Asikainen Martti Se olen vain minä puhumassa puuta heinää.

Näkökulma: Kokoomus kiertää sote-julkisuuden kaukaa

  • kuva: pptbackgrounds / cc
    kuva: pptbackgrounds / cc

Nyt se sitten lävähti ihan kunnolla tuulettimeen. 

Ensin Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valvira keskeytti laiminlyöntien vuoksi Kristiinankaupungissa sijaitsevan Esperi Caren toiminnan Hoivakoti Ulrikassa. Sitten Yle julkaisi tänään jättiselvityksensä, josta käy ilmi, että valvontaviranomainen on ollut vuosikausia tietoinen Suomen suurimman hoivapalveluyhtiö Attendon hoivakotien ongelmista.

Kummassakin tapauksessa havaitut epäkohdat liittyivät muun muassa riittämättömän hoitohenkilökunnan määrään suhteessa hoivan ja hoidon tarpeen arviointiin, puutteelliseen perushoitoon ja -hoivaan, lääkehoidon asianmukaisuuteen, asiakkaiden hoitoisuustietojen puutteellisuuteen sekä toimintayksikön lähiesimiestyöhön.

Tulee väkisinkin mieleen Suomen yrittäjien vuonna 2017 julkaisema teksti, jonka mukaan kaikkien kannattaa puolustaa valinnanvapautta, koska yrittäjyys tuo palveluihin inhimillisyyttä, kilpailu tehokkuutta ja valinnanvapaus sisältöä. 

Lähinnä tässä kuitenkin herää kysymys siitä, miten huolestuttavaan suuntaan edennyt tilanne on pysynyt näinkin kauan poissa julkisuudesta. Attendon ja Esperin ongelmat ovat kuitenkin olleet ammattiliittojen ja valvontaviranomaisten tiedossa jo pitkään. Puhutaan vuosista. Jopa minä olen ollut tietoinen edellä mainittujen yritysten ongelmista. Se tuskin on sattumaa, että nämä asiat nousevat esiin vasta nyt. Hieman ennen vaaleja.

Hallituksella on kädet täynnä töitä, jotta se selviäisi tästä kuiville vesille ennen huhtikuuta.  Jotenkin pitäisi saada ihmiset vakuutettua siitä, että sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistaminen on edelleen hyvä juttu.

Eikä tilannetta paranna yhtään se, että pääministeri Juha Sipilän (kesk.) hallitus kirjasi hallitusohjelmaansa 70 miljoonan euron säästöt vanhusten palveluista ja suunnitteli saavuttavansa ne alentamalla henkilöstömitoitusta. Hallitus myös kumosi edeltäjiensä tekemät parannukset vanhustenhuoltoon vuoden 2017 alussa karsimalla muun muassa kuntien velvoitteita ja keventämällä säätelyä. 

Pääministeri Sipilän mielestä Esperi Caren tapaus kuitenkin osoittaa, että suomalaisessa yhteiskunnassa valvonta edelleen toimii. Pääministerin haastattelutunnilla hän puolestaan sanoi, että sote tarvitaan nyt korjaamaan tilanne. Samaa mieltä on myös keskustan varapuheenjohtaja, eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan varapuheenjohtaja Hannakaisa Heikkinen.

Sote-uudistustahan perusteltiin hyvin pitkään julkisen terveydenhuollon korkeilla kustannuksilla ja tehottomuudella, mutta kun valtiovarainministeriön valtiosihteeri Martti Hetemäen laskelmat sitten saapuivat, niin niistä kävikin ilmi ettei sotesta tule senttiäkään säästöä. Nyt sotea ilmeisesti sitten tarvitaan korjaamaan tilanne, joka on syntynyt sote-uudistuksen valmistelusta.

Ylivoimaisesti parhaaksi ministeriksi valittu ja soten valinnanvapautta pöydälle asetettuun hunajapurkkiin verrannut perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.) puolestaan heittää syyt esiin tulleista ongelmista kuntien itsensä niskoille. Hänen mukaan kunnat ovat kilpailuttaneet palvelunsa huonosti. Saarikko tosin ei voisi olla paljoa enempää väärässä.

Lähes neljä vuotta jatkunut sote-terrori nimittäin on väkisinkin johtanut siihen, että kunnat ovat joutuneet peloissaan myymään kaikki vanhat palvelunsa ja sote-kiinteistönsä muutamalle suurelle terveysalan jättiläiselle. Jos kunnat eivät olisi tehneet sillä tavoin ja uudistus olisikin yhtäkkiä astunut voimaan, niin kiinteistöt olisivat jääneet kummittelemaan kuntien taseisiin ja toiminta siirtynyt muualle.

Tämä puolestaan olisi johtanut siihen, että samalla verotulot olisivat kadonneet kunnilta maakunnille. Niinpä kaikki myytiin pois, kun suuret sosiaali- ja terveysalan jättiläiset ilmestyivät rahakassiensa kanssa ovelle ja ehdottivat vanhojen kiinteistöjen ostamista.

Omituisinta tässä kaikessa on kuitenkin ollut se, miten sote-uudistuksen puolustelu on jäänyt kokonaan keskustan harteille, vaikka lähtökohtaisesti kyseessä on kokoomuksen projekti. Miksi keskusta ei heitä kokoomusta julkisuusjunan alle? Onko omat sijoitukset vaarassa? Mikä on maakuntavaalien tämän hetkinen tilanne? Ja miksi senioriverkostonsa puheenjohtajan kanssa keimaileva valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) on niin vaiti? Eikö hän olekaan enää valmis seisomaan sote-uudistuksensa takana, vai pelkääkö kokoomus sen vaikutuksia vaalitulokseen?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

28Suosittele

28 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (69 kommenttia)

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Vanhukset ovat juuri nyt kuumaa kamaa vaalimarkkinoilla. Ensin sosialidemokraatit nappasivat heidät vaaliaseekseen vappusatasella. Pian tämän jälkeen myös kokoomus tuli esiin senioriverkostoillaan ja nyt perussuomalaisetkin ovat kertoneet olevansa huolissaan vanhustenhoidon tilasta.

Käyttäjän ilpoilvesluoto kuva
Ilpo Ilvesluoto

"Lähinnä herää kysymys siitä, miten huolestuttavaan suuntaan edennyt tilanne on pysynyt näinkin kauan poissa julkisuudesta. Attendon ja Esperin ongelmat ovat kuitenkin olleet ammattiliittojen ja valvontaviranomaisten tiedossa jo pitkään. Puhutaan vuosista. Jopa minä olen ollut tietoinen edellä mainittujen yritysten ongelmista. Se tuskin on sattumaa, että nämä asiat nousevat esiin vasta nyt. Hieman ennen vaaleja"

Tässä kannattaa katsoa niitä, joilla tämä asia on vaali-strategiassa mukana. Heille on ollut mahdollista läväyttää tämä asia tuulettimeen, joten he tästä pyrkivät hyötymään median auttaessa heitä. Itse en aio äänestää niitä, jotka "vasta" nyt heräsivät aiheeseeen. Miksi he eivät nostaneet tätä aiemmin esiin tällä volyymilla? Kellään heistä ei oikeasti kiinnosta ne vanhukset.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Vaalistrategia nimenomaan. Luitko muuten keskustan tuoreesta vaalistrategiasta Keskustan on päättänyt poistaa köyhyyden Suomesta. Tosin usean eri järjestön ja selvityksen mukaan köyhyys on lisääntynyt hälyttävästi pääministeri Juha Sipilän (kesk.) hallituskaudella tehtyjen sosiaaliturvan leikkausten ja indeksien jäädytysten vuoksi (mm. Pelastakaa lapset ja Suomen sosiaali- ja terveys ry:n sekä THL:n mukaan). Hätä ei onneksi ole tämän näköinen, kun nyt se köyhyys sitten poistetaan, jos äänestää keskustan jatkoon. Mietin tässä vain, että eikö sitä olisi voinut tehdä yhtään aikaisemmin, kun onhan heillä ollut kuitenkin lähes neljä vuotta aikaa?

Pekka Pylkkönen

Köyhyys lisääntyi mediaanitulon kasvun vuoksi, ei pienituloisten tulojen leikkaantumisesta johtuen. Pienituloisimman desiilin tulot ovat kasvaneet jo reaalisesti nelisen prosenttia tällä kaudella. Ja vaihtelun vuoksi myös muiden suomalaisten tulot ovat kasvaneet.

Käyttäjän ilpoilvesluoto kuva
Ilpo Ilvesluoto

"Luitko muuten keskustan tuoreesta vaalistrategiasta Keskustan on päättänyt poistaa köyhyyden Suomesta."

En. Ajatushan on hyvä. Jos samanlaisella tarmolla pyrkii sitä toteuttamaan, kuin tämän kauden asioita, voi jotain hyvää tapahtuakkin.

"Tosin usean eri järjestön ja selvityksen mukaan köyhyys on lisääntynyt hälyttävästi pääministeri Juha Sipilän (kesk.) hallituskaudella tehtyjen sosiaaliturvan leikkausten ja indeksien jäädytysten vuoksi (mm. Pelastakaa lapset ja Suomen sosiaali- ja terveys ry:n sekä THL:n mukaan). "

Ilman noita leikkauksia hätä olisi ollut kohta paljon suuremmalla osalla kansaa. Ikäviä päätöksiä Sipilä kertoi tekevänsä ja kansa antoi tukensa sille. Nyt tietenkin ollaan vähän vihaisia, koska ei toiminut niin kuin oikea politikko, eli syönyt kaikkia sanojaan. Harhautti meitä kaikkia pahanpäiväisesti.

Tulee mieleen se venäläinen vitsi, jossa kaksi venäläistä kohtas tienhaarassa ja toinen siinä sitten kyseli, että minne matka? Toinen siihen, että Vladivostokiin. Sitten hän menee sinne Vladivostokiin päin, johon kyselijä huudahtaa, että sinä valehtelit, sinähän ihan oikeasti menet sinne.

"Mietin tässä vain, että eikö sitä olisi voinut tehdä yhtään aikaisemmin, kun onhan heillä ollut kuitenkin lähes neljä vuotta aikaa?"

Auttaako köyhä toista köyhää rahallisesti?

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #10

Minusta tuo on hieman kiusallista. Pitäisi laittaa ensinnäkin realistiset tavoitteet ja sanoa suoraan, mitä aikoo tehdä. Jos on ensin selvitysten mukaan lisännyt vähäosaisimpien köyhyyttä eri leikkauksin, niin on melko ronskia laittaa köyhyyden poistaminen vaaliteemakseen.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #22

Ilmeisesti alimmassa tulodesiilissä muiden kuin vähäosaisimpien tulot ovat kehittyneet todella suotuisasti, jos vähäosaisimmilla tulot ovat laskeneet mutta keskimäärin nousua on merkittävästi. Miten suuri joukko nuo vähäosaisimmat ovat?

Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #22

Tilastojen mukaan koetut toimeentulovaikeudet ovat nyt mittaushistorian alhaisimmalla tasolla. Olisin myös kiinnostunut lukemaan selvityksen jossa todetaan köyhyyden lisääntyneen. Voihan olla että siellä on puhuttu esimerkiksi suhteellisesta köyhyydestä ja hallitus on keskittynyt absoluuttiseen.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #25

Minkä tilaston? Kenen tekemä? Mistä sen löytää?

Käyttäjän nita kuva
Nita Hillner

Tavalliset sairaanhoitajat ja muut hoitajat ovat olleet äänessä jo vuosia, mutta kukaan ei ole ollut kiinnostunut.
Ongelmat lyhykäisyydessään:

Hoivakodeissa ei ole riittävästi kokenutta ja osaavaa henkilökuntaa, työt & lääkehuolto organisoitu huonosti. Hoivakodeissa ei ymmäretä riittävästi:

1. Vanhuudesta, dementiasta
2. Lääkehoidosta & sen organisoinnista
3. Haavanhoidosta
4. Milloin pitää ja milloin ei pidä ottaa yhteyttä lääkäriin, sairaalaan
5. Ei ole riittävästi ihmisiä, jotka aidosti ovat kiinnostuneita näistä vanhuksista.

Kaiken tämän takana lymyilee omistajat, jotka eivät edes ole kiinnostuneita vanhusten hyvinvoinnista vaan haluavat säästää kaikesta tarpeellisestakin. Omistajat eivät ole hoitoalan ihmisiä vaan markkinamiehiä. Hoitajat kentällä ovat puun ja kuoren välissä - tämä johtaa siihen, että moni motivoitunut hoitaja ei kestä tilannetta vaan lähtee pois.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Meinaatko Ilpo siis, että Valvira päätti keskeyttää tilanteen poliittisista syistä sopivaan aikaan? Tuskin.

Ennemminkin käytti kovinta keinoa, kun parannusta ei tullut. Tuskin valvova viranomainen aikatauluttelee näitä vaalien mukaan.

Lopullisesti asia meni tuulettimeen, kun Kristiinankaupungin yksikkö suljettiin ja syyt ovat tiedossa.

Mitä tulee esiinn nostoon, niin ei media ihan talutusnuorassa ole vaan kohut syntyvät lopulta, kun jotain riittävän suurta tapahtuu.

Ja mitä tulee kiinnostukseen, niin Kokoomus torppasi 2012 hoitajamitoituksen kirjaamisen vanhuspalvelulakiin ja nyt meillä merkittävän ongelmana on hoitajien vähyys - olisiko asioilla mitään yhteyttä?

Keskustavetoinen hallitus, jossa Kokoomus on mukana, perui edellisen hallituksen päätöksen kunnilta vaadittavasta asiantuntemuksesta vanhustenhoidon osalta. Kauppalehti kertoo:

"Edellishallituksen antaman vanhuspalvelulain mukaan kunnalta edellytettiin vastuutyöntekijää hoitamaan vanhuksen asioita niin hoitoon kuin etuuksiin liittyvissä asioissa. Lisäksi laki listasi ne ammattialat, joista kunnilla piti olla vanhustenhuoltoa varten erityisasiantuntemusta. Näitä olivat esimerkiksi geriatria, vanhusten lääkehoito, ravitsemus ja monialainen kuntoutus. Sipilän hallitus päätti kuitenkin kumota mainitut lainkohdat."

Vaaleissa tehdään politiikkaa ja yksi keskeisiä asioita on miten huolehdimme vanhuksista. Se etteivät asiat ole olleet etusivulla kuten nyt ei välttämättä johdu siitä, etteikö niitä oltaisi pyritty tuomaan esille.

Lopulta kuitenkin joku suurempi tapahtuma laukaisee laajan julkisuuden. Vrt Oulu.

Käyttäjän MattiKouri kuva
Matti Kouri

Ihan vain Ilpolle ja miksei muillekin tiedoksi, että vuonna 2012 uudistettaessa vanhuspalvelulakia Maria Guzenina (sd) ministerinä esitti hoitajamitoitusta kirjattavaksi lakiin. Esitys oli 0.7 hoitajaa hoidettavaa kohti, mikä tarkoittaisi 20 vanhuksen hoitolaitoksessa 10 hoitajan sijasta 14 hoitajaa.

Arvaa huvikseen, ketkä silloin kaatoivat tuon? Minä annan vastauksen, ettei tarvitse turhaan miettiä. Kokoomus ja Kepu! Tulee hyville veljille liian kalliiksi, jää voitot liian pieniksi. Ei pysty oikein jakamaan osinkoja?

Ja nyt sitten sanot, että tämä on joillekin vaalistrategiaa. Aattelepa ite!

Käyttäjän KansalainenKane kuva
Markku Nieminen

Totta! Kun nämä ongelmat ovat olleet PAMin tiedossa jo vuosia niin, voiko olla sattumaa, että ne lävähtivät tuulettimeen vasta nyt?

Ei voi! Demarit ovat huolestuneet kannatuksestaan ja toivat tämän esiin vasta nyt tarkoituksella, ja tavoitteenaan peittää toisia, itselleen vahingollisia uutisia Oulusta ja muualta Suomesta!

Käyttäjän velitakanen kuva
Veli Takanen

Eikö mielestäsi niitä olisi saanut ottaa esiin nyt. Siis mielestäsi pitäisi tulla lisää uhreja.

Käyttäjän KansalainenKane kuva
Markku Nieminen Vastaus kommenttiin #47

Taisin argumenttoida hiukan epäselvästi. Kun ongelmat ovat olleet tiedossa jo vuosia, ne olisi heti pitänyt ottaa esiin! Mutta, parempi myöhään kuin ei milloinkaan!

PS. Tosin näitä ongelmia tuotiin esiin jo aikaisemmin, mutta jostain kumman syystä vasta nyt, ne otettiin vakavaan tarkasteluun, niin median kuin vastuullisten tahojenkin puolesta! Miksiköhän?

Säästettiinkö näitä tahallaan vaalien läheisyyteen ns. varasuunnitelmaksi, jonkun puolueen taholta? PAM lienee Demarien käskyläinen, tai toisin päin, joten syyttävä sormi helposti osoittaa siihen suuntaan.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #64

Hoivatyöntekijät kuuluvat SuPeriin eli Suomen lähi- ja perushoitajaliittoon. Mitä tulee kysymykseen siitä, että säästettiinkö näitä tietoja, niin aivan varmasti joitakin. Toisaalta SuPerilla tuskin on sanavaltaa Valvirassa. En usko, että demaritkaan voivat käskyttää sulkemaan hoivakoteja. Eli taustalla on prosessi, joka on jatkunut pitkään ja sattui nyt joillekin tahoille kreivin aikaan.

Toisaalta melko huonosti vasemmistopuolueetkin olivat tähän varautuneet, kun ottaa huomioon sen, miten heidän hallitsemansa Tradekan alainen Med Group touhusi vielä "tiivistä yhteistyötä" Esperi Caren kanssa ennen kohua.

Osuuskunta Tradekassa ylintä päätösvaltaa käyttävän edustajiston jäseniä ovat muun muassa kansanedustajat Eero Heinäluoma (sd), Ilkka Kantola (sd), Antti Lindtman (sd), Paavo Arhinmäki (vas), Antti Lindtman (sd), Maria Guzenina (sd) ja Li Andersson (vas).Edustajistoon kuuluu myös vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja Aino-Kaisa Pekonen.

Kohun sekä Talouselämän Med Groupista tekemän jutun jälkeen yhteistyöhanke meni toistaiseksi jäihin, kun Med Group teki uuden linjauksen.

– Laitamme hankkeen jäihin, kunnes saamme lisää selvityksiä siitä, miten toimenpiteet etenevät, Med Groupin toimitusjohtaja Kari Virta sanoi tiistai-iltana ilmestyneessä Talouselämän jutussa.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Nostit esiin valinnanvapauden. Eikö tässä kuitenkin näyttäisi ongelmana olevan nimenomaan valinnanvapauden puute (ostajan osaamattomuuden lisäksi)? Luulisi vanhusten ja heidän omaisten valinneen vaihtoehtoisen palveluntuottajan, jos siihen olisi ollut mahdollisuus? Näin siis ihan riippumatta siitä onko luokatonta palvelua tuottanut julkinen vai yksityinen toimija. Ongelma olisi poistunut, kun luokatonta palvelua tuottaneelta toimijalta olisivat loppuneet asiakkaat.

Pekka Pylkkönen

Aamen. Ja muistutan nyt vielä täälläkin että Valviran sosiaalitarkastajan mukaan (IL) suhteellisestikin enemmän kanteluita on tehty kuntien itse tuottamasta toiminnasta. Mutta miten siitä pääsee eroon?

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren

Jos Valvira on KRP ja aluehallintovirasto on se paikallispoliisi,niin miten suhteet menevätkään.Ja jotkut vielä peukuttavat pyllkkästä.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Ongelma on tosiaan siinä, että Suomen kilpailuviranomainen ei ole ollut hereillä, kun sotejättilläiset ovat saaneet alkunsa, jonka vuoksi vaihtoehtoiset palveluntuottajat ovat käymässä melko vähiin.

Minusta tuo ongelma katoaisi melko nopeasti, jos sote-uudistukseen laitettaisiin pykälä, jossa olisi määritelty sote-yrityksen maksimikoko. Tätä kautta pystyttäisiin kontrolloimaan sitä, että palveluntarjoajia olisi tosiaan enemmän ja heidän välillä käytäisiin todellista kilpailua asiakkaista, jolloin myös palvelujen taso pysyisi korkeana.

Nythän kakku on jaettu suunnilleen 4 - 5 suuren toimijan kesken, ihan niin kuin elintarvikekauppojenkin saralla. Saksassa on tietääkseni tehty juurikin näin, että kontrolloidaan soten ja julkisen rahan piiriin pääsevien yhtiöiden kokoa, ja sen vuoksi siellä onkin valtavasti pieniä klinikoita.

Ei mitään Attendon, Mehiläisen tai Terveystalon kaltaista.

Pekka Pylkkönen

Verinen kilpailu voi syntyä kahdenkin ison toimijan välillä mikäli ne eivät tee hintayhteistyötä. Vähittäiskauppa on tästä hyvä esimerkki, sillä elintarvikkeiden hinnat ovat verottomina laskien Euroopan keskitasoa. Verojen vaikutuksesta nousemme kalliiksi maaksi.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #14

Laitatko varsin linkkiä, vai hatustasiko vetaisit vertailevaa dataa?

Tai oikeastaan voin minäkin laittaa: https://europa.eu/youreurope/business/taxation/vat...

Tämä yhdeksäntoista prosentin ero (2016) ei selity pelkillä veroilla: https://www.talouselama.fi/uutiset/ruoan-hinta-suo...

Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #16

Ero ilman ALV:tä on enää 7%. Lisäksi Suomen elintarvikkeiden kokonaisverotus on euroopan kärkipäätä joten ero laskisi edelleen täysin verottomana.

https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&u...

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #19

Päivittäistavarakauppa ry:n tutkimus vuodelta 2015, jossa on graafeja ja dataa vuosilta 2009, 2011 ja 2013? Käytätkö siis argumenttisi lähteenä tuota, kun mainitset tilastot?

Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #28

Sitä ja lisäksi elintarvikkeiden hintaindeksiä joka on nyt alemmalla tasolla kuin 2013.

http://pxnet2.stat.fi/PXWeb/pxweb/fi/StatFin/StatF...

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Siirtyminen kilpailevan hoiva- tai palveluyrityksen asiakkaaksi tarkoittaisi usein muuttamista pois kotikunnasta, ainakin täällä periferiassa. Evakkomatka pois tutuista ympyröistä vielä elämän ehtoopuolella ei houkuttele jos vain suinkin muuten pärjää.

Mieluummin hoito kuntoon joka puolella niin ettei tarvitse miettiä paikkakunnan vaihtoa sinne missä jonkun huhun mukaan asiat olisivat paremmin.

Käyttäjän RiikkaNieminen kuva
Riikka Nieminen

Kyllä! Ja huono kilpailutustaito johtaa myös huonoihin tuloksiin, joissa ei ole valinnanvapausmahdollisuuksia. On voitu valita yksi iso toimija, kun vaihtoehtoisesti voisi olla vaikkapa 3 pienempää yritystä. Miten pienemmät yrittäjät voivat kilpailla?

Käyttäjän nita kuva
Nita Hillner

Ongelmana on että pienet hoitajien vetämät yritykset ostettu markkinoilta, jolloin jäljelle jäänyt vain nämä jättiyritykset. Näillä ei ole agendanaan vanhusten hyvinvointi vaan voitot. Koska hoivabisneksessä ei ole helppo tehdä kunnollisia voittoja, on säästettävä. Markkinatalous sopii parhaiten tavaroiden valmistamiseen ja terveiden ihmisten palveluihin. Esim. kampaamo- ja kosmetologiyritykset yms.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Juuri näin on käynyt. Vanhusten-ja sairaiden hoito ei voi olla kilpailutusten takana.

Muistan itsekin asiasta kirjoittaneeni, kun luin muinoin lehdestä pienten paikallisten yritysten vaikeuksista, kun vielä vaatimukset uusien säädösten takia kohosivat. Pienet hoivakodit, joissa ei esimerkiksi ollut riittävästi omia vessoja, eikä heillä ollut niihin varaa investoida, niin myytiin pakosta näille isoille pörssiyhtiöille. Tuntui tosi pahalta ajatellakin sitä.

Vanhuksille se oli kova paikka joutua pois tutusta ympäristöstä ja läheisilläkään ei heille enää ollut niin paljon aikaa, kun vierailumatkat pitenivät. Se oli mielestäni epäinhimillistä.

Äitini oli 90-luvulla myöskin pienehkössä yksityisessä hoivakodissa, jossa oman pienen huoneen lisäksi oli kylpy-ja wc-tilat käytävässä useamman muun vanhuksen kanssa yhteisesti. Äitini viihtyi erinomaisen hyvin, kun hoitajilta riitti aikaa ja apua aina kun tarvitsi. Lämmin tunnelma on kuitenkin hyvän hoidon lisäksi se pääasia.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Katso nyt vaikka tätäkin graafia: https://www.kauppalehti.fi/uutiset/sote-markkinoil...

EDIT: Juuri niin kuin Nita tuossa ylempänä sanoo.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Ei toimijoita sinänsä tarvita loputonta määrää. Merkitsevää on se, onko palvelun käyttäjällä valinnanvapaus. Silloin kaksikin toimijaa voi riittää. Kunnan yhden ostoperusteen tulisi olla alueellisen monopolin välttäminen.

Valitettavasti virkamiehen on myös helpompaa ostaa yksi iso sopimus, kuin monta pientä. Tuo saattaa johtaa siihen, että specsit edellyttävät tarjoajalta niin suurta investointia, ettei pienellä toimijalla riitä rahkeet.

Käyttäjän KansalainenKane kuva
Markku Nieminen

Ongelmahan onkin se, että vaihtoehtoisella palvelun tuottajalla ei ole ollut rahasäkkiä ostaa kuntien valmista infraa ja tiloja, joten kuntien on ollut ihan pakko myydä isoille toimijoille.

Kyllä tämän näin yksinkertaisen yhtälön pitäisi olla kaikille selvää!

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Hyvin pitkälti noin niin kuin sanot, Markku Nieminen. Sen ei pitäisi tulla kenellekään yllätyksenä enää tässä vaiheessa. Suomessa on oikeasti verrattaen vähän pääomaa, millä pelata noita pelejä.

Käyttäjän OssiOjutkangas kuva
Ossi Ojutkangas

Tuo valinnan vapaus toimii ehkä paperilla etenkin kun kyse on täysissä ruumiin (ja etenkin sielun) voimissa olevista ihmisistä. Mutta kun kyse on vaikkapa muistisairaista (ei mitenkään harvinaista vanhusten tapauksessa!), kuka heistä pystyy seuraamaan ja valvomaan omia oikeuksiaan? Kuka heistä muistaa, että nytpäs vaihdan paikkaa kun täällä on näin huono palvelu? Toisin sanoen vastuu tästä valinnan vapaudesta jää omaisille. Kaikilla heitä ei ole ja monet asuvat eri paikkakunnalla sekä tietysti käyvät töissä. Heistä varmasti osa ryhtyisi hankkimaan muistisairaalle parempaa paikkaa valinnan vapautta hyödyntäen, mutta eivät todellakaan kaikki. Kuinka tyytymätön muistisairas vanhus voi selvästi ilmaista vaikkapa lapselleen tämän harvoin käydessään, että ei ole kiva paikka olla, kun tämä ei sairautensa vuoksi voi koko muistaa? Toisin sanoen olemmeko yhteiskunnassa lopulta kiinnostuneita vain niiden oikeuksista joilla on riittävän ärhäköitä ja aikaa omaavia omaisia? Yhdenvertaisuus ei siis todellakaan tule toteutumaan heikompiosaisille sillä tavoin kuin valinnan vapautta kovasti hehkuttavat Kokoomus ja Keskusta lupaavat. Se tulee vain niille jotka ovat sattuneet syntymään parempien tähtien alla. Ja heidän asiat lienevät aika hyvin järjestyksessä jo nytkin, ilman tuota kovasti hypetettyä valinnan vapautta

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Ks. alla "Vaikuttava valvonta osana sosiaali- ja terveydenhuollon uudistusta":

https://tietokayttoon.fi/documents/10616/3866814/2...

Liite 1. Haastatellut asiantuntijat [tässä tutkimuksessa]

Hanna Ahonen, sosiaalineuvos, Valvira

Satu Helin, toiminnanjohtaja, Vanhustyön keskusliitto

Tarja Holi, johtaja, Valvira

Riitta Husso, lakimies, Valvira

Eija Hynninen-Joensivu, sosiaalihuollon johtava ylitarkastaja, sosiaalihuoltoyksikön päällikkö, Etelä-Suomen aluehallintovirasto

Tapani Hämäläinen, ylilääkäri, vastuuyksikön johtaja, HUS

Aino Närkki, johtava elinkeinoasiantuntija, Sosiaalialan työnantajat

Päivi Opari, erityisasiantuntija, SOSTE Suomen sosiaali ja terveys ry

Riitta-Leena Paunio, Eduskunnan oikeusasiamies (2002–2009)

Sirkka Sivula, johtava lakimies, Kehitysvammaisten Tukiliitto ry

Maarit Sulavuori, vs. osastopäällikkö, sosiaali- ja terveysvirasto, Helsingin kaupunki

Merja Tepponen, kehitysjohtaja, Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri

Juha Tuominen, johtava ylilääkäri, Terveystalo

Käyttäjän TimoKalliokoski kuva
Timo Kalliokoski

Tiina Kuisma:
Aunen ja Erkin koti-säätiöllä on ollut tonttivaraus yhteisölliselle seniorikodille Orivedellä Orvokkikujalla.

Yllättäen tonttivaraus purettiin ja juuri se sama paikka kytkeytyykin kaupungin sotekiinteistöjen myyntiin ja uusiin järjestelyihin, joissa kaupunki haluaa houkutella Esperiä, Attendoa, Mehiläistä yms. Orivedelle sotetoimijoiksi.

Eikö ole ihmeellistä? Juuri kun paikkakunnalla olisi käynnistymässä osuuskuntamuotoinen, valtakunnallinen, Tampereen yliopiston kanssa kehittyvä pilotointihanke SoteDialogit, jossa senioreiden asumisyhteisöä ja palveluja kehitetään.

Naurattaisi jos ei itkettäisi.

https://kuntalehti.fi/uutiset/kaupankaynti-sote-ki...

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Meillä on jo säädetty laissa hoitolaitoksien omavalvonnasta näin:

47 §
Omavalvonta

Sosiaalihuollon toimintayksikön tai muun toimintakokonaisuudesta vastaavan tahon on laadittava omavalvontasuunnitelma sosiaalihuollon laadun, turvallisuuden ja asianmukaisuuden varmistamiseksi. Suunnitelma on pidettävä julkisesti nähtävänä, sen toteutumista on seurattava säännöllisesti ja toimintaa on kehitettävä asiakkailta sekä toimintayksikön henkilöstöltä säännöllisesti kerättävän palautteen perusteella.

Omavalvontasuunnitelman sisällöstä, laatimisesta ja seurannasta voidaan säätää tarkemmin sosiaali- ja terveysministeriön asetuksella.

48 §
Henkilökunnan ilmoitusvelvollisuus

Sosiaalihuollon henkilöstöön kuuluvan tai vastaavissa tehtävissä toimeksiantosuhteessa tai itsenäisenä ammatinharjoittajina toimivien henkilöiden on toimittava siten, että asiakkaalle annettavat sosiaalipalvelut toteutetaan laadukkaasti.

Edellä 1 momentissa tarkoitetun henkilön on ilmoitettava viipymättä toiminnasta vastaavalle henkilölle, jos hän tehtävissään huomaa tai saa tietoonsa epäkohdan tai ilmeisen epäkohdan uhan asiakkaan sosiaalihuollon toteuttamisessa. Ilmoituksen vastaanottaneen henkilön on ilmoitettava asiasta kunnan sosiaalihuollon johtavalle viranhaltijalle.

Ilmoitus voidaan tehdä salassapitosäännösten estämättä.

Kunnan ja yksityisen palveluntuottajan on tiedotettava henkilöstölleen ilmoitusvelvollisuudesta ja sen käyttöön liittyvistä asioista. Ilmoitusvelvollisuuden toteuttamista koskevat menettelyohjeet on sisällytettävä 47 §:ssä tarkoitettuun omavalvontasuunnitelmaan. Ilmoituksen tehneeseen henkilöön ei saa kohdistaa kielteisiä vastatoimia ilmoituksen seurauksena.

49 §
Toimenpiteet ilmoituksen johdosta

Edellä 48 §:n 2 momentissa tarkoitetun ilmoituksen vastaanottaneen henkilön tulee käynnistää toimet epäkohdan tai ilmeisen epäkohdan uhan poistamiseksi. Henkilön on ilmoitettava asiasta salassapitosäännösten estämättä aluehallintovirastolle, jos epäkohtaa tai ilmeisen epäkohdan uhkaa ei korjata viivytyksettä.

Aluehallintovirasto tai Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto voi antaa määräyksen epäkohdan poistamiseksi ja päättää sitä koskevista lisätoimenpiteistä siten kuin erikseen säädetään."

https://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/2014/20141301

---

Miksi näin ei ole kuitenkaan toimittu?...

Matti Simonaho

"Otetaan mallia Ruotsista" ja myydään Terveyskeskus 67655€:lla yksityiselle, joka myy sen edelleen 1933000 €:lla.

Lähde : https://nyheter24.se/nyheter/inrikes/648343-m-read...

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Moderaatti (kokoomuslainen) asialla.

Matti Simonaho

"Otetaan mallia Ruotsista" : Laittomat maahanmuuttajat siivoustöissä Poliisin tiloissa jotka ovat luokiteltu erityisen tärkeiksi koskien kansallista turvallisuutta.

https://www.expressen.se/kvallsposten/illegala-inv...

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Taitaa olla koko porukalla hukassa se, kenenkä olisi pitänyt valvoa hoitolaitoksia?

Ihmisoikeuskysymyksissä kaikkien toimintakyvyttömien kuten vammaisten, vanhusten, muistisairaiden ja vankien kohdalla edunvalvoja/kanteluviranomainen on ollut vuodesta 2016 eduskunnan oikeusasiamies, miksi sitä ei tuoda missään kohtaa nyt esiin? Tai ei ole aikaisemmin tuotu?

Uusimmat oikeustapaukset asiakokonaisuudesta:

https://thl.fi/fi/web/vammaispalvelujen-kasikirja/...

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

"Jos kunnat eivät olisi tehneet sillä tavoin ja uudistus olisikin yhtäkkiä astunut voimaan, niin kiinteistöt olisivat jääneet kummittelemaan kuntien taseisiin ja toiminta siirtynyt muualle.

Tämä puolestaan olisi johtanut siihen, että samalla verotulot olisivat kadonneet kunnilta maakunnille. Niinpä kaikki myytiin pois, kun suuret sosiaali- ja terveysalan jättiläiset ilmestyivät rahakassiensa kanssa ovelle ja ehdottivat vanhojen kiinteistöjen ostamista."

Ainakin Saarijärvellä on toimittu täsmälleen tuolla tavalla kuin Martti Asikainen on blogiinsa kirjoittanut.

Käyttäjän Kirsiomp kuva

- - "Yksilö- ja ryhmävalitukset sekä tutkintamenettely

Vammaisyleissopimuksen valinnanen pöytäkirja nojalla yksittäinen henkilö tai ryhmä voi tehdä valituksen vammaisten henkilöiden oikeuksien komitealle kokemastaan yleissopimuksella tunnustettujen oikeuksien loukkauksesta.

Valinnaisessa pöytäkirjassa määrätään myös komitean aloitteesta tapahtuvasta vakavien ja järjestelmällisten loukkausten tutkintamenettelystä." - -

https://www.ihmisoikeuskeskus.fi/vammaisten-henkil...

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

Esperi Care on Punaisesta Rististä syntynyt veroparatiisiyhtiön omistama hoivajätti
27/1/2019

Hoivajätti Valviran ja AVI:en tutkittavaksi

"Yrityksellä ei voi olla omaa moraalia. Yritysten tehtävä on tuottaa mahdollisimman paljon varallisuutta omistajilleen". Björn Wahlroos

Viranomaisselvitysten kohteeksi joutunut Esperi Care on yksityinen hoiva-alan jätti, jolla on toimintaa ympäri Suomen ja joka pyörittää satojen miljoonien eurojen liikevaihtoa.

Yritys työllistää 6 300 työntekijää, joista valtaosa on sairaanhoitajia ja lähihoitajia.
Yrityksen omistavat eläkeyhtiö Ilmarinen, kansainvälinen sijoitus- ja varainhoitoyhtiö Intermediate Capital Group ja toimiva johto. Palveluasumista myyvä Saga Care Finland Oy on Esperin tytäryhtiö.
Yrityksen pääkonttori sijaitsee Helsingissä entisessä sotilassairaala Tilkassa, jossa on myös hoivakotipalveluja.

Esperi Care syntyi Punaisesta Rististä

Esperi tulee lyhenteestä SPR, joka on jo useammalle tuttu. Esperi Care syntyi, kun Suomen Punainen Risti yhtiöitti liiketoimintansa vuonna 2001.
Esperi sai alkunsa 1940-luvulla, jolloin se alkoi vastata SPR:n sairaankuljetuksesta.

Vuonna 2003 tappiota tekevään yritykseen pyydettiin toimitusjohtajaksi sarjayrittäjä Marja Aarnio-Isohanni.
”Ajattelin aluksi, etten halua lähteä mukaan vanhainkotibisnekseen. Olin ollut aiemmin media-alalla. En heti nähnyt, että tämähän on tulevaisuuden ala.”
Vuodessa Aarnio-Isohanni käänsi yrityksen tuloksen voitolliseksi. Yrityksen uutta suuntaa alettiin rakentaa.
”SPR mietti, että kasvuyrityksen profiili ei sovi hyväntekeväisyyttä tekevälle järjestölle. Lähdimme etsimään uutta omistuspohjaa.”

Sijoittajaksi löytyi Esperi Carea varten koottu sijoittajaryhmä Unicus. Samalla myös toimiva johto sijoitti yritykseen.
CapMan oli seurannut Esperi Carea jo muutaman vuoden, kun se osti enemmistön yrityksestä vuonna 2010.
CapManin omistuksen aikana Esperi Caren liikevaihto kasvoi 47 miljoonasta 155 miljoonaan euroon. Toukokuussa 2016 CapMan kertoi myyvänsä osuutensa Esperi Caresta brittiläiselle pääomasijoittaja Intermediate Capital Groupille.

Esperi Care on laajentunut viime vuosina voimakkaasti yrityskaupoilla ja se kertoo olevansa yhteistyössä 200 kunnan kanssa.

Esperi Caren toimitusjohtaja Marja Aarnio-Isohanni omistaa yrityksestä kymmenen prosenttia. Hän komeili vuoden 2016 verotiedoissa lähes 6 miljoonan euron tuloilla ennen Attendon toimitusjohtaja Pertti Karjalaista ja Etelä-Pohjanmaan Arjessa Oy:n toimitusjohtaja Pasi Kohtalaa.

Aarnio-Isohanni on kertonut, ettei näe kustannussäästöissä ja kasvussa vastakkainasettelua." Kasvun pitää aina olla kannattavaa. Jos joudutaan suuriin kustannussäästöihin ja lukujen reivauksiin, niin taustalla on aina joku iso myllerrys tai sitten organisaatioon on kertynyt liikaa ”läskiä”. Pitää olla rohkeutta myös luopua".

Kilpailuhenkisyys lähtee urheilutaustasta. Aarnio-Isohanni harrasti nuorena uimahyppyä.
Hän on toiminut Wellmedia Ltd:n toimitusjohtajana, Eteran hallituksessa ja Sosiaalialan Työnantajien ja Hoiva-alan Palvelutuottajien hallituksen puheenjohtajana ja esiintynyt yli 300:ssa terveyteen liittyvässä tv-ohjelmassa.

Esperin ja Eteran suhmuroinnit

Työeläkevakuuttaja Etera teki hallituksensa pitkäaikaisen jäsenen Marja Aarnio-Isohannin hoivakotiketjun kanssa useita huomattavia liiketoimia. Etera oli näillä toimillaan ollut vauhdittamassa Esperi Care Groupin nopeaa kasvua.

Yhtiöiden taloudelliset siteet ovat moninaiset ja tiiviit, kertoi YLE.
Etera omisti Esperi Care Groupia ja se hoiti myös hoivaketjun työntekijöiden eläkkeet. Esperin toimitusjohtaja ja osaomistaja Marja Aarnio-Isohanni oli puolestaan Eteran hallituksen jäsen vuodesta 2008.
Yhtiöt ovat tehneet keskenään lukuisia liiketoimia kuten kiinteistökauppoja. Etera joudutti Esperi Caren kasvua myös kahdeksan miljoonan euron sijoituslainalla. Etera yhdistyi Ilmarisen kanssa vuoden 2018 alussa.
Etera kiisti, että Aarnio-Isohanni olisi omassa yritystoiminnassaan hyötynyt kaksoisroolistaan.

Marja Aarnio-Isohanni vastaa toimitusjohtajana Esperi Caren operatiivisesta eli käytännön toiminnasta. Eteran hallituksen jäsenenä Aarnio-Isohanni on puolestaan ollut vastaamassa muun muassa Eteran hallinnon järjestämisestä.
2007 valmisteltiin sopimus, jonka myötä Esperi perusti pääkonttorinsa ja hoivapalvelukeskuksen Eteran omistamaan Tilkan kiinteistöön Helsingissä. Heti seuraavan vuoden huhtikuussa Esperin työntekijöiden eläkkeet siirrettiin Eteran hoidettavaksi ja Aarnio-Isohanni valittiin Eteran hallitukseen.

– Aika kummallisia ne kytkökset olivat. Asiakassuhteen alku kytkeytyy vuokrasopimuksiin, sen jälkeen Esperin toimitusjohtaja menee Eteran hallitukseen ja samalla siirretään (työntekijöiden eläke)vakuutukset Eteraan. Tämä on oikea tunnusmerkki asiakaskalastelusta, dosentti Olli Pusa sanoi.

Pusa piti erikoisena Eteran kommenttia siitä, että Esperin kanssa tehtyjä liiketoimia ei ole käsitelty lainkaan työeläkeyhtiön hallituksessa.
– Eteralla on merkittäviä vuokrasopimuksia, osakesijoituksia ja asiakaslainoja Esperin kanssa. Tästä tulee jo aika iso summa. Ihmettelen, jos Eteran hallitus ei käsittele asiaa, koska tällaisten riskikeskittyminen seuraamisen luulisi olevan tärkeimpiä asioita Eteran hallituksessa. Varsinkin, kun yksi hallituksen jäsen on mukana (kauppojen osapuolena), Pusa sanoi.

Esperi Caren pääomistaja on veroparatiisiyhtiö ICG

Vuodesta 2016 lähtien Esperi Caren pääomistaja on brittiläinen pörssissä noteerattu sijoitusyhtiö Intermediate Capital Group (ICG) joka hallitsee yli 30 miljardin punnan omaisuutta.

ICG:n vuosikertomuksesta, joka voidaan lukea ja ladata netistä, ilmenee mm. että yhtiö omistaa useita tytäryhtiöitä ja rahastoja Cayman-saaren veroparatiisisssa. Samoin Englannin Kanaalisaarilla Jerseyssä on useita tytäryhtiöitä, puhumattakaan Luxemburgista ja Irlannista.

Uusimmalta tilikaudelta yhtiö jakoi osinkoa yli 80 miljoonaa puntaa ja tavoitteeksi ilmoitetaan korottaa osinkoa 6 - 8 prosenttia joka vuosi. Tällainen sijoitusyhtiö keskittyy vain rahan tuottamiseen.

Vaikka vuosikertomuksessa on 176 sivua, siinä ei puhuta käytännöllisesti katsoen mitään siitä toiminnasta, mihin yhtiön varoja on sijoitettu, ei esimerkiksi terveydenhoidosta saati sitten hoitokodeista.

"Kun yksityistetyssä toiminnassa menee jotain pieleen, niin julkinen sektori korjaa jäljet.. Näin tulee käymään aina, kun poliittiset päättäjämmme uskovat lobbareiden puheita hyvästä ja halvasta palvelusta, joka säästää julkisia varoja. Jälkien siivoaminen tulee paljon kalliimmaksi kuin pyörittää julkisen sektorin omaa palvelutuotantoa, jonka ei ole tarkoituskaan tuottaa voittoa.
Lienee turha toivoa, että palvelutuotannon yksityistäjät oppisivat tästäkään mitään, kommentoi Saku Timonen.

Vakavia puutteita hoidossa ja potilasturvallisuudessa

Valvira määräsi Kristiinankaupungissa toimivan Esperi Care -yrityksen pyörittämän yksityisen hoivakodin keskeyttämään toimintansa useiden hoitotyöhön liittyvien epäkohtien ja laiminlyöntien vuoksi.
Yhden asiakkaan epäillään kuolleen viime syksynä hoitovirheen takia, ja kolme asiakasta on toimitettu joko terveyskeskushoitoon tai kuntoutusosastolle.

Esperi Caren toiminta on laajemminkin selvityksessä useamman aluehallintoviraston alueella.

Omaisten huolta ovat herättäneet myös vanhusten palvelutaloissa pidetyt myyntiesittelytilaisuudet.
Turussa vanhuksen tilaaman avohyllyn hinnaksi tuli 590 euroa. Vanhuksen tyttären mielestä hinta oli kohtuuton vaatimattomasta avohyllystä ja toteutuneesta palvelusta. Yritys myönsi tehneensä virheen hinnoittelussa ja lopulta kauppa purettiin.

Palvelutaloissa käy yleensä pitkään yhteistyötä tehneitä yrityksiä esittelemässä vanhuksille suunnattuja tuotteita tai palveluita. Yritykset tarjoavat esimerkiksi seniorivaatteita, hyvinvointipalveluita tai kodin sisustusratkaisuja.
Tyttären mukaan omaisille ei kerrottu etukäteen, että palvelukodissa pidetään myyntiesittelyitä.

”Esittelytilaisuudet piristävät monen arkea”, Esperi Caren viestintäpäällikkö Jasmin Ellik kertoi (Seura, 9.7.2018).

Etelä-Suomen aluehallintovirasto huomautti jo vuonna 2013, että Esperin Keravan vanhusten hoitokodissa on vähän henkilökuntaa ja epäpäteviä käytetään ammattihenkilökunnan puutteessa hoitotehtävissä. Vanhusten saamassa ruoan määrässä oli myös puutteita ja potilaiden käteisvaroja on hävinnyt näiden huoneista. Vanhukset eivät myöskään pääse tarpeeksi ulkoilemaan.

Esperi Care uhkaili työntekijöitä, etteivät nämä puhuisi toimittajille

Salla Vuorikoski kertoi vuonna 2017, että " jutunteon aikana yhtiö painosti työntekijöitään vaikenemaan. Lakiasiainjohtaja lähetti heille ukaasin, jonka mukaan “yrityksen liiketoiminnan kannalta haitallisia” tietoja ei saa kertoa medialle. Kun kysyin tämän jälkeen Aarnio-Isohannilta, mitä salaista työvuorojärjestelyissä on, hän tyytyi vakuuttamaan, että “media on tärkeä yhteistyökumppani.

https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/esperi-ca...

Nyt pian sensuroimaan.Attendo,Mehiläinen ,Terveystalo jne.Näitä riittää.Näidenkin firmojen taustat on syytä ensin tietää ja henkilöt siellä takana näiden synnyssä.Mitä tutkivaa jounalismia suomessa enää on?Ei minkäänlaista kun eu -sensuuri määrittelee sen,median omistajien mukan a,mitä saa tutkia mitä ei,j avarsinkaan mitä saa julkaista ja missä.On se kumma että ihmiset ovat jo vuosikausia valittaneet aviin,kansanedustajille,ministereille jne.jne.mutta yhtäkään ei ole kiinnostanut.mm.huostaanotettujen lasten vanhempien yhteydenottoihin eivät Saarikko tai muutkaan sisäpiirien asianomaiset ole ottaneet mitään kantaa missään.

Keskusta on istunut perus-ja perhepalveluministerin pallilla vuosikaudet.Näiden kahden puolueen toimesta on suomen sosiaali ja terveydenhoitoa ajettu alas jo 90 asti.Siitä asti kun yksityistämisen takia aloittivat leikkauspolitiikkansa.90 luvun laman uhrit ja heidän lapsensa ja siitä asti kasvatettu suurtyöttömyys ,epäonnistunut maahanmuutto jok ahaudattiin eu-lobbauksen alle ja nyt veronmaksajien rahoilla tehdään bisnestä muutamien sisäpiiriläisten hyödyksi.On myyty sähköverkot jne.sielläkin bonuksia satelee harvojen taskuihin.

Ei niilläkään kaupoilla suomalaisten hyvää ole ajateltu.

Jokainen tietää että huostabisnesmarkkinoista on tehty lastensuojelun korvaava liiketoiminta joka veronmaksajien rahoilla ylläpidetään.Kunnat ja kaupungit ovat lakkauttaneet lainmukaiset tukitoimet ja lapsia raijataan huostafirmoihin ja psykiatrisille osastoille sen sijaan että perheet saisivat lainmukaiset tukitoimensa pakkohuostaanottojen eli vapaudenriistojen sijaan.

Tekosyillä jotka eivät kestä päivänvaloa tai ole edes lainmukaisia eivät lastensuojelun,eivät YK:n lastenoikeuksien julistuksen,eivät perhesuojan,eivätkä ihmisoikeuksien mukaisia nämä epäpätevät (yli 50%) sos.viranomaiset ja huostafirmojen henkilöstön edustajat pitävät ja vievät lapsia ja nuoria,kokonaisia perheitä huostaloihinsa ja psykiatrisille osastoille.

8000 kk.huostalassa riittäisi lainmukaisten palvelun antamiseen jo usealle perheelle ja suomessa saisi kaikille perheille ,niin omille kuin "vieraille"tarvittavat tukitoimet niillä rahoilla joilla nyt ylläpidetään näiden satojen toimijoiden ja rouvakerholaisten tarpeita varten näitä liiketoimntoja perheillä.Pakkotoimien sijaan lainmukaiset vapaaehtoisuuteen ja todelliseen tarpeeseen perustuen.Nythän lastensuojelussa on pakkolait kuten pakkohoidossa mielenterveyspuolella.Palvelussa joka PITÄISI olla verorahoilla perheitä varten olemassa EI tätä bisnetoimintaa kuten nyt!

Pakkohoitoa jota on kaavailtu laajennettavan koskemaan ketä tahansa kansalaista,josta herää moniammatillisenasiantuntijasosiaalityöntekijöiden mielessä epäily,j avoitaisiin näin ollen raijata lataamoon milloin tahansa,ja varsinkin nyt eu sensuurin aikakaudella.

Mikähän olikaan se syy miksi lastensuojeluun upotetaan yli miljardi vuodessa ja lapset ,nuoret ja perheet vaan syrjäytyvät vuosi vuodelta , nuoria jää mielenterveyseläkkeelle 6000 kpl.vuosivauhtia.Kataisen hallituksen aloittama kuntaliitokset ja samaan aikaan aloitettu sosiaali ja terveydenhoidon "uudistaminen"mm.lastensuojelulain muokkaaminen huostabisneksen tarpeita vastaamaan,tekikin helpoksi bisnesmiesten ja naisten duunit,koska verorahoilla avattiin piikki auki taivasta myöten tehdä bisnestä heikoimilla ja suojattomilla,puolustuskyvyttömillä ihmisillä.

Käyttäjän MikkoPaavola kuva
Mikko Paavola

JOS KOKOOMUS ANTAA SOTE ja MAAKUNTAMALLIN KAATUA eikä edellytä lojaalisuutta sen äänestämiseen kansanedustajiltaan ei se puolue kelpaa hallitusyhtsistyökumppaniksi ja samaa sanon KRISTILLISILEE ja RKP:n edustajille.

Käyttäjän MikkoToivonen1 kuva
Mikko Toivonen

Kyllä on pantu merkille, että juuri kokoomuksen taholta tässä asiassa vallitsee suorastaan huutava hiljaisuus. Annetaan kaiken sonnan taas kerran valua Kepulle. No monesta syystä tietysti ansiosta.
Mutta tämä pörssihoidon jalanjälki on kyllä puhtaasti kokoomusideologian ja politiikan tulosta.
Kepu on ollut sitä vaan kovasti tukemassa kun sillä on hirveä kiima saada isäntien ja emäntien palkkiovirat maakuntahallintoihin ja käännettyä kansakunnan hyvä kehitys taaksepäin. Molemmat ovat ydinasioissa toimineet poskettoman vastuuttomasti

Ei yhtään haittaisi jos kumpainenkin puolue radikaalisti päivittäisi ideologiaansa yhteisvastuulliseen suuntaan, mikä nyt kummastakin loistaa täydellisellä poissaololla. Yhteisvastuu on täysin mahdollista vastuullisen markkinatalouden mahdollisuuksienkin mukaan. Vastuu on avainsana.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Poiitikot kunnallisella tasolla päättävät ja hyväksyvät vanhustenhoidon tason. Nyt näyttää siltä, että valtuustot eivät ole halukkaita kiinnittämään huomiota palvelun laatuun.

Tutkija varoittaa Esperi-kohusta: Älä tuomitse yksityisiä hoivakoteja – julkisella puolella rämmitty jopa pahemmin.

https://www.talouselama.fi/uutiset/tutkija-varoitt...

No mitä pitäisi nyt tehdä. Valikysymys on tehtävä hallitukselle sen sijaan, että oikea osoite välikysymykselle olisivat kuntien valtuustot !

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Mielestäni on kohtuutonta odottaa, että jokaisessa kunnassa tehtäisiin välikysymyksiä ja kuten tutkijakin varoittaa, niin hyviäkin hoivakoteja on. Yksityinen palveluntarjoaja ei automaattisesti tarkoita huonoa palveluntarjoajaa. Ei missään nimessä. Hallituksen kautta sen sijaan voidaan vaikuttaa puolueeseen joka puolella Suomea, koska puoluejohto pitää majaa Helsingissä.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Martti Asikainen

Niin, mitään välikysymystä tuskin edes tehdään. Siinä on se vaara, että paljastuu jokaisen puolueen olleen mukana hyväksymässä yksityisen palveluntuottajan käytön parempana ratkaisuna kuin oma tuotanto. Osa tästä porukasta istuu eduskunnassa opposition riveissä ! Siellä voisi joutua maalitauluksi ostopalvelujen päätöksenteossa omassa kunnassaan mukana olleet demareiden Antti Lindtman, Li Andersson etc.

Li Andersson, Eero Heinäluoma ja Paavo Arhinmäki ja lukuisat muut Sdp:n ja vasemmistoliiton edustajat pitävät hallussaan Med Groupia omistavan Osuuskunta Tradekan ylintä päätöselintä.

Esperi Care -yhtiön vanhusten hoivapalveluissa on havaittu vakavia puutteita, joiden aiheuttama julkinen keskustelu johti yhtiön toimitusjohtajan Marja Aarnio-Isohannin eroamiseen.

Aihe on saanut myös poliitikot aktivoitumaan ja Sdp harkitsee välikysymyksen tekemistä vanhushuollon puutteista, joista Esperi Care on Sdp:n puheenjohtajan tehtävää sijaistavan Sanna Marinin mukaan "räikein esimerkki".

Sdp:n ja vasemmistoliiton edustajat käyttävät samaan aikaan ylintä päätösvaltaa Osuuskunta Tradekassa, jonka omistama soteyhtiö Med Group aikoo aloittaa yhteistyön Esperi Caren kanssa.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Ei ihmisten hoitoa tule laiminlyödä sen vuoksi, että tulee tilaisuus "varastaa". Moraalitonta toimintaa yrityksiltä. Jos kuntien pitää palkata vakituiset valvojat yksityisiin hoitopaikkoihin, on parempi lopettaa koko pelleily niiden kanssa.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Niko Kaistakorpi keskustelussamme, että häntä oli ihmetyttänyt THL:ltä virkavapaalla olevan tutkijan rientäminen Talouselämän kertomaan kuinka julkisellakin puolella on kaikkea. Hän sitten selvitti, että THL:n virkavapaalla oleva tutkija on nyt päivätyönään hallituksen kärkihankkeen projektipäällikkö STM:ssä. Joko arvasitte millä alueella? Aivan niin, sote ja uudet vanhuspalvelukokonaisuudet. Kaistakorpi tuumasi, että se tuntuikin oudolta, kun virkavapaalla oleva kommentoi THL:n puolesta.

Käyttäjän jsalmi kuva
Juha Salmi

Niin, onhan se merkillistä että alan asiantuntija vastaa lehdistön esittämään kysymykseen.
Mitä kommentteja olisi saatu aikaan jos hän olisikin kieltäytynyt vastaaamasta toimittajan esittämään kysymykseen. Varmaan tuotakin olisi pidetty outona.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #56

Olisi voinut esimerkiksi ottaa THL:n virassa olevan tutkijan kommentteja, jos ne kuitenkin pyrkii ratifioimaan THL:n arvovallalla.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Tätä sotkua ei yhtään helpota se, että osa vasemmistopoliitikoista puhuu omassa asiassaan Osuuskunta Tradekan ja Med Groupin kautta:

https://www.talouselama.fi/uutiset/vasemmiston-hal...

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Melkoinen sotesoppa totisesti. Tuo yhteistyöhanke on käsittääkseni kuitenkin toistaiseksi jäissä. Tai näin Talouselämä kirjoittaa:

"Vielä tiistaiaamuna Med Groupin toimitusjohtaja Kari Virta kertoi Talouselämän haastattelussa, että Esperin ja Med Groupin välisessä yhteistyössä on ajatuksena se, että yhtiöt voivat tehdä tulevaisuudessa yhteisiä tarjouksia sotepalveluiden tilaajille.

Talouselämän jutun julkaisun jälkeen Virta otti yhteyttä ja kertoi, että yhtiön johto päätti panna tiistaina Talouselämän haastattelun jälkeen yhteistyön Esperin kanssa jäihin.

"Laitamme hankkeen jäihin, kunnes saamme lisää selvityksiä siitä, miten toimenpiteet etenevät", Virta sanoi."

https://www.talouselama.fi/uutiset/akillinen-miele...

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

TEILLE ON ONGELMANA SE,ETTÄ KUVITTELETTE POLIITIKOIDEN JA MUUN SISÄPIIRISAKIN OLEVAN ULKOPUOLISIA NÄISSÄ BISNEKSISSÄ JUURI HE OVAT NIITÄ JOIDEN TILIPUSSIT LIHOO YHTÄ LAILLA KUIN NIIDEN ULKOLAISTEN KONSERNIEN OMISTAJIEN joiden tytäryhtiöt ja muut kytkökset ja firmat,rahoitusyhtiöineen ja pankkeineen tekevät tiliään sosiaali ja terveydenhoidossa.Osamaksulla hoitoa ja leikkauksia peeaukisille ja pienituloisille ,joiden elatus maksetaankin sitten toimeentuloluukulta ulosoton jälkeen.

Tahkoavat voittojaan suomalaisten avoimesta piikistä.Sitran ent.työntekijä mm.istuu Mehiläisen johtoportaassa ja kas vain siellähän ne istuvat entiset poliitikot ministerinäkin toimineita myöten veroparatiisifirmojen palveluksessa kun ovat edistäneet kukin osaltaan näiden suomeen pääsemistä.Hallitus uudistettujen lakiensa avulla.

"Yksityislääkäriasemat ovat kasvattaneet kokoaan ostamalla kilpailijoita ja rekrytoineet entisiä poliitikkovaikuttaja riveihinsä hoitamaan strategisia tehtäviä, kuten yhteiskuntasuhteita.

Siirtyjiä on ollut etenkin kokoomuksessa: entinen sosiaali- ja terveysministeri ja Helsingin sosiaali- ja terveystoimesta vastaava apulaiskaupunginjohtaja Laura Räty meni Terveystaloon, Mehiläiseen puolestaan siirtyivät entinen kansanedustaja ja Helsingin kaupunginhallituksen jäsen Lasse Männistö sekä puolueen ministeriryhmän ykkösavustaja Joonas Turunen"

https://seura.fi/asiat/ajankohtaista/sote-valmiste...

https://seura.fi/asiat/ajankohtaista/mehilainen-ka...

Harvinaisen tyhmää porukkaa suomessa pitää olla,kun näiden konsernien omistajien voittoihin riittää veronmaksajien rahaa,kaikille maahan tuleville ilmaista terveydenhoitoa ja sosiaaliturvaa mutta julkisen puolen palveluja karsitaan ,nostetaan maksut tappiin,leikataan kaiken aikaa suomalaisten sos.turvaa ja koulutusta,perheiden lainmukaisia tukia ei anneta koska bisnes menee edelle.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Saakohan näissä tapauksissa koskaan yrityksen omistajia vastuuseen esim. sakkojen kanssa.

Kuitenkin törkeä laiminlyönti on tapahtunut ja silloin omistaja on vastuussa yrityksestään. Sijoittajatkin voisivat tuntea riskin niskassaan.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Harvemmin. Tai oikeastaan ei koskaan. Vastuu on ennen kaikkea yrityksen toimitusjohtajalla ja sen hallituksella. Nythän tässä samaan aikaan pohditaan sitä, että mitä tulisi tehdä sen suhteen, kun luvattomia päiväkoteja Helsingissä pyörittänyt kokoomuspoliitikko onkin Helsingin päiväkodeista vastaavan kokoomuspoliitikon kaveri. Niin ja mitä tehdä ylipäänsä luvattomien päiväkotien suhteen, kun ilmeisesti niitä sitten kuitenkin tarvitaan.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

On olemassa varmaan syitä miksi vastuusta on vapautettu juurikin omistajat.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #55

Martti tuossa pisti vähän mutkat suoraksi, ilmeisesti olettaen yhtiömuodoksi osakeyhtiön. Kommandiittiyhtiössä ja avoimessa yhtiössä yhtiömiehet vastaavat henkilökohtaisesti. Osakeyhtiön perusolemus taas on, että se vastaa sitoumuksistaan omalla pääomallaan. Miksi näin? Jotta voisit sijoittaa osakeyhtiöön, ilman että tarvitsisi pelätä vastuuta vailla päätösvaltaa. Osakeyhtiössä vastuu on niillä joilla on toiminnallinen päätösvalta, eli toimitusjohtajalla ja hallituksen jäsenillä.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #57

Juurikin näin niin kuin Max sanoo. Minusta se olisi aika omituista, että jos sijoitan rahojani sijoitusrahastoon tai osakeyhtiöön, niin joutuisin sitten vastuuseen siitä, mitä ne rahoillani tekevät.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino Vastaus kommenttiin #60

Se toisi vastuullisuutta sijoittamiseen.

Nythän voit kaikessa rauhassa sijoittaa mihin tahansa rikollista toimintaa tekevään yritykseen.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Tässä Kokoomuksen ajamassa sotekuviossa on mielenkiintoinen paradoksi.

Kokoomus uskoo markkinavoimiin ja kuinka ne ovat oikeassa. No, markkinavoimat ovat selkeästi päättäneet, että järkevää on konsolidoida markkinat ja ennennäkemätön määrä ulkomaista pääomaa on virrannut suurten yksityisten toimijoiden taakse.

Kuitenkin Kokoomus kertoo meille, ettei tässä ole käynnissä mitään yksityistämistä tai liiketoiminnan siirtoa yksityisille?

Ovatko siis markkinavoimat väärässä toimissaan? Tuskin.

Kokoomuksen ajama malli tarjoaa niille merkittäviä voittoja ja kaikki muu on paskapuhetta.

Tai sitten ne ulkomaiset pääomapiirit ovat aivan väärässä, mutta harvemmin ne ovat. On siellä sen verran asiantuntijoita tilannetta analysoimassa.

Ovat ne toki joskus olleet väärässäkin, mutta harvemmin.

Käyttäjän TeppoRaininko kuva
Teppo Raininko

Jos hoivapalveluyhtiöiden ongelmat ovat olleet tiedossa jo vuosia, niin yksi asia on ainakin selvää: ne eivät johdu tulevasta sote-uudistuksesta.

Käyttäjän timoharju kuva
Timo Harju

Ilman soten tavattoman tökeröä valmistelua eivät säikähtäneet kunnat olisi rynnänneet myymään sairaalakiinteistöjään eikä esim. Meri-Lappi tekemään sopimusta Mehiläisen kanssa.

Suomen terveydenhuoltojärjestelmä on poliittisten intohimojen ja näköjään pohjattomalle ahneudelle patoluukut avanneen hallinnon uhri. Potilas, joka seisoo, vaikka sen vatsaa kokeilevan yhteiskuntakurgian nimissä viilletään auki."Tehdään nyt tällainen laki ja katotaan mitä siitä seuraa", kuten Sipilä jokseenkin sanatarkasti hallituksen lainvalmistusmetodia aikoinaan esitteli.

Sote uudistus-sanaparilla suomalaisia on taottu päähän melkein neljä vuotta, eikä juuri muuta ole argumenttina kuin pallo-on-saatava-maaliin kaltaisia tollolta kalskahtavia urheilusloganeja.

Tämä taitaa olla ensimmäinen hallituskausi Suomen historiassa, jolloin lobbarit ovat soitelleet ohjeita suoraan eduskunnan valiokunnan kokouksiin.

Ei siellä mikään veli ole odottamassa suomalaisten terveysmiljardeja ja hallituksen sotea. Se pitäisi oivaltaa viimeistään paskanhajusta tuulettimessa.

Kaarina Leinonen

Suomen kansalaiset "ujutettiin" tällaiseen helvetin peliin kokoomuksen ja keskustan toimesta. Tämä s..tana Petteri O on mestari kieroilijana. Ei puhu kansalle yhtään mitään kun suunnittelee tekosiaan. Nyt nähdään tuloksia hänen poliitiikastaan. Huomasin jo aikoja sitten ettei tästä hyvä seuraa. Rangaistus tällaisille "sutkeille" ja kova ! Luuletteko ihmisten nimenomaan "ihmisten" äänestävän teitä. Ne samanlaiset huijarit ehkä mutta meitä toisia on hyvin paljon.

Kaarina Leinonen

Onko Stenbäckillä ja Pekka Pylkkeröisellä hoivayhtiöitten osakkeita plakkarissa?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset