Asikainen Martti Se olen vain minä puhumassa puuta heinää.

Näkökulma: Rasistiset valeuutiset vellovat Notre Damen ympärillä

 • tossavaisen twiitti
  tossavaisen twiitti
 • internetissä levinnyt video palon sytyttäjästä
  internetissä levinnyt video palon sytyttäjästä
 • internetissä levinnyt video muslimimiehestä
  internetissä levinnyt video muslimimiehestä
 • CNBC:n uutislähetyksen palomies
  CNBC:n uutislähetyksen palomies

Historiallisen Notre Damen katedraalin palo on järkyttänyt syvästi ranskalaisia ja koko Eurooppaa. Katedraalin täydellinen tuhoutuminen oli Ranskan varasisäministeri Laurent Nunezin mukaan vain puolesta tunnista tai jopa vielä lyhyemmästä ajasta kiinni.

Katedraalin keskitorni luhistui palon myötä, mutta kuuluisat kellotornit saatiin pelastettua. Tämän hetkisten arvioiden mukaan viranomaiset epäilevät, että tulipalo liittyy kirkon katolla tehtyihin remonttitöihin, mutta tämä ei ole estänyt erilaisten valeuutisten leviämistä.

Katedraalin savu oli tuskin ehtinyt edes hälvetä, kun äärioikeistoon yhdistetyt mielipidevaikuttajat ja salaliittoteoreetikot aloittivat valeuutisten pommittamisensa. 

Kaikista villeimpien teorioiden mukaan Ranskan presidentti Emmanuel Macron olisi itse sytyttänyt katedraalin tuleen ja väittävätpä jotkut nähneensä Jeesuksenkin liekkien lomassa.

TÄMÄN HETKISTEN tietojen mukaan ensimmäiset valeuutiset lähtivät liikkeelle huhtikuussa perustetuilta CNN:n ja Fox Newsin parodiatileiltä, jotka julistivat Twitterissä katedraalin palon olevan terroristinen teko ja tuhopoltto. Yhteisöpalvelu Twitter reagoi valeuutisiin poistamalla kyseiset tilit, mutta siemen oli ehditty kylvää.

Hyvin pian tämän jälkeen sosiaalinen media täyttyi erilaisista teorioista, joiden mukaan katedraalin kattotasanteella olisi nähty palon aikaan hiippailemassa arabiasuinen mies

Suomessa kyseinen väite levisi varsinkin maahanmuuttokriittisen väestön keskuudessa ja esimerkiksi perussuomalaisten entinen kansanedustaja ja Ylen hallintoneuvostossakin istunut Reijo Tossavainen puhui epäilyistään Twitterissä.

TÄLLÄ HETKELLÄ netissä leviää kaksi valeuutista, joiden pyrkimyksenä on syyllistää muslimeita katedraalin palosta ja kasvattaa eripuraa sekä jännitteitä eri väestöryhmien kesken. 

Ensimmäisessä videossa katedraalin katolla näkyy epämääräinen hahmo, jonka välittömässä läheisyydessä syntyy kipinä. Kyseisen video kuvaushetkeä on mahdotonta jäljittää, eikä kukaan ole tullut esiin sen alkuperäisenä lähteen.

Kaukaa kuvatusta videosta ei myöskään pysty sanomaan, onko kyseessä mies, nainen vai muun sukupuolinen. Eikä varsinkaan sitä, millaisia vaatteita hänellä on yllään.

TOISESSA VALEUUTISENA leviävässä videossa näkyy, kuinka epämääräinen hahmo liikkuskelee katedraalin kattotasanteella. Taustalla näkyy katedraalin torneja piiskaavat liekit. Pienen selvittelyn jälkeen videoklipin alkuperäksi varmistui uutiskanava CNBC:n kolmen tunnin mittainen live-lähetys.

CNBC:n lähetyksessä tosin ei ollut ainuttakaan muslimien perinneasusteeseen pukeutunutta miestä, vaan kattotasanteella liiskuskeli noin 42 minuutin kohdalla rohkea palomies, jota seurasi perässä useita muita rohkeita palomiehiä. Sammutustyöt olivat tuossa vaiheessa jo hyvin käynnissä.

YouTubeen ladatussa, muslimeita syyttävässä videossa palomiehen hahmo näyttää sumealta ja hänen uniformuaan on lähes mahdotonta tunnistaa. Sitä on selvästikin manipuloitu, sumennettu ja rajattu, jotta mielikuvitukselle jäisi mahdollisimman paljon tilaa.

Tämä kaikki on tehty harkiten.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

13Suosittele

13 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (89 kommenttia)

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Tämä on tätä nykyajan ''tiedonvälitystä'' :)

Nimi Reijo Tossavainen kertoo kyllä kaiken tuonkin tarinan uskottavuudesta.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Sääli, että Pepin apinan nimi on ”herra Tossavainen”.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #63

Kai Tossulla tästä päätellen välillä joku identiteettikriisi oli:

Olenko minä apina?

http://reijotossavainen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1...

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama Vastaus kommenttiin #66

Tän jälkeen ryhdyin kutsumaan häntä Herra Reijoksi.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila Vastaus kommenttiin #63
Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Marinus van der Lubbe-ilmiö.

Käyttäjän jopali kuva
Johan Lindholm

Kyllähän se on niin, että kun joku sanoo "musulmaani", sen pitää olla totta...

Surullista!

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Näin ne asiat ilmeisesti koetaan.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Reijo Tossavainen:

EU harkitsee saunapuiden myyntikieltoa

http://reijotossavainen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1...

- Aiheetta enempään.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Reijo Tossavainen:

Maa- ja metsätalousministeriö valmistelee perunoiden kotikasvatuksen kieltämistä.
https://twitter.com/reijotossavaine/status/6099252...

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Täysillä päin seinää ja paareilla pois.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Olihan noita, hallituskin hajosi syksyllä, keväällä ja talvella:

Hallitus hajoaa kunnallisvaalien jälkeen ja maassa järjestetään uudet eduskuntavaalit. Seurauksena on jättijytky. Timo Soinin johdolla maahan muodostetaan hätätilahallitus. Alkaa pitkä ja kivulias toipuminen.

http://reijotossavainen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/9...

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Terroriteossa joku taho yleensä ilmoittautuu teon tekijäksi. Tässä tapauksessa on ollut hiljaista.

Ihmetyttää vain, että tällaisessa projektissa ja tavattoman arvokkaassa kohteessa tyrittiin näin pahasti, että palo pääsi syttymään ja leviämään.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Näinpä. Mutta toisaalta kun otetaan ne kaikista halvimmat ja kielitaidottomat remppamiehet, niin tällaista saattaa sattua. Luulen, että myös sähköjärjestelmä oli ammuvainaan aikainen. Tämän hetkisen teorian mukaan kyseessä on saattanut olla oikosulku.

Käyttäjän LeenaLauren kuva
Leena Lauren

Eikö Ranskassa ole poltettu jo yli 800 kirkkoa? Tulevat kalliiksi ne halvat remppamiehet. Luoja Suomea sellaisista varjelkoon.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #33

"Tulevat kalliiksi ne halvat remppamiehet. Luoja Suomea sellaisista varjelkoon."

Niin myös ydinvoimalat, Suomella on jo kokemusta ranskalaisesta työstä.

Käyttäjän pasikarhunen9 kuva
Pasi Karhunen Vastaus kommenttiin #33

Ranskassa ja muuallakin euroopassa kirkkoihin ja uskonnollisiin muistomerkkeihin kohdistuu paljon tuhotöitä, mutta äärioikeisto ja anti-muslimi sivustot liioittelevat iskujen määrää rajusti.

Katolisen The Tabletin artikkelissa mainitaan että helmikuussa Ranskassa olisi ollut 47 tapausta joissa kirkkoihin, hautausmaihin ja uskonnollisiin muistomerkkeihin on kohdistunut ilkivaltaa, varkauksia tai tuhopolttoja/yrityksiä: https://www.thetablet.co.uk/news/11475/anti-cathol...

"Observatory on intolerance and discrimination against christians in Europe" -järjestön nettisivuilla on vuoteen 1970 ulottuva arkisto edellä mainituista tihutöistä: https://www.intoleranceagainstchristians.eu/index....

En tiedä miten luotettavia arkiston tiedot ja ko. sivusto yleensä ovat mutta käsittääkseni sen ylläpitäjät ovat jonkin sortin fundamentalistikristittyjä.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Kirjoitin aihetta sivuten eilen:
http://rjaaskel.puheenvuoro.uusisuomi.fi/274738-an...

Tuossa on mielestäni esillä "hyviä" syitä, miksi terroriepäilyt ovat olleet vahvoja. Niitä tuskin saa sitten viranomainen sammutettua ihan vaan sillä, että ilman tutkimuksia julistaa palon onnettomuudeksi. Eihän vieläkään ole syttymissyytä varmistettu?

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Sinne ei ilmeisesti vielä ole ollut turvallista mennä:

The remaining paintings inside Notre-Dame in Paris are to be removed on Friday and stored, with fire service officials now satisfied the iconic cathedral is safe enough to go inside.

Firemen and engineering experts have been working on the fragile landmark since Monday's devastating blaze, erecting scaffolding and other wooden supports to stop any of the stonework collapsing.

https://www.france24.com/en/20190419-last-notre-da...

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Juuri sinä Jääskeläinen olet malliesimerkki tästä:

”Katedraalin savu oli tuskin ehtinyt edes hälvetä, kun äärioikeistoon yhdistetyt mielipidevaikuttajat ja salaliittoteoreetikot aloittivat valeuutisten pommittamisensa.”

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Olisihan koulukiusaajaa muistuttava kommentoija Mäkinen voinut sinne minunkin blogiini kirjoittaa, mikä oli perätöntä blogissani. Voi toki tähänkin.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen Vastaus kommenttiin #11

Itsehän tulit roskakirjoitustasi tänne mainostamaan. Perusteluni ovat siellä. Et osaa yhtään mediakriittisyyttä tai sitten ihan tahallasi julkaisit tökerön juttusi. Epäilen jälkimmäistä.

Mitäs ihmeen koulukiusausta se on, että osoittaa juttusi olevan juuri sitä, mitä se on: oikeistokonservatiivista leimaamista ja panettelua ilman mitään perusteluja.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen Vastaus kommenttiin #12

Toivon ensiksikin, että kommentoija Mäkisellä on täällä rooli päällä, joka ei ole hänen arkiminänsä. Ja lisäksi toivon kommentoija Mäkiselle lepoa ja toipumista pääsiäisen aikaan. Olihan vaalitulos tietenkin aika suuri järkytys.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen Vastaus kommenttiin #17

Järkytys? Pseudotieteilijältä jäi vissiin huomaamatta, että Vihreät sai viisi paikkaa enemmän.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen Vastaus kommenttiin #55

Vaalijärkytys ei siis ole selitys. Tavallaan harmi.
"...että Vihreät sai viisi paikkaa enemmän."
Verrattuna vassareihin, vai?

Käyttäjän pasikarhunen9 kuva
Pasi Karhunen

Valeuutiset eivät rajoitu Notre Dameen, netin likaviemäreissä leviää sellaistakin tarinaa että Ranskassa olisi pelkästään tänä vuonna "tuhottu" jo lähes tuhat kirkkoa. Eilen erään blogin kommenteissa em. väite esitettiin, ja kun osoitin sen potaskaksi niin blogin kirjoittaja poisti viestini.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Minäkin luin sen viestin. Noita omassa blogissani esittämiäni häpäisy/vihaiskujakaan ei ole tuotamäärä tänä vuonna, eikä ilmeissesti vuoden sisälläkään.
"February alone there had been a record 47 documented attacks on churches and religious sites."
Jos tuo olisi keskimääräistä tahtia, se tekisi "vain" 564 iskua 12 kuukauden aikana. Koska uutisoitiin kiihtymisestä, oikea lukema lieneekin alle 500 iskua vuoden sisällä.

Sitten on aika helppo tehdä iskusta tuho.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Se blogissa linkkaamasi on roskajuttu, koska siinä ei todellakaan ole viranomaistietoja, vaan pelkästään uskovaisten järjestöjen edustajien höpinää, joka otetaan kuin annettuna totuutena.

Saahan noita lukuja suurenneltua, jotta pääsevät taas kerran Putinin ja Breivikin asiamiehet uhriutumaan ja ’oikeaa tietoa’ kansalle levittämään, jos jokainen töhry seinässä, roska maassa ja hautausmaalla kaljoittelevat teinit on antikristillistä häpäisyä ja vandalismia. Minäkin muuten todistin juuri äskettäin antikristillisten voimien järjestäytynyttä vandalismia: mustiin verhoutuneita oli koko jengi ja silmät kiiluivat keltaisina! Naakat tyhjensivät roskapönttöä kirkkomaalla.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen Vastaus kommenttiin #21

Newsweek uskoi noita "höpinöitä" ja minä käytin sitä lähteenäni. Voinet linkata lähteeseen, joka antaa tarkempia tietoja.

Käyttäjän pasikarhunen9 kuva
Pasi Karhunen

"Observatory on intolerance and discrimination against christians in Europe" -järjestön raportin mukaan 2016-2017 oli yhtensä reilut 500 tapausta, mukaan lukien ihmisiin kohdistunut vainoaminen ja väkivalta.

Raportti löyty tuolta: https://www.intoleranceagainstchristians.eu/index....

Disclaimer: Kyse on siis em. mainitun järjestön tilastoimista tapauksista, en ota mitään vastuuta tietojen paikkansa pitävyydestä/pitämättömyydestä. :) Ks. myös kommenttini #38.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen Vastaus kommenttiin #47

Tuo raportti kattoi koko Euroopan ja tapausmäärät olivat 250 luokassa vuodessa. On tuossa ristiriitaa Newsweekin tapausmäärien edustavuuteen Ranskaa koskien. Mainittu helmikuu olisi siis uusi ennätys tai jotain sinnepäin.

Käyttäjän magi kuva
Marko Grönroos

Löysin suurimman luvun "875 kirkkoa" konservatiivikristillisestä mediasta, jossa myös kerrottiin että kaikkiaan Ranskassa on 42258 kirkkoa. Kaikista Ranskan kirkoista siis 2 %:ssa oli tapahtunut jonkinlaista vandalismia. Mitä se sitten onkaan ollut, alttarien rikkomista ja muuta sellaista. Lisäksi oli varastelua, mitä meillä esim. Teuvo Hakkarainenkin on nuoruudessaan harrastellut, sekä hautakivien kaatelua.

Kun nyt Suomesta etsin tapauksia, löytyy niitä vuosien varrelta paljon vastaavia. 2016: "Poliisi epäilee nuorten skeitanneen kirkossa sekä heitelleen kynttilöitä ja esitteitä ympäriinsä." Ja niin edelleen.

Vandalismin tekijäkunta on ilmeisesti jonkin sortin anarkistiporukkaa. Joissain kirjoituksissa arveltiin liittyvän radikaalifeminismiin, epäilemättä usein hyviä tuttuja anarkistivandaalien kanssa.

Tietenkin kaikki vandalismi on ikävää, mutta jos nyt suhteutetaan 2 %:ssa kirkoista, laskien aivan mitä tahansa ikkunoiden rikkomisesta virsikirjan repimiseen, on vaikea sanoa onko tuo nyt oikeasti merkittävä ilmiö.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Suomessa kyseinen väite levisi varsinkin maahanmuuttokriittisen väestön keskuudessa ja esimerkiksi perussuomalaisten entinen kansanedustaja"

Samalla tavalla roskankirjoittaja Asikainen nyt hyökkäisi perussuomalaisten kimppuun yhden esimerkin otoksen perusteella. Yleisin syyte tulipaloon on ollut huolimattomuus, mutta se ei näitä vale-asikaisia haittaa jos pääsee vittuilemaan perussuomalaisille ja täysin perusteetta.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Tällä hetkellä muun muassa perussuomalaisten varakansanedustaja esittää vihjailuja muslimien osuudesta seinälläni. Samoin äänestäjä. Myös Tossavainen on perussuomalainen ja entinen kansanedustaja. Koko puolueen sijaan toin esiin vain Tossavaisen twiitin, koska hän on yhteiskunnallisesti merkittävä kommentoija. Puolueen syyttäminen olisi muutenkin älyllisesti epärehellistä. Mutta ei silti tarvitse olla kovinkaan etevä huomatakseen sosiaalisessa mediassa, että ketkä tästä teoriasta oikein vihjailevat ja ketkä sen kanssa flirttailevat. Koko silti kovasti rakentavasti palautteestasi.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Sinä syytät 500 000 ihmistä yhden ihmisen todistamattoman väitteen perusteella. Olet aivan yhtä syyllinen perusteettomaan loanheittoon kuin tämä väittämäsi mies, siis jos tuo väitteesi on edes totta.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #23

En. Luehan uudestaan. Blogiteksti ja kommentti kumpainenkin.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #24

"Suomessa kyseinen väite levisi varsinkin maahanmuuttokriittisen väestön keskuudessa ja esimerkiksi perussuomalaisten...."

Tässä nimenomaan hyökkäät perussuomalaisia vastaan esittämällä väärän todistuksen. Sinulla ei ole kuin väittämäsi yksi näyttö jossakin Twitterissa esitetystä väärästä todistuksesta ja tulet tänne toiselle areenalle esittämään päättömiä ja yleistämään väitteesi koko puolueeseen.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #26

En, totesin vain sen tosiasian, että väite levisi erityisesti maahanmuuttokriittisten keskuudessa, ja että esimerkiksi perussuomalaisten maahanmuuttokriittinen entinen kansanedustaja twiittasi asiasta. Sinä selvästikin pidät tässä oletusarvona, että kaikki perussuomalaiset ovat maahanmuuttokriittisiä. Tästä taas voisi tehdä päätelmän, että jaat joidenkin toimittajien näkemyksen "yhden asian puolueesta". Taisi mennä Makkosella ihon alle.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #29

"Pidät tässä oletusarvona, että kaikki perussuomalaiset ovat maahanmuuttokriittisiä."

No ei ole kuin 99% ja puolue on nimenomaan leimaantunut sekä maahanmuutto että EU-kriittisiksi. Ei kyllä kannata toista väittää koska nämä ovat Suomessa täysin yleistä ja hyväksyttyä tietoa.

Käyttäjän MattiKouri kuva
Matti Kouri Vastaus kommenttiin #31

No nyt on kyllä todettava, että olen aikaisemminkin huomannut Makkosella olevan suuria vaikeuksia lukemisen ymmärtämisessä.

Luepa Asikaisen teksti ja kommentit uudelleen.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #79

Minkä ryhmän Matti Kouri liittäisi Asikaisen mainitsemiin äärioikeistolaisiin, vasemmiston, keskustan vai perussuomalaiset?

"Katedraalin savu oli tuskin ehtinyt edes hälvetä, kun äärioikeistoon yhdistetyt mielipidevaikuttajat ja salaliittoteoreetikot aloittivat valeuutisten pommittamisensa."

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Lukeehan täälläkin polttaminen eikä palaminen vaikka syttymissyy ei ole vielä selvillä:

"Notre Damen katedraalin polttaminen vaikutti monella tapaa antikristilliseltä iskulta, tapahtuihan se vieläpä pääsiäisviikolla."

http://rjaaskel.puheenvuoro.uusisuomi.fi/274738-an...

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Minulle myös esitettiin, että palontutkinta valmistui liian nopeasti, mikä on tietystikin täyttä potaskaa, sillä palontutkinta ei ole vieläkään valmis, vaikka sen parissa hääräävät kaikki kynnelle kykenevät ja kykenemättömätkin. Sitten minulle sanottiin, että kirkkopalot ovat yleensä aina tuhopolttoa, mikä myöskin on täyttä potaskaa. Esimerkiksi Suomessa sodan jälkeen kirkkoja tai muita kirkollisia rakennuksia on poltettu tai yritetty polttaa 12 kertaa. Yhteensä kirkkoja tai muita kirkollisia rakennuksia on ollut liekeissä yli 40 eri tapauksessa. Usein syynä on ollut salama tai vialliset sähkölaitteet.

Sen jälkeen kuulin, että väite oikosulusta on heppoinen, vaikka Suomessa oikosulut polttavat vuosittain lukemattomia rakennuksia. Syitäkin siihen on lukemattomia: pöly, puuttuvat kaapelikanavan palonestorakennelmat, ammuvainaan aikaiset sähköjärjestelmät, suljettu tila, kuivat puurakenteet ja niin edelleen. Suomalaisissa kodeissa ja kesämökeissä sattuu vuosittain keskimäärin noin 4 500 tulipaloa. Kolme neljästä kotitaloudessa tapahtuvasta tulipalosta saa alkunsa sähkölaitteista.

Ilkka Huotari

"Minulle myös esitettiin, että palontutkinta valmistui liian nopeasti, mikä on tietystikin täyttä potaskaa, sillä palontutkinta ei ole vieläkään valmis, vaikka sen parissa hääräävät kaikki kynnelle kykenevät ja kykenemättömätkin. "

Mikä tämä sitten on:

"Syyttäjä: Notre Damen tulipalon todennäköinen syy on onnettomuus, tuhopolttoa ei epäillä

Pariisin syyttäjä Remy Heitz sanoi tiistaina iltapäivällä, että tapahtumassa ei ole kyse tuhopoltosta."

https://www.ts.fi/uutiset/maailma/4549867/Syyttaja...

Toistan: "tapahtumassa ei ole kyse tuhopoltosta"

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Koitahan lukea asioita hieman pidemmällekin kuin otsikko ja sitä seuraavat rivit, itse linkkaamassasi lukee seuraavaksi:
”Pariisissa Notre Damen katedraalin tulipalo sai alkunsa todennäköisimmin vahingossa, sanoi Pariisin syyttäjä Remy Heitz Reutersin mukaan.”

”– Onnettomuus-teoria on uskottavin, sanoi Heitz, jonka mukaan 50 ihmistä selvittää palon syttymissyytä.”

”Heillä on edessään Heitzin mukaan pitkä ja monimutkainen urakka.”

TS otsikoi mitä sattuu, mutta tekstissä Reutersille uutiseen perustuen kerrotaan kuinka asiaa selvitetään, mutta todennäköisin arvio on tuo.

Ei tämä ole niin vaikeaa, jos lukee mitä kirjoitetaan.

Ilkka Huotari Vastaus kommenttiin #59

Niin, tässä oli kyse lähinnä siitä, kuinka varma voi tuosta teoriasta olla. Ei siitä, että etteikö sitä tutkittaisi.

Ensimmäiset arviothan tulivat jo silloin, kun tuli oli vasta alkanut. Silloin kerrottiin, että kyse on luultavasti onnettomuudesta.

Ilkka Huotari Vastaus kommenttiin #70
Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #70

Eihän ollut, vaan väitit palotutkinnan olevan valmis. Siteerasit vielä postauksessa minun alustustani.

Ilkka Huotari Vastaus kommenttiin #74

Vähän epätarkkaa kommunikointia, meni vähän tunteisiin tämä bloggaus ja tuli vastattua enemmän tunteella.

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

Harmi kun keksivät tälläisiä tyhmiä keksittyjä teorioita.. Muslimit pilaavat jo muutenkin oman maineensa, kun ilakoivat ynm. Tuosta palosta!!

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Huhuja on mahdotonta kieltää, eikä kuulukaan, koska ne ovat osa elämää, mutta valeuutisten levittämisen kitkemisessä yhtiöt tekevät varmasti parhaansa. Poliitikoilta ja toimittajilta voi myös penätä vastuuta heidän levittelemistään huhuista.

Käyttäjän MikkoRaatikainen1 kuva
Mikko Raatikainen

#22

Tai laitetaan ainakin verolle!

Ilkka Huotari

Mitä ihmettä nyt taas?

"Ensimmäisessä videossa katedraalin katolla näkyy epämääräinen hahmo, jonka välittömässä läheisyydessä syntyy kipinä."

Kyllä. Tai ainakin valonvälkähdyksiä.

"Kyseisen video kuvaushetkeä on mahdotonta jäljittää, eikä kukaan ole tullut esiin sen alkuperäisenä lähteen."

Ei ole mahdotonta jäljittää, ja alkuperäinen lähde on tuotu esiin. Kuvaushetki ja lähde tiedetään lähes varmasti (käytännössä varma, esim. archive.org on tallentanut osan näistä).

"Kaukaa kuvatusta videosta ei myöskään pysty sanomaan, onko kyseessä mies, nainen vai muun sukupuolinen."

Mitä sitten?

"Eikä varsinkaan sitä, millaisia vaatteita hänellä on yllään."

Mitä sitten?

Selvää on, että katolla oli joku/joitain, siellä käsiteltiin *mahdollisesti* jotain syttyvää. Tämä ei ole mikään valeuutinen, vaan aivan tosiasia.

En ymmärrä näitä syytöksiä "rasistisista valeuutisista". Aivan absurdia.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Lähes varmasti. Tuohan lähteet esiin. Metadatq tuosta videosta on kadonnut jo kauan sitten. Totta kai katolla on jossain vaiheessa ollut joku. Siellä on remontti käynnissä. Mitä sitten? Jos puhutaan arabiasuisesta miehestä katolla, niin on sillä melko paljon merkitystä väitteen kannalta.

Ilkka Huotari

Sekoitat videot. Tuosta, missä näkyy valonvälkähdyksiä, ei ole väitetty mitään arabiasuisesta.

Lähde on webbikamera täällä:
https://www.viewsurf.com/univers/ville/vue/10370-3...

Pari niistä videoista löytyy täältä:
https://web.archive.org/web/20190418032744/https:/...
https://web.archive.org/web/20190415182955/https:/...

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #37

Molemmat ovat esiintyneet samoissa yhteyksissä. Aivan kuten tekstissäkin mainitsin: kaksi videota.

Ilkka Huotari Vastaus kommenttiin #39

Videoita on enemmän, kuin kaksi. Kaksi videota oli jo tästä "arabiasuisesta".

Sen lisäksi kattoa, palon syttymispaikkaa, kuvaavia videoita, on useita.

Näissä webbikameran videoissa näkyy, kun katto on tulessa.

Ilkka Huotari Vastaus kommenttiin #37

Kellonaika siinä videossa, mistä nyt on puhe, oli 17.05, ja silloin katolla näkyi liikettä, sekä se valonvälkähdykset. https://www.youtube.com/watch?v=EgfYYMjpf1s

Siihen aikaan on katolla saattanut olla vielä työntekijöitä.

Tuo on ihan selvä fakta, että siellä on joku/joitain ollut, ja kauas, muutaman sadan metrin päähän näkyy aika voimakkaita välkähdyksiä. Mutta onko palo syttynyt tästä tai sytytetty tahallisesti, sitä ei voi tietää.

Palohan sai alkunsa suurinpiirtein juuri sieltä, missä ne hahmo/hahmot liikkuivat.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #40

Minulla itselläni kävi ensimmäisenä mielessä, että siellä on saattanut olla itäeurooppalainen työmies lainaamassa päivän päätteeksi vähän kuparia.

Ilkka Huotari Vastaus kommenttiin #42

Oletko sitä mieltä, että nämä videot eivät voi hyödyttää tutkinnassa?

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #43

Riippuu milloin ne on todellisuudessa otettu. Olen nähnyt vain yhden, enkä viitsi katsoa linkkaamiasi vasta kuin hotellilla, koska olen juuri nyt ulkomailla. Muslimia en noista kyllä saa millään ilveellä.

Ilkka Huotari Vastaus kommenttiin #44

Ei niistä katolla olevista näe hahmoja tarkkaan, sekin on aivan selvä.

Ainoastaan se on selvä, että siellä on joitain ihmisiä ollut klo 17.05. Sitä ei näe, keitä he ovat.

Ensimmäinen hälytys tuli 18.20.

Käyttäjän jockerantanen kuva
Jocke Rantanen Vastaus kommenttiin #42
Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #64

Rakenteet, koristeet ja kaiteet eivät.

Käyttäjän beige03 kuva
Risto Laine

Ainakin viranomaiset ovat saaneet videomateriaalia tutkittavaksi ja kyllä ne saa uniformut ja sen sellaiset selville ;).

Tilanteen olleen päällä, sain linkin France24 live lähtetykseen, jossa ihmiset olivat järkyttyneitä kansallisaarteen palosta.

Se mikä itseäni hiukan järkytti oli suuri muslimi osuus, joita liekit tuntuivat ilahduttavan tykkäyksien ja kommenttien perusteella. Tykkääjien ja kommenttien sekaan mahtui myös Liberaali hönöjä, joita liekit tuntuivat lämmittävän sydäntä.

Kertoo aika paljon ajastamme.

Käyttäjän KariHaapakangas kuva
Kari Haapakangas

Ihan vain ajatusleikkinä... millaista luulisit kommentoinnin olevan "tiettyjen piirien" nettikeskusteluissa, jos jokin merkittävä moskeijarakennus sattuisi palamaan.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Keitä nämä tietyt piirit ovat ja millaisia keskusteluja niissä käytäisiin? Minustakin on vastenmielistä ilakoida ranskalaisen symbolin ja kirkon palosta, vaikka olen ateisti ja vastustan kaikkia uskontoja.

Käyttäjän beige03 kuva
Risto Laine

Olen varma, että siellä iloitaan. Törmäsin tähän ilmiöön Euroopassa tapahtuvien terrori-iskujen johdosta, jolloin Live lähetyksissä kuva ruuduilla vilisi "peukkuja" ja tietyltä suunnalta valtoimenaan.

On ihan selvää, että valkoihoinen stalinistinen ongelmajäte ja hyödylliset hönö Liberaalit ovat puolensa valinneet tässä kulttuurisodassa. Heillä kun ei ole mitään kritisoitavaa kyseisestä uskonnosta.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen Vastaus kommenttiin #52

Edellisessä kommentissasi väitit nähneesi. Nyt olet varma, että "jossain" iloitaan.

Laine, osaatko kuinka hyvin ranskaa?

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Keitä nämä tietyt piirit ovat ja millaisia keskusteluja niissä käytäisiin?"

Nämä "tietyt piirit" ovat luonnollisesti samoja joita itse liitit tähän Notre Dame-keissiin, eli jos moskeija palaa niin Asikainen huutaisi perussuomalaisia vastuuseen.

Muslimilta paloi pitseria Tampereen keskustassa, ei mennyt kuin hetki kun kansanedustaja Päivi Lipponen masinoi mielenosoituksen perussuomaisia vastaan. Mielenosoitus peruuntui kun poliisi selvitti että muslimi oli itse polttanut pitseriansa vakuutuspetoksen takia.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Paitsi että en ole koskaan syyttänyt perussuomalaisia sellaisista jutuista, tai sanonut heidän olevan vastuussa yksittäisten kahjojen teoista. Montako kirjoitusta muuten kirjoitin muslimipitseriasta? En ainuttakaan. Ja jos Makkonen ei lopeta paskajauhamista, valehtelua ja henkilöön meneviä puheitaan, niin hän huutaa pian saamistaan banneista.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Paitsi että en ole koskaan syyttänyt perussuomalaisia sellaisista jutuista, tai sanonut heidän olevan vastuussa yksittäisten kahjojen teoista."

Kyse oli miten itse liityit kuin yleinen syyttäjä esittämään väitettä perussuomalaisten muslimivihasta johon he (yksi väitetty tapaus Twitterissä?) ovat syyllistyneet. Olet kuin pahainen koira perussuomalaisten kimpussa eikä sinulla ole mitään todistetta yleistää näkemystäsi, sama kuin kaikkia muslimeja syytettäisiin yhden tekemästä raiskauksesta. Anna bannit, tuollaisen vääristelijän blokeissa vain tahraan maineeni.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #56
Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #57

Et sentään laittanut kysymysmerkkiä perään.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #61

En kokenut sille tarvetta, koska täällä kommentoijien keskuudessa maineesi kyllä tunnetaan.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #62

"En kokenut sille tarvetta, koska täällä kommentoijien keskuudessa maineesi kyllä tunnetaan."

Sanoo vihervasemmiston anarkisti.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #65

Paitsi että en kannata vasemmistoa, vihreitä tai anarkiaa, enkä nykymuotoista maahanmuuttoa. Suhmurointia ja valheita minä silti vastustan. Lopeta jo hyvä mies itsesi nolaaminen. Sinä et tunne minua, etkä tiedä minusta yhtään mitään. Teet vain itsestäsi naurunalaisen.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #69

"Sinä et tunne minua, etkä tiedä minusta yhtään mitään. Teet vain itsestäsi naurunalaisen."

Sinä yrität tehdä perussuomalaisista naurunalaisen typerillä vääristelyilläsi ja siihen annan perustellun vastineeni. Sinulla ei ole mitäån perustetta syyttää perussuomalaisia tästä onettomuudesta vaikka siihen pyrit:

"Suomessa kyseinen väite levisi varsinkin maahanmuuttokriittisen väestön keskuudessa ja esimerkiksi perussuomalaisten....."

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #77

Yritän vielä viimeisen kerran. Tossavainen on esimerkki maahanmuuttokriittisestä. Eikö hän sinusta ole maahanmuuttokriittinen? Kyseinen väittämä leviää maahanmuuttokriittisten keskuudessa, joista Tossavainen on maahanmuuttokriittisenä esimerkki. Melko näkyvä sellainen. Tossavainen levitti kyseistä huhua. Maahanmuuttokriittinen Tossavainen. Avautuko nyt?

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen Vastaus kommenttiin #77

Kahden lauseen Makkonen pahoitti mielensä, kun Perussuomalainen ex-kansanedustaja twiittaa puutaheinää. Makkonen, mikset pura tuskaasi herra Tossavaiselle. Asikainen on Tossavaisen älyvapaiden twiittausten osalta täysin syytön.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

Valitettavasti Notre Damen tapaus sai hymyn huulille monille... mutta jokainen osannee googlettaa enkä ihan kaikkiin paikkoihin linkkaa.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Nyt epäillään, ettei palohälytysjärjestelmä toiminut:
https://edition.cnn.com/2019/04/20/europe/notre-da...

Tuollainen hälyttimien toimimattomuus sopisi ainakin tahallisuuteen, mutta voisihan se olla remppavahinko. Tässä siis olisi tupla tai tripla vahinko, kun vaikkapa hissikin oli rikki ja sytytti tulipalon.

Ei tässä kuitenkaan tahallisuutta ole vielä poissuljettukaan. Sytyttäjä ei kuitenkaan vaikuttaisi olevan mikään soihtumies.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Palo syttyi katolla ja rakennus on ydinkeskustassa. Vaikka kirkon palojärjestelmä ei olisi toiminut se kyllä havaittiin heti kun savua muodostui.
On siinäkin mukakristitty joka etsii epäilyttävyyksiä kirkosta kun kirkkoa kohtaa onnettomuus!

Käyttäjän jarmokanerva kuva
Jarmo Kanerva

-Otsikossa piti paikkaansa, että erilaiset salaliitto- ja teoriat vellovat nyt. Ja ihmisiä syytellään ihan mielivaltaisesti. Motiivina ilmeisesti mustamaalaus ja ilkeys ja juoniminen tms. Ja se sopii omiin arvoihin ja maailmankuvaan.
-Se, että on teoria ei tee asiaa vääräksi. Eikä oikeaksi. Vaikka olisi kyse salaliittoteoriasta. Tai tässä tapauksessa ihan ei-salaisesta teoriasta. Kun oli sota ulkomailla ja on uhattu ja on historiaa ja iskuja.

-FAKTA: Faktoija ei tiedä vielä kukaan. Kuitenkin netissä monet esiintyvät asiantuntijoina ja esittävät omia mieliteitä varmoina, jonka vain asioiden tuntemattomuus voi antaa.

-Tiedetään, että heti tyynnyteltiin ja julkisuteen kerrottiin, ettei kukaan tuhopolttaja sytyttänyt Notre Dame de Paris:ia. Se kun on tärkeä Eurooppalainen ja uskonnollinen sivistyksen saavutus ja ylpeyden aihe. Ja siihen iskeminen olisi vakava asia ja saattaisi saada ihmiset raivoihinsa tällaisesta sivistymättömyydestä.
-Tiedetään, ettei tuolle uutiselle ollut perustelua, koska ei ollut tietoa. Eli se saattoi olla 50 % varmuudella valeuutinen. 50 % tn. totta. (Tiedotuksessa sanottiin, ettei ole varmaa, ettei olisi tuhopoltto.) Asia julkistettiin ennen kuin palokunta oli paikalla tai asiaa oli edes tutkittu.

-Tällöin kaikki resurssit meni sammuttamiseen. Sammuttajia operoi oman henkensä kaupalla kirkon sisällä ja teki vesimuurin, ettei palo päässyt leviämään, jonka jälkeen olisi täystuho. Siellä ei priorisoitu todisteiden kasaamista. Sortumisvaaran takia ei ole paljoa käyty paikalla.
-Asiaa vielä tutkitaan. Ja ehkä julkisuuteen kerrotaan jotain. Jos uskalletaan.
-Kirkkoihin on Ranskassa tehty iskuja ja vandalismia. Yli sata. Yhdessä lähteessä puhutaan 875 kpl jossain ajassa ja yhdessä 45 kuukauden sisään. Tässä ei ole relevanttia tarkka luku.

-2-3 viikoa aikaisemmin tuhopolttaja poltti Pariisin 2 suurimman kirkon.
-2016 Notre Damin ulkopuolelta löytyi kaasupulloja autosta, jossa ei ollut tunnuksia. Ja löydettiin tekijät. Epäiltiin, että oli harjoiteltu iskua jonnekin. Epäiltiin myös maanalaista iskua jonnekin.
-Ajankohta oli kuin dramatioidusta teoksesta pääsiäisviikolla. Usein näissä iskuissa on ollut symboliikkaa.

-Edelleen saattaa olla että kyse oli vahinko. " Hei, Pomo. Sattui pikku haaveri. Hitsailin puukatolla vaikkei olisi saanut. Ja tiedettiin ettei saa. Hitsauskipinöitä oli. Notre Dame vähän kärähti. Positiivista on, että nyt saadaan isompi urakka. Jotain 20 vuotta."
--Miksei tätä ole kerrottu sitten julkkisuuteen?
https://www.youtube.com/watch?v=EgfYYMjpf1s

-Eurooppaa ja Notre Damia vastaan on tehty uhkauksia.

-Mistä tulee nyt tällainen salaliittoteoria, että äärioikeisto yrittää ilkeästi juonia juttuja... Ja nähdään taas niitä joka paikassa.

-Suomalainen silminnäkijä kertoi, että ensin kuului kaksi pamausta kuin tykillä olisi ammuttu. Sitten katolta tuli isot liekit.

-Yksi oma teoria olisi, että olisi kaksi kaasumäärä tai kaasupulloa tai pommia saatu räjäytettyä. Harvoin ne itsestään räjähtää samaan aikaan. Ja tulipallo nousee ylös ja katon läpi. Sopisi mitä tapahtui. Ja puurakenteet syttyi. Tällöin jossain on pullot tai letkut millä johdettu. Jos joku olisi pullot tiputtanut niin luultavasti tiedettäisiin kuka.
Kylmänä nestekaasuseos on raskaampaa kuin ilma ja jää alas.
Lasimaalauksista saattaisi päätellä onko sisllä jokin iso räjähdys tai paineaalto. Luin, että isot olisikin ehjiä. Niiden halkaisija on n 11m.
Palokaasuja syntyy myös tulipalossa, jotka voivat syttyä. Mutta alhaalla pitäisi olla mistä ne tulee. Ja suuria määriä.

Käyttäjän antsu1 kuva
Antero Metso

Oliskohan seuraava valeuutinen sellainen, että katedraalin remontointiin oli todennäköisesti valittu EU:n kilpailutuslainsäädännön mukaisesti halvimman tarjouksen tehnyt yritys? Ruton katedraali kesti. Hitlerin katedraali kesti. Ranskan suuren vallankumouksen katedraali kesti. EU:n byrokratiaa se ei sitten enää kestänytkään.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Juu aika hyvin luonnehdit valeuutista. Varsinkin toi ruton kestäminen kun on kysymys rakennuksesta.
Noi sitten uppoavat.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset