Asikainen Martti Se olen vain minä puhumassa puuta heinää.

Kaikki blogit puheenaiheesta Ukraina ja Venäjä

Onko Putinin Venäjällä oikeutta omia Nikolai Gogolia?

Nikolai Gogol (eli alkuperäiseltä nimeltään Mykola Hohol-Janowski) oli isän puolelta ukrainalainen ja äitinsä puolelta taas puolainen – äiti oli omaa sukuaan Janowski. Ukrainalaisena Mykola kuului Venäjän alistamaan kansaan, mutta erikoista on – että hän kirjoitti teoksensa siirtomaaherrojen, venäläisten, kielellä. Hän on tämän tyyppisen kirjallisuuden uranuurtaja maailmankirjallisuudessa. 1900-luvulla heitä oli jo paljonkin. Näihin voidaan lukea englanniksi kirjoittaneet ja kirjoittavat irlantilaiset.

Ukrainan kriisiin on löydettävä rauhanomainen ratkaisu

Suomen ulkopoliittiseen keskusteluun on kehittynyt outo poliittinen ilmapiiri. Se on oikeistolaisuudessaan ja Venäjä-vastaisuudessaan lähellä Yhdysvaltain oikeistossa ja Baltian maissa vallalla olevaa ajattelua.

Kirjoitin viime vuoden lopulla kaksi Ukrainaan liittyvää blogikirjoitusta.

Konkretiaa keskusteluun puolustusyhteistyöstä

Turvallisuuspoliittinen keskustelu Suomessa keskittyy yhä sen ympärille, tulisiko maamme hakea Nato-jäsenyyttä vai ei. Suomen ja Ruotsin välisen yhteistyön tiivistämistä tuntuvat kannattavan kaikki, mutta keskustelu kaipaa konkretiaa. Ruotsin ennenaikaisten vaalien peruuntuminen tarkoittanee sitä, ettei Ruotsi sosiaalidemokraattien johdolla hae Nato-jäsenyyttä ja yhteistyön tiivistäminen Suomen kanssa pysyy maan turvallisuuspolitiikan keskeisenä tavoitteena.

Venäläisiä "rauhanturvaajia" Ukrainaan?

Puolan ulkoministeri Radoslaw Sikorski pitää mahdollisena, että Venäjä tuo hyvinkin pian omia joukkojaan Ukrainaan. Niitä on koottu rajan pintaan noin 20.000 miestä. Hyökkäys kulkisi "rauhanturvaoperaation" nimellä. Sikorskin mukaan Venäjän joukot voisivat eskaloida kriisiä huomattavasti.

Ukraina NATO:n liittolainen

Estääkseen Venäjän hyökkäyksen Ukrainaan tai muihin valtiohin Euroopassa ja Euraasiassa, sääti Yhdysvaltain kongressi lain "Venäjän Aggression ehkäisy Act of 2014"

https://beta.congress.gov/113/bills/s2277/BILLS-113s2277is.xml

Otin muutamia kohtia esiin , koska tuo laki aiheuttaa mielestäni lisää jännitteitä ”idän ja lännen” välille.

201. Yhdysvaltojen politiikkaa vastaan Venäjän aggressiota Euroopassa .

Kumpi valehtelee, Putin vai Bäckman?

7. huhtikuuta julkaisin tällä samalla otsikolla kirjoituksen, jonka kopioin tähän, tapojeni vastaisesti, sellaisenaan. Kommentoinnin pitäisi nyt sujua kolme kuukautta viisaampana, mutta avauksessa ei ole mitään muuttamista, vielä:

 

18. maaliskuuta Vladimir Putin sanoi: "Älkää uskoko niitä, jotka pelottelevat teitä Venäjällä ja väittävät, että Krimin jälkeen seuraa muita alueliitoksia. Me emme halua hajottaa Ukrainaa, sellaista tarvetta ei ole."

Venäjä on tullut rajalle, äl' yli päästä perhanaa

Kokeneet neuvottelijat Vladimir Putin ja Sergei Lavrov ovat luvanneet kunnioittaa Ukrainan presidentinvaalin tulosta. Petro Poroshenko voitti ylivoimaisesti.

Poroshenko on valmis neuvottelemaan Venäjän kanssa kaikista niistä asioista, joista tunnustettujen valtioiden demokraattisesti valitut johtajat voivat neuvotella.

Oli tökeröä viheltää venäläisille euroviisutytöille

Ukrainan tilanne kärjistyy uhkaavasti. Odessassa on poltettu Kiovan ja Moskovan kannattajien kiistoissa iso julkinen rakennus. Kuolonuhreja on kymmeniä.

Väkivalta on siitä kaamea myrkky, että se uhkaa kaiken aikaa käydä tappavammaksi. Sodalla ei ole loppua, ellei koston kierrettä saada katkaistuksi. Ja vaikka saataisiinkin, jäljelle jää vuosikymmenten viha ja trauma. Entisen Jugoslavian tilanne ja jopa Suomen vuosi 1918 ovat tästä surullisia esimerkkejä.

Separatistit halveksivat Etyjiä

http://yle.fi/uutiset/ukraina_etyjin_ryhma_siepattu_vapauttamisesta_neuv...

Olen aika sekulaari ihminen, mutta kunnioitan syvästi Etyjiä. Jotenkin tuntuu siltä, että nyt nämä pushilinit, ponomarjovit ja muut, kohteliaisuuden rippeitä käyttääkseni: "separatistit", ovat asettaneet itsensä ihmistapojen ulkopuolelle, kuten Rokka sanoi Karjulasta.

Voisivatkohan Putin ja Lavrov mitenkään edes pahoitella Venäjän lipun käyttöä näiden jatkuvien Geneven sopimusten rikkomisten yhteydessä, jos aika ei vielä ole kypsä terroristien tunnustamiseen Venäjän agenteiksi?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä