Asikainen Martti Se olen vain minä puhumassa puuta heinää.

Kaikki blogit puheenaiheesta Avoimet työpaikat

Kaksi kolmasosaa avoimista työpaikoista osa-aikaisia ja pätkätöitä

Taloussanomat selvitti huhtikuussa avoimina olleiden työpaikkojen kestoa ja työaikoja. Huhtikuun viimeisenä päivänä avoimia työpaikkoja oli 46 200, näistä 14 600 eli alle kolmannes oli yli vuoden jatkuvia ja kokopäiväisiä työpaikkoja. Tämä selvisi lehden Työ- ja elinkeinoministeriölle tekemän tietopyynnön kautta.

Työpaikat eivät kohtaa työntekijää?

Olipa kyse mistä tahansa työttömyyteen liittyvästä, aina tuon kuulee ja aina siihen etsitään ratkaisua jollakin kiristystoimella. Ongelmana kun on 120 000 työkkäriin ilmoitettua työpaikkaa.

Mitä siis on ilmoitettu? Joka kuukausi ilmoitetaan noin 120 000 avointa työpaikkaa. Aina on vapaana noin 18 000 työpaikkaa.

Mitäs tuo sitten tarkoittaa? Avoimien paikkojen määrä on suunnilleen vakio, samoin ilmoitettujen. Kuinka se on mahdollista?

No joka kuukausi ilmoitetaan 120 000, täytetään 120 000. Elikkä avoimet paikat ovat niitä kierrossa olevia.

Työ ja sen kohtaaminen - työttömyys ja siitä kärsiminen

Elinkeinoelämän Keskusliitto EK löysi tilastoista 100.000 avointa työpaikkaa, koroste sanalla “tilastoista”. Todellisuudessa työpaikat sen varsinaisessa merkityksessä vähenevät automaation myötä |1

 

Työttömyys on tabu

Viime viikolla nostin keskusteluun kysymyksen, miksi meillä on suurtyöttömyyden aikana yli 100 000 vapaata työpaikkaa. Saman lukeman nosti esille ministeri Lintilä päivää myöhemmin YLE:n uutisissa. Toivoin, että avaus olisi johtanut avoimeen keskusteluun siitä, miten työttömät ja työt kohtaisivat nykyistä paremmin.

Avoimia työpaikkoja 677 100

Sakari Timonen blokissaan Aktivoivaa hippaleikkiä räksytti tilastojen lukijoista. Kinaa oli avoimista työpaikoista. Lainaus Timoselta ”Kun elinkeinoministeri Mika Lintilä kertoi työministeriön tietoihin viitaten avoimia työpaikkoja olevan yli 100 000, niin Ylen uutiset toisteli lukua sellaisenaan ilman mitään kritiikkiä. ”

Timonen jatkaa herjaamistaan. ”Avoimia työpaikkoja on kuitenkin joka päivä Te-palvelujen sivuilla vain alle 20 000. ”

Lintilä antaa väärän kuvan avointen työpaikkojen ja työttömien suhteesta

Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk) on puhunut työmarkkinoiden kohtaanto-ogelmasta, eli siitä, että samaan aikaan maassa on sekä työttömyyttä että työvoimapulaa. Lintilän mukaan Suomessa olisi samanaikaisesti yli 300 000 työtöntä ja 100 000 avointa työpaikkaa. Kohtaanto-ongelma on osittain totta, mutta ministeri antaa väärän kuvan ongelman mittakaavasta.

Vahva talous luo Helsingin ja Uudenmaan tulevaisuudeen - haavat parantaen

Helsingin 2016 ylijäämä oli lähes 470 M€, Espoon 60M€ ja Vantaan 65 M€: Talouden virkistyminen näkyy siis jo pääkaupungin kuntien taloudessa - toki osa näistä hyvistä tuloksista johtuu rakenteiden muutoksesta. Pääviesti on kuitenkin se, että erityisesti Helsingin talous on hoidettu erinomaisen hyvin koko vaalikauden ja tuottavuustavoitteen mukainen tiukka talousraami on tehnyt työnsä juuri niinkuin suunniteltiinkin. 

EK:n tuoreet kuvaajat herättivät netissä huvittuneisuutta ja raivoa

Kuvaajien käyttö harhaanjohtavalla tavalla ei ole mikään uusi ilmiö. Tämä on ollut enemmän tai vähemmän käytäntönä jo niin kauan kun muistan itse seuranneeni työttömyystilastoista käytyä julkista keskustelua. 

Tuoreimman pohjanoteerauksen tarjosi Elinkeinoelämän keskusliitto EK, joka pyrki vertailemaan kahden eri kuvaajan avulla työttömien työnhakijoiden sekä avoimien työpaikkojen määriä.

Työttömien työnhakijoiden laiskuus-indeksi

Turun Sanomat: Syyllinen on työtön-tekstin jälkeen tuli mieleen taas kasata kaavioita. Tilastokeskuksen uumenista löytyy työttömyystilastoja vuodesta 1981 alkaen, joten niistä sitten.

 

12 kuukauden liukuvia arvoja käytin, etteivät yksittäisten kuukausien hyppäykset vaikuta niin paljoa. Ensiksi ne perusluvut tiskiin.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä