Asikainen Martti Se olen vain minä puhumassa puuta heinää.

Näkökulma: Pekkarista ei voisi paljoa vähempää kiinnostaa

  • kuva: wikimedia commons / motopark (edit: martti asikainen)
    kuva: wikimedia commons / motopark (edit: martti asikainen)

Valtioneuvosto asetti viime syyskuussa työryhmän, jonka tehtävänä oli laatia tiekartta yritystukien uudistamiseksi. Työryhmän arviossa tulisi huomioida aiemmat selvitykset yritystuista mukaan lukien verotuet sekä muu käytettävissä oleva tutkimustieto. 

Työryhmän johtoon nimitettiin keskustan oma kansanedustajakonkari ja eduskunnan varapuheenmies Mauri Pekkarinen. Samassa yhteydessä hallitus myönsi eron työryhmän puheenjohtajan tehtävistä ministeri Mika Lintilälle, joka pyysi itse eroa jääviyssyistä.

Satojen käytettyjen tuntien ja nostettujen palkkioiden jälkeen oli viimein aika kerätä työryhmän sato. Paitsi että sitä ei ollut lainkaan. Keskiviikkona järjestetyssä tiedotustilaisuudessa ryhmää vetänyt Pekkarinen ilmoitti tylysti, ettei kaikista eduskuntapuolueiden edustajista koostuva työryhmä ollut päässyt lainkaan sopuun yritystukien leikkaamisesta tai uudelleenkohdentamisesta. 

Tästä syystä ryhmä ei esittänyt tiedotustilaisuudessa yhtään mitään. Hieno suoritus kerrassaan.

Tiedotustilaisuuden jälkeen monille tuli lähinnä sellainen olo, että Pekkarinen oli valittu työryhmän johtoon tarkoituksella. Hänen kytköksensä omaavan henkilön taustalla oli alusta asti selvää, ettei ryhmä tule karsimaan yhtään mitään. Seinää kohti siinä ajettiin alusta lähtien.

Tilannetta ei kuulemma helpottanut lainkaan se, että työryhmässä istuivat myös Suomen suurimpien tukien saajien edustajat, kuten Suomen Yrittäjien pääekonomisti Mika Kuismanen, Elinkeinoelämän keskusliiton elinkeinojohtaja Marko Mäki-Hakola, Metsäteollisuuden johtava energia-asiantuntija Jouni Punnonen sekä palkansaajajärjestöjen yhteinen asiantuntija Pia Björkbacka.

Helsingin Sanomien mukaan vihreiden kansanedustaja Antero Vartia katsoo, ettei työryhmällä ollut mitään mahdollisuutta onnistua, koska lobbarit istuivat samassa pöydässä valvomassa, mitä poliitikot saivat sanoa.

Twitterissä asiasta avautunut Vartia kummasteli myös sitä, miten edunvalvojat olivat tervetulleita kokouksiin, joihin varajäsenillä ei ollut mitään asiaa.

Pekkarista itseään tällaiset puheet eivät voisi paljoa vähempää kiinnostaa. Kansanedustajana vuodesta 1979 lähtien istuneelle ja viidessä eri hallituksessa ministerinä toimineelle konkarille on täysin yhdentekevää, vaikka hän saisikin hieman rapaa niskaan. 

Hänellä ei ole enää penniäkään tässä touhussa kiinni. Yli 70-vuotiasta ukkelia tuskin häiritsisi lainkaan, jos häntä ei valittaisi enää kuluvan eduskuntakauden jälkeen jatkoon. Liekö tuo on edes ehdolla.

Pekkarisen johtaman parlamentaarisen ryhmän kerrotaan päässeen viime vaiheessa kutakuinkin samaan suuruusluokkaan kuin hallitus viime syksyn budjettiriihessään.

Eri viestimien mukaan viime vaiheen kompromissiksi esitettiin 60,4 miljoonan euron leikkauksia, joka olisi noin 1,5 prosenttia reilun neljän miljardin euron yritystukipotista.

Lopulta tämäkään ei kelvannut, sillä jos tuolta leikataan, niin sitten täältäkin pitää ja täältä ei voi leikata, koska silloin jollekin voi tulla paha mieli. Tukiin ei sitten kajottu, eikä euroakaan viety.

Se olisi kieltämättä ollut mukavaa, jos leikkauksien kausaliteetteja olisi pohdittu myös silloin, kun lääkkeiden omavastuun osuutta nostettiin ja ammatillisesta koulutuksesta napattiin hurjat 220 miljoonaa euroa. Tai kun ammattikorkeakoulujen ja yliopistojen rahoituksista leikattiin miljoonilla euroilla.

Kausaliteetteja olisi voinut pohtia myös silloin, kun hallitus survoi kätensä perheellisten ja pienituloisten kukkaroihin, vaikka kaikki tutkimustulokset esittävät tämän olevan erittäin haitallista pitkällä aikavälillä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

16Suosittele

16 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (30 kommenttia)

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Näin on kuten Martti kirjoitti.

En silti antaisi puhtaita papereita myöskään muille pöydässä istuineille poliitikoille. Sarkkinen listasi omassa blogissaan kohteita joihin hän olisi LISÄNNYT yritystukia, siis yritystukia karsimaan pyrkineen työryhmän edustajana. Vihreät julkaisivat oman listansa joka koostui lähinnä veronkorotuksista.

Antero Vartian mukaan työryhmä aloitti työnsä kysymällä jäseniltä mitä tukia EI karsittaisi. Olisi mielenkiintoista kuulla, mitä kukin vastasi koska arvaan että pelkästään ynnäämällä nämä yhteen oltaisiin ensimmäisessä kokouksessa päästy samaan lopputulokseen kuin nyt.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Kokoomuksen Vartiainen olisi valmis leikkaamaan 4 miljardia yritystuista. Tämä voi olla melkomoista paisuttelua. Hänen oppipoikansa ja pyhiinvaelluskaverinsa Antero Vartia on silti hyvin pitkälti samoilla linjoilla. Huomaa, että vaalit lähestyvät.

Toivottavasti kokouksissa on kuitenkin ollut hyvät rähmämunkit ja kokouspalkkiot kohdallaan, ettei nyt täysin hukkaan olisi tämä puoli vuotta osallistujienkaan tapauksissa mennyt.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Sarkkinen totesi minulle tuolla Facebookin puolella, että viimeinen esitys 60 miljoonaa oli hänen mielestään aivan tolkuton, sillä se piti sisällään yritysten teollisuusveron alennuksen eli yritystukien lisäämisen. Ei sellaista esitystä kuulemma voinut hyväksyä.

Pekkariselle itselleen tosiaan on todennäköisesti aivan yhdentekevää, vaikka miestä ei valittaisi tulevaisuudessa enää edes 4H-kerhon kerhotädiksi. Se alkaa ura olemaan hänenkin uransa jo ehtoon puolella.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Yritin googlata mikä on "teollisuusvero" mutta tarjoaa vain teollisuusverhoa.
Mitähän noin konkreettisesti tarkoitetaan yritysten teollisuusveron alentamisella?

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #4

Minä yritin tänään googlata erästä videokonseptia varten tietoa eläimistä, jotka toimivat palveluammateissa.

Google tarjosi juttuja taksimiehistä ja aasialaisista hierojista.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen Vastaus kommenttiin #5

Voisiko tuolla olla jotain tekemistä googlaushistoriasi kanssa?

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #6

Mahdollisesti. Olin tosin vieraalla koneella, joten siirrän vastuun muille.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #4

Uskon hänen tarkoittavan teollisuuteen kuuluvia eri veroja ja tukia, mitkä kohdentuvat mm. sähköön ja verotukseen. En paremmin tunne, niin en lähde tulkitsemaan.

"Maltillinen reilun 160 miljoonan säästöesitys tuli ryhmässä torpatuksi useiden puolueiden taholta ja loppumetreillä teollisuuden energiaverotukiin esitettiin jopa korotusta."

Täältä löytyy Sarkkisen oma bloggaus aiheesta:

http://hannasarkkinen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/253...

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Pekkarinen hääräsi tosiaan elinkeinoministerinä ollessaan myös ELY-keskusten ja Talvivaaran kanssa. Perustamassa molempia. Kun Talvivaara sitten läsähti käsiin, Pekkarinen väisteli aktiivisesti luoteja ja siirsi vastuuta muille tahoille. Hänestä saa helposti sellaisen kuvan, että hän olisi tehnyt sitä koko ikänsä - ja niin kai hän onkin.

Humoristisimmat heitot koskivat viime hallituskauden ympäristöministeri Ville Niinistöä (vihr.), joka kritisoi tuolloin kovaan ääneen Vanhasen hallituksen toteutettamaa politiikkaa.

Pekkarinen totesi, että Niinistön kannattaisi edeltäjiensä syyttelyn sijaan keskittyä käsillä olevien ongelmien ratkaisemiseen. Sellaista.

Samaan tiukkaan sävyyn puhui myös entinen ympäristöministeri Paula Lehtomäki (kesk.), joka totesi Niinistön olevan kuin jänis valokeilassa.

- ”Hänen linjansa näyttää olevan, että hän itse ei ministerinä pysty toimimaan, mutta edellisen hallituksen ministerien olisi pitänyt”, totesi Lehtomäki Ylelle.

Sellaista sillä kertaa.

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

Eduskunnan keskustelutunnilta kuultua; pääministeri Sipilä kehui ja kiitti pariin otteeseen varapuhemies Pekkarista ansiokkaasta työstään yritystukityöryhmän vetäjänä. Vaativa homma ja ilmeisesti myös miellyttävä tulos!?

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Eikä oikeasti kehdannut tehdä noin?

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

#13 Korvaan särähti, ei voi mittään:))

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #15

On ministerillä ainakin pokkaa. Sitä ei parane kenenkään kiistämään. Minä en olisi kehdannut sanoa halaistua sanaakaan koko farssista, vaikka tietysti onhan se vähän niin kuin pääministerin tehtävä esittää kiitoksensa. Tukea sanallisesti saavutettua tuloksettomuutta, joka taisi tosiaan olla vähän tarkoituksenakin.

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant Vastaus kommenttiin #18

#18 Juuri noin! Hyvät käytöstavat kuuluvat asiaan ja pokka pitää!

Mietin vaan, että milloin kansalta suomut silmiltä tippuu!

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #19

Tässä on vielä vuosi aikaa vaaleihin. Tämän hetkiset inhokit ehtivät keräämään vielä paljon irtopisteitä. Tuossa eilen juuri nauroin, että mitä ihmettä täällä oikein tapahtuu.

Ensin kokoomus kaataa oman puolueensa hankkeen Helsingin kaupunginvaltuustossa ja nyt keskustan valtuustoryhmä sättii heitä huolien liioittelusta. Mitäpä sitä noita poliittisia satiireja televisiosta katsomaan, kun realismi on tällaista kaiken aikaa?

Keskustan val­tuusto­ryh­män pu­heen­joh­ta­ja Ter­hi Pel­to­kor­pi tosiaan kertoi Helsingin valtuuston kokouksen vai­kuttaneen po­liit­ti­sel­ta te­at­te­ril­ta, mitä se tietysti olikin, mutta ei keskusta itsekään tässä täysin ilman roolia ole jäänyt.

https://www.suomenmaa.fi/?app=NeoDirect&com=6/3/35...

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #19

"Asian käsittely kyselytunnilla sai koomisia piirteitä, kun edustajat kiittelivät vuolaasti toisiaan.

Esimerkiksi pääministeri Juha Sipilä (kesk) kiitteli Pekkarista ja elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk) antoi tunnustusta Lauri Ihalaiselle (sd), joka kehui yritystukityöryhmän työtä ja arvosteli kriitikkoja populismista.

- Tästä meinaa tulla kiittelytunti eikä kyselytunti, eduskunnan puhemies Paula Risikko (kok) keskeytti."

https://m.iltalehti.fi/politiikka/2018040522008585...

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Mielestäni Suomen teollisuutta pitää tukea maamme siainnin ja luonnonollosuhteet huomioon ottaen, mutta Suomessa ei pidä tukea tuulivoinaa, saati pakkasella, tuontienergialla tuottavia mauttomia kurkkuja ja tomaatteja tuottavia yrityksiä.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Enbuske twitterissä: "Olen tänään asettanut työryhmän pohtimaan leikkauksia lapsieni viikkorahoihin.

Työryhmän jäsenet ovat molemmat lapseni sekä kaikki lähiseudun lelu- ja karkkikauppiaat."

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Janne Zareff Twitterissä :

Työajan pidentäminen: ”Tehtävä heti!”

Työttömyysturvan leikkaaminen: ”Tehtävä heti, korjataan puutteet myöhemmin!”

Terveyspalveluiden mullistaminen: ”Tehtävä heti, korjataan ongelmat myöhemmin!”

Yritystukien marginaalinen vähentäminen: ”Nyt ei kyllä löytynyt yksimielisyyttä.”

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Mitä tukia palkansaajärjestöt saavat?

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Yritystukia nyt ei ainakaan. Ansiosidonnaisesta työttömyyspäivärahasta suurin osa tulee valtiolta, mutta sillä nyt ei varsinaisesti ole mitään tekemistä koko asian kanssa. Uskon palkansaajajärjestöjen edustajan olleen paikalla suojelemassa työpaikkoja.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Tämä vastine kertoo aika paljon, sillä sen ovat poikkeuksellisesti allekirjoittaneet yhdessä sekä työnanantajajärjestöt että työntekijäjärjestöt:
"Teollisuuden energiaveron kiristäminen ei voi kuulua hallituksen keinovaliokoimaan, koska se rikkoisi hallituksen aloitteesta neuvoteltua kilpailukykysopimusta. Ehdolliset lisätoimet, joista hallitus luopui sopimuksen synnyttyä, on mainittu selkeästi hallitusohjelman liitteessä. Hallitusohjelmaan sisältyy myös lupaus siitä, ettei hallitus nosta teollisuuden kustannuksia muilla maksuilla tai verotusta kiristämällä."

https://api.hankeikkuna.fi/asiakirjat/152f4a67-c6f...

Eipä työttömien leikkauksetkaan pitäneet olla mahdollisia, mutta niin vaan toteutuivat aktiivimallissa.

Vaikuttaisi siltä, että myös ammtiliitot haluavat tukien jatkuvan ennallaan. Tämä on sinällään ymmärrettävää, sillä heidän tehtävänään on suojella työpaikkoja.

Kuitenkin kaikki tuossa mainitut liitot vaikuttavat lähinnä tukevan perinteistä perusteollisuutta uudistumisen kustannuksella. On se kumma kun periaatteessa suuri osa tuntuu ajattelevan, että tukia pitäisi leikat ja uudelleenkohdistaan, mutta kellään ei ole siihen kanttia.

No, jos lisäleikkauksia tarvitaan, niin onhan ne helpompi tehdä puolustuskyvyttömiltä.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #25

Näinhän siinä oletetusti käy, kun laitetaan kaalimaan vartijaksi pukkeja. Montako työtöntä otettiin mukaan eriarvoisuusraportin tehneeseen työryhmään? Aivan niin, ei yhtään. Nyt toimittiin kuitenkin toisin. Sopii miettiä, että missä se valta lepää.

Käyttäjän PekkaKeskinen kuva
Pekka Keskinen

Välillä kysellään, että on konsensus kuollut, mutta tämä työryhmä taas osoitti, että se elää ja voi valitettavan hyvin. Tuntuu, että kaikki merkittävämmät reformit kaatuu ulkoparlamenttaaristen tahojen vaikutuksesta. Valitettavaa ja demokratiaa halventavaa.

Nyt on aika tehdä Eduskunnan nuorennusleikkaus ja äänestää läpeensä korruptoituneet ja korporatisoituneet dinosaurukset pois.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Tätä minä tosiaan toivoisin. Eduskunnan nuorennusleikkausta. Eikä kyse ole mistään ikärasismista. Minusta 70-luvusta asti eduskunnassa istuneilla henkilöillä ei yksinkertaisesti voi enää olla minkäänlaista kosketusta normaaliin elämään ja tämän päivän ihmisten ongelmiin. He ovat eläneet yli 30 vuotta toisenlaisessa todellisuudessa.

Käyttäjän MattiLehtinen kuva
Matti Lehtinen

Montako kokoaikasta pysyvää työpaikkaa tuulivoimaan haaskatuilla sadoilla miljoonilla on saatu aikaan.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Eiköhän me puhuta alle sadasta. Epäsuora vaikutus on tietysti suurempi.

Käyttäjän MattiLehtinen kuva
Matti Lehtinen

Ehkäpä mutta ne kaikki ei ole tässä maassa kun "valvomot" on jossain rajojen ulkopuolella.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset