Asikainen Martti Se olen vain minä puhumassa puuta heinää.

Kaikki blogit puheenaiheesta Ympäristönsuojelulainsäädäntö

Laillisuusvalvonnan jatkuva rapauttaminen voi lisätä rakenteellista korruptiota

Monet Sipilän hallituksen toimet ja suunnitelmat edistävät rakenteellisen korruption mahdollisuutta, sillä ns sujuvoittamisen yhteydessä valvonta jätetään usein huonosti järjestetyksi ja ympäristönsuojelulainsäädännön yhteydessä oltaisiin jopa poistamassa kokonaan. Vaikkapa Kela on viritetty huippuunsa valvomaan tukiensaajien mahdollisia väärinkäytöksiä, mutta yritysten ja poliitikkojen toiminnan laillisuusvalvonta onkin aivan toista.

Kadonnutta luonnonsuojelualuetta etsimässä

Lounais-Suomen ympäristökeskus on 25.4.2005 antamallaan päätöksellä LOS-2005-L-149-251 perustanut luonnonsuojelualueen. Ympäristökeskuksen antama päätös kieltää muun muassa ojien kaivamisen, ruoppaamisen, vesien perkaamisen ja patoamisen. Olemassa olevien ojien, laitureiden, uimapaikkojen ja veneväylien käyttäminen on sallittua edellyttäen, että esimerkiksi ruoppausmassat sijoitetaan luonnonsuojelualueen ja vesialueen ulkopuolelle riittävän kauas valuma-alueelta.

Uusi ympäristönsuojelulaki

Viime viikolla eduskunnassa aloitettiin käsittely uudesta ympäristönsuojelulaista. Kyse ei ole mistään osittaisuudistuksesta, vaan koko laki on tarkoitus säätää uudelleen.

Edellinen ympäristönsuojelulaki on vuodelta 2000, eli ei kovin vanha, muuta kuitenkin esitystä uudeksi ympäristönsuojelulaiksi on valmisteltu pitkään. Hyvä niin, mutta minusta tuntuu, että sitä olisi tullut valmistella vielä vähän lisääkin. 

Suomessa ympäristörikoksista pääsee kuin koira veräjästä!

Parinkymmenen vuoden kokemuksella ympäristöalalta voin todeta, että Suomessa ympäristölainsäädännön noudattamatta jättämisestä vain harvoin seuraa mitään. Yksi ongelma tietysti on ympäristövalvonnan puutteellisuus vähäisten resurssien vuoksi. Valvonnan tai aktiivisten kansalaisten ansiosta ympäristölainsäädännön vastainen toiminta sentään joskus johtaa tutkintapyyntöön poliisille. Yleensä kesää todella kauan ennen kuin poliisi alkaa tutkia asiaa. Yleensä niin kauan, että se ympäristörikkomuksesta tuomitsemiseksi onkin jo liian myöhäistä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä