Asikainen Martti Se olen vain minä puhumassa puuta heinää.

Näkökulma: Hallituksen kesäteatterin liput myytiin hetkessä loppuun

  • kuva: tiina tuukkanen / wikimedia commons
    kuva: tiina tuukkanen / wikimedia commons

Sinisten kansanedustaja Kaj Turunen loikkaa kokoomukseen. 

En väitä olevani yllättynyt, mutta oletin edustajien jättävän laivan vasta lähempänä eduskuntavaaleja. Tämän kerrotaan ajaneen siniset hätäkokoukseen, jossa harkittiin jopa eroa hallituksesta.

Tiedän. Taas harkitaan.

Sinisten puheenjohtaja Sampo Terho kertoo Turusen lähdön tulleen täytenä yllätyksenä. Terho ihmettelee, minkä vuoksi kokoomus keinuttaa venettä tällä hetkellä. Turunen ilmeisesti unohti vuorosanansa ja hallituksen sisäinen luottamus on hänen vuokseen jälleen kerran koetuksella. Kansanedustaja Simon Elo on Terhon kanssa samaa mieltä. Hän on aina samaa mieltä.

Turusen lähdöstä on tosin kantautunut huhuja eduskunnan ulkopuolelle aina viime marraskuusta lähtien, mutta ilmeisesti ne eivät ole yltäneet puoluetovereiden korviin.

Todennäköisesti Elo ja Terho ovat turhautuneita siitä, että vanha kettu ehti loikkaamaan ennen heitä. Puhe on alun perin ollut varmaankin myöhemmästä. Eiköhän heille kaikille ole paikka katsottuna. Sinisten takapiruna puuhaava Timo Soini jää ansaitulle eläkkeelle, Hanna Mäntylä pitää Euroopasta saamansa palkkioviran ja Torvinen palaa häntä koipien välissä takaisin Rovaniemelle.

Mitä muihin tulee, niin Tiina Elovaara hyppää joko demareihin tai kokoomukseen, Lohelalle ja Niinistölle lähes kaikki ovet ovat auki, kun taas Lindströmille ja Oinoselle käy köpelösti. Lopuista minä en osaa vielä tässä vaiheessa sanoa mitään, koska osa varmasti tulee palaamaan takaisin perussuomalaisiin. Tai sitten he jäävät eläkkeelle.

Pelissä oli joka tapauksessa selvät säännöt. Ensin pitää saattaa hallituksen kärkihankkeet maaliin asti ja vasta sitten lähdetään porukalla. Eiväthän säännöt reiluja äänestäjiä kohtaan missään vaiheessa ole olleet, mutta säännöt yhtä kaikki.

Turunen paljasti korttinsa liian aikaisin ja rikkoi toimillaan sovittua kaavaa.

Teatraalisesti Ylen A-studiossa eilen esiintyneen Terhon mukaan hänen on punnittava tarkkaan, miten hän voi luottaa enää kaveriinsa kokoomuksen Petteri Orpoon, joka ei pitänyt tarpeellisena varoittaa monta vuotta yhdessä toimineelle hallituskumppanille, että tällaista peliä on meneillään.

Terho myöntää samalla, että hallituskriisi on vahva sana, mutta kyllä kokoomuksen toiminta on aiheuttanut luottamuskriisin sinisten ja kokoomuksen välillä. Ryppyjä rakkauteen.

– Olimme vielä aamulla ministerivaliokunnassa trion kanssa, ja sen jälkeen vielä keskustelimme. Orpo ei vielä silloin katsonut tarpeelliseksi sanoa mitään siitä, mitä tuleman pitää, hän toteaa

Terho ilmoitti studiossa aikovansa kysyä Orpolta ennen kaikkea sitä, mistä tässä toimintatavassa oli kysymys. Häntä kiinnostaa myös tietää, onko Orpon johtama kokoomus sitoutunut sote-uudistukseen koko urallaan, niin kuin esimerkiksi siniset ovat tehneet.

Terho kertoi soitelleensa muun muassa pääministeri Juha Sipilän (kesk.) kanssa asian tiimoilta. Julle oli kuulemma ymmärtänyt, että Sampolla on nyt paha mieli. Pääministerin on helppo ymmärtää, sillä tämän vuotisessa näytelmässä hänen itsensä ei tarvinnut tehdä juuri mitään. Tällä kertaa erokirjeiltä, suihkukoneilta ja u-käännöksiltä vältyttiin.

Olisihan Terho tietysti voinut ministerinä myös soittaa suoraan Orpolle ja kysyä. Tuskin hänellä oli mitään tarvetta raahautua Pasilaan asti esittämään kysymyksiään. Toisaalta saatiinhan tällä tavoin taas kivasti draamaa aikaiseksi. Siitä kansa ja lehdistö pitää. 

Poliittisen teatterin on pyörittävä, kun kerran pääsyliputkin on jo ostettu.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (14 kommenttia)

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Joku ehdotti pitkävetoa lopuista sinisistä edustajista. Hövelinä kaverina annan teille tuossa pari vinkkiä, joilla varmasti pääsee kertoimille.

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

Poliittinen teatteri on ollut tämän hallituksen aikana ihan uusissa sfääreissä. Eri esityksissä on sikäli eroja, että kun katselee kulloisenkin diivan suoritusta ja arvailee mitä sen takana nyt kulloinkin oikeasti on, niin jonkun performanssi on aina vain esitys toinen voi johtaa johonkin. Sipilän "tulos tai ulos!" uhkailu pitää takanaan joitain painoarvoa yhä vaikkakin sekin pahasti laimeni viime lentokeikalla ja eropaperien takkaan nakkaamisella, niin kyllä sitä silti yhä jollain lailla uskoo, että ukko tosissaan, että hallitus voi kaatua, josseivat edustajat tee mitä sanotaan, äänestä soten ja muun roskan puolesta.

Mutta Sintujen sana on nolla. Orpohan lipsautti Leena Merelle, että "te nyt ette tee kuten sanotaan toisin kuin Sintut", nyt oli etukäteen laskettu, että tämänkin loikan nielevät tosta vain (pääministerille oli tietysti kilautettu ennen, Juhalla oma show menossa lue: taas se valehtelee), tämän pikkuisen selkäänpuukotuksen palkinto on ilmainen media-aika jossa Terho / Elo saavat käydä uhoamassa.

A-studio oli muuten kyllä klassikko. Toimittaja ei taaskaan jostain syystä osannut vetää yhtälaisyyksiä kysymyksiinsä perussuomalaisten loikkareihin jonka takia Terho kärvisteli "hahaha kun muka loikkaisi perustamastaan puolueesta?" (kukakohan), "Orpo olisi voinut ilmoittaa etukäteen tällainen seläntakana kieroilu on törkeää" (katso Sampo peiliin) jne. , melkoinen lähetys.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Kornia kyllä, että Terho kehtaa edes kitistä aiheesta, kun ottaa huomioon millaisen farssin he itse järjestivät viime keväänä. Minua lähinnä huvittaa, kun hän väittää tämän tulleen täysin yllätyksenä. Perussuomalaisissa tiedettiin jopa kuntatason politiikkojen kesken tästä loikasta noin viikko sitten. Silloin se tosin oli vielä huhun tasolla. Ylemmällä tasolla tätä on uumoiltu kuukausi tolkulla.

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

Joko Iltalehden Parkkonen lueskeli eilen perussuomalaisten somettelua taikka näköjään päätyi ihan itse aivan samoihin päätelmiin (lieneekö peräti kaappipersu?) kuka tietää, mutta sinänsä virkistävä analyysi medioiden perus diipa-daapan seassa.

(Itsekin puhuin teatterista heti klo 1200 infon jälkeen, Huhtasaaren vlogissa samaa kun
samanhenkiset ihmiset päätyvät luonnollisesti samoihin johtopäätöksiin ...)

https://www.youtube.com/watch?v=vwW6dIIAbDc

Laura Huhtasaari vlogi 11 - Katso kenguru loikkaa

http://www.iltalehti.fi/politiikka/201804242200900...

Näkökulma: Unohtakaa ”loikkauskohu” - sinisten raivo on politiikan tekopyhää teatteria

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #5

Olipa kyllä hyvä juttu Parkkoselta. En ollut lukenut. Hän on yleensä melko hyvin kärryillä asioista. Tai ainakin itse katson näin. Uuden Suomen Ossi Kurki-Suoniolta on myös tullut hyviä poliittisia analyyseja tässä tämän vuoden puolella. Olen tänään menossa perussuomalaisten hajoamista käsittelevän kirjan kirjoittaneen toimittaja Lauri Nurmen luennolle. Täytyy sanoa, että sattui hyvään saumaan taas.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Mielenkiintoista ollut muuten seurata, millä tavoin lehdistö uutisoi Turusesta ja miten Harkimosta puhuttiin. Esimerkiksi Uuden Suomen päätoimittaja Huusko puhuu yrittäjätaustaisen Turusen mentävästä "ammottavasta markkinaraosta", kun taas Harkimoa hän piti lähinnä passiivisena luopiona, joka "lorottaa antaumuksella kokoomuksen muroihin". Myös se on aika erikoista, että kaikki hallituspuolueet ovat jakautuneet tällä kaudella. Persut ponnisti potreat siniset maailmaan, kokkareista nousee Harkimon jengi ja kepulaisista kansalaispuolue. Popparit esiin.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Kuulin äsken sisäpiiristä, että koko teatteria ohjaa nyt huoli näyttelijöiden palkoista. Hallitus ei voi kaatua nyt, koska ministerit menettäisivät heti palkkansa. Sen sijaan jos ja kun hallitus kaadetaan tulevana syksynä, hallitus jatkaa toimitusministeriönä kevään 2019 vaaleihin asti ja siniset ministerit voivat käydä vaalikampanjaa palkkarahoillaan. Silloin on myös mahdollista käydä ärhäkkää vaalikampanjaa sitä hallitusta vastaan, jossa itse istuu, koska toimitusministeriöllä ei ole enää poliittista linjaa.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Ihan hyvä pointti, Jouni. En muutenkaan usko hallituksen harjoittamisen olevan tässä vaiheessa kenenkään etu. En edes opposition. Kunhan lämpimikseen höpisevät.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Itse en nyt jaksa suurta numeroa tuosta tehdä. Jo alkujaankin perussuomalaiset oli monipuolinen joukko, jossa oli niin keskustalaisesti, kokoomuslaisesti kuin sosialidemokraattisestikin suuntautuneita. Lisäksi sitten joukkoon tuli tämä nuivasti maahanmuuttoon suhtautuva jengi.

Kun maahanmuuttoporukka otti perussuomalaiset haltuunsa, osa ei enää voinut samaistua puolueen kuvaan (eikä välttämättä linjaankaan). Halla-aho vain oli jo paaluttanut itsensä tukevasti poliittiseen nurkkaan.

Minusta on ihan hyvä, että ihmiset siirtyvät sinne, missä kokevat olevansa oikeassa seurassa. Veera Ruohohan valitsi heti kokoomuksen. Se viiteryhmä nyt sitten sopi myös Kai Turusellekin. Todennäköisesti vielä joku muukin siirtyy kokoomukseen. Vähemmän varmaankin keskustaan tai demareihin.

Joka tapauksessa tilanne normalisoituu eikä sinisistä todennäköisesti ole pysyväksi puolueeksi. Sellaiselle vain ei ole tilaa. Vaikea on nähdä tilaa myöskään sen kummemmin 'Liike Nyt' liikkeelle kuin kansalaispuolueellekaan.

Liberaaleilla tai piraattipuolueella ehkä olisi mahdollisuuksia mutta pitkä tie niilläkin on kuljettavana eikä maaseudun valloittaminen ole helppoa. Kaupungit taas ovat jo aika tukevasti kokoomuksen omistuksessa joten toisella oikeistoliberaalilla puolueella on työmaata siinäkin. Vihreät ja demarit taas taistelevat hieman eri ekolokerossa.

Perussuomalaiset jatkavat noin 10% protestipuolueena. Aina löytyy sen verran äänestäjiä, jotka äänestävät turvapaikanhakijoita ja erityisesti muslimeja vastaan.

Jos maakunta- ja soteuudistus kaatuu, se on tappio niin keskustalle kuin kokoomuksellekin. Silloin myös sinisten solidaarisuus vuosi sitten osoittautuu turhaksi. Voittajaa siinä kaatamisessa ei ole kuitenkaan lainkaan, koska se tarkoittaa, että koko palettia lähdetään kokoamaan taas tyhjästä. Kannattaa pysyä työelämässä, jolloin työterveydenhuolto on käytettävissä...

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Hauska nyanssi tästä tarinasta on vielä se, että edustaja Turunen oli viime kesän puoluekokouksessa voimakkaasti kamppanjoimassa Sampo Terhon ja Jussi Niinistön valintojen puolesta.

Koko kolmen kopla oli pääsisäänkäynnin aulassa jakamassa sampo- ja jussipinssejä sekä sampoämpäreitä.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Epäilen Turusen tienneen jo lähdön hetkellä, että kokoomukseen hänen tiensä tulee viemään. Sinisiä perustettaessa oli varmasti selvää, että kannatus ei tule kovin kummoinen olemaan. Odotukset tuskin olivat korkealla, vaikka tuskin he sentään ihan näin alhaiseksi sitä uskoivat.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Alkuperäinen suunnitelma taisi olla että joitakin edustajia loikkaa suoraan kokoomukseen ja keskustaan ja uusi hallituspohja muodostetaan kd:n ja rkp:n kanssa.

Mutta sitten jossain juonittiin ajatus sinisistä, mitä olen kuullut niin aika avustajapuolelta suunnitelma lähti alunperin liikkeelle (Juha Halttunen, ministeriryhmän sihteeri ja Lindströmin erityisavustaja, Petteri Leino, Jussi Niinistön erityisavustaja).

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Kenties mielenkiintoisinta juuri nyt on se, kuka tulee vetämään sinisten edustajien äänet itselleen. Uudenmaan ääniharavana tunnetun Timo Soinin äänet tuskin valuvat perussuomalaisille. Sama pätee Lindströmiin, Elovaaraan ja Turuseenkin. Eivät ainakaan kaikki. Nyt on siis jaossa ihan pirun iso potti ääniä, joka tulee varmasti muuttamaan voimasuhteita demareiden, keskustan ja kokoomuksen välillä melko lailla. Sama koskee tietysti myös Harkimon Hjallista ja Väyrysen Paavoa. Minne äänet menevät?

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Olen eri mieltä noista Lindströmin äänistä. Viimeeksi kun olin Kouvolan torilla niin yllättävän moni tunnusti Jarppaa äänestäneensä, mutta ei enää. (syitä mm se, että oli oman kylän mies, Toni Halmeen esimerkki houkutteli politiikkaan, istuva kansanedustaja ja eduskuntaryhmän johtaja silloin 2015 vaaleihin mentäessä)

Kouvola myös oli paikka missä Laura Huhtasaari pärjäsi hyvin pressanvaaleissa ja se on perussuomalaisten vahvaa aluetta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset