Asikainen Martti Se olen vain minä puhumassa puuta heinää.

Näkökulma: Oletteko te täysi pässinpää, ministeri Orpo?

  • kuva: wikimedia commons / arno mikkor
    kuva: wikimedia commons / arno mikkor

"Velkapelot nousevat euroalueen ainoan Pohjoismaisen jäsenen puolesta. Kansakunta, joka taisteli Saksan kanssa käsi kädekkäin leikkauspolitiikan puolesta eurooppalaisen velkakriisin aikaan, on kaiken aikaa enemmän ja enemmän huolissaan sen omasta velkataakasta."

Näin kirjoittaa amerikkalainen talouslehti Bloomberg. 

Suomen valtiovarainministeri Petteri Orpon suulla.

Mitäköhän ihmettä minä taas luin?

Tuo on kieltämättä todella poikkeuksellinen veto valtiovarainministeriltämme käydä amerikkalaisessa talouslehdessä huutelemassa siitä, miten me emme välttämättä pysty enää maksamaan velkojamme 2020-luvulla ja velkakriisi uhkaa ihan kohta.

Tällä tavoinhan se luottamus kasvaa ja markkinat hymyilevät.

Pahus. Tai ei sittenkään. Eihän se nyt noin toimi.

Niin ja mitkä syyt Orpolla olikaan!

— 2020-luvulla kun väestö ikääntyy ja me korvaamme Horneteista koostuvan hävittäjälaivastomme, velan maksamisesta voi tulla mahdotonta ilman erittäin vahvaa kasvua ja korkeaa työllisyysastetta. Suomi voi olla jopa uuden velan tarpeessa, kun ikääntymisen pahimmat kustannukset tulevat maksettaviksi, Orpo toteaa lehdelle.

Hän tosin unohtaa että nuorimmatkin suurten ikäluokkien edustajista täyttävät tänä vuonna 68 vuotta. Todennäköisesti heidän jalkansa ovat olleet tukevasti eläkkeen puolella jo hyvän aikaa.

Orpo mainitsee yhdeksi riskitekijäksi myös lähitulevaisuudessa tehtävät, miljardien eurojen arvoiset hävittäjäkaupat, joista hän on muuten itse ollut nykyisessä hallituksessa päättämässä.

Minkä vuoksi hävittäjät ostetaan velkarahalla, jos niihin ei kerran selvästikään ole varaa?

Ei saa unohtaa myöskään sitä, että Suomen valtionvelka on lähes kaksinkertaistunut kymmenessä vuodessa, joka lisää entisestään huolta tulevaisuudesta. Orpo varoittaakin, että talouskasvun elpyminen voi olla pian ohi.

— Olen opiskellut riittävästi taloustiedettä tietääkseni, että jossakin vaiheessa tulee taantuma. Suomi pääsi globaaliin nousukauteen mukaan niin myöhään, että on riskinä, että kasvu jää lyhytaikaiseksi, hän toteaa.

Orpo ei mainitse sanallakaan taustoja siihen, minkä vuoksi valtionvelka on lähes kaksinkertaistunut kymmenessä vuodessa. Suomen valtionvelkahan lähti järkyttävään kasvuun vasta vuonna 2009, kun tuolloinen pääministeri Matti Vanhanen (kesk.) ja kokoomuksen oma poika Jyrki Katainen (kok.) elivät yli varojensa.

Todellinen huipputahti saavutettiin vuonna 2011, kun nykyisestä komissaari Kataisesta itsestään tuli pääministeri ja valtiovarainministeriön ruoriin hyppäsi sosialidemokraattien silloinen puheenjohtaja Jutta Urpilainen. Laskelmien mukaan pelkästään Kataisen aikana otettiin yhteensä 47 miljardia euroa lisää velkaa.

Tällä tavoinko te luulette investointien ja pääoman virtaavan kotimaahamme, ministeri Orpo?

Pelottelemalla sijoittajia mahdollisella velkakriisillä yhdessä maailman arvostetuimmassa talouslehdessä?

Oletteko te täysi pässinpää?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

18Suosittele

18 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (49 kommenttia)

Käyttäjän JouniBorgman kuva
Jouni Borgman

Mikäs pässinpää Orpo nyt muka on? Kokoomuksella ja sen apupuolueilla lienee jo katsottuna sopivat ihmisryhmät seuraavan laman maksajiksi ja kurjistus-politiikkaa täytyy pohjustaa hyvissä ajoin. Seuraavaksi kuoroon yhtyvät mm. pankkien ekonomistit ja sekä media valtaosin.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

En yksinkertaisesti voi enää käsittää, miten voi pelata noin pahasti oman kotimaansa talouskasvua vastaan.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Tahmatassuiset epäisänmaalliset elementit ovat jo kauan hääränneet Suomen valtion hillopurkissa. Ovat myyneet ja myyvät vielä loputkin kansallisvarallisuudestamme ja valtionyhtiöitämme, kunhan saavat sitten hyvän viran tms.

Martti Asikainen, sinullahan oli tästä myynnistä hyvin paljastava blogikirjoitus muutama vuosi sitten. Laittaisit linkin tähän, jotta vielä useamman silmät aukeaisi ja näkisivät missä oikein mennään.

Henry

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

Velalla pelottelu on kovaa valuuttaa erityisesti vanhemman äänestäjäkunnan keskuudessa.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Suomella on suhteutettuna edelleen ihan hitosti vähemmän velkaa kuin suurimmalla osalla muilla länsimaista teollisuusvaltioista.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Juu, on aivan selvää, että kansaa pitää pelotella, jottei se vahingossa "äänestäisi väärin".

Henry

Käyttäjän ahkalevisalonen kuva
Kalevi Salonen

Orpo pyrkii Kataisen tavoin suureksi EU-johtajaksi. Hän on ottanut mallia Nokian entisestä pääjohtajasta Elopista, joka tuhosi yhtiönsä matkapuhelinbisneksen yhdessä hetkessä.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Orpon pitää valita jonotusnumero. Siellä on Stubb odottamassa jo omaa vuoroaan, enkä muutenkaan usko, että Orposta on ihan sinne asti lähtemään. Hän on luonteeltaan ja ulkoiselta habitukseltaan hieman erilainen kuin kaksi edeltäjäänsä.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Martti, luin jokunen päivä sitten politicosta Junckerin suraajaehdokkaiden nimiä ja kuinkas ollakaan yhtenä on esiin noussut Stubb, joten hänen tilalleen Investointipankkiinhan vapautuisi virka Orpolle. Hyrrä pyörii kummasti, kuten aina. Paljon riippuu siitä kirjoituksen mukaan mitä tekee Katainen. ;)

Hauska kuva komission esiin nousseista puheenjohtajaehdokkaista.
https://www.politico.eu/article/european-commissio...

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #17

Tämä ei ole yllätys.

Tuossa taisi viime viikolla Kataisen vaimokin ilmoittautua eduskuntaehdokkaaksi, josta suomalaiset lehdet päättelivät, en tiedä miksi, että perhe on palaamassa Suomeen. Hänen myötä siellä on taas kokoomuslaisen mentävä rahareikä komissiossa.

Eikös Stubb ole siihen kaiken aikaa tähdännytkin?

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Orpo kuten jotkut muutkin ovat kaiketi siinä käsityksessä että kun maalailee mahdollisimman synkkiä tulevaisuudennäkymiä talouteen, niin ihmiset pitävät talousnerona. Esimerkiksi viime vaalien alla temppu tepsi hyvin, nyt sitä ilmeisesti yritetään uudelleen.

Ketähän sitten syyllistetään kun jo eläkkeellä oleva suuri ikäluokka on poistunut elävien joukosta. Vai onko kulttuuri menossa siihen, että vanhemmat ihmiset ovat aina kaikkeen syyllisiä riippumatta ikäluokan koosta. Ehkä laki eutanasiasta menee joskus läpi ja ratkaisee ainakin osan "ongelmasta" siltä osin.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Tuure ja kaikki muutkin lukijat, kannattaa muistella mitä on viime aikoina uutisoitu uudesta maailman järjestyksestä (NWO). Tarkoituksenahan on luoda rajaton maailma, jossa kaikki voivat vapaasti "seilata" sinne päin maailmaa kuin huvittaa. Toisaalta näinhän jo on suuntaus Afrikasta Eurooppaan jokseenkin vapaata ihmissalakuljettajien järjestämänä tapahtunut ilmiö. EU on ainakin toistaiseksi ollut jokseenkin hampaaton toteuttamaan omaa lainsäädäntöään laittomaan Eurooppaan tulemiseen. Lainsäädännön mukaan, niin EU:n kuin kansallisestikin, tulija tarvitsee luvan tulla Eurooppaan (matkustusasiakirjat ja tarpeellisen viisumin). Nyt tullaan ilman mitään henkilöpapereita ja sekin hyväksytään. Jopa Suomessa tultaessa monien EU-maiden läpi.

Näin ollen on kokoomus ja nykyinen keskusta vasemmistopuolueiden tuella hävittämässä kaiken, myös maan varallisuuden, mitä ikinä pystyy ja kurittamaan tiettyjä kansanosia. Kurittamisen seurauksena elintaso alenee jokaisessa ns. korkeamman elintason maassa jokseenkin samoille tasoille kehitysmaiden kanssa. Näin tulee tapahtumaan joko lisääntyvän nykyisenlaisen siirtolaispolitiikan ansiosta tai sitten siitä, että rahavaroja siirrellään Suomestakin yhä enenevässä määrin toisiin maihin, myös EU:n ulkopuolisiin maihin, joka johtaa siihen ettei sosiaaliturvaa voida pitää nykytasolla, jos sitä on vara maksaa laisinkaan. Työpaikat tulevat olemaan hakusella ja alipalkkaisia. Jne.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Martilta hyvä oivallus. Täysin järjetöntä pelottelua tässä vaiheessa, mikä voi vain edesauttaa Suomen talouden noususuhdanteen pysähtymistä ja sijoittajien häipymistä maastamme. Se tiedetään jo, että vienti on alkanut näyttää ensimmäisiä yskähdyksen merkkejä, muttei valtiovarainministerin kannata ruveta näin levottomia puhumaan. Pitää ensin katsoa pidemmälle ja sitten vasta huolestua eikä sitäkään tehdä näin, kun Orpo sen nyt teki. HaminaKotkan satama, joka on Suomen suurin satama, teki onneksi parhaan tuloksensa koskaan.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Asikainen, nuo historian siipien havisuttelut eivät juuri auta. Sari Sairaanhoitajan kuoppakorotuksen tasaaminen antamalla isot korotukset kaikille palkansaajille oli meidän taloutemme ja velkataakkamme perimmäinen syy. Syyn esiinnostamisella ei ole muuta merkitystä kuin se, että virheen voimme jatkossa välttää.

Ministeri Orpo on oikeassa kaikissa kohdin. Vastuullinen ministeri nostaa tosiasiat pöydälle, myös luottoluokittajille ja luoton antajille. Myöskin suomalaisten on hyvä ymmärtää, ettei jakovaraa ole. SDP on jo rynninyt jakovarakupille.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Vähän samat ajatukset tuli mieleen. Täälläkin on usein puhuttu avoimuudesta ja tosiasioiden tunnustamisesta. Nyt yhtäkkiä se ei käykään. Samoin muslimeja aina syytetään siitä, että heillä on lupa valehdella kirkkain silmin vääräuskoisille. Nyt samaa tapaa tarjotaan myös valtionvarainministerille ulkomaan pelleille puhuttaessa...

Tai vähintäänkin siis vaaditaan, että totuudesta on kerrottava vain se miellyttävä osuus ja jätettävä epämiellyttävät unohduksiin.

JK. Niin Sipilääkin taidettiin moittia liiallisesta taloudellisen tilanteen kehumisesta ja varsinkin myönteisen kehityksen omimisesta nykyisen hallituksen nimiin. Pahaa verta herätti myös toiveikas ja taistelutahtoinen pyrkimys edetä vuoden kuluttua vaalivoittoon. Siltä osin olisi sopinut paremmin pyyhkeen heittäminen kehään ja sen toteaminen, että meillä nyt ei ole mitään mahdollisuuksia.

Epäjohdonmukaisuus on inhimillistä...

Antero Koski

Epäjohdonmukaisuus on inhimillistä ministereillekkin. Mutta kun he joutuvat esiintymään usein "puhuvina päinä", niin heille pitäisi kertoa, että voi myös pitää ns. turpansa tukossa.

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen

"Sari Sairaanhoitajan kuoppakorotuksen tasaaminen antamalla isot korotukset kaikille palkansaajille oli meidän taloutemme ja velkataakkamme perimmäinen syy."

Höpö höpö, valtion velkaantuminen johtuu siitä, että valtiot ovat antaneet rahanluontioikeuden yksityisille liikepankeilla ja rahalaitoksille. Todellisuudessa valtion ei tulisi velkaantua, vaan valtion keskuspankin pitäisi luoda kaikki liikkeellä oleva raha.

Tässä vähän IMF:n tutkijoiden tutkimuksia asiasta.

http://rahanvalhe.puheenvuoro.uusisuomi.fi/122196-...

Euroopan ja pohjoismaiden hyvinvointivaltiot on rakennettu silloin kun progressiivinen verotus vei isotuloisilta jopa yli 90% tuloista veroina pois. Nyt rikkaiden ja suurituloisten verotus on kevennetty jo alemmaksi kuin köyhien verotus ja näiden verotulojen sijasta valtiot ovat joutuneet ottamaan velkaa, pitääkseen yllä hyvinvointia, joka aiemmin rahoitettiin verotuloilla.

Eli rikkaat on saatu rikastumaan siten, että verotusta on siirretty tulevaisuuteen koska valtion velat maksetaan verotuloista. Kyse on vähän samasta asiasta, kuin pakkasella virtsaisi jaloilleen, hetken lämmittää, mutta kohta on entistä kylmempi.

Käyttäjän leppanenheikki kuva
Heikki Leppänen

#14 Höpö höpö, nyt olisi hyvä avata jokin rahatalouden opas ja selvittää itselleen mitä raha on. Samalla voi lukea histaoriasta miten valtioiden talous ennen velkaa ja korkoa kehittyi. Kaikki kasvu ja hyvinvointi perustuu velkaan. Kaikki raha on jonkun toisen velkaa.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #31

Tuokin on aivan totta. Nykyinen talousjärjestelmämme perustuu muutenkin hallituun velkaantumiseen. Ei velkoja ole koskaan tarkoituskaan maksaa takaisin.

Talouskasvu on täysin riippuvainen talouden velkamäärän kasvusta. Velan määrän kehitys onkin tässä suhteessa melko hyvä talouskasvun mittari. Mitä nopeampaa on velan määrän kasvu, niin sitä nopeampaa on yleensä myös talouskasvu. Taantumassa tai lamassa velan määrän kasvu vastavaasti hidastuu oleellisesti.

Toisaalta samaan aikaan liian nopea velkaantuminen ei myöskään ole hyvä asia, koska talous ei välttämättä aina kasva toivotulla tavalla. Tämä puolestaan johtaa velkakriisiin sekä luottoluokitusten heikentymiseen. Tätä myöten valtio joutuu maksamaan veloistaan enemmän korkoa, joka taas vaikuttaa suoraan valtion toimintakykyyn.

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen Vastaus kommenttiin #31

"#14 Höpö höpö, nyt olisi hyvä avata jokin rahatalouden opas ja selvittää itselleen mitä raha on."

Aivan, kaikki raha perustuu velkaan, mutta kyse onkin siitä kuka velkaantuu ja kenelle. Nyt kun yksityiset liikepankit luovat tyhjästä rahaa ja lainaavat sitä valtioille, niin yksityiset liikepankit tekevät ennennäkemättömiä voittoja ja valtiot velkaantuvat ennenäkemätöntä vauhtia. Ja sitten kun yksityiset liikepankit joutuvat vaikeuksiin, ne pelastetaan valtioiden veronmaksajien rahoilla. Pankit siis tekevät voittonsa joka tapauksessa veronmaksajien kustannuksella, meni bisnekset hyvin tai huonosti.

Laitoin edelliseen viestiini linkin IMF:n tutkimuksiin, se kannattaa ehdottomasti lukea, jos rahataloudesta haluaa tietää. Jos taas toisaalta yrittää esittää IMF:n tutkijoiden tutkimusten olevan hakoteillä, olisi hyvä esittää miten ne ovat hakoteillä ihan konkreettisesti, eikä todeta ylimalkaan, että tutustu rahatalouteen, joka ei kerro mitään todellista, mutta saa kommentoijan näyttämään hetken fiksulta, kunnes tutustuu oikeasti asiaan ja huomaakin kommentoijan olevan aivan metsässä.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #33

"Nyt kun yksityiset liikepankit luovat tyhjästä rahaa ja lainaavat sitä valtioille, niin yksityiset liikepankit tekevät ennennäkemättömiä voittoja ja valtiot velkaantuvat ennenäkemätöntä vauhtia."

Hyvin pitkälti näin. Käytännössä lainataan rahasta, jota ei ole olemassakaan, jolla ostetaan ja tehdään konkreettisia asioita, jotka joku muu ostaa velalla ja maksaa pois. Kun velka on maksettu, niin raha katoaa. Siinäpä se pähkinäkuoressa. Siinä mielessä kaikki raha on käytännössä velkaa.

Mikäli jotain kiinnostaa enemmän tuo syntymekanismi, niin kirjoitin useampi vuosi sitten Goldman Sachsista ja edellisestä suuresta taantumasta. Sivuan kirjoituksessa myös suuren laman aikana säädetyn Glass-Steagall -lain (1933) purkamista, jonka tarkoituksena oli estää vuoden 2008 kaltaisia kriisejä tapahtumasta.

Laki ylläpiti kaksiportaista pankkijärjestelmää, jossa välillisistä rahoituspalveluista vastaavat pankit erotettiin sijoituspankeista niin, että nämä eivät pystyisi keinottelemaan talletuksilla ja sijoituksilla kuten tänä päivänä.

Lain kumoamisen jälkeen liike- ja sijoituspankit saivat jälleen vapauden yhdistyä ja määritellä itsenäisesti liiketoimintansa. Johdannaismarkkinat, joissa kaupankäynnin kohteena olevan sopimuksen arvo perustuu toisten hyödykkeiden arvoon, olivat vapautuneet.

Lähikuvassa Goldman Sachs: Tie vallan ytimeen: http://masik.puheenvuoro.uusisuomi.fi/199145-lahik...

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Tiedät varsin hyvin, mihin huomattava osa Kataisen ottamasta velasta meni.

Eurooppalaisille pankeille ja vakausrahastoille.

Sillä maksettiin Kataisen komissaarin virka ja pelastettiin euroa.

Käyttäjän fazerinsini kuva
Jouni Suonsivu

https://www.adressit.com/katainen_ja_kiviniemi_toi...

Katainen ja Kiviniemi, toimien luvallisuus ja ministerivastuulaki

Valtiovarainministeri Jyrki Katainen ja pääministeri Mari Kiviniemi lupasivat maaliskuussa Euroopan rahoitusvakausvälineen (ERVV) käyttöön noin kahdeksan miljardia Suomen verovaroja, syynä ns. Portugalin tukipaketti. Molemmat kielsivät tällaisen aluksi, mutta asia tuli sittemmin julki. Ministerit toimivat omin luvin, sillä he eivät pyytäneet eduskunnalta valtuutusta toimelleen. Suomessa eduskunnalla on budjettivalta, joten teko oli ja on yhä yksiselitteisen laiton.

Unionin perussopimus kieltää tällaisen jäsenvaltioiden keskinäisen takaamisen Maastrichtin sopimuksen 125 artiklassa. Koska tällainen on kiellettyä, mainittu ERVV perustettiinkin Unionin hallintorakenteiden ulkopuolelle osakeyhtiöksi, jonka omistajia tosin Unionin jäsenvaltiot ovat. ERVV:n on tarkoitus korvata myöhemmin Euroopan vakausmekanismi (EVM), jota koskee sama ongelma.

Suomen osalta siis kahden ministerimme toimi oli yksiselitteisen laiton. Toimitusministeristön (kunnes Suomella on uusi hallitus) pääministeri Mari Kiviniemi ei luvannut esitellä Portugalin tukipakettia. Hallitusneuvottelija Jyrki Katainen jätti sivuun tehtävänsä, johon hänet oli nimitetty, ja keskittyi hankkimaan jonkinnäköisen legitimaation, laillisen oikeutuksen, tälle kahdeksan miljardin euron siirtämiselle Suomen ulkopuoliseen käyttöön. On kyseenalaista, voiko hallitusneuvottelija menetellä näin ja samoin on kyseenalaista, voiko suuri valiokunta menetellä niin, että se yleensä käsittelee tällaisen asian, samoin on kyseenalaista, voiko vaaleissa luottamuksensa menettänyt vanha hallitus nyt toimitusministeristönä yleensä ajaa tällaista asiaa. Hallitusneuvottelija Jyrki Katainen kuitenkin järjesti asialle käsittelyn eduskunnan suuressa valiokunnassa, jossa tämä ns. Portugalin tukipaketti hyväksyttiin.

Tässä adressissa katsotaan, että Jyrki Katainen ja Mari Kiviniemi ylittivät valtuutensa ja toimivat budjettivallan haltija eduskunnan luvatta ja lisäksi salaa siltä. Lisäksi tässä katsotaan, että Jyrki Katainen on toiminut raskauttavalla tavalla, koska on jälkikäteen varmistanut, että maan verovaroja siirretään Suomen eduskunnan ja hallituksen ulottumattomiin useita miljardeja. Tässä katsotaan myös, että Jyrki Kataisen osalta lähtökohtaisesti laiton menettely on pyritty peittelemään hankkimalla sille jälkikäteinen legitimaatio ja laitonta tekoa on siten jatkettu. Koska tällaisena teko luvata Suomen verovaroja maan ulkopuoliseen käyttöön on lähtökohtaisesti laiton, huolimatta jälkikäteisestä lainmukaisuuden hankkimisesta, mutta väärin premissein, katsotaan tässä adressissa, että suuren valiokunnan lupaus siirtää ERVV:lle suomalaisia verovaroja on laiton ja siten sen tekemä päätös on kumottava.

Tässä adressissa vaaditaan ministerien Mari Kiviniemi ja Jyrki Katainen yllä kuvatun toimen käsittelyä ministerivastuulaissa säädetyllä tavalla eli valtakunnanoikeudessa. Tätä varten tarvitaan perustuslakivaliokunnassa asian alustava käsittely. Lisäksi vaaditaan, että kaikki tähän luvattomaan lupaukseen liittyvät verovarojemme siirtämistä koskevat päätökset eri hallintoelimissä kumotaan välittömästi.

Normaalisti ministerien toimien lainmukaisuutta valvotaan ministerivastuulailla ja ylin valvoja on eduskunnan oikeuskansleri Jaakko Jonkka. Lisäksi eduskuntatyöskentelyn perustuslain mukaisuutta valvoo eduskunnan puhemies. Tässä tapauksessa valvonta ei ole toteutunut. Kuitenkin adressi luovutetaan ensisijaisesti oikeuskanslerille, koska ensisijaisesti vedotaan siihen instituutioon, jonka vastuulla asia on. Asian etenemisen varmistamiseksi eli lain toteutumiseksi adressi kuitenkin luovutetaan myös eduskunnan puhemiehistölle sekä tasavallan presidentille, jonka vastuulla ulkopolitiikka osaltaan on, ja tämä asia liittyy Suomen ulkosuhteisiin. Adressi voidaan myös luovuttaa näiden lisäksi harkinnanvaraisesti muuallekin, jos tämä edistää lain toteutumista.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #16

Demokratian yksi suurimmista ongelmista on ihmisten keskittymiskyky ja lyhytjänteisyys. Tavallinen ihminen ei muista enää, mistä neljä kuukautta sitten puhuttiin ja mikä oli silloin tärkein uutinen. Tämä puolestaan johtaa siihen, että vakavatkin poliittiset virheet hautautuvat politiikan hiekkalaatikkoon.

Vaaleissa kaikki on jo unohdettu.

Medialla on erityinen rooli lyhytjänteisyyden vastavoimana. Median tehtävä on pitää asiat kontekstissaan, erotella mielipiteet faktoista, muistuttaa äänestäjiä ja haastaa poliitikot. Toisinaan tuntuu, että tämä meillä Suomessa tuppaa välillä unohtumaan, kun poliitikko voi vaikka väitää pokerilla naamalla maan olevan litteä, eikä toimittaja lähde häntä näistä puheista haastamaan.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Talvivaaraankin yli miljardi.

Käyttäjän fazerinsini kuva
Jouni Suonsivu

Juha Sipilän lähipiiri saa täst äsuoraa etua ja miekkonen itse sulan hattuunsa, kaikkien meidän kustannuksellamme sekä luonnon kustannuksella.

Australian Radio Hillissä, Talvivaaran riittävän sateisella vedenjakaja-alueella kuivemmin sijainneessa kaivoksessa testattiin bioliuotusmenetelmää ja siitä luovuttiin, koska huoltovesiä ei mitenkään voitu hallita. Suomessa tätä ei uskota ja miksi uskottaisiinkaan: tällä hetkellä Juha Sipilä hyötyy.

Vaan se runsas miljardi. Mitä sillä saataisiinkaan aikaan kasvatus- ja koulutusjärjestelmässämme päiväkodeista yliopistoihin asti. Runsaassa miljardissa tälle sektorille kohdenntuna on runsaasti jakovaraa ja tuotto pitkällä ja keskipitkällä tähtäimellä taattu. Ei kelpaa, koska ei kelpaa.

Dilemma: miten saada suurin puolue nukkuvat uurnille. Sieltä Kokoomuksen-Keskustan-Sinisten kannatus lähenee nollaa. Nykytilanne on ihanne nykyhallitsijoille. Sama jatkuu, elleivät kansalaiset aktivoidu.

Käyttäjän fazerinsini kuva
Jouni Suonsivu

Kai (# 11), sinä voisit olla oikeassa, ellet olisi väärässä, mutta koska olet väärässä, et voi olla oikeassa. Sama muuten pätee Juhoon (# 13)sinusta seuraavassa kommentissaan.

Lukekaapa tarkkaan, mitä viisaat miehet, Martti ja Markku kirjoittavat. Meillä työllisyysluvut näennäisesti kohenevat, mutta tehdyt työtunnit pysyvät perin samoina, eli aktivointi tuottaa tilastoitavaa tulosta ja samalla aktivoinnin kohteiden elämä ei kohene, sillä kukaan ei elä muutamilla hajatunneilla työttömyyskorvauksen suuruista "palkkaa".

Hallintarekisterin läpivieminen, aiemmin (Vanhasen aikana) osinkoverotuksesta vapautetut ns. hienotunteisuussyoistä Suomen pörssissä huseeranneet ulkomaiset hallintarekisterit (= suomalaisten sijoittajien viikunanlehti, jolla olla maksamatta keisarille kuuluvaa osuutta, koska veroparatiisiinkin varkaana voi viedä pois kansantaloutemme kierrosta sinne kuuluvan), kahdesti toistunut vahingollinen yhteisöveron pudotus (se 26 oli jokseenkin EU:n keskitasoa), kenties 5 miljardin suuruinen kilpailua vääristävä yritystuki, josta edes 60 miljoonasta ei sitten voitu senttiäkään poistaa, koulutusjärjestelmämme rapauttaminen, jos ei suoranainen alasajo, perustulon hautaaminen, jotta saataisiin tilaa brittimalliselle järjestelmälle, kalliimman, alueellisesti tasa-arvottomamman ja yksityistettävän terveydenhuollon runttaaminen nykyisen kansainvälisesti erittäin kilpailukykyisen ja kustannustehokkaan mallimme sijaan (nykyisessä on tiettyjä ongelmia, mutta ne voidaan, jos halua olisi, täsmäkorjata, sillä perustavasti ehjää ei pidä lopettaa ja korvata toisella, joka lisäksi veroparatiisittaa KELA-tuin ryyditettynä meidän rahamme meidän kansantaloudestamme).

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Onko sinulla linkkiä tähän Migrin lähteeseen? Se saattaisi lisätä kommenttisi uskottavuutta melko huimasti.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Tässä on MIgrin paperi. En jaksa vertailla kaikkia lukuja, enkä luotakaan kaikkeen mitä ja miten viranomaiset antavat ymmärtää. Pitäisi olla asiantuntija lukiessaan näitä raportteja.
Sivu 35

https://migri.fi/documents/5202425/5915665/Maahanm...

Henry

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah Vastaus kommenttiin #28

Tuon tilinpäätöksen 2017 mukaan vuoden kulujäämä on -714 335 856,89 euroa, joka on tupla edelliseen vuoteen. Tuohon kun sitten lisätään valtion muut budjetissa olevat kuluerät, kuten poliisihallinnon ja oikeusviranomaiskustannukset, niin silloin päästäänkin huomattavaan euromäärään. Onhan oikeuslaitosta kuormitettu moneen kertaan yhden valittajan kohdalla.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

"Kun perheen sisällä riidellään niin yleensä ainoat jotka kuuntelevat ovat naapurit" Tämä tuli mieleen tuosta Orpon antamasta haastattelusta, kun Orpo julistautuu pääministeriehdokkaaksi ja on valmis nostamaan kätensä pystyyn jo tässä vaiheessa ja viestittämään ulkomaisille investoijille, että "älkää vaan tänne Suomeen rahojanne investointien muodossa tuokaa" niin pässipäältähähän tuo ulostulo kuulostaa. Orpo ei näköjään ymmärrä myöskään syytä miksi Suomi pääsi mukaan globaliin nousukauteen viiveellä. Orpolle tiedoksi, se johtuu Suomen viennin yksipuolisesta, investointitavaroiden tuottamiseen keskittyneestä vientiteollisuudestamme ja tätä yksipuolista vientiteollisuuttamme tuetaan miljarditolkulla yritystukien muodossa vuodesta toiseen.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Tässä kommenttiketjussa on jo tullut kovin paljon erilaisia mielipiteitä.

Itsekin kiinnitin kyllä huomiota noihin Orpon synkkiin sanoihin ulkomaiselle medialle ja ihmettelin sitä hiukan samalla tavoin kuin Asikainen. Uskoin kuitenkin asiaan tarkemmin perehtymättä, että kyseessä oli joku erikoinen tietty konteksti, jolloin tuollainen toteamus Suomen tilanteesta oli annettu. Niin ei ilmeisesti kuitenkaan ollut asian laita, vaan kyseessä oli aivan tavallinen haastattelu.

Tottahan Orpo ilmeisestikin pitkälti puhuu, Sitä ei käy kiistäminen. Mutta tuollainen viesti olisi pitänyt antaa kotimaassa jossain A-Studiossa, Ykkösaamussa tai vastaavassa somalaisille suunnatussa ohjelmassa. Tai sitten omassa puoluekokouksessa.

Kukaan kauppamies ei hauku omaa tuotettaan ostajalle tuolla tavoin. Suomelle on tärkeätä saada edullisella korolla sitä luottoa mitä joka tapauksessa tullaan vielä tulevaisuudessakin ottamaan. Jos ei muuten, niin ainakaan "loan refinancing" -merkityksessä. Bloombergille pitää suomalaisen maalailla Suomesta ruusuinen kuva, vain siitä on meille hyötyä. Ilmeisesti Orpollakin on siinä määrin "poliittisen broilerin" tartuntaa, että bisnesmiehen opit on unohdettu.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Aivan näin, Juha. Suorastaan megalomaaninen munaus Orpolta. Minulle menisi vielä läpi, jos joku Soini ölisisi tällaista ulkomaisessa talouslehdessä, mutta että kokoomuslainen valtiovarainministeri Orpo. Olen pitänyt häntä fiksuna tyyppinä, vaikka eri mieltä asioista olemmekin.

Käyttäjän TeroTeukkaAhtola kuva
Tero Ahtola

Kun ei voi kotimaassa puhua totta, koska kävisi ilmi, että hallitus ei kykene huolehtimaan Suomen tulevaisuudesta ja menettäisi näin ääniiä tulevissa vaaleissa, niin on pitänyt mennä muualle juttelemaan. Olisko paikka ollut sellainen, missä on hieman kriittisempi lukijakunta kun Suomessa, minne uppoaa kaikki bulshitti ja tuossa haastattelussa jos olisi samaa skeidaa vääntänyt kun Suomen telkkarissa, niin olisi ammuttu jutut alas sekuntissa.

Käyttäjän RaunoKujala kuva
Rauno Kujala

Kokoomushan tekee sitä, mitä siltä odotetaan, markkinaliberaalia talouspolitiikkaa suurpääoman johdolla. Siinä päämäärä on ottaa voitot ja sosialisoida velat. Kun velkapääoma on valtiolle liian suuri, voidaan kansalle myydä, kokoomuksen myynnintapaan, visio yhteisestä Eu-velasta eli liittovaltio kaikilta osin. Herätkää nyt jo herranjumala horroksesta mihin tässä ollaan menossa, sekoomuksen päämäärä näyttää selvältä. Fixit.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Joko kaikki on sisäistänyt velan uutena hallintomuotona?

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Orpon soisi jatkavan vähäisiä taloustieteen opintojaan sen verran, että ymmärtäisi valtiontaloudessa olevan sekä tulot että menot. Eli jatkuvasti vähentämällä verojen keräämistä hyväosaisisilta se jakovara vähenee.

Ehkä tämä olisi löytynyt lakitieteen puolella vasta jatko-opinnoista.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Jos veroja jatkuvasti vähennettäisiin hyväosaisilta, niin verokertymä toki ajan mittaan vähenisi, toki riippuen siitä miten hyväosaisuus määriteltäisiin.

Mutta näinhän ei ole tehty. Jopa 70.000 euroa vuodessa ansaitsevat ovat niin sanotun "väliaikaisen" raippaveron piirissä. Suomessa on progressiota tiukennettu sen sijaan, että sitä pitäisi loiventaa.

Ruotsissa porvarihallitus kymmenkunta vuota sitten loivensi progressiota alentamalla suurituloisten tuloveroa, mikä generoi lisää verotuloja valtiolle.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Suomen yksi pahimmista mokista on korkea ansiotulovero ja verrattaen matala pääomavero. Lähes olematon yhteisövero. Kaikki rahat revitään käytännössä työstä, jota verotetaan moninkertaisesti. Ensin työnantajalta, sitten työntekijältä ja lopuksi vielä uudestaan työntekijältä, kun hän käy ostamassa kaupasta makkaraa.

Tiedän että jotkut vasemmistolaiset repivät jälleen pelihousunsa, mutta tunnen oikeasti verrattaen köyhissä oloissa asuvia, perheellisiä ihmisiä, jotka tienaavat 50 000 - 60 000 vuodessa. Ei se ole mikään myytti, vaikka jotkut niin luulevatkin. Helsingin vuokrat ovat sen verran korkeat ja jos lapsia on useampia, niin ei siitä loppujen lopuksi paljoa rillutteluun jää. Eräskin tuntemani perhe, he ovat viimeksi nuoruudessaan tehneet ulkomaanmatkoja.

Tässäkin on tietysti selkeä sukupolviero. Puhun nyt 30 - 45 -vuotiaista. Sellaisista tyypeistä, joille ei varsinaisesti koskaan ollut tarjolla halpoja kämppiä ja jotka ovat syystä tai toisesta päätyneet vuokralle. Se olisi kansantaloudenkin kannalta järkevämpää, jos ansiotuloveroa laskettaisiin reippaalla kädellä.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi Vastaus kommenttiin #40

Palaan tuohon 50-60 tonttua ansaitseviin, kun se alkoi mietityttämään. Tässä joukossa on merkittäviä ongelmia. Kärsijöiksi joutuvat vaikkapa insinöörit diplomilla tai ilman, ekonomit jne, jotka omalla työllään ovat elättämässä itsensä ja perheensä.

Jos sinulla ei ole taustalla suvun varallisuutta ja apuja vaan lähdet nollista, opiskelet ensin pitkään lainan turvin. Sen jälkeen hommiin yritykseen ja saamasi tulo on silloin nimenomaan palkkatuloa eikä muuta.

Ostat auton ja talon perustamallesi perheelle - molempiin tarvitaan merkittävästi lainaa. Erilaisia vähennyksiä kuten asuntolainan korkovähennyksiä ollaan jatkuvasti laskettu, joten verot eivät niistä juuri alene. Pääomatuloista saisit vähentää, mutta eihän niitä sillä menolla kerkeä tulemaan.

Jos ajatellaan sitten vaikkapa lääkäreitä, niin he pystyvät pyörittämään asiaa jo toisin. Osaksi voit olla terveyskeskuksessa kolme päivää ja kaksi päivää viikossa yksityisellä oman firman kautta. Palkkaa et nosta firmasta vaan pääomatuloja paljon alemmalla prosentilla kuin muutoin. Varsin usein nähdyssä kahden lääkärin perheessä voidaan yrityksen kautta kikkailla vielä lisää kuten on nähty.

Jos ajattelee tuota insinööriä, niin yleensä hän ei edes saa työsopimuksen mukaan tehdä sivutoimena omaan alaansa liittyvää duunia.

Joten eniten rokotetetaan mielestään juuri sitä kovaa duunia tekevää erityisasiantuntijaa tahi esimiestä, joka on noussut hieman ja saanut kohtuullisen hyvän palkan, mutta hänellä ei ole mitään keinoja kikkailla veortuksen kautta - on vaan maksettava.

Tähän pitäisi löytää keinoja, jotta työ kannattaa. Omana utopianani on laittaa palkka- ja pääomatulot yhden verotuksen alle ja mieluummin vielä perhekohtaisesti huomioiden puolisoiden tulot. Tämä tuskin otteutuu, mutta haluaisin nähdä päivän jolloin työn arvostus olisi edes samalla viivalla pääoman kanssa.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Niin, Orpohan kertoo kuinka dynaamisilla vaikutuksilla homma hoituu. Tosin asiantuntijat eivät ole samaa mieltä, mutta eihän se ennenkään ole haitannut.

https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000005716599....

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #41

Lopulta vain Reippailija-Hemulit voittavat.

"Kärkkäinen kertoo Taloussanomille, ettei taloustieteellinen tutkimus liioin tue Orpon näkemystä veroalen vaikutuksista.

– Verotuksella totta kai on mahdollista ohjata ihmisten käyttäytymistä. Ei vain ole näyttöä siitä, että tuloverotuksen keventäminen lisäisi juuri työn tarjontaa.

Aihetta on tutkittu niin Suomessa kuin maailmalla. Kärkkäinen viittaa muun muassa Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen raporttiin vuodelta 2016, jossa tarkastellaan tuloverotuksen vaikutusta tehdyn työn määrään ja verotuloihin.

Raportin keskeinen johtopäätös on, ettei tuloveroasteen laskeminen merkittävästi lisää työnteon määrää. Veronkevennykset lisäävät työtunteja ja työtuloja vain silloin, kun ne vaikuttavat ihmisten työntekoa koskeviin valintoihin ja päätöksiin.

– Tältä pohjalta on hankala nähdä, että veroale rahoittaisi itse itsensä, Kärkkäinen sanoo."

En ole täysin samaa mieltä Kärkkäisen kanssa. Uskon nimittäin kevyemmän ansiotuloverotuksen piristävän sisämarkkinoita ja tätä kautta luovan uutta yritystoimintaa ja sitä myöten myös kasvattavan verokirstuja. Tietenkään ansiotuloverojen laskemista ei voi rahoittaa pelkästään tuota kautta, vaan mukaan on otettava myös muita verotuskeinoja ja ennen kaikkea leikattava jonninjoutavista. Esimerkiksi soten 200 miljoonan euron pilottihanke, jolle ei itse asiassa ole olemassa edes mitään laillista perustetta, on yksi tällainen kohde.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #41

Velalla pelottelu on joka tapauksessa yksi maailman vanhimmista virsistä. Sitä on käytetty muuallakin työkaluna. Eurooppalaisista valtioista Suomi BKT:seen suhteutettuna sijalla 19. Jos lasketaan vain EU-maat, niin sijalla 15. heti Saksan jälkeen.

Euroopan unionin vähiten velkaantuneita maita puolestaan ovat vanhat satelliittivaltiot, jotka elävät EU:ssa vauraampien valtioiden rahoilla. Puhun siis nettosaajista, jotka ovat köyhiä kuin kirkon rotat.

https://tradingeconomics.com/country-list/governme...

"Suomalaisia pelotellaan taas valtion velan kasvulla – se pakottaa leikkauksiin ja veronkorotuksiin. On kuitenkin väärinkäsitys, että valtion pitäisi maksaa velkansa takaisin, sanoo Palkansaajien Tutkimuslaitoksen johtaja Jaakko Kiander. Väärinkäsitys perustuu hänen mukaansa suomalaiseen kulttuuriperintöön."

Taloussanomat: "Velkaa ei tarvitse maksaa takaisin"

https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000001625500....

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Voi hyvänen aika Asikainen. Aliarvioitte tieten tahtoen tekemisiä ja vastuita.

Nykyinen hallitus on saanut talouden orastavaan kasvuun vuosikymmen3n mittaisen laman jälkeen, johon vasemmisto-oppositio ei olisi koskaan pystynyt velkaa velanpäälle vastuuttomin ohjelmin.

Tämä maa kohtaa Kreikan kohtalon, jos SDP Rinteineen on seurava pääministeri.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Voi sinua Lauri, luuletko sinä ihan oikeasti, että hallituksen työvoimapoliittiset ratkaisut näkyvät vielä tässä vaiheessa? Tehdyt työtunnit eivät ole kasvaneet, joka tarkoittaa sitä, että käytännössä tilastoja on siivoiltu tempputyöllistetyillä. Sitä paitsi kansantalouden sykli on paljon hitaampi. Ulkomaiset investoinnit Suomeen ovat kasvaneet melko tasaisesti vuodesta 2014 lähtien. Käy vaikka itse tarkistamassa.

Millään kikyilyllä ei ole sen kanssa mitään tekemistä. Tämän hallituksen keskeisimmät päätökset alkavat näkymään vasta seuraavalla hallituskaudella, koska sillä tavoin se talous toimii.

Tämä hallitus on sitä paitsi ottanut entistä enemmän velkaa. Kun hallitus silloin löi pöytään kovan luvun "uudesta velasta", niin myöhemmin paljastui että siellä oli ollut vanhaa rahaa jemmassa, jota ei oltu korvamerkattu mihinkään. Ei siinä paljoa kannattaisi silloin henkseleitä paukutella.

Tiedätkö muuten ketkä olivat hallitusvastuussa vuonna 2009, kun valtion velanotto räjähti käsiin? Entä 2010, 2011, 2012, 2013? 2014? 2015, 2016, 2017? Tuo ulina Rinteestä ja demareista on ihan puuta heinää, koska me kaikki tiedämme ketkä sitä velkaa ovat ottaneet ja kenen EU-virkoja niillä on makseltu.

Sitä paitsi minusta Rinteen puheet eläkkeenkorotuksista on pelkkää vaalihölinää, ja Orpon kiinnittämä huomio siihen suorastaan naurettavaa pelleilyä.

https://www.aamulehti.fi/uutiset/olet-velkaisempi-...

Käyttäjän RalfKarlsson kuva
Ralf Karlsson

Niin se velkasaldon kehitys on ollut tällainen:

Vuonna 1990 valtion velka oli noin 9,5 mijardia ja hallitus oli Kokoomusvetoinen. 1991 hallituksen pääministeripuolueeksi tuli Keskusta.
Vuosina 1990-1995 velka nousi noin 60 miljardiin. Vuonna 1995-2003 oli SDP pääministeripuolueena ja velka nousi 63,3 miljardiin. Vuodesta 2003 vuoteen 2016 on ollut vaihtelevasti Keskustan ja Kokoomuksen vetämiä hallituksia. Vuonna 2016 velkaa oli 102,3 miljardia. Viimeisten 26 vuoden aikana on vasemmistovetoiset hallitukset siis ottaneet velkaa noin 3 miljardia kun taas oikeiston vetämät hallitukset ovat ottaneet noin 90 miljardia. Yoki SDP ja vasemmistoliittokin ovat olet mukana hallituksissa Kepun ja Kokoomuksen hallituksissa mutta päävastuu on kuitenkin pääministeripuolueella.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah Vastaus kommenttiin #48

Ei oikeastaan kannata kiinnittää huomiota yksistään pääministeripuolueeseen kun valtion velan kasvua kartoitetaan vuosien saatossa. Jokseenkin vuodesta 1990 lukien on hallitusten kaksi suurinta puoluetta ollut keskusta ja kokoomus. Nämä puolueet ovat yhdessä päättäneet myös toimista joilla valtion velkaa on lisätty.

Velan lisäys on suurimmaksi osaksi johtunut ja tulee edelleenkin johtumaan EU:ssa tehdyistä päätöksistä joihin meidän päättäjät eivät ole ottaneet oman maan etua huomioon ja näistä syistä myös maksamme velkarahalla. Nytkin on tulossa jälleen jäsenmaksun korotus, joka taitaa olla jopa useita satoja miljoonia euroja vuodessa. Kysymys jälleen kerran kuuluu, mitä maamme tästä korotuksesta tulisi hyötymään? Itse en usko hyötyyn ollenkaan vaan kaikki tuo korotus tulee nostamaan velkamäärää kokonaan tai osittain leikkausta budjetin suurimmista menoista, jolloin kohteena tulee olemaan sosiaalikustannukset. Keitähän nuo leikkaukset koskettavat? Aivan, pienituloisimpia. Tätä rulianssia sitten jatketaan hamaan tappiin asti, kunnes jossain vaiheessa hallituksemme ja eduskuntapuolueet toteavat syyt maamme alennustilaan. Mikään kikykään ei pelasta kansalaisia euron vaikutuksestakaan vaan köyhdyttää.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset