Asikainen Martti Se olen vain minä puhumassa puuta heinää.

Näkökulma: On niillä eduskunnassakin murheet

  • kuva: wikimedia commons / mr. showman
    kuva: wikimedia commons / mr. showman

On niillä eduskunnassakin murheet.

Istumapaikoista kinastelevat. RKP on kuulemma kyllästynyt istumaan täysistuntosalin oikeassa laidassa, jossa tulkkauspalveluiden järjestäminen on ollut helpompaa.

Tai äärioikealla, kuten jotkut lehdet kirjoittivat.

Keskeltä saa sitä paitsi otettua parempia kuvia. Oikean laidan tuolit jäävät yleisölehterin ja lipan varjoon, jonka vuoksi kaikki tv-kamerat ja valokuvaajat eivät yletä sinne.

Neuvotteluissa eduskuntaryhmät olivat muuten yksimielisiä, mutta perussuomalaiset ovat uudesta järjestyksestä näreissään. He olisivat halunneet istua vanhassa paikassa.

Puolueen puheenjohtaja Jussi Halla-ahon mukaan paikkojen siirtely on pikkusieluista ja kiusantekoa. Hän varmasti tietää, mistä hän puhuu.

Eräs taannoin politiikan jättänyt suuri ajattelija saattaisikin tuumata tähän, että eduskunta on puhunut, pulinat pois. Sen minä olisin kyllä halunnut nähdä. 

Historiallisesti eduskunta on istunut salissa niin kutsutussa ranskalaisessa istumajärjestyksessä: vasemmistoryhmät puhemiehen vasemmalla ja oikeistoryhmät oikealla puolella - ja rillikallet joutuvat eturiviin. Ei nyt sentään oikeasti.

Mutta piti se sitten tämäkin päivä nähdä. Kymppiuutisissa valittelevan eduskunnan toisen varapuhemiehen Paula Risikon (kok.) sijaan olisin voinut katsella Neloselta Tuukka Temosen mestariteokseksi luonnehdittua Valmentaja-elokuvaa. 

Finnkinon mukaan se avaa katsojalle maailman missä raha tuo valtaa, naiset ovat kauniita ja ystävyys ostettavissa. Elokuva kertoo myös tarinan pienestä isän jättämästä pojasta, joka juoksee elämäänsä läpi etsien menestystä, huomiota ja omaa miehuuttaan.

No joopa joo, huono vitsi.

Edes minä en ole niin kyllästynyt politiikkaan.

Risikko joka tapauksessa kertoi eilen uutisissa, että toinen keskustelu istumajärjestyksestä käydään eduskuntaryhmien puheenjohtajien kesken ensi tiistaina, koska päätöstä ei saatu eilen perjantaina aikaiseksi. 

Hän myös huomautti eduskunnalla olevan paljon suurempiakin asioita pohdittavana. Istumajärjestys on kuulemma naurettava asia riidalle. Hyvin sanottu.

Luitteko muuten pari päivää sitten, miten Kelan talous olisi vaarantunut, koska toimeentulohakemusten määrä oli räjähtänyt alkuvuodesta silmille? Se juttu oli heti siinä presidentti Sauli Niinistön viisikymppisen ja Paavo Väyrysen tiedotteen välissä. Vähän ennen istumapaikkoja.

Sellaista se joskus on, kun isot ihmiset lähtevät eduskuntaan.

Tuttavani tuossa muistuttikin, että edellinen porukka sai norminpurkutalkoissaan parkkikiekon värit vapaaksi. Katsotaan nyt, että saadaanko ennen kauden loppua sovittua istumapaikoista.

Dynaamiselta vaikuttaa. Saattaa tulla pitkät neljä vuotta.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (27 kommenttia)

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

"Jos vetäisivät pitkää tikkua, niin siitäkin nuo mokomat saisivat riidan aikaan."

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Sitten kun istumajärjestys on sovittu on aika pohtia, missä järjestyksessä mennään ruokailuun jotta jono muodostuu jouhevasti. Pituusjärjestys on aika luonteva ratkaisu mutta toisinaan voi olla tarpeellista asettaa levottomimmat kansanedustajat jonon keulille jossa puhemiehen on helpompi heitä valvoa. Toisaalta huonokäytöksinen kansanedustaja voidaan panna rangaistuksena jonon perille.

Yksi mahdollisuus olisi vaihtuva järjestys niin että se kansanedustaja joka tänään on keulilla siirtyy huomenna jonon hännille jne jolloin jokainen saa olla vuorollaan ensimmäisenä.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Toivottavasti joukkoon ei ole eksynyt etuilijoita, jotka uittavat toisten päät vessanpöntössä, jos joku kärtsii heidät puhemiehelle. Täytyy vielä muistuttaa, että ropellihatut eivät kuulu täysistuntosaliin, eivätkä ruokalaan. Salin edessä on oma naulakko niille.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Eduskunnan pääsihteerihän juuri myönsi 150 000:n euron määrärahan po. naulakon laajentamiselle. Tosin nyt kiistellään siitä, tulevatko oikeaan reunaan propellihatut vai -myssyt.

Käyttäjän AleksiParkkinen kuva
Aleksi Parkkinen Vastaus kommenttiin #7

Ehkä paikalle on päässyt myös konsultti, joka 59 999e huokeaan hintaan opettaa virkamiehille, että naulakossa voi pitää myös takkeja.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Toivottavasti tässä ei ole kyse eduskuntaan valittujen kansanedustajien tason laskusta, toki pidemmältä ajalta kuin nämä viime vaalit. Ajattelen lähinnä siitä näkökulmasta, että parkkikiekoista ja virkamiesten laatimista leikkauslistoista ja indeksijäädytyksistä ymmärrys riitti joten kuten päättämään, mutta isommista asioista ei saatu oikein mitään aikaan.

Nähtäväksi jää ratkaiseeko istumajärjestyskiista tulevan hallituksen kokoonpanon. Jos hallitus olisi jo kasattuna, joutuisi pääministeri varmaan uhkaamaan erolla kiistan vuoksi.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Kristallipalloni tietää kertoa, että hallitus muodostetaan demareiden ja kokoomuksen ympärille. Mukaan napataan varmaankin RKP ja vihreät. Ehkä vasemmistoliitto. Keskustan kannatus oli viime vaaleissa niin alhainen, että se lähtee mielellään oppositioon kasvattelemaan kannatustaan. Keskustalla ei yksinkertaisesti vain ole varaa lähteä hallitukseen, vaikka demarit ne sinne kaikista mieluiten ottaisikin.

Kokoomus puolestaan yrittää tehdä vasemmistoliitosta kynnyskysymyksen. Tästä saimme vähän esimakua Ben-tv:n kautta. Orpo tosin tuskin on aivan yhtä jäykkä mielipiteissään kuin Zyskowicz, joka US:n mukaan antoi uhkavaatimuksen Rinteelle. Toisaalta täytyy kuitenkin muistaa, että sehän Benin tehtävä on aina ollut. Sohia vähän sinne, tänne ja tuonnekin. Samaan aikaan puolue seuraa vierestä silmät tarkkana, että mitä sinne onkeen lopulta jää.

Istumapaikkojen lisäksi eilen herätti huomiota myös kansanedustaja Terhi Koulumiehen näkemys, jonka mukaan kokoomuksen kannattaa pitää keskusteluyhteyttä perussuomalaisten kanssa. Nopeasti ne näkemykset muuttuvat.

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

Politiikka on hiekkalaatikkoa ja loputonta valehtelua. Kunnissa sentään joskus puhalletaan siihen yhteiseen hiileen. Mutta ei mikään näin yksinkertaista ole.

Jos ennen 'vain' kähmittiin niin sellainen jollain tavalla pysyttiin maan pinnalla kun nykyään kahtiajako joogalentäjäjiin ja realisteihin vain pahenee joka näky tälläkin palstalla, täällä suuri osa kirjoituksista on ohi aiheen ja sitten vakikommenttaattorit vetänyt ufo - juttuja.

Mutta tästä erostakaan puhuminen ei helppoa ole. Muna tai kana, talous kamreereineen edellä vaiko taikaseinä? Eikä edes tämä riitä vaan sekaan on tungettu 'arvot' jotka luulisi olevan kaikille ihmiselle itsestäänselvä asia kuten 'älä tapa' , mutta tämäkin on saatu vedettyä ihan mutkalle. Jopa kaikkien rakastaman Embusken kolumni kertoo tästä omalla tavallaan ...

https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/481f79a1-6c68-4...

"”K*rpä Joensuu huomasi 12-vuotiaana, että koko maailma ei rakastakaan häntä.” Nyt hän vaatii ilmastonmuutoksen ja patriarkaatin poistamista, translakia, perustuloa, sitä että kaikki hyväksyisivät ja puhuisivat vain kivoja, lisää rahaa, rahasta luopumista, sosiaalista oikeudenmukaisuutta, kiintiöitä eri pigmenteille ja kromosomiyhdistelmille sekä verorahoin kustannettavaa anaalivalkaisua sitä haluaville."

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Ihan hyvin sanottu, Mikko. Toisaalta olen itse huomannut, että tämä palsta on kenties vihamielisempi kuin koskaan. Enbuskella on tuossa muuten huomattavasti parempikin huomio, jota toivoisi jokaisen joskus pohtivan. Myös Enbusken itsensä.

"Aivan kuin aikuisuus olisi paikka, johon ihmiset tulevat esittämään joululahjalistoja siitä, kuinka muiden heitä pitäisi kohdella."

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

Politiikan osatotuuden nyt kestäisi, henk. koht. ja koko syysteemi, ilman näitä uusia jännitteitä. Eiköhän jokainen tiennyt heti, että aktiivimalli vain siirsi rahaa luukulta toiselle, joten toimeentulomenojen räjähdys ei ole kenellekään yllätys. Itse itseään vahvistavassa järjestelmässä politiikko leuhkii työttömyysmenojen laskua, KELA vahvistaa ilmiön ja toimittajat lopulta raportoivat asian. Ideana on, että kaikki suojaavat omaan persettään eri motiivein. Politiikko kalastelee ääniä, virkamies ei halua hankalan ihmisen mainetta ja toimittaja haluaa olla politiikon kaveri. Mutta kun tähän vanhaaan systeemin sotketaan joogalentäjät menee pakka sekaisin ...

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Minusta tämä ei ole lainkaan pikkuasia. Äärioikeiston nousu koskettaa meitä kaikkia eurooppalaisia. Jos persuja pääsee europarlamenttiin, niin heidät istutetaan siellä äärioikealle tavan mukaan. Tuskin siitä mitään pulinaa tulee.

Kansa näyttää pitävän persujen äänestämistä hyvänä läppänä. Uusi istumajärjestys ehkä vähentää sitä.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

En oikeasti usko kansan tulleen edes ajatelleeksi koko istumajärjestystä ennen tätä riitelyä. Muutaman yksilön mieleen se on saattanut tulla. Tietysti symboliikka tässä varmasti on läsnä. Pohdin vain, että mieltävätkö perussuomalaiset itsensä keskustaan vai jopa vasemmiston, kun he ovat noin näreissään ehdotetusta sijainnista?

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

En minäkään tiennyt istumajärjestyksestä ennen kuin J. Halla-aho rupesi siitä valittamaan. Persut voivat määritellä itsensä miten haluavat, mutta paljon tärkeämpää on se, miten me heidät määrittelemme. Meitä muita on sentään paljon enemmän.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen Vastaus kommenttiin #13

Me vastaan Ne vastakkainasettelu petaa persuille vain entistä todennäköisemmin lisää kannatusta. Ei ole tuo taktiikka toiminut ennenkään eikä mitään merkkiä että tilanne muuttuisi. Mutta jatkakaa toki - ja niinhän monet selvästi tekevät. Jos ei ekan 10 vuoden aikana taktiikka toiminutkaan, niin eikö se ole vain osoitus siitä että saman jatkaminen vihdoin alkaa toimimaan joidenkin lisävuosien jälkeen..

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen Vastaus kommenttiin #14

Aina kaikki sataa persujen laariin.
Olenkohan ainoa joka ei tee äänestyspäätöstään tämänkertaisen farssin perusteella?

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #16

Se on kyllä merkillinen puolue. Teitpä mitä teit, niin aina se sataa niiden laariin, vaikka ne eivät itse tekisi muuta kuin haukottelisivat ja pyörittelisivät silmiä. Minusta on hankalaa edes kuvitella, että istumajärjestys näyttelisi kovinkaan suurta roolia neljän vuoden päästä käytävissä eduskuntavaaleissa. Tai edes piakoin käytävissä europarlamenttivaaleissa. Jos joku tekee tästä häslingistä kantavan vaaliteemansa, niin lupaan nostaa hattuani. Aina maailmaan lisää huumoria mahtuu.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

#11 Halla-aho porukoineen haluaa pyöräilijänä punavihreiden fillarikommunistien viereen istumaan. Siellä olisi sitten mukava vaihtaa päivän pyöräilykuulumiset.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #18

Kunhan ei kapakkatappeluksi mene.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen Vastaus kommenttiin #18

Halla-ahon fillarikommunistiura päättyi kun joku pölli sen takarenkaan. Roudasi sitten jonkun toisen pahoinpidellyn takarenkaan puoluetoimistolle ja soitti iltapäivälehdille valittaen poliittisesta hyökkäyksestä väärää takarengasta kohtaan.

Satoi persujen laariin tämäkin.

Käyttäjän JVuorela kuva
Juhani Vuorela

Persujen menestyminen ek-vaaleissa on luonut heille mielikuvan että "koska olemme toiseksi suurin puolue, niin asiat pitää tehdä kuten me vaadimme, muuten emme tule samalle hiekkalaatikolle, varsinkaan sen oikealle laidalle istumaan, vaan meidän pitää saada olla hiekkalaatikon keskellä, missä voi tehdä parhaat hiekkakakut".

Persuille on jo varattu aivan ikioma hiekkalaatikko, siellä oppositiossa ja varmaan suurimpana oppositiopuolueena valtaavatkin koko hiekkalaatikon.

Uhriutuminen ja omien kynnyskysymysten asettaminen niin että voi sopivassa vaiheessa ilmoittaa etteivät lähde hallitukseen, "koska heidän vaatimuksiin ei suostuta", pelastaisi johtavan Halla-aholaisen ryhmän kasvot, kun ei tarvitse epärealistisia vaalilupauksia perua (kääntää takkia).

Samalla se pelastaisi suomalaisen eduskunnan uskottavan toiminnan kasvot.

Käyttäjän raimoylinen kuva
Raimo Ylinen

"Persuille on jo varattu aivan ikioma hiekkalaatikko, siellä oppositiossa ja varmaan suurimpana oppositiopuolueena valtaavatkin koko hiekkalaatikon."

Tulee varmaankin tapahtumaan, jos tarkoitat hiekkalaatikolla koko eduskuntaa. Perussuomalaisten syrjiminen ja simputtaminen on varmin tae sille, että he tulevat olemaan seuraavissa vaaleissa suurin puolue. En käsitä näitä muiden puolueiden puupäitä, jotka eivät tätä suomalaisten oikeuskäsitystä ymmärrä. Rinteenkin kannattaisi ottaa lusikka kauniiseen käteen, kuten kokoomus jo näyttää tehneen.

Käyttäjän JVuorela kuva
Juhani Vuorela

Tarkoitan oppositiossa olevaa hiekkalaatikkoa, joka on eri paikka kuin muiden eduskuntapuolueiden käyttämä. Persujen kannatus saattaa jopa noustakin, tosin sillä ei ole mitään merkitystä niin kauan kun Halla-aholaisten siipi asioita hoitaa, koska ovat jatkossakin vähemmistönä oppositiossa.

Melkein toivoisi että persut joutuisivat ottamaan hallitusvastuuta, niin näkisimme miten onnetonta se olisi. Hallitukseen pääsy jo edellyttäisi sellaisia kompromisseja (takin kääntöjä) että kannatus romahtaisi nopeasti.

Varsinaisessa politiikanteossa jossa olisi tarkoitus käsitellä oikeita ongelmia, haasteita ja tavoitteita, kuten työllisyysasteen nosto, sosiaaliturvauudistus, soteuudistus, pitkäaikaistyöttömien ja muiden pienituloisten taloudellinen pärjääminen, ym. jäisi persujen "rajat kiinni, ym. muut vastaavat epärealistiset vaatimukset" puolueen ö-mappiin. Siitäkös kannattajat sitten riemastuisivat.

Halla-aholaisten ihmisarvokäsitys on jo ensimmäinen ongelma, kun sen mukaan vain tuottava työntekijä on arvokas, muut em. ihmiset, alemman tuottavuuden omaavat ovat niitä valtion luksusetujen nauttijoita.

Työllisyysasteen nosto 75%:iin edellyttää että työelämään on saatava mukaan myös osa-aikaiseen työhön kykenevät, joiden toimeentuloa tulisi palkan lisäksi täydentää sosiaaliturvalla. Näin on ollut ennenkin ja on jatkossakin.

Tämä ei sovi Halla-aholaisille, vaikka heidän äänestäjien joukossa on myös em. ryhmään kuuluvia pitkäaikaistyöttömiä, ainakin he itse näin väittävät.

Milloinkahan nämä ihmiset huomaavat että heitä kusetettu mitä röyhkeimmillä lupauksilla..............

Käyttäjän JotuKarjalainen kuva
Jotu Karjalainen

Seuraava hallitus tulee olemaan kokoonpanolla SDP, Perussuomalaiset ja Kokoomus. Siinä on monella täälläkin nikottelemista.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Rinne löisi siinä niin pahasti kirveensä kiveen ja tekisi samalla hallaa omalle ja puolueensa maineelle äänestäjien silmissä, että hän ei yksinkertaisesti pysty edes harkitsemaan asiaa. Rinne on puhunut liian jyrkkään sävyyn perussuomalaisista. Nyt on aivan liian myöhäistä enää pakittaa.

Käyttäjän JotuKarjalainen kuva
Jotu Karjalainen

Aika näyttää, punavihreillä on vaan 76 edustajaa eduskunnassa niin aika vaikea siinä on demaripolitiikkaa hallitusohjelmaan saada.

Käyttäjän KaarinaKoskinen kuva
Kaarina Koskinen

Minä ihmettelen suuresti, mihin RKP:n edustajat ovat tarvinneet tulkkipalveluja, ja mikä siellä on nyt muuttunut, etteivät enää tarvitsekaan. Itse ovat aina olleet vaatimassa, että koko suomi on pidettävä kaksikielisenä ja pakkoruotsi kouluissakin vain heidän vaatimuksestaan. Eikö olisi ihan kohtuullista vaatia heiltäkin suomen kielen taitoa. Muita kieliä en ole eduskunnassa kuullut puhuttavan. Itse ovat paikkansa aikoinaan valinneet omista itsekkäistä syistään joten pitäkööt paikkansa jatkossakin, kuitenkin ilman turhia tulkkeja.

Käyttäjän JVuorela kuva
Juhani Vuorela

RKP tarvitsee ja käyttää tulkkipalveluita edelleenkin ja nykytekniikkaa mahdollistaa sen käytön keskemmällä istuntosalia. Tämä on, tai pitäisi olla kaikkien tiedossa.

RKP:n kansanedustajat käyttävät sekä suomen- että ruotsin kieltä eduskunnassa puhuessaan ja moni toisen puolueen kansanedustaja vastaa ruotsinkielellä ko. puolueen puheenvuoroihin, jos ruotsia osaa, hallitsee.

Mikäli ruotsinkielen käyttöön eduskunnassa halutaan muutoksia, ne tulee esittää, tehdä aloite ja esittää suuressa salissa.

Persujen uhriutuminen istumajärjestysasiassa on taas sitä populismia puhtaimmillaan.

Arvi Hagelin

Poliittisen toiminnan tavat, uhkailu, kiristys ja lahjonta, ovat vaikeita toteuttaa, kun ei ole enää suuria puolueita. Kun globaaliin liberalismiin sitoutuneiden puolueiden menneisyyden ideologiat eivät enää toimi kansallisessa päätöksenteossa kansan eduksi, niin on odotettavissa puolueiden fuusioituminen EU-parlamentin tapaan. Poliittinen jakolinja tulee olemaan kansallismielisten ja ei-kansallismielisten puolueiden välillä. Finanssipiirien ja ei-kansallismielisten puolueiden yhteistyö on jo saumatonta johtuen yhteisestä finanssieliitistä. Se, jolla on rahat, määrää epäsuorasti yhteiskunnallisesta tulonjaostakin. Toisten rahojen käytöstä on vaikea päättää. Poliittiselle eliitille jäävät keinoiksi vain velanotto ja proletariaatin kasvattaminen.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset