Sote etenee kuin höyryveturi – Orpokin pyörsi jo puheensa

Loppusuoralla oleva sote etenee kuin höyryveturi.

Eikä mikään näytä enää auttavan.

Oppositio hiillosti hallitusta soteuudistuksesta eduskunnan eilisellä kyselytunnilla.

Pitkään sotea perusteltiin julkisen terveydenhuollon korkeilla kustannuksilla ja tehottomuudella. Eilen kuitenkin kävi ilmi, että valtiovarainministeriön valtiosihteeri Martti Hetemäen laskelmien mukaan soten valinnanvapaudesta ei tule euroakaan säästöä.

Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) myönsi, että valinnanvapauden tarkoitus ei ole säästää.

Orpon tuoreen näkemyksen mukaan sote saa jopa maksaakin, että ihmiset pääsevät hoitoon nopeammin. Tai ei ainakaan enää, vaikka alun perin koko sote-uudistuksessa olikin kyse kustannuksista ja säästötarpeesta.

Eipä sillä niin väliä. Suomessa on jo pitkään saanut puhua niin paljon muunneltua totuutta kuin sielu sietää, koska aina sieltä näyttäisi se eduskuntapaikka siltikin irtoavan. Sori siitä.

Orpo kuitenkin vakuutteli, että huolet ovat ylimitoitettuja.

– Meidän pitää huolehtia koko Suomesta. Useat asiantuntijat ovat sitä mieltä, että tällä mallilla voidaan edetä, hän totesi.

Tosin vielä useammat asiantuntijat ovat sitä mieltä, että sote on täysi fiasko ja että se pitäisi upottaa välittömästi Talvivaarassa sijaitsevaan Kankkulan kaivoon. Soten ei myöskään uskota parantavan maaseudun palveluita, vaan toimivan täysin päinvastaisesti.

Sitä paitsi viime vuoden helmikuussa ministeri kertoi yleismaailmallisen kaupungistumistrendin kurittavan myös Suomea.

– Suomessa on tehty paljon maaseudun elinvoimaisena ja houkutteleva pitämiseen, mutta kannettu vesi ei pysy kaivossa. Kymmeniä vuosia aluepolitiikalla yritettiin muutosta padota, erityisesti keskusta yritti, hän totesi.

Muutama vuosi sitten Orpo puolestaan oli varma siitä, että sote voidaan toteuttaa siten, ettei kenenkään verotus kiristy. Meinaako hän maksaa lisäkustannukset kokoomuksen vaalikassasta, vai mistä nämä rahat oikein maksetaan?

Mutta tuleehan sotesta säästöjäkin? Tai näin ainakin valtiosihteeri Hetemäki on laskenut. Hänen mukaan valtio säästää noin 4 miljardia euroa ”tiedon ja teknologian käytöstä”. Nämä ovat tietenkin 100-prosenttisesti spekulatiivisia säästöjä. Vähän samalla tavalla kuin auton ostaminen etukäteen ensi viikon potentiaalisilla veikkausvoitoilla. En minä sitäkään suosittele.

Eilen uutisoitiin myös huomattavan kokoisesta yrityskaupasta.

Yksityisiä terveyspalveluja tarjoava Terveystalo ostaa terveydenhuolto- ja hoivapalveluyritys Attendon. Kaupan jälkeen Terveystalo nousee liikevaihdoltaan suurimmaksi, yksityisiä terveyspalveluita tuottavaksi yritykseksi. Puhun oikeasti ihan hiton suuresta yrityksestä.

Kilpailuviranomainen katsoo toiseen suuntaan.

Saatat muuten muistaa Attendon sen kummallisesta rekrytointitavasta. Yritys houkutteli aikaisemmin lääkäreitä palvelukseensa tarjoamalla heille mm. ilmaista opastusta aggressiivisessa verosuunnittelussa.

Orpon alituiseen korostama valinnanvapaus tarkoittaa valintaa Mehiläisen, Pihlajalinnan ja Terveystalon väliltä. Tai ei oikeastaan edes sitä, sillä yritykset ovat jo aikoja sitten jakaneet maamme toimialueet keskenään.

Käytännössä palveluntarjoajat voivat itse nimetä hintansa, koska tarkoin säännellyllä ja suojellulla alalla ei ole lainkaan kilpailua.

Se on vähän samalla tavalla tervettä kuin asiointi päivittäistavarakaupassa. Sinulla on vapaus valita Keskon ja S-ryhmän väliltä. Tai kuin sähköä ostaessasi. Monissa paikoissa sähkönsiirtoyhtiöksi voi valita Carunan, tai sitten jättää sähkön kokonaan siirtämättä. Myös sen voi itse valita vapaasti.

Toinen mielenkiintoinen talousuutinen koski terveysjätti Mehiläisen omistuksia. Mehiläisen pääomistajien kerrotaan myyvän osuutensa. STT:n mukaan yrityksen suomalaisomistus kasvaa. Kasvava suomalaisomistus tarkoittaa tässä tapauksessa sijoittajaryhmää, johon kuuluvat eläkeyhtiöt LähiTapiola, Varma ja Ilmarinen.

Yhtiön enemmistöomistajaksi nousee luxemburgilainen CVC Capital Partners -rahasto, jonka vuotuinen nettotuotto on Reutersin mukaan ollut noin 20 prosentin luokkaa. Se on aika pirun hyvä tuotto.

Suomessa tuskin tyydytään yhtään vähempään.

Hallituspuolueiden eduskuntaryhmien puheenjohtajat ilmoittivat reilu viikko sitten, että kesätauolle ei ole asiaa, ennen kuin sote on ajettu läpi. Sote on siis vain ajan kysymys.

Sillä tavoin puoluekuri toimii.

masik
Sitoutumaton Helsinki

Kolarista ponnistanut puuhamies. Mielipiteet ovat omiani, eivätkä ne edusta organisaatioita, joissa toimin.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu