Näkökulma: Oletteko te täysi pässinpää, ministeri Orpo?

"Velkapelot nousevat euroalueen ainoan Pohjoismaisen jäsenen puolesta. Kansakunta, joka taisteli Saksan kanssa käsi kädekkäin leikkauspolitiikan puolesta eurooppalaisen velkakriisin aikaan, on kaiken aikaa enemmän ja enemmän huolissaan sen omasta velkataakasta."

Näin kirjoittaa amerikkalainen talouslehti Bloomberg. 

Suomen valtiovarainministeri Petteri Orpon suulla.

Mitäköhän ihmettä minä taas luin?

Tuo on kieltämättä todella poikkeuksellinen veto valtiovarainministeriltämme käydä amerikkalaisessa talouslehdessä huutelemassa siitä, miten me emme välttämättä pysty enää maksamaan velkojamme 2020-luvulla ja velkakriisi uhkaa ihan kohta.

Tällä tavoinhan se luottamus kasvaa ja markkinat hymyilevät.

Pahus. Tai ei sittenkään. Eihän se nyt noin toimi.

Niin ja mitkä syyt Orpolla olikaan!

— 2020-luvulla kun väestö ikääntyy ja me korvaamme Horneteista koostuvan hävittäjälaivastomme, velan maksamisesta voi tulla mahdotonta ilman erittäin vahvaa kasvua ja korkeaa työllisyysastetta. Suomi voi olla jopa uuden velan tarpeessa, kun ikääntymisen pahimmat kustannukset tulevat maksettaviksi, Orpo toteaa lehdelle.

Hän tosin unohtaa että nuorimmatkin suurten ikäluokkien edustajista täyttävät tänä vuonna 68 vuotta. Todennäköisesti heidän jalkansa ovat olleet tukevasti eläkkeen puolella jo hyvän aikaa.

Orpo mainitsee yhdeksi riskitekijäksi myös lähitulevaisuudessa tehtävät, miljardien eurojen arvoiset hävittäjäkaupat, joista hän on muuten itse ollut nykyisessä hallituksessa päättämässä.

Minkä vuoksi hävittäjät ostetaan velkarahalla, jos niihin ei kerran selvästikään ole varaa?

Ei saa unohtaa myöskään sitä, että Suomen valtionvelka on lähes kaksinkertaistunut kymmenessä vuodessa, joka lisää entisestään huolta tulevaisuudesta. Orpo varoittaakin, että talouskasvun elpyminen voi olla pian ohi.

— Olen opiskellut riittävästi taloustiedettä tietääkseni, että jossakin vaiheessa tulee taantuma. Suomi pääsi globaaliin nousukauteen mukaan niin myöhään, että on riskinä, että kasvu jää lyhytaikaiseksi, hän toteaa.

Orpo ei mainitse sanallakaan taustoja siihen, minkä vuoksi valtionvelka on lähes kaksinkertaistunut kymmenessä vuodessa. Suomen valtionvelkahan lähti järkyttävään kasvuun vasta vuonna 2009, kun tuolloinen pääministeri Matti Vanhanen (kesk.) ja kokoomuksen oma poika Jyrki Katainen (kok.) elivät yli varojensa.

Todellinen huipputahti saavutettiin vuonna 2011, kun nykyisestä komissaari Kataisesta itsestään tuli pääministeri ja valtiovarainministeriön ruoriin hyppäsi sosialidemokraattien silloinen puheenjohtaja Jutta Urpilainen. Laskelmien mukaan pelkästään Kataisen aikana otettiin yhteensä 47 miljardia euroa lisää velkaa.

Tällä tavoinko te luulette investointien ja pääoman virtaavan kotimaahamme, ministeri Orpo?

Pelottelemalla sijoittajia mahdollisella velkakriisillä yhdessä maailman arvostetuimmassa talouslehdessä?

Oletteko te täysi pässinpää?

masik
Sitoutumaton Helsinki

Kolarista ponnistanut puuhamies. Mielipiteet ovat omiani, eivätkä ne edusta organisaatioita, joissa toimin.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu