Näkökulma: Hallituksen kesäteatterin liput myytiin hetkessä loppuun

Sinisten kansanedustaja Kaj Turunen loikkaa kokoomukseen. 

En väitä olevani yllättynyt, mutta oletin edustajien jättävän laivan vasta lähempänä eduskuntavaaleja. Tämän kerrotaan ajaneen siniset hätäkokoukseen, jossa harkittiin jopa eroa hallituksesta.

Tiedän. Taas harkitaan.

Sinisten puheenjohtaja Sampo Terho kertoo Turusen lähdön tulleen täytenä yllätyksenä. Terho ihmettelee, minkä vuoksi kokoomus keinuttaa venettä tällä hetkellä. Turunen ilmeisesti unohti vuorosanansa ja hallituksen sisäinen luottamus on hänen vuokseen jälleen kerran koetuksella. Kansanedustaja Simon Elo on Terhon kanssa samaa mieltä. Hän on aina samaa mieltä.

Turusen lähdöstä on tosin kantautunut huhuja eduskunnan ulkopuolelle aina viime marraskuusta lähtien, mutta ilmeisesti ne eivät ole yltäneet puoluetovereiden korviin.

Todennäköisesti Elo ja Terho ovat turhautuneita siitä, että vanha kettu ehti loikkaamaan ennen heitä. Puhe on alun perin ollut varmaankin myöhemmästä. Eiköhän heille kaikille ole paikka katsottuna. Sinisten takapiruna puuhaava Timo Soini jää ansaitulle eläkkeelle, Hanna Mäntylä pitää Euroopasta saamansa palkkioviran ja Torvinen palaa häntä koipien välissä takaisin Rovaniemelle.

Mitä muihin tulee, niin Tiina Elovaara hyppää joko demareihin tai kokoomukseen, Lohelalle ja Niinistölle lähes kaikki ovet ovat auki, kun taas Lindströmille ja Oinoselle käy köpelösti. Lopuista minä en osaa vielä tässä vaiheessa sanoa mitään, koska osa varmasti tulee palaamaan takaisin perussuomalaisiin. Tai sitten he jäävät eläkkeelle.

Pelissä oli joka tapauksessa selvät säännöt. Ensin pitää saattaa hallituksen kärkihankkeet maaliin asti ja vasta sitten lähdetään porukalla. Eiväthän säännöt reiluja äänestäjiä kohtaan missään vaiheessa ole olleet, mutta säännöt yhtä kaikki.

Turunen paljasti korttinsa liian aikaisin ja rikkoi toimillaan sovittua kaavaa.

Teatraalisesti Ylen A-studiossa eilen esiintyneen Terhon mukaan hänen on punnittava tarkkaan, miten hän voi luottaa enää kaveriinsa kokoomuksen Petteri Orpoon, joka ei pitänyt tarpeellisena varoittaa monta vuotta yhdessä toimineelle hallituskumppanille, että tällaista peliä on meneillään.

Terho myöntää samalla, että hallituskriisi on vahva sana, mutta kyllä kokoomuksen toiminta on aiheuttanut luottamuskriisin sinisten ja kokoomuksen välillä. Ryppyjä rakkauteen.

– Olimme vielä aamulla ministerivaliokunnassa trion kanssa, ja sen jälkeen vielä keskustelimme. Orpo ei vielä silloin katsonut tarpeelliseksi sanoa mitään siitä, mitä tuleman pitää, hän toteaa

Terho ilmoitti studiossa aikovansa kysyä Orpolta ennen kaikkea sitä, mistä tässä toimintatavassa oli kysymys. Häntä kiinnostaa myös tietää, onko Orpon johtama kokoomus sitoutunut sote-uudistukseen koko urallaan, niin kuin esimerkiksi siniset ovat tehneet.

Terho kertoi soitelleensa muun muassa pääministeri Juha Sipilän (kesk.) kanssa asian tiimoilta. Julle oli kuulemma ymmärtänyt, että Sampolla on nyt paha mieli. Pääministerin on helppo ymmärtää, sillä tämän vuotisessa näytelmässä hänen itsensä ei tarvinnut tehdä juuri mitään. Tällä kertaa erokirjeiltä, suihkukoneilta ja u-käännöksiltä vältyttiin.

Olisihan Terho tietysti voinut ministerinä myös soittaa suoraan Orpolle ja kysyä. Tuskin hänellä oli mitään tarvetta raahautua Pasilaan asti esittämään kysymyksiään. Toisaalta saatiinhan tällä tavoin taas kivasti draamaa aikaiseksi. Siitä kansa ja lehdistö pitää. 

Poliittisen teatterin on pyörittävä, kun kerran pääsyliputkin on jo ostettu.

 

masik
Sitoutumaton Helsinki

Kolarista ponnistanut puuhamies. Mielipiteet ovat omiani, eivätkä ne edusta organisaatioita, joissa toimin.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu