkoilmoitettua valtiontukea”.

Brysselin harvainvallalle ei tietenkään kuulu, miten Suomi järjestää sosiaali- ja terveysasiansa. Tässä nimenomaisessa tapauksessa EU-säännökset ovat kuitenkin tosiasia. Muuten soten sisään jää miina, joka voi räjäyttää koko uudistuksen.
 
Ongelman ytimessä on tilanne, jossa kilpailevat yritykset haastavat Suomen järjestelmän oikeuteen, koska se sisältää kiellettyjä valtiontukia. Perustuslain tulkitsijoiden mukaan näin koko systeemiä tutkittaisiin jälkikäteen. Se tarkoittaa mahdollisten valtion tukien takaisin perintää tai koko rakennelman perusteiden uusimista.

Kaiken ryöpytyksen päälle tulee vielä yksi moite, jota vähemmän on julkisuudessa puitu. Pitkin Suomea maakuntahallintoa ja yksityisten yritysten rynnäkköä on valmisteltu jo pitkään. Uudellamaalla touhuun on värvätty yli sadan hengen suuruinen virkamieskomppania.

Perustuslakivaliokunnan mukaan näin on tehty ”ennen kuin maakuntauudistusta on hyväksytty eduskunnassa ja ennen kuin perustuslakivaliokunta on lausunut lopullisen käsityksensä uuden hallintomallin perustuslainmukaisuudesta”.

Näin virkamiehet on etukäteen laitettu panemaan täytäntöön lakia, jota ei ole - eikä ehkä tule. Samalla he ovat valmistelleet järjestelmää, joka on ristiriidassa perustuslain kanssa. Tämä on väärin paitsi kansanvallan kannalta, myös mahdollisesti laitonta.

Erityisesti perustuslakivaliokunta haukkuu niin sanotun pilotoinnin, jossa kokeillaan valinnanvapautta, asiakasseteliä ja henkilökohtaista budjetointia. Hallitus ei voi näin asettaa eduskuntaa ja perustuslain valvontaa tapahtuneiden tosiasioiden eteen, kansan valitsemat edustajat lausuvat.

Yhteensä hallituksen sote-esityksessä on 14 kohtaa, jotka ovat ristiriidassa perustuslain kanssa. Se ei ole vähän.

 

]]>
2 http://anteroeerola.puheenvuoro.uusisuomi.fi/256547-hallitus-yrittaa-taas-ohittaa-perustuslain#comments Perustuslakivaliokunta Sipilä hallitus Sote Sote- ja maakuntauudistus Fri, 08 Jun 2018 08:42:54 +0000 Antero Eerola http://anteroeerola.puheenvuoro.uusisuomi.fi/256547-hallitus-yrittaa-taas-ohittaa-perustuslain
48 % sanoo EI sote-uudistukselle - peräti 83 % tyytyväisiä nykymenoon http://veikkohuuska.puheenvuoro.uusisuomi.fi/256535-48-sanoo-ei-sote-uudistukselle-perati-83-tyytyvaisia-nykymenoon <p><em>48 % sanoo EI sote-uudistukselle&nbsp; - peräti 83 % tyytyväisiä nykymenoon</em></p><p>*</p><p><strong>Alma-Median kylmä analyysi</strong>:</p><p><em>Veret seisauttava tutkimustulos &ndash; Mitä hallitukselle jää jäljelle Sote-sekoilusta?</em></p><p>Alma Median <a href="https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/250711-alma-tutkimus-paljastaa-soten-epasuosion-kokoomukselle-surkea-luku" target="_blank"><u>tuore kyselytutkimus</u></a> herättää kysymyksen: mitä hallitukselle jää sote-uudistuksestaan jäljelle?</p><p>*</p><p>Paineet kasvavat, kun nyt tiedetään Alman kyselyn perusteella, että <strong>peräti 58 prosenttia Helsingin vaalipiirissä asuvista on sitä mieltä, että eduskunnan ei pidä hyväksyä hallituksen esitystä</strong> sote-uudistuksesta.</p><p><strong>Uudenmaan osalta sama luku on 51 prosenttia, koko maan osalta 48 prosenttia</strong> sanoo ei uudistukselle. Kansanedustajat ympäri maan joutuvat miettimään kantaansa yhä uudelleen. Hallitus on kerta kaikkiaan epäonnistunut viestittämään suomalaisille, miksi sote- ja maakuntauudistukset tarvitaan.</p><p>*</p><p>Alma Median teettämän kyselyn vähintään yhtä suuri <strong>yllätys on se, miten tyytyväisiä suomalaiset ovat julkisiin terveyspalveluihin.</strong></p><p><strong>Peräti 83 prosenttia</strong> sellaisista kyselyyn vastanneista, jotka olivat viimeisen vuoden aikana käyttäneet julkisia terveydenhoitopalveluja, olivat erittäin tyytyväisiä tai tyytyväisiä saamaansa palveluun.</p><p>Suomalaiset eivät ilmeisesti ole huomanneet, että julkiset terveyspalvelut olisivat huonossa jamassa. Julkisella puolella on myös tehty paljon palvelujen nopeuttamiseksi ja parantamiseksi, se näkyy taatusti näissä luvuissa.</p><p>*</p><p>Mitä tästä &rdquo;vuosisadan hankkeesta oikein jää jäljelle?</p><p>Kourallinen tuhkaa?</p><p>*</p><p><strong>Nyt kysytään, kenen hermo pettää?</strong></p><p>Kuka kaataa Soten?&nbsp; Vai mennäänkö huhtikuun 2019 eduskuntavaaleihin ihan näin vain, keskosen synnytystä odottaen..</p><p>Edes hallituksen kaataminen tai oma kaatuminen ei auta: Presidentti tuli (odotetusti) näyttämölle ja sanoi, ette te niin helpolla tästä pääse. Ennenaikaisia vaaleja ei tule.&nbsp; Hän luetteli koko protokollan, mikä suomeksi tarkoitti, älkää unta nähkö ennenaikaisista vaaleista ja sen tuomasta &rdquo;synninpäästöstä&rdquo; tai edes kiirastulen hiipumisesta.</p><p>Siis: Mikä nyt eteen Suomi?&nbsp; Kuinka tästäkin kannokosta selvitään?</p><p>*</p><p>- Lähde: <a href="http://www.msn.com/fi-fi/uutiset/kotimaa/alma-analyysi-veret-seisauttava-tutkimustulos-%E2%80%93-mit%C3%A4-hallitukselle-j%C3%A4%C3%A4-j%C3%A4ljelle/ar-AAyn6V1?li=AAaDcIL&amp;ocid=ientp"><u>http://www.msn.com/fi-fi/uutiset/kotimaa/alma-analyysi-veret-seisauttava-tutkimustulos-%E2%80%93-mit%C3%A4-hallitukselle-j%C3%A4%C3%A4-j%C3%A4ljelle/ar-AAyn6V1?li=AAaDcIL&amp;ocid=ientp</u></a></p> 48 % sanoo EI sote-uudistukselle  - peräti 83 % tyytyväisiä nykymenoon

*

Alma-Median kylmä analyysi:

Veret seisauttava tutkimustulos – Mitä hallitukselle jää jäljelle Sote-sekoilusta?

Alma Median tuore kyselytutkimus herättää kysymyksen: mitä hallitukselle jää sote-uudistuksestaan jäljelle?

*

Paineet kasvavat, kun nyt tiedetään Alman kyselyn perusteella, että peräti 58 prosenttia Helsingin vaalipiirissä asuvista on sitä mieltä, että eduskunnan ei pidä hyväksyä hallituksen esitystä sote-uudistuksesta.

Uudenmaan osalta sama luku on 51 prosenttia, koko maan osalta 48 prosenttia sanoo ei uudistukselle. Kansanedustajat ympäri maan joutuvat miettimään kantaansa yhä uudelleen. Hallitus on kerta kaikkiaan epäonnistunut viestittämään suomalaisille, miksi sote- ja maakuntauudistukset tarvitaan.

*

Alma Median teettämän kyselyn vähintään yhtä suuri yllätys on se, miten tyytyväisiä suomalaiset ovat julkisiin terveyspalveluihin.

Peräti 83 prosenttia sellaisista kyselyyn vastanneista, jotka olivat viimeisen vuoden aikana käyttäneet julkisia terveydenhoitopalveluja, olivat erittäin tyytyväisiä tai tyytyväisiä saamaansa palveluun.

Suomalaiset eivät ilmeisesti ole huomanneet, että julkiset terveyspalvelut olisivat huonossa jamassa. Julkisella puolella on myös tehty paljon palvelujen nopeuttamiseksi ja parantamiseksi, se näkyy taatusti näissä luvuissa.

*

Mitä tästä ”vuosisadan hankkeesta oikein jää jäljelle?

Kourallinen tuhkaa?

*

Nyt kysytään, kenen hermo pettää?

Kuka kaataa Soten?  Vai mennäänkö huhtikuun 2019 eduskuntavaaleihin ihan näin vain, keskosen synnytystä odottaen..

Edes hallituksen kaataminen tai oma kaatuminen ei auta: Presidentti tuli (odotetusti) näyttämölle ja sanoi, ette te niin helpolla tästä pääse. Ennenaikaisia vaaleja ei tule.  Hän luetteli koko protokollan, mikä suomeksi tarkoitti, älkää unta nähkö ennenaikaisista vaaleista ja sen tuomasta ”synninpäästöstä” tai edes kiirastulen hiipumisesta.

Siis: Mikä nyt eteen Suomi?  Kuinka tästäkin kannokosta selvitään?

*

- Lähde: http://www.msn.com/fi-fi/uutiset/kotimaa/alma-analyysi-veret-seisauttava-tutkimustulos-%E2%80%93-mit%C3%A4-hallitukselle-j%C3%A4%C3%A4-j%C3%A4ljelle/ar-AAyn6V1?li=AAaDcIL&ocid=ientp

]]>
31 http://veikkohuuska.puheenvuoro.uusisuomi.fi/256535-48-sanoo-ei-sote-uudistukselle-perati-83-tyytyvaisia-nykymenoon#comments Kotimaa Eduskuntavaalit 2019 Sipilän hallitus Sote Fri, 08 Jun 2018 06:31:23 +0000 Veikko Huuska http://veikkohuuska.puheenvuoro.uusisuomi.fi/256535-48-sanoo-ei-sote-uudistukselle-perati-83-tyytyvaisia-nykymenoon
Kepun seuraava pääministeriys – 2040? http://artoluukkanen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/256531-kepun-seuraava-paaministeriys-2040 <p><strong>Lukemista matkalla Sotkamoon</strong></p><p>Keskustapuolue vetäytyy tänä viikonloppuna miettimään laskevia kannatuslukujaan, nuolemaan sotehaavojaan, &nbsp;ja valitsemaan uutta puoluejohtajaa.</p><p>Tilanne ei ole kovin hyvä. Kansalaiset eivät halua sotea. Eikä maakuntauudistus ole suosittu. &nbsp;</p><p>Kuten uusi analyysi kertoo (<a href="https://www.iltalehti.fi/politiikka/201806072200997903_pi.shtml">https://www.iltalehti.fi/politiikka/201806072200997903_pi.shtml</a>) &nbsp;58% prosenttia Helsingin vaalipiirissä asuvista on sitä mieltä, että eduskunnan ei pidä hyväksyä hallituksen esitystä sote-uudistuksesta. Uudellamaalla luku on 51%. Koko maassa luku on 48%.</p><p>Ihmiset eivät kertakaikkiaan pidä tästä uudistuksesta ja siitä, että hallitus ryntää se perään päättömänä.</p><p>Toinen analyysin antama vihje on se, että ihmiset ovat ruvenneet arvostamaan julkisia terveyspalveluja. Niiden käyttäjistä 83% oli tyytyväinen.</p><p>Suurin ongelma on kuitenkin se, että sote luo &rdquo;minimonopoleja&rdquo;.</p><p><strong>Sote - minimonopolien asialla</strong></p><p>Oikeistohallitusten ideologisen yksityistäminen ansiosta ja seurauksena meillä mineraalivarat on periaatteessa lahjoitettu ulkomaisille kaivosyhtiöille, lannoitusyhtiöt myyty erittäin halvalla hinnalla ulkomaille ja esimerkiksi sähkönvälitysverkkoja myyty pois omista käsistä.</p><p>Tämän nykyisen Juha Sipilän hallituksen tärkein hanke &ndash; SOTE &ndash; on samantyyppinen hanke, jossa kansallisesti hankittua tai hankittavaa varallisuutta siirretään ulkomaisiin käsiin.</p><p>Kaikkein ongelmallisinta näissä kaikissa tapauksissa on ollut se, että jotkut ulkomaiset omistajat ovat luoneet Suomen markkinoille pieniä &rdquo;minimonopoleja&rdquo;, jolloin hinnat ovat ryöstäytyneet käsistä. Myynnistä saadut voitot ovat olleet kohtuuttoman pieniä monopoliaseman aikaan saamaan hintojen nousuun verrattuna. Jopa kokoomuksen ministerit ovat olleet sitä mieltä, että luonnolliset monopolit pitäisi pitää valtion hallussa.<a href="#_ftn1" name="_ftnref1" title="">[1]</a></p><p>Lyhyesti: kun yleiset yksityistämisargumentit ovat yleensä suuntautuneet monopolien perustamista vastaan, on nähty se ihme, että tämän politiikan perusteilla on toteutettu kohtuuttomia hintoja ylläpitäviä monopoleja. On käytännössä jouduttu tilanteeseen, jossa ulkomailla ohjatut yhtiöt ovat nostaneet hintoja mistään lupauksista välittämättä.</p><p><strong>Sote vie omaisuuden</strong></p><p>SOTE näyttää olevan samanlainen yritys ottaa kuntien/maakuntien hallussa oleva omaisuus ja jakaa se yksityisille tahoille. Näiden tarkoituksena on parantaa tulosta ja saada aikaan monopoli kilpailemalla jäljelle jääneet kunnalliset yritykset pois markkinoilta. Ja sen jälkeen nostaa hintoja tuntuvasti kun kilpailua ei ole. Kaiken tämän seurauksena vapaan kilpailun lait eivät toimi ja kuluttaja maksaa kohtuuttomasti.</p><p>Asiantuntija-arvioiden mukaan on suuri riski, että uudistus ei pääse tavoitteisiinsa, joita ovat hoidon laadun parantuminen ja kustannusten nousun hillitseminen. On jopa esitetty, että miljardisäästöillä markkinoitu uudistus nostaa sote-menoja &ndash; joissain arvioissa jopa saman verran kuin mitä uudistuksen on luvattu tuovan säästöjä eli kolme miljardia euroa! Esimerkiksi Ruotsissa vastaavanlainen uudistus on lisännyt palveluiden tarjoajia tiiviisti asutetuilla alueilla, mutta heikentänyt hoitoon pääsyä maaseudulla.<a href="#_ftn2" name="_ftnref2" title="">[2]</a></p><p>SOTE-uudistusta ajetaan kuitenkin eteenpäin kaikesta kritiikistä huolimatta.</p><p>Siitäkin huolimatta, että lehmänkaupan pohja on jo murtunut ja maito on kaatunut maahan.</p><p>Lyhyesti: ehdotuksen valinnanvapaus ei tyydytä kokoomusta eikä kokoomus halua antaa maakuntia kepulle.</p><p><strong>Todellisuus: aika ei riitä ja kokoomus etsii jo toista kumppania</strong></p><p>Aika ei riitä enää sovinnonetsintään.</p><p>Syy on yksinkertainen. &nbsp;</p><p>Kokoomus on nyt suunnannut katseen tulevaisuuteen ja etsii uutta kumppania. Kuten pääkaupunkiseudun kahviloissa nyt sanotaan &ndash; kokoomus etsii &rdquo;dream-team&rdquo; hallitusta (SDP ja vihreät).</p><p>Se olisi fantastinen sekoitus tukevasti jalat maanpinnan yläpuolella leijuvaa ihanteellisuutta, omien etujen kähmintää ja rikkaiden rikastamista. &nbsp;</p><p>Ronskien puheiden mukaan kepulle olisi tarjolla pääministerin paikkaa seuraavaksi joskus vuoden 2040 paikkeilla.</p><p>&nbsp;</p><hr /><p><a href="#_ftnref1" name="_ftn1" title="">[1]</a> Uusi Suomi 12.2.2016: Kai Mykkänen: &quot;Luonnolliset monopolit kannattaisi pitää valtiolla&quot;.</p><p><a href="#_ftnref2" name="_ftn2" title="">[2]</a> Riikka Purra: Syteen vai soteen? - Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistusesityksen kritiikki, Suomen Perusta 2018.</p><div class="field field-type-number-integer field-field-first-published"> <div class="field-items"> <div class="field-item odd"> 0 </div> </div> </div> Lukemista matkalla Sotkamoon

Keskustapuolue vetäytyy tänä viikonloppuna miettimään laskevia kannatuslukujaan, nuolemaan sotehaavojaan,  ja valitsemaan uutta puoluejohtajaa.

Tilanne ei ole kovin hyvä. Kansalaiset eivät halua sotea. Eikä maakuntauudistus ole suosittu.  

Kuten uusi analyysi kertoo (https://www.iltalehti.fi/politiikka/201806072200997903_pi.shtml)  58% prosenttia Helsingin vaalipiirissä asuvista on sitä mieltä, että eduskunnan ei pidä hyväksyä hallituksen esitystä sote-uudistuksesta. Uudellamaalla luku on 51%. Koko maassa luku on 48%.

Ihmiset eivät kertakaikkiaan pidä tästä uudistuksesta ja siitä, että hallitus ryntää se perään päättömänä.

Toinen analyysin antama vihje on se, että ihmiset ovat ruvenneet arvostamaan julkisia terveyspalveluja. Niiden käyttäjistä 83% oli tyytyväinen.

Suurin ongelma on kuitenkin se, että sote luo ”minimonopoleja”.

Sote - minimonopolien asialla

Oikeistohallitusten ideologisen yksityistäminen ansiosta ja seurauksena meillä mineraalivarat on periaatteessa lahjoitettu ulkomaisille kaivosyhtiöille, lannoitusyhtiöt myyty erittäin halvalla hinnalla ulkomaille ja esimerkiksi sähkönvälitysverkkoja myyty pois omista käsistä.

Tämän nykyisen Juha Sipilän hallituksen tärkein hanke – SOTE – on samantyyppinen hanke, jossa kansallisesti hankittua tai hankittavaa varallisuutta siirretään ulkomaisiin käsiin.

Kaikkein ongelmallisinta näissä kaikissa tapauksissa on ollut se, että jotkut ulkomaiset omistajat ovat luoneet Suomen markkinoille pieniä ”minimonopoleja”, jolloin hinnat ovat ryöstäytyneet käsistä. Myynnistä saadut voitot ovat olleet kohtuuttoman pieniä monopoliaseman aikaan saamaan hintojen nousuun verrattuna. Jopa kokoomuksen ministerit ovat olleet sitä mieltä, että luonnolliset monopolit pitäisi pitää valtion hallussa.[1]

Lyhyesti: kun yleiset yksityistämisargumentit ovat yleensä suuntautuneet monopolien perustamista vastaan, on nähty se ihme, että tämän politiikan perusteilla on toteutettu kohtuuttomia hintoja ylläpitäviä monopoleja. On käytännössä jouduttu tilanteeseen, jossa ulkomailla ohjatut yhtiöt ovat nostaneet hintoja mistään lupauksista välittämättä.

Sote vie omaisuuden

SOTE näyttää olevan samanlainen yritys ottaa kuntien/maakuntien hallussa oleva omaisuus ja jakaa se yksityisille tahoille. Näiden tarkoituksena on parantaa tulosta ja saada aikaan monopoli kilpailemalla jäljelle jääneet kunnalliset yritykset pois markkinoilta. Ja sen jälkeen nostaa hintoja tuntuvasti kun kilpailua ei ole. Kaiken tämän seurauksena vapaan kilpailun lait eivät toimi ja kuluttaja maksaa kohtuuttomasti.

Asiantuntija-arvioiden mukaan on suuri riski, että uudistus ei pääse tavoitteisiinsa, joita ovat hoidon laadun parantuminen ja kustannusten nousun hillitseminen. On jopa esitetty, että miljardisäästöillä markkinoitu uudistus nostaa sote-menoja – joissain arvioissa jopa saman verran kuin mitä uudistuksen on luvattu tuovan säästöjä eli kolme miljardia euroa! Esimerkiksi Ruotsissa vastaavanlainen uudistus on lisännyt palveluiden tarjoajia tiiviisti asutetuilla alueilla, mutta heikentänyt hoitoon pääsyä maaseudulla.[2]

SOTE-uudistusta ajetaan kuitenkin eteenpäin kaikesta kritiikistä huolimatta.

Siitäkin huolimatta, että lehmänkaupan pohja on jo murtunut ja maito on kaatunut maahan.

Lyhyesti: ehdotuksen valinnanvapaus ei tyydytä kokoomusta eikä kokoomus halua antaa maakuntia kepulle.

Todellisuus: aika ei riitä ja kokoomus etsii jo toista kumppania

Aika ei riitä enää sovinnonetsintään.

Syy on yksinkertainen.  

Kokoomus on nyt suunnannut katseen tulevaisuuteen ja etsii uutta kumppania. Kuten pääkaupunkiseudun kahviloissa nyt sanotaan – kokoomus etsii ”dream-team” hallitusta (SDP ja vihreät).

Se olisi fantastinen sekoitus tukevasti jalat maanpinnan yläpuolella leijuvaa ihanteellisuutta, omien etujen kähmintää ja rikkaiden rikastamista.  

Ronskien puheiden mukaan kepulle olisi tarjolla pääministerin paikkaa seuraavaksi joskus vuoden 2040 paikkeilla.

 


[1] Uusi Suomi 12.2.2016: Kai Mykkänen: "Luonnolliset monopolit kannattaisi pitää valtiolla".

[2] Riikka Purra: Syteen vai soteen? - Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistusesityksen kritiikki, Suomen Perusta 2018.

]]>
11 http://artoluukkanen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/256531-kepun-seuraava-paaministeriys-2040#comments Juha Sipilän keskusta Kepu Sote Fri, 08 Jun 2018 05:28:25 +0000 Arto Luukkanen http://artoluukkanen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/256531-kepun-seuraava-paaministeriys-2040
YLE: Sote-uudistuksen pilottimaakunta vaikeuksissa http://janituononen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/256454-yle-sote-uudistuksen-pilottimaakunta-vaikeuksissa <p>Miltä tuntuisi olla sote-uudistuksen pilottimaakunnassa? Uutisen perusteella tulevaisuus ei vaikuta valoisalta vaan suorastaan harmaalta. Voi Pohjois-Karjalan Siun sotea.</p><p>Vaikeuttaako hallitus sosiaali- ja terveydenhuoltoa sote-uudistuksellaan? Tämän uutisen perusteella pilottimaakuntakin on jo vaikeuksissa ja sote-uudistuksen tulisi tulevaisuudessa levitä maanlaajuiseksi.</p><p>Mistä tulevat säästöpaineet, kun Orpon mukaan uudistuksen ei pitänyt edes säästää? Siun sote joutuu myymään asuntovarallisuuttaan ja tarvittaessa käynnistämään yt-neuvottelut henkilöstösäästöjen tekemiseksi. Asuntovarallisuus loppuu aikanaan kuten arvokkaat työntekijätkin puhumattakaan työntekijöiden jaksamisesta. Miten ketään voidaan hoitaa ilman työntekijöitä?</p><p>Toivottavasti tämä hullu säästäminen lopetettaisiin ja hoidettaisiin ihmiset kuntoon vaikka samalla tavalla kuin ennenkin.</p><p>&nbsp;</p><p>Muutama hullulta kuulostava lainaus uutisesta, kun kyse on uudistuksesta:</p><p>&nbsp;</p><p>&quot;Pohjois-Karjalassa sosiaali- ja terveyspalveluista vastaavan Siun soten rahat ovat lopussa. Tiedossa on palvelujen heikennyksiä sekä mahdollisesti työntekijöiden lomautuksia.&quot;</p><p>&nbsp;</p><p>&quot;Yksi ihminen hoitaa kolmen työt.&quot;</p><p>&nbsp;</p><p>&quot;Iso siivu säästöistä on lankeamassa työntekijöiden kannettavaksi: tavoitteena on 6&ndash;7 miljoonan euron tulosparannus loppuvuoden aikana. &quot;</p><p>&nbsp;</p><p>&quot;Hoitoonpääsy vaikeutuu, jonot pitenevät&quot;</p><p>&nbsp;</p><p>Sote-uudistus on uudistus syystä, koska parannukseksi sitä ei voi kutsua?</p><p>&nbsp;</p><p>Ylen uutinen: <a href="https://yle.fi/uutiset/3-10241126" title="https://yle.fi/uutiset/3-10241126">https://yle.fi/uutiset/3-10241126</a></p><p>&nbsp;</p><div class="field field-type-number-integer field-field-first-published"> <div class="field-items"> <div class="field-item odd"> 0 </div> </div> </div> Miltä tuntuisi olla sote-uudistuksen pilottimaakunnassa? Uutisen perusteella tulevaisuus ei vaikuta valoisalta vaan suorastaan harmaalta. Voi Pohjois-Karjalan Siun sotea.

Vaikeuttaako hallitus sosiaali- ja terveydenhuoltoa sote-uudistuksellaan? Tämän uutisen perusteella pilottimaakuntakin on jo vaikeuksissa ja sote-uudistuksen tulisi tulevaisuudessa levitä maanlaajuiseksi.

Mistä tulevat säästöpaineet, kun Orpon mukaan uudistuksen ei pitänyt edes säästää? Siun sote joutuu myymään asuntovarallisuuttaan ja tarvittaessa käynnistämään yt-neuvottelut henkilöstösäästöjen tekemiseksi. Asuntovarallisuus loppuu aikanaan kuten arvokkaat työntekijätkin puhumattakaan työntekijöiden jaksamisesta. Miten ketään voidaan hoitaa ilman työntekijöitä?

Toivottavasti tämä hullu säästäminen lopetettaisiin ja hoidettaisiin ihmiset kuntoon vaikka samalla tavalla kuin ennenkin.

 

Muutama hullulta kuulostava lainaus uutisesta, kun kyse on uudistuksesta:

 

"Pohjois-Karjalassa sosiaali- ja terveyspalveluista vastaavan Siun soten rahat ovat lopussa. Tiedossa on palvelujen heikennyksiä sekä mahdollisesti työntekijöiden lomautuksia."

 

"Yksi ihminen hoitaa kolmen työt."

 

"Iso siivu säästöistä on lankeamassa työntekijöiden kannettavaksi: tavoitteena on 6–7 miljoonan euron tulosparannus loppuvuoden aikana. "

 

"Hoitoonpääsy vaikeutuu, jonot pitenevät"

 

Sote-uudistus on uudistus syystä, koska parannukseksi sitä ei voi kutsua?

 

Ylen uutinen: https://yle.fi/uutiset/3-10241126

 

]]>
2 http://janituononen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/256454-yle-sote-uudistuksen-pilottimaakunta-vaikeuksissa#comments Keskusta Kokoomus Siniset Siun sote Sote Wed, 06 Jun 2018 21:24:04 +0000 Jani Tuononen http://janituononen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/256454-yle-sote-uudistuksen-pilottimaakunta-vaikeuksissa
Liikaa maakuntia, liian vähän vapautta valita http://arialsio.puheenvuoro.uusisuomi.fi/256449-liikaa-maakuntia-liian-vahan-vapautta-valita <p><strong>Maakunnat:</strong></p><ul><li><p>Lappi 185 tuhatta asukasta 92 840 km2</p></li><li><p>Pohjois-Pohjanmaa 380 tuhatta asukasta 35 232 km2</p></li><li><p>Kainuu 84 tuhatta asukasta 21 506 km2</p></li><li><p>Pohjois-Savo 249 tuhatta asukasta 16 772 km2</p></li><li><p>Pohjois-Karjala 167 tuhatta asukasta 17 763 km2</p></li><li><p>Keski-Pohjanmaa 70 tuhatta asukasta 5 272 km2</p></li><li><p>Pohjanmaa 174 tuhatta asukasta 7 749 km2</p></li><li><p>Keski-Suomi 270 tuhatta asukasta 16 708 km2</p></li><li><p>Etelä-Karjala 135 tuhatta asukasta 5 613 km2</p></li><li><p>Etelä-Pohjanmaa 194 tuhatta asukasta 13 445 km2</p></li><li><p>Pirkanmaa 472 tuhatta asukasta 12 446 km2</p></li><li><p>Satakunta 230 tuhatta asukasta 7 956 km2</p></li><li><p>Etelä-Savo 159 tuhatta asukasta 13 997 km2</p></li><li><p>Kanta-Häme 170 tuhatta asukasta 5 199 km2</p></li><li><p>Päijät-Häme 199 tuhatta asukasta 5 127 km2</p></li><li><p>Kymenlaakso 184 tuhatta asukasta 5 122 km2</p></li><li><p>Varsinais-Suomi 458 tuhatta asukasta 10 664 km2</p></li><li><p>Uusimaa mljoona viisisataaviisikymmentä tuhatta 9 132 km2</p></li></ul><p><br />&nbsp;</p><p>Olen arvostellut ja kritisoin edelleen, että maakuntajako on aivan hatusta vedetty. Se kenen hatusta se on vedetty ei tiedetä, mutta demokratian mukainen tämä uudistus ei ole. Keski-Pohjanmaa on lilliputtimaakunta sille ei voi mitään. Uusimaa ehkä liian suuri, mutta sehän ei pääministeriämme haittaa, vaan puhutaan jostain valinnanvapaudesta joka on matkalla niin vesittynyt kuin mahdollista. Maakuntajako on sen sijaan sinetöity Juha Sipilän kiristykseen hallituksen hajottamisesta. Voi sinua Alex Stubb, kun et silloin antanut hallituksen kaatua kiristykseen.</p><p>Silloin tehtiin kiristyksen alla sopimus joka on uudistukselle tuhoisa, eli kepu saa 18 maakuntaa ja siniset eli silloiset persut ja kokoomus eivät saa mitään.</p><p>Demokratiassa uudistusten teko on vaikeaa, jos poliitikot nuolevat äänestäjien ahteria, sillä eihän kukaan maakuntapoliitikko halua muutosta, jos vallan voi säilyttäää itsellään ja valtio maksaa sairaanhoidon.</p><p>Maakunnat tulee jakaa tasaisemmin ja silloin 18 on liian suuri luku. Jos Suomen väkiluku jaetaan 18 on tulos aivan jotain muuta kuin 70 tuhatta tai 1 550 tuhatta. Maakuntien lukumäärää ei siis hallitus ole käsitellyt keskustelemalla ja ottamalla asioista selvää, vaan pääministeri sanoi sen luvun ja muiden oli se nieltävä. Se mistä ja millä perusteilla pääministeri Sipilä sen luvun oli saanut ei siis tunneta. Näin näennäisdemokratia hallitsee Suomessa tasa-arvoa, eli pieni klikki, parhaassa tapauksessa yksi ainoa änkyrä on tämän luvun päättänyt hallituskumppaneille syöttää.</p><p>Hallitustunnustelussa tätä lukua ei ole käsitelty ja kepulaisten mielestä sitä ei saa käsitellä vastakaan, vaan kaikki paha johdetaan valinnanvapauden piikkiin.</p><p>Valinnanvapaus on siis ainoa asia mitä on pureksittu muutoksessa. Prosessin aikana vapaus on vesittynyt totaalisesti, mutta silti eräs Orpo Petteri pitää valinnavapautta hyvänä, koska se työllistää kaikki kunnallispuolen työntekijät, eikä nurkumista kuulu sieltä. Ihmettelen mistä niitä säästöjä syntyy, kun kaikki pitävät työpaikkansa, maakuntahallinto tulee himmeleineen sairaanhoitopiirien tilalle ja sen lisäksi yksityisen puolen rahastus kaiken tämän lisäksi. Ei kai yksityinen ja kolmas sektori ole valtiolle ilmainen vaihtoehto, jos ihmiset päättävät sieltä palvelunsa valita.</p><p>Nyt olemme siinä vaiheessa, että on kiire päättää asioista, mutta kiire katkeaa kesälomaan. Koska olemme Suomessa se pidetään 2,5 kuukautta, eikä siitä tingitä, vaikka uudistus lepäisi kesän aivan turhaan. Eduskunnalle riittäisi elokuu lomaa ja muu aika soten ja maakuntauudistuksen kimpussa urakalla.</p><p>Kansalaisena minusta näyttää jo siltä, että hallitus on luovuttanut, vaikka puheissa ollaan tormakoita. Uudet vaalit ovat niin lähellä että hallitusta ei kannata vaihtaa, eli lasketellaan vapaakytkimellä loppuaika, kyllä valtio palkat maksaa.</p><p>Hallitus pitää niin sanotusti kansalaisia pilkkanaan. Maakuntauudistus ei ole vienyt hallituksen aikaa, koska se ei ole mikään uudistus, kun maakunnat säilyvät samoina kuin uudistusta ennen. Ainoa muutos on maakuntavaalit ja sairaanhoitopiirien lakkauttaminen. Ei kai tuossa voi neljää vuotta pidempään mennä, mutta valmista ei tule. Kukaan ei tiedä edes milloin vaalit tulevaisuudessa pidetään.</p><p>Ymmärrys ei riitä kertomaan mihin tuo aika on tussaroitu.</p><p>Se on tussaroitu sopimuksessa, jossa maakunnat ja sote yhdistettiin. Miksi sote vesitetään ja maakunnat säilytetään samoina kuin tähänkin saakka ei tiedä kukaan. Kukaan ei osaa perustella uudistusta jossa mikään ei tavallaan muutu.</p><p>Muutosta perustellaan demokratialla, tasa-arvolla ja makunnan hiljaisten vaikutusmahdollisuudella. Kun 70 tuhatta verrataan 1 550 tuhanteen, ei voida puhua tasa-arvosta tai edes demokratiasta. SOS &ndash; hallitus ehdoin tahdoin puskee demokratiaa vastaan vääntämällä maakuntahimmeliä jossa ei ole päätä eikä häntää.</p><p>Jos leikillisesti puolitetaan hallituksen esitys 18:sta maakunnasta kymmeneen maakuntaan, niin luvut ja alueet näyttäisivät tälle.</p><p>Uusimaa ja Lappi yhteen. Nykytekniikalla pystyy sellaisen alueen hoitamaan, eikä tarvita yhteistä maarajaakaan, koska Suomessa on vapaa liikkuvuus. Uusimaa-Lappi asukkaita noin 1 750 tuhatta, maakuntavaltuuston koko 99 jäsentä joista Uusimaalle 50 ja Lapille 49.</p><p>POP- Kainuu 460 tuhatta asukasta, yhteinen vaalialue.</p><p>Savot-Karjala eli kolme maakuntaa yhteen eli reilu 500 tuhatta asukasta, yhteinen vaalialue.</p><p>Pohjanmaat eli taas kolme yhteen, eli reilu 400 tuhatta, yhteinen vaalialue.</p><p>Keski-Suomi 270 tuhatta asukasta, eli maakunta joka säilyttäisi nykyiset rajansa.</p><p>Pirkanmaa 472 tuhatta asukasta, eli säilyttäisi maakuntansa ennallaan.</p><p>Kymen-Karjala, eli reilu 300 tuhatta asukasta, yhteinen vaalialue.</p><p>Hämeet, eli 370 tuhatta asukasta yhteinen vaalialue.</p><p>Varsinais-Suomi, eli 458 tuhatta asukasta, eli nykyinen jako.</p><p>Satakunta 230 tuhatta asukasta, nykyinen jako ja Satakunta jäisi pienimmäksi maakunnaksi maakuntien joukossa. Olisi kuitenkin yli kolme kertaa nykyisen pienimmän kokoinen.</p><div class="field field-type-number-integer field-field-first-published"> <div class="field-items"> <div class="field-item odd"> 0 </div> </div> </div> Maakunnat:

 • Lappi 185 tuhatta asukasta 92 840 km2

 • Pohjois-Pohjanmaa 380 tuhatta asukasta 35 232 km2

 • Kainuu 84 tuhatta asukasta 21 506 km2

 • Pohjois-Savo 249 tuhatta asukasta 16 772 km2

 • Pohjois-Karjala 167 tuhatta asukasta 17 763 km2

 • Keski-Pohjanmaa 70 tuhatta asukasta 5 272 km2

 • Pohjanmaa 174 tuhatta asukasta 7 749 km2

 • Keski-Suomi 270 tuhatta asukasta 16 708 km2

 • Etelä-Karjala 135 tuhatta asukasta 5 613 km2

 • Etelä-Pohjanmaa 194 tuhatta asukasta 13 445 km2

 • Pirkanmaa 472 tuhatta asukasta 12 446 km2

 • Satakunta 230 tuhatta asukasta 7 956 km2

 • Etelä-Savo 159 tuhatta asukasta 13 997 km2

 • Kanta-Häme 170 tuhatta asukasta 5 199 km2

 • Päijät-Häme 199 tuhatta asukasta 5 127 km2

 • Kymenlaakso 184 tuhatta asukasta 5 122 km2

 • Varsinais-Suomi 458 tuhatta asukasta 10 664 km2

 • Uusimaa mljoona viisisataaviisikymmentä tuhatta 9 132 km2


 

Olen arvostellut ja kritisoin edelleen, että maakuntajako on aivan hatusta vedetty. Se kenen hatusta se on vedetty ei tiedetä, mutta demokratian mukainen tämä uudistus ei ole. Keski-Pohjanmaa on lilliputtimaakunta sille ei voi mitään. Uusimaa ehkä liian suuri, mutta sehän ei pääministeriämme haittaa, vaan puhutaan jostain valinnanvapaudesta joka on matkalla niin vesittynyt kuin mahdollista. Maakuntajako on sen sijaan sinetöity Juha Sipilän kiristykseen hallituksen hajottamisesta. Voi sinua Alex Stubb, kun et silloin antanut hallituksen kaatua kiristykseen.

Silloin tehtiin kiristyksen alla sopimus joka on uudistukselle tuhoisa, eli kepu saa 18 maakuntaa ja siniset eli silloiset persut ja kokoomus eivät saa mitään.

Demokratiassa uudistusten teko on vaikeaa, jos poliitikot nuolevat äänestäjien ahteria, sillä eihän kukaan maakuntapoliitikko halua muutosta, jos vallan voi säilyttäää itsellään ja valtio maksaa sairaanhoidon.

Maakunnat tulee jakaa tasaisemmin ja silloin 18 on liian suuri luku. Jos Suomen väkiluku jaetaan 18 on tulos aivan jotain muuta kuin 70 tuhatta tai 1 550 tuhatta. Maakuntien lukumäärää ei siis hallitus ole käsitellyt keskustelemalla ja ottamalla asioista selvää, vaan pääministeri sanoi sen luvun ja muiden oli se nieltävä. Se mistä ja millä perusteilla pääministeri Sipilä sen luvun oli saanut ei siis tunneta. Näin näennäisdemokratia hallitsee Suomessa tasa-arvoa, eli pieni klikki, parhaassa tapauksessa yksi ainoa änkyrä on tämän luvun päättänyt hallituskumppaneille syöttää.

Hallitustunnustelussa tätä lukua ei ole käsitelty ja kepulaisten mielestä sitä ei saa käsitellä vastakaan, vaan kaikki paha johdetaan valinnanvapauden piikkiin.

Valinnanvapaus on siis ainoa asia mitä on pureksittu muutoksessa. Prosessin aikana vapaus on vesittynyt totaalisesti, mutta silti eräs Orpo Petteri pitää valinnavapautta hyvänä, koska se työllistää kaikki kunnallispuolen työntekijät, eikä nurkumista kuulu sieltä. Ihmettelen mistä niitä säästöjä syntyy, kun kaikki pitävät työpaikkansa, maakuntahallinto tulee himmeleineen sairaanhoitopiirien tilalle ja sen lisäksi yksityisen puolen rahastus kaiken tämän lisäksi. Ei kai yksityinen ja kolmas sektori ole valtiolle ilmainen vaihtoehto, jos ihmiset päättävät sieltä palvelunsa valita.

Nyt olemme siinä vaiheessa, että on kiire päättää asioista, mutta kiire katkeaa kesälomaan. Koska olemme Suomessa se pidetään 2,5 kuukautta, eikä siitä tingitä, vaikka uudistus lepäisi kesän aivan turhaan. Eduskunnalle riittäisi elokuu lomaa ja muu aika soten ja maakuntauudistuksen kimpussa urakalla.

Kansalaisena minusta näyttää jo siltä, että hallitus on luovuttanut, vaikka puheissa ollaan tormakoita. Uudet vaalit ovat niin lähellä että hallitusta ei kannata vaihtaa, eli lasketellaan vapaakytkimellä loppuaika, kyllä valtio palkat maksaa.

Hallitus pitää niin sanotusti kansalaisia pilkkanaan. Maakuntauudistus ei ole vienyt hallituksen aikaa, koska se ei ole mikään uudistus, kun maakunnat säilyvät samoina kuin uudistusta ennen. Ainoa muutos on maakuntavaalit ja sairaanhoitopiirien lakkauttaminen. Ei kai tuossa voi neljää vuotta pidempään mennä, mutta valmista ei tule. Kukaan ei tiedä edes milloin vaalit tulevaisuudessa pidetään.

Ymmärrys ei riitä kertomaan mihin tuo aika on tussaroitu.

Se on tussaroitu sopimuksessa, jossa maakunnat ja sote yhdistettiin. Miksi sote vesitetään ja maakunnat säilytetään samoina kuin tähänkin saakka ei tiedä kukaan. Kukaan ei osaa perustella uudistusta jossa mikään ei tavallaan muutu.

Muutosta perustellaan demokratialla, tasa-arvolla ja makunnan hiljaisten vaikutusmahdollisuudella. Kun 70 tuhatta verrataan 1 550 tuhanteen, ei voida puhua tasa-arvosta tai edes demokratiasta. SOS – hallitus ehdoin tahdoin puskee demokratiaa vastaan vääntämällä maakuntahimmeliä jossa ei ole päätä eikä häntää.

Jos leikillisesti puolitetaan hallituksen esitys 18:sta maakunnasta kymmeneen maakuntaan, niin luvut ja alueet näyttäisivät tälle.

Uusimaa ja Lappi yhteen. Nykytekniikalla pystyy sellaisen alueen hoitamaan, eikä tarvita yhteistä maarajaakaan, koska Suomessa on vapaa liikkuvuus. Uusimaa-Lappi asukkaita noin 1 750 tuhatta, maakuntavaltuuston koko 99 jäsentä joista Uusimaalle 50 ja Lapille 49.

POP- Kainuu 460 tuhatta asukasta, yhteinen vaalialue.

Savot-Karjala eli kolme maakuntaa yhteen eli reilu 500 tuhatta asukasta, yhteinen vaalialue.

Pohjanmaat eli taas kolme yhteen, eli reilu 400 tuhatta, yhteinen vaalialue.

Keski-Suomi 270 tuhatta asukasta, eli maakunta joka säilyttäisi nykyiset rajansa.

Pirkanmaa 472 tuhatta asukasta, eli säilyttäisi maakuntansa ennallaan.

Kymen-Karjala, eli reilu 300 tuhatta asukasta, yhteinen vaalialue.

Hämeet, eli 370 tuhatta asukasta yhteinen vaalialue.

Varsinais-Suomi, eli 458 tuhatta asukasta, eli nykyinen jako.

Satakunta 230 tuhatta asukasta, nykyinen jako ja Satakunta jäisi pienimmäksi maakunnaksi maakuntien joukossa. Olisi kuitenkin yli kolme kertaa nykyisen pienimmän kokoinen.

]]>
9 http://arialsio.puheenvuoro.uusisuomi.fi/256449-liikaa-maakuntia-liian-vahan-vapautta-valita#comments Sote Wed, 06 Jun 2018 17:59:02 +0000 Ari Alsio http://arialsio.puheenvuoro.uusisuomi.fi/256449-liikaa-maakuntia-liian-vahan-vapautta-valita
Eläviä kuolleita ja lehmänkauppoja http://petripartanen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/256395-elavia-kuolleita-ja-lehmankauppoja <p>Ainakin kokeneemmat lukijat muistavat elokuvan Frankensteinin hirviöstä, ja kuinka siinä hullu tiedemies hihkui hirviön herättäessään <a href="https://www.youtube.com/watch?v=xos2MnVxe-c">&quot;its a live, its a live!&quot;</a> &rdquo;eli se on elossa, se on elossa!&rdquo;.</p><p>&nbsp;</p><p>Tämä minulle tuli ensimmäisenä mieleen kun katsoin Juha Sipilän <a href="http://areena.yle.fi/1-4233553">vakuutteluita A-studiosta 04.06.2018</a> SOTE:n elossa olemisesta. Suoraan sanottuna vakuuttelut eivät paljoa herätä uskottavuutta enää tässä vaiheessa. Kuolleena syntyneestä pienen piirin SOTE-lehmänkaupasta ei tunnu olevan enää edes jauhelihaksi! Näin suurta uudistusta ei <a href="http://petripartanen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/252774-onko-suomi-tehokkain-terveydenhuollon-kustannusvertailua-maiden-valilla-osa-2">läntisen Euroopan kustannustehokkain terveydenhuolto</a> tarvitse!</p><p>Kyseessä on lehmänkauppa, jossa kokoomus saisi ohjattua valtion verotuloja kaveriensa (rahoittajiensa) veroparatiiseihin, ja keskusta saisi muinaishistoriallisiin maakuntarajoihin perustuvaa maakuntahallintoa. Paitsi että eivät lehmät keskustaa enää oikeasti kiinnosta, vaan &euro;urot, jotka tänä päivänä määräävät politiikan suunnan!</p><p>Nyt kun SOTE on astunut hallituspuolueiden vakuutteluista huolimatta kerta toisensa jälkeen vuoroin miinaan tai naulaan vaikka ulkopuoliset asiantuntijat ovat siitä toistuvasti varoitelleet, niin alkavat ulkopuolisten tahojen analyysit SOTE:sta näyttää hallituspuolueiden analyysejä uskottavammilta.</p><p>Viimeaikaisissa ulkopuolisten tahojen lausunnoissa <a href="https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/250385-sote-hassakka-saattaa-johtaa-ministerivastuuprosessiin-professori-asia-ei-ole#.WxO9xt2-PP0.twitter">puhutaan jo ministerivastuumenettelyn käynnistämisestä</a>, koska SOTE-pilotteja on perustettu vuoden 2018 alusta, vaikka perustuslakivaliokunta kielsi sen jo 2017. HUS puolestaan <a href="https://www.hs.fi/politiikka/art-2000005706776.html">arvioi valinnanvapauden siirtyvän</a> vuosilla eteenpäin. Oikeustieteen professorit puolestaan <a href="https://www.hs.fi/paivanlehti/04062018/art-2000005705624.html">toteavat, että EU-komissiolta pitäisi kysyä</a> onko oikeistohallituksen suunnittelema valinnanvapaus valtiontukisäännösten mukainen, sillä muuten olemme säätämässä lainsäädäntöä joka voisi myöhemmin osoittautua EU-säännösten vastaiseksi.</p><p>Vajaa vuosi seuraaviin eduskuntavaaleihin on pitkä aika. Pitkä aika se on varsinkin hiljaiseksi &rdquo;kehotetuille&rdquo; keskustan poliitikoille, aina kuntatasolta eduskuntaan saakka. Koko tämän väliajan ennen seuraavia eduskuntavaaleja istuvat hallituspuolueet ovat pakotettuja antamaan aina vain enemmän sähköä kerta toisensa jälkeen elävälle kuolleelle nimeltä SOTE. Tämä näkyy lisääntyvänä hyväuskoisena tohinana SOTE:n ympärillä, joka ei johda mihinkään, mutta johon käytetään sitäkin enemmän aikaa ja vaivaa. Kutsun tätä tulevaa tohinaa leikkimiseksi. Hallitussedät ja -tädit tykkäävät leikkiä, koska SOTE:n kaatumiseen voisi kaatua koko hallitus. Hallitus on rampauttanut SOTE:lla itsensä lisäksi pahemman kerran koko Suomen päätöksentekojärjestelmän ja sen uskottavuuden. Nyt kannattaisi ottaa aikalisä ja keskittyä koko Suomea oikeasti kehittäviin hankkeisiin, sekä lakien säätämiseen yhdessä opposition kanssa.</p><p>Sähköstä sätkivä SOTE-lehmä voi näyttää ulospäin elävältä, mutta minua ette huijaa.</p><p>Vaikka te siellä hallituksessa ette meitä oppositiossa kuuntele, niin säästäkää edes Suomen kansa tältä SOTE-hirviöltä&hellip;</p><p>&nbsp;</p><p>&nbsp;</p><p>&nbsp;</p><p>Kuva wikipediasta: By Universal Studios (Dr. Macro) [Public domain], via Wikimedia Commons</p><div class="field field-type-number-integer field-field-first-published"> <div class="field-items"> <div class="field-item odd"> 0 </div> </div> </div> Ainakin kokeneemmat lukijat muistavat elokuvan Frankensteinin hirviöstä, ja kuinka siinä hullu tiedemies hihkui hirviön herättäessään "its a live, its a live!" ”eli se on elossa, se on elossa!”.

 

Tämä minulle tuli ensimmäisenä mieleen kun katsoin Juha Sipilän vakuutteluita A-studiosta 04.06.2018 SOTE:n elossa olemisesta. Suoraan sanottuna vakuuttelut eivät paljoa herätä uskottavuutta enää tässä vaiheessa. Kuolleena syntyneestä pienen piirin SOTE-lehmänkaupasta ei tunnu olevan enää edes jauhelihaksi! Näin suurta uudistusta ei läntisen Euroopan kustannustehokkain terveydenhuolto tarvitse!

Kyseessä on lehmänkauppa, jossa kokoomus saisi ohjattua valtion verotuloja kaveriensa (rahoittajiensa) veroparatiiseihin, ja keskusta saisi muinaishistoriallisiin maakuntarajoihin perustuvaa maakuntahallintoa. Paitsi että eivät lehmät keskustaa enää oikeasti kiinnosta, vaan €urot, jotka tänä päivänä määräävät politiikan suunnan!

Nyt kun SOTE on astunut hallituspuolueiden vakuutteluista huolimatta kerta toisensa jälkeen vuoroin miinaan tai naulaan vaikka ulkopuoliset asiantuntijat ovat siitä toistuvasti varoitelleet, niin alkavat ulkopuolisten tahojen analyysit SOTE:sta näyttää hallituspuolueiden analyysejä uskottavammilta.

Viimeaikaisissa ulkopuolisten tahojen lausunnoissa puhutaan jo ministerivastuumenettelyn käynnistämisestä, koska SOTE-pilotteja on perustettu vuoden 2018 alusta, vaikka perustuslakivaliokunta kielsi sen jo 2017. HUS puolestaan arvioi valinnanvapauden siirtyvän vuosilla eteenpäin. Oikeustieteen professorit puolestaan toteavat, että EU-komissiolta pitäisi kysyä onko oikeistohallituksen suunnittelema valinnanvapaus valtiontukisäännösten mukainen, sillä muuten olemme säätämässä lainsäädäntöä joka voisi myöhemmin osoittautua EU-säännösten vastaiseksi.

Vajaa vuosi seuraaviin eduskuntavaaleihin on pitkä aika. Pitkä aika se on varsinkin hiljaiseksi ”kehotetuille” keskustan poliitikoille, aina kuntatasolta eduskuntaan saakka. Koko tämän väliajan ennen seuraavia eduskuntavaaleja istuvat hallituspuolueet ovat pakotettuja antamaan aina vain enemmän sähköä kerta toisensa jälkeen elävälle kuolleelle nimeltä SOTE. Tämä näkyy lisääntyvänä hyväuskoisena tohinana SOTE:n ympärillä, joka ei johda mihinkään, mutta johon käytetään sitäkin enemmän aikaa ja vaivaa. Kutsun tätä tulevaa tohinaa leikkimiseksi. Hallitussedät ja -tädit tykkäävät leikkiä, koska SOTE:n kaatumiseen voisi kaatua koko hallitus. Hallitus on rampauttanut SOTE:lla itsensä lisäksi pahemman kerran koko Suomen päätöksentekojärjestelmän ja sen uskottavuuden. Nyt kannattaisi ottaa aikalisä ja keskittyä koko Suomea oikeasti kehittäviin hankkeisiin, sekä lakien säätämiseen yhdessä opposition kanssa.

Sähköstä sätkivä SOTE-lehmä voi näyttää ulospäin elävältä, mutta minua ette huijaa.

Vaikka te siellä hallituksessa ette meitä oppositiossa kuuntele, niin säästäkää edes Suomen kansa tältä SOTE-hirviöltä…

 

 

 

Kuva wikipediasta: By Universal Studios (Dr. Macro) [Public domain], via Wikimedia Commons

]]>
0 http://petripartanen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/256395-elavia-kuolleita-ja-lehmankauppoja#comments Keskusta Kokoomus Lehmänkauppa SDP Sote Tue, 05 Jun 2018 16:41:36 +0000 Petri Partanen http://petripartanen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/256395-elavia-kuolleita-ja-lehmankauppoja
Hallitus loppusuoralla - KASM -tanssi voi alkaa! http://mirjamiparant1.puheenvuoro.uusisuomi.fi/256348-hallitus-loppusuoralla-kasm-tanssi-voi-alkaa <p>Keskusta rynni vaalivoittoon vuonna 2015. Ohjaksissaan uusi johtaja, joka oli kannuksensa ansainnut yritystensä johdossa, ei politiikassa.</p><p>Toisen onnistumisensa jytkyttäjä oli Perussuomalaiset, jonka uskottiin jo menettäneen ääniä, mutta toisin kävi.</p><p>Kokoomus kolmantena sipsutteli kahden maanläheisen puolueen vanavedessä ja oli kuulolla, mitä tuleman pitää.</p><p>Demarit uivat nöyrinä ja hiljaisina suurten laineiden vanavedessä, odotellen aurinkoa, joka ei enää noussut.</p><p>Suuri keskustalainen johtaja astui pääministerin saappaisiin, jotka tällä kertaa eivät enää olleetkaan liian suuret. Saappaisiin astuminen saattoi uudelle pääministerille tuottaa jopa vaikeutta saada jalkansa mahtumaan.&nbsp;</p><p>Hallitusneuvottelut kestivät, kestivät ja valkoista savua odoteltiin. Jos PS otetaan messiin, niin pistetään ne heti kuriin ja järjestykseen.</p><p>Laskelmoiva Perussuomalainen johtaja käveli ympyrää ja mietti tehtäväänsä - valtionvara-ulko - valtionvara -ulko?</p><p>Ulko voitti. Matkustukseen mieltynyt PS johtaja sai itselleen lähes kuninkaan paikan ja puoli maailmaa, vaikka prinsessa ei ollutkaan.</p><p>Sanalla LUOTTAMUS -vihittiin lopulta kokonainen ministerikatras tehtäviinsä.</p><p>Kikyyn pakottaminen näytti &#39;närhen munat&#39; ay-liikkeelle! Oli lähdettävä selvittämään, miten tuosta pakkopaidasta voisi neuvottelemalla selviytyä.&nbsp;</p><p>Pääministeri, Yleltä saamallaan tiedotustuokiolla, ilmoitti&nbsp; kansakunnalleen, miten maamme voidaan pelastaa vain, jos kaikki osallistuvat talkoisiin. Alla mina barn, kan ni förstår?&nbsp;</p><p>On tulossa kipeitä leikkauksia! On tulossa kipeitä, kipeitä, kivuliaita leikkauksia. Kirurgit leikkaavat joko puuduttaen tai nukutuksessa. Te, suomalaiset kestätte, että valveilla ollessanne ymmärrätte, miten kipeältä tuntuu, kun leikataan.</p><p>Koska Suomi on neuvotteluyhteiskunta, niin pakkoon ei suostuta. Neuvotellaan. Kätilöt pelastuivat. Silti ei taannut lapsiluvun nousua. Päinvastoin. Nappulaa syntyy yhä harvemmille, yhä vähemmän.&nbsp;</p><p>Jonkinlainen Kiky lopulta saatiin, mutta kipu ei hellittänyt. Valveilla tehdyt lekkaukset eivät hevin unohdu.</p><p>Sen sijaan kipua lievittämään lähtivät Sote -seikkailijat, jotka kieli pitkällä ovat odottaneet kansan karttuisia verovaroja toimintansa rahoittamiseen. Valinnanvapaus kansalaisille, rahat paratiiseille.</p><p>Maakunnat heräävät Ruususen unestaan. Joko prinssi saapuu suudelmineen? Alkaa jo kylkiä kolottaa tämä loputon makoilu.</p><p>Kun mikään ei riitä, on kodeissaan pelaavat, tvtä tuijottavat, kaljaa kittaavat ja seinästä rahaa nostavat saatava töihin.</p><p>Aktiivimalli pelastaa Sinutkin riippuvuuksilta, masennukselta ja syrjäytymiseltä!</p><p>On aika herätä, nousta ja lähteä - kohdata työpaikka kallehin!</p><p>Aikaistunut kesä päätti puoltaa hallitusta. Jengi ei lähdekään viemään lomarahojaan Kreikkaan.</p><p>Kreikka on jo täällä!</p><p>- - -&nbsp;</p><p>Ps. Jos et vielä tiedä, miten KASM -tanssin voi oppia, kannattaa olla yhteydessä - ai niin, unohdin kysyä Aira Samulinilta, iki-ihanalta tanssitaiturilta. Te-toimistot järjestävät kursseja, mutta kannattaa varoa, jos kolotuksia, liikuntarajoiteisuutta tai mielenmadaltuneisuutta esiintyy.</p><div class="field field-type-number-integer field-field-first-published"> <div class="field-items"> <div class="field-item odd"> 0 </div> </div> </div> Keskusta rynni vaalivoittoon vuonna 2015. Ohjaksissaan uusi johtaja, joka oli kannuksensa ansainnut yritystensä johdossa, ei politiikassa.

Toisen onnistumisensa jytkyttäjä oli Perussuomalaiset, jonka uskottiin jo menettäneen ääniä, mutta toisin kävi.

Kokoomus kolmantena sipsutteli kahden maanläheisen puolueen vanavedessä ja oli kuulolla, mitä tuleman pitää.

Demarit uivat nöyrinä ja hiljaisina suurten laineiden vanavedessä, odotellen aurinkoa, joka ei enää noussut.

Suuri keskustalainen johtaja astui pääministerin saappaisiin, jotka tällä kertaa eivät enää olleetkaan liian suuret. Saappaisiin astuminen saattoi uudelle pääministerille tuottaa jopa vaikeutta saada jalkansa mahtumaan. 

Hallitusneuvottelut kestivät, kestivät ja valkoista savua odoteltiin. Jos PS otetaan messiin, niin pistetään ne heti kuriin ja järjestykseen.

Laskelmoiva Perussuomalainen johtaja käveli ympyrää ja mietti tehtäväänsä - valtionvara-ulko - valtionvara -ulko?

Ulko voitti. Matkustukseen mieltynyt PS johtaja sai itselleen lähes kuninkaan paikan ja puoli maailmaa, vaikka prinsessa ei ollutkaan.

Sanalla LUOTTAMUS -vihittiin lopulta kokonainen ministerikatras tehtäviinsä.

Kikyyn pakottaminen näytti 'närhen munat' ay-liikkeelle! Oli lähdettävä selvittämään, miten tuosta pakkopaidasta voisi neuvottelemalla selviytyä. 

Pääministeri, Yleltä saamallaan tiedotustuokiolla, ilmoitti  kansakunnalleen, miten maamme voidaan pelastaa vain, jos kaikki osallistuvat talkoisiin. Alla mina barn, kan ni förstår? 

On tulossa kipeitä leikkauksia! On tulossa kipeitä, kipeitä, kivuliaita leikkauksia. Kirurgit leikkaavat joko puuduttaen tai nukutuksessa. Te, suomalaiset kestätte, että valveilla ollessanne ymmärrätte, miten kipeältä tuntuu, kun leikataan.

Koska Suomi on neuvotteluyhteiskunta, niin pakkoon ei suostuta. Neuvotellaan. Kätilöt pelastuivat. Silti ei taannut lapsiluvun nousua. Päinvastoin. Nappulaa syntyy yhä harvemmille, yhä vähemmän. 

Jonkinlainen Kiky lopulta saatiin, mutta kipu ei hellittänyt. Valveilla tehdyt lekkaukset eivät hevin unohdu.

Sen sijaan kipua lievittämään lähtivät Sote -seikkailijat, jotka kieli pitkällä ovat odottaneet kansan karttuisia verovaroja toimintansa rahoittamiseen. Valinnanvapaus kansalaisille, rahat paratiiseille.

Maakunnat heräävät Ruususen unestaan. Joko prinssi saapuu suudelmineen? Alkaa jo kylkiä kolottaa tämä loputon makoilu.

Kun mikään ei riitä, on kodeissaan pelaavat, tvtä tuijottavat, kaljaa kittaavat ja seinästä rahaa nostavat saatava töihin.

Aktiivimalli pelastaa Sinutkin riippuvuuksilta, masennukselta ja syrjäytymiseltä!

On aika herätä, nousta ja lähteä - kohdata työpaikka kallehin!

Aikaistunut kesä päätti puoltaa hallitusta. Jengi ei lähdekään viemään lomarahojaan Kreikkaan.

Kreikka on jo täällä!

- - - 

Ps. Jos et vielä tiedä, miten KASM -tanssin voi oppia, kannattaa olla yhteydessä - ai niin, unohdin kysyä Aira Samulinilta, iki-ihanalta tanssitaiturilta. Te-toimistot järjestävät kursseja, mutta kannattaa varoa, jos kolotuksia, liikuntarajoiteisuutta tai mielenmadaltuneisuutta esiintyy.

]]>
13 http://mirjamiparant1.puheenvuoro.uusisuomi.fi/256348-hallitus-loppusuoralla-kasm-tanssi-voi-alkaa#comments Aktiivimalli KASM Kiky Maakunnat Sote Mon, 04 Jun 2018 15:08:36 +0000 Mirjami Parant http://mirjamiparant1.puheenvuoro.uusisuomi.fi/256348-hallitus-loppusuoralla-kasm-tanssi-voi-alkaa
Maakunnat tulee, valinnanvapaus ja säästö ei - Kokoomus ahtaalla! http://toimikankaanniemi.puheenvuoro.uusisuomi.fi/256252-maakunnat-tulee-valinnanvapaus-ja-saasto-ei-kokoomus-ahtaalla <p>&nbsp;</p><p>Keskusta saa vuosisataisen haaveensa toteutumaan. Maakunnat syntyvät. Niistä ei perustuslakivaliokunta ole moitteen sijaa löytänyt.&nbsp; Verotusoikeus voidaan toteuttaa lähivuosina.</p><p>&nbsp;</p><p>Kokoomus ei saa valinnanvapausmalliaan, koska perustuslakivaliokunta vaatii aikataulun venyttämistä kauas tulevaisuuteen. Se kaatuu viimeistään seuraavissa hallitusneuvotteluissa liki kaikkien muiden puolueiden vastustukseen.&nbsp; Aika on Kokoomusta ja suuria sotefirmoja vastaan.</p><p>&nbsp;</p><p>Petteri Orpon johtama valtiovarainministeriö ei saa&nbsp; &nbsp;- edes teoriassa -&nbsp; varmistettua haluamallaan budjettirajoitteella kolmen miljardin euron kustannuskehityksen alenemaa eli säästöä. Lakiin ei voida leikkuria kirjata. Valtiovarainvaliokunnan ja tarkastusvaliokunnan arviot kustannusten kasvusta realisoituvat. Pettymys Kokoomukselle!</p><p>&nbsp;</p><p>Perustuslakivaliokunta asetti lisäksi vahvan edellytyksen siitä, että sotemallin soveltuvuus EU:n kilpailu- ja valtiontukisäädöksiin on selvitettävä.&nbsp; Tässä on suuri riski.&nbsp; Jos tätä ei etukäteen varmisteta, on selvää, että joku suuri sotefirma vie mallin EU-tuomioistuimeen. Sieltä tulee aikanaan päätös. Pahimmillaan järjestelmä kaatuisi ja valtion vahingonkorvaukset olisivat mittavat. Vielä keväällä hallitus oli valmis ottamaan tällaisen valtavan riskin. Perustuslakivaliokunta ei riskin ottoa hyväksy. Voivatko hallituspuolueet eduskunnassa yhä ottaa tällaisen riskin?</p><p>&nbsp;</p><p>Kokoomus on nyt historiallisen ratkaisun edessä&nbsp; Hyväksyykö se esitykset, joilla Kepu saa haluamansa, mutta Kokoomus ei saa yhtään mitään!&nbsp; Mitä sanovat äänestäjät erityisesti suurissa kaupungeissa?</p><p>&nbsp;</p><p>Todettakoon, että kaikki merkittävät puolueet hyväksyvät maakunta- tai vastaavan aluemallin soten pohjaksi.&nbsp; Se on lopulta ainoa käyttökelpoinen, kun siihen liitetään verotusoikeus, mutta laaja valinnanvapaus jätetään pois. Näistä ja muista maakunnan tehtävistä, kuten kasvupalveluista, voidaan sopia.</p><p>&nbsp;</p><p>Jopa Sdp tämän päivän HS:ssa ilmoittaa hyväksyvänsä 18 alueen mallin, joka kaikilta oleellisilta osin vastaa sote-maakuntamallia verotusoikeuksineen ja vaaleineen.&nbsp;</p><p>&nbsp;</p><p>Perussuomalaiset hyväksyvät Sipilän hallituksen ohjelman mukaisen mallin ilman valinnanvapautta, joka ohjelman mukaan&nbsp; piti selvittää erikseen ja toteuttaa, mikäli on varmuus sen toimivuudesta ja taloudellisuudesta.</p><p>&nbsp;</p><p>Kun hallituksen enemmistö eduskunnassa on jo tähän mennessä kaventunut lukuihin 101-98, on todennäköistä, että vielä muutama kokoomuslainen herää reaalimaailmaan ja kääntyy &quot;vapaavuorelaiseksi&quot; ja äänestää vastaan.&nbsp; Eivät kaikki halua Kepun paraatimarssia maakunnissa!</p><p>&nbsp;</p><p>Ei käy kateeksi Kokoomusta!&nbsp; Sen taivaalla nousi perjantaina mustia pilviä!</p><p>&nbsp;</p><div class="field field-type-number-integer field-field-first-published"> <div class="field-items"> <div class="field-item odd"> 0 </div> </div> </div>  

Keskusta saa vuosisataisen haaveensa toteutumaan. Maakunnat syntyvät. Niistä ei perustuslakivaliokunta ole moitteen sijaa löytänyt.  Verotusoikeus voidaan toteuttaa lähivuosina.

 

Kokoomus ei saa valinnanvapausmalliaan, koska perustuslakivaliokunta vaatii aikataulun venyttämistä kauas tulevaisuuteen. Se kaatuu viimeistään seuraavissa hallitusneuvotteluissa liki kaikkien muiden puolueiden vastustukseen.  Aika on Kokoomusta ja suuria sotefirmoja vastaan.

 

Petteri Orpon johtama valtiovarainministeriö ei saa   - edes teoriassa -  varmistettua haluamallaan budjettirajoitteella kolmen miljardin euron kustannuskehityksen alenemaa eli säästöä. Lakiin ei voida leikkuria kirjata. Valtiovarainvaliokunnan ja tarkastusvaliokunnan arviot kustannusten kasvusta realisoituvat. Pettymys Kokoomukselle!

 

Perustuslakivaliokunta asetti lisäksi vahvan edellytyksen siitä, että sotemallin soveltuvuus EU:n kilpailu- ja valtiontukisäädöksiin on selvitettävä.  Tässä on suuri riski.  Jos tätä ei etukäteen varmisteta, on selvää, että joku suuri sotefirma vie mallin EU-tuomioistuimeen. Sieltä tulee aikanaan päätös. Pahimmillaan järjestelmä kaatuisi ja valtion vahingonkorvaukset olisivat mittavat. Vielä keväällä hallitus oli valmis ottamaan tällaisen valtavan riskin. Perustuslakivaliokunta ei riskin ottoa hyväksy. Voivatko hallituspuolueet eduskunnassa yhä ottaa tällaisen riskin?

 

Kokoomus on nyt historiallisen ratkaisun edessä  Hyväksyykö se esitykset, joilla Kepu saa haluamansa, mutta Kokoomus ei saa yhtään mitään!  Mitä sanovat äänestäjät erityisesti suurissa kaupungeissa?

 

Todettakoon, että kaikki merkittävät puolueet hyväksyvät maakunta- tai vastaavan aluemallin soten pohjaksi.  Se on lopulta ainoa käyttökelpoinen, kun siihen liitetään verotusoikeus, mutta laaja valinnanvapaus jätetään pois. Näistä ja muista maakunnan tehtävistä, kuten kasvupalveluista, voidaan sopia.

 

Jopa Sdp tämän päivän HS:ssa ilmoittaa hyväksyvänsä 18 alueen mallin, joka kaikilta oleellisilta osin vastaa sote-maakuntamallia verotusoikeuksineen ja vaaleineen. 

 

Perussuomalaiset hyväksyvät Sipilän hallituksen ohjelman mukaisen mallin ilman valinnanvapautta, joka ohjelman mukaan  piti selvittää erikseen ja toteuttaa, mikäli on varmuus sen toimivuudesta ja taloudellisuudesta.

 

Kun hallituksen enemmistö eduskunnassa on jo tähän mennessä kaventunut lukuihin 101-98, on todennäköistä, että vielä muutama kokoomuslainen herää reaalimaailmaan ja kääntyy "vapaavuorelaiseksi" ja äänestää vastaan.  Eivät kaikki halua Kepun paraatimarssia maakunnissa!

 

Ei käy kateeksi Kokoomusta!  Sen taivaalla nousi perjantaina mustia pilviä!

 

]]>
0 http://toimikankaanniemi.puheenvuoro.uusisuomi.fi/256252-maakunnat-tulee-valinnanvapaus-ja-saasto-ei-kokoomus-ahtaalla#comments hallitus Keskusta Kokoomus Sote Sat, 02 Jun 2018 08:35:42 +0000 Toimi Kankaanniemi http://toimikankaanniemi.puheenvuoro.uusisuomi.fi/256252-maakunnat-tulee-valinnanvapaus-ja-saasto-ei-kokoomus-ahtaalla
Maakunnat tulee, valinnanvapaus ja säästö ei - Kokoomus ahtaalla! http://toimikankaanniemi.puheenvuoro.uusisuomi.fi/256253-maakunnat-tulee-valinnanvapaus-ja-saasto-ei-kokoomus-ahtaalla <p>&nbsp;</p><p>Keskusta saa vuosisataisen haaveensa toteutumaan. Maakunnat syntyvät. Niistä ei perustuslakivaliokunta ole moitteen sijaa löytänyt.&nbsp; Verotusoikeus voidaan toteuttaa lähivuosina.</p><p>&nbsp;</p><p>Kokoomus ei saa valinnanvapausmalliaan, koska perustuslakivaliokunta vaatii aikataulun venyttämistä kauas tulevaisuuteen. Se kaatuu viimeistään seuraavissa hallitusneuvotteluissa liki kaikkien muiden puolueiden vastustukseen.&nbsp; Aika on Kokoomusta ja suuria sotefirmoja vastaan.</p><p>&nbsp;</p><p>Petteri Orpon johtama valtiovarainministeriö ei saa&nbsp; &nbsp;- edes teoriassa -&nbsp; varmistettua haluamallaan budjettirajoitteella kolmen miljardin euron kustannuskehityksen alenemaa eli säästöä. Lakiin ei voida leikkuria kirjata. Valtiovarainvaliokunnan ja tarkastusvaliokunnan arviot kustannusten kasvusta realisoituvat. Pettymys Kokoomukselle!</p><p>&nbsp;</p><p>Perustuslakivaliokunta asetti lisäksi vahvan edellytyksen siitä, että sotemallin soveltuvuus EU:n kilpailu- ja valtiontukisäädöksiin on selvitettävä.&nbsp; Tässä on suuri riski.&nbsp; Jos tätä ei etukäteen varmisteta, on selvää, että joku suuri sotefirma vie mallin EU-tuomioistuimeen. Sieltä tulee aikanaan päätös. Pahimmillaan järjestelmä kaatuisi ja valtion vahingonkorvaukset olisivat mittavat. Vielä keväällä hallitus oli valmis ottamaan tällaisen valtavan riskin. Perustuslakivaliokunta ei riskin ottoa hyväksy. Voivatko hallituspuolueet eduskunnassa yhä ottaa tällaisen riskin?</p><p>&nbsp;</p><p>Kokoomus on nyt historiallisen ratkaisun edessä&nbsp; Hyväksyykö se esitykset, joilla Kepu saa haluamansa, mutta Kokoomus ei saa yhtään mitään!&nbsp; Mitä sanovat äänestäjät erityisesti suurissa kaupungeissa?</p><p>&nbsp;</p><p>Todettakoon, että kaikki merkittävät puolueet hyväksyvät maakunta- tai vastaavan aluemallin soten pohjaksi.&nbsp; Se on lopulta ainoa käyttökelpoinen, kun siihen liitetään verotusoikeus, mutta laaja valinnanvapaus jätetään pois. Näistä ja muista maakunnan tehtävistä, kuten kasvupalveluista, voidaan sopia.</p><p>&nbsp;</p><p>Jopa Sdp tämän päivän HS:ssa ilmoittaa hyväksyvänsä 18 alueen mallin, joka kaikilta oleellisilta osin vastaa sote-maakuntamallia verotusoikeuksineen ja vaaleineen.&nbsp;</p><p>&nbsp;</p><p>Perussuomalaiset hyväksyvät Sipilän hallituksen ohjelman mukaisen mallin ilman valinnanvapautta, joka ohjelman mukaan&nbsp; piti selvittää erikseen ja toteuttaa, mikäli on varmuus sen toimivuudesta ja taloudellisuudesta.</p><p>&nbsp;</p><p>Kun hallituksen enemmistö eduskunnassa on jo tähän mennessä kaventunut lukuihin 101-98, on todennäköistä, että vielä muutama kokoomuslainen herää reaalimaailmaan ja kääntyy &quot;vapaavuorelaiseksi&quot; ja äänestää vastaan.&nbsp; Eivät kaikki halua Kepun paraatimarssia maakunnissa!</p><p>&nbsp;</p><p>Ei käy kateeksi Kokoomusta!&nbsp; Sen taivaalla nousi perjantaina mustia pilviä!</p><p>&nbsp;</p><div class="field field-type-number-integer field-field-first-published"> <div class="field-items"> <div class="field-item odd"> 0 </div> </div> </div>  

Keskusta saa vuosisataisen haaveensa toteutumaan. Maakunnat syntyvät. Niistä ei perustuslakivaliokunta ole moitteen sijaa löytänyt.  Verotusoikeus voidaan toteuttaa lähivuosina.

 

Kokoomus ei saa valinnanvapausmalliaan, koska perustuslakivaliokunta vaatii aikataulun venyttämistä kauas tulevaisuuteen. Se kaatuu viimeistään seuraavissa hallitusneuvotteluissa liki kaikkien muiden puolueiden vastustukseen.  Aika on Kokoomusta ja suuria sotefirmoja vastaan.

 

Petteri Orpon johtama valtiovarainministeriö ei saa   - edes teoriassa -  varmistettua haluamallaan budjettirajoitteella kolmen miljardin euron kustannuskehityksen alenemaa eli säästöä. Lakiin ei voida leikkuria kirjata. Valtiovarainvaliokunnan ja tarkastusvaliokunnan arviot kustannusten kasvusta realisoituvat. Pettymys Kokoomukselle!

 

Perustuslakivaliokunta asetti lisäksi vahvan edellytyksen siitä, että sotemallin soveltuvuus EU:n kilpailu- ja valtiontukisäädöksiin on selvitettävä.  Tässä on suuri riski.  Jos tätä ei etukäteen varmisteta, on selvää, että joku suuri sotefirma vie mallin EU-tuomioistuimeen. Sieltä tulee aikanaan päätös. Pahimmillaan järjestelmä kaatuisi ja valtion vahingonkorvaukset olisivat mittavat. Vielä keväällä hallitus oli valmis ottamaan tällaisen valtavan riskin. Perustuslakivaliokunta ei riskin ottoa hyväksy. Voivatko hallituspuolueet eduskunnassa yhä ottaa tällaisen riskin?

 

Kokoomus on nyt historiallisen ratkaisun edessä  Hyväksyykö se esitykset, joilla Kepu saa haluamansa, mutta Kokoomus ei saa yhtään mitään!  Mitä sanovat äänestäjät erityisesti suurissa kaupungeissa?

 

Todettakoon, että kaikki merkittävät puolueet hyväksyvät maakunta- tai vastaavan aluemallin soten pohjaksi.  Se on lopulta ainoa käyttökelpoinen, kun siihen liitetään verotusoikeus, mutta laaja valinnanvapaus jätetään pois. Näistä ja muista maakunnan tehtävistä, kuten kasvupalveluista, voidaan sopia.

 

Jopa Sdp tämän päivän HS:ssa ilmoittaa hyväksyvänsä 18 alueen mallin, joka kaikilta oleellisilta osin vastaa sote-maakuntamallia verotusoikeuksineen ja vaaleineen. 

 

Perussuomalaiset hyväksyvät Sipilän hallituksen ohjelman mukaisen mallin ilman valinnanvapautta, joka ohjelman mukaan  piti selvittää erikseen ja toteuttaa, mikäli on varmuus sen toimivuudesta ja taloudellisuudesta.

 

Kun hallituksen enemmistö eduskunnassa on jo tähän mennessä kaventunut lukuihin 101-98, on todennäköistä, että vielä muutama kokoomuslainen herää reaalimaailmaan ja kääntyy "vapaavuorelaiseksi" ja äänestää vastaan.  Eivät kaikki halua Kepun paraatimarssia maakunnissa!

 

Ei käy kateeksi Kokoomusta!  Sen taivaalla nousi perjantaina mustia pilviä!

 

]]>
7 http://toimikankaanniemi.puheenvuoro.uusisuomi.fi/256253-maakunnat-tulee-valinnanvapaus-ja-saasto-ei-kokoomus-ahtaalla#comments hallitus Keskusta Kokoomus Sote Sat, 02 Jun 2018 08:35:42 +0000 Toimi Kankaanniemi http://toimikankaanniemi.puheenvuoro.uusisuomi.fi/256253-maakunnat-tulee-valinnanvapaus-ja-saasto-ei-kokoomus-ahtaalla
Tekoja, tuloksia ja toivoa http://sampoterho.puheenvuoro.uusisuomi.fi/256228-tekoja-tuloksia-ja-toivoa <p>Suomessa on yritetty toteuttaa sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistusta viimeiset 13 vuotta. Yrittämässä ovat käyneet kaikki puolueet monenlaisissa kokoonpanoissa. Nyt näyttää siltä, että viimein tulee valmista. Nykyinen hallitus saa suuren tavoitteensa, sote- ja maakuntauudistuksen valmiiksi, vaikka työtä se vielä vaatii.</p><p>&nbsp;</p><p>Olen erittäin tyytyväinen. Ensinnäkin siksi, että maassa pystytään tekemään tarvittavia rakenteellisia uudistuksia. Toiseksi iloitsen siitä, että johtamani puolue &ndash; Sininen tulevaisuus &ndash; on ollut alusta saakka aktiivisesti mukana tässä välttämättömässä uudistustyössä.</p><p>&nbsp;</p><p>Viime metreillä kaikki vastustajat ovat koonneet voimansa yhteen. Media on antanut palstakilometreittäin tilaa oppositiopoliitikoille ja kriitikoille; ylipäänsä kaikille, joilla on edes puolikas kielteinen sana uudistuksesta sanottavanaan. Eduskunnassa oppositio tekee kaikkensa uudistuksen kaatamiseksi, koska on heille noloa, että hallitus onnistuu uudistuksessa, jossa he itse surkeasti epäonnistuivat.</p><p>&nbsp;</p><p>Mutta esteet ylitetään. Sinisistä tämän maan uudistaminen ei jää kiinni. Me haluamme turvata ihmisten palvelut ja parantaa niitä. Sosiaali- ja terveysmenojen kasvaessa kunnat eivät enää kykene yksin vastaamaan palveluista. Siksi tarvitaan ne kuuluisat leveämmät hartiat. Kun meillä tällä hetkellä on lähes 300 sote-palveluiden järjestäjää, jatkossa niitä on 18.</p><p>&nbsp;</p><p>Me haluamme palveluille vahvan julkisen järjestäjän ja siihen rinnalle vastuulliset yksityiset toimijat, joiden arvoihin kuuluu suomalaisista huolehtiminen ja vastuullinen yrittäjyys. Meille on ollut tärkeää taata myös pienille toimijoille mahdollisuudet päästä palveluiden tuottajiksi.</p><p>&nbsp;</p><p>On esitetty pelottelua, että sote-uudistus johtaisi vain leikkauksiin. Tämä on turha pelko. Uudistuksen tavoite ei ole menojen alentaminen vaan kustannusten kasvun kohtuullistaminen. Menot nousevat uudistuksesta huolimatta, mutta eivät yhtä rajusti kuin nykymenolla.</p><p>&nbsp;</p><p>Onko tämä valmistelemamme uudistus täydellinen? Ei, mutta se on paras mahdollinen. Tulevina vuosina järjestelmää hiotaan edelleen, kuten aina ennenkin.</p><p>&nbsp;</p><p>Meille Sinisille on tärkeää ihmisten yhdenvertaisuus. Vähäosaiset ja pienituloiset jäävät Suomessa useammin vaille kaipaamiaan palveluita kuin muissa Pohjoismaissa. Hyvätuloiset kyllä pärjäävät nykyäänkin, mutta vähävaraisilla tekee monesti tiukkaa. Erityisen paljon ongelmia on perustason hoidossa &ndash; siis suomeksi sanottuna kunnallisessa terveydenhuollossa.</p><p>&nbsp;</p><p>Sote-uudistuksen myötä myös vähävaraisille tulee mahdollisuus valita haluamansa laadukkaat palvelut. Asiakasseteli ja henkilökohtainen budjetti ovat tarpeellisia työkaluja, jotka parantavat erityisesti iäkkäiden ja vammaisten itsemääräämisoikeutta. Uudistus edistää valtavasti eri väestöryhmien yhdenvertaisuutta.</p><p>&nbsp;</p><p>Me Siniset olemme myös koko valmistelutyön ajan edellyttäneet sitä, että palvelujen mahdolliset asiakasmaksut pysyvät kohtuullisina. Maksuille onkin hyvä säätää kohtuullinen enimmäismäärä.</p><p>&nbsp;</p><p>Maakunnissa uudistuksessa edetään jo kovalla vauhdilla, tuhannet ihmiset tekevät hartiavoimin hienoa työtä asian eteen. Maakunnissa suurin huoli on tällä hetkellä itse asiassa se, että eduskunta ei jostain syystä kykenisikään tekemään päätöksiä. Kentällä ei toivota maakunta- ja sote-uudistuksen kaatumista. Jos sote-uudistus kaatuisi, se käynnistäisi kunnissa sote-palveluiden hallitsemattoman ulkoistamiskierteen. Paluuta nykyiseen ei ole, eikä sitä edes haluta.</p><p>&nbsp;</p><p>Emmekä halua me Sinisetkään. Uudistus tulee, jonot lyhenevät, kansalaisoikeudet paranevat, hallinto yksinkertaistuu ja tehokkuus paranee. Hallitusohjelman keskeisimmät asiat ovat työllisyystavoite ja sote-uudistus, ja molemmat toteutuvat.</p> Suomessa on yritetty toteuttaa sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistusta viimeiset 13 vuotta. Yrittämässä ovat käyneet kaikki puolueet monenlaisissa kokoonpanoissa. Nyt näyttää siltä, että viimein tulee valmista. Nykyinen hallitus saa suuren tavoitteensa, sote- ja maakuntauudistuksen valmiiksi, vaikka työtä se vielä vaatii.

 

Olen erittäin tyytyväinen. Ensinnäkin siksi, että maassa pystytään tekemään tarvittavia rakenteellisia uudistuksia. Toiseksi iloitsen siitä, että johtamani puolue – Sininen tulevaisuus – on ollut alusta saakka aktiivisesti mukana tässä välttämättömässä uudistustyössä.

 

Viime metreillä kaikki vastustajat ovat koonneet voimansa yhteen. Media on antanut palstakilometreittäin tilaa oppositiopoliitikoille ja kriitikoille; ylipäänsä kaikille, joilla on edes puolikas kielteinen sana uudistuksesta sanottavanaan. Eduskunnassa oppositio tekee kaikkensa uudistuksen kaatamiseksi, koska on heille noloa, että hallitus onnistuu uudistuksessa, jossa he itse surkeasti epäonnistuivat.

 

Mutta esteet ylitetään. Sinisistä tämän maan uudistaminen ei jää kiinni. Me haluamme turvata ihmisten palvelut ja parantaa niitä. Sosiaali- ja terveysmenojen kasvaessa kunnat eivät enää kykene yksin vastaamaan palveluista. Siksi tarvitaan ne kuuluisat leveämmät hartiat. Kun meillä tällä hetkellä on lähes 300 sote-palveluiden järjestäjää, jatkossa niitä on 18.

 

Me haluamme palveluille vahvan julkisen järjestäjän ja siihen rinnalle vastuulliset yksityiset toimijat, joiden arvoihin kuuluu suomalaisista huolehtiminen ja vastuullinen yrittäjyys. Meille on ollut tärkeää taata myös pienille toimijoille mahdollisuudet päästä palveluiden tuottajiksi.

 

On esitetty pelottelua, että sote-uudistus johtaisi vain leikkauksiin. Tämä on turha pelko. Uudistuksen tavoite ei ole menojen alentaminen vaan kustannusten kasvun kohtuullistaminen. Menot nousevat uudistuksesta huolimatta, mutta eivät yhtä rajusti kuin nykymenolla.

 

Onko tämä valmistelemamme uudistus täydellinen? Ei, mutta se on paras mahdollinen. Tulevina vuosina järjestelmää hiotaan edelleen, kuten aina ennenkin.

 

Meille Sinisille on tärkeää ihmisten yhdenvertaisuus. Vähäosaiset ja pienituloiset jäävät Suomessa useammin vaille kaipaamiaan palveluita kuin muissa Pohjoismaissa. Hyvätuloiset kyllä pärjäävät nykyäänkin, mutta vähävaraisilla tekee monesti tiukkaa. Erityisen paljon ongelmia on perustason hoidossa – siis suomeksi sanottuna kunnallisessa terveydenhuollossa.

 

Sote-uudistuksen myötä myös vähävaraisille tulee mahdollisuus valita haluamansa laadukkaat palvelut. Asiakasseteli ja henkilökohtainen budjetti ovat tarpeellisia työkaluja, jotka parantavat erityisesti iäkkäiden ja vammaisten itsemääräämisoikeutta. Uudistus edistää valtavasti eri väestöryhmien yhdenvertaisuutta.

 

Me Siniset olemme myös koko valmistelutyön ajan edellyttäneet sitä, että palvelujen mahdolliset asiakasmaksut pysyvät kohtuullisina. Maksuille onkin hyvä säätää kohtuullinen enimmäismäärä.

 

Maakunnissa uudistuksessa edetään jo kovalla vauhdilla, tuhannet ihmiset tekevät hartiavoimin hienoa työtä asian eteen. Maakunnissa suurin huoli on tällä hetkellä itse asiassa se, että eduskunta ei jostain syystä kykenisikään tekemään päätöksiä. Kentällä ei toivota maakunta- ja sote-uudistuksen kaatumista. Jos sote-uudistus kaatuisi, se käynnistäisi kunnissa sote-palveluiden hallitsemattoman ulkoistamiskierteen. Paluuta nykyiseen ei ole, eikä sitä edes haluta.

 

Emmekä halua me Sinisetkään. Uudistus tulee, jonot lyhenevät, kansalaisoikeudet paranevat, hallinto yksinkertaistuu ja tehokkuus paranee. Hallitusohjelman keskeisimmät asiat ovat työllisyystavoite ja sote-uudistus, ja molemmat toteutuvat.

]]>
40 http://sampoterho.puheenvuoro.uusisuomi.fi/256228-tekoja-tuloksia-ja-toivoa#comments Kotimaa Sote Fri, 01 Jun 2018 15:07:09 +0000 Sampo Terho http://sampoterho.puheenvuoro.uusisuomi.fi/256228-tekoja-tuloksia-ja-toivoa