Asikainen Martti Se olen vain minä puhumassa puuta heinää.

Aprillipäivä? - "Fortum ei välttele veroja, eikä Irlanti ole veroparatiisi"

  • kuva: martti asikainen / lähde: iltalehti
    kuva: martti asikainen / lähde: iltalehti

Iltalehti palveli eilen jälleen taas, kun se paljasti valtion enemmistöomisteisen Fortumin verokikkailut Belgiassa, Hollannissa ja Irlannissa.

Iltalehden paljastuksen mukaan Fortumin verotettava tulos Suomessa on suorastaan romahtanut reilussa kymmenessä vuodessa. 

Kun yhtiön verotettava tulo Suomessa oli vuonna 2005 vielä 615 miljoonaa euroa, oli se viime vuonna enää 75 miljoonaa euroa. 

Konsernin liikevaihto kuitenkin on kasvanut 4,5 miljardiin euroon, kun taas vuonna 2005 se oli vain 3,9 miljardia euroa. 

Energiayhtiö Fortum on aikaisemmin ilmoittanut maksavansa veronsa siihen maahan, jossa sen liiketoiminta sijaitsee ja tulos syntyy. Fortumilla ei kuitenkaan ole liiketoimintaa edellä mainituissa valtioissa. 

ILTALEHDEN HAASTATTELEMA Fortumin sijoittajasuhdejohtaja Måns Holmberg totesi eilen tuoreeltaan, ettei Fortum ole tehnyt lainkaan verosuunnittelua, vaan keskittänyt kansainvälisten liiketoimintojen omistus- ja rahoitusjärjestelyt Hollantiin, Belgiaan ja Irlantiin.

Hän tosin jätti mainitsematta, että edellä mainittuja valtiota pidetään niiden anteliaan yritysverotuksensa vuoksi yhtinä Euroopan pahimpina veroparatiiseina.

Holmberg myös muistutti, että rahoitusyhtiöitä ei ole tehty verojen välttelemiseksi, vaan.. niin, hän ei kertonut lainkaan, minkä vuoksi rahoitusyhtiöt on tehty ja minkä vuoksi ne on perustettu nimenomaan maihin, jotka ovat kuuluisia hellästä yritysverotuksestaan. 

Ilmeisesti arvon herrasväki oli heittänyt saunaillan jälkeen tikkataulua Euroopan kartalle, ja kuin sattuman kaupan kautta juuri nämä kolme valtiota valikoituivat yhtiön uusiksi verotukikohdiksi. Elämä on ihmeellistä.

Hän ei myöskään selittänyt sitä, minkä vuoksi Irlanti kerää Fortumilta 5 miljoonaa euroa enemmän veroa kuin Suomen valtio, jonka omistuksissa energiayhtiö pääosin on? 

Mistä hitosta tässä oikein on kyse?

No taikuudesta tietenkin. Fortum pyrkii näyttämään suomalaisille esimerkkiä siitä, miten yritystä kuuluu hoitaa. Eihän yhtiöjohdon nauttimat miljoonaoptiot ja lisäeläkkeet suinkaan itsestään kerry, vaan kyllä se vaatii aktiivista työtä ja verosuunnittelua, jos tässä halutaan ensi keväänä taas massit kotiin kääriä.

EDUSKUNNAN KYSELYTUNNILLA vasemmistoliiton kansanedustaja Paavo Arhinmäki tiedusteli omistajaohjauksesta vastaavalta ministeri Mika Lintilältä (kesk.), että onko se hänen mielestään oikein, kun valtioenemmistöinen yhtiö harjoittaa aggressiivista verosuunnittelua.

Ministeri Lintilä puolustautui syytöksiin vakuuttamalla, ettei Irlanti ole veroparatiisivaltio, koska se ei ole niiden 17 maan listalla, jotka Euroopan unioni on sellaisiksi määritellyt. Tosin eipä tuolta mustalta listalta löydy muitakaan EU-valtioita. Ei edes Luxemburgia.

Se johtuu tietenkin siitä, että Luxemburgin entinen pitkäaikainen pääministeri ja EU-komission nykyinen puheenjohtaja Jean-Claude Juncker on itse ollut tekemässä salaisia sopimuksia jopa satojen suuryritysten kanssa näiden verolastin keventämiseksi. Tyhmähän se on, joka omaan pakkiinsa kusee.

Toisaalta miksipä muuksi kuin veroparatiisiksi me voimme kutsua maata, joka tekee salaisia sopimuksia muiden eurooppalaisten valtioiden selän takana ja sallii Applen kaltaisten suuryritysten maksaa vain 0,005 prosenttia veroa voitoistaan? Tai sopii verotettavan osuuden olevan vain 50 miljoonaa euroa, ja päästää 15,95 miljardia euroa suoraan siivilän lävitse? 

KANSAINVÄLISET TUTKIMUKSET osoittavat, että yritykset maksavat Irlannissa minimaalisen vähän veroja. Heillä on jopa oma nimityksensä tälle veronkiertomallille. He kutsuvat sitä nimellä "Double Irish". Tuplairlantilainen toimii siten, että ensin yritys perustaa kaksi tytäryhtiötä Irlantiin, jonka jälkeen toinen niistä siirretään ihan oikeaan veroparatiisiin.. 

Siirron jälkeen yhtiö alkaa käymään nimellistä kauppaa Irlantiin jääneen tytäryhtiön kanssa. Tarpeeksi kauppaa käytyään kaikki voitot ovat kadonneet pois verottajan näkyviltä, eikä viivan alle jää pennin pyörylääkään. Onneksi olkoon, pamautitte juuri tuplairlantilaisen pöytään. Se on yleistä ja ennen kaikkea  täysin laillista.

Peirceläiseen abduktiiviseen päättelyyn perustuvan ankkatestin mukaan jos jokin näyttää ankalta, ui niin kuin ankka ja vaakkuu kuin ankka, niin se on todennäköisesti ankka. En tiedä onko ministeri Lintilä koskaan kuullut tästä testistä, mutta hänen Irlanti-puheensa kaipaisivat sitä pikaisesti.

Aprillipäivä nimittäin on vasta ensi viikolla.

Saataisiin jotain tolkkua tähänkin hommaan.

 

Lähde: Iltalehti - Fortumin verotettava tulos Irlannin veroparatiisissa suurempi kuin Suomessa - maksaa veroja maahan, jossa sillä ei ole energialiiketoimintaa

 

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

21Suosittele

21 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (46 kommenttia)

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Martille vain tiedoksi, että valtio-omisteiset yhtiöt ovat olleet jo vuosikymmenet eturintamassa veroparatiisien ja verosuunnittelun asiakkaina.

Vihreiden Pekka Haavisto on eräs valtio-omistajan kuuluisimmista omistajaohjauksesta vastanneista politiikoista, joka aivan varmasti ymmärtää rahan päälle fiksuna miehenä.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Olen minä Lauri ollut tietoinen tästä, ja se on minusta pirun rumaa sekä epäisänmaallista. Tuo omistajaohjausministeri Mika Lintilän (kesk.) piiloutuminen Euroopan unionin tekemän mustan listan taakse oli myös melko mauton ja raukkamainen temppu. Kaikki varmasti tietävät, minkä vuoksi listalla ei ole yhtään EU-maata. Aivan kuten ihmiset tietävät myös syyn, miksi näin tosiaan on.

Ihmiset eivät myöskään ole niin tyhmiä, etteivät he tajuaisi, minkä vuoksi Fortum Fortum näitä paratiiseja käyttää. Onhan se selvä, että johdon parempien bonusten ja megaeläkkeiden vuoksi. Miksi yrittää edes selittää? Myöntäisi vain.

Tuo Holmbergin. Holmberg totesi, että Fortum ei ole tehnyt verosuunnittelua, vaan keskittänyt kansainvälisten liiketoimintojen omistus- ja rahoitusjärjestelyt Hollantiin, Belgiaan ja Irlantiin, jotka ovat Euroopan tunnetuimpia veroparatiiseja. Rahoitusyhtiöitä ei ole myöskään tehty verojen välttelemiseksi, vaan.. eiku mitä huttua mä nyt tässä oikein höpötän?

Uudessa Suomessakin aktiivisesti keskusteleva Jouni Snellman repesi aamulla Facebookissa, kun hän luki tämän uutisen. "Ne tekevät sen itse", tämä totesi.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Niinpä, valtion ja sen erilaisten Harakoiden on vaikea puhua verosuunnittelua vastaan yritysten ja yksityisten osalta kun valtio itse toimii näin.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #27

Ei ole kovin nohevaa valtion omistamalta yhtiöltä. Tuolta pohjalta on melko huono torua toisia, kun itse tekee ihan samaa.

Tätä mieltä aikaisemmin omistajaohjauksesta vastannut pääministeri Juha Sipilä (kesk.) on tällaisista Fortuminkin käyttämistä keinoista. Lausunto on vuodelta 2016, jolloin salkku oli vielä pääministerillä itsellään:

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) on ottanut tiukasti kantaa verojen kiertämiseen.

– Kaiken kaikkiaan verojen kiertämiseksi tehtävät järjestelyt, siitä voisin sanoa että itsekkyys Suomessa ylittää jo sairauden asteen, sanoi Sipilä toimittajille eduskunnassa.

https://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artikkeli/sipil...

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Aprillipäivän piti tosiaan olla vasta ensi viikolla, mutta moni päätti näköjään aloittaa soopan puhumisen jo nyt. Syökööt silliä koko sakki ja kuravettä päälle.

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Seuraavaksi voisi selvittää, mihin säästyneet verovarat katoavat?

Ymmärtäisin, jos kyseessä olisi yksityishenkilön omistama yritys. Rahat olisivat veroparatiisissa salaisella tilillä, jonka saldoa voisi ihailla Internetin kautta. Mutta niitäkään varoja ei voisi käyttää julkisesti!

Nyt on kuitenkin kyseessä valtion enemmistöomisteinen osakeyhtiö. Valtio kuittaisi joka tapauksessa verohyödyn siinä missä osakeantihyödynkin. Eli valtio ei tämän kaltaisesta verokikkailusta hyödy latin latia.

Miksi siis monimutkaiset verojärjestelyt?

Kuka vetää välistä ja kuinka paljon?

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Selvitin jo. Vanha isäukkoni tapasi aina sanoa, että isot asiat ovat yksinkertaisia. Mikäli ne olisivat monimutkaisia, niin joku aivan varmasti tyrisi kaiken. Siksi niiden on pakko olla yksinkertaisia.

Ja näinhän se tosiaan on.

Tässäpä sinulle vähän osviittaa, mutta johtopäätökset saat tehdä aivan itse.

Heinäluoma: Fortumin johdon optiot selvästi ylimitoitettuja

https://www.hs.fi/talous/art-2000004339756.html

12 toimitusjohtajaa saa valtio-omisteisissa yhtiöissä lisäeläkettä: https://www.is.fi/taloussanomat/porssiuutiset/art-...

Fortumin toimitusjohtaja Pekka Lundmarkilla 2,3 miljoonan euron vuositulot: http://www.iltalehti.fi/kotimaa/201711010172334_u0...

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Hyviä havaintoja, mutta tuo ei vielä riitä.

Veroja ei tarvitsisi kierrättää Irlannin kautta pelkkien optioiden ja palkkojen maksamiseksi. Nehän ovat sopimusasioita ja näkyvät taseessa.

Rahaa jemmataan johonkin muuhun, mutta mihin ja kenen hyväksi?

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #9

Seppo Höylä totesi tuolla Facebookin puolella, että ennen vanhaan omistaja varasti firman kassan, ja pakeni ulkomaille. Nykyään sitä kutsutaan optioksi.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #9

Ei sitä mihinkään jemmata. Fortumin taselaskelma on julkinen. Tuo säästetty raha on vankentamassa yhtiön tasetta ja osaltaan myötävaikuttaa sen pörssiarvon korkeampaan tasoon, mikä kasvattaa Suomen valtion omaisuustasetta.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #13

Ja johtoportaan bonuksia. Edes Holmberg ei onnistunut tulemaan esiin noin luovan selityksen kanssa. Siellä taitaa olla amatööri puikoissa.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #15

Toteamukseni on täyttä faktaa. Rahat löytyvät Fortumin kirjanpidosta. Tietysti joko voittoon tai pörssikurssiin sidotut johtajien bonukset myöskin kasvavat sitä kautta, mutta niiden kasvaminen on peanuts tässä kuviossa, jos ajatellaan sen kulun merkitystä Suomen valtion keräämiin veroihin. Ja maksavathan he sitten niistä bonuksistaan myös tuloverotaulukon mukaiset verot, mikä on enemmän kuin yrityksen voiton verottaminen siltä osin olisi ollut.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #16

En minä tuota epäillytkään. Olen itsekin useampana vuonna lukenut Fortumin vuosikatsauksia, joista saa melko hyvän kuvan yrityksen toiminnasta. Ja nuo kirjanpidot ovat tosiaan julkisia. En itse asiassa usko, että nuo bonusten verot kattavat Irlannin keräämää 80 miljoonan euron pottia. Belgiasta ja Hollannista puhumattakaan. Täytyy muistaa sekin, että kyse on myös periaatteista ja julkikuvasta, joiden hintaa on hankala määritellä rahassa.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #17

"Täytyy muistaa sekin, että kyse on myös periaatteista ja julkikuvasta, joiden hintaa on hankala määritellä rahassa."

Kuten aiemmin alempana mainitsin tuota ongelmaa ei mitenkään pysty ratkaisemaan kuin harmonisoimalla konserniverotusta kaikissa maissa. Tai sitten siten, että Suomi huolehtii siitä, että mahdollisimman monen konsernin kannattaa maksaa veronsa nimenomaan Suomessa.

Yhtiön hallitukselle vastuussa oleva johto on velvollinen maksimoimaan yhtiön tuloksen, se on sen rooli. Jos verosuunnittelulla voi säästää satoja miljoonia yhtiön kassasta, niin sen tekemättä jättäminen olisi huonoa johtamista. Talousjohtaja todennäköisesti saisi kenkää.

Ja nimenomaan valtioenemmistöisen yhtiön kohdalla yhtiön hyvä taloushallinto on suoranainen valtion(kin) etu. Voihan olla, että valtio joku päivä päättää myydä enemmistönsä ja silloin siitä on hyvä saada paras mahdollinen hinta. Taseessa oleva varallisuus on yksi keskeisiä pörssikurssin määrittäjiä.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Suomen valtio tukee siis välillisesti Irlantia. 2014 Fortum sai 9;8 miljoonaa € yritystukea Suomen valtiolta.

Fortum toimii toki energia-alalla kasvuhakuisesti ja investoi huippuosaamiseen orgaanisesti. Fortum teki sopivasti kaupat 2016 ostaessaan silloisen omistajaohjauksesta vastaavan Sipilän klaanin Chempoliksen. Chempolishan oli jo saanut miljoonien yritystuet, mutta ei ollut onnistunut kuitenkaan missään vaiheessa tuloksen teossa.

( YLE MOT 10.1 -17 )

Päivän vaikea kysymys : Mistä puolueesta Lintilä ja Sipilä ovat ?

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Eipä tuota muuten voi ratkaista kuin tehdä Suomesta myös vastaavanlainen veroparatiisi. Silloin saisimme tänne päinvastoin ulkomaiden yritysten tulosta verotettavaksemme. Jos et pysty voittamaan vastustajaasi, liity heihin. Tai sitten tätä voi verrata judotekniikkaan.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Tai sitten tehdä EU:n sisälle hyvän puolulaisten maiden yhteisrintama, ja painostaa sitä tekemään jotain sen sisällä rehottavalle veronkierrolle. Jos ei muuta, niin vaikka eroamisen uhalla. Tätä ei tietenkään koskaan toteutettaisi, mutta kun tarpeeksi moni uhkailee, niin kyllä siinä alkaa konjakintuoksuisen Junckerinkin puntit tutisemaan.

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

EU:ssa valtaa pitää komissio, joka valitsee itse jäsenensä?

Mihin väliin ajattelit sitä hyvien tyyppien rintamaa?

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #10

En oikeasti ajatellut. Monia asioita minä olen, mutta optimisti en koskaan.

Käyttäjän ahkalevisalonen kuva
Kalevi Salonen

Ei, ei ja ei! Pitäisi ymmärtää, että veroparatiisijutut ovat keinottelua, jossa kaikki kuitenkin keskimäärin kärsivät. Ne ovat tarpeettomia kiemuroita eivätkä tule ilmaiseksi.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

En tiedä tuosta "keskimäärin" -ilmaisusta mihin se perustuu, mutta olisi hyvä, jos Suomi huolehtisi siitä, että se on itse hyötyjä ehkä muiden ollessa kärsijiä.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #41
Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

#7

Suomihan on jo tavallaan veroparatiisi, jonne ulkomaiset sijoittavat voivat näppärästi piiloutua

”Suomessa on kuitenkin olemassa hallintarekisteri, joka on tarkoitettu vain ulkomaisille tilinhoitajapankeille. Se on arvo-osuustilejä muistuttava järjestelmä, johon arvopaperien kuten osakkeiden omistukset kirjataan. Erona kotimaisten tilinhoitajien arvo-osuustileihin on se, että osakkeiden omistaja jää tuntemattomaksi sillä sitä ei merkitä mihinkään. Papereista löytyy ainoastaan tilinhoitajan, esimerkiksi jonkin ulkomaisen pankin, nimi. Koska osakkeiden omistaja jää anonyymiksi, Suomen verottaja ei saa tietää Suomeen verovelvollisen myyntivoitoista ilman henkilön omaa ilmoitusta.”

( Wikipedia )

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Tuo on yleinen käytäntö joka puolella Eurooppaa, eikä Suomi ole tämän suhteen poikkeus. Hallintarekisterien ketjuttamisesta oli paljon puhetta silloin, kun Alexander Stubb (kok.) sekoitti lukuja keskenään ja sanoi kuolemattomat sanat: "Sori siitä". Myöhemmin uusi hallintarekisterilaki runtattiin kuitenkin läpi.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Niinhän se on. Se on kuitenkin erikoinen ja härski tapa, pörssihän on julkinen. Laillistettua veroparatiisitomintaa parhaimmillaan, kun kauppoja voidaan tehdä jemmassa ja vailla identiteettiä. Ei koira, tai verottaja perään hauku.

Btw. Ruotsissa muuten ao. omistajatiedot toimitetaan erilliseen rekisteriin, jos nyt oikein muistan. Tämä tekee toiminnan luonteen erilaiseksi.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Niin, hallintarkeisterilaki runnottiin läpi ja päätökseen silloisten Perussuomalaistan ja nykyisten Sinisten vaatimukset tehtiin ponnet, joilla piti tukkia porsaanreiät. Paljonko ponsiin vaadituista lakimuutoksista on sittemmin puhuttu? Sinisten followuppi on aika vähissä - ei taida olla keskiluokan verokapinaa..

Joku lakiesitys oli tehty, mutta jälleen niin huono, ettei se mennyt eteenpäin - kenties tarkoituksellisesti. Siinä ehdotettiin lain voimaantuloa 1.1.2020 eli kaksi ja puoli vuotta hallintarekisterin jälkeen. Ei mitään kiirettä, porsaareiät ovat auki ja homma rokkaa - todennäköisesti edes tuo 2020 ei toteudu.

Lisäksi esitykseen oli tuotu kohta, jonka mukaan 50% pidätys tehtäisiin vain, jos voidaan olla aivan varmoja että hallintarekisterin takana oleva tunnistamaton taho on varmasti suomalainen. Osa ongelmastahan on juuri se, että maatietoakaan ei välttämättä saada, joten miten nämä oikeasti havaitaan? Tuolla määritelmällä on edelleen mahdollista, että piilottelu olisi ehdotuksenkin jälkeen mahdollista.

Sori siitä.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #25

Nikolla on huono tapa vastata niin tyhjentävästi, ettei minulla ole koskaan mitään lisättävää.

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Jos valtio ei olisi enemmistöomistaja, toimintaa voisi sanoa järkeväksi, mutta nyt valtio onnistui hukkaamaan omat verorahansa.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Valtio tuntuu olevan toisinaan hyvä siinä. Johan tässä on tovi Talvivaaran ihmeitäkin todisteltu. Kuulemani mukaan se on uusi Nokia.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Ei niitä ole hukattu. Ne ovat siellä valtioenemmistöisen yhtiön tilillä. Paitsi siltä osin kuin ne ovat myötävaikuttaneet osingon maksun tasoon, jolloin valtiokin on saanut niistä kasvaneista osingoista omistusosuuttaan vastaavan verran lisäosinkoja. Mitä korkeampi pörssiarvo valtioenemmistöisellä yhtiöllä on sitä vankempi on myös valtion omaisuustase.

Puhtaasti taloudelliselta kannalta katsottuna voi siis hyvin olla, että verojen maksaminen veroparatiisissa on valtion edun mukaista toimintaa. Lievästi positiivinen menettelytapa. Näissä taivasteluissa vain nousee pintaan yleensä juurikin ajatus johtajien omien bonusten maksimoimisesta ja siihen liittyvästä kateudesta.

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Kekkosen aikaan valtion kannatti omistaa tehtaita, koska silloin omistajaohjaus toimi valtion eduksi. Nykyään valtion omistus hyödyttää vain korruptoitunutta eliittiä.

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila

En ryhdy turhaan väittelyyn Juha Kuikan kanssa verosuunnittelusta.

Mutta se on todettava, että noin ryhdikkäällä asenteella kansainväliseen verokeinotteluun ja veroparatiisien palveluihin Juhalle voisi aueta hyvinpalkattu "global senior consultant" veroselittelijän paikka esim. pörriäisissä tai peräti ministeri Lintilän tukijoukoissa.

Livemaailmassa Juha voisi ottaa vielä käsiliikkeet ja muut keholliset eleet käyttöön, mikä tietysti lisää vaikuttavuutta rutkasti. :)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #26
Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #28

Kyllä minäkin Juhan PR-tehtäviin palkkaisin, jos pyörittäisin vekkulia yritystä. Selvästi luonnonlahja.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Joskus pelkän laillisuuden ja tuoton maksimoinnin sijaan on syytä esittää kysymys onko toiminta oikein. Minua osin hämmästyttää ajattelu, jonka mukaan ajatellaan ettei yrityksillä ole muuta tehtävää kuin tuottaa voittoa omistajilleen. Tähän usein käytetään jopa osakeyhtiölain lausumaa keppihevosena. Pitkällä tähtäimellä yhtiön menestys riippuu monesta tekijästä ja yksi on toiminnan eettisyys. Voiton tuottaminen omistajille ei tarkoita vain lyhyen aikajakson tuolksen maksimointia.

On mielenkiintoista, että monet uuden polven yritykset kuten Supercell tai vaikkapa Varusteleka suhtautuvat veronmaksuun aivan eri tavalla kuin tämä vanhan liiton ja teollisuuden väki.

Suomessahan ei ole korruptiota sanotaan - mutta meillä tehdään palveluksia ja siirretään välillä valtion omaisuutta yksityiseksi alihintaan. Tekihän vaikkapa Sipilä näin itsestään miljonäärin. Jarno Liskin mainio artikkeli kertoi taannoin:
"Juha Sipilästä tuli rikas vuonna 1996."

"Valtionyhtiö Rautaruukki myi Sipilän holdingyhtiölle enemmistöomistuksensa Solitra Oy:stä, jonka toimitusjohtajana Sipilä toimi ja jonka vähemmistöomistaja hän oli. Rahat, yli 30 miljoonaa markkaa, Sipilälle tähän kauppaan lainasi Rautaruukki itse. Lisää rahaa pöytään toi sykemittarivalmistaja Polar Electro, josta tuli Solitran vähemmistöomistaja. Runsas vuosi myöhemmin Sipilä viimeisteli kaupat myymällä omistuksensa lähes nelinkertaisella hinnalla yhdysvaltalaiselle ADC Telecommunicationsille."

"Sipilän rikastumisesta voi olla monta mieltä: ehkä valtionyhtiö teki erityisen huonot kaupat tai Sipilä erityisen hyvät. Ainakaan Rautaruukista poliittista vastuuta kantaneiden hallintoneuvoston puheenjohtajan Paavo Väyrysen (kesk) tai silloisen kauppa- ja teollisuusministerin Seppo Kääriäisen (kesk) ei tarvinnut ottaa vastuuta kasvavan yhtiön myymisestä ulkomaille."

Kun katsotaan tulevaisuuden palveluksia, niin voipi olla että pelkän Chempolisin pelastamisen lisäksi Fortum osallistuu erilaisiin biotalouden ja cleantechin hankkeisiin, jotka ovat niin lähellä tiettyjen tahojen sydäntä. Chempolisin osalta esimerkiksi voi monen muun asian ihmettelyn lisäksi pohtia miksi Fortum laittoi siihen rahaa, kun biopolttoaineet kuuluisivat ennemmin Nesteen toimialaan. Ehkei Nesteessä ollut sopivan myötämielistä johtoa tekemässä palveluksia.

Valtion tase töihin alihintaan frendeille.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Tuo on muuten todella hyvä huomio, Niko. Se ansaitsisi enemmän palstatilaa kuin annetaan. Tutkimuksiakin.

En tiedä, mikä noissa suurissa ikäpolvissa oikein mättää. Uuden aallon supermenestyjät pitävät veroja itsesäänselvyytenä, ja ovat sitä mieltä, että jos ei ole varaa veroja maksaa, niin silloin vika on tuotteessa.

Valtteri Lindholm IS:ssä jokin aika sitten:

- Kävin Kuopiossa luennoimassa ja yleisöstä kysyttiin, miten olen selvinnyt veroista. Vastasin, että firma tekee voittoa ja mulla on rahaa maksaa verot. Monia nauratti, Lindholm kertoo kirjoituksessaan Markkinointisummitin sivuilla.

Lindholm painottaa, että jos tuotteet eivät mene kaupaksi tai eivät mene kaupaksi riittävän hyvään hintaan, syy on tuotteissa.

– Jos ei pysty selviämään kaikista niistä lukuisista maksuista, mitä yrittämiseen kuuluu, bisnesidea on vain yksinkertaisesti huono. Silloin kannattaa joko alkaa myymään jotain muuta tai mennä palkkatöihin.

https://www.is.fi/taloussanomat/yrittaja/art-20000...

Käyttäjän TeroIln kuva
Tero Ilén

Tässä jutussa unohtui että Fortum tulouttaa valtiolle osinkoja 496 miljoonaa vuodelta 2017. Minun mielestäni on aivan sama saako valtio osuutensa veroina tai osinkoina.

https://www.savonsanomat.fi/talous/Valtio-saa-muhk...

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Olet samoilla linjoilla kuin minäkin tämän ketjun kommenteissani, joskin tuohon noin yksioikoiseen toteamukseen on esitettävä sellainen varauma, että verotuotot suoraan maksettuina toki olisivat suuremmat kuin niiden maksamatta jättämisen mahdollinen vaikutus maksetun osingon tasoon. Voitostahan jätetään usein suuri osa yhtiön taseeseen joka tapauksessa ja osingon määrä päätetään yhtiökokouksessa erikseen.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Jos se olisi aivan sama, niin ei Fortum näkisi kaikkea tuota vaivaa. Ja kuten yläpuolella totesikin, niin myös julkikuvalla on väliä. Miten pääministeri voi torua toisia, jos hänen itsensä aikaisemmin ohjaama valtionyhtiö tekee sitä samaa?

Käyttäjän ahkalevisalonen kuva
Kalevi Salonen

Tero: Väität siis, että Irlannin valtion saamat miljoonat tulivat jotenkin takaisin Suomeen. Täytyy myöntää, että nyt putosin verokikkailun kärryiltä.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Hän tarkoitti sitä, että Fortumilla on niiden säästöjen vuoksi varaa maksaa enemmän osinkoja valtiolle. Mikä on myös totta.

Käyttäjän jussikeskinen kuva
Jussi Keskinen

"Huijarit ovat kehittyneet paljon siitä, mitä ne olivat Ananiaan ja Safiran aikana. Osat ovat vaihtuneet",

Jokainen päivä on aprillipäivä.

Oliko Breivik hullu; ehkä, ainakin häntä tutkineiden viranomaisten mukaan, koska hänen maailmankuvansa poikkeaa niin paljon ihan tavaan ihmisen maailmankuvasta; ehkäpä niin mutta, ikävä kyllä asialla on ikävämpi puoli, sillä hänen siis Breivikin ajatusmaailma noudattaa vapaamuurareiden ajatusmaailmaa. ( En puhu nyt mistään partiopoikien asteesta ) Mutta ei vapaamuurarit hulluja ole. Mikä on hullua, ei johdu järjenjuoksusta, ei lainkaan vaan heidän palvonnan kohteestaan.

On järkyttävää, että koko so called sivistyneen maailman johtava eliitti on saman hapatuksen tuotetta. YK:n ja EUn suojeluksessa kuten, "hermeettiset tieteet, jesuiittain opit, katolinen kirkko, islamilainen ideologia, juutalainen sosialismi, juutalainen kabbala, juutalainen rahamaailma, poliittisesti korrekti humanismi ja sen hegeliläiset varjokuvat", ovat sitä oppia, jota vastaan nämä poliittiset EU orjat eivät edes halua taistella, koska eivät tunnista tilannetta.

Ihmiset täällä , meillä ja muualla kummastelevat miksi asiat menevät niin
kuin menevät, kummastelevat EUn toimintaa, ymmärtämättä, että koko sitä johtavien ekstremistien ideologian takana on yksi, selvä johtaja. Nykyiset poliitikot ovat tukevasti ovat hyvin samaa mieltä ja pupetteja kuin heidän johtajansakin, joka on varmaan tullut tässä ilmi.

Jos, ja kun emme kykene pistämään yksityisiä pankkeja ja korporaatioita, keskupankkeja kuriin niin sen tekee joku toinen. Ja mehän emme pysty. Muutamalla sanalla sanoen, keskiluokka on myyty jo. Ei ole mitään, ei ainoatakaan syytä luottaa omaan ostovoimaansa tai etenkään minkäänmuotoiseen vapauteen, kun on jo täysin nykytekniikan mukaisissa kahleissa kuten on jokainen varmaan huomannut. Tilanne tulee pahenemaan sillä täysi orjuus halutaan; tosin siitä käytetään aprillipäivä nimitystä.

Pahinta tässä on se, että ihmiset tuntuvat olevan kovin innokkaasti mukana viettämässä aprillipäivää kolmesataakuusikymmentäviisi kertaa vuodessa.

En halua mitenkään väheksyä ketään, enkä positiivisia ajatuksia, jos niitä nyt jollain on, vaan toivoisin, että ihmiset kulkisivat avoimin aistein ja ymmärtäisivät, että me jokainen olemme kuin olemmekin samanarvoisia vaikka me tässä maailmassa taaperramme eripolkuja. Ja toivon, että voitte sietää tällaisen tavallisen ihmisen kirjoitusta, joka ei ole lukenut jouralistiikkaa, ja joka ei halua leikkiä hienoilla lauserakennelmilla.

Jokianen voisi tutkia omia herkkyysksiään niin, että päämääränä olisi parempi oman itsen tunteminen ja sitäkautta oppisi kohtuullisesti myös tuntemaan toisia ihmisiä. Kehittämällä sosiaalista herkkyyttä ja joustavuutta saattaisia tämä olla mahdollista.

Sosiaalinen herkkyys on yhdellä sanalla ilmaistuna lähellä empatiaa. Se on kykyä tuntea mitä muut ajattelevat ja tuntevat omasta näkökulmastaan - siis käyttäytymisen joustavuus on kyky käyttäytyä sopivasti ymmäryksen valossa.

Olen äärimmäisen pettynyt poliitikkoihin, jotka tuntuvat oleva toinen toistaan enemmän vietävissä ihan sinne minne heitä halutaan viedä ja vielä pahempaa on, jos he ovat itse mukana moraalittomassa toiminnassa, silloin heillä ei ole mitään toivoa.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Kirjoitat "Fortumin sijoittajasuhdejohtaja Måns Holmberg totesi eilen tuoreeltaan, ettei Fortum ole tehnyt lainkaan verosuunnittelua, vaan keskittänyt kansainvälisten liiketoimintojen omistus- ja rahoitusjärjestelyt Hollantiin, Belgiaan ja Irlantiin."

Selväksi on käynyt ettei Fortumilla ole omien nettisivujensa mukaan liiketoimintaa em. maissa. https://www.fortum.fi/tietoa-meista/yhtiomme/fortu...

Nyt sitten on kysyttävä miksi juuri noihin Euroopan jäsenmaihin on Fortum katsonut oikeaksi sijoittaa yhtiöt liiketoimintojensa omistus- ja rahoitusjärjestelyjä varten? Kyseessä on pääomien siirtelyä varten perustetuista yhtiöistä ja nimenomaan alhaisemman verokannan maihin. Entäpä onko järjestely sitten lainvastaista? Eipä taida olla, sillä EU:han nimenomaan on edellyttänyt jäsenmaiden välillä pääomien vapaan liikkuvuuden ja tätä mm. Fortum käyttää hyväkseen. Toki kyse on verosuunnittelusta, muttaa taitaapa olla aivan hyväksyttävää, vaikka moraaliselta kannalta katsottuna näyttäisikin pahalta.

Fortumin sijoittajasuhdejohtaja Måns Holmbergin kannattaisi reilusti myöntää verosuunnittelun olevan kyseessä EU:n direktiivin mukaiseen pääomien vapaaseen liikkumiseen. Tämä koskee myös Suomea, jossa Fortumin kotipaikka. Fortum käyttää hyväkseen EU:n sisäisiä veroetuja tarjoavia maita kuten ennenkin, kuten IS:n kirjoituksessa sanotaan.
http://www.iltalehti.fi/talous/201703222200089394_...

Tämä on omaa mietintämyssyn alla kehittynyttä teoriaa. Uutisoinnin mukaan myös maamme oikeusaste ei ole katsonut menettelyä veronalaiseksi verosuunnitteluksi. Toisin on kuitenkin menetellyt Ruotsin oikeusistuin. Miksihän EU sitten sallii alhaisen verokannan jäsenmaita, kun samaan aikaan sallii pääomien vapaan liikkumisen? Tuota on hyvä pohtia muutoinkin unionin valvontatehtäviin kuuluvana yhtenä seikkana, jolla jäsenmaat olisivat tässäkin suhteessa samassa asemassa.

https://www.is.fi/taloussanomat/porssiuutiset/art-...

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Olen täysin samaa mieltä.

Fortum ei ole tehnyt mitään laitonta. Moni yritys tekee samaa, vaikka tietysti sitä odottaisi valtion omistamalta yhtiöiltä vähän enemmän suoraselkäisyyttä.

Tuo Holmbergin höpöhöpö-kommentti Iltalehdessä vain pahensi asiaa. Saattoi koko miehen ja yrityksen naurun alaiseksi.

Käyttäjän JoriHeikkinen kuva
Jori Heikkinen

Verosuunnittelu on pörssiyhtiön ainut oikea lainmukainen toimintatapa, ja sitä nimenomaan yrityksen tulee tehdä niin, että verot minimoituvat ja jotta omistajan saamat osingot ja yhtiön arvo saa kasvaa ilman ylimääräisiä rasitteita. Tietenkin tämän tulee tapahtua lain puitteissa. Tämän tulisi olla myös omistajaohjauksen selkeä kannanotto, eikä mikään muu. Fortum on hieno valtionenemmistöinen pörssiyhtiö, jonka merkitys on muualla kuin siinä, mikä on Suomeen maksettujen yhtiön verojen määrä, joka kuitenkin on ollut merkittävä. Myös osinkoja Fortum on maksanut omistajilleen runsain mitoin. Siitä päättävät omistajat ja sen pitää riittää myös poliittiselle päättäjälle, jonka ilmeinen tavoite verojen maksimoinnista Suomeen on myrkkyä yrityksen toimintaedellyksiin nähden.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"poliittiselle päättäjälle, jonka ilmeinen tavoite verojen maksimoinnista Suomeen on myrkkyä yrityksen toimintaedellyksiin nähden."

Myrkkyä on ainoastaan poliitikkojen leväperäinen verovarojen käyttely.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset