Ministeri Lintilä: Valtiolla ei ole erityistä syytä omistaa Nestettä

Suomen valtio on päättänyt luopua osasta Neste Oyj:n omistuksiaan.

Tämä oli nähtävissä jo joulukuussa 2017, kun hyvää tarkoittavat hölmöt päättivät vähentää valtion osuuden alle puolen, jotta valtio menettäisi täyden päätäntävallan yhtiön päätöksissä.

Tuolloin valtio päätti lahjoittaa noin 50 miljoonan euron edestä osakkeita lasten ja nuorten asiaa ajavalle Itsenäisyyden juhlavuoden lastenrahaston säätiölle, josta kukaan ei ollut juuri edes kuullut ennen tuota.

Lahjoituksen myötä valtion omistusosuus osakkeiden äänimäristä laski 50,1 prosentista 49,7 prosenttiin. Samalla Finnairista ja Fortumista tuli ainoat pörssiyhtiöt, joissa valtiolla on edelleen täysi päätäntävalta.

Valtion julkistamassa osakemyynnissä se tarjoaa myyntiin 12,8 miljoonaa Nesteen osaketta. Tarkoituksena on tarjota osakkeita suomalaisille ja kansainvälisille sijoittajille nopeutetussa tarjousmenettelyssä, että mahdollisimman harva ehtisi reagoimaan.

Osakemyynnin toteutuessa valtion omistus alenee 44,7 prosenttiin.

− Nesteen pitkään jatkuneen hyvän kurssikehityksen ansiosta yhtiön osuus valtion suoran pörssisalkun arvosta on jo lähes puolet. Samalla energiatoimialan painotus salkussa on kasvanut voimakkaasti, sanoo omistajaohjauksesta vastaava ministeri Mika Lintilä tiedotteessaan.

Lintilä painottaa valtion jäävän edelleen yhtiön merkittäväksi omistajaksi, mutta hänen mukaan valtiolla ei ole erityistä syytä omistaa yhtiön osakkeita nykyistä määrää ja nyt olisi sopiva hetki keventää salkkua.

Toisin sanoen Nestettä myydään pelkästä myymisen ilosta. Terveenä pysynyt lehmä kannetaan teuraalle, vaikka sille ei ole mitään tarvetta. Suomalaisten poliitikkojen bisnesvainu on edelleen pettämätön.

Nesteen viime vuosi oli erittäin menestyksekäs, sillä yhtiö takoi ennätystuloksen. Tilinpäätöksen mukaan vertailukelpoinen liikevoitto oli tilinpäätöksen mukaan 1 101 milj. euroa ja liikevoitto hurjat 1 171 mill. euroa. Tästä syystä osinkoakin ehdotettiin nostettavaksi yli 30 %:lla eli yhteensä 435 miljoonaan euroon. Suomen valtion kassaan tästä päätyi sievä 216 miljoonan euron potti.

Lintilän mukaan valtiolla ei ole erityistä syytä omistaa Nestettä, mutta mielestäni valtiolla on kuitenkin tarpeeksi hyvät syyt jatkuvan tuoton turvaamiseen.

Eipä tähän paljoa muuta voi todeta kuin..

Kuinka te kehtaatte? Ja kyllähän te kehtaatte.

 

masik
Sitoutumaton Helsinki

Kolarista ponnistanut puuhamies. Mielipiteet ovat omiani, eivätkä ne edusta organisaatioita, joissa toimin.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu