Asikainen Martti Se olen vain minä puhumassa puuta heinää.

Kaikki blogit puheenaiheesta Tesla

Sähköautojen valikoima lisääntyy

Vuosi 2018 oli käännekohta sähköautoilussa. Ensimmäisen kerran historiassa pelkästään sähköautoja valmistava tehdas on tullut voitolliseksi ja kyseessä tietenkin kalifornialainen Tesla motors, jonka viime vuoden viimeisen neljänneksen(Q4) tulos oli positiivinen johtuen Model 3:n tuotannon lisäämisestä noin 5000 autoon viikossa. Tehtaan aikaisemmat mallit, Model S ja X, ovat tuottaneet voittoa mutta investoinnit Model 3:n tuotantoon ovat aiemmin vieneet tuloksen negatiiviseksi.

Akkutekniikan kiusallisen hidas kehitys

Artikkelisarjan kirjoittamiseen ajoi ajatus, johon olen törmännyt jo useammassa paikassa:

 

”Mikäli sähköauton akkujen kehitys on yhtä nopeaa kuin matkapuhelinten, niin ihan jo lähivuosina…”

 

Mutta kun ei ole.  

Kaasu pohjaan ja mutkat suoriksi!

Moni jo ehtikin ihmetellä, missä Berner luuraa, kun hiukset eivät hulmua mediassa. Kävikö niin, että surullisen kuuluisan väylähankkeen ja muutaman muunkin epämääräisen episodin jälkeen kepu laittoi Annen kaappiin kuntavaalien ajaksi? Mene ja tiedä, mutta nyt hän on täällä taas, ja meininki on sama vanha: kaasu pohjaan ja mutkat suoriksi.

Hyperloop – hypeä vai totta?

Äkkiseltään Hyperloop saattaa kuulostaa oikein hienolta innovaatiolta, mitä se kyllä teoriassa onkin.

“Hyperloop Onen visiossa supernopea, tyhjiöputkessa kulkeva kapselijuna kuljettaisi ihmisiä ja rahtia Helsingin, Turun ja Tukholman väliä päästä päähän alle puolessa tunnissa, jolloin kolme kaupunkia muuttuisivat ikään kuin yhdeksi metropolialueeksi, jossa lähijunaliikenteen matka-ajoilla kuljettaisiin Suomen ja Ruotsin pääkaupunkien välillä.”

Hyperloopin hinnaksi on kaavailtu 19 miljardia!

Sähkölentokone – Airbusin E-Fan valtaa taivaat sähkön voimalla

Sähkölentokone – Airbusin E-Fan valtaa taivaat sähkön voimalla

Elämme energian uusien käyttömuotojen aikaa.  Pyrkimykset uusien ja erilaisten energialähteiden hyödyntämiseen jatkuvat kuumeisina.  Näkymät ja suunnitelmat (visions and plans) ylittävät kaiken mitä olemme kerran ajatelleet mahdolliseksi.

Uudet teknologiset realiteetit ovat eilisen science fictionia.  Tänään elämme niitä todeksi.  Tulevaisuus on nyt.

*

Mantrojen toistelusta todelliseen luonnonsuojeluun

Autojen kasvihuonepäästöistä on nykyään helppo saada tietoa: Mainoksissa kerrotaan kuinka monta grammaa per kilometri auto päästää keskikulutuksellaan. Ongelma on, että kerrottu päästölukema johtaa harhaan: Auton valmistuksesta ja kierrätyksestä aiheutuvia suuria päästöjä ei ole huomioitu mitenkään. Tämä kärjistyy sähköautojen markkinoinnissa, jossa suurella energiankulutuksella valmistettujen monimutkaisten koneiden härskisti valehdellaan olevan nollapäästöisiä.

Osta Powerwall, voit keittää kahvit jopa sadesäällä

Viime aikoina on puhuttu paljon Elon Muskista ja hänen akuistaan. On hurmaannuttu, mutta myös hämmästelty. Miten voi akku villitä niinkin suuret kansanjoukot?

 

Musk on saanut jo tähän mennessä aikaan huikeita asioita. Kun hän markkinoi jotain, on huomio taattu. Kuulijat ja katsojat ovat jo valmiiksi virittyneet positiivisesti.

 

Uudet energiat etsivät uutta teknologiaa

Uudet energiat etsivät uutta teknologiaa

 

*

 

Uusien energiamuotojen suurimpia ongelmia ovat energian varastointi ja muuntaminen käyttömuotoon.

 

Luomme muutamia silmäyksiä tähän problematiikkaan.

 

*

 

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä