Asikainen Martti Se olen vain minä puhumassa puuta heinää.

EK esittää lakko-oikeuden rajaamista – ”Lakot työajan ulkopuolella tapahtuviksi”

  • kuva: wikimedia commons / johannes jansson
    kuva: wikimedia commons / johannes jansson

Ammattiyhdistysliikkeiden kamppailu irtisanomissuojan heikentämistä vastaan huipentui viime keskiviikkona laajaan lakkoon. Hallitus yritti epätoivoisesti hieroa vielä eilen sopua ja tarjota lievempää versiota lakihankkeesta tuloksetta.

Suuria työnantajia edustava Elinkeinoelämän keskusliitto on pitäytynyt sijaiskärsijän roolissaan.

EK arvioi muutama päivä sitten julkaistussa tiedotteessaan, että hallituksen ay-liikkeiden välisestä irtisanomislakikiistasta johtuvat työseisaukset aiheuttivat Suomen kansantaloudelle noin 50 miljoonan euron tappiot. Tappiot arvioitiin EK:n jäsenliitoista ja yrityksistä saatujen tietojen perusteella.

EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämiehen (kok.) mukaan niin hallituksella kuin ay-liikkeelläkin on ollut molemmilla tiedossa, miten tämän solmun saa avatuksi. Hänen mukaan nyt valittu tie ei aja Suomen etua.

Häkämies katsoo, että poliittiset lakot sallivaa lainsäädäntöä on kiristettävä pikaisesti.

— Työnantajan on voitava luottaa siihen, että tehtyjä sopimuksia kunnioitetaan, eikä lakkoja ole työsopimusten voimassa ollessa. Lakko-oikeutta tulisi rajata, koska palkansaajajärjestöt ovat viime vuosina usein käyttäneet poliittista työtaistelua aseenaan, hän toteaa EK:n tiedotteessa.

EK:n mukaan mielenilmaukset on rajattava lyhytaikaisiksi tai työajan ulkopuolella tapahtuviksi. Poliittiset mielenilmaukset rikkovat kuulemma työehtosopimuksilla sovitun työrauhan ja suomalainen työmarkkinajärjestelmä perustuu ennen kaikkea luottamukseen.

— Viime aikaiset työtaistelut osoittavat, ettei ay-liike osaa käyttää oikeuttaan vastuullisesti. Yritysten näkökulmasta on kohtuutonta, että poliittisten lakkojen maksajaksi tulee kolmas osapuoli eli syyttömät yritykset ja niiden työntekijät, EK ilmoittaa.

Palkansaajien tulisi niin ikään käyttää vain vaikutuskeinoja, joilla ei ole mitään vaikutusta. Lakot täytyy järjestää työajan ulkopuolella. Ja jos vain on mahdollista, niin mielellään kotisohvilta käsin, ettei syntyisi turhia järjestyshäiriöitä. Mitäköhän vaimokin siihen sanoisi, jos alkaisi sillä tavalla kotona lakkoilemaan?

Minusta oikeasti tuntuu siltä, että EK:ssa on ymmärretty väärin, mitä sana lakko merkitsee. Valaisen siis hieman asiaa. Lakko on työntekijöiden yhteisellä päätöksellä sovittu töistä pois jääminen, jonka tarkoituksena on tavallisesti painostaa työnantajaa tai poliittisia päättäjiä.

Ja eikö tässä tapauksessa juuri hallituksen kautta valtaansa käyttävä EK ole itse se taho, joka pyrkii heikentämään pienissä yrityksissä työskentelevien irtisanomissuojaa ja haistattamaan pitkät aikaisemmille työehtosopimuksille?

 

Lisää aiheesta: 

Puheenvuoro: Näkökulma: Hallitus neuvotteli kompromissin itsekseen – mutta se ei kelvannut

Soundcloud: Martti ja Tuomas maistelevat - Turhaa turinaa päivän uutisista

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

10Suosittele

10 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (40 kommenttia)

Toni Rintala

"EK:n mukaan mielenilmaukset on rajattava lyhytaikaisiksi tai työajan ulkopuolella tapahtuviksi."

Eli viesti on: "Lakkoilkaa omalla ajallanne tai vaikka kesälomalla."

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

EK:ssa on todella kummallinen käsitys lakosta. Olihan tuo tietysti ikävä tilanne yrityksille. Ideaalissa tilanteessa yritykset tukisivat palkansaajajärjestöjä tässä asiassa, koska se mikä on sovittua on sovittua. Työnantajapuoli istui itsekin samassa pöydässä, missä hallitus lupasi kikyn yhteydessä, ettei työttömyysturvaan kosketa. Sitten tulikin aktiivimalli, joka osui yli 130 000 ihmiseen. Nyt puolestaan heikennetään irtisanomissuojaa.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Työnantajapuoli olisi voinut laittaa missä vaiheessa tahansa stopin koko hommalle ja lyödä nyrkin pöytään. Se olisi voinut sanoa hallituspuolueille, että heidän vaalitukikassansa jää tavanomaista tyhjemmäksi, jos irtisanomissuojan heikentämisestä ei luovuttaisi välittömästi. Ei muuten olisi mennyt päivääkään, kun työtaistelu olisi ollut ohitse ja rauha olisi palannut valtakuntaan - mutta sitä työnantajapuoli ei tehnyt.

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen

No niinhän se pitäisi rajoittaa. Nyt käytäviä poliittisia lakkoja ei ymmärrä kukaan täysijärkinen yhteiskuntavastuuta kantava immeinen.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Jos vain katsot viimeisiä gallup-tuloksia, niin niitä ymmärtää nähtävästi yllättävänkin moni suomalainen. Yle julkaisi omansa eilen.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Eli käyttäkää vaikutuskeinoja, joilla ei ole vaikutusta. Nerokasta. ;-)

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Ja jos vain on mahdollista, niin mielellään kotisohvilta käsin, ettei syntyisi järjestyshäiriöitä.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Sipilähän on tuonut aivan uuden sopimisen kulttuurin tähän ns kolmikantaiseen valmisteluun ja sopimiseen. Se toimii näin.

1. Annetaan työmarkkinajärjestöille tehtäväksi neuvotella Suomen Yrittäjien vaatimuksesta keventää irtisanomissuojaa. Tämä on suoraan vain toiselta puolelta tullut ehdotus, mihin ay-liike ei kyllä lähde ilman, että joitain vaadittuja parannuksia tehtäisiin.

2. Todetaan ettei neuvotteluryhmä päässyt yksimielisyyteen.

3. Hallitus ottaa suoraan Suomen Yrittäjien kannan ajaakseen ja kertoo, ettö kun ei tullut yksimielisyyttä, niin sen on ryhdyttävä toimeen. Se tekee sen puhtaalla työnantajien kannalla yksipuolisesti sanellen.

4. Hallitus hämmästelee miksi lakkoillaan.

Tähän sitten bonuksena se, että perustelut on vaihtunut kaiketi jo neljästi matkan varrella, kun ei tullut luettua edes oman lausuntopyynnön selvityksiä, jonka mukaan tämä ei juurikaan nosta työllisyyttä...

Huvittavaa ellei olisi todellista...

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #11

5. Työnantajapuoli uhreilee.

Jos EK olisi laittanut stopin tuolle heikennykselle, niin kukaan ei olisi kärsinyt ylityökielloista tai menettänyt rahaa poliittisten lakkojen vuoksi. Puuttumisen sijaan työnantajajärjestöt ottivat ulkopuolisen toimijan ja uhrin roolin. Aivan niin kuin hallitus olisi palvelemassa vain itseään, kun se pyrkii heikentämään työntekijöiden irtisanomissuojaa.

Esimerkiksi Teknologiateollisuuden työmarkkinajohtaja Eeva-Liisa Inkeroinen kertoi sen olevan epäreilua, että syyttömät yritykset joutuvat kärsimään siitä, että ammattiyhdistysliikkeen piirissä on poliittista tyytymättömyyttä.

Pestinsä kesken kaiken jättänyt entinen valtakunnansovittelija ja nykyinen Teknologiateollisuuden markkinajohtaja Minna Helle puolestaan katsoi yritysten joutuvan jo toisen kerran tänä vuonna työtaistelutoimien uhriksi. Yritykset ovat hänen mukaan näissä tilanteissa ulkopuolisia, mutta joutuvat sijaiskärsijöiksi tuotannon ja toimitusten vaikeutuessa. Työtaistelutoimien aiheuttama mainehaitta on todellinen ja synnyttää epävarmuutta suomalaisten yritysten toimitusvarmuudessa.

Työmarkkinoista vastaava työministeri Jari Lindström (sin.) on varoitellut ammattiyhdistysliikkeitä lakkoaseen käytöstä. Hänen mukaan sitä tulisi käyttää vasta pitkän harkinnan jälkeen, jotta sei ei kärsisi inflaatiota. Toisaalta onko ay-liikkeillä enää muutakaan vaihtoehtoa?

Ensin petettiin kilpailukykysopimuksen yhteydessä annetut lupaukset työttömyysturvan koskemattomuudesta ja sen jälkeen hyökättiin aikaisemmin sovittuja työehtoja vastaan. Mikäli tämä olisi kuitattu pelkällä olankohautuksella, niin se olisi osoittanut todeksi väitteet siitä, että ay-liikkeiden aika on lopullisesti ohitse. Sipilän hallitus pakotti ay-liikkeet toimimaan, koska niillä on pelissä koko niiden uskottavuus jäsenten silmissä.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi Vastaus kommenttiin #12

Pitäisikö kokeilla yksityiselämässäkin..

Kuvitteellinen keskustelu meidän välillä.

Niko: Neuvotellaan siitä, että sä annat mulle tonnin.
Martti: Täh, mitä mä sitä saan?
Niko: Et mitään. No sovitaan 800.
Martti: En takuulla anna, annoin jo kolme tonnia kikypelissä.

Työryhmän valmistelu päättyi erimielisenä.

Niko päättää viedä homman porukan pomolle Stindelle, jolla on valta päättää.

Stinde: Sun pitää maksaa tonni Nikolle.
Martti: Miten niin, mitä mä siitä saan?
Stinde: Et mitään, mutta kun ette saaneet itse sovittua, niin Nikon kanssa sovittiin että se maksat sen tonnin yhteisellä päätöksellä.
Martti: En muuten maksa, pitäkää tunkkinne. Mä lähden meneen.

Stinde ja Niko ihmettelee mikä Martille tuli alkaen leimata häntä neuvottelukyvyttömäksi.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #14

Suunnilleen näinhän se menee, kun sen suomeksi kääntää. :D

Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #14

En minäkään saa siitä mitään että verottaja käy lompakolla ja jakaa rahat mm. Työttömille juopoille.

Esimerkkiisi pitäisi lisätä se että Nikolla olisi jo uskomattoman laaja vastuu Martin elämästä. Jos Martti tai Martin lapsi sairastuu, Niko maksaa. Niko maksaa myös suurimman osan Martin eläkesäästöstä, työttömyysvakuutuksista ja terveydenhuollosta. Niko on Martin keinoemo.

Käyttäjän MikkoKarjanmaa kuva
Mikko Karjanmaa Vastaus kommenttiin #36

Sä et siis tarvitse mitään mitä yhteiskunta sulle tarjoaa? Et tarvitse edullista terveydenhoitoa, et koulutettua työvoimaa etkä koulutettuja ammattilaisia, et eläketurvaa, et yhteiskuntarauhaa turvaavaa poliisia tai pelastuslaitosta, et teitä, kirjastoja etkä urheilukenttiä? Aika hemmetin omaraisesti onnistut itsesi elättämään. Ja maksat vielä verojakin! Jos maksat 45 000 € veroja vuodessa, noihin edellä mainittuihin asioihin ja muuhun juoppojen hyysämiseen liittymättömään käytetään 43 742 € sun maksamia verorahoja. Sosiaaliturvaan ja muhin sosiaalietuuksiin kuluu 1258 €. Ja sosiaaliturvasta on sulle se hyöty että niiden työttömien juoppojen ei tarvitse tehdä rikoksia säilyäkseen hengissä.
http://valtionbudjetti.fi/
https://www.vero.fi/tietoa-verohallinnosta/tilasto...
https://yle.fi/aihe/artikkeli/2017/09/11/mihin-ver...

Vaikka mä oon kyllä sun kanssa samaa mieltä, olis hyvä pistää sosiaaliturva kerrasta poikki että saataisiin se köyhin väestönosa vihdoinkin vihaiseksi. Suomessa ei tunnu autot syttyvän millään palamaan, vaikka hallitus ei oo tällä kaudella muuta tehnytkään kuin heikentänyt vähäosaisimpien asemaa.

Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #12

Aktiivimallin vastineeksi alun omavastuupäivistä poistettiin kaksi. Tämän takia kyse ei ollut käytännössä heikennyksestä. Monien tilanne parani. Käytännössä vasta yli puoli vuotta työttömänä olleiden tilanne heikkeni.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #37

Paitsi että eihän se ihan niinkään mennyt.

"Yritykset tylyinä aktiivimallista: Tarpeeton temppulista ja hyöty tasan nolla."

https://yle.fi/uutiset/3-10190450

"Aktiivimalli iski: Päivärahaa leikattu jo 132 500 työttömältä"

https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/252099-aktiivimal...

"Aiemmin Kela kertoi, että aktiivimalli on leikannut työttömyysetuutta etenkin iäkkäillä. SAK:n tuore selvitys antaa saman tuloksen."

https://www.iltalehti.fi/politiikka/20180703220105...

Tiedätkö miksi näin kävi? Koska töitä ei ole tarpeeksi tarjolla. Kysymys on myös periaatteista. Kiky-sopimuksen yhteydessä sovittiin ja luvattiin, että työttömyysturvaa ei kosketa.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Kuten jokin aika sitten sanoinkin, niin hallitus perustelee esitystään irtisanomisen helpottamisesta työllisyyden parantumisella. Hallituksen mukaan potkujen antamisen helpottaminen rohkaisee yritykset palkkaamaan helpommin väkeä. Se on tietystikin täyttä potaskaa. Käytännössä aloitteella tavoitellaan etuja yrityksille, jotka ovat kokoluokkaa isä, poika ja peräkärry.

Pienet yritykset haluavat potkia työntekijänsä pellolle tammi- ja helmikuun sekä maaliskuun puolivälin ajaksi. Samalla potkuista koituvat kustannukset valuvat koko vuoden ympäri työssäkäyvien veronmaksajien kannettavaksi. Yrityksille syntyy säästöä muun muassa lomaoikeuksissa, kahden ja puolen kuukauden hiljaisen ajan palkoissa sekä tietystikin normaalipalkoissa.

Jokaisen tulisi myös muistaa, että palkka neuvotellaan jokaisen työsopimuksen alussa uudestaan, jolloin pienten yritysten ja työnantajien ei tarvitsisi miettiä lainkaan sellaisia hölynpölyjä kuin yleiskorotukset. Ja koko homma myydään eteenpäin työllistämistä helpottavana mekanismina. Siis työllistävänä toimenpiteenä. Samaan aikaan EK esittää sijaiskärsijää, kun palkansaajajärjestöt eivät niele purematta tuota ehdotusta. Mihin tarvitaan poliittista satiiria, kun todellisuus on tällaista?

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

Hauska ehdotus. Lakkoilkaa siten, että sillä ei ole mitään vaikutusta. Pidättäkää hengitystä!

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Sanoppa muuta. Eihän lakkoilu sitä paitsi ole edes mahdollista työajan ulkopuolella. Siellä on EK:ssa taas psykoosit kohdallaan.

Käyttäjän ArtturiHard kuva
Artturi Hård

Tämähän on todellisuutta joillakin aloilla jo nykyään. Hauskin yksityiskohta on se, että aikanaan järjestetyssä lakkoharjoituksessa havaittiin, että hätätyövelvoite -vahvuus monilla paikkakunnilla olisi suurempi kuin normaali miehitys. Eipä yllätä, että ko. alalla ei ole lakkoiltu vuosikymmeniin.

Käyttäjän TimoHietanen kuva
Timo Hietanen

"Lakkoilkaa vapaa-ajalla..." Tuollaista lausuu EK:n toimitusjohtaja
Jyri Häkämies ja kyseinen taktinen nero kuittaa kuukaudessa + 35 000 euroa!

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Käsittelimme aihetta myös tämän päivän podcastissamme, jos jotain kiinnostaa ennemmin kuunnella: https://soundcloud.com/user-683113095/martti-ja-tu...

"Perussuomalaisten varapuheenjohtaja Laura Huhtasaari on taas loukkaantunut jostain koulukohusta. Opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok.) puolestaan kehotti Huhtasaarta jättämään koulut rauhaan. Me toivomme myös Sannin ja kokoomuksen jättävän koulut rauhaan - ei enää koulutuslupauksia. Yleisradio mittaili puolueiden kannatuksia ja Rinne paukutteli henkseleitään suu messingillä. Palkansaajia ei hymyilyttänyt ja keskiviikkona oltiinkin lakossa. Lopussa Tuomas Kiuru tulkitsee tunteikkaasti Kimi Räikkösen haikuja tuoreesta Kimi’s Book of Haiku -runokirjasta. Pahoittelemme jälleen äänenlaatua, mutta joskos se ensi viikolla paranisi, kun olemme jälleen studiossa."

Pekka Iiskonmaki

''EK esittää lakko-oikeuden rajaamista – ”Lakot työajan ulkopuolella tapahtuviksi”

AY-liikkeen ulkoparlamentarismi ei kuulu demokratiaan, vaan on rikollista toimintaa syyttömiä kohtaan.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Ja EK:n lobbaus on just fine?

Käyttäjän mukitalo kuva
Veikko Mäkitalo

Vain puupäädemari yrittää potkia kolmikantaa eloon vaikka tärkein hevonen kuihtui tarpeettoma pois. Pelottaa Elorannan/Rinteen olemus.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Seuraavien vaalien jälkeen kolmikanta palaa takaisin sille kuuluvaan arvoonsa ja Suomi-neito palaa takaisin sopimusyhteiskunnaksi, jolla tämä maa nostettiin hyvinvointivaltioiden joukkoon ja Sipilän palkansaajia kohtaan vihamielistä porvarihallitusta muistetaan vain pahimmissa painajaisunissa.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Seuraavien vaalien jälkeen kolmikanta palaa takaisin sille kuuluvaan arvoonsa ja Suomi-neito palaa takaisin sopimusyhteiskunnaksi"

Tämä ei tapahdu EU:n ja yhteisvelkavaluutan aikana, Rinne joutuu noudattamaan yhtä orjallisesti EKP:n sääntöjä kuin kokoomus ja keskustakin. Italisssa yritettiin loivaa irtiottoa ja keskuspankki oli heti uhkaamassa rahoituksen lopettamisella.

Pekka Iiskonmaki
Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Tässä vielä tuo EK:n tiedote ja suora sitaatti siitä:

"Poliittiset lakot sallivaa lainsäädäntöä on muutettava pikaisesti. Poliittiset mielenilmaukset on rajattava lyhytaikaisiksi tai työajan ulkopuolella tapahtuviksi."

https://ek.fi/ajankohtaista/uutiset/2018/10/05/ek-...

Käyttäjän andreas kuva
Andreas Pyy

"Toisaalta eikö tässä tapauksessa juuri hallituksen kautta valtaansa käyttävä EK itse ole se taho, joka pyrkii heikentämään pienissä yrityksissä työskentelevien irtisanomissuojaa ja haistattamaan pitkät aikaisemmille työehtosopimuksille?"

Näin se juuri on.

On hyvä että ammattiliitot ovat valppaana, sillä ne ovat yksi tavallisia kansalaisia ja työntekijöitä puolustavista instituutioista. Kansanvastainen organisaatio EK puolestaan pakkotuputtaa uusliberalismin agendaa Reaganin ja Thatcherin hengessä. Nyt on käynnissä siis se vaihe jossa yritetään tuhota kaikki tavallista ihmistä puolustavat instituutiot, kuten ammattiliitot, viemällä niiltä vaikutusvalta. Tähtäimessä on korporaatioiden tyrannian luominen, jossa EK ja sen tukijat voivat harjoittaa sanelupolitiikkaa ja jossa tavallisella työntekijällä ei ole mitään keinoa vaikuttaa työsopimuksiinsa. Se ei ole demokratiaa nähnytkään.

Pekka Pylkkönen

Ei ole keinoa vaikuttaa työsopimuksiinsa? Kuinka daiju oikein olet? Mene kotiisi imemään äitin tissiä jos et kykene alkeellisimpiakaan asioita hoitamaan itse.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Jos kokoomuslaiset kerran haluavat lakko-oikeuteen puuttua, niin siitä saa oivan vaalikampanjan.

Sillä sitten näkee paljonko on asialla kannatusta vaaleissa.

Turha huudella twitterissä ja blogeissa, jos ei kerran uskalla ajaa kannattamaansa asiaa.

Eduskunnassa asiat päätetään, joten nyt vaan kokoomus ja siniset rohkeasti barrikadeille.

Onko tämä myös sinisten linja aborttikiellon ohella? - Mahtaa tulla kauhea kannatuspiikki :)

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Valtiovarainministeri Orpo oli jo nyt vähän sitä mieltä, että tämä on saattanut vaikuttaa kannatukseen. Demareiden kannatus oli noussut 2,5 prosenttia, kun taas kokoomuksen kannatus oli laskenut 0,1 prosenttia. Keskustalla laskua oli -0,2 ja sinisiä ei kai tarvitse edes mainita, koska he menevät virhemarginaaliin.

Käyttäjän MarttiHaverinen kuva
Martti Haverinen

Köyhän asia on sinisille sydämen asia, saamme ehkä kuulla.

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

EK:n hätä lienee nyt siinä, että oikeistolainen valta on tulossa tiensä päähän.

Tässä ajassa on oltava tarkkana. Suomen kokoisen valtion rattaita pyörittävät ne sadattuhannet työmuurahaiset, joiden avulla vienti vetää ja iso raha kerää osingot.

Työväestön oikeuksien kaventaminen on ollut ja tullee olemaan aina porvarihallitusten agendalla.

Kaikenmaailman kikyilyt ja aktiivimallit, ovat vieneet jo pohjaa työväestön motivaatiolta olla nöyrä ja alistua.

Irtisanomisen helpottaminen on kuin piste ii:n päälle.

On selvää, että monissa pienissäkin yrityksissä, saattaa olla yksi, joka pilaa kymmenen oikeudet. Se ei ole kuitenkaan syy lähteä tuhoamaan sen kymmenen oikeusturvaa.

On hyvä muistaa, että lakko-oikeuksien rajoittamishuutoja tulee, mutta ne jäänevät omaan surulliseen arvoonsa.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Toivotaan tosiaan näin, Mirjami.

Siis noista rajoittamishuudoista.

Toisaalta yksikään poliitikko ei ole näin lähellä vaaleja valmis laittamaan niin paljoa likoon, että tekisi aloitteen tästä uudistuksesta. Se olisi poliittinen itsemurha. Luojan kiitos, että on.

Käyttäjän mattivtvirtanen kuva
Matti Virtanen

Ehkä se on juuri näin että nyt pyritään tekemään kaikki mahdollinen ennen hallituskauden loppua.

Poliittiset lakot ovat kyllä ikäviä mutta jospa hallitus jättäisi työnantajien ja työntekijöiden kiistat asianosaille.

Lakko olisi käsittääkseni perusteltu koska työnantaja muuttaa sääntöjä sopimuskaudella.

Käyttäjän ArtturiHard kuva
Artturi Hård

#26

Kymmeniltä tuhansilta suomalaisilta on lakko-oikeutta rajoitettu verukkeella suojatyö/hätätyö, tai mitä nimeä siitä halutaankaan käyttää.

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

#29 Artturi, nyt tarvitaan heräämisiä!

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Täytyy sanoa, että jos nämä lakot ovat liikaa EK:lle, niin kannattaisi kokeilla eurooppalaista todellisuutta. Juuri tuossa tänään podcastissa tuumasin, miten täällä Keski-Euroopassa asuessa on tottunut siihen, että lakkoja on vähintään 3 kertaa kuukaudessa. Siis Saksassa. Ranskassa vielä useammin ja siellä autot palaa, kun lakkoillaan. EK on päässyt ihan liian helpolla ja totutettu aivan liian hyvään.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Häkämies totesi itsekin, että työnantajan on voitava luottaa siihen, että tehtyjä sopimuksia kunnioitetaan. Näin on myös palkansaajan kohdalla. Ennen niistä on pystyttykin sopimaan ja sanaan on voinut luottaa, mutta asiat ovat muuttuneet tämän hallituskauden aikana. Sanaansa eivät kuitenkaan ole syöneet palkansaajajärjestöt, vaan joku ihan muu taho.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset