Asikainen Martti Se olen vain minä puhumassa puuta heinää.

Näkökulma: Valtakunnansovittelija Piekkala unohtaa jotain oleellista

  • viitekuva: wikimedia commons / breather
    viitekuva: wikimedia commons / breather

Uusi valtakunnansovittelija Vuokko Piekkala onnistui suututtamaan palkansaajajärjestöt ennen kuin hän ehti edes aloittaa töitään. Piekkala totesi maanantaina Ylellä, että häneltä ei kannata tulla hakemaan liittokierroksen avannutta alaa korkeampia palkankorotusprosentteja.

Hän huomautti myös, että palkkaus on vain osa palkitsemista, sillä työmotivaatioon vaikuttavat myös muun muassa joustava työaika, kehittymismahdollisuudet ja työterveyshuollon palvelut.

Rakennusliiton puheenjohtaja Matti Harjuniemi tarttui hänen puheisiinsa välittömästi.

Harjuniemi totesi kirjoituksessaan, että uudelta sovittelijalta on karannut heti mopo käsistä. Hänen mukaan ihmiset arvostavat luonnollisesti turvallisuutta ja fiksua joustavuutta, mutta työtä tehdään palkan takia.

— Suomen mallissa etenkin naisvaltaisten matalapalkka-alojen ongelmat on lakaistu maton alle, hän kirjoittaa.

Harjuniemi ei usko tulevansa toimeen Piekkalan kanssa. Hänen mukaan jo ensikommenteista voi tehdä päätelmiä tulevista työehtosopimusneuvotteluista.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson on hyvin samoilla linjoilla ja kertoo uuden valtakunnansovittelijan puheiden olevan huolestuttavia palkkatasa-arvon kannalta.

Hänen mukaan Sipilän hallituksen ajama kilpailukykysopimus osui kipeästi naisvaltaisiin matalapalkka-aloihin ja Piekkalan puheet ovat jälleen yksi esimerkki siitä, miten Suomessa ohitetaan jatkuvasti palkkatasa-arvon edistäminen työmarkkinapolitiikassa.

— Piekkalan puheet tarkoittavat Suomen malliksikin kutsuttua tapaa, jossa kaikkien alojen palkankorotukset tehdään teollisuuden sopimin prosentein, joiden ylitse ei mennä. Tämän linjan ongelma on se, ettei se huomio eri toimialojen tilanteita ja tarpeita, Andersson kirjoitti Facebookissa.

Andersson ja Harjunniemi ovat kumpainenkin oikeassa.

Piekkala vaikuttaisi unohtavan jotain oleellista.

Yksikään ihminen ei tee töitä joustavan työajan, kehittymismahdollisuuksien tai työterveyshuollon vuoksi. Palkan takia siellä töissä käydään. Kaikki tuo muu on ihan mukavaa, mutta ilmankin tulee toimeen.

Tuskin kukaan valitsee työpaikkaansa sen työterveyshuollon vuoksi. Ei nuorta ja tervettä ihmistä sellaiset asiat kiinnosta. Työterveyshuollon merkitys nostaa päätään vasta sairauden kolkutellessa ovella.

Sitä paitsi työterveydenhuoltoon kuuluvat yleensä vain työhöntulotarkastukset ja lakisääteiset minimit, jolla tarkoitetaan työhön liittyvien sairauksien ja tapaturmien ehkäisyä, työn ja työympäristön terveellisyyttä ja turvallisuutta, työyhteisön toimintaa sekä työntekijöiden terveyttä ja työ- ja toimintakykyä.

Esimerkiksi sairauden hoito ei kuulu automaattisesti työnantajalle. Se on työnantajalle vapaaehtoista.

Mitä taas tulee joustaviin työaikoihin ja kehittymismahdollisuuksiin, niin ainakin omien kokemuksieni mukaan matalapalkkaisilla aloilla toimitaan kellokortin kanssa ja vuorolistan mukaan.

Myös kehittymismahdollisuudet ovat hyvin rajalliset, mikäli niitä nyt on lainkaan.

Ensivaikutelman perusteella täytyykin todeta, että ei tarvitse kovinkaan pitkään miettiä, jotta ymmärtää kenen ääni valtakunnansovittelija Piekkalan takaa oikein kuuluu. Yllättäen sopiva ehdokas virkaan löytyi ennen kuin tehtävä oli edes virallisesti avoinna. 

 

Valtakunnansovittelija Vuokko Piekkala on aiemmin toiminut Opetushallituksen palveluksessa sekä Suomen kuntaliiton lakimiehenä ja neuvottelupäällikkönä. Tämän lisäksi hän työskenteli Kirkon työmarkkinalaitoksen työmarkkinajohtajana toimivana kirkkoneuvoksena ja Kunnallisella työmarkkinalaitoksella opetus- ja sivistystoimen palvelusuhdeasioiden neuvottelupäällikkönä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Kuten eräs kaverini totesi viisaasti minun seinälläni, niin matalapalkka-aloilla työaika joustaa tyypillisesti lähinnä työnantajan intressissä. Jos onkin kiirettä/sairaslomia/muuta yllättävää, mitä ei vuoroja tehdessä ole huomioitu, niin kyllä työnantaja useinkin toivoo muiden työntekijöiden joustavan.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Painotus sanalle toivoo. Muistan itse metalliteollisuuden parissa työskennellessäni, että kyse oli vähän muustakin kuin toivomuksesta. Jos kieltäydyit, niin helppoja hommia ja ylitöitä ei paljoa enää herunut. Ne oli sunnuntailiksat sitten siinä.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Mielestäni häneltä on jotain paljon oleellisempaa unohtunut. Hän ei ole tietääkseni työmarkkinoiden osapuoli ja täten hänellä ei myöskään pitäisi olla minkäänlaisia rajoitteita osapuolten vaatimuksille.

Edit: tai sitten olen ymmärtänyt sovittelijan roolin aivan väärin.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Olet ymmärtänyt asian aivan oikein.

Lain mukaan sovittelijan tehtävä on edistää työmarkkinoiden toimintaa ja sovitella työriitoja sekä pyrkiä edistämään työmarkkinoiden toimivuutta. Tosi outoa häneltä kertoa etukäteen, miten hän tulee toimimaan, ja kenen pillin mukaan tullaan toimimaan. Siis ennen kuin hän on edes aloittanut töitään.

Käyttäjän JukkaSalakari kuva
Jukka Salakari

Piekkalan rajanveto on kummallinen. Eikö Piekkala salli korotuksia edes tapauksessa että työnantaja on valmis liittokierroksen avannutta sopimusta korkeampiin korotuksiin? Tämä "sovittelija" siis asettuu poikkiteloin myös tapauksessa että sopimusosapuolet ovat samaa mieltä.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Kieltämättä näin. Uskon, että valtakunnansovittelija ei miettinyt puheitaan aivan loppuun saakka. Hän ei ole tainnut vielä ymmärtää julkisuuden tuomaa kiinnostusta ja sitä kuinka suuri ja vastuullinen hänen uusi virkansa on.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset