Asikainen Martti Se olen vain minä puhumassa puuta heinää.

Kaikki blogit puheenaiheesta Sopeutumisraha

Sopeutumiseläke muutetaankin sopeutumisrahalain alle?

Eduskunnan puolueiden ryhmänjohtajat lukuunottamatta PS:n ryhmää ovat sopineet lakkautettavaksi kansanedustajien sopeutumiseläkelain.  Ei tässä sinänsä ole mitään erikoista vaan tavassa jolla muutosta taas kerran aiotaan tehdä.  Kansalaisille on uutisoinneissa annettu kuva sopeutumiseläkkeiden lakkaavan tämän tehdyn päätöksen mukaan. Näinhän ei tosiasiassa tule käymään jos perustuslakivaliokunta hyväksyy puhemiesneuvoston tekemän esityksen.

https://www.eduskunta.fi/FI/vaski/JulkaisuMetatieto/Documents/EDK-2018-A...

Kansanedustajat ylimitoittavat ongelmansa - "Ei tämä ole sen vaikeampaa"

Eduskunnassa puitiin eilen ensimmäistä kertaa kansanedustajien sopeutumiseläkkeiden poistamista vaativaa kansalaisaloitetta. Pääosin kansanedustajia ei kuitenkaan kiinnostanut jäädä keskustelemaan omien etujensa leikkaamisesta.

Sali tyhjeni hyvin pian kyselytunnin jälkeen. Paikalle jääneistä kansanedustajista selkeä enemmistö vastusti nykyistä sopeutumiseläkemallia. 

Eduskunnassa puheenvuoroja käyttäneet kansanedustajat toivoivat puoluerajoja katsomatta törkeimpiin väärinkäytöksiin puuttumista sekä mallin uudistamista.

Avoin kysymys V-M Saarakkalalle

Eilen eduskunnan täysistunnossa käsiteltiin kansalaisaloitetta, jossa vaaditaan "Kansanedustajien sopeutumiseläke poistettava" (KAA 1/2018 vp). 

Kansanedustajan toimen jälkeinen korvaus.

Missä ammatissa tai toimessa ei pyritä tekemään parasta mahdollista tulosta, vaan mietitään mitä tapahtuu, kun määräaikainen työsuhde loppuu ja tehdään töitä sen mukaan? Näyttää siltä, että kansanedustajan toimi on sellainen. Tosin heidän kohdallaan kyseessä ei ole työsuhde vaan luottamustehtävä.

Sopeutumiseläkeoikeus koskee noin 66 nykyistä kansanedustajaa

 

Kansanedustajien erikoinen eläkejärjestelmä on peräisin pääosin 1980-luvulta.  Silloin säädettiin sopeutumiseläke eduskunnasta tippuneille ja poisjääneille.  Se sidottiin eduskunnassa oloajan pituuteen ja palkkion tasoon. Erikoista oli se, että pääomatulot eivät vaikuta sen suuruuteen, kun taas palkkatulot vaikuttavat. Kerrotaan, että maanviljelijä-edustajat hoitivat tämän kohdan aikanaan itselleen myönteisesti.

 

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä