Asikainen Martti Se olen vain minä puhumassa puuta heinää.

Kaikki blogit puheenaiheesta Elinkeinoelämän valtuuskunta

Lobbaustutkimuksien helmiä: EVA:n yritysjohtajakysely

Uusi Suomi uutisoi tänään EVA:n yritysjohtajakyselystä, jonka mukaan mukaan pahimmat yksittäiset kilpailukyvyn heikkoudet Suomessa ovat palkkojen joustamattomuus, ansiotuloverotuksen taso, työmarkkinajärjestelmä, osaavan työvoiman heikko saatavuus sekä omistamisen verotus.

Vahvuuksista uutinen kertoo:

EK esittää lakko-oikeuden rajaamista – ”Lakot työajan ulkopuolella tapahtuviksi”

Ammattiyhdistysliikkeiden kamppailu irtisanomissuojan heikentämistä vastaan huipentui viime keskiviikkona laajaan lakkoon. Hallitus yritti epätoivoisesti hieroa vielä eilen sopua ja tarjota lievempää versiota lakihankkeesta tuloksetta.

Suuria työnantajia edustava Elinkeinoelämän keskusliitto on pitäytynyt sijaiskärsijän roolissaan.

EK:n uusi propaganda-ase Ekonomistikone

ETLA ja EVA ovat perustaneet Ekonomistikone-nimisen paneelin, johon se kehuu ottaneensa mukaan merkittävimmät taloustieteilijät kertomaan näkemyksensä talouskysymyksistä. EK:n ohjaaman ETLA:n ja EVA:n paneelin kysymykset ovat huvittavan johdattelevia ja paneelin edustuksessakin on huomattava määrä ETLA:n omia taloustieteilijöitä. Ekonomistikone toimii kuin vaalikone kysymyksineen, mutta mielestäni vahvasti tarkoitushakuisesti johdatellen, jotta saataisiin haluttuja tuloksia.

Kenen kannattaa huolestua ilmais- ja halpatyösysteemien aikana

Selvä enemmistö Elinkeinoelämän Valtuuskunnan (EVA) ekonomistipaneelista katsoo, että väliaikainen palkka-ale voi auttaa kotoutuvia maahanmuuttajia työllistymään. Ekonomisteilta oli kysytty, tulisiko maahanmuuttajien kotouttamista edistää sallimalla määräaikaisesti työehtosopimuksen vähimmäistason alittavat palkat. Vastaajista 71 prosenttia 40 ekonomista oli samaa mieltä. Eri mieltä oli 23 prosenttia ja epävarmoja 5 prosenttia.

EK ja EVA Kokoomuksen takapiruina politiikan vaikuttajina

EK ja EVA ovat voimakkaasti lisänneet vaikuttamistaan politiikassa erityisesti EK:n sanouduttua irti työmarkkinoiden neuvotteluosapuolena olemisesta. Tänään EVA:n raportista liittyen mm kuvitellun oikeistopopulistisen puolueen saamaan äänimäärään on täällä keskusteltu jo paljon. Samalle päivälle osui lisäksi EK:n ehdotus Suomen perustulomalliksi, joka yhdistäisi asumis- ja toimeentulotuen.

YLE uutisoi mm seuraavaa:

Laiskaa jättiläistä yksityistetään pikavauhtia

Muutama viikko sitten julkaistiin Elinkeinoelämän valtuuskunnan rahoittama analyysi valtion omistusten keventämisen lukuisista hyödyistä. Laiska jättiläinen -nimellä kulkevan analyysin on kirjoittanut Kauppalehden eläkkeelle jäänyt päätoimittaja ja tunnettu EK:n lobbari Hannu Leinonen. EVA:n analyysi on hyvin ajankohtainen, koska hallituksen on tarkoitus julkistaa lähiviikkoina valtion omistusstrategiset linjaukset.

EVA: Hyvätuloisten verotusta kiristetty 11 kertaa viime vuosina

Elinkeinoelämän valtuuskunta EVA julkaisi arvion (15.6.2015), jonka mukaan hyvätuloisten verotusta on  merkittävästi kiristetty viime vuosina. Kiristys on tapahtunut niin veroprosentteja nostamalla, progressiota kiristämällä kuin veropohjaa laajentamalla. Kaiken kaikkiaan raportti laskee tehdyn 11 erilaista toimenpidettä.

Saatavuus, harkinta ja saatavuusharkinta

Maahanmuuttoa koskeva keskustelu on polarisoitunut. Yksi rajalinja kulkee ns. saatavuusharkinnassa: voiko Suomi jatkossa asettaa työvoiman maahanmuutolle määrää ja laatua koskevia ehtoja?

No, totta kai voi silloin, kun kysymyksessä on EU:n ulkopuolisista maista tuleva maahanmuutto. Vuodesta 1999 lähtien EU:lla on tosin ollut valtakirja säädellä tätä liikkuvuutta ja vastaanottavien maiden keskinäisiä vastuita. EU:n sisällä taas pätee ihmisten ja työvoiman vapaa liikkuvuus.

Miksi tästä asiasta sitten kiivaillaan?

Gallup paljasti enemmän kuin tuloksen

Vaikka seuraankin mielestäni keskiverto tallaajaa aktiivisemmin politiikkaa, joudun keskimäärin ihan kuukauden parin välein tilanteeseen, jossa huomaan yhtäkkiä, että jostain poliitikosta on muodostettu jonkinlainen mielikuva tietyissä piireissä ja se on absoluuttisen varma. Yleensä kanta on melko jyrkkä, joko puolesta tai vastaan. Joskus toki jaan saman näkemyksen, mutta turhan usein tuntuu siltä, että mitä ihmeen lehtiä nämä mielipiteen muodostajat oikein lukevat, kun minulla ei ole useinkaan juuri minkäänlaista käsitystä poliitikosta noin asiaosaamisen puolesta katsottuna.

Halpatyövoiman hakuammunnalla ei Suomi rikastu

Elinkeinoelämän valtuuskunta EVA:n analyysin mukaan Suomen elinkeinoelämä tarvitsee 34 000 maahanmuuttajaa vuosittain jopa seuraavien 20 vuoden ajan.

Valtiovarainministeri Antti Rinne  on huolissaan työvoiman riittävyydestä tulevaisuudessa ja hän toivoo, että Suomessa ryhdyttäisiin keskustelemaan vakavasti työperäisen maahanmuuton lisäämisestä.

Stubbin mukaan maahanmuuttopolitiikan kiristäminen ei ole ratkaisu. Hänen sanojensa mukaan  ei-suomalaisten määrä on kaksinkertaistunut joka kymmenes vuosi vuodesta 1990. Vuonna 2030 heitä voi olla jo puoli miljoonaa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä