Asikainen Martti Se olen vain minä puhumassa puuta heinää.

Näkökulma: Pääministeri Sipilä sairastui parhaimpaan mahdolliseen aikaan

  • kuva: wikimedia commons / arno mikkor
    kuva: wikimedia commons / arno mikkor

Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) kerrottiin jäävän sairauslomalle. Valtioneuvoston mukaan pääministerin sairausloma kestää ainakin tämän päivän ja mahdollisesti myös huomisen. Sipilä ei näin ikään tule olemaan paikalla tänään, kun hallitus joutuu vastaamaan opposition esittämään välikysymykseen vanhustenhoidon tilasta.

Tämän hetkisten tietojen mukaan perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.) tulee vastaamaan hallituksen puolesta välikysymykseen, joka on epäilemättä monelle opposition edustajalle karmea pettymys.

Ilta-Sanomien viime vuoden lopussa kansanedustajille tekemän ministeripörssi-kyselyn mukaan Saarikko on heidän mielestään hallituksen ylivoimaisesti paras ministeri. Kansanedustajat kuvailivat perusteluissaan häntä alansa asiantuntijaksi, joka perehtyy hankaliin asioihin, etsii ratkaisuja pulmiin sekä on erinomainen viestijä, joka suhtautuu inhimillisesti ja nöyrästi niin kaikkiin kansanedustajiin kuin eteensä tuleviin asioihinkin.

Tämä voi osaltaan pehmentää välikysymyksen luonnetta ja siitä käytävää keskustelua.

Saarikko totesi eilen Uudelle Suomelle olevansa valmis esittämään vanhustenhuollon valvonnan resurssien lisäämistä, kun totuus valvonnan tilasta levisi julkisuuteen. Suomen vanhustenhuollon valtakunnalliseen valvontaan on osoitettu yksi henkilötyövuosi ja tehtävää hoitaa Valvirassa ylitarkastajana työskentelevä Elina Uusitalo. Suomessa oli vuonna 2017 noin 110 vanhusten hoivakotia, joista lähes 50 prosenttia oli yksityisen sektorin omistamia.

Tieto valvonnan räikeästä aliresurssoinnista saattaa pääministerin Ylelle antaman kommentin valvonnan pelaamisesta ihan uuteen valoon. Sipilä totesi aikaisemmin Ylelle, että viime aikaiset ilmoitukset vanhusten laiminlyönneistä hoivakodeissa kertoo valvonnan pelaavan. Kommentti olisi varmasti nostettu punnittavaksi tänään esitettävän välikysymyksen yhteydessä. Sairaustapaus sattui parhaimpaan mahdolliseen aikaan.

Monet opposition edustajista olisivat mielellään upottaneet viime viikonlopun jälkeen hampaansa pääministeri Sipilään, joka äityi keskustan puolueristeilyllä naljailemaan rankasti muista eduskuntapuolueista. Sipilän mukaan kokoomus käyttäisi kansan rahat rikkaiden veroaleen, demarit toteuttaisivat vaalilupauksensa velalla ja vihreät jättäisivät maakuntamallista muun muassa Kainuun, Satakunnan ja Keski-Suomen kokonaan pois.

Todennäköisesti poikkeuksellisen epäjohdonmukaisesti viime aikoina kommentoinut valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) tulee ottamaan osumat pääministerin puolesta. Orpon ulosanti vanhustenhoidon tilan suhteen on ollut ennen kaikkea sekavaa, joka on kuin suora syöttö kovasanaisen opposition lapaan.

Ensin kokoomuksen puheenjohtaja jyrähti, ettei ihminen oli desimaali, eikä kokoomus tästä syystä kannata sitovaa hoitajamitoitusta vanhustenhuoltoon. Heitollaan hän ajoi kokoomuksen nurkkaan. Vanhusten kohtelusta tuohtuneet vaikuttajat huusivat desimaalien olevan hoitajille ja vanhuksille totisinta totta.

Kanta muuttui toistamiseen, kun ministeri yhtäkkiä iloitti kokoomuksen sittenkin kannattavan hoitajamitoituksen asettamista lakiin, mutta heistä mitoituksen on perustuttava todelliseen tarpeeseen. Orpo ei kuitenkaan tarkentanut sen kummemmin, mitä mainittu todellinen tarve käytännössä tarkoittaa.

Helsingin Sanomien politiikan ja talouden toimittaja Marko Junkkari totesikin kolumnissaan Orpon lausuneen yhden viime aikojen huonoimmista poliittisista heitoista. Normaalisti niin kokoomus kuin Orpo itsekin pitää erittäin tarkasti huolta julkikuvastaan.

Uuden Suomen päätoimittaja Markku Huusko puolestaan kirjoitti hänen kääntäneen takkinsa. Huusko katsoi kokoomuksen jääneen täysin yksin, kun opposition lisäksi jopa keskusta oli taipunut siihen, että vanhustenhoivaan voitaisiin säätää laki, joka velvoittaisi hoivayhtiöt palkkaamaan 0,7 hoitajaa yhtä hoidettavaa kohti.

Valtiovarainministeri ei siltikään ole vielä täysin varma. 

Orpo tarkensi eilen kolmannen kerran kantaansa ja kertoi tarkoittaneensa hoivakotien yksilöllisiä tarpeita. Viimeisestä lausunnosta syntyi lähinnä sellainen kuva, että kokoomus haluaisi räätälöidä lakiin jokaiselle suomalaisille hoitokodille omat yksilökohtaiset mitoitukset. Siitä se vasta soppa syntyisikin.

Eduskunnan oppositiopuolueet esittävät hallitukselle välikysymyksen vanhustenhoidon tilasta tänään 6.2.2019 kello 14:00.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (28 kommenttia)

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Tiedoksi kaikille:

Kun me maksamme asiakasmaksun omasta tai lähiomaisen hoitotyöstä, niin me olemme samalla palvelun kuluttajia ja meitä koskee kuluttajansuojalaki.

Jos sote-viranomaiset eivät valvo, niin kokeilkaa kuluttaja-asiamiestä. Hänelle voi tehdä myös ilmoituksen hinta-laatusuhteeltaan huonosta tai kalliista hoidosta sähköisesti (ja anonyymistikin):

https://www.kkv.fi/Tietoa-KKVsta/asiointi/

PS. myös asiakasmaksussa/hoitolaskussa tulee olla oikaisuvaatimusohjeet oikaisuvaatimuksen tekemiseksi

Käyttäjän kostiainenpertti kuva
Pertti Kostiainen

Mennään naisen selän taakse piiloon ja laitetaan hänet selvittään asioita mitä itse päättävät.
Orpo ja Sipilä ovat olleet mestarit kulkemaan varjoissa pois näkyviltä kun on hankalia asioita käsitelty.
Lindström on laitettu aktiivimallin syntipukiksi, Berner saanut selitellä liikenne hommien sekoilut nyt Saarikko näitä sosiaali säästö hommia.
Koko ajan nämä kaksi ovat hiljaa seuranneet kun joku muu teurastetaan heidän päätösten takia.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Mutta jotain oliko nimi Mattila ja oliko sininen ja oliko joku soteministeri ei ole laitettu mihinkään taistoon. Sinisillä on paljon enemmän ja kierompaa valtaa kuin mitä ulospäin näkyy.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Mattila on aina pysynyt taustalla. Myönnän, melko hiton kummallista. Eipä häntä ole paljoa nuo sote-keskustelut muutenkaan kiinnostaneet. Studioon saapuu aina joku muu kuin hän.

Käyttäjän PetriKokko11 kuva
Petri Kokko Vastaus kommenttiin #6

Ihan tyypillistä mattilaa, tuohan häipyi savusaunan lämmitykseen kun eduskunnassa tehtiin päätöksiä satojatuhansia suomalaisia koskevasta, torsona syntyneenä ajatuksesta sekä toteutetusta aktiivimallista ja esittelevä sosiaali- ja terveysministeri pakenee vastuutaan poistumalla paikalta. Ei enää tämmöisiä tyyppejä suomalaisten asioista päättämään kun ei kyky ja vastuullisen viran täyttäminen onnistu.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Minkäs sille voi mihinkä aikaan sattuu sairastumaan. Mielestäni otsikko ei ole oikein asiallinen.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Eihän sille mitään voi. Mutta myös onnea oli matkassa. Enhän minä sanonut Sipilän lintsaavan. Se on ihan sinun oma tulkintasi.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

"Enhän minä sanonut Sipilän lintsaavan. Se on ihan sinun oma tulkintasi."

Minä puolestani en sanonut sinun sanoneen Sipilän lintsaavan. Se on ihan oma tulkintasi. ;)

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #11

Pahoittelen. Reagoin sinun kommenttiisi samalla tavoin kuin Facebookissa esitettyihin väitteisiin, joiden mukaan sanoisin Sipilän lintsaavan. Minusta Sipilällä kävi tuuri, että hän sairastui nyt, eikä esimerkiksi ensi perjantaina tai viime viikonloppuna, kun hän seilasi puolueensa kanssa Viking Linen Gabriellalla.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #12

Moni on ollut sitä mieltä, että Sipilä on sairas.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio Vastaus kommenttiin #12

Martti Asikainen

Oletko luonnevikainen, kun pidät sairastumista onnena tai hyvänä tuurina ! Oliko Antti Rinteellä tai Feldt Rannalla hyvää tuuria, kun he sairastuivat ? Ei tarvitse osallistua välikysymykseen !

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #23

Ensimmäiseen kysymykseen vastaan, että ei, en ainakaan tietääkseni ole, mutta pidän mainittua flunssaa aika pienenä sairastumisena, jopa miesflunssaa, ja sairauden ajoitus on oikeasti erinomainen. Mitä toiseen kysymykseesi tulee, niin Antti Rinteellä on antibioottiresistenssiksi tullut bakteeri ja Feldt-Rannalla syöpä. Heitän vastakysymyksen, eli pidätkö sinä miesflunssaa yhtä vakavana kuin mainitsemiani?

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #24

On toisaalta lohdullista, että pääministeri Sipilä sairastui lievimpään mahdolliseen sairauslomaa vaativaan flunssaan.

Ainoastaan tämä välikysymyspäivä on varmistettu sairauslomapäiväksi.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #24

Kyllä miesflunssa yhtä natsen syöpää vastaa, kevyesti.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #27

Minunkin piti hetki punnita ihan tosissaan, mutta en kehdannut sitten sanoa sitä ääneen. Onneksi sinä uskalsit. Naisilla ei ole hajuakaan siitä, miltä miesflunssa tuntuu.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Ihminen on psykofyysinen kokonaisuus. Kun on tärkeä tilanne yleensä infektiot yms puhkeavat heti kun se on hoidettu. Eiköhän se ole kaikille tuttu mekanismi. Mutta mehän emme tiedä tämän sairastumisen laatua. Voi olla sellainen joka ei hetkeä kysele.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Pitkälti totta. Stressi tai sen laukeaminen saa helposti aikaiseksi sairastumisen. Varsinkin sen laukeaminen.

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant Vastaus kommenttiin #8

Keho tarjoaa keinot psyykkisen paineen alla. Flunssaviruksia on yli 200. Valinnanvaraa on. Influenssa onkin jo toinen juttu. Siihen on ollut tarjolla rokotesuojaa.

Käyttäjän sepposimonen2 kuva
Seppo Simonen

Arvon Martti Asikainen jotenkin annat ymmärtää että Juha Sipilä ei ole oikeasti sairastunut. Flunssasta voi kehittyä keuhkokuume ja vaikkapa influenssa että sitä rataa.
Muutoin tässä välikyselyssä ainakin SDP ja RKP kyselevät oman aikaan saamansa vanhuspalvelulain perään.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

En ole missään kohtaa väittänyt niin.

Käyttäjän sepposimonen2 kuva
Seppo Simonen

Kyllä otsikkosi aivan suoraan antaa ymmärtää ettei siitä muuta kuvaa saa.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #14

Se on sinun oma tulkintasi. Pahoittelen kovasti, jos koet asian niin.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Olen aina ollut sitä mieltä, että sairaana työpaikalle tulemisen pitäisi olla rangaistava teko...
Työteho on nolla ja mahdollisesti sairastuttaa vielä muitakin.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Se on totta. Eikä tässä maassa jaeta mitään Arjen sankari -palkintoja.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Sipilähän on tähän asti ollut ihan terve. Valehtelemista ei lasketa kai sairaudeksi.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Paitsi patologisten valehtelijoiden kohdalla, jollaiseksi Trump on diagnosoitu.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Sipilä sairasti sairaalahoitoa vaatineen keuhkoveritulpan sekä vuonna 2013 että 2014.

Käyttäjän KariHaapakangas kuva
Kari Haapakangas

Ei sota yhtä miestä kaipaa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset