Asikainen Martti Se olen vain minä puhumassa puuta heinää.

Sote etenee kuin höyryveturi - Orpokin pyörsi jo puheensa

  • kuva: pptbackgrounds / cc
    kuva: pptbackgrounds / cc

Loppusuoralla oleva sote etenee kuin höyryveturi.

Eikä mikään näytä enää auttavan.

Oppositio hiillosti hallitusta soteuudistuksesta eduskunnan eilisellä kyselytunnilla.

Pitkään sotea perusteltiin julkisen terveydenhuollon korkeilla kustannuksilla ja tehottomuudella. Eilen kuitenkin kävi ilmi, että valtiovarainministeriön valtiosihteeri Martti Hetemäen laskelmien mukaan soten valinnanvapaudesta ei tule euroakaan säästöä.

Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) myönsi, että valinnanvapauden tarkoitus ei ole säästää.

Orpon tuoreen näkemyksen mukaan sote saa jopa maksaakin, että ihmiset pääsevät hoitoon nopeammin. Tai ei ainakaan enää, vaikka alun perin koko sote-uudistuksessa olikin kyse kustannuksista ja säästötarpeesta.

Eipä sillä niin väliä. Suomessa on jo pitkään saanut puhua niin paljon muunneltua totuutta kuin sielu sietää, koska aina sieltä näyttäisi se eduskuntapaikka siltikin irtoavan. Sori siitä.

Orpo kuitenkin vakuutteli, että huolet ovat ylimitoitettuja.

- Meidän pitää huolehtia koko Suomesta. Useat asiantuntijat ovat sitä mieltä, että tällä mallilla voidaan edetä, hän totesi.

Tosin vielä useammat asiantuntijat ovat sitä mieltä, että sote on täysi fiasko ja että se pitäisi upottaa välittömästi Talvivaarassa sijaitsevaan Kankkulan kaivoon. Soten ei myöskään uskota parantavan maaseudun palveluita, vaan toimivan täysin päinvastaisesti.

Sitä paitsi viime vuoden helmikuussa ministeri kertoi yleismaailmallisen kaupungistumistrendin kurittavan myös Suomea.

- Suomessa on tehty paljon maaseudun elinvoimaisena ja houkutteleva pitämiseen, mutta kannettu vesi ei pysy kaivossa. Kymmeniä vuosia aluepolitiikalla yritettiin muutosta padota, erityisesti keskusta yritti, hän totesi.

Muutama vuosi sitten Orpo puolestaan oli varma siitä, että sote voidaan toteuttaa siten, ettei kenenkään verotus kiristy. Meinaako hän maksaa lisäkustannukset kokoomuksen vaalikassasta, vai mistä nämä rahat oikein maksetaan?

Mutta tuleehan sotesta säästöjäkin? Tai näin ainakin valtiosihteeri Hetemäki on laskenut. Hänen mukaan valtio säästää noin 4 miljardia euroa ”tiedon ja teknologian käytöstä”. Nämä ovat tietenkin 100-prosenttisesti spekulatiivisia säästöjä. Vähän samalla tavalla kuin auton ostaminen etukäteen ensi viikon potentiaalisilla veikkausvoitoilla. En minä sitäkään suosittele.

Eilen uutisoitiin myös huomattavan kokoisesta yrityskaupasta.

Yksityisiä terveyspalveluja tarjoava Terveystalo ostaa terveydenhuolto- ja hoivapalveluyritys Attendon. Kaupan jälkeen Terveystalo nousee liikevaihdoltaan suurimmaksi, yksityisiä terveyspalveluita tuottavaksi yritykseksi. Puhun oikeasti ihan hiton suuresta yrityksestä.

Kilpailuviranomainen katsoo toiseen suuntaan.

Saatat muuten muistaa Attendon sen kummallisesta rekrytointitavasta. Yritys houkutteli aikaisemmin lääkäreitä palvelukseensa tarjoamalla heille mm. ilmaista opastusta aggressiivisessa verosuunnittelussa.

Orpon alituiseen korostama valinnanvapaus tarkoittaa valintaa Mehiläisen, Pihlajalinnan ja Terveystalon väliltä. Tai ei oikeastaan edes sitä, sillä yritykset ovat jo aikoja sitten jakaneet maamme toimialueet keskenään.

Käytännössä palveluntarjoajat voivat itse nimetä hintansa, koska tarkoin säännellyllä ja suojellulla alalla ei ole lainkaan kilpailua.

Se on vähän samalla tavalla tervettä kuin asiointi päivittäistavarakaupassa. Sinulla on vapaus valita Keskon ja S-ryhmän väliltä. Tai kuin sähköä ostaessasi. Monissa paikoissa sähkönsiirtoyhtiöksi voi valita Carunan, tai sitten jättää sähkön kokonaan siirtämättä. Myös sen voi itse valita vapaasti.

Toinen mielenkiintoinen talousuutinen koski terveysjätti Mehiläisen omistuksia. Mehiläisen pääomistajien kerrotaan myyvän osuutensa. STT:n mukaan yrityksen suomalaisomistus kasvaa. Kasvava suomalaisomistus tarkoittaa tässä tapauksessa sijoittajaryhmää, johon kuuluvat eläkeyhtiöt LähiTapiola, Varma ja Ilmarinen.

Yhtiön enemmistöomistajaksi nousee luxemburgilainen CVC Capital Partners -rahasto, jonka vuotuinen nettotuotto on Reutersin mukaan ollut noin 20 prosentin luokkaa. Se on aika pirun hyvä tuotto.

Suomessa tuskin tyydytään yhtään vähempään.

Hallituspuolueiden eduskuntaryhmien puheenjohtajat ilmoittivat reilu viikko sitten, että kesätauolle ei ole asiaa, ennen kuin sote on ajettu läpi. Sote on siis vain ajan kysymys.

Sillä tavoin puoluekuri toimii.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

12Suosittele

12 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (23 kommenttia)

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Uusi Suomi kirjoitti artikkelin aiheesta, siinä Kokoomuksen Heinosen kerrotaan todenneen:
"Hänen mukaansa on suuri – positiivinen – paljastus, että valinnanvapaus ei nostaisi kustannuksia vaan kustannusvaikutus olisi plus-miinus-nolla."

Timo, ei näin, säästöpotentiaali ei kerro kustannusvaikutuksesta vaan siitä, että alueelta ei ole mahdollista saada säästöjä.

Tämä on mielestäni nerokasta kikkailua. Säästöpotentiaali on nolla kertoo siitä, että valinnavapaudesta ei voida saada säästöjä. Samalla se ei kerro mitään siitä voivatko kustannukset nousta ja mikä sen mahdollisuus on. Harhautus lienee tahallinen ja ainakin Kokoomuksen Heinonen tuntuu joko tahallaan tai tahattomasti ymmärtäneen sen väärin.

https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/249047-valinnanva...

Keskustan Pekka Puska eilen totesi eilen ettei kustannuksia tarvitse käsitellä sosiaali- ja tervesyvaliokunnassa, kun ne käsitellään valtionvarainvaliokunnassa. Nyt on selvinnyt ettei sekään saanut laskelmia ja lausunto annettiin silti. Uskomatonta peliä yhden suurimman uudistuksen kanssa.

https://www.is.fi/kotimaa/art-2000005684806.html

Ote valiokunnan lausunnosta:
"Valiokunta toteaa, ettei uudistuksen vaikutuksista ole kokonaisarviota, ei edes eri skenaarioiden tasolla. Selvää on, että näin laajan uudistuksen vaikutuksia on erittäin vaikea arvioita, etenkin kun uudistuksen onnistuminen riippuu olennaisesti sen toimeenpanosta, ts. siitä, miten maakunnat johtavat uudistusta ja järjestävät sosiaali- ja terveydenhuollon palvelunsa. Tästä huolimatta esityksiin olisi tullut valiokunnan mielestä sisältyä kattavammat arviot niiden keskeisistä vaikutuksista, mm. kokonaisarvio valinnanvapausuudistuksen nettovaikutuksista julkisiin sosiaali- ja terveysmenoihin ja yksityiskohtaisempi kuvaus siitä, miten uudistuksella saavutetaan sille asetetut keskeiset tavoitteet. Valiokunnan arviointia vaikeuttaa myös se, että osa uudistuspakettiin kuuluvista esityksistä on vielä antamatta; esim. asiakasmaksu-uudistusta koskeva hallituksen esitys on tarkoitus antaa vasta ensi syksynä."

Lausunto löytyy:
https://www.eduskunta.fi/FI/vaski/Lausunto/Sivut/V...

Juna etenee silti - keinolla millä hyvänsä.

PS. Hetemäen leikkaa-liimaa-askartele-tuotos täyttäisi ehkä yliopiston harjoitustyön kriteerit - aika nopeasti kyhätyltä vaikuttaa.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Tuota joo, no jos ihan rehellisiä ollaan Niko, niin minun mielestä tässä ei ole yhtään mitään nerokasta. Idioottikin näkee tuon lävitse, mutta silti siihen runtataan leima eduskunnassa, koska vaalien aikaan ihmisten älykkyysosamäärällä on tapana laskea pakkasen puolelle. Tai sitten muisti on huono. Täysin samat typerykset sinne ensi kerrallakin valitaan, vaikka he ovat näin röyhkeästi puhuneet palturia ja vedättäneet yhteiskunnan varoja yksityisille yrityksille. Kaikilla alkuperäisillä tavoitteilla on pyyhitty takamusta ja keksitty täysin uusia argumentteja puoltamaan uudistusta.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Voi olla oikeassa, itse veikkaan että tuolla säästöpotentiaalin käytöllä asiaan pintapuolisesti perehtyvät voivat mennä hyvinkin vipuun. "Nerokas" oli lähinnä sarkasmia, jota ei pitäisi somessa käyttää lainkaan, kun ei se toimi.

Se mielestäni yrityksenä kertoo lähinnä häikäilemättömyydestä, jolla asiaa ajetaan läpi.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #4

Minusta kaikesta paistaa lävitse ideologiset valinnat. Tuskin Orpokaan oikeasti uskoo, että tämä on kustannustehokkain tapa taata hyvät palvelut jokaiselle kansalaiselle. Tästä syystä hänen puheensa siitä, miten kokoomus on soten suhteen "ihmisten puolella" tuntuvat lähestulkoon groteskilta.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Ruotsissa nämä hommat ovat vieläkin koko ajan otsikoissa. Lehtien mukaan uudistuksessa kävi siten, että varakkaat saivat enemmän palveluita ja entistä edullisemmin valtion piikkiin, kun taas vähätuloisten palvelut ovat heikentyneet. Suomessa ei ole edes sitä vähäistä kilpailua, mitä Ruotsin puolelta löytyy.

Olen muuten kanssasi täysin samaa mieltä Hetemäen laskelmista.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Mielestäni tämä tulee olemaan vääjäämätön kehityskulku. Tällä hetkellä monet käyvät yksityisellä saaden vain pienen Kela-korvauksen. Jatkossa he voivat käydä yksityisellä ja saada perushoidon valinnanvapuden myötä.

Suomessa yksi mielestäni erittäin vähällä huomiolla oleva asia on juurikin kustannusten kasvu ihmisten kulutuskäyttäytymisen muutoksen myötä. Aiemmin hyvätuloiset ovat käytännössä joko ostaneet yksityiseltä palvelut itse tai sitten ottaneet vakuutuksen. Tämä pätee vauvasta vaariin ja mikäli valinnanvapauden myötä vakuutukset ja oma palvelujen osto vähenee merkittävästi tulevat kustannukset kasvamaan roimasti. Yksi keskeinen ominaisuus ehdotuksessa on myös, että asiakkaalla on julkisen kustantaman hoidon lisäksi mahdollisuus ostaa lisäpalveluita ja vaikkapa upgreidata itselleen parempi keinonivel sekä kattavammat kuntoutuspalvelut kenties yksityishuoneen kera.

Saat siis perussetin maakunnalta ja itse voit ostaa lisäpalveluita kupeeseen. Kustannusvaikutus voi olla todella merkittävä ja voi jopa johtaa sairausvakuutusten vähenemiseen.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #6

Ilmassa on myös selkeä riski siitä, että potilaat, jotka tarvitsevat kalliimpaa hoitoa, ovat tulevaisuudessakin julkisen puolen potilaita, kun taas yksityiset tarjoajat kuorivat vain kermat kakun päältä. Kaiken lisäksi tämä koko homma on päästetty alusta lähtien väärälle polulle. Tämä on ollut myös Ruotsissa ongelmana.

Esimerkiksi Saksassa, jossa on käytössä yksityiset terveydenhoitopalvelut, osavaltiot määrittelevät itse hinnaston julkisen terveydenhuollon piirissä toimiville yksityisyrittäjille ja käsittääkseni myös klinikoiden maksimikapasiteetteja säädellään. Se on ihan toimiva systeemi omasta mielestäni, koska syntyy paljon pieniä klinikoita ja kilpailua. Palvelu on aina ollut hyvää ja nopeaa. Kalliimman, yksityisen vakuutuksen omaaville on sitten omat palvelut. Usein työnantajan maksamia.

Suomessa taas on päästetty syntymään kolme valtavan isoa toimijaa, ja sitten puhutaan pokerinaamalla jostain "terveestä kilpailusta" ja avoimista markkinoista. Toinen hauska juttu on tuo diskurssi "maailman huonoimmasta" terveydenhuollosta ja valtavista kustannuksista. Tietääkseni Suomessa on ihan hyvä julkinen terveydenhuolto ja tilastojen mukaan se on myös Euroopan kustannustehokkain.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #6

Minun ymmärrykseni mukaan julkisen puolen terveyspalvelut ovat heikentyneet ja kallistuneet vasta sen jälkeen, kun lääkereille annettiin mahdollisuus toimia samaan aikaan yksityisellä ja julkisella puolella. Tai kuten entinen pääministeri Alexander Stubb (kok.) totesi, "yhdistellä hyvällä tavalla työnantajia ja tulonlähteitä".

Tiedän jopa yhden tapauksenp pääkaupunkiseudulta, jossa julkisen puolen lastenlääkäri on antanut potilaalle lähetteen yksityiselle puolelle, jossa hän on sitten itse ottanut samaisen lapsen vastaan. Liekö ollut osakas, mutta joka kyse oli selkeästi eettisestä ja taloudellisesta ristiriidasta.

Käyttäjän jaga kuva
Lars-Erik Wilskman

Minua kummastuttaa tuo ajatus siitä, että valinnanvapauden olisi tarkoitus olla säästötoimi. Maakunta määrää mitä hoidetaan ja millä hinnalla soten puitteissa. Säästöä voi syntyä, vaikkapa siitä ettei tarvitse jonottaa ja se houkuttaa varhaiseen hoitoon hakeutumiseen.

Se mitä maakunta ei maksa, menee sitten omaan piikiin.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Siis, että jonotuksen kautta lähdetään arvuuttamaan säästöjä ja kustannuksista viis? Oletko nyt aivan varma tästä puoltavasta argumentistasi, vai haluaisitko lisätä siihen vielä jotain?

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Kyllä aika pitkään on perusteena käytetty kuinka yksityinen olisi tehokkaampi ja kilpailu toisi säästöjä...

Säästöä voi syntyä ja ehkä syntyy varhaisesta hoitoon hakeutumisesta. Jos näin uskotaan, pitää se laskea ja osoittaa. Tutkimustuloksia löytynee ja arviointeja varhaisen hoidon vaikutuksesta.

Ongelma on se, ettei lasketa vaan perustetaan tämä uskon ja ideologian varaan. Päätös on liian iso näin tehtäväksi.

Käyttäjän sepposimonen2 kuva
Seppo Simonen

Aivan näin Lars-Erik nämä veljet katsoo putkea pitkin ja näkevät sanan valinnavapaus 0 € säästö. Kun missä tahansa nyky visioissa on eko visio jossa katsotaan kokonaisuutta ja yksi tai useampi osa-alue voi olla 0 linjalla mutta ovat välttämättömiä kokonaisuuden kannalta mutta tuovat säästöä veronmaksajalle pitemmällä aikavälillä.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Väärin. Nämä jätkät on seuranneet sotea käytävää keskustelua vuosien ajan ja kuulleet toistamiseen sanan valinnanvapaus ja säästöt samassa lauseessa, joka sitten paljastuikin täydeksi potaskaksi.

Käyttäjän sepposimonen2 kuva
Seppo Simonen Vastaus kommenttiin #14

Näyttää olevan haluttomuus ymmärtää eko visio jota jo 15 vuotta sitten haettiin liike-elämässä elikä asiakkaalle tarjotaan koko repertueri yhdeltä luukulta asiakkaan kokonaisuus tarpeen mukaan.

Nyt tämä hyvä malli sovelletaan sote ja maakunta uudistuksessa yhden luukun periaatteella.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #16

Tässä hieman muistutusta pääministerin sanoista. Eikö sana ole enää minkään arvoinen? Voiko suustaan päästää mitä tahansa palturia?

Sipilä arvioi yhä sote- ja maakuntauudistuksen kurovan kestävyysvajetta vajaan kolmen miljardin euron edestä (Turun Sanomat, 3.5.2017)

http://www.ts.fi/uutiset/kotimaa/3497195/Sipila+ar...

Sipilä soten valinnanvapauden nollasäästöstä: ”Ei sitä tietääkseni ole koskaan perusteltu säästöillä” (Iltalehti, 17.5.2018)

http://www.iltalehti.fi/politiikka/201805172200950...

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Petteri Orpo 1.2.2017: "Suomessa on tehty paljon maaseudun elinvoimaisena ja houkutteleva pitämiseen, mutta kannettu vesi ei pysy kaivossa. Kymmeniä vuosia aluepolitiikalla yritettiin muutosta padota, erityisesti keskusta yritti."

https://www.aamulehti.fi/kotimaa/orpo-uskoo-kaupun...

Petteri Orpo 17.5.2018: "Meidän pitää huolehtia koko Suomesta. Useat asiantuntijat ovat sitä mieltä, että tällä mallilla voidaan edetä."

https://www.is.fi/kotimaa/art-2000005684030.html?

Käyttäjän FreeThinking kuva
Jukka Heikkinen

Kyllähän tämä on aika laskelmoitua hommaa hallituksen puolelta.
Aikataulutus äänestysten osalta ja ukaasit päälle, ”ettei lomia, ennekuin homma valmis” reservin kapteeni Sipilän ilmoittamana.

Orpo puolustelee valinnanvapautta ryhdikkään ankarasti uusin sanakääntein ja ilmaisuin, ettei tässä kukaan aikonutkaan säästää, kaikki vaan pääsevät saman tien hoitoon, kunhan on muistanut ilmoittaa mistä sitä hoitoa haluaa.

Tuon, kun näkisi. Taitaapa se kiireellisyys toteutua vain niiden osalta, jotka homman hanskaavat ja pystyvät jotain ylimääräistä siitä maksamaan. Kyllä edelleen epäilen valinnanvapauden tuovan kaikille sitä joustavuutta, jota tässä yritetään todistella. Sitä ei vain pystytä tasapuolisesti kaikille järjestämään, ei
myöskään tällä valinnanvapaudella. Siitä voi tulla vielä RAMMAN RYÖSTÖ.

Käyttäjän HenriJrvi kuva
Henri Järvi

Suomi on maa jossa kilpailuviranomainen keskittyy vahtimaan sitä etteivät nykyiset taksitoimijat jäisi markkinoille. He ovat kuulema liikennöitsijöitä joten he eivät voi hinnoitella itseään yhtenäisesti saman keskuksen alla jotka he omistavat isoimmissa kaupungeissa. Näin linjaa Kilpailuviranomainen. Taksit laitetaan nyt huolehtimaan yhteiskunnasta oikeasti puuttuvaa kilpailua. Helposti tulisi mieleen että kilpailuviranomainen ei ymmärrä asioista mitään. Miten yksi yksittäinen taksikuski voisi kilpailla muiden 3000 kuskin kanssa. Entä asiakas, soittamassa alueen 3000 kuljettajaa läpi ja kyselemässä hintaa. Kuulostaa järjettömältä touhulta, ellei ymmärtäisi että juju tässä Hallituksen Liikennekaaressa on yksinkertaisesti ajaa nykyiset toimijat ulos markkinoilta ja siihenhän kilpailuviranomainen antaa taustatukea. Se että meillä S ja K ryhmät hallitsevat päivittäistavarakauppaa 80 %:a tai että on syntymässä Terveystalon ja Atendon suurjätti ei saa heitä liikkeelle.

Tämä on tätä suomalaista korruptiota. Poliisi keskittyy täällä jahtaamaan nakkivarkaita ja isoimmat veronkiertäjät saavat toimia rauhassa, ja kilpailuviranomainen se keskittyy taksikuskeihin kun Suomeen syntyy monopoleja. Kun ruokakauppa on 80 prosenttisesti kahden toimijan käsissä, niin se merkitsee myös sitä että noiden 80 %:n syömistä määräävät noiden kahden keskusliikkeen logistiset ratkaisut. Eli säilyvyys. Saamme siis syödä myös heidän säilöntäaineensa ihan kaupanpäällisinä.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Vilkuilin valtionvarainvaliokunnan lausuntoa, kun kiinnosti mitä sanovat palveluntarjoajille määrätystä raportointivelvollisuudesta.

Finnwatchin toiminnanjohtaja Sonja Vartialahan paheksui tätä asiaa taannoin Iltalehdelle.:
"Veroraportointia koskeva pykälä on vesitetty ja asiantuntijalausunnot on nollattu. Hallituksen lakiesitys on pahasti torso"

Petteri Orpo on kirkkain silmin vakuutellut, että sotelakiin kirjataan sellaiset raportointivelvollisuudet, että veronkierto ei onnistu ja kansalaiset saavat tarvittavat tiedot. Todellisuus on kuitenkin jotain muuta. Erikoista on myös, että Finnwatch on ollut asiantuntijana esittäen ongelmat ja korjausehdotukset, mutta mitkään niistä eivät ole kuitenkaan päätyneet lakiesitykseen:

"Pyysimme valtiovarainministeriön viimeisten asiantuntijakuulemisten jälkeen annetun lausunnon nähtäväksi. Yllätykseksemme siinä ei anneta ehdotuksia veroraportointia koskevan pykälän korjaamiseksi. Pykälä jää pahasti torsoksi", Vartiala harmittelee.

Kirjoitin tästä yhdessä korruptioblogissani:
http://nikokaistakorpi.puheenvuoro.uusisuomi.fi/25...

Lausunnosta selvisi seuraavaa:

"Valiokunta ei näe näistä syistä perusteita muuttaa vaadittujen tietojen sisältöä tai säännöksen soveltamisedellytyksiä. Vaatimukset ovat jo nyt melko laajat ja joiltain osin jopa laajemmat kuin maakohtaisessa raportoinnissa. Säännöksen luonteen vuoksi myöskään sanktiointi puuttuvista tiedoista ei ole valiokunnan mielestä tarpeen. Julkinen valvonta ja mahdollinen mainehaitta toimivat sitä tehokkaammin. — Jonkinasteisena huolena on päinvastoin se, että yksittäisistä tiedoista tehdään virheellisiä yleistyksiä, jotka levitessään saattavat aiheuttaa perusteetonta haittaa yritykselle."

"Tässä vaiheessa ei siis voida sanoa varmasti, millainen tietosisältö palvelee parhaiten yleisöjulkisutta. Muutostarpeita voi olla kumpaankin suuntaan. Olennaista on, että julkaistavista tiedoista saisi helposti ymmärrettävän kokonaiskuvan palveluntuottajan tavasta hoitaa veroasiansa. Käytäntö tulee pitkälti osoittamaan, mitä tämä vaatii. Asiaa on syytä sen vuoksi seurata aktiivisesti, kuten edellä on jo todettu."

Eli sanktiota väärien tai puutteellisten tietojen antamisesta ei ole. Lisäksi valvonta siis sälytetään julkisuudelle vaikkei heillä ole mitään keinoa todentaa salaisia tietoja?

Perään sitten samaa tuubaa kuin torsossa aktiivimallissa kuinka seurataan katseella... Hauskaa on myös kertoa kuinka olennaiosta on saada kokonaiskuva, koko kierron idea useimmiten perustuu siihen, ettei kokonaiskuvasta katsomalla yleensä näe juuri mitään.

Porsaanreikien jättäminen lakiin on osa institutionaalista korruptiota ja sitä ollaan tässä harrastamassa terveysjättein eduksi.

Laki ilman rangaistusta ja valvontaa ei ole kummoinen laki.

Laki sen sijaan pitäisi olla potaskan laittamisesta näin tärkeisiin lausuntoihin.

Käyttäjän Kirsiomp kuva

JULKAISTU TÄNÄÄN!

"Valinnanvapauden hyödyt ja säästöpotentiaalin vaatima tuottavuuden kasvu" (18.5.2018 Valtiosihteeri kansliapäällikkönä Martti Hetemäki), ks. alla:

http://vm.fi/documents/10623/6305487/Valinnanvapau...

---

Edellä linkissä olevassa Hetemäen 18.5.2018 arviossa on kerrottu näin:

- Valinnanvapaus parantaa pääsyä peruspalveluihin, mikä on uudistuksen tärkeä tavoite.
‒ Peruspalveluihin pääsy vähentää erikoissairaanhoidon kustannuksia.
‒ Toisaalta peruspalvelujen käytön kasvu lisää sote-menoja.
‒ Näiden kahden vastakkaisen vaikutuksen on arvioitu kaavamaisesti kumoavan toisensa." - - (jatkuu linkissä)

----

Kenellä on ollut näin upean hieno kristallipallo, jolla on voitu mallintaa ja ennustaa tällainen suunnitellun soten kustannuskehitys ja väestön sairastavuus ja siihen käytetyt eurot? Kustannuksia tulee lisää toisaalla ja toisaalla niitä vähenee, sote-menojen lisäys on siis +/-/0. Selvän se ;-)

Käyttäjän jussikeinonen kuva
Jussi Keinonen

Suuri osa kansalaisista ajattelee, että talous on yhtä kuin tulot miinus menot.

Sellaisesta laskennasta puuttuu vaihtoehtoiskustannukset.

Tämän hetken suomalaisessa sotessa – aivan kuten Neuvostoliiton leipäjonoissa – osa terveydenhoidon kustannuksista "ulkoistetaan" jonottamiseksi.

Pitääkö näin jatkaa? Pitääkö muutosta vastustaa myös sillä, että tuloslaskelmassa ei näy kaikki säästöt?

Ei. Ei. Ihmisten terveys on paljon tärkeämpää. Meillä pitää olla tahtoa poistaa jonot.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Minä jo käytin valinnanvapauttani. Tuli kutsu seulontoihin, joka palvelu oli ostettu Terveystalolta. Laitoin Terveystalolle, Soteen ja terveyskeskukseen sähköpostia jossa kerroin että minulle varatun ajan voi peruuttaa koska pidän eettisesti kyseenalaisena käyttää vereokeidasyritysten palveluita.

Jokainen, ihan jokainen voi sopivissa kohdissa käyttää valinnanvapauttaan samoin.

Käyttäjän jussikeinonen kuva
Jussi Keinonen

Verokeidas-uskomuksiin ei kannattaisi mennä. Valtaosa liikevaihdosta päätyy suomalaisten palkkapusseihin ja jos voittoa firmoille jäisikin, se ei ole olennaista.

Vaan se, saammeko parempaa terveydenhoitoa ja jopa vähemmällä verorahoituksella.

Nykymallissa "voitot" uppoavat huonosti järjestettyyn toimintaan. Eihän meillä muuten näitä jonoja olisi.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset