Asikainen Martti Se olen vain minä puhumassa puuta heinää.

Näkökulma: Setämiehet ajoivat ammattiliitot miinaan

  • kuva: wikimedia commons / arto alanenpää
    kuva: wikimedia commons / arto alanenpää

Helsingin Sanomat kertoo Suomen suurimman ammatillisen keskusjärjestö SAK:n haluavan Suomeen lakisääteisen irtisanomisjärjestyksen.

Esityksen yhtenä lähtökohtana on se, että työnantaja joutuisi yt-neuvotteluissa suosimaan talossa pisimpään olleita, kun taas nuoret joutuisivat kilometritehtaalle entistä helpommin.

Puheenjohtaja Jarkko Eloranta perustelee ehdotusta ikääntyneiden työllisyyden parantumisella. Eläkeikää lähestyvät ovat useimmissa tapauksissa olleet työpaikoissa pisimpään, joten heidän irtisanomisensa vaikeutuisi merkittävästi.  Irtisanomisjärjestys on hänen mukaan yksi SAK:n vaalitavoitteista tulevalle hallituskaudelle.

— Tosiasia on se, että ikääntyneiden mahdollisuudet työllistyä tai kouluttautua uudelleen ovat pienemmät kuin muilla. Etenkin jos työttömyysturvaa heikennetään, ikääntyneitä ei voida potkia pois nykyiseen tapaan, Eloranta sanoo HS:lle. 

Ymmärrän, ymmärrän. Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) hallituksen vuoden 2017 talousarvioneuvottelujen yhteydessä perustettu kolmikantainen työryhmä tarkoittaa yhteisistä asioista sopimista ja kompromisseja työllisyyden lisäämiseksi ja työttömyyden keston lyhentämiseksi.

En voi kuitenkaan olla pohtimatta, että mitä ammattiliitot sitten voittivat tässä nuoria eriarvoiseen työmarkkina-asemaan puskevassa kompromississa? 

Onko tässä kenties kyseessä samanlainen kompromissi kuin kiistelty kilpailukykysopimus, jonka yhteydessä luvattiin, ettei työttömyysturvasta enää leikattaisi? 

Viime vuosina useat toimijat ovat pohtineet erilaisia keinoja saada myös nuoret kiinnostumaan ammattiliitoista. Lukuisat kyselyt ovat osoittaneet, että nuorten halu liittyä ammattiliittoihin on hiipunut edelleen ay-liikkeiden nuorisokampanjoista huolimatta. 

Luulevatko ammattiliitot aivan tosissaan, että eriarvoistamalla työmarkkinoita saadaan nuoretkin kiinnostumaan ay-toiminnasta, vai miksi he kaivavat hautaansa miellyttämällä pelkästään ikääntyviä demariäänestäjiä?

Nuorille jäsenyys ammattiyhdistyksissä ei ole enää itsestään selvä lähtökohta eikä liittoon kuulumattomuutta pidetä poikkeuksena. Mutta en minä ainakaan ihmettele yhtään, että miksi nuoria ei huvita lähteä toimintaan mukaan. 

Tässä valossa on hyvin vaikea keksiä heille riittävää syytä ay-jäsenyydelle, koska nuoria ei kuseteta pelkästään maamme eläkejärjestelmän kautta, vaan nyt liittokin alkaa räkimään heidän naamoilleen.

Ei minuakaan huvittaisi maksaa siitä.

Takana on lähes yhdeksän vuoden taantuma ja nuorten aikuisten työllisyysaste on laskenut edelleen hyvästä taloustilanteesta huolimatta, vaikka samaan aikaan kaikissa muissa ikäryhmissä työllisyysaste nousee. Ikuiset työharjoittelut, työkokeilut ja pätkäsopimukset ovat tehneet tehtävänsä. Pirstaleinen työelämä voi johtaa pirstaloituneeseen mieleen ja maailmankuvaan.

Yhdet ovat päässeet nauttimaan työn hedelmistä maallisen mammonan kautta, kun taas toiset eivät ole päässeet edes kokeilemaan. 

Pohtikaa varsin myös sellaista tilannetta, jossa tuo esitys käännettäisiin nurinpäin ja miettikää millainen paskamyrsky siitä nousisi, jos ammattiliitot ehdottaisivat sellaista irtisanomisjärjestystä, joka kulkisi vanhimmasta nuorimpaan. 

Siinä olisi Helsingin ydinkeskustassa sijaitseva Senaatintori jälleen kerran täynnä punaisia lippuja ja ilmapalloja – megafonit huutaisivat ja kansa janoaisi porvarin verta.

Pakko kuitenkin antaa neuvottelijoille tunnustusta siitä, miten näppärästi he saivat sukupolvisodan aikaiseksi ja miten sitä kautta onnistuttiin tahraamaan ammattiliittojen muutenkin nuutunutta mainetta. Edes Elinkeinoelämän keskusliitto ei olisi pystynyt parempaan.

Hyvin pelattu.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (31 kommenttia)

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Meillä Ruotsissa on ollut vastaava LAS-laki voimassa jo yli 45 vuotta.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Työelämä on muuttunut aika hitosti viimeisen alle 10 vuoden aikana. Ruotsissa ei ole ollut vastaavaa massatyöttömyyttä ja talouskriisiä.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Ruotsissa on keksitty ikiliikkuja -itsestään devalvoituva Ruotsin kruunu!

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

SAK:lta tulee muitakin hyviä ehdotuksia ! SAK: Tarvitaan nykyistä kireämpää verotusta.

SAK opastaa veronkorotuksiin maksamatta itse ollenkaan veroja !

Samalla SAK ja demareiden Antti Rinne ovat olleet sitä mieltä, että Sipilän saavuttama työllisyysasteen nousu 72 % ei ole nykyisen hallituksen ansiota.

No samalla he toteavat, että hyvinvointivaltion palvelujen ylläpito vaatii vähintään 75 % työllisyysastetta ja myöhemmin 80 % tasoa ! Se on nyt Rinteen tavoite !!!! Unohtavat kuitenkin kertoa, että tuon tavoitteen saavuttamiseksi täytyy tehdä radikaaleja muutoksia työelämässä ja työttömyyden etuisuuksissa.

Kevään vaalipuheissa demareilla on siis lupaus työllisyysasteen nosto 75 % ja myöhemmin 80 %:iin. Veroja korottamalla se ei kyllä onnistu !

Tulee mieleen Urpilaisen lupaus vuodelta 2014. Jos demarit pääsevät hallitukseen Suomeen syntyy 200 000 utta työpaikkaa ! Ei tullut. Tuli 100 000 uutta työtöntä !

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Ammattiliitot ilmeisesti haluavat samaan hautaan demareiden kanssa, joiden äänestäjien keski-ikä huitelee lähes kuudessakympissä.

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

Sinä menet siihen samaan ansahautaan, kuin monet muutkin spekuloijat. Siis , että demarit puolueena ihan kohta lopahtaa, koska sillä on hieman varttuneempia kannattajia verrattuna Pekka Haaviston vihreisiin. Toisaalta jos vertaamme Pekka Haavistoa ja entisen puoluetoverinsa Timo Harakan kehitystä poliittisesti, niin huomaamme vihreiden syvän kädettömyyden tässä ajassa.

Ammattiliittojen vaikutusvalta ja kannatus varmasti heikkenee, Suomi rapautuu henkisesti ja perusturvan kannalta. Toivottavasti olet tyytyväinen kehitykseen.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

En todellakaan ole, mutta henkisestä rapautumisesta ja perusturvan heikkenemisestä voidaan syyttää vain itseämme. Muistaakseni ammattiliitot muuten vastustavat perustuloakin (poikkeuksena jotkut pienet liitot, kuten esimerkiksi Journalistiliitto). Ihanan freesi näkökulma yhteiskuntaan.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Martinkin olisi hyvä perehtyä ay-liikkeen historiaan.

Alkaen aluksi vaikkapa Yhdysvalloista ja Britanniasta.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Yhdysvalloissa ay-liikkeiden maine tuhottiin ihan Hollywoodiakin avuksi käyttäen. Britanniassa sotaa ay-liikkeitä vastaan kävi Margaret Thatcher.

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

Tämä on hieman ongelmallista, tämä työllistyminen. Työllistymisessä aika usein ratkaisevat ihmisten markkina- ja henkilökohtaiset suhteet, sekä mahdollinen erikoisosaaminen. Perustöissä yli viisikymppinen on aika heikoilla työllistymisen suhteen.

Monessa yt-neuvottelussa vanhempi osasto saa lähteä ennenaikaiselle eläkkeelle tai kortistoon, nuorempia saadaan kiertotietä halvemmalla. SAK:n kanta on ymmärrettävä, vaikka liittojen ulkopuolella elävä nuori kuvitteleekin olevansa kuolematon.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Tässähän liitto juuri heikentää nuoren asemaa.

Mitä se liittyminen siihen auttaa?

Itse kuulun liittoon.

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

Kysymys voisi olla siitä, että työehdot on saavutettu ja niitä pitää puolustaa koko ajan. Vuosikymmenet on puolustettu sotiemme veteraanien kunniaa ja uhria taistelutantereilla. Vieläkin kerätään rahaa.

Toivotan sinulle onnea vanhempien työntekijöiden taakan kasvattamisessa.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #19

Mutta onko se oikein puolustaa työehtoja syömällä niitä nuoremmilta polvilta? Ei kuulosta minun mielestäni ainakaan kovin kunnialliselta.

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä Vastaus kommenttiin #20

Ennenkin on ollut työehtosopimuksissa periaate: "First in, Last out. Oikein tai ei, mutta sillä pyritty varmistamaan yritykseen sitoutuneen työntekijän oikeuksia irtisanomistapauksissa. Mutta toivotaan nyt, että köyhät eläkeläiset varmistavat nykyisten nuorten paremman elintason.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #23

Eli jos sellainen sopimus on jo olemassa, niin mihin tämä SAK:n ehdotus silloin perustuu - jo olemassa olevaan työlakiin ja työehtosopimuksiin?

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä Vastaus kommenttiin #25

No se ei enää varmasti ole olemassa. Ennenhän oli voimassa työehtosopimuksiin perustuva periaate, että irtisanotun tilalle ei saanut samaan työhön palkata työntekijää määrättyyn aikaan. mennyttä maailmaa.

Vanhana ihmisenä kaipaan kunnollista sopimusyhteiskuntaa. Jos nuoret eivät sitä enemmistönä kaipaa, he saavat mitä tilaavat.

"Nuorten työntekijöiden" huolella aika moni potee "Tukholman syndroomaa".

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Pointtina on se, että eihän lusitut vuodet voi merkata enemmän kuin se, mitä työntekijä tekee, miten tunnollinen hän on ja kuinka suuri hänen työpanoksensa on muihin nähden. Vaikka toisaalta onhan tätä nähty ihan oikeassakin elämässä. Tilanteita, joissa nuorille tarjotaan pätkäsopparia toisen perään, kun taas vakinaistettu, vanhempi kaarti istuu siellä perse penkissä ja naureskelee partaansa, kun toinen paiskii niin helvetisti töitä, että saisi pitää työnsä.

Käyttäjän KariVatanen kuva
Kari Vatanen

Tuossa ehdotuksessa on irtisanomisjärjestyksen kriteereinä seuraavat: Ammattitaito, huoltovelvollisuuden määrä, työnantajan palveluksessa menetty työkyky ja palvelussuhteen pituus.Ikä ei kuulu noihoin kriteereihin. Työnantaja varmasti säästää parhaat ja strategisesti tärkeimmät työntekijät irtisanomiselta.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Näköjään vastataan kahteen paikkaan.

"SAK:N tavoittelema irtisanomisjärjestys ei silti Elorannan mukaan perustu pelkästään työsuhteen pituuteen. Mukaan tulisi myös muita kriteereitä, joita hän ei halua tässä vaiheessa yksilöidä."

- Helsingin Sanomat

Kerrotko Kari mistä olet saanut sellaista tietoa, josta edes SAK:lla ei ole selvyyttä tässä vaiheessa? Ikä oli ainoa kriteeri, jonka puheenjohtaja Eloranta oli valmis yksilöimään ja mainitsemaan.

Käyttäjän KariVatanen kuva
Kari Vatanen Vastaus kommenttiin #18

https://www.sak.fi/ajankohtaista/blogi/irtisanomis.... Tuossa on SAK:n virallinen tiedote.Se on luotettavampi, kun puolitotuuksilla mässäilevä @edia.

Käyttäjän KariVatanen kuva
Kari Vatanen Vastaus kommenttiin #18

https://www.sak.fi/ajankohtaista/blogi/irtisanomis.... Tuossa on SAK:n virallinen tiedote.Se on luotettavampi, kun puolitotuuksilla mässäilevä @edia.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Jos puheenjohtaja Eloranta olisi vähän fiksumpi kaveri, niin hän olisi tullut esiin valmiin esityksen kanssa. Ei tällä tavoin, että nuorten asemaa me heikennetään, mutta muuten en vielä tiedä, mitä me tulemme tähän keksimään. Tosi huono veto.

Käyttäjän KariVatanen kuva
Kari Vatanen Vastaus kommenttiin #24

https://www.sak.fi/ajankohtaista/blogi/irtisanomis.... Tuossahan se on. Pitäisikö kirjoittaa uusi blogihieman laajemmasta näkökulmasta ja gaktoihin perustuen.

Käyttäjän KariVatanen kuva
Kari Vatanen

Kriteerit ovat SAK:n ehdotuksessa seuraavat: Ammattitaito, huoltovelvollisuuden määrä, työnantajan palveluksessa menetetty työkyky ja työsuhteen kesto.
Ikä ei välttämättä ratkaise irtisanomisjärjestystä. Yritys luonnollisesti säästää parhaat ja strategisesti tärkeimmät työntekijät irtisanomiselta. Joku kyllä aina kärsii, kun henkilöstöä vähennetään. Kokeneempia työntekijöitä tuossa suosii, ehkä työsuhteenpituus, mutta nuorempaa taas huoltovelvollisuuden määrä lasten muodossa. Masik nosti vain kriteerin kiihkossaan esiin. Olisiko seuraavaa tekstiä kirjoittaessa syytä hieman pohtia aiheita syvällisemmin?

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Hankala sanoa, kun puheenjohtaja Eloranta kertoo haastattelussaan, että mukaan tulisi myös muita kriteereitä, joita hän ei halua tässä vaiheessa yksilöidä.

Kerrotko Kari mistä olet saanut sellaista tietoa, josta edes SAK:lla ei ole selvyyttä tässä vaiheessa?

Ikä oli ainoa kriteeri, jonka hän oli valmis yksilöimään ja mainitsemaan.

Käyttäjän ReimaHeikkil kuva
Reima Heikkilä

Irtisanomislakifarssin aikoihin oltiin sitä mieltä että työntekijöiden on oltava aina ja kaikkialla samalla viivalla. Samaan aikaan sitten heitetään tällasia ehdotuksia ilmoille ja neuvotellaan työehtosopimuksia joissa pk-seudulla työskenteleville maksetaan eri palkkaa kuin muualla suomessa asuville.

Käyttäjän KariVatanen kuva
Kari Vatanen

Työehtosopimuksista löytyvät minimi työehdot, joiden päälle voi työnantaja maksaa mitä hyvänsä, taivas on rajana.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Väänänen sen sanoi, jos ei valuutta devalvoidu niin työntekijät devalvoituvat. Ihmettelen ettei ay-liike osannut tunnistaa mistä leikataan yhteisvaluutassa.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Palautuu mieleen 80-luvun alku niin omassa , kuin konepajateollisuudessa yleenskin. Ammattitaitoisia työntekijöitä, hitsareita, levyseppiä, koneistajia, asentajia laitettiin eläkeputkeen 53-53-ikäisinä. Tällä toimeenpiteellä katkaistiin tieto-taidon siirtyminen sukupolvelta toiselle ja kun virhe havaittiin oli myöhäistä saada jo eläkkeellä olevat ammattimiehet takaisin työelämään. Itse sain aikoinaan neuvoja vanhemmilta ammattimiehiltä työelämään tullessani ja jatkoin perinnettä jakamalla vuosikymmenien aikana hyväksi havatsemani työmenetelmiä juuri työelämän alussa oleville nuorille. Suomessa olisi aika nostaa "mestari/kisälli" positiivisessä mielessä takaisin siihen arvoon jossa se aikoinaan oli. Koulun penkkiä kuluttamalla oppii kyllä perustiedot jotka ovat, ammatista riippumatta välttämättömiä, mutta työ on vasta se joka ammattiinsa lopullisesti perehdyttää ja silloin kokeneen ammattinsa osaavan apu on tarpeen.

Pekka Iiskonmaki

''Esityksen yhtenä lähtökohtana on se, että työnantaja joutuisi yt-neuvotteluissa suosimaan talossa pisimpään olleita, kun taas nuoret joutuisivat kilometritehtaalle entistä helpommin...

Meillä Virossa on valtava työvoimapula, joten nuoret ovat tervetulleita Viroon töihin.

Mannermainen ilmapiiri ja kohtuullinen verotus.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset