Asikainen Martti Se olen vain minä puhumassa puuta heinää.

Kaikki blogit puheenaiheesta Liikenneverkkoyhtiö

Hallituksella on johtajuuskriisi

Olen seurannut melko tarkkaan liikenneministeri Anne Bernerin toimintaa sekä keskustelua liikenneverkkoyhtiöstä. Tässä muutama sana.

Hukattu mahdollisuus

 

Muutaman viikon metelin tuloksena liikenne- ja viestintäministeri Anne Bernerin (kesk) ja hänen työryhmänsä suunnittelema liikenneuudistus ammuttiin niin lahjakkaasti monesta suunnasta alas, että harvoin noin massiivista teilaamista näkee.

Hankkeen positiiviset puolet jäivät auttamatta marginaaliin, kun kansa ja media kriisoi vauhdikkaasti orwellimaista isoveli valvoo -järjestelmää mustan laatikon vuoksi. Keskustelu velloi monin osin kriittisenä muiltakin osin ja koko hanke leimattiin ensimetreiltä täydeksi sudeksi. Sekä syystä että syyttä.

Kuntavaalien kuuma peruna

Kuntavaalien kuumin kierros lienee jo nähty, kun suunnitelmat Liikenneverkkoyhtiö Live Oyj:n osalta pantiin jäihin. Bernerin sooloilusta ja hänen autoveron poistamispuheista johtunut autokaupan hyytyminen oli akuutti syy, miksi peli puhallettiin poikki.

Tilanteen kuumetessa Petteri Orpon oli pakko ottaa valtiovarainministerin roolissa asiaan kantaa, ennen kuin selvitys ehti palata lausuntokierrokselta. Täytyy todeta, että onneksi asialla oli Orpo eikä hänen edeltäjänsä, jonka lausunnot ja matemaattinen ajattelu on tunnetusti hieman ailahtelevaa.

Bernerin kimurantti liikennelogiikka

Tuntuuko politiikan seuraaminen välillä kummalliselta? Sama täällä, mutta hätä ei ole tämän näköinen. Politiikan kiemuroiden seuraaminen helpottuu huomattavasti, kun oivaltaa että poliitikot toimivat sinällään hyvinkin tehokkaasti ja tarkoituksenmukaisesti, mutta he tavoittelevat toisinaan eri aivan asioita kuin kansalaiset olettavat.

Liikenneverkkoyhtiön selvitys keskeytetään – "Hakeeko hallitus vaalirauhaa?"

Liikenne- ja viestintäministeri Anne Bernerin (kesk.) ilmoitti maanantai-iltana ministeriön päätöksestä keskeyttää liikenneverkkoselvityksen lausuntokierros.

Liikenneministeriön tiedotteen mukaan pääministeri Juha Sipilän (kesk.) kanssa on erikseen sovittu, että autoverosta ei tulla luopumaan, jonka vuoksi liikenneverkkoyhtiö ei voi saada toimintaansa varten riittäviä asiakasmaksutuloja. Liiketaloudellisia edellytyksiä liikenneverkon kehittämiseksi ei näin ikään ole olemassa.

Lisää kustannuksia kansalaisille

Rataverkon ja vesiväyläverkon siirtäminen suunniteltuun yhtiöön maksaa myös

Hallitus on selvittänyt liikenneverkkoyhtiön perustamista. Alkuvaiheessa yhtiöön on tarkoitus siirtää tieliikenteen kulut ja sen korjausvelka. Kaikki tehdyt laskelmat koskevat siis tieverkkoa ja sen korjausvelan kiinnikuromista. Yhtiön vastalahjana on luvattu antaa verohelpotuksia, jotka toteutuessaan otetaan huomioon noissa tieliikenteen luvuissa. Myöhemmin on ajateltu siirtää uuteen yhtiöön rata- ja vesiväyläverkko.

Liikenneuudistus tikunnokassa

Liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner (kesk) piti aiemmin päivällä tiedotustilaisuuden johtamansa ministeriön kaavailemasta liikenneuudistuksesta. Osa järjestelyihin liittyvistä kysymyksistä sai vastauksen, mutta uusiakin heräsi.

 

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä