Asikainen Martti Se olen vain minä puhumassa puuta heinää.

Kaikki blogit puheenaiheesta Sukellusvene

Onko Ruotsin rannikolta löydetty sukellusvene todella Som?

Ruotsin puolustusvoimat on vahvistanut tänään 28.7.2015, että vajaa kolme kilometriä rannikolta meren pohjasta löydetty hylky on suurella todennäköisyydellä vuonna 1916 uponnut venäläinen sukellusvene Monni (engl. Catfish, ven. Сом).

Ruotsin sukellusvenejahti 2015, Osa 2

 

Aika moni Venäjän voimapolitiikkaan myötämielisesti suhtautuva ehti jo julistamaan edellisen Ruotsin laivaston sukellusvenejahdin poliittiseksi määrärahakalasteluksi tai Nato-propagandaksi.

 

Tänään Expressen-lehti on kuitenkin julkaissut uutisen Ruotsin aluevesiltä löytyneestä yli 20m pitkästä sukellusveneen hylystä, joka on ollut pohjassa korkeintaan joitakin kuukausia ja ilmeisesti sisällä on menehtyneen miehistö. Alusta ei ole vielä nostettu pintaan.

 

Sukellusveneitä, lakkoja, Moskovan rahaa; Suomi 1927

Sukellusveneitä, lakkoja, Moskovan rahaa; Suomi 1927

*

Johdanto

Kommunistien aktivoituminen 1920-luvun lopulla näkyi etenkin työmailla, sillä he olivat määräävässä asemassa Suomen Ammattijärjestössä (SAJ) ja suurimmissa ammattiliitoissa.  Tämä näkyi monina työtaisteluina, joista huomatuimpia olivat seitsemän kuukautta kestäneeseen metallialan työsulkuun johtanut Chrichton-Vulcanin lakko Turussa 1927 ja valtakunnallinen satamalakko 2.6.1928-16.4.1929.

Jon Hellevig "Sputnik Newsin" päätodistaja sukellusvenekiistassa

Jon Hellevigistä on tullut päätodistaja ja kansainvälinen julkkis Euroopassa.

http://fi.wikipedia.org/wiki/Jon_Hellevig

Nyt valtiollinen uutissivusto Sputnik News käyttää lähteenään ja siteeraa suomalaista yrittäjää Jon Hellevigiä, joka sivuston mukaan on kertonut, että erilaiset ennakkotapaukset tunnistamattomien vesiobjektien osalta ja niiden käyttö käyttö ovat tyypillistä ruotsalaista propaganda-taktiikkaa.

http://www.bild.de/politik/ausland/helsinki/russland-wehrt-sich-gegen-ub...

Mauno Koivisto muisteli Ruotsin sukellusvenejupakkaa

Mauno Koivisto muisteli Ruotsin sukellusvenejupakkaa

 

*

 

Joskus on syytä palata vanhoihin teksteihin ja katsoa, miltä maailma ja sen meno silloin ennen vaikutti  Siitä saattaa syntyä oiva heijastuskohta nykypäivän kovin sekavalta vaikuttavaan menoon.

 

Sukellusvenejupakoiden 1982 ja 2014 yhtymäkohdat?

Peace Research Institute Oslon professori Ola Tunander (http://en.m.wikipedia.org/wiki/Ola_Tunander) on kirjoittanut kirjan syntymävuoteni sukellusvenetapauksesta. Kirja löytyy englanniksi nimellä "The Secret War against Sweden: US and British Submarine Deception in the 1980s". Kirjasta on tarjolla tiivistelmä Fredsakademiet.dk -nettisivuilla. (http://www.fredsakademiet.dk/library/tunander.pdf) 

Toimintaa pinnan alla

Joko taas? Johan tässä ehti pari vuosikymmentä kulumaan, ennenkuin Ruotsin armeija löysi jälleen vedenalaista toimintaa Tukholman saaristosta. Tämänkertaisessa etsinnässä ei tuloksena ole kuin huonoja vaihtoehtoja.... tai jäykkä hiljaisuus.

 

http://bit.ly/ihmeita

 

Ruotsin sukellusvenejahti vm.2014

Ruotsissa etsitään "vedenalaista toimintaa" useamman partioaluksen ja sotalaivan voimin pitkin ja poikin Tukholman saaristoa. Tilanne on tuttu takavuosikymmeniltä, mutta lähiaikoina Venäläiset eivät ole operoineet vieraiden valtioiden aluevesillä, ainakaan niin, että asiat olisivat tulleet julkisuuteen.

 

Mielenkiintoista tilanteessa on viimeisin, toki vahvistamaton, tieto että ruotsalaiset olisivat kuulleet radiosta venäjänkielisen hätäviestin alueelta.

 

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä