Asikainen Martti Se olen vain minä puhumassa puuta heinää.

Itsevarmasti ja faktoista välittämättä

  • kuva: wikimedia commons / johannes jansson
    kuva: wikimedia commons / johannes jansson

Tänä päivänä faktat ja totuus näyttelevät politiikassa vain pientä roolia. Tärkeintä on itsevarmuus, jolla voin runnoa vaikka läpi harmaan kiven. Itsevarmuus on myös yksi nykyisen hallituksen keskeisimmistä työkaluista. Poliittisella linjattomuudella, muunnellulla totuudella ja epäloogisuudella ei ole väliä, kunhan sen vain tekee tarpeeksi röyhkeästi ja katsomatta taakseen.

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen sekä perussuomalaisista irtautuneiden sinisten puheenjohtaja, ministeri Sampo Terho tarjosivat tästä muutama päivä sitten oivan esimerkin, kun kumpainenkin miehistä äityi varottelemaan poliittisen puoluepelin riskeistä sekä valta- ja vaalipolitiikan vaaroista.

Kaikkonen kertoo olevansa huolissaan sote- ja maakuntauudistuksen tulevaisuudesta. Hänen mukaan eduskunnan perustuslakivaliokunnan lausuntoluonnoksen vuoto oli viimeisin ja vakavin osoitus puoluepoliittisesta pelistä, joka voi kaataa uudistuksen.  Hänen mielestä asia tulee tonkia kunnolla, niin että joka kivi käännetään.

— Ollaan vaarallisilla vesillä, jos meneillään oleva puoluepoliittinen peli on suomalaisen kansanvaltaisen päätöksenteon tulevaisuuden tie. Sillä tiellä Suomelle tulee karhu vastaan ennemmin tai myöhemmin, hän sanoi tiedotusvälineille eduskunnassa.

Puoluepolitikointia parjannut Kaikkonen on itsekin kunnostautunut useampaan otteeseen syömällä lupauksensa puoluepelin kovassa hengessä, joten ehkäpä hän tosiaan tietää mistä puhuu. Moni varmasti muistaa Kaikkosen vierailleen ennen vuoden 2017 kuntavaaleja Heikki Hurstin ruuanjakelupisteessä Helsingin Kalliossa, jonka jälkeen hän kertoi suorastaan hävenneensä itsensä puolesta.

— Leipäjonot ovat olleet pitkät jo vuosikausia. Mikään eduskuntapuolue ei voi saavutuksillaan tässä asiassa kauheasti kehuskella, ei myöskään nykyhallitus. Vaikka työttömyys nyt viimein alenee, on meillä valtava joukko ihmisiä, joilla toimeentulo on tosi tiukalla. Tähän tarvitaan korjausliikettä, mieluummin ennemmin kuin myöhemmin, Kaikkonen kirjoitti.

Saman vuoden joulukuussa hän oli mukana äänestämässä nurin esitystä ruoka-apua jakavien yhdistysten tuesta. Eduskunta osoitti vuosina 2016 ja 2017 yhteensä miljoona euroa vähävaraisia auttaville, ruoka-apua jakaville järjestöille, mutta enää rahoitusta ei haluttu jatkaa. Kaikkosen lupaama korjausliike osoittautui niin ikään tyhjäksi arvaksi.

Eurooppa-, kulttuuri- ja urheiluministeri Terho puolestaan twiittasi, että poliittinen peli ei saa missään nimessä vaarantaa sote-uudistusta. Terhon korni ulostulo tuntui monen mielestä lähinnä rivolta vitsiltä, sillä häntä, jos jotakin, voidaan monella tapaa pitää suorastaan puoluepoliittisen pelin inkarnaationa.

Myös ulkoministeri Timo Soini (sin) oli vuodosta raivoissaan. Soini syytti kokoomusjohtaja Petteri Orpoa johtajuuden puutteesta sekä ihmetteli isoon ääneen, mistä sellainen paukapää kansanedustaja löytyy, joka asettaa oman poliittisen uransa toimittajan taskuun.

Iltalehden saamien tietojen mukaan se paukapää löytyisi Soinin omasta puolueesta.

Sote-vuotajaksi on epäilty perustuslakivaliokunnan jäsentä, varatuomari Matti Torvista. Sinisten puoluesihteerinä toimiva Torvinen on kiistänyt väitteen. Hänen mukaan sote-luonnos on vuotanut moneen mediaan ja ainakin seitsemää henkilöä epäillään vuodosta.

Torvinen ei kuitenkaan usko, että vuotajia saadaan koskaan selville.

 

Sään mukaan ja täysin vakavalla naamalla

Puhtaita papereita ei heru myöskään pääministeri Juha Sipilälle (kesk) ja valtiovarainministeri Petteri Orpolle, joiden sanomisia on seurailtu viime aikoina hyvin tarkasti, kun valtiovarainministeriön valtiosihteeri Martti Hetemäen laskelmista kävi ilmi, ettei soten valinnanvapaudesta tule euroakaan säästöä. Tästä syntyi melkoinen myrsky, sillä moni muistaa että sotea on perusteltu nimenomaan säästötoimenpiteenä.

Pääministeri Sipilä kuitenkin vakuutteli julkisuudessa, että sote-uudistuksen valinnanvapautta ei ole koskaan perusteltu säästötoimenpiteillä - paitsi että kyllä on. Sipilä itse arvioi vain vuotta aikaisemmin sote- ja maakuntauudistuksen kurovan kestävyysvajetta vajaan kolmen miljardin euron edestä vuoteen 2029 mennessä.

Valtiovarainministeri Orpo yritti samaa eduskunnan kyselytunnilla, jossa närkästynyt oppositio pisti hänet koville. Orpon mukaan valinnanvapaus saa jopa maksaakin hieman, jotta ihmiset pääsisivät nopeammin hoitoon.

— Te olette ymmärtäneet valinnanvapauden aivan väärin. Ei valinnanvapaus ole säästötoimi, hän totesi arvostelijoille täysin vakavalla naamalla.

Ministerit vetosivat myös Hetemäen kyseenalaiseen tapaan laskea säästöjä mahdollisesta tiedon ja teknologian käytöstä. Hetemäen spekulaatioiden mukaan valtio säästäisi tätä kautta noin 4 miljardia.  

Verkkolehti Uusi Suomi tosin teki työnsä ja selvitti, että säästöt todellakin mainitaan hallituksen esityksessä, eikä siellä puhuta mitään tiedon ja teknologian käytöstä. Puheet vaikuttaisivat muuttuvan sään mukaan.

Ministerit eivät myöskään olleet valmiita nielemään talouspolitiikan arviointineuvoston karua tuomiota sote-uudistuksen vaikutuksista julkisiin menoihin. Sen mukaan kustannukset voivat yhtä hyvin laskea kuin nousta.

Ongelma on arviointineuvoston mukaan siinä, että terveyspalvelujen saatavuuden parantaminen ja kustannusten hillintä ovat keskenään vastakkaisia tavoitteita. Mikäli tuottavuus ei kasva tavoitellulla tavalla, olisi lopputuloksena joko menokehyksen rikkoutuminen, hoidon tason lasku tai julkisten menojen leikkaus.

Sipilän mukaan riskien arvioiminen on täysin turhaa, koska valtio ei ole toteuttaja tai toimeenpanija vaan maakunnat. Ne samaiset maakunnat, joita ei ole vielä olemassakaan. Maakuntavaalien ajankohdasta puhumista hän puolestaan pitää ”hölynpölynä”.

Sipilä painottaa myös sitä, kuinka juuri nyt olisi keskeistä päästä mahdollisimman pian toimeenpanovaiheeseen. Hänen mukaan Suomessa on jo nyt eri alueilta hyviä esimerkkejä valinnanvapaudesta.

— Jos kaikki toteuttavat uudistukset onnistumisien tapaan, niin löytyy sieltä perusteluja säästöillekin, hän toteaa.

Orpo puolestaan katsoi, että kritiikki Hetemäen laskelmia kohtaan on saamassa akateemisia piirteitä - mitä ikinä se sitten tarkoittaakin. Hän pitää hallituksen kolmen miljardin euron sote-säästötavoitetta edelleen realistisena.

Kokoomuksen jättänyt kansanedustaja Harry Harkimoa ministereiden puheet eivät vakuuttaneet.

Harkimo kirjoittaa Savon Sanomissa pitämässä blogissaan, että kansa joutuu maksamaan liian kovaa hintaa keskustan maakuntaunelman toteutumisesta. Kokoomuksen hokema valinnanvapaudesta, jossa kaikki päähevät heti hoitoon ilman että kustannukset lisääntyvät puolestaan on hänen mielestä pelkkä vitsi.

— Huvittavinta silti on ollut kuulemani kehut siitä, että valinnanvapauskokeilut toimivat hyvin. No totta kai ne toimivat, kun laitetaan jonnekin kaksisataa miljoonaa euroa lisää resursseja. Ei tarvitse olla erityinen matematiikkanero ymmärtääkseen, että hyvin hommat silloin sujuvat, Harkimo lataa.

Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk) vertasi joskus valinnanvapautta hunajapurkkiin ja hallitusta sen vartijaan, ettei kukaan käy tahmaisin sormin sitä sorkkimaan.

Mutta jos vartijoidemme tarkkaavaisuus on heidän omien puheidensakin suhteen tällä tasolla, niin miten ihmeessä me muka voisimme luottaa heidän vastuulleen koko meidän hunajapurkkimme.

En osaa sanoa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

15Suosittele

15 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (16 kommenttia)

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Pahin kaikista on siltikin keskustan Paavo Väyrystä eduskunnassa tuuraava kansanedustaja Mikko Kärnä, joka onnistuu loksauttamaan lukijoidensa leuat auki kerta toisensa jälkeen.

Ensin Kärnä twiittasi sote- ja maakuntauudistukseen kohdistuneen kritiikin olevan vastenmielistä, koska se ei nojaa millään tasolla faktoihin, vaan mielikuviin. Kommentti on kummallinen, sillä eikö tässä ole lähes kaikki asiantuntijat tutkijoista ylilääkäreihin varoitelleet siitä, kuinka uudistus on kuin hyppy tuntemattomaan, joka ei vaikuta kovin lupaavalta.

Pystyn lyhyellä googlauksella nimeämään kymmeniä tahoja, jotka ovat epäileväisiä säästöjen suhteen: Kuntaliiton erityisasiantuntijat Aila Puustinen-Korhonen ja Tero Tyni sekä sote-johtaja Tarja Myllärinen, Valtiontalouden tarkastusvirasto, Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin Eksoten toimitusjohtaja Pentti Itkonen, Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin hallintoylilääkäri ja Helsingin yliopiston terveysoikeuden professori Lasse Lehtonen, sote-asiantuntijatyöryhmässä istuva emeritusprofessori Martti Kekomäki, Tampereen yliopiston yhteiskuntatieteiden tiedekunnan dekaani Juha Teperi ja niin edelleen.

Sen jälkeen hän syytti oppositiosta tarpeettomien uhkakuvien luomisesta ja toissapäivänä hän twiittasi, että sote- ja maakuntauudistuksen kaatuminen olisi katastrofi koko Suomelle. Kärnän mukaan suurin häviäjä olisi julkinen terveydenhuolto ja suurin voittaja puolestaan yksityiset terveysyritykset. Stetsonistako se näitä juttujaan oikein vetelee?

Käyttäjän niklaschristianrenner kuva
Niklas Renner

Jos tämä uudistus nyt menisi nykymuodossaan läpi, niin se hyvä puoli siinä olisi, että trollikansanedustaja Kärnä äänestäjineen saisivat nenilleen Lapin sote-rahoituksen laskiessa selvästi. Se olisi heille ihan oikein.

http://alueuudistus.fi/maakuntien-rahoituslaskelmat
https://yle.fi/uutiset/3-10106249

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Kärnällä on vielä 14 päivää aikaa mesota. Sen jälkeen varakansanedustajan mielipiteet eivät kiinnosta enää juuri ketään. Eräs Suomen tunnetuimmista toimittajista totesi minulle luennolla, ehkä hieman leikilläänkin, että heillä menee jo nyt Kärnän tiedotteet suoraan roskapostiin, koska hän kuulemma lähettää niitä vähintään viisi viikkoa kohden. Eihän kenenkään toimittajan aika sellaiseen riitä.

Juha Hämäläinen

Epävarma myyntimies ei saa myytyä mitään.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Näinhän se Juha tosiaan menee. Toisaalta vaikuttaisi olevan, että omatkin alkavat menettämään uskonsa: Elina Lepomäki, Harry Harkimo, Susanna Koski, Wille Rydman, keitä muita?

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Tältä se valinnanvapaus ihan oikeasti näyttää:

- Pihlajalinna 424 milj. euroa
- Mehiläinen 379 milj. euroa
- Terveystalo 337 milj. euroa (+ Attendo 130 milj. euroa)

http://www.largestcompanies.fi/toplistat/suomi/suu...

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Montako kertaa tämä hallitus on jo uhannut meitä hallituksen kaatamisella ja uusilla vaaleilla? Minusta ainakin kolme kertaa. Aivan kummallista uhriutumista. Ensin puhutaan puppua tai häröillään, sitten muka kaadutaan, sitten ei kaadutakaan, ja sitten jäädään kiinni lavastamisesta. Sen jälkeen on taas hallituskriisi päällä.

Viime vuonna tähän aikaan se oli perussuomalaisten hajoaminen, jonka kaikki avainhenkilöt olivat tienneet etukäteen. Pääministeri Juha Sipilä meni roolissaan jopa niin pitkälle, että hän lähti lentokoneella viemään tasavallan presidentti Sauli Niinistölle "hallituksen eroanomusta", vaikka tiesi varsin hyvin hallituksen jatkavan toimintaansa. Hän oli kuullut siitä peräkontista. Tai siis perussuomalaisten entisen puheenjohtajan Timo Soinin valtiosihteeri Samuli Virtaselta, joka vieraili Kesärannassa peräkontissa.

Nyt sitten huudetaan, että jos sote kaatuu, niin kaatuu myös hallitus. Menkööt minun puolesta. Tuollahan niitä on uusia tulijoita jonoksi asti.

Juha Hämäläinen

Poliitikoille tulee asettaa rikosoikeudellinen vastuu valehtelusta ja tietojen pimittämisestä sekä vääristelystä.

Käyttäjän JariPirppu kuva
Jari Pirppu

kannatetaan,,koskee myös ja varsinkin kulloistakin oppositiota !

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Kasvatustieteiden tohtori Tuukka Tomperi totesi noin vuosi sitten filosofian opetuksen olevan murroksessa. Tomperin mukaan yhä mutkikkaampia aiheita sisällään pitävä aikakautemme vaatii taitoja ja valmiuksia, joita voidaan hankkia filosofisen ajattelun avulla. Tästä syystä hän ehdotti sitä oppiaineeksi aina alakouluihin asti.

– Nyky-yhteiskunnassa kaikki joutuvat muodostamaan käsityksiä aiheista, jotka ovat yhä mutkikkaampia. Media on pirstoutunut, ja näkemykset ovat näennäisesti samalla viivalla: löytyy asiantuntijoita, kiihkoilijoita, harhauttamista ja mielipideohjailua. Ihmiset tarvitsevat valveutuneisuutta ja kykyä kriittiseen ajatteluun, Tomperi sanoo Ylelle.

Yle Uutiset: https://yle.fi/uutiset/3-9774728

Käyttäjän erkkilaitila1 kuva
Erkki Laitila

Filosofinen ajattelu ei valitettavasti johda mihinkään. Se on pohdiskelua. Jokainen akateeminen ihminen tietää sen. Olen itse filosofian tohtori, mutta en halunnut sille tasolle IT-taustalla jäädä.

Olen tehnyt erään maailman laajimmista seteistä yhteiskunnan haasteiden kuvaamiseksi systeemiajattelun keinoin. Sillä on sama tarkoitus mitä Tomperi ilmeisesti on kuvitellut. Kasvatustieteilijän käsitys maailmasta on toisella tavalla kapea-alainen, koska kohteena vain koulumaailma.

Täällä yli 150 videota selittämään yhteiskunnan haasteita ja kehittämään ideoita kuinka ratkoa ne: http://metayliopisto.fi/blogi-blog-page/

Olen ihmetellyt miksi suomalaiset eivät ymmärrä parasta itsensä kehittämisen ja yhteiskunnan kehittämisen ideaa. Onko koululaitos tehnyt suomalaisista sellaisia, että eivät aikuisina opi mitään muuta kuin faktoja?

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Kuinka onkaan kustannustehokkuuden ja palvelujen saatavuuden kanssa nykysysteemin jatkuessa tai opposition ehdotelmien valossa 2020-luvulla. ?

Suomesta loppuvat pian rahat terveydenhoidon järjestämiseksi vanhentuvalle väestölle, vähävaraisemmille ja syrjäseutujen asukkaille.

Valinnanvapaushan meillä toteutuu jo nyt yksityislääkäreiden vastaanotoilla työterveydessä kaikille töissä oleville ja muutoin varakkaammalle väestönosalle kovalla rahalla kelakorvauksin tai yksilöllisin vakuutuksin.

Todellisuudessa SOTE-uudistuksella pyritään parantamaan lähinnä niiden onnettomien asemaa, jokta ovat elämässään perusterveypalveluissa täysin riippuvaisia terveyskeskusten palvelujen saatavuuteen.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Niin, siis että nykyinen oikeistohallitus on kaikista köyhimpien terveydestä huolissaan ja ennen kaikkea rajaseutujen ihmisistä? Tai siis kokoomus on, koska hehän tätä sote-uudistusta ovat ajaneet hallituskaudesta toiseen kuin käärmettä piipuun. Melko rohkea väite. Aivan noin paljoa minä en ihmisen hyvyyteen usko, vaikka optimisti olenkin.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Toteat: "Valinnanvapaushan meillä toteutuu jo nyt yksityislääkäreiden vastaanotoilla työterveydessä kaikille töissä oleville ja muutoin varakkaammalle väestönosalle kovalla rahalla kelakorvauksin tai yksilöllisin vakuutuksin."

Työterveys toimii näin kyllä. Jos sitten mennään vakuutuksilla tai omalla rahalla tehtäviin käynteihin, niin miten ajattelet juokisille kustannuksille käyvän, kun ne maksaakin uudessa mallissa valtio eivätkä nuo henkilöt?

Nykyiset kelakorvaukset ovat nimittäin minimaalisia verrattuna sotemalliin.

Kokoomus pystyy tällä keinoin siirtämään valtion kustannuksilla tuotettuja palveluita enemmän hyvätuloisten käyttöön. Riittää rahaa sitten muuhun. Oikein vai väärin on mielipdekysymys, mutta kustannusten osalta tulee olemaan melkoinen paukku toteutuessaan.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Tämä oli ehdottomasti päivän hassuin kirjoitus.

Näkökulma: Perustuslakivaliokunta on pahasti politisoitunut, ja eilen sille saatiin sinetti: https://m.iltalehti.fi/politiikka/2018053022009791...

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #16

Eli kun hallituksen huonosti valmistellut, perustuslain vastaiset, asiantuntijoiden ja kansan enemmistön sekä osittain myös heidän omien puoluetovereidenkin vastustamat uudistukset eivät mene perustuslakivaliokunnan seulan lävitse, niin sitä syytetään politisoitumisesta? Melko vahva on näkökulma toimittajalla.

Toisaalta onko tuo nyt ihmekään, jos poliitkoista koostuva perustuslakivaliokunta on politisoitunut? Huvittavinta tässä kaikessa on ehdottomasti se, että samaisen lehden eilen saamien tietojen mukaan vuodon takana olisi ollut hallituspuolueen kansanedustaja Torvinen.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset