Asikainen Martti Se olen vain minä puhumassa puuta heinää.

Näkökulma: Lukematta paskaa - taas!

Ilta-Sanomat ja Yhteisvastuukeräys järjestivät taannoin kirjoituskilpailun, johon jokainen sai kertoa oman tarinansa. Toinen kunniamaininta kilpailussa meni 55-vuotiaalle sinkkumiehelle, joka elää toimeentulotuella hyvää elämää.

Lukematta paskaa.

Sitä tuo IS:n julkaisema kirjoitus oli minun mielestäni, vaikka raati palkitsikin sen positiivisesta näkökulmasta pienituloisen ihmisen arkeen.

Kunniamaininnan saanut kertomus käsitteli 55-vuotiasta sinkkumiestä, joka asui vuokralla 35 neliön kokoisessa, juuri remontoidussa ja viihtyisässä rivitaloyksiössä noin 8 000 asukkaan pikkukaupungissa.

Tässä kohtaa on hyvä muistuttaa, että hyväksytyille asumismenoille on asetettu kattoraja.

Kelan mukaan se vaihtelee yhden henkilön kohdalla 675 - 324 euron välillä.

Helsingissä on kaikista kalleinta, joten siellä saa myös eniten. Pikkukaupungeissa puolestaan saa vähemmän.

Tietysti jos tuolla rahalla irtoaa viihtyisä rivitaloyksiö, niin miksipä ei asuisi sellaisessa.

Kasvukeskuksissa rivitaloista on silti turha haaveilla.

Aamutakkimiehenä vuodesta 2003 lähtien viihtynyt sinkku kertoo omistavansa sähkögrillin, jolla on kiva kokkailla omalla terassilla aina alkukeväästä pitkälle syksyyn.

Sinkku kertoo noudattaneensa kokoomuslaisen Otto Meren ilmaista velkaneuvoa ja maksanut laskunsa ajoissa. Hän ei myöskään ole ostanut koskaan mitään osamaksulla.

Maksuvaikeuksiin joutuneet ja luottotietonsa menettäneet henkilöt voivat hänen mukaan syyttää ihan itseään siitä, että he ovat eläneet yli varojensa. Typerykset.

Hänen mukaan köyhien olisi korkea aika lopettaa kitinä.

Leipäjonoissa on kuulemma väkeä pelkästään siitä syystä, että sieltä saa ruokaa ilmaiseksi. Sinkku on itse ollut kaupan alalla koko ikänsä ja jo pelkästään kahvitarjoilu sai ovet käymään.

Tosin omien sanojensa mukaan hän lopetti työt nelikymppisenä.

Ilmeisesti kaupanalan töitä ole enää löytynyt hänen kaupungistaan, vaikka kauppoja hänen lähellään on useampia. Ja voiko sitä edes puhua koko työelämästään, jos on ollut 15 vuotta terveenä ja työttömänä.

Sinkun mukaan on turha myös väittää, että rahat menevät lääkkeisiin, koska kaikki reseptilääkkeet huomioidaan menona toimeentulotukilaskelmassa joitain poikkeuksia lukuun ottamatta. Hän ei tosin huomioi lainkaan korotettua omavastuuta, jonka saa toimeentulotuen kautta takautuvasti.

Lopuksi sinkku kertoo ilmaisia säästövinkkejä köyhille ja kehuu paukuttelevansa ujoa kolmekymppistä yksinhuoltajaa, kun tämän lapsi on päiväkodissa.

Tämä köyhille ilkkuva kirjoitus sai tosiaan Yhteisvastuukeräyksen kirjoituskilpailussa kunniamaininnan.

Yhteisvastuu 2018 -kampanja torjuu heidän sivujensa mukaan nälkää ja köyhyyttä.

Hämmentävää.

Palkitusta tekstistä tulee kovasti mieleen erään entisen kokoomusnuoren kirjoitukset "vitun köyhistä", joille pitäisi antaa turpaan. Toimeentulotuella elävän sinkkumiehen tyyli kirjoittaa on hyvin samankaltainen.

Vähän huumorilla, mutta sataprosenttisesti halveksuen ja vittuillen.

Minusta olisi hauska tietää, mitä mieltä IS:n toisinaan haastattelema eräs yrittäjä on tästä nimettömästä sinkkumiehestä.

Viimeksi hän sanoi, että suomalaiset ovat laiskoja ja kalliita.

Myös virolaiset ovat laiskoja ja kalliita.

Bulgarialaiset ja romanialaiset ovat hyviä työmiehiä, koska heillä ei ole passivoivaa yhteiskunnan tukiverkostoa.

Erään yrittäjän mielestä suomalaisia työttömiä ei kiinnosta tehdä töitä.

Tilanne on äitynyt niin pahaksi, ettei työttömiä kuulemma huvita tulla edes työhaastatteluihin.

Eräs yrittäjä tosin jätti mainitsematta, että työtön työnhakija on velvoitettu ottamaan vastaan työtä, jota TE-toimisto tai työantaja tarjoaa.

Hänet on myös velvoitettu ilmoittamaan TE-toimistolle mahdollisista työnantajan yhteydenotoista ja osallistumaan työhaastatteluun, mikäli hänet sellaiseen kutsutaan.

Mutta onneksi löytyy aina näitä nimettömiä, toimeentulotuella eläviä sinkkumiehiä, jotka todistavat erään yrittäjän puhuvan totta. Palturia kun ei siedä kukaan.

No joo, vitsit sikseen. Tämä on vakava asia.

Kunniamaininnan saaneen kirjoituksen tarkoituksena on selvästikin esittää, että suomalaiset köyhät eläisivät yltäkylläisyydessä ja kitisisivät turhasta.

Kysynkin siis suoraan, että millä tavoin tämä kyseinen kirjoitus tukee yhteisvastuukeräystä ja saa ihmiset lahjoittamaan rahaa vähävaraisille?

Haastan tässä näin ja näillä sanoilla Ilta-Sanomien ja Yhteisvastuukeräyksen kirjoituskilpailussa kunniamaininnan saaneen, toimeentulotuella elävän sinkkumiehen astumaan esiin.

Mitä sitä nyt häpeilemään kuin noin hienosti tulee vähillä varoilla toimeen?

Eipä muuta kuin YLE:n A-studioon keskustelemaan ja sitten telkkariin oma köyhien niksivinkkipalsta. Suomessa on noin puoli miljoonaa köyhää ihmistä, joten potentiaalisia katsojia kyllä riittää.

Lupaan tulla mukaan käsikirjoitustiimiin ja tehdä ilmaiseksi töitä kahden viikon (2) ajan.

Haaste on heitetty.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

25Suosittele

25 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (85 kommenttia)

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Ilta-Sanomat on kyllä kunnostautunut Suomessa julkaisemalla kaikista eniten näitä "erään ihmisen" tarinoita ja mielipiteitä. Kirjoituksen tarkoitus on selvästi väittää, että suomalaiset köyhät elävät yltäkylläisyydessä ja kitisevät turhaan. Millä hemmetin tavalla tämä tukee yhteisvastuukeräystä ja saa ihmiset lahjoittamaan enemmän rahaa vähävaraisille?

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Eräs mies saa myös naista aina päiväkotiaikaan, koska hän on kylän kuumin kolli, vaikka ei olekaan mikään kravattisonni ja Hiliman Onni.

Aulis Saarijärvi

Toinen kirjoituksen järjestäjä, yhteisvastuukeräys, on jo 50 vuotta ollut muuta kuin suomalaisten yhteisvastuukeräystä! He mainostavat, että 60 % menee keräystuotosta ulkomaille! Hetkinen ja jarruttakaa tässä kovaa! Siis 60 % keräyksen tuotosta menee ulkomaille?! Yleensä tämän sortin keräyksissä menee jo keräyskustannuksiin, kerääjien hallintoon, markkinointiin ja muuhun 80%. Missä kohtaa on kirjanpidollinen ”keräystuotto kulupoistojen jälkeen”? Katsokaan, jos vielä aukeaa mm. SPR:n keräystiedot, tai muun jatkuvan kerääjän itsensä ilmoittamat valtavat hallintokulut näkyviin! Toisaalta nehän näyttävät vaihtuilevan SPR:n kirjoittajasta riippuen.

Toinen juttu on toinen järjestäjä, eli Erkon klaanin suurtiedotuskoneisto. Muistaako joku vaikka HS:n todella maamme köyhään väestöön neutraalisti sijoitetun artikkelin tai sarjan HS:n sivuilta viimeisen 30 vuoden ajalta? Jos muistatte, niin lehdenlukutaitonne ja rivienvälien ymmärrys ei ole kovin suuri. HS -konsernin koko tuotanto, tiedottamisen sisältö on ollut maan suurta vähäväkistä ja köyhää väestönosaa tuomitseva, ilkkuva ja syyllistävä tilanteestaan.
Sillä aloitti jo 1918 isin isä Erkko. Vilkaisemalla nykyomistuspohjaa maan kymmenen rikkaimman suvun HS- omistajana, voinee jokainen salaisesti pohtia, pitääkö HS:n olla köyhän, alistetun, sairaan tai muuten syrjäytyneen asialla, vai Herlinien, Seppälöiden yms...?

Kirjoittajamiehen tarinaan en puutu, kun nimettömänä minäkin olen Afrikan kuningas ja Putinin kaksoisveli.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Sinkkumiehen teksti on aika hämmentävä sekoitus ylimielisyyttä, moralismia ja ihan puhdasta campia.

Käyttäjän halaolla kuva
Hannu Ala-Olla

Ainakin SPRn tilinpäätös on julkinen, veikkaan että Yhteisvastuunkin löytyy melko pienellä vaivalla.

Mitä tulee tuohon loppukaneettiin kirjoittajan nimettömyydestä. Vaadittiinko kirjoituskilpailuun osallistumista nimellä ja jos vaadittiin, se ei millään riitä siihen, että sen saisi myös julkaista hänen nimellään. Sensijaan julkaisuoikeuden on varmasti luovuttanut kilpailuun osallistuessaan. Erikseenkö hänen olisi pitänyt vaatia nimensä käyttämistä jos kirjoitus julkaistaan? Miksi kukaan niin olisi tehnyt? Tai edes kysyttäessä luvan antanut, ainakaan pienellä paikkakunnalla asuvana?

Pekka Pylkkönen

Sekoitat asioita. Jos henkilö saa toimeentulotukea, lääkkeissä ei ole lainkaan omavastuuta. Ja Toimeentulotuesta Helsingissä vuokran maksimimäärä on yksinasuvalla 680€, ei 508€ - tuo siis maksetaan 100%:sesti. Kyllä sillä ihan viihtyisän asunnon saa.

Ei voi sanoa että henkilö saa vain asumistuen ja lääkekorvausten edut jos hän saa myös toimeentulotuen edut.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Paitsi että olet väärässä niin kuin minäkin olin aluksi.

Korjasin luvun tekstiin, koska se oli edellisiltä vuosilta.

Yhden hengen asumismenojen enimmäismäärä vaihtelee 675 - 544 euron väliltä.

https://yle.fi/uutiset/3-8562625: Toimeentulotuen odotus voi viedä hengen

Erityisasiantuntija Riitta Vuorisalo on pahoillaan erityisesti siitä, että oikeusasiamies ei ottanut kantaa siihen, rikkooko vuosiomavastuu perusoikeuksia. Diabetesliiton mielestä oikeus elämää ylläpitävään hoitoon pitäisi taata kaikille.

– Tämä 50 euron alkuomavastuu on hinta siitä, että pysyy hengissä. Ei voida pitää hyväksyttävänä sitä, että ihminen joutuu joka vuosi lunastamaan jollain euromäärällä oman hengissäpysymisensä edellytykset. Tämä koetaan erittäin vaikeana ja epäoikeudenmukaisena asiana.

– Jos täysin insuliinista riippuvaiselta diabeetikolta loppuvat rahat ja insuliini perjantaina, niin hän ei pysty odottamaan maanantaihin päästäkseen toimeentukeen hakemaan taloudellista avustusta insuliinin hankkimista varten. Hän on siinä vaiheessa jo mitä todennäköisimmin menehtynyt."

Pekka Pylkkönen

Ehkä tuossa kuvatun henkilön oikea paikka olisi laitoshoidossa.

Sinänsä olen kyllä sitä mieltä että apteekilla pitäisi olla velvollisuus myydä reseptilääkkeet myös laskulla. Tai miksei vaikka pelkästään laskulla. Lasku kelaan, kela maksaa oman osuutensa ja loppulasku asiakkaalle. Siinä tulisi jo sen verran maksuaikaa että toimeentulotukea kerkeää hakemaan jos tarve on. Lääkkeisiin tosiaan voi mennä kerralla aika paljon rahaa ennen katon täyttymistä.

Käyttäjän ArtoNakkila kuva
Arto Nakkila Vastaus kommenttiin #15

Niin, tavallaan mainitsemasi asiat on osittain jo olemassa.

Mikäli henkilöllä on äkillinen akuutti toimentulon tarve, johtuen terveydellisiin tai muihin erittäin tärkeisiin tarpeisiin voi hakea pika avustusta, joka pyritään hoitamaan kolmen vuorokauden sisällä.

Toinen huomion arvoinen seikka on lääkemenot.
Jos ja kun henkilölle on tehty myönteinen toimentulotuki päätös, lähettää kela aina maksusitoumuksen apteekkiin joka on voimassa aina sen kuluvan kuukauden loppuun jolloin tuki päätös on voimassa. Näin lääkemenot on turvattu.

Huom. Resepti lääkkeet.

Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #40

Reseptin ajatus on siinä että joku katsoo onko siitä lääkkeestä jotakin hyötyä vai ei. Reseptejä kyllä saa joka lähtöön. Hallinto-oikeuden päätöksellä muuten myös reseptillä olevat potenssilääkkeet on maksettava Toimeentulotuesta, toisin kuin blogitekstin innoittaneessa aiheessa epäiltiin.

Käyttäjän halaolla kuva
Hannu Ala-Olla

"Tämä 50 euron alkuomavastuu on hinta.."

Ei Toimeentulotuella reseptilääkkeitä korvatessa ole mitään omavastuuta, se on omavastuu siihen, että reseptilääkkeistä saa kelakorvauksen pois hinnoista heti apteekissa - oli maksaja sitten Kela tai potilas itse. Toimeentulotuessa se omavastuun osuuskin lasketaan menoksi.

Diapeetikkojen tilanne on tosiaan kinkkinen, mutta toimeentulotukea saava diabeetikko ei maksa sitä omavastuuta sen enempää kuin kukaan muukaan toimeentulotukea saava maksaa reseptilääkkeistään.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Paitsi että olinkin oikeassa, sitten väärässä ja sitten taas oikeassa.

Kelan mukaan se vaihtelee yhden henkilön kohdalla 508 - 344 euron välillä.

https://www.kela.fi/asunto-ja-asumismenot

Käyttäjän Jari-JukkaAnnala kuva
Jari-Jukka Annala

Paitsi, että olit kuitenkin väärässä. Valtimo 324 euroa - Helsinki 675 euroa kuukaudessa. Tuo, mistä lukusi ovat on asumistuen hyväksyttävät menot. Eläkeläisillä on omansa ja toimeentulotukiasiakkaiden menot löytyvät tästä taulukosta:
https://www.kela.fi/documents/10180/0/Asumismenot+...

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #46

Enimmäisasumismenot: https://www.kela.fi/asunto-ja-asumismenot

"Hyväksyttäville asumismenoille on laissa asetettu ylärajat, joita kutsutaan enimmäisasumismenoiksi.

Jos hyväksyttävien asumismenojen määrä on enimmäisasumismenoja suurempi, asumistuen määrää ei lasketa todellisten asumismenojen mukaan vaan enimmäisasumismenojen mukaan.

Enimmäisasumismenoihin vaikuttavat ruokakunnan koko ja asunnon sijaintikunta, ja ne ovat sidoksissa elinkustannusindeksiin.

Jos ruokakuntaan kuuluu vammainen henkilö, joka tarvitsee apuvälineiden tai hoitajan vuoksi erityisen paljon tilaa, enimmäisasumismenot huomioidaan yhtä henkilöä suuremman henkilöluvun mukaan.

Ruokakunnan koko
henkilöä 1.

I kuntaryhmä,
e/kk 508

II kuntaryhmä,
e/kk 492

III kuntaryhmä,
e/kk 390

IV kuntaryhmä,
e/kk 344"

Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #48

Uaah. Kun katsot nyt yleisen asumistuen sääntöjä etkä toimeentulotuen.

Ohessa oikea.

http://www.kela.fi/documents/10180/0/Asumismenot+t...

Jännä että Helsingissä se on 675€ ja Vantaalla 694€.
Ja korvataan siis 100%:sesti.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #49

Vantaalla enemmän kuin Helsingissä.

Onko siellä korkeammat vuokrat? Epäilen ainakin.

Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #53

Ei ole, mutta toimeentulotuen siirrossa kelaan sovittiin että noudatetaan kuntien käytössä olleita rajoja. Nyt se sitten menee vähän nurinkurisesti että Vantaalla korvataan enemmän.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #56

Tuo on kyllä hullua.

Toisaalta riittääköhän tuo kuutisen sataa muutenkaan nykyään enää yksiöön Helsingissä tai Vantaalla. En osaa sanoa. Melko kauas saa ainakin lähteä.

Toisaalta hyvä ettei korvata loputtomiin, koska se vain nostaisi vuokria ja hankalimpaan liriin joutuisivat pienituloiset, tukien ulkopuolella olevat työssäkäyvät ihmiset.

Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #57

Seitsemällä sadalla saa kyllä Helsingistä kämpän. Jakomäessä saimme sillä vielä pari vuotta sitten 75m2 kolmion ja Heka ei ole ainakaan kahteen vuoteen korottanut vuokria.

Marja-Leena Kuronen

Jos ei ole ihan hiljattain laki muuttunut, niin Helsingissä yksinasuvan
vuokraraja on 508 euroa, sen ylijäävän osuuden maksaa vuokralainen itse.
Eikä sitä 508 euroa saa 100%:sti, vaan tuon summan mukaan lasketaan asumistuki.

Pekka Pylkkönen

Miten porukka peukuttaa näitä viestejä joiden faktat voi tsekata vääriksi alle minuutissa? Pitääkö itsellekin valehdella?

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen

Enpä itsekään voinut nauramatta lukea tuota työttömän sinkkumiehen kirjoitusta iltasanomista, vaan heti tuli mieleen, että onpahan taas vahvasti virallisella propagandalla varustettua tarinaa.

Tätä työttömien syyllistämistä, tilanteessa jossa kaikille ei ole oikeita työpaikkoja, on aivan turha tehdä. Kun sitä tehdään valtiovallan taholta aktiivimalleilla ja vastaavilla, jokainen aikuinen täysjärkinen ihminen ymmärtää, että kyse on lumetoimista ja heikoimmassa asemassa olevien kiusaamisesta.

Työttömien kiusaamisen ja jatkuvan tuomitsemisen sijasta, valtiovallan tulisi alkaa hoitaa sitä oikeaa ongelmaa, eli työpaikkojen puutetta ja yrittää saada niitä lisää. Se olisi sitä oikeaa kansanedustajan ja ministerien työtä, ei työttömien ja huono-osaisten kiusaaminen.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Se nyt ainakin tuli selväksi, että kyseessä on kova panomies, joka toteuttelee ujon yksinhuoltajan fantasioita. Tai kuten Niko Kaistakorpi totesi tuolla Facebookin puolella: "Vielä voisi kertoa kuinka toimeentulotukisonni käy päivisin hoitelemassa väsyneiden raatajamiesten naisia, niin johan alkaisi sanktiopolitiikka saada lisää potkua taakseen."

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Näin pystytään näppärästi vaikuttamaan vallitseviin mielikuviin ja tottakai tätä kautta saadaan myös ihan schimanskisti klikkejä. Se ei tosiaan ole mikään uusi ilmiö, että nimettömien mielipidekirjoituksien ja tarinoiden kautta pyrittäisiin vaikuttamaan narratiiviin.

Tässä on hyvä esimerkki vastaavasta kertomuksesta: https://www.is.fi/tyoelama/art-2000005385105.html

Jos töitä on niin hitosti tarjolla eikä tekijöitä löydy kivienkään alta, niin aivan varmasti yrittäjä olisi halunnut ilmaisen mainoksen IS:n päivän nostoon, eikä suinkaan esiintynyt nimettömänä. Yrittäjä ei yksinkertaisesti voi olla niin samperin tyhmä.

Mutta onneksi löytyy aina näitä nimettömiä, toimeentulotuella eläviä sinkkumiehiä, jotka "todistavat" erään yrittäjän puhuvan totta.

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Iltapäivälehdet kunnostautuvat aika ajoin näillä ryysyistä rikkauksiin (tai selviän vitosella päivän) tarinoilla, joissa on yleensä niin paljon epäjohdonmukaisuuksia, ettei muuhun johtopäätökseen voi päätyä kuin että lukee toimittajan itsensä luomaa puhdasta sepitettä.

Itselleni pisti vihaksi tämän linkin tarina:

https://www.iltalehti.fi/kotimaa/20180704220105108...

jossa 26-vuotias kahden lapsen äiti on maksanut 20 000 euron velkansa korkoineen ja kuluineen, saanut säästöön 20 000 euroa ja hankkinut oman asunnon vain muutamassa vuodessa.

Henkilö "Anna" on tietysti tuntematon.

Annan toiminta onnistuu, mikäli hän
a) ei maksa veroja
b) ei maksa asumiskuluja
c) ei maksa elämisestään muutoinkaan mitään
d) hankkii pimeitä ansioita

Asikaista siteeraten: paskaa

PS: Tiedän ainakin yhden ammatin, jossa kouluttamaton nainen tienaa helposti 200 euroa tunnissa, eikä siitä tienestistä juurikaan veroja maksella. Toki tässäkin työssä on omat vaatimuksensa.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Mainio kasvukertomus ryysyistä rikkauksiin.

Suomessa on tosiaan melko korkea palkkaverotus ja neliön hinta Helsingissä oli viime vuonna 4805 euroa. Verottomia ammatteja vain yksi.

Mutta miksi antaa faktojen pilata hyvä kertomus?

Käyttäjän VesaPeltola kuva
Vesa Peltola

Kyllä tuo on mahdollista, koska artikkelissa mainitaan uusi puoliso ja asunnon saantivaikeudet (asuminen vanhempien järjestämässä asunnossa). Yksin toimien ilman ulkopuolista apua esimerkiksi vanhemmilta ei kovin realistista. Toki on mahdollista, että hänellä oli poikkeuksellisen hyvät ansiot ikään ja työkokemukseen nähden. Missään ei kyllä näihin asioihin otettu selvästi kantaa, joten voi todeta artikkelin olevan huonosti laadittu. Henkilön omaa toimintatavan muutosta pitää arvostaa, mutta ehkä parempi olisi ollut selvemmin tuoda esiin mikä kaikki oikeasti mahdollisti vaurastumisen.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Ehkäpä hän voitti lotosta, mutta se olisi ollut vähän mälsää tarinan kannalta, joten päätettiin jättää kokonaan mainitsematta. Sivuseikka.

Juha Hämäläinen

#10. Ei hosuta. Annalla oli velkaa 19/20v iässä 20.000€. 26v iässä hänellä oli säästössä 20.000€ ja ei kulutusvelkoja.

Kyllä tämä voi olla aivan totta. Hän on joutunut lyhentämään velkojaan ja toisaalta säästämään 500-600€ kuussa.

Hän on ollut töissä, saanut taatusti sossun tukia sekä lapsilisät. Sossu on voinut maksaa asunnon vuokran kokonaan, koska Annalla on kaksi lasta. Tarhamaksut menee samaan piikkiin. Ei tuossa yhtälössä ole mitään mahdotonta.

Hänen oma asuntonsa on tietenkin hankittu pankkilainalla. Se 20.000€ säästö on ilmeisimmin asuntolainan säästöosuudessa.

Eli kannattaa katsoa asiaa näin ajatuksella ennenkuin tyrmää sen valeuutiseksi.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Ilman korkoja hänen on pitänyt maksaa 6 667 euroa vuodessa, koska hän oli velaton 22-vuotiaana. Se ei ole työssäkäyvälle ihmiselle temppu eikä mikään, jos palkka on kohdallaan. Sitten saman verran sukanvarteen seuraavan neljän vuoden aikana eli noin 5 000 euroa vuodessa.

Tuo voi muuten olla ihan totta, että säästössä ollut raha on toiminut käsirahana asuntolainaan. Hän kuitenkin opiskelee ammattia vasta nyt 26-vuotiaana, joka on luonnollisestikin kaventanut ammatinvalintoja. Tarina ei kerro sitä, onko asunto velaton ja onko isä kuvioissa. Hänen oma asuntonsa voi olla velkainen tai se voi olla puolison asunto.

Ymmärrän kuitenkin tuon tarinan pointin. Sen on tarkoitus antaa toivoa niille 380 000 suomalaiselle, joilla on maksuhäiriömerkintöjä sekä tsempata heitä ottamaan niskalenkki elämästään. Suomen Asiakastiedon mukaan keskimäärin jokaisella rekisteröidyllä on 15 merkintää.

Käyttäjän Jari-JukkaAnnala kuva
Jari-Jukka Annala

Sitäkään ei mainita, kuinka moni noista veloista on vanhentunut viidessä vuodessa. Jos velat ovat päässeet ulosottoon ja niistä on maksuhäiriömerkintä, ei ole tuo tarina mahdollinen. Uutta luottoa kun ei saa ennen kuin maksuhäiriömerkinnät poistuvat. Siihen menee ainakin vuosi vielä ylimääräistä, vaikka koko velka olisikin maksettu.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Iltasanomien ja yhteisvastuukeräyksen nostama 55-vuotiaan kirjoitus on kyllä ihan puhdasta fiktiota.

Paljon on muita tarinoita, mitkä on tutkittu ja huomattu virheellisiksi. Onhan tässä ollut Iltalehti ja joku muu aviisi, mikä joutui korjailemaan juttuaan jatkuvasti, että kuulostaisi uskottavalta.

Ihmetyttää, että miksi lehdet lyö lyötyä jatkuvasti ja potkivat vielä maassa olevaa typerillä uutisilla.

Sitä se mielipiteen muokkausta on parhaimmillaan. Hasbara-menetelmä. http://riikkasoyring.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1317...

Toimeentulotukiasiakkaiden lukumäärä on noussut suuremmaksi ja en ihmettele, jos näillä uutisilla yritetään ajaa vähän samaa sosiaalimenojen vähentämistä teettämällä ne tuet vastikkeellisiksi vähän kuin briteissä Universal Creditin kanssa, joka on ajautumassa suuriin ongelmiin.

Pekka Pylkkönen

Mitä vikaa on vastikkeellisissa tuissa? Siinähän antaa ja saa. Mikä voisi olla reilumpaa?

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

@16. Ymmärrätkö sinä, että toimeentulotuen pitäisi olla viimesijainen mahdollisuus elättää? Mene lukemaan brittien Universal Credit-uutisia. Täällä Suomessa jostain syystä ei puhuta.

Suomen järjestelmässä on vikaa, jos toimeentulotukiasiakkaiden lukumäärä kasvaa koko ajan.

Kyllä työpaikkoja pitäisi olla ja että siitä palkasta pystyy elämään ilman toimeentulotukea.

Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #19

Mutta miten ihmeessä se estää sen että ei voi olla mitenkään hyödyksi ihmisille jotka sen elatuksen maksavat? Eikö se nyt olisi reilua ja oikeudenmukaista että sitä elatusta vastaa tehdään jotain hyödyllistä?

Käyttäjän halaolla kuva
Hannu Ala-Olla

"Ihmetyttää, että miksi lehdet lyö lyötyä jatkuvasti ja potkivat vielä maassa olevaa typerillä uutisilla"

Miten julkaistulla kirjoituskilpailuun osallistuneella kirjoituksella "lyötiin lyötyä"?

Kovin pienestä täytyy 'osumaa ottaa', jos jossain tuntui kun toinen kertoo pärjäävänsä vähälläkin(vieläpä selvästi oloissa, joissa se on melko helppoa). Ei sen julkaisu mitenkään vihjaa, että kaikkien pitäisi samalla tulla toimeen. Ei vaikka propagandatarkoitus toki onkin ilmeinen.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Kuka kuuntelee köyhää -ryhmässä oli vastaus Kirkkopalveluiden tiedottajalta, joka järjesti kilpailun: "Ilta-Sanomat ja Yhteisvastuukeräys järjestivät keväällä 2018 Yhteisvastuun kuluvan vuoden teemaan, nälkään, liittyvän kirjoituskilpailun.

Kilpailuun osallistujia pyydettiin kirjoittamaan kokemuksiaan nälästä, joko omasta tai lähipiirinsä näkökulmasta tai nälästä ja köyhyydestä yleisemmälläkin tasolla. Kilpailukirjoitukset kertoivat suomalaisesta nälästä ja köyhyydestä koskettavasti ja monista eri näkökulmista.

Kilpailun raati valitsi osallistujien joukosta kolme palkittua ja kaksi kunniamaininnan saanutta tekstiä. Näissä pyrittiin huomioimaan mahdollisimman monenlaiset kokemukset ja näkökulmat aiheeseen, esim. lapsen näkökulma, vanhempien sukupolvien kokemukset nälästä, köyhyys yhteiskunnallisena, ei vain yksilötason ongelmana, eriarvoisuus, häpeän ja ulkopuolisuuden kokemukset, ja ns. "piiloköyhyys", toivon näkökulma sekä erilaiset selviytymistaktiikat ja konkreettiset vinkit.

Kirjoituskilpailun lisäksi Ilta-Sanomat kirjoitti kevään aikana useampia juttuja suomalaisesta nälästä ja köyhyydestä ja piti esillä Yhteisvastuukeräystä."

Voittajatekstit julkaistiin Ilta-Sanomissa aiemmin keväällä:
https://www.is.fi/kotimaa/art-2000005681185.html "

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Rami Nummi kummasteli tuolla Facebookin puolella, että miksi tätä fiktiivistä "pummia" juhlitaan joissakin piireissä sankarina pelkästään sen takia, että hän "tulee niin vähällä toimeen". Mieshän on omien puheidensa mukaan harrastanut huijausta viimeiset 15 vuotta. Tai jos ei nyt aivan huijausta, niin ainakin vältellyt työtä. Eikös se ole juuri se, mikä tämän "kansantalouden romahduttaa", hän kysyi. Tuo on ihan hyvä kysymys. Niin ja millä tavoin sinkkumiehen lavea kertomus hänen seksihurjasteluistaan asettuu Kirkkopalveluiden alaisuudessa (?) toimineen raadin moraalikarttaan.

Käyttäjän ArtoNakkila kuva
Arto Nakkila

Kommenttiin 5

Vain reseptilääkkeet huomioidaan toimeentulo tuessa hyväksyttävänä menona.
Ei resepti lääkkeet tulee itse maksaa perusosasta.

asumistuessa on omavastuu, paikkakunnan hinta tason mukaisesti, omavastuun yli menevästä vuokrasta hyväksytään maksimissaan 80%

Joissain todella harvoissa tapauksissa huomioidaan koko vuokra.

Mikäli henkilöllä on 580€ vuokra asunto, ja saa siihen asumistukea 140€ kk
Paikkakunnan hyväksymä maksimi asumiskustannus (vuokra ja vesi) on 550€ Jää hänelle itselle maksettavaksi 440€ kk

Mutta.. Perustoimessa lasketaankin asumiskustannukset seuraavanlaisesti.

Tuloihin lasketaan asumistuki 140€
hyväksyttäväksi asumis menoiksi lasketaan se 550€

hyväksyttäväksi asumiskustannukseksi (eli menoksi)jää 410€

Tämän 30€ erotuksen maksaa tukea saava henkilö siitä totimentulotuen perusosasta.

Käyttäjän halaolla kuva
Hannu Ala-Olla

Kirjoittaja sanoo(kirjoittaa) ettei tarvitse asumistukea.

Mitä tulee noihin laskelmiin.. en osaa kuvitella rivitaloyksiön maksavan 8k pikkukunnassa melkein kuuttasataa. Turussakin riittää ~nelisensataa. Mutta kuten sanottua, kirjoituksessa(ainakin muistaakseni) sanottiin, ettei hän saa/hae asumistukea.

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

Älkää köyhät valittako. Kuka tahansa Suomessa voi päästä miljonääriksi vuodessa. Ei se vaadi muuta kuin sen, että on tunnettu radiojuontaja verkostoineen + että saa mukaansa miljonäärimentorin, joka puhuu kaverinsa mukaan projektiin.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

"I told my son, you will marry the girl I choose, and he said no. I told him that, she is Bill Gates' daughter. My son said yes. Then I called Bill Gates and told him that, I want his daughter to marry my son. He said no. I told Bill Gates that, my son is the CEO of World Bank. So he said yes. I called the president of the World Bank and asked him to make my son the CEO. Of course he said no. I told him that, my son is Bill Gates' son-in-law. So he said yes."

Marja-Leena Kuronen

Saanko lainata tätä tekstiäsi?

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #43

Tuo on netistä lainattu. Anna palaa vain. :)

Alkuperäisen kirjoituksen mukaan politiikka toimii juuri noin.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Kirjoitus haiskahtaa provokaatiolta, sen julkaiseminen jatketulta provokaatiolta. Vaikka tarina olisi pääosin tosi, siitä yleistäminen on harhaista.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Haastan tässä näin ja näillä sanoilla Ilta-Sanomien ja Yhteisvastuukeräyksen kirjoituskilpailussa kunniamaininnan saaneen, toimeentulotuella elävän sinkkumiehen astumaan esiin. Mitä sitä nyt häpeilemään kuin noin hienosti tulee vähillä varoilla toimeen? Eipä muuta kuin YLE:n A-studioon keskustelemaan, ja sitten pistetään telkkariin oma köyhien niksivinkkipalsta. Suomessa on kuitenkin yli puoli miljoonaa köyhää ihmistä. Katsojista tuskin olisi pulaa. Lupaan tulla mukaan käsikirjoitustiimiin ja tehdä ilmaiseksi töitä kahden viikon (2) ajan. Haaste on heitetty.

Käyttäjän halaolla kuva
Hannu Ala-Olla

Eiköhän se tässäkin blogissa ole tullut selväksi, että vaikkei häpeilisikään, niin kuka nyt lynkattavaksi lähtisi?

Salla Peltonen

Ilta-Sanomat ja Yhteisvastuukeräys järjestivät yhteistyössä keväällä 2018 Yhteisvastuun kuluvan vuoden teemaan, nälkään, liittyvän kirjoituskilpailun. Kilpailuun osallistujia pyydettiin kirjoittamaan kokemuksiaan nälästä, joko omasta tai lähipiirinsä näkökulmasta tai nälästä ja köyhyydestä yleisemmälläkin tasolla.

Kilpailukirjoitukset kertoivat suomalaisesta nälästä ja köyhyydestä koskettavasti ja monista eri näkökulmista. Kilpailussa palkittujen tekstien valinnassa pyrittiin huomioimaan ja nostamaan esiin
mahdollisimman monenlaiset kokemukset ja näkökulmat aiheeseen, esim. lapsen näkökulma, vanhempien sukupolvien kokemukset nälästä, köyhyys yhteiskunnallisena, ei vain yksilötason ongelmana, eriarvoisuus, häpeän ja ulkopuolisuuden kokemukset, ja ns. "piiloköyhyys", toivon näkökulma sekä erilaiset selviytymistaktiikat ja konkreettiset vinkit.

Voittajatekstit ja toisen kunniamaininnan saanut teksti julkaistiin Ilta-Sanomissa aiemmin keväällä: https://www.is.fi/kotimaa/art-2000005681185.html ja
https://www.is.fi/kotimaa/art-2000005717909.html

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Kiitos kommentista, Salla.

Teidän raatinne teki aivan uskomattoman pahan virhearvion, kun se ajatteli että on kunniamaininnan arvoista hauskaa ilkkua leipäjonoissa värjöttäville vähäosaisille ja "kitiseville" köyhille. Toivottavasti ei tapahdu enää tulevaisuudessa.

Käyttäjän halaolla kuva
Hannu Ala-Olla

" ajatteli että on kunniamaininnan arvoista hauskaa ilkkua leipäjonoissa värjöttäville vähäosaisille"

Kyseessä oli kirjoituskilpailu, ei moraalikilpailu. Aika jännä nähdä joku näin painostamassa raatia.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #67

Minusta tuntuu, että sinä et nyt vieläkään oikein ymmärrä mistä tässä on kyse. Tässä ei ole kyse edes siitä, onko tuo juttu totta vai ei, vaan siitä miten asiat siinä esitetään ja millaisen hyväntekeväisyyden yhteydessä tuollainen kunniamaininta annetaan.

Tunnetko sinä ollenkaan yhteisvastuukeräyksen toimintaa?

Tai siis sitä, mikä sen funktio yhteiskunnassa ja maailmalla on? Jos tuollanen on niiden mielestä positiivista meininkiä ja hauskaa huumoria, niin voi kuule olla, että loppuu rahat kohta kesken. Suomessa on myös hyväntekeväisyysorganisaatioita, jotka tekevät sitä ivailematta ja halveksumatta köyhiä.

Katsoppa tästä: http://masik.puheenvuoro.uusisuomi.fi/258041-nakok...

Käyttäjän halaolla kuva
Hannu Ala-Olla Vastaus kommenttiin #70

"..siitä miten asiat siinä esitetään ja millaisen hyväntekeväisyyden yhteydessä tuollainen kunniamaininta annetaan"

Eikö juuri hyväntekeväisyyden teemaan pitäisi kuulua, että koko aihepiiri oikeasti on käytettävissä? Niin kirjoituskilpailut nyt vaan toimivat: Aihe on annettuna ja ihmiset kirjoittavat siitä.

"Jos tuollanen on niiden mielestä positiivista meininkiä ja hauskaa huumoria, niin voi kuule olla, että loppuu rahat kohta kesken"

Mahdollisesti, sehän tästä voi toki olla seurauksena. Jälkiviisaus ei nyt silti auta, kaikki osalliset ovat toimineet ohjeittensa mukaisesti. Mutta oletko oikeasti sitä mieltä, että kirjoituskilpailun raadin olisi pitänyt olla jollain tapaa puolueellinen ja arviointiperusteena olisi pitänyt olla kirjoittajan asenne tai tarinan hellyttävyys/kurjuus?

Tiedätkö mitä niissä kunniamainintaa vaille jääneissä kirjoituksissa luki? Tietty määrä palkintoja ja kunniamainintoja raadin on annettava, olivat kirjoitukset millaisia hyvänsä. Ihan oikeasti: Mikä ihmeen raadinraati sinä kuvittelet olevasi jos väität tietäväsi, että sillä olisi ollut paremmin sinun tai yhteisvastuukeräyksen narratiiviin sopivia tarinoita?

Kuten (ilmeisesti) raadin puolesta jo sanottiinkin, voittanut kirjoitus ja toinen kunniamaininnan saanut on jo julkaistu. Olisiko tämä nyt sitten pitänyt jättää julkaisematta koska joku voi vetää herneen nenään? Minusta ei. Minusta se on yhteisvastuukeräyksen ja Iltasanomien asia.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Täytyy ymmärtää konteksti, jossa teksti julkaistaan ja palkitaan.

Kyseessä oli teidän yhteisvastuukeräyksenne järjestämä kilpailu. Kamppanjanne slogan oli: Yhteisvastuu 2018 torjuu nälkää ja köyhyyttä.

"Jokapäiväinen leipä on ihmisarvoisen elämän perusedellytys. Miljoonien ihmisten kohdalla karu totuus on kuitenkin se, että ruokaa ei ole riittävästi.

Suomessa Yhteisvastuukeräyksellä tuetaan taloudellisesti vaikeassa tilanteessa eläviä ihmisiä yhteistyössä Kirkon diakoniarahaston ja paikallisseurakuntien kanssa.

Diakoniarahastosta myönnetään noin 2 000–4 000 euron suuruisia kertaluontoisia avustuksia seurakuntien diakoniatyön kautta esimerkiksi välttämättömiin hankintoihin tai talouden tasapainottamiseen sairauden, pitkittyneen työttömyyden tai yllättävän elämäntilanteen vuoksi kohtuuttomiin vaikeuksiin joutuneille ihmisille.

Seurakunnissa yhteisvastuuvaroin pyritään tuomaan välitöntä helpotusta vähävaraisten ihmisten arkeen esimerkiksi ruoka-avun kautta."

Tukeeko panomiehen köyhille ivaileva ja leipäjonoja väheksyvä kirjoitus jollain tapaa tuota tarkoitusta? Enpä usko.

Käyttäjän halaolla kuva
Hannu Ala-Olla

Yritätkö nyt siis sanoa, ettei tämä puheenaiheena ollut kirjoitus olisi ollut nimenomaan kirjoituksen aiheesta vai ettei tämä kirjoittaja olisi saanut osallistua, koska ei olekaan ruoka-avun tarpeessa?

"Tukeeko panomiehen köyhille ivaileva ja leipäjonoja väheksyvä kirjoitus jollain tapaa tuota tarkoitusta?"

Ei varmaan tuekaan, se ei käsittääkseni ollut kirjoituskilpailun aihe. Pitäisikö raadin olla puolueellinen ja mihin suuntaan? Miksi? Luulin, että raatien pitäisi nimenomeen olla ihan päinvastaisesti olla ottamatta kanttaa muuhun kuin siihen kuinka hyvin kirjoitus koskee annettua aihetta ja kuinka hyvin se on kirjoitettu.

Näkemättä ei-julkaistuja, kunniamainintaa saamattomia kirjoituksia, ei nähdäkseni voi arvioida kuinka hyvin raati on tehtävässään suoriutunut.

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

No varmaan tuollaisia onnenpekkoja löytyy jostakin kiven alta, jotka selviävät ja joilla on tosi hauskaa toimeentulotuella. Se ei kuitenkaan tarkoita, että toimeentulotuella pärjää hyvin. Suomen sosiaaliturva on liian alhaisella tasolla. https://ihmisoikeusliitto.fi/euroopan-neuvostolta-...

Nämä jutut ovat vähän samanlaisia kuin köyhistä trooppisista maista kertovat tarinat, joissa asukkaat pärjäävät kivasti syömällä hedelmiä suoraan puusta, vaikka ansiotaso olisi alle dollarin päivässä. Ihme kuitenkin, että väestötasolla pärjääminen ei sitten toteudukkaan samalla tavoin kuin tarinoiden perusteella voisi päätellä.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Sakari Timonen toi tänään hyvin esiin, että kyseinen henkilö ei voi saada enää peruspäivärahaa, vaan työmarkkinatukea ja noin pitkällä työttömyysjaksolla hänet olisi saatettu jo jonkilaisen toimenpiteen pariin: https://blogit.apu.fi/uuninpankkopoikasakutimonen/...

"Tekstissä on niin paljon asiavirheitä, että sen on pakko olla fiktiivinen. Kirjoittaja sanoo olleensa työtön vuodesta 2003 eli jo 15 vuotta. Ansiosidonnaisen jälkeen hän kertoo eläneensä peruspäivärahalla, asumistuella ja toimeentulotuella. Toisin kuin henkilö antaa ymmärtää, hän olisi tosimaailmassa siirtynyt peruspäivärahalta työmarkkinatuelle jo vuosia sitten. Sen lisäksi hänellä saattaisi olla mahdollisuus saada jonkin verran toimeentulokea. Missään tapauksessa hän ei elä toimeentulotuen varassa, jos saa työmarkkinatukea.

Noin kauan työmarkkinatuella ollut ja ilmeisen terve pitkäaikaistyötön olisi aikoja sitten päätynyt työvoimapoliittisiin toimenpiteisiin, ja hänet olisi sijoitettu kuntouttavaan työtoimintaan tekemään palkatonta työtä. Vaikka kuntouttava työtoiminta on lain mukaan tarkoitettu palkkatyöhön kykenemättömille, niin kaikkein halutuimpia ovat juuri kirjoittajan kaltaiset terveet ja työkykyiset. Heillä voi korvata parhaiten palkkatyönä tehtävää työtä.

Hän kertoo myös säästäneensä rahaa toimeentulotuesta erilaisiin hankintoihin. Tämä on käytännössä mahdotonta, sillä vaikka periaatteessa toimeentulotuesta voi säästää, niin oikeasti se ei onnistu. Pankkitilillä olevat rahat alentavat toimeentulotukea koko määrällään, ja jos rupeaa todistamaan säästäneensä kaiken toimeentulotuesta, niin asian selvittämisen ajaksi tukea alennetaan joka tapauksessa pankkitilillä olevien rahojen verran. Periaate on, että ensin syödään omat rahat ja vasta sitten voi saada viimesijaista tukea."

Minun mielestä Timosen tämän päiväinen blogi osoittaa enemmän kuin hyvin sen, että kyseessä on selkeästi fiktiivinen kirjoitus ja raati teki aivan uskomattoman virhearvion, kun se ajatteli että on hauskaa huumoria ilkkua leipäjonoissa värjöttäville vähäosaisille ja "kitiseville köyhille".

Pekka Pylkkönen

Timonen puhuu paskaa, taas kerran. Ensinnäkin tuollaisiin pilkkuvirheisiin tarttuminen on aivan naurettavaa. Peruspäiväraha ja työmarkkinatuki ovat saman suuruisia, eikä niilläkään ole väliä jos saa toimeentulotukea joka yksikäsitteisesti määrittelee lopullisen tulotason.

Hallinto-oikeuden päätöksen mukaan toimeentulotuesta säästyneitä rahoja ei saa huomioida tulona tai varallisuutena- vaikka niitä kertyisi paljonkin. Oheisessa päätöksessä henkilö oli säästänyt vuodessa tonnin.

https://www.finlex.fi/fi/oikeus/hao/2002/helsingin... sääst%2A

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Kelan oma tulkinta on toinen.

"Perustoimeentulotuki on viimesijainen taloudellinen tuki. Sitä voi saada jos tulot ja varat eivät riitä välttämättömiin jokapäiväisiin menoihin. Hakemukseen tulisi toimittaa tiliotteet kahden kuukauden ajalta ja päätösessä huomioidaan tilillä olevat käyttövarat."

https://kysykelasta.kela.fi/viewtopic.php?f=93&t=2...

"Omistusasunto ei siis ole yksittäin syy tukien eväämiseen. Suora este toimeentulotuen saannille on kuitenkin tilillä olevat säästöt tai osakeomistukset.

– Jos pankkitilillä on rahaa esimerkiksi 2000 euroa ja sanotaan, että se on siellä pahan päivän varalle, niin eiköhän paha päivä ole silloin kun toimeentulotukea pitää hakea, Qvist sanoo."

https://www.is.fi/kotimaa/art-2000005022411.html

"Valkonen korostaa, että perustoimeentulotuki on viimesijainen taloudellinen tuki, eli se on tarkoitettu vain tilanteeseen, jossa muut varat ja tulot eivät riitä välttämättömiin menoihin kuten ruokaan, asumiseen ja vaatteisiin.

Siksi ennen perustoimeentulotuen myöntämistä käydään läpi kaikki hakijan tulot ja varat. Jos hakijalla on varallisuutta, se on lähtökohtaisesti aina muutettava rahaksi ja käytettävä ennen kuin saa toimeentulotukea. Toimeentulotuki on ainoa Kelan myöntämä tuki, johon liittyy omaisuuden realisointivelvollisuus.

- Jos hakijalla on esimerkiksi rahaa pankkitilillä, rahastosäästöjä tai arvopapereita, ne katsotaan heti käytettävissä oleviksi tuloiksi, Valkonen kertoo."

https://www.iltalehti.fi/kotimaa/20171016220046312...

Paskaa taitaa puhua joku aivan muu kuin Timonen?

Kyseinen vuoden 2002 ennakkotapaus lienee vanhentunut.

Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #55

Jos rahat on SÄÄSTETTY TOIMEENTULOTUESTA niitä ei saa huomioida. Aiemmat säästöt toki huomioidaan. Päätös ei ole vanhentunut mihinkään eikä sitä ole muutettu ylemmissä asteissa.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #59

Toimeentulotuki myönnetään 1 - 2 kuukaudeksi kerrallaan.

Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #60

Niin? Toimeentulotuesta saa säästää ja siitä säästöön jäänyttä rahaa ei saa huomioida toimeentulotukea myönnettäessä. Tuohan oli vielä aika ahkera säästäjä kun huomioi että toimeentulotuki 2000-luvun alussa oli paljon pienempi. Asumismenoista oli 7% omavastuukin. Tonnin säästäminen vuodessa on kelpo suoritus. Sillä saa kaksi 50" telkkaria.

Tiina Teittinen Vastaus kommenttiin #59

Olet väärässä tässä asiassa. Sinun kannattaisi pysyä kommenteissasi niissä asioissa joissa olet kartalla. Olen huomannut että sellaisiakin on.

Käyttäjän JuhaPeltomaa kuva
Juha Peltomaa

Koska kirjoittaja lienee tavallinen onnettomia uhreja halveksiva typerys, voisitko pyytää kirjoituskilvan raatia tulemaan telkkuun kertomaan "upeasta valinnastaan"? Joku yhteisvastuun kirkolliselta puoleltakin olisi hyvä mukana kertomassa kuinka avomielisenä hän kokee kirkkonsa panomiehen rehvasteluista noin itsekkin kun on otettu.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Tuo olisikin näky. Kirkon työntekijä suorassa lähetyksessä puolustelemassa köyhiä pilkkaavan panomiehen positiivista kunniamainintaa. Suomen toiseksi suurin lehti saattaa levittää tässä fiktiivistä kertomusta yltäkylläisyydessä elävästä toimeentuloasiakkaasta ja Yhteisvastuukeräys antaa sille kunniamaininnan. Tämä ei ole mikään pikkujuttu.

Marja-Leena Kuronen

Ei todellakaan ole pikku juttu!
Itse luokittelisin tuon jo vihapuheeksi
köyhiä ihmisiä kohtaan.

Käyttäjän halaolla kuva
Hannu Ala-Olla

"Tämä ei ole mikään pikkujuttu"

Ei tämä ole juttu ollenskaan. Pidä oma kirjoituskilpailu ja määritä raadin tehdävä tarkkaan. Mutta joku kirjoitus sen on kuitenkin valittava, joten hanki varoiksi tarpeeksi haamukirjoittajia kirjoittamaan sinua miellyttäviä kirjoituksia.

"Sitä saa, mitä tulee" sanoi eräs tuttuni taannoin. Ja niinhän se tekee, saa toivoa tai pyytää mitä vaan, mutta vain sitä saa, mitä tulee. Tämä kirjoitus oli sitä mitä pyydettiin ja vieläpä sai kunniamaininnan siitä.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #69

Totta kai ihminen saa kirjoittaa ihan mitä hän haluaa.

Eikä kilpailussa kai ollut erikseen mainittu, että tarinan pitää olla tosi, vaikka omakohtaisesta kertomuksesta olikin puhe.

Raati tässä on nyt se kysymysmerkki. Ja Ilta-Sanomat.

Käyttäjän halaolla kuva
Hannu Ala-Olla Vastaus kommenttiin #71

Miksi raati olisi kysymysmerkki? Mikä raadinraati sinä olet?

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #72

Onko raati ja sen valinnat kritiikin ulkopuolella?

Mikä päivystävä raatipolisii sinä olet?

Käyttäjän halaolla kuva
Hannu Ala-Olla Vastaus kommenttiin #73

Eivät. Kunhan sanon, että kritiikkisi ei osu maaliinsa ja raati on (ainakin luultavasti) tehnyt työnsä juuri niin kuin kuuluukin. Sinulla, joka et voi millään olla tietoinen siitä, millaisia kirjoituksia raadilla on ollut arvioitavanaan, et voi olla millään tasolla pätevä arvioimaan sen työtä. Olet pelkkä jälkiviisastelija.

Et sinäkään ole kritiikin ulkopuolella. Mikä raatipoliisipoliisi sinä olet?

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #75

Usko pois, kritiikki osui kyllä maaliinsa.

Tätä kyseistä blogia on jaettu Facebookissa 287 kertaa. Yhteisvastuukeräys mainitsi minut erikseen myös twiitissään, jonka oli tarkoitus tasoittaa hieman asiaa, ja täällä blogin puolella on kommentoinut myös Kirkkopalveluiden tiedottaja.

Pelkästään nämä seikat vievät pohjan koko kommentiltasi. Yhteisvastuukeräyksen kirjoituskilpailun raati teki harkitsemattoman virhearvion. Piste.

Toivottavasti tällaiset eivät tule toistumaan enää vastaisuudessa. En usko, että tulevat.

Käyttäjän halaolla kuva
Hannu Ala-Olla Vastaus kommenttiin #76

En näe että sinulla olisi keinoja raatia arvioida kun et tiedä sen ohjeita saati muita kirjoituksia, joista kunniamainittavat oli valittava. Jälkiviisaus ei muutu viisaudeksi vaikka olisikin oikeassa.

Siitä olen samaa mieltä, että kirjoitus oli kelju. Sen sijaan toivon sen toistuvan jos vastaava kirjoitus ansioillaan tulee valituksi. Ollakseen kunniamaininnan väärti kirjoituskilpailussa ei voi olla poliittisen, moraalisen tai muunkaan arvo- valinnan seuraus, jollei sitä kirjoituskilpailua julistettaessa kerrota. Ihan riippumatta siitä kuka kirjoituskilpailun järjestää, tulosten vääntäminen itselle edullisiksi on ihan vaan huijaamista.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #77

Kyse ei ole politiikasta, vaan myötätunnosta ja yhteiskunnan heikoimmassa asemassa olevien nuijimisesta. Ilkeä ja halveksiva kirjoitus ei myöskään palvele keräyksen tarkoitusta, jonka vuoksi sitä on hankala perustella rationaalisesti.

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo Vastaus kommenttiin #77

Niin tosiaan, ehkä tuohon kisaan tuli vain kolme kirjoitusta tai muut olivat vielä huonompia. Raati voisi antaa selvityksen. Olen voittanut pronssia hiihtokilpailuissa, kun oli vain kolme osallistujaa. Mikään suomalaisen kirjallisuuden mestariteos tuo ei kyllä ollut vaikka poleemisuutta ja tunteita herättävää ilmaisua tuntuu löytyvän reaktioiden perusteella.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #81

Tuolla ylempänä totesinkin, että outoa miten tätä "pummia" juhlitaan joissakin piireissä (täälläkin) sankarina pelkästään sen takia, että hän tulee niin vähällä toimeen. Mieshän on omien puheidensa mukaan harrastanut huijausta viimeiset 15 vuotta. Tai jos ei nyt aivan huijausta, niin ainakin vältellyt työtä. Eikös se ole juuri lusmuilu, mikä tämän kansantalouden "romahduttaa".

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo Vastaus kommenttiin #82

Mutta nyt jostain syystä lusmuilu onkin fiksua, jos se tukee omaa agendaa siitä, että köyhät eivät vain osaa elää järkevästi ja siksi köyhyys on oma vika. Mitäs ovat ahneita mulkeroita :D

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #83

En kehdannut itse sanoa tuota ääneen.

Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #76

Aivan outoa ajattelua sinulta. Jos kaikki toimeentulotukiasiakkaat eivät olekaan ahneita mulkeroita, sitä ei saa julkaista lehdessä? Koko konkkaronkan pitää olla tiukassa rintamassa ahneita mulkeroita jotta muita ei rupea hävettämään?

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #79

Onko toimeentulotukiasiakkaat pääsääntöisesti ahneita mulkeroita?

Melko vahva mielipide sinulta, mutta se selittää melko paljon.

Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #80

Kyllähän se vähän siltä haiskahtaa jos ollaan sekä vastustamassa vastikkeellisuutta, eli oman korren kantamista kekoon, ja vaaditaan vielä enemmän valuuttaa kouraan.

Sitähän tuo käytännössä on. Vaikka jokainen sitä kokeillut tietää että sillä toimeentulotuella elää ihan hyvää elämää, julkisuuteen yritetään yksissä tuumin luoda toisenlaista kuvaa. Usein vielä valehtelemalla siitä mitä kaikkea Toimeentulotuella kuuluu korvata.

Helsinkiläinen toimeentulotukiasiakas kuuluu maailman ostovoimaisimpaan kymmeneen prosenttiin. Siis sinne tuloeliittiin. Mutta paskaläjä ei ymmärrä arvostaa sitä tai olla siitä kiitollinen. Se on paskaläjälle tyypillinen luonteenpiirre.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi Vastaus kommenttiin #85

Niin, toimeentulotukea saa vaikka suuri osa eläkkeellä tai työkyvyttömyyseläkkeellä olevia, joiden eläke ei riitä toimeentuloon vaikkapa suurten lääkekustannusten vuoksi yms.

Nämäkö ovat sitten niitä paskaläjiä, joiden pitäisi olla vain hiljaa ja kiitollisia? Kato hei Afrikassa on huonommin?

Maailmassaan ihmisarvo näyttää olevan hyötyyn perustuva ja nimenomaan senhetkiseen tilanteeseen. Vaikkapa 30 vuotta maksettuja veroja tms ei vaikuta vaan vaadit joka päivä lunastusta sille, että joku kuluttaa sinun verovarojasi..

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo Vastaus kommenttiin #85

No, toivottavasti et itse vammaudu tai sairastu niin, että sinusta tulee paskaläjä, joka vaan vaatii liikaa. Toivottavasti muutenkin menee hyvin. Esimerkiksi moni mies on joutunut avioeron jälkeen kriisiin, jossa on mennyt kaikki asunnosta ja työpaikasta lähtien. Nämä paskaläjät sitten pyörivät ympäri kaupunkia asunnottomina. Nykyään moni sairastuu masennukseen eikä pysty hoitamaan asioitaan. Näille paskaläjille tulee nopeasti myös se toimeentulotuki vastaan.

Tiina Teittinen Vastaus kommenttiin #85

Puhut taas suulla suuremmalla. Mitä jos pysyisit poissa näistä keskusteluista katkeruuttasi nillittämässä.

Martti Orre

Mielenkiintoinen blogi, ja erittäin hyvin kirjoitettu sellainen.

Kieltämättä tämäkin uutinen haiskahtaa, kuten moni muukin iltapäivälehdistön julkaisu, erittäin tarkoitushakuisesti kirjoitetulta. Aina kun halutaan leikata perusturvaa, jostain ilmestyy mystisesti Sossu-Tatuja ja Eräitä Yrittäjiä kertomaan kuinka laiskaa ja hyvin toimeentulevaa väkeä köyhät ovat.

Kun jutut lukee vähän tarkemmilla laseilla läpi, alkaa niiden todenmukaisuus vaikuttaa melko epäuskottavalta:

http://pastorip.blogspot.com/2017/09/kun-tyo-ei-ke...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset