Näkökulma: Rasistiset valeuutiset vellovat Notre Damen ympärillä

Historiallisen Notre Damen katedraalin palo on järkyttänyt syvästi ranskalaisia ja koko Eurooppaa. Katedraalin täydellinen tuhoutuminen oli Ranskan varasisäministeri Laurent Nunezin mukaan vain puolesta tunnista tai jopa vielä lyhyemmästä ajasta kiinni.

Katedraalin keskitorni luhistui palon myötä, mutta kuuluisat kellotornit saatiin pelastettua. Tämän hetkisten arvioiden mukaan viranomaiset epäilevät, että tulipalo liittyy kirkon katolla tehtyihin remonttitöihin, mutta tämä ei ole estänyt erilaisten valeuutisten leviämistä.

Katedraalin savu oli tuskin ehtinyt edes hälvetä, kun äärioikeistoon yhdistetyt mielipidevaikuttajat ja salaliittoteoreetikot aloittivat valeuutisten pommittamisensa. 

Kaikista villeimpien teorioiden mukaan Ranskan presidentti Emmanuel Macron olisi itse sytyttänyt katedraalin tuleen ja väittävätpä jotkut nähneensä Jeesuksenkin liekkien lomassa.

TÄMÄN HETKISTEN tietojen mukaan ensimmäiset valeuutiset lähtivät liikkeelle huhtikuussa perustetuilta CNN:n ja Fox Newsin parodiatileiltä, jotka julistivat Twitterissä katedraalin palon olevan terroristinen teko ja tuhopoltto. Yhteisöpalvelu Twitter reagoi valeuutisiin poistamalla kyseiset tilit, mutta siemen oli ehditty kylvää.

Hyvin pian tämän jälkeen sosiaalinen media täyttyi erilaisista teorioista, joiden mukaan katedraalin kattotasanteella olisi nähty palon aikaan hiippailemassa arabiasuinen mies

Suomessa kyseinen väite levisi varsinkin maahanmuuttokriittisen väestön keskuudessa ja esimerkiksi perussuomalaisten entinen kansanedustaja ja Ylen hallintoneuvostossakin istunut Reijo Tossavainen puhui epäilyistään Twitterissä.

TÄLLÄ HETKELLÄ netissä leviää kaksi valeuutista, joiden pyrkimyksenä on syyllistää muslimeita katedraalin palosta ja kasvattaa eripuraa sekä jännitteitä eri väestöryhmien kesken. 

Ensimmäisessä videossa katedraalin katolla näkyy epämääräinen hahmo, jonka välittömässä läheisyydessä syntyy kipinä. Kyseisen video kuvaushetkeä on mahdotonta jäljittää, eikä kukaan ole tullut esiin sen alkuperäisenä lähteen.

Kaukaa kuvatusta videosta ei myöskään pysty sanomaan, onko kyseessä mies, nainen vai muun sukupuolinen. Eikä varsinkaan sitä, millaisia vaatteita hänellä on yllään.

TOISESSA VALEUUTISENA leviävässä videossa näkyy, kuinka epämääräinen hahmo liikkuskelee katedraalin kattotasanteella. Taustalla näkyy katedraalin torneja piiskaavat liekit. Pienen selvittelyn jälkeen videoklipin alkuperäksi varmistui uutiskanava CNBC:n kolmen tunnin mittainen live-lähetys.

CNBC:n lähetyksessä tosin ei ollut ainuttakaan muslimien perinneasusteeseen pukeutunutta miestä, vaan kattotasanteella liiskuskeli noin 42 minuutin kohdalla rohkea palomies, jota seurasi perässä useita muita rohkeita palomiehiä. Sammutustyöt olivat tuossa vaiheessa jo hyvin käynnissä.

YouTubeen ladatussa, muslimeita syyttävässä videossa palomiehen hahmo näyttää sumealta ja hänen uniformuaan on lähes mahdotonta tunnistaa. Sitä on selvästikin manipuloitu, sumennettu ja rajattu, jotta mielikuvitukselle jäisi mahdollisimman paljon tilaa.

Tämä kaikki on tehty harkiten.

masik
Sitoutumaton Helsinki

Kolarista ponnistanut puuhamies. Mielipiteet ovat omiani, eivätkä ne edusta organisaatioita, joissa toimin.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu