Asikainen Martti Se olen vain minä puhumassa puuta heinää.

Näkökulma: Poliisin tutkittava hoivayhtiöiden toimet

  • kuva: wikimedia commons / estormiz
    kuva: wikimedia commons / estormiz

Attendo ja Esperi Care ovat pitäneet sinnikkäästi kiinni palstatilasta lehtien etusivuilla, eikä loppua tunnu häämöttävän.

Ensin sammuivat valot Esperi Caren Kristiinankaupungissa sijaitsevasta hoitokoti Ulrikasta. Pian perässä seurasi Attendon Alavudella sijaitseva hoitokoti Pelimanni ja sen jälkeen Helsingissä toimivan Esperi Yhteiselon täysi-ikäisille vammaisille ja kehitysvammaisille suunnattu osasto.  

Helsingin sosiaali- ja terveystoimialan toimialajohtaja Juha Jolkkonen kertoi Helsingin Sanomille, että osaston sulkemisen taustalla on kaksi kaupungin tekemää tarkastuskäyntiä. Kaupungille oli aikaisemmin tullut omaisilta palautetta puutteista.

— Epäkohtia havaittiin tiloissa, apuvälineissä, henkilömitoituksessa ja laadussa. Koulutettuja työntekijöitä ei ollut riittävästi huolehtimaan yksikön molemmista kerroksista, Jolkkonen sanoi HS:lle.

Alavudella sijaitsevassa Pelimanni-hoitokodissa puolestaan on ollut valvontaherätteenä huoli siitä, että siellä olisi asiakkaiden hoitoisuuteen nähden liian vähän osaavaa henkilökuntaa työvuoroa kohden ja hoitotilanteen hallinnassa selkeitä puutteita ja ongelmia esimiestoiminnassa. Länsi-Suomen aluehallintovirasto keskeytti Pelimannin toiminnan tällä viikolla.

Helsingin Sanomien haltuunsa saamaan aluehallintoviraston päätöksen mukaan tammikuussa avatussa hoivakodissa on kuollut kuusi asukasta vajaan kuukauden aikana. Kuolemantapauksista ei ole kuitenkaan saatu yksityiskohtaisempia tietoja, joten ainakaan toistaiseksi ei vielä pystytä sanomaan, ovatko tapaukset johtuneet hoitovirheistä tai laiminlyönneistä toimintayksikössä.

Ilmassa on ollut myös paljon puhetta rahoituksesta.  Esimerkiksi Kristiinankaupunki käy tälläkin hetkellä Esperi Caren kanssa neuvotteluja siitä, kuka eri kustannukset maksaa ja miten. Puuttuu kuulemma rahaa, vaikka ei tämän luulisi olevan enää siitäkään kiinni. Esperi ei maksa veroja Suomeen. Järkyttävää vauhtia kasvanut hoivayhtiö kierrättää omistuksiaan konsernin sisäisten lainojen ja anteliaita veroetuja tarjoavan Luxemburgin kautta. 

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) huomautti lauantaina varsinkin vanhusten hoidon olevan ”erityistarkkailussa” ja muistutti alan toimijoita sosiaali- ja terveysministeriön laatimasta 25 kohdan listasta. Listassa sitoudutaan muun muassa haamuhoitajailmiön lopettamiseen, kunnon ruokaan ja lääketurvallisuuteen – joiden luulisi olevan itsestäänselvyys.

Sipilän mukaan vanhusten laadukas hoito pitää olla myös suurten yksityisten toimijoiden ensimmäinen prioriteetti. Sipilä on siinä mielessä täysin oikeassa. Tuskin 0,2 prosentin lisäys yövahtien määrään muuttaa tilannetta miksikään, kun suosituksille ja määräyksille on tähänkin saakka viitattu kintaalla.

Hoivayhtiöiden ongelmiin pyritään edelleen puuttumaan poliittisilla päätöksillä, vaikka rikosoikeudelliset merkitkin ovat alkaneet täyttymään. Suomessa heitteillejättö ja laiminlyönti voivat olla rangaistavia tekoja.

Lehdistön esiin nostamien tapausten perusteella on myös mahdollista, että pykälä taloudellisen hyödyn tavoittelemisesta rikollisin keinoin täyttyy, koska sama kaava vaikuttaisi toistuvan joka kerta. Yhtiöiden toiminta on laajamittaista, suunniteltua ja ylhäältä käsin johdettua. Palvelujen tilaajia on selvästikin harhautettu, eikä yhtiöillä ole pienintä aikomustakaan tuottaa palveluja sovitulla tavalla.

Enää ei voida puhua yksittäistapauksista, vaan yritysten toimintamallista. Tämän vuoksi myöskään syypäitä ei tulisi etsiä yksittäisistä hoivakodeista, niiden johtajista tai hoiva-alan työntekijöistä. Syypäät istuvat yhtiöiden hallituksissa ja toimitusjohtajien konttoreissa. 

 

Lisäys 10.2.2019 kello 19:01: Sosiaali- ja terveysalan lupavirasto Valvira kertoo harkinneensa niin sanottujen haamuhoitajatapausten viemistä rikosprosessiin. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

11Suosittele

11 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (31 kommenttia)

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Helsingin Sanomat haastatteli eilen kahta Attendon entistä työntekijää, joista kumpikin oli vaihtanut työpaikkaa, vaikka vanhusten hoitaminen on ollut molemmille kutsumus. Otsikot eivät tulleet heille yllätyksinä. Voin vain kuvitella sen, miten henkilökunnan alimitoitus vaikuttaa työntekijöiden mielialaan, kun he joutuvat jättämään työvuoron loputtua Pentin paskat housuissa lattialle kierimään – ei vain ole aikaa tehdä töitä loppuun. Ajan saatossa toleranssi väkisinkin kasvaa, sitä kutsutaan ehdollistamiseksi, ja jossain vaiheessa meillä on maa täynnä hoiva-alan työntekijöitä, joilla on keskistysleirin vanginvartijan psyyke. Nürnbergissä tuomittiin vuonna 1945 paljon ihmisiä, jotka olivat toimineet täysin sen aikaisten lakien ja asetusten mukaan. Kyllä sitä välillä pohtii, että mikä erottaa nämä vanhuksilla rahaa nyhtävät yritykset niistä tahoista, jotka silloin tuomittiin.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Tästä kysymyksestä on tehty liian poliittinen. Hallituksen ja opposition välinen nokkapokka. Oikeastihan tämä kehityssuunta on alkanut jo viime vuosikymmenellä, eikä siinä pitäisi olla mitään ihmeellistä. Tilanteen on annettu edetä tähän pisteeseen. Ruotsalaisethan joutuivat jälkikäteen räätälöimään lakejaan, kun siellä kävi aikoinaan ihan samalla tavalla. Britanniassa oli tuossa viime vuonna tapaus, jossa hallitus joutui ottamaan yksityistetyn vankilan takaisin hallintaansa, koska hommat olivat karanneet täysin lapasesta.

Käyttäjän LauriViherv kuva
Lauri Vihervä

Asia tulee viedä KRP:n tutkittavaksi, muuten rangaistaan vain yksikön johtajaa, kuka on noudattanut yhtiön ohjeita

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Juurikin näin, Lauri.

Tässä vaikuttaisi käyvän niin, että vastuun kantavat yksiköiden johtajat ja hoivatyöntekijät, vaikka vika lepää selvästi yhtiöiden toimintamalleissa.

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Ihan ensimmäiseksi tulisi antaa valtakunnallinen määräys, että hoitajat eivät tee siivouksia, lumenluonteja, ruoanlaittoa tai muita sellaisia tehtäviä, joita ei hoitajille kuulu.

Ja lääkkeiden anto tulee antaa vain koulutettujen sairaanhoitajien vastuulle, jotta vanhuksia ei lääkitä tiedottomiksi hoitajien "omilla resepteillä".

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Missä laitoksissa muut kuin sairaanhoitajat saavat lääkekaapin avaimen?

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Olisikin syytä olla enempi huolissaan siitä, mitä lääkkeille tapahtuu sen jälkeen, kun lääkeoikeudet omaavat sairaanhoitajat ovat ne annostelleet!

Ei ole ensimmäinen kerta, kun esim. vahvat kipulääkkeet vaihtuvat buranaan matkan varrella.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Tuo on kyllä hyvä pointti. Tällä hetkellä hoivakodeissa hoitajat joutuvat tekemään ihan kaikkea - aina lumenluonnista ruoanlaittoon, kuten hyvin sanoitkin.

Käyttäjän JarmoAhonen1 kuva
Jarmo Ahonen

Eiköhän tässä käy niin, että muutama sairaanhoitaja tuomitaan heitteillejätöstä tai vastaavasta. Jonkun yksikön johtaja sitten saa sakkoja kun ei ole moiseen heitteillejättöön puuttunut.

Korkeampi johtoporras saa bonukset.

Ja pääomasijoittajat nauravat mennessään pankkiin.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

En ihmettelisi lainkaan. Surullista. Tuo on alanakin ihan mielettömän vaativa. Harvemmin noissa hoivakodeissa terveitä ihmisiä asuu. Pääosin muistisairaita, osa väkivaltaisiakin. Sitten yhtiöt vielä alimitoittavat resurssit maksimoidakseen voitot. Pakko tunnustaa, että käy hoitajia sääliksi.

Käyttäjän PerttiAaltonen kuva
Pertti Aaltonen

Iltasanomat https://www.is.fi/kotimaa/art-2000005996063.html
"– Eivät he olisi kuuluneet kyseiseen hoivakotiin, vaan omalle osastolle sairaalaan, IS:n haastattelema hoitaja pohtii huonokuntoisista asiakkaista.

Myös Nurmi kommentoi huonokuntoisten asiakkaiden siirtämistä Pelimanniin.

– Pelimanniin on siirtynyt pitkäaikaispotilaita terveyskeskuksen vuodeosastolta ja muista tehostetun palveluasumisen yksiköistä. Tällä on pyritty siihen, että ikäihmisiä ei olisi laitoshoidossa terveyskeskuksen vuodeosastolla. Tavoitteena on ollut, että pyrimme parantaman ikäihmisten palveluita Alavudella. Mutta tässä kävi niin, että Pelimannin henkilöstö ei ole osannut varautua näin huonokuntoisiin ikäihmisiin kuin sinne on siirretty, Nurmi sanoi STT:lle".

(Kuusiokuntien seutukunnan sosiaali- ja terveyskuntayhtymän johtaja Maria-Liisa Nurmi)

Siis kuka lääkäri antoi määräyksen siirtää huonokuntoiset potilaat pois sairaalasta hoivakotiin?

Saattaa syytettyjen penkille joutua kunnan virkamiehiä, väärien merkintöjen tekijä(t) ja Attendon esimiehiä.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Hoivakotien johtajien päät lyödään pölkylle, vaikka ongelma lepää yrityksen ansaintalogiikassa. Ylin johto ei kanna vastuuta lainkaan.

https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/1f0d6c0c-96f5-4...

Pekka Pylkkönen

Kunnollinen tutkinta, koskien myös julkista puolta, on varmasti paikallaan. Juuri tänään juttelin vaimon kanssa erään pääkaupunkiseudun sairaalan "akuuttivuodesosastosta" jossa ikäihmiset saattavat viettää vuoden vain koska muuta paikkaa ei ole. Virikkeitä ei ole lainkaan, ei puhettakaan ainoastakaan ulkoilukerrasta, useimmissa huoneissa ei ole edes televisiota - vaikka useimmat asiakkaista ovat aivan järjissään. Tuo on aika lailla sensorista deprivaatiota joka on kidutuksen laji.

Esperistä vielä sen verran että HS selvitti ettei se vähennä verotuksessaan ulkomaisten lainojen korkoja lainkaan. Verovuotoa Esperi ei siis aiheuta, toisin kuin Ylen juttu antaa ymmärtää. Muuten firmassa vaikuttaa olevan raskaita ongelmia.

https://www.hs.fi/talous/art-2000005982233.html

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Totta kai. Samat säännöt niin julkiselle kuin yksityisellekin on paikallaan. Minusta tämä kysymys ei ole pelkästään poliittinen, sillä sovituista suosituksista on selvästikin poikettu, eikä 0,2 prosentin korotus yövahteihin muuta sitä miksikään, vaikka tietysti se on hyvä alku. Suositus pitäisi lyödä lakiin sitovaksi. Monet hoitajat kokevat yövuorot todella raskaiksi, sillä vastoin yleisiä käsityksiä, muistisairaat vanhukset eivät välitä siitä onko yö vai päivä.

Valvonta on kuitenkin viranomaisten vastuulla ja heidän tehtävä on myös pitää huolta siitä, että sovituissa asioissa pysytään ja hommat toimivat. Nyt on tullut esiin useita laiminlyöntejä, eikä tilaaja ole saanut sitä, mistä hän maksaa. Poliisin tehtävä taas on selvittää, että täyttyvätkö rikoksen tunnusmerkit. Kiitos muuten tuosta korjauksesta, joka koski Esperi Caren toimintaa. Minun tietoni perustuivat kokonaan Ylen tekemään laajaan juttuun aiheesta.

Pitää melkein jossain vaiheessa tutustua paremmin tuohon akuuttivuodeosastoon. Kuulostaa melko karmealta. Helsingissä on kuitenkin ihan valtavasti yksinäisiä vanhuksia, joilla ei ole lainkaan omaisia, tai joiden omaiset eivät pidä lainkaan yhteyttä. Vaikka kyse on vain vuodesta, niin vuosi ilman virikkeitä on melko hiton pitkä aika. Hoitajat varmasti tekevät parhaansa, mutta jos olosuhteet on luotu sellaisiksi, niin eivät hekään ihmeitä voi saada aikaiseksi.

Pekka Pylkkönen

Joo, tuossahan tosiaan kyse on sairaalasta jota ei lainkaan ole tarkoitettu paikaksi jossa "viihdytään". Jostain käsittämättömästä syystä sinne kuitenkin saadaan säilöä ihmisiä. Luultavasti noita väärinkäytettyjä vuodeosastoja on ympäriinsä.

Itsekin olin joku viikko sitten sairaalassa yhden yön ja jo se oli aivan perseestä. Ei telkkaria, ei ihmiskontakteja paitsi sen yhden kerran kun joku hoitaja käy ottamassa verikokeen ja vilaukselta nähty siivooja. Ei mitään tietoa siitä mitä tapahtuu ja milloin. Piuhat kiinni kropassa niin ei voi lähteä edes vaeltelemaan. Sairaalasängyssä makaaminen tekisi kyllä nopeasti hulluksi.

Pekka Pylkkönen

Homma menee vain entistä sekavammaksi. Hesarissa Espoon vanhuspalvelujen johtaja kertoo että Esperi Caren yksiköihin ollaan asiakaskyselyssä keskimääräistä tyytyväisempiä. Mahtaakohan jossain jemmassa olla oikea kauhujen vanhustentalo joka vetää ne keskimääräistä huonommat tulokset...

Käyttäjän sepposimonen2 kuva
Seppo Simonen

Tuossa tulee mieleen kun vanhuspalvelulaki tuli 28.12.2012 edellisen hallituksen aikaan ja mukanana reilusti myös vasemmistoliitto. Vanhuspalvelulain suositus 0,5 hoitajaa hoidettavaa kohti. Siis suositus ei laki. Kun täällä on ollut erinomaisia lakiasiantuntijoita he voinevat valaista mitä lakia on rikottu ja miten.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Uuden Suomen toimittaja Ossi Kurki-Suonio kirjoittikin tuossa taannoin, että nykyisen suosituksen kirjaaminen sitovaksi ei olisi tilastojen valossa suurikaan temppu. Se on ainoa poliittinen muutos, mitä tässä vaiheessa voidaan tehdä. Tuota suositustahan kierretään laatimalla täysiä työvuorolistoja, vaikka todellisuudessa työt on tehty vajaamiehityksellä. Se on minusta outoa, että tuollainen voi olla laillista.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

#14:
Miksi se olisi laillista väärentää työvuorolistoja?

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #17

Luulisi tosiaan, ettei se olisikaan, mutta kun ottaa huomioon alkuvuodesta nousseet kohut, niin kyseessä tuntuu olevan pikemmin alakohtainen tapa kuin poikkeus. Liitoillekin on tullut lukemattomia valituksia vastaavanlaisesta "haamuhoitajatoiminnasta".

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila Vastaus kommenttiin #18

Kelpaisiko petoksen tunnusmerkistö? Jos hoitolaitos on laskuttanut väärennettyjen hoitajalistojen mukaisesti, niin kyllä tuossa petosepäily on.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #17

Pahoittelen väärää väittämääni. Sosiaali- ja terveysalan lupavirasto Valvira on näköjään harkinnut niin sanottujen haamuhoitajatapausten viemistä rikosprosessiin. Uutinen on ilmestynyt aamuyöstä vähän kolmen jälkeen.

https://yle.fi/uutiset/3-10639697?fbclid=IwAR3ud6t...

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

#11:

Rikoslaki taas on säädetty jo 19.12.1889, aika monta hallitusta sitten. Eiköhän nyt aluksi katsota, onko sen pykälien tunnusmerkistöissä sopivia rikoksia. Syyttäjä sitten kyllä huolehtii siitä, onko joitain erityislakeja rikottu ja lisäilee sopivat kohdat mahdollisiin syytteisiin. Ole huoletta.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Sitähän tässä katsotaan, mutta vielä toistaiseksi hommat ovat pyörineet halintovirastoissa. Minun mielestä olisi ehkä aiheellista aloittaa poliisin esitutkinta hoivayhtiöiden toiminnasta. Sen verran monta sattumaa tässä on tullut eteen. Vielä toistaiseksi kukaan ei ole edes esittänyt, että sellainen tutkinta pitäisi aloittaa.

Käyttäjän fazerinsini kuva
Jouni Suonsivu

MA: "Enää ei voida puhua yksittäistapauksista, vaan yritysten toimintamallista."

Aivan, kyse on valitusta liiketoimintalogiikasta. Osakeyhtiölaki sanelee ja kun kyse on (osin) ylikansallisten yritysten keskinäisestä kilpailusta/markkinaosuuksien jakamisesta sekä pienten paikallisten toimijoiden kilpailusta poistamisesta, päädyn samaan kuin sinä, Martti. Poliisin on todella tutkittava hoivayhtiöiden toimet ja Attendon Pelimanni esimerkkinä: pienestä noin kuudenkymmenen ihmisen ryhmästä kuuden, vajaan kuukauden aikana, sattuneen kuolemantapauksen anteeksipyytäminen on lähinnä kyynistä, loukkaa kuolleiden mennyttä elämää, kuolleiden omaisia ja laitosten henkilökuntaa, sitä, joka tuota vaativaa työtä liian pienellä miehityksellä/naisituksella pienellä palkalla tekee.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Paljon ollut puhetta myös kouluttautumattomasta, epäpätevästä ja epäsopivasta työvoimasta. Kuulemma soveltuvuuskokeita pitäisi saada, mutta en sitte tiedä. Ainakaan minä en vielä tähän ikään mennessä ole koskaan törmännyt alaan, jossa kaikki olisivat päteviä ja tekisivät sitä rakkaudesta taiteeseen. Tämä on tietysti vain henkilökohtainen mielipide, mutta minusta soveltuvuuskokeet ovat pelleilyä ja jokainen normaalin älykkyysosamäärän omaava henkilö kyllä tietää, miten mihinkin kysymykseen odotetaan vastaavan, jotta saa hyvät pisteet. Tästä syystä minun on vaikea uskoa, että se olisi tässä nyt perimmäisenä ongelmana. Yhtiöiden kannalta on tietysti hyvin suotavaa, että keskustelu vedetään epäpätevään henkilökuntaan ja soveltuvuustesteihin, kun he itse ovat
ensin selvästi toimineet vastoin suosituksia, ja pitäneet hoivakodeissa alimiehitystä.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Tuumasin jo muutama viikko sitten, että lähes neljä vuotta jatkunut sote-terrori on johtanut siihen, että kunnat ovat joutuneet peloissaan myymään kaikki vanhat palvelunsa ja sote-kiinteistönsä muutamalle suurelle terveysalan jättiläiselle. Mikäli kunnat eivät olisi tehneet sillä tavoin, ja uudistus olisikin yhtäkkiä astunut voimaan, niin kiinteistöt olisivat jääneet kummittelemaan kuntien taseisiin ja toiminta siirtynyt muualle. Kilpailu tuntuu vääristyneen, mikä on Suomessa surullisen tyypillistä. Käytännössä se on ala kuin ala, niin siltä löytyy vain muutama iso toimija, jotka syövät kaikki pienet tekijät altaan. Kunnat ovat myös olleet laiskoja sopimuksien suhteen. Sen sijaan että ne olisivat tehneet useampia pieniä sopimuksia, ne ovat lykänneet koko tontin yhdelle toimijalle.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Miksikökän ammattiliitoille ei anneta kanneoikeutta,niin väärinkäytöksiä tulisi ilmi helpoimmin?

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Koska ammattiliittoja pidetään poliittisina toimijoina, mitä ne osittain myös ovatkin. Muistaakseni tuota on kyllä yritetty ajaa lävitse, koska yksittäiselle ihmiselle syrjinnän tai epäasiallisen toiminnan riitauttaminen on hemmetin vaikea ja kallis prosessi. Työnantajan voi olla kannattavampaa rikkoa lainsäädäntöä, koska on epätodennäköistä, että yksittäinen työntekijä alkaa vaatimaan etujaan. Yhtenäisenä joukkona ja alana asioita olisi huomattavasti helpompi ajaa. Siinä mielessä saattaisi olla ihan fiksua pohtia tuota asiaa ja tuoda se esiin esimerkiksi vaaliteemana.

Käyttäjän JaakkoImpola kuva
Jaakko Impola

Saman asian lääketeollisuudesta totesi muutama vuosi sitten Peter C. Gøtzsche. Kannattaa lukea tämä kirja!
"Gøtzschen mukaan lääketeollisuuden liiketoimintamalli muistuttaa järjestäytynyttä rikollisuutta ja sen tärkein tavoite on suuret voitot, ei suinkaan potilaan terveys."

https://www.adlibris.com/fi/kirja/tappavat-laakkee...

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Uusi kansalaisaloite - käykääpä allekirjoittamassa:

"Ikäihmisten ympärivuorokautisen hoidon henkilöstömitoituksen vähimmäismäärä on kirjattava lakiin"

https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/3835

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset