Asikainen Martti Se olen vain minä puhumassa puuta heinää.

Näkökulma: Pelinappulaksi ryhdytään

  • kuva: wikimedia commons / michael maggs
    kuva: wikimedia commons / michael maggs

Entinen perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehula (kesk.) liittyi vuodenvaihteessa niiden lukuisten poliitikkojen joukkoon, jotka ovat tuoneet rohkeasti esiin politiikan inhimillisemmän puolen. Työministeri Jari Lindströmin (sin.) tavoin hänkin oli lähellä sairastua vakavaan työuupumukseen. 

Ylen haastattelema Rehula kertoi olleensa ministeripestin aikaan niin uuvuksissa, että hän nukkui vuorokaudet ympäri ja suorastaan haaveili sotettomista päivistä. Valinnanvapaudesta käytävät väännöt kuitenkin pilasivat hänen mukaansa niin pyhät kuin arjetkin.

— Joka päivä oli tulipalo sammutettavana. Huomasin olevani vain nappula pelissä, jota muut ohjailivat. Peli ei ollut poliitikkojen näpeissä, vaan sitä johtivat muun muassa markkinavoimat, ex-ministeri Rehula totesi Ylelle.

Pelinappula. Rehulan yksittäisestä lausahduksesta nousi odotetusti melkoinen myräkkä ja varsinkin vasemmisto on louskuttanut ahkerasti leukojaan. Kansanedustaja Paavo Arhinmäki (vas.) kirjoitti Facebook-seinällään soten olevan ensi kevään ylivoimaisesti isoin asia, jonka hallitus yrittäisi runnoa läpi ennen eduskuntavaaleja. Hänen mielestään peli pitäisi puhaltaa välittömästi poikki.

Puolueen puheenjohtaja Li Anderson puolestaan katsoi Rehulan kommentin kertovan maan alennustilasta ja muistutti kyseessä olevan Suomen historian suurin sosiaali- ja terveydenhuollon uudistus. Hänen mukaan valta on parlamentaarisessa demokratiassa vaaleissa valituilla päättäjillä, eikä kokoomuksen terveysbisneksen palkkalistoilla olevilla lobbareilla.

Vaikka kukaan ei voi väittää syntisäkkinsä olevan tyhjä, niin eivät vasemmistopoliitikot täysin väärässäkään ole. Rehula on itsekin sanonut kyseessä olevan suurin hallinnonmuutos 150 vuoteen. Ja hänen taannoinen lausahduksensa puolestaan antaa viitteitä siitä, että maamme parlamentaarinen ja demokraattinen valta olisi karannut sitä tehtäessä ministeriaition ulkopuolelle.

Muun muassa markkinavoimien ohjailtavaksi.

Vielä kesällä 2017 Ylen A-studion haastateltavana vieraillut Rehula vielä arvosteli juuri ennen tehtävästä väistymistään kovin sanoin sitä, miten sote-uudistusta valmistelevia virkamiehiä on mätkitty julkisuudessa esityksen puutteista. Hänellä oli omien puheidensa mukaan tarkat päiväkirjamerkinnät tilanteista, joissa erilaisia ratkaisuja on tehty ja todellisuus näytti kuulemma hyvin toisennäköiseltä kuin julkinen keskustelu.

— Kyllä se näiden lasien läpi, joilla minä maailmaa katselen, näyttää hyvin toisennäköiseltä kuin tämä julkinen keskustelu, joka on näitä vastuuihmisiä kohtaan aivan kohtuutonta, Rehula latasi.

Tätä ennen hän sanoi Etelä-Suomen Sanomille, ettei sote-uudistuksesta tule täydellistä, mutta tästä huolimatta se on tehtävä. Ministeri tunnusti tuolloin myös sen, ettei edes tuleva hallitus voi enää vesittää uudistusta, koska sen liikkumavaraa on etukäteen kavennettu Sipilän hallituksen valmistelujen kautta. 

Suuria puheita mieheltä, joka kertoi myöhemmin olleensa ministerinä pelkkä pelinappula.

Moni teistä on varmasti kanssani samaa mieltä siitä, että viime aikoina esiin tulleiden seikkojen valossa nyt (jos joskus) olisi hyvä hetki tuoda esiin suorassa lähetyksessä mainitut päiväkirjamerkinnät ja kertoa minkä vuoksi markkinavoimien ohjaama uudistus on pakko tehdä.

Haluaisin myös tietää sen, miten hitossa tässä pääsi näin pääsi käymään ja kuka tästä on vastuussa? Ja kuinka Rehula on kehdannut edes julkisesti puhua soten puolesta, jos hän on kaiken aikaa tiennyt markkinavoimien toimivan orkesterin kapellimestarina? Eikö hän itse pohtinut Ilkka-lehdessä mahdollisia muutoksia lainsäädäntöön, jotta spekulaatiot Laura Rädyn (kok.) kaltaisista tapahtumista saataisiin jatkossa estettyä?

Mitä muuta pinnan alta vielä löytyy, kun sitä vähän rapsutetaan?

Entä miten äänestäjien odotetaan reagoivan?

Entisenä peruspalveluministerinä Rehula on edelleen oikeudellisesti osittain vastuussa sote-uudistuksen valmistelusta, sillä kukin ministeriö vastaa toimialallaan valtioneuvostolle kuuluvien asioiden valmistelusta ja hallinnon asianmukaisesta toiminnasta. Jos päiväkirjoihin kirjatuissa ratkaisutilanteissa on ollut jotain hämäräperäistä, niin hänen toimintansa voidaan viedä tutkittavaksi aina valtakunnanoikeuteen saakka. 

Jos markkinavoimat ovat valmistelleet sote-uudistuksen, niin sen pitäminen asianmukaisena on suorastaan tragikoomista, eikä yksittäinen haastattelu ministerin arjen raskaudesta ja työuupumuksesta muuta tilannetta miksikään. Ei varsinkaan silloin, kun samassa yhteydessä ilmoitetaan ensi kevään vaaliehdokkuudesta sekä valmiudesta hypätä uudelleen uuvuttavan ministeri-Audin takapenkille. 

Haiskahtaa potaskalle.

Tuskin valtakunnan korkeimmalla poliittisella päätäntätasolla enää joudutaan pelinappulaksi.

Sellaiseksi ryhdytään.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Onpa erikoinen asia, jos väitteen mukaan ohjakset on annettu markkinavoimille edes osin. Toki valmistelutyössä kuullaan laajaa joukkoa asiantuntijoita myös virkakoneiston ulkopuolelta, mutta pelinrakentajiksi markkinavoimia ei tulisi kuitenkaan laskea.

Eduskunnassa ja mediassa on otettu kantaa politikkojen sairastumisiin omituisin tavoin. Sipilän keuhkoembolia oli jotenkin kesy, mutta paljon esillä. Touko Aallon sairastuminen taas sai osakseen tavattomasti julkisuutta ja spekulaatiota, mutta jostakin syystä Rinteen tilanteesta ollaan nyt kovin hiljaa, vaikka kyseessä on maan johtava oppositiopolitikko ja mahdollinen seuraava pääministeri.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Sitten oli Jani Toivolan (vihr.) työuupumus, jota käsiteltiin melko kattavasti lehdistössä aina siihen saakka, kunnes kävi ilmi hänen työuupumuksensa aikana tehty kakkostyö ja lujaa vinkunut taksikortti. Mitä olen itse käsittänyt, niin myös Rinteen vaimo on tällä hetkellä hoidossa Espanjassa. Ja Hakkarainen Hondurasissa.

Olen samaa mieltä siitä, että valmisteluvaiheessa on totta kai kuunneltava kaikkia osapuolia ja myös yritykset tarvivat edustuksensa valtion päätäntävallassa, mutta tosiaan tuo lausahdus siitä, että sote-uudistuksesta vastaava ministeri olisi ollut vain pelinappula on mielestäni aika vakava ja se tulisi tutkia tarkemmin.

Keskustan kenttäväki seisoo jostain syystä edelleen muurina ministereiden takana, vaikka sote tuskin on heidän etunsa ja lähtökohdatkin siihen vaikuttavat olevan täysin vinksallaan. Eletään mielenkiintoisia aikoja. Luulen, että keskustan julkikuvan ylläpitäminen ei ole mikään maailman helpoin homma. Siellä on taitavat mainostoimiston ihmiset liikkeellä.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Liikenne- ja viestinäministeri Anne Berner (kesk.) muistaakseni kävi myös lähellä romahtamista Finavia-kohun aikaan. Berner sanoi tuolloin IS:n haastattelussa, että hän ei uskaltanut enää liikkua yksin kaupungilla, uni ei ole tullakseen ja usein asioiden käsittely saa hänet itkemään. Tämä on kieltämättä ollut melkoinen hallitustaival, kun ministeri toisensa jälkeen on ollut viittä vaille valmis hermoparantolaan.

https://www.is.fi/kotimaa/art-2000001272240.html

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Se on kova paikka, kun tekemisen perusteet kääntyvät päälaelleen. Ei siihen ole helppo sopeutua. Kun olet yrityksessä tottunut että tärkeintä on mitä tehdään, toiseksi tärkeintä miten se tehdään ja vähiten tärkeää miltä se näyttää. Yhtäkkiä oletkin ministeri ja tärkeintä on miltä se näyttää ja vähiten tärkeää mitä itse asiassa saatiin aikaiseksi.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Ihan hyvä pointti, Max.

Sipilällä on ollut myös ongelmia asian oivaltamisen suhteen. Yhteiskuntaa on hankala johtaa niin kuin yritystä, eikä niin missään tapauksessa pitäisikään tehdä.

Käyttäjän rutanen1965 kuva
Jari Rutanen

Se on juhlan paikka kun tästä hallituksesta päästään eroon 8) !

Ainakin itse aion tarjota itselleni kakkukahvit sen kunniaksi.

--

Nyt on jo usempi kaveri käynyt harjoittelemassa pääministerin hommia, eikä käytännössä ole saatu mitään aikaiseksi.

Yksi teoriani nyky sekoomukselle on se, että koska EKP:n valtionvelkakirjojen tukiohjelma on painanut valtionvelan koron nollaan, on päättäjiltä poistunut paine tehdä todellisia uudistuksia (= koko euroalueella).

--

Ylemmällä tasolla kaikkia länsimaisia demokratioita vaivaa poliittisen järjestelmän sekä moraalinen, että poliittistaloudellinen korruptio. Sekä nyt myös rahajärjestelmän korruptio keskuspankkien avustuksella, ts. klassinen roomalainen rahanarvon liudennus.

Yhdysvalloissa tämä korruptio on jo johtanut alkavaan järjestelmäromahdukseen.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Suomessa on puhuttu jo pitkään äänestysaktiivisuuden laskusta, kansalaisten kokemasta voimattomuuden tunteesta sekä suoranaisesta demokratian kriisistä. Tuskin nämä tällaiset paljastukset asiaa ainakaan paremmaksi tekevät.

Eri muotoja hakeva radikalismi nostaa kaiken aikaa päätään.

Käyttäjän rutanen1965 kuva
Jari Rutanen

Ei tämä tosiaan hyvältä näytä, ja arvatenkin vain pahemmaksi menee.

Oma "lähivisioni" on, että EU joutuu tänävuonna kriisiin jota kautta solmut lähtevät purkautumaan sekä EU, että kansallisilla tasoilla.

Tulee sattumaan ensin pipisti, mutta sitten helpottaa.

Historillisessa katsannossa lyhellä tähtäimellä kyllä turoillaan, mutta pitkässä linjassa mennään kuitenkin aina eteenpäin.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

"Peli ei ollut poliitikkojen näpeissä, vaan sitä johtivat muun muassa markkinavoimat, ex-ministeri Rehula totesi Ylelle."

Näinhän asia on kapitalistisessa yhteiskunnassa; tätä juuri tarkoittaa "länsimainen demokratia". Tuon seikan soisi tulevan kansan tietoisuuteen laajemminkin.

Kaaviokuva: Yhteiskunnan käskytysketju

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Kejo, asia taisi olla pelkkä vitsi, mutta kuitenkin mahdollinen sinänsä kommunistien keskuudessa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset