Asikainen Martti Se olen vain minä puhumassa puuta heinää.

Kaikki blogit puheenaiheesta Suomalainen kulttuuri

Kansallismielinen protesti on oikeutettu

Puheenvuorossa ihmetellään säännöllisesti Persuja. Ihmettelijät eivät oikein sisäistä heidän ajattelutapaansa. Se tuntuu heille vieraalta.

Katson kuitenkin näin, että ns. kansallismielinen protesti on oikeutettu. Euroopan Unioni on nakertanut kansallista itsemääräämisoikeutta tasaiseen tahtiin aina jostain 90-luvun puolestavälistä ja 90-luvun lamasta lähtien. Samalla Suomessa on mielestäni koettu sekä hengellinen, moraalinen että taloudellinen syöksykierre, joka koskettaa koko kansaa – kansanedustajista aina pahnan pohjimmaiseen saakka.

Pian vuosi vaihtuu - parempaa uutta vuotta toivotaan

Tulevaa uutta vuotta vaan teillekin valtiomiehet ja valtionaiset, tai valtiohenkilöt, mitä nyt sitten haluattekin olla, siihen katsomatta. Uutta vuotta hallitukselle, jonka haihtumisen hetkeä merkittävä määrä kansalaisia jo laskeskelee. Uutta vuotta kansanedustajille, tosin siihen olisi pyrkiminen, että seuraavaksi valittaisiin Suomen kansalle edustajat, eikä lainkaan mitään koko maailman pelastajia.

Kansallinen kulttuurimme onkin pelkkä kansallinen kupla

Jotta blogin otsikon merkitys selviäisi, pitää ensin määritellä mitä on kulttuuri ja toiseksi mitä on kansallinen kulttuuri. Kuplan käsitettä en määrittele, se lienee kaikille selvä käsite.

Kriittisyys osana suomalaista kulttuuria

Tänään on Kalevalan päivä, jota juhlistetaan kansalliseepoksemme ja suomalaisen kulttuurin kunniaksi. Jälkimmäinen on ainakin itselleni varsin vaikeasti määriteltävissä. Mikä on suomalaista toiselle, ei välttämättä ole sitä toiselle. Tämä kaikki johtuu osaltaan siitä, että suomalaisuus itsessään on konstruktio. Kun kansallisuusaatetta heräteltiin, elettiin toisella puolella maata vielä savupirteissä kuivalihaa ja orsileipiä kärsien, kun taas toisella puolella maata nautiskeltiin eurooppalaisia herkkuja marmorisaleissa hopealautasilta.

Suomalainen kulttuuri ei ole köyhää, Erkki Tuomioja

Sanomalehti Demokraatti kirjoitti 07.11.2015 SDP:n kansanedustajan Erkki Tuomiojan sanoneen: ”Rajojen sulkeminen vain köyhdyttää kaikkia sekä taloudellisesti että kulttuurisesti.” Kuten myös nykyisin yleisessä kielenkäytössä, oletettavasti rajojen sulkemisella hän tarkoittaa nimenomaan turvapaikanhakijoiden maahanpääsyn rajoittamista eikä Suomen täydellistä eristäytymistä. Tuomiojan lausahdus itsessään on tässä suhteessa suorastaan kummallinen ja osaltaan täysin virheellinen.

Hakaristi tulee ottaa takaisin Suomelle

Natsit tekivät valtavasti pahaa ja tuhosivat merkittävästi eurooppalaista kulttuuria. He tuhosivat taideaarteita, vääristelivät historiaa ja siirsivät kulttuurillisesti merkittäviä artifakteja pitkin poikin Eurooppaa. Nykyään natsien aiheuttamia vahinkoja kulttuurille on pyritty korjaamaan esimerkiksi etsimällä ja palauttamalla natsien varastamia taideaarteita sekä korjaamalla heidän propagandansa aiheuttamia harhaluuloja.

Ymmärtäkäämme toisiamme

Perussuomalaiset ovat valittaneet, että julkisuudessa kohua herättänyttä Facebook-viestiä on vääristelty tarkoituksellisesti ja ettei sitä ole osattu lukea oikein. Puolueen työmies Matti Putkonen ilmoittaa puolueensa palkanneen juristin saadakseen heidän kansanedustajastaan asiattomia puhuneet oikeuteen. Ehkä meidän on korkea aika ottaa heidän näkemyksensä todesta, olla rakentavia ja pitäytyä vain siihen mitä he ovat todellisuudessa sanoneet.

Työmiehen ihannevaltio

Naisena Suomessa

Olen luultavasti elänyt ihmisnaaraan kulta-aikaa täällä pohjoisella maapallon alueella. Koen, että minulla on ollut mahdollisuus kaikkeen mihin ihmisuroksillakin. Olen saanut itse tehdä valintoja ja vastata niistä. Olen saanut käyttää älyäni ja intuitiotani tehdäkseni elämästäni itselleni riittävän hyvän. 

Suvivirren uskonnollisuus riippuu tilanteesta

Olen itse epäkristitty ja vankkumaton uskonnonvapauden kannattaja, mutten silti ole kokenut Suvivirttä uskonnollisena. Minulle se symboloi pelkästään kevätkesää ja koulun loppumista, kun ei siinä kevätjuhlassa (muistaakseni) ollut mitään muuta kirkosta tai kristinuskosta muistuttavaa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä