Asikainen Martti Se olen vain minä puhumassa puuta heinää.

Näkökulma: Totuttua roisimpi vaalitemppu

  • kuva: tuntematon
    kuva: tuntematon

Monet varmasti hieraisivat aamulla silmiään, kun he kuulivat hallituksen eronneen. Piti sitten vielä tällainenkin teatteri tähän loppuun järjestää. Me permannolla istuneet pääsimme näkemään koko draaman kaaren. Siksi toteankin täältä Puheenvuorosta tuttua Ville Ylitaloa lainaten, että suuri ruorimies pakeni ensimmäisenä veneestä, jossa hän sanoi aikaisemmin meidän kaikkien olevan. 

Tappi irtosi sittenkin. Ja vaikka jotkut yrittivätkin sormi sinisenä sitä paikata, niin eihän se piru enää pitänyt. Ei se koskaan pidä. Yhteiset talkoot on nyt sitten virallisesti ohitse ja yhteinen kassa jaettu. Talkooeväätkin syötiin pienemmällä porukalla talkooväen ahertaessa. Pena sen siinä keksi ihan viime metreillä. Talkooeväiden syömisen.

PUHUN NYT tietystikin pääministeri Juha Sipilästä (kesk.) ja hänen aamuisesta vierailustaan tasavallan presidentti Sauli Niinistön luona. Pääministerimme jätti siinä kampaviinerin ja aamukahvin ohessa myös valtioneuvoston eropyynnön. Ja erohan myös myönnettiin. Siitä se sitten lähti.  Lehdet täyttyivät ja pursuilivat otsikoista, joissa spekuloitiin tulevilla tapahtumilla. Lehdet ovat lehtiä ja paniikki myy hyvin. Jokaisen olisi ehkä hyvä vetää välillä vähän henkeä. Vaaleihin kun ei ole enää kuin sen viisi viikkoa. Ennenaikaisia vaaleja ei todellakaan ole tulossa, vaikka sitä kuinka huudeltaisiin. Poliitikot keskittyvät pelkästään vaalitaisteluun.

Presidentti Niinistö pyysi valtioneuvostoa jatkamaan toimitusministeristönä ja sen he varmasti tulevat myös tekemään, vaikka keskustan äänenkantaja Suomenmaa otsikoikin eropyynnön olevan yllätyskäänne. Ei tässä silti mikään kääntynyt. Käytännössähän valtioneuvoston eroaminen tarkoittaa vain sitä, että hallitus siirtyi valtioneuvostosta toimitusministeristöksi viikon etuajassa. Se olisi tapahtunut joka tapauksessa viikon päästä. Pahemmilta vahingoilta siis säästyttiin.

Myöskään tehtäväkuva ei ole juurikaan muuttunut. Palkka juoksee edelleen entiseen malliin ja töitä hoidellaan tarvittaessa vasemmalla kädellä. Heillekin tärkeintä on tulevat eduskuntavaalit. Vaalien jälkeen Suomeen muodostuu uusi hallitus ja siinä vaiheessa vanha saa väistyä. Siinä mielessä pääministerin eropyyntö ei ollut oikeastaan mitään muuta kuin hieman totuttua roisimpi vaalitemppu. Sellainen vaalitempaus vailla vertaa. Sipilä olisi voinut tehdä historiaa olemalla ensimmäinen pääministeri sitten demareiden Paavo Lipposen, joka hoitaa koko kautensa kunnialla loppuun asti. Edellisestä kerrasta alkaa kuitenkin olemaan jo kuusitoista vuotta. Eikä se jäänyt kuin viikosta kiinni. 

Mutta eipä tehnyt pääministeri niin. Sen sijaan hän esitteli mieluummin oululaisessa Kalevassa edesmenneen poikansa lapsuusajan piirustuksia, jotka kulkevat kuulemma aina hänen mukanaan.  Suurin aarre. En minä sitä kiellä. Lapsen menettäminen on varmasti hirveintä, mitä miehelle vain voi tapahtua. Silti tulee ensimmäisenä mieleen, että hellämieliset piirustukset herättävät äänestäjissä tunteita. Ja kuten varmasti monet tietävätkin, niin tunteet ovat päivä päivältä tärkeämmässä roolissa, kun puhutaan onnistuneesta vaalikampanjasta. Sipilästä kertova juttukin ilmestyi sopivasti samana päivänä, kun hän vei eropaperinsa presidentille. Pitkään ei olisi enää tarvinnut sinnitellä, mutta vaalit kai pakottivat toimimaan.

Toisaalta eipä viedä mieheltä kaikkea kunniaa, jos kunnia hänelle kuuluu. Eräänlainen ennätys se oli tämäkin hallituskausi. Hallituksen edellisestä kaatumisesta nimittäin on kulunut 40 vuotta. Se oli ennen minun syntymääni. Tuolloin SDP:n Kalevi Sorsan johtamasta hallituksesta lähti SKDL, joka vastusti puolustusmäärärahojen korottamista. Sorsan on usein kerrottu olleen ihan kelpo kaveri, mutta tiedä tuosta sitten. Politiikka oli silloin niin kovin toisenlaista. Ei ollut somea, mitä seurata. Kohujakin melko vähän.

KESKUSTAN EDUSKUNTARYHMÄN puheenjohtaja Antti Kaikkosen mukaan Sipilä jätti eropyyntönsä, koska sotea ei saada enää tällä hallituskaudella maaliin. Jos joku kysyisi, että mitä tarkoittaa poliittinen vastuu, niin tämä on hänen mukaan siitä malliesimerkki. Ja melkoinen esimerkkihän tämä tietysti onkin. Hajottaa nyt koko hallitus pelkästään sen vuoksi, että vihreät ja perussuomalaiset ovat kiilaamassa kannatuksessa keskustan edelle. Enhän minä voi tietää, mitä Kaikkonen poliittisella vastuulla tarkoittaa, mutta tunnustan käsittäneeni sen aina hieman toisin. Ehkä politiikka ja vastuu ei kuljekaan enää käsikynkkää.

Lehtien mukaan eduskunnan päätäntävallan ohitse kepposteltu soten valinnanvapauskokeilu on maksanut tähän mennessä jo satoja miljoonia euroja. Jotkut puhuvat parista sadasta miljoonasta. Se on melko paljon rahaa. Suunnilleen saman verran kuin hoitajamitoituksen nostamisen hintalappu olisi ollut. Samaan syssyyn on hyvä pohtia myös sitä, millaiseen nurkkaan kaatuneen uudistuksen pakkonaittaminen on ajanut talouksiensa kanssa klovnin lailla trapetsitaitelevan kuntapuolen, joka on paniikissa joutunut myymään ja ulkoistamaan hoivapalvelujaan pikavauhtia yksityiselle sektorille. Jos tämä on sitä usein mainittua poliittista vastuuta, niin minun puolesta Sipilä ja Kaikkonen saavat pitää sen ihan itsellään. 

TAUSTALLA VAIKUTTAA tietysti myös siniset, joiden kannatus ei ole puolueen johdon ruusuntuoksuisista puheista huolimatta ottanut kipinää alleen. Heidän sote-rivinsähän alkoivat rakoilemaan jo ennen hallituksen eroa. Todennäköisesti vielä enemmän, kun ulkoministeri Timo Soini ilmoitti viimeisellä mahdollisella hetkellä, ettei hän lähdekään enää leikkiin mukaan. Soini kertoi parhaiden päiviensä olevan vielä edessäpäin, enkä epäile hänen sanojaan lainkaan, mutta väkisinkin tässä vähän miettii, että miten sitten käy niiden niiden muiden, jotka uhrasivat tulevaisuutensa hänen ministeripestinsä tähden. Tuskin kokoomuksellakaan sentään ihan kaikille on paikkoja uhrattavaksi. Rajansa kaikella.

Siksipä minä en ihmettelisikään yhtään, jos sote-uudistus olisi alkanut maistumaan joistakin hapansilakalle. Siniseen tulevaisuuteen loikanneet kansanedustajat tuskin halusivat uhrata viimeisiä kannatusrippeitään kokoomuksen hankkeeseen, kun kerran suuri johtajakin hyppäsi jo kelkasta. Siinä ei yksinkertaisesti vain ole mitään järkeä, vaikka Simon Elo ja Sampo Terho kehuisivatkin kilpaa entisen oppi-isänsä poliittisia saavutuksia. Kehut ovat halpoja. Ehkä Soini ei uskaltanut enää lähteä testaamaan kannatustaan kansan parissa. Ehkä hän on tottunut voittamaan, eikä hän osaa yhtään hävitä. Timolla taisi olla ensimmäistä kertaa koko hänen 40 vuotta kestäneen poliittisen uransa aikana jotain hävittävää. 

ELON MUKAAN Soinin tarina eduskunnassa on tullut päätökseen, mutta mikään tie ei todellisuudessa pääty. Elämä on kuulemma matka täynnä mahdollisuuksia ja tie vain jatkuu jatkumistaan. Ja onhan se vähän näinkin. Tie jatkuu jatkumistaan. Terhon ja puolustusministeri Jussi Niinistön tiet kulkevat varmaan kokoomukseen ja Elon oma tie vie Alepan kassalle. Sen verran monta siltaa hän on takanaan polttanut, ettei tästä maasta pitäisi enää kovin montaa puoluetta löytyä kokeiltavaksi. Mutta onneksi voi aina peruuttaa Paavo Väyrysen ja Ilja Janitskin tähtiliikkeeseen. Sinne varmasti mahtuu. Kuolleiden poliitikkojen seuraan. Elo voi yrittää Uudeltamaalta sisään yhdessä kohupoliitikko Börje Börgelssonin kanssa.

Ehkä tästä koko tilanteesta teki entistä irvokkaamman se, että samaan aikaan entinen pääministeri Alexander Stubb (kok.), joka muuten peri paikkansa Euroopan komissioon pääministerin pallilta loikanneelta Jyrki Kataiselta, kehui twiiteissään politiikan jättävää Soinia sanansa mittaiseksi mieheksi. Soinin sanaan on kuulemma voinut aina luottaa. Se oli kuulemma Juudas, ei Soini, joka meni ja hirtti itsensä. Luulen tosin, että jos lähtisin julistamaan perussuomalaisten makkarakojuille Soinin olevan sanansa mittainen mies, niin saisin siellä selkääni. Saattaisin myös ansaita sen. Puolueen parin vuoden takainen hajoaminen tuskin on unohtunut keneltäkään.

Eikä muuten ole myöskään pääministerin eromatka presidentin luokse. Palkitun toimittaja Lauri Nurmen mukaan Mäntyniemen herra ei tykännyt yhtään hänen kesäteatteristaan. Totinen mies. Joka tapauksessa sanansa mittaisen miehen johdolla siniset räätälöivät maamme poliittisen historian merkillisimmän takinkäännön, jossa laskettiin luikuria aivan viimeisimpiin haastatteluihin asti. Jopa perussuomalaisia vastustavat tahot pitivät peräkonttitempausta mauttomana. Mennä nyt puku päällä peräkonttiin. Tule pois sieltä,Samuli Elovaara. Toimittajatkin menivät jo kotiin.

VIIME PÄIVIEN kenties surullisin esimerkki saatiin kuitenkin eilen, kun eduskunnan puhemies Paula Risikko (kok.) sanoi polleasti, että Arkadianmäellä on rikottu jotain pyhää. Sanoillaan hän viittasi taannoiseen mielenosoitukseen, jossa Greenpeacen haalareihin pukeutuneet mielenosoittajat kiipesivät eduskuntatalon pylväisiin. Kehtasivatkin. Työkaverini Eemeli Sarka naureskelikin netissä Risikon lausunnolle, jonka mukaan eduskunnalla on nollatoleranssi häirinnälle ja Greenpeacen banderollin ripustaminen ylitti nyt rajan. 

Sarka muistutti minua siitä, miten raja ei kuitenkaan ylittynyt esimerkiksi Teuvo Hakkaraisen (ps.) rikkoessa lakia pikkujouluissa ja tullessaan tuomituksi pahoinpitelystä sekä seksuaalisesta ahdistelusta. Henkilökohtainen koskemattomuus ei ilmeisesti ole pyhää. Tai kun Tom Packalén (ps.) ja Jani Toivola (vihr.) ajelivat hupireissujaan eduskunnan taksikortti vinkuen. Pataässä tuli tutuksi. Raja ei rikkoutunut myöskään silloin, kun eduskunnan jättävät konkarikansanedustajat Sirkka-Liisa Anttila (kesk.) ja Pertti Salolainen (kok.) panivat kansanedustajien sopeutumiseläkettä koskevan aloitteen pöydälle, ettei sitä ehdittäisi käsitellä ennen heidän lähtöään, tai kun Eero Lehti (kok.) nukkui suorassa lähetyksessä. Silloin eivät menneet rajat rikki. Risikko on silti aivan oikeassa. Jotain pyhää on kieltämättä mennyt rikki. Nimittäin politiikka.

AAMUINEN HALLITUKSEN hajoaminen on kuin kirsikka kakun päällä. Viimeistään se osoitti politiikan olevan rikki. Politiikasta on tullut epäluotettavaa ja vastenmielistä. Ennen kaikkea lyhytnäköistä. Politiikka on kuin sisällä oleva kuollut kaksonen. Sipilän hallitus ei ole yksin syyllinen politiikan rikkoutumiseen, mutta selvästikään hän ei sitä myöskään korjannut. Tänään kuollut hallitus on yrittänyt rikkoa perustuslakia lukemattomia kertoja sote-esityksillään. Se on haukkunut asiantuntijat ja tehnyt päätöksiä eduskunnan ohitse. Järjestänyt kavereilleen lahjavirtoja ja myyynyt valtion omaisuutta, jotta saataisiin kasvatettua pääministerin hallinnoiman kehitysyhtiön pottia. Käytännössä pääministerille luotiin 2,4 miljardin potti, jota hän voisi holvailla rahoja eduskunnan vallan ohitse.

Joidenkin mukaan myös julkisuus- ja arkistolakeja on rikottu, kun eduskunta laittoi vierailijalistansa silppuriin. Se ei ole rahvaan asia tietää, kenen kanssa poliitikot käyvät riiuulla. Myös vaalilupaukset ovat ilkeitä. Sipilän hallituksen kohdalla ne menivät jo hallituksen alkutaipaleella viemäristä alas - koulutuslupaukset, eriarvoisuuskehityksen pysäyttäminen, perheellisten ihmisten elämän helpottaminen, viemäristä alas ihan kaikki. Tunnustan teille nyt tässä kritisoineeni Sipilän hallitusta lukemattomia kertoja, mutta samalla tunnustan arvostaneeni sitä aina yhden asian vuoksi:  hallitus oli jossain määrin toimintakykyinen. Tai niin luulin.

SAMAA EI VOI sanoa tänään eronnutta hallitusta edeltäneestä sixpäkistä, joka oli toimiessaan niin sekava, että se äänesti jopa omia aloitteitaan nurin. Ihan oikeasti äänesti. Tosinaan minä herään vieläkin öisin huutaen, kun mieleeni palaa kaikki se epäjohdonmukaisuus ja saamattomuus, mitä he tahoillaan edustivat. Syöksivät penteleet suomalaiset poliittiseen apatiaan. Heidän tekojensa vuoksi me saimme odottaa orastavan talouskasvu alkua paljon pidempään kuin muut eurooppalaiset. Toisaalta väärässähän minä näköjään olin Sipilänkin suhteen. Samaa vanhaa, mutta eri käärepapereissa.

Lopulta taisikin käydä niin, että Sipilän hallitus lakeijoineen syöksi suomalaiset entistä syvemmälle apatian uumeniin.  Seuraavien vaalien äänestysprosentti olisi todennäköisesti historiallisen matala,  jos hallitus ei olisi rokottanut niin rajusti eläkeläisiä, palkansaajia ja vähäosaisia. Joku kyseli minulta tuossa tänään, että mikä tulee olemaan pääministeri Juha Sipilän poliittinen perintö. Enhän minä sitä voi tietää, eikä se oikeastaan enää edes kiinnosta. Kuulemma leikkasi ehkä liikaa vuonna 2015. Tai niin hän itse ainakin sanoi. Mutta kukapa noita vanhoja muistelisi? Sitä tikulla silmään.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

17Suosittele

17 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (48 kommenttia)

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Ihan tyylikäs lähtö, sanoisin. Yritti viimeiseen asti ja kun todellinen seinä tuli vastaan veti omat johtopäätöksensä (kuten oli luvannut moneen kertaan).

Toisin kuin uutisoidaan: sote ei kuitenkaan kaatunut mihinkään. Homma jatkuu seuraavan hallituksen päänvaivaksi. Itse olen tyytyväinen siihen, että kokoomus sai, edes mutkan kautta, nokkiinsa. Valinnanvapaushan taisi olla sittenkin se pahin kanto kaskessa.

Maakuntamalli pysynee esillä jossain muodossa (5-10 maakuntaa). Ahvenanmaan, Kainuun ja Etelä-Karjalan (Eksote) kokemukset todistavat, että se taitaa olla sopivin malli jatkokehitykselle, joka läpäisi myös perusvaliokunnan kriittisen tarkastelun.

Ellei, niin Antti Rinne saa aloittaa aivan alusta (vaikkapa taas Maria Guzenina-Richardsonin kanssa) kunhan vaan muistaa, ettei valtiota johdeta kuin ammattiyhdistystä...

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Puhtaasti vaalilähtö. Turhaa dramatiikkaa piti vielä ottaa mukaan.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

"Happamia, sanoi kettu pihlajanmarjoista"....Minusta Janne on paljon lähempänä totuutta:

http://jannesalonen11.puheenvuoro.uusisuomi.fi/271...

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren Vastaus kommenttiin #3

Tai sitten ei.

https://www.iltalehti.fi/iltvuutiset/a/6884a65f-e7...

Iltalehden politiikan toimittajien analyysi hallituksen erosta: ”Sipilä on laskenut sen varaan, että tästä saadaan uutta lähtöä”
Tänään klo 14:32
Hallituksen ero ja soten kaatuminen on haaste myös oppositiopuolueille.
Iltalehden politiikan toimittaja Mika Koskinen ja politiikan toimituksen esimies Juha Ristamäki analysoivat, mitä sote-uudistuksen ja hallituksen kaatuminen merkitsee.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Turhaa tai ei, niin Sipilä sanoi itsekin suoraan, että kyse oli periaatteesta. Hän oli sanonut "tulos tai ulos" ja yritti loppuun saakka. Kun tie nousi pystyyn, teki kuten oli luvannut.

Mielikuvallisesti hän tuli nyt alleviivanneeksi epäonnistumisensa hallituksen kahden "tärkeimmän" projektin loppuun saattamisessa. En oikein tiedä miten se olisi erityisen hyvää PR:ää?

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren Vastaus kommenttiin #5

Edes tällä höpöpalstalla tuskin niin naivia ihmistä löytyy joka uskoo tulukset ulos - selitykseen. Asia taitaa olla hieman moniselitteisempi.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen Vastaus kommenttiin #5

"Sipilä sanoi itsekin suoraan, että kyse oli periaatteesta. Hän oli sanonut "tulos tai ulos" ja yritti loppuun saakka. Kun tie nousi pystyyn, teki kuten oli luvannut."

Härän paskaa vai oliko se se hienosti sanottuna bullshit. Tuon miehen teot on moneen kertaan punnittu.

Ei sotella ainakaan ollut mahdollisuuksia menestymiseen aikaisemmimminkaan. Ja kun gallupit Kepun jatkuvasta syöksylaskusta tulivat, oli tulos sitten tuossa. Ei lähelläkään Suomen ja suomalaisten etua. Tekisi mieli sanoa paljon pahemmin, mutta jätetään nyt... voihan tyhmyyskin olla hallituksen toimilla takana, ja sen sentään voin antaa anteeksi.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #5

Tuolla on varmasti tosi paljon merkitystä, kun lopettaa viikon verran ennen virkakauden loppumista. Sanansa mittainen mies. Ulos lähti, vaikka hoitaakin virkaansa seuraavan hallitukseen saakka. Minusta tämä hänen symbolinen eleensä olisi toiminut vahvemmin, jos hän olisi laskenut harteillaan lepäävän viitan ja jättänyt samalla keskustan puheenjohtajuuden. Nyt se vaikuttaa ennen kaikkea vaalitemppu.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #9

Oikeassa olet, se olisi ollut todellinen tulos tai ulos -toimintatapa.

En ole kuitenkaan ihan varma tiedätkö mitä periaatekysymyksellä tarkoitetaan. Miksi jäjellä olevalla virkakauden pituudella olisi merkitystä, jos kyse oli periaatteesta?

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen Vastaus kommenttiin #15

Kyse voi olla myös luottamuksesta. En ole lainkaan varma onko Sipilällä enää periaatteita. Ainakaan suomalaisia hyödyttäviä periaatteita.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #5

Mielikuvallisesti Sipilä profiloitui ”sanansa mittaiseksi mieheksi”.

Milloin tämä olisi huonoa PR:ää ?

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren Vastaus kommenttiin #10

Valitut kepulit kokoontuivat aiheen ympärillä kabinettiin viime illalla. Jos nyt kuitenkin mietittiin vaikutuksia vaalikamppailuun, mitä jos Sipilä vaihtuu lennosta Saarikkoon tms tms tai sitten kaikki moinen on myyttiä ja Juha siellä kiljaisi "Tulos tai Ulos!" jota kaikki peesasivat että jees osaa mies upeasti kantaa vastuuta ...

https://www.is.fi/politiikka/art-2000006027823.html

IS:n tietojen mukaan kymmenkunta keskustan ministeriä ja muuta jäsentä piti pääministeri Juha Sipilän kanssa eilen torstaina yöllisen kokouksen, jossa se päätyi ratkaisuun jättää hallitukselle eropyyntö.

Kokouksessa käytiin läpi ”keskustan omaa tilannearviota”, eikä paikalla ollut muiden hallituspuolueiden jäseniä.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #10

Ehkä sinulle profiloitui sanansa mittaiseksi. Minulla jäi päällimmäiseksi mielikuva miehestä, joka ei suoriutunut tehtävästään.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #14

Fair enough. Tai niin kuin suomalaisittain sanottaisiin, tarpeeksi reilua. En silti teilaisi häntä epäonnistuneeksi vätykseksi. Sipilän hallitus sai luotua positiivista turbulenssia talouteemme. Muut kärkihankkeet menivät sitten vähän toisin.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #14

Kyllä Sipilä olisi suoriutunut tehtävästään, jos olisi saanut diktaattorin valtuudet tai jos Suomen perustuslakia olisi eduskunnassa tulkittu väljemmin.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #18

Jos lehmällä olisi siivet...

Sama perustuslaki oli voimassa kun hallitusohjelma kirjoitettiin. Lisäksi siellä valiokunnassa on näillä sankareilla enemmistö. No, parempi näin että he ymmärsivät että heidän kuuluu toimia niin kuin on oikein, eikä niin kuin on poliittisesti tarkoituksenmukaista. Olisiko ehkö kannattanut valmistelun kuluessa jo tarkistaa ainakin omien valiokuntalaisten näkemykset?

Ehkä Sipilän olisikin pitänyt noudattaa ruotsalaista liikejohtamista...

Käyttäjän SeppoPajunen kuva
Seppo Pajunen Vastaus kommenttiin #18

Kunnon yrittäjä kiroaa aina(paitsi jos on uskovainen) kaikenlaista byrokratiaa ja kaikenlaisia byrokraatteja, kuten perustuslakitalebaneja, kaiken maailman dosentteja ja muita, fantastisia bisneksiä jarruttavia jarrumiehiä.
- Yksityisen puolen vapailla markkinoilla, kuten esim. hoiva-ja päiväbisneksissä mennään joskus sieltä missä aita on matalin-jopa harmaalle alueelle, jotta bisneksistä saadaan maximituotto!

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #5

"Analyysi: Tulos tai ulos – Sipilällä ei ollut enää mitään menetettävää

Pääministeri Juha Sipilän päätös on keskustan viimeinen epätoivoinen yritys välttyä karmaisevalta vaalitappiolta, kirjoittaa politiikan toimittaja Matti Koivisto."

https://yle.fi/uutiset/3-10679393

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Jos pohtii poliittista apatiaa ja äänestysaktiivisuutta, niin jopa minulla politiikkanarkkarina alkaa loppumaan kiinnostus tätä teatteria kohtaan.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Minusta on vuorostaan hyvin kiinnostavaa seurata teatraalista närkästystä vaalitempuista ym. Jatkakaa.

Lainaus Jannen hauskasta blogista: "Äänestys pidettiin 8.2.2019. Jos hallitus olisi kaatunut sen myötä, se olisi ollut oppositiopuolueiden mieleen. Sote suunnitellusti olisi kuopattu. Tässä tapauksessa hallitus tosin olisi jatkanut toimitusministeriöstönä vaalikauden loppuun. Kun hallitus erosi neljä viikkoa myöhemmin, se on härski vaalitemppu ja vastuunpakoilua".

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren Vastaus kommenttiin #17

Siitä että oppositio tehtailee välikysymyksiä voi olla montaa mieltä mutta se kuuluu meidän edustuksellisen demokratiamme piirteisiin. Nehän eivät mene ikinä läpi koska ryhmäkuri mutta tuovat aiheen hetkeksi esiin. Tällä ei vain ole mitään tekemistä sen kanssa että trion yksi jäsen erottaa hallituksen itse omista intresseistään. Eli ko. blogi on taattua puheenvuoro kamaa jossa on menty ohi aiheen ja sovitetaan neliötä kolmioon. (Lisäksi koska ko. blogi on siis roskaa on se näköjään myös puheenvuoron normien mukaan karusellikamaa)

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #17

Murhalla ja itsemurhalla on suuri ero vaikka lopputulos onkin sama.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Ei unohdeta myöskään sitä, että kuinka Sipilä yritti kertoa: https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/273603-sipilan-ka...

Sitähän ei uskonut kukaan, kun olisi pitänyt esittää todisteita, että on oikeasti ollut soitettu.

Ihan samanlaista kuin mitä oli aiemmin, kun asiasta huhuttiin hallituksen purkamisesta ja Sipilä oli lentokoneella matkustamassa ja teki U-käännöksen ja tämä käsikirjoitus oli tiedossa 2 viikkoa ennen tapahtumaa.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/273603-sipilan-ka...

EU:sta joku soitti, ehkä. Oli asiaakin ja asia oli että älkää ottako meihin yhteyttä. Kai tuohon voi uskoa tai olla uskomatta. Mikäli uskoo, niin kai se oli niin vaikutusvaltainen taho että kepunkin oksat pois. Nyt tosin, mitä väliä...
En ostaisi Sipilältä käytettyä autoa ilman kunnollista tarkistusta..... Kunnolliset tarkistukset eivät ole olleet viime hallituksen bravuurialuetta.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Oululaistoimittaja Jussi Korhonen totesi tuosta hauskasti:

"Keskustan äänenkantaja Suomenmaa kertoo, että Talouselämä ja Uusi Suomi ovat kertoneet, että pääministeri Juha Sipilän kansliasta on kerrottu, että Suomen Euroopan unionin edustuston pysyvä edustaja Marja Rislakki on kertonut, että tanskalaisen kilpailukykykomissaari Margrethe Vestagerin kabinettipäällikkö Ditte Juul-Jørgensen on kertonut, että Euroopan unionin komissio ei halua Suomelta oikeusvarmuusilmoitusta sotesta."

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Nyt on tulossa sotevaalit ja vaalikarja on kovin riippuvaista verovaroin ylläpidetysitä palveluista, joten sepä siitä.

Kunhan niitä maksajia vain riittäisi mummojen hoitoon v. 2030 ?

Ja aivan varmasti Rinteen hallituksen toimin maan investoinnit, yksityisrahoitteisten työpaikkojen, kuten myös viennin arvot lyövät läpi katosta jo ennen kesäkuuta.

Sipilä on paras pääministeri vuosikymmeniin niissä olosuhteissa missä oli.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Eiköhän se hoiva makseta silloinkin pääosin eläkkeistä, jotka menevät hoitoon lähes kokonaisuudessaan. Huoli eläkepommista on melko kulunut. Se juna meni jo vuosia sitten. Sitä paitsi eläkerahastoissa on noin 200 miljardia jemmassa pommia varten.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Saa nähdä miettikö Sipilä tämän loppuun asti. Eron kautta merkittävämmästi hankalammaksi tuli monien vielä pöydällä olevien asioiden hyväksyntä.

Eläinsuojelulaki on hyväksymättä ja moni taho toivookin sen kaatuvan, sillä Keskusta on vesittänyt sen aiemmin valmistellusta. Muutama eläinsuojelujärjestö on jo asiasta puhunut. Tämä lienee Keskustalle huono asia, mutta eläintensuojelulle hyvä. Luulisin ettei osa kokoomuslaisistakaan kannata tätä lakia ja nyt paine äänestää puolesta lienee vähentynyt.

Ns toisiolaki on käsittelyssä, jossa toteutuisi terveystietojen luovuttaminen mm yrityksille. Yksilönsuoja ja yksityisyyden kannalta tämä on myös todella kyseenalainen hanke, mutta hallitus on halunnut tehdä terveystiedoiista kauppatavaraa. Tähän mm liittyy kepun kansanedustajan lupaus sataprosenttisesta tietosuojasta... Jota ei ole olemassaskaan.

Näitä laiesityksiä on varmaan muitakin. Monihan kaatuu nyt jo siksi, että maakuntaa ei tule eli esim Elyjen hommia ja kasvuhallinnon palveluja ei voi siirtää ja yksityistää siellä, mitä ei ole tulossa. Moni alkiesitys on jo lähtenyt siitä, että maakunnat tulevat.

Lisäksi vakiintuneen käytännön mukaan eron jälkeen toimitusministeristön ei pitäisi tehdä merkittäviä poliittisia nimityksiä.

Hallitus on pyrkinyt etuajassa nimittämään ainakin Maanmittaushallituksen johtajan, Business Finlandin toimitusjohtajan sekä sote-kansliapäällikön viisivuotiskausiksi vaikka edeltäjät lopettavat vasta syys-lokakuussa tänä vuonna. Myös muistaakseni Sitran johtajan nimitys on näitä, mutten oe varma kenen toimesta se tehdään.

Näitä nimityksiä sen ei pidä toimitusministeriöstönä tehdä. Nimityksiä toimitusministeriöstö voi tehdä vain tilanteessa, missä jatkuvuus on vaarassa ja nyt ei näin missään tapauksessa ole. Nimitykset keretään tekemään seuraavan hallituksen toimesta.

"Vastuunkannon" myötä saattaa jäädä moni muu tavoite jäädä vielä toteutumatta - myös Keskustan tavoitteena olleita. Jos Sipilä ryhtyy niitä ajamaan tässä tilanteessa, niin saattaa taas tulla lunta tupaan kuten pitäisikin.

Kyllä sen eron pitää nyt aidosti vaikuttaa myös muuhun tekemiseen eikä nykytilanteessa voi enää ajaa asiaoita aivan kuin olisi entiseen malliin vallassa.

Saa nähdä ymmärsikö Sipilä tämän marssiessaan pressan puheille.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Kaistakorpeakin syletää Sipilän suoruus. Nythän kaikesta laskivalmistelusta voi ottaa kopin Antti Rinne.

Mitenhän äijän käy ?

Miksi kaikkien nimitettävien pitäisi olla aina demukoita. Itse ainakin uskoisin pätevyyden olevan se tärkein kriteeri aatteenpalon sijaan.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Ei minua syletä, itse asiassa juhlin eroa erityisesti eläinten oikeuksien kannalta. Mietin - kuten kuvasin - että miettikö Sipilä loppuun asti asiaa.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Minusta myös tiedustelulakipaketti pitäisi siirtää suosiolla seuraavalle hallitukselle. Perustuslakia ei pitäisi muuttaa kiireellisenä, kun järkevämpikin vaihtoehto on olemassa.

Käyttäjän kraavi95 kuva
Keijo Räävi

Rinne ja Sipilä löytävät yhteisen sävelen ensi keväänä. Syy tähän on selvä: Sote.

Käyttäjän beige03 kuva
Risto Laine

Periaatteen mies, tulos tai ulos. Ainakin sen voi todeta, onko Suomessa vähään aikaan ollut noin suoraselkäistä politiikkoa? EI!. Rinne ja oppositiolle siirtyi nyt vetovastuu Sotesta ja voi voi mikä parkuminen alkoi.

Sipilä toteaa: Epäonnistuin, jatkakaa te muut.

Härskiähän politiikka on ja aina ollut, mutta hitoksiin hyvä veto. Siinä sai Kokkarit näpeille ja oppositio.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Näkökulma tuokin, minusta nykyaikainen johtaja olisi keskustellut yhdessä hallituskumppaniensa kanssa ja olisivat yhdessä päätyneet ratkaisuun esittäen eronpyynnön sen jälkeen - mahdollisesti tehneet sen yhdessä.

Se että "tiiminvetäjä" tekee täysin omavaltaisen ratkaisun kertomatta siitä etukäteen porukalle on minun mielestäni surkeaa johtajuutta ja mennyttä aikaa.

Yritysmaailmassa tuo olisi tuomittu munattomaksi toiminnaksi - politiikassa se ilmeisesti on sitten mielestäsi meriitti ja suoraselkäisyyttä?

Mutta minulle ero sopii mainiosti - en vain pidä sitä osoituksena mistään hienosta vaan täydellisestä epäonnistumisesta, jota vielä korosti tämä käytännön eron toteutus Sipilältä.

Käyttäjän beige03 kuva
Risto Laine

Se nykyaikainen Johtaja huomasi, ettei siihen ole enään edellytyksiä. Kaikki tiet ja polut käyty, on vain jätettävä taakse sellainen mistä ei ole hyötyä ja mentävä eteenpäin.

Eikös se ole Pääministerin vallassa sellaiset asiat?.

Sipilä sanoi: Olen epäonnistinut!

Joten miksi siihen lisätä jotain etumerkkejä lisää "täydellisesti"? Epäonnistunut on epäonnistunut.

Siksi pidän kaveria suoraselkäisenä, ei selitellyt.

Käyttäjän SeppoPajunen kuva
Seppo Pajunen

Harvinaisen hyvää ja napakkaa analyysia ja tekstiä-KIITOS!
- Jopa parempaa kuin Soinin uskonnollis-filosofiset plokitekstit.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Kiitos paljon. Teksti on tietoisesti vedetty Soinin plokifiltterin lävitse.

Käyttäjän beige03 kuva
Risto Laine

"... jos hallitus ei olisi rokottanut niin rajusti eläkeläisiä, palkansaajia ja vähäosaisia. Eihän tällaista farssia jaksa enää kukaan katsella."

Seuraava hallitus tulee kurittamaan palkansaajia, eläkeläisiä(ei tule satasta) ja vähäosaisia. Nyt menee ilmastomuutos ja koulutus hierarkiassa ohi muiden "tulonsaajien" ja Soten valinnanvapaudesta on ollut kyse koko ajan siitä, että kumman osapuolen(vasemmisto vs oikeisto) firmat saavat tienata veronmaksajien rahoilla.

Tämä on ollut yhteiskunnassa farssia jo lähes 70 vuotta, toisen utopia on toisen kakotopia.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Oraakkeli Risto Laine kertoo, mitä tulee tapahtumaan. Pitäisiköhän hänet nimittää johtamaan maata, kun ennustukset ovat noin varmoja?

Käyttäjän SeppoPajunen kuva
Seppo Pajunen

Sipilä katsoo vielä vaalituloskortin, mutta nousee sitten politiikan pelipöydästä ja sanoo että kalliiksi tuli henkilökohtaisestikin tämä paskareissu, mutta se on nyt moro!

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Tämä oli mielestäni melko korni veto.

"Vasemmisto-oppositio ei innostu vt. pääministeri Juha Sipilän ja keskustan aloitteesta kokoontua parlamentaarisesti etsimään yhteisiä suuntaviivoja tulevan vaalikauden sote-uudistukselle."

Aamulla kertoo epäonnistuneensa ja hajottaa hallituksen. Iltapäivästä ehdottelee oppositiopuolueille ja todennäköisille vaalivoittajille, että joskos he kuitenkin lähtisivät mukaan. Miksi ihmeessä he tekisivät niin? Illalla sitten naureskellaan Ylellä, että nyt lähtee viimein sote-parta.

Uusi Suomi - Antti Rinne tyrmää Sipilän tarjouksen: ”Tuntuu jotenkin oudolta”: https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/274108-antti-rinn...

Vesa Kaitera

Martti Asikainen kirjoitti: "Tänään kuollut hallitus on yrittänyt rikkoa perustuslakia lukemattomia kertoja sote-esityksillään. Se on haukkunut asiantuntijat ja tehnyt päätöksiä eduskunnan ohitse."

Kirjoitat epätarkasti. Ei hallituksen tarkoitksena ole missään vaiheessa ollut rikkoa perustuslakia. Mutta perustuslakivaliokunta noudatti tällä vaalikaudella melkoisesti tiukempaa tulkintalinjaa kuin vielä joitakin vuosia aiemmin. Tästä sitä ovat kritisoineet niin Ben Zyskowicz kuin Kimmo Sasikin, jotka ovat kumpikin olleet tuon valiokunnan puheenjohtajina kaikkiaan kahdeksan vuotta. Hallituksen omat perustuslakiasiantuntijat ovat järjestään olleet väljemmän tulkinnan kannalla, ja siksi hallituksen esitykset ovat SoTe-paketin osalta joka kerran saaneet perustuslakivaliokunnalta joko pakit tai ainakin paljon huomautuksia. Valinnanvapauden kohdalla tuli pari sakkokierrosta ja lopullisesti SoTe kaatui aikapulaan, kun Maakuntauudistuksen II-vaihe törmäsi perustuslakivaliokunnan kritiikkiin. Kieltämättä oppositio jarrutti prosessia useaan otteeseen, mutta silti väitän, että SoTe olisi saatu maaliin, jos perustuslakivaliokunta olisi ollut edes hieman väljempi tukinnoissaan.

Hallituksen edustajat ovat kieltämättä moneen otteeseen kritisoineet asiantuntijoita ja mielestäni aivan aiheellisesti. Putkinäköiset fakki-idiootit ovat olleet yksi syy SoTen kiemuraisiin vaiheisiin.

Saattaa olla järkevää, ettei jatkossa edes yritettäisi näin massiivista uudistusta kerralla läpi, vaan ositettaisiin projekti.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Yleensä pakinoita ei kirjoiteta suurennuslasin kanssa. Hallitus ilmoitti soten kaatuvan eduskunnan hitauteen. Li Andersson muistutti tänään terävästi, että ei sote-uudistus eduskunnan hitauteen kaatunut, vaan perustuslakiin.

Vastaava ulkoministeri Timo Soini (sin.) puolestaan kritisoi tänään kovaan ääneen kaikkia aina mediasta poliitikkoihin. Soini muun muassa hämmästelee sitä, miten yksikään pässinpää ei ottanut ennakkoon huomioon tätä mahdollisuutta, vaikka tulos ja ulos -levyä on kuulemma soitettu taajaan kuin Nuoruustangoa Nuorten sävellahjassa. Toisaalta samaan aikaan voinee ihmetellä, miten yksikään pässinpää hallituksessa ei ottanut huomioon uudistuksen mahdollista kaatumista, vaikka perustuslakitalebanit ovat varoitelleet jo vuosien ajan sen olevan ristiriidassa perustuslain kanssa. Pitikö hallituksen silti polttaa satoja miljoonia kaiken maailman kokeiluihin?

Kyllä se tulisi järki kaikessa pitää, eikä juosta soitellen sotaan. Sitä paitsi koko sote-uudistus on tehty alusta pitäen päin Toijalaa. Sote-yritysten kokoa olisi mielestäni pitänyt kontrolloida, kuten Saksassa tehdään. Nyt julkisen rahan piiriin on ryntäämässä 4-5 isoa toimijaa, jotka pystyvät muutaman vuoden päästä itse nimeämään hintansa. Ei voida puhua vapaasta kilpailusta ja markkinataloudesta, kun ei ole kilpailijoita. Onhan tämä jo elintarvikealalla nähty, kun osuuskaupat ovat puskeneet päälle kuin höyryjyrät.

Käyttäjän JarmoAhonen1 kuva
Jarmo Ahonen

Kyllähän tuo aika hieno vaalitemppu oli keskustalta. Nyt koko roskan voi ainakin uskollisille selittää sillä, että kun ne toiset pilas ja me kannettiin vastuuta.

Tuo ei toisaalta pure asioihin perehtyneisiin, mutta mitäs väliä sillä on kun vaalikatastrofia torjutaan.

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Kyllähän kokoomus sitä varmasti oli enemmän pilaamassa kuin kepulit. Kokoomuksen kanssa kukaan ei ole onnistunut missään ja silti se roikkuu aina hallituksen pääpuolueena ja haukkuu muita yhteistyökyvyttömiksi. Oli virhe päästää se 80-luvun lopussa hallitukseen. Siitä alkoi Suomen alamäki. Nyt ei taida eduskunnassa olla enää sellaista puoluetta, mitä Kokoomus ei olisi viime vuosina päässyt vedättämään. Ihme, kun sitä vaan jaksetaan roikottaa mukana ja pitää vallankahvassa. Luulisi, että kaverit loppuvat joskus.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset