Asikainen Martti Se olen vain minä puhumassa puuta heinää.

Työttömälle ehdotetaan 697 €/kk - selvästi alle EU:n vähimmäisvaatimuksen

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) asetti viime vuoden tammikuussa eriarvoisuutta käsittelevän työryhmän, jonka tehtävänä oli hakea uusia toimintatapoja ja keinoja pitkään jatkuneen yhteiskunnallisen eriytymisen pysäyttämiseksi. 

Työryhmän yli vuoden kestänyt etsiminen päättyi tänään, kun työryhmää vetänyt sosiaali- ja terveyspolitiikan professori Juho Saari luovutti raportin juhlavissa tunnelmissa pääministerille.

Eriarvoisuustyöryhmän keskeisenä ehdotuksena oli uusi kokoava perusturvalaki, jossa perusturvan minimitason etuudet eli toimeentulotuki, työttömän peruspäiväraha, työmarkkinatuki, sairauspäiväraha, vanhempainpäiväraha ja asumistuki niputettaisiin vaiheittain yhdeksi perusturvalaiksi.

Raportin mukaan tämä mahdollistaa asiakkaalle selkeämmän tulonsiirtojärjestelmän, joka vähentää kannustinloukkuja ja väliinputoamisia. Työryhmä haluaisi myös tarkastella asumistukijärjestelmän tarkoituksenmukaisuutta sekä lisätä kannustavuutta erillisellä osallistumislisällä (lue. aktiivimalli). 

Työttömälle työnhakijalle ehdotetaan kokonaisuudessaan, kannustimineen ja kaikkineen yhteensä 697 euron kuukausittaista tukea, joka pitää sisällään aktiivisen osallistumisen. Se on tismalleen sama työmarkkinatuki kuin tähänkin asti. Tämä tosin ei ole täysin ongelmatonta, sillä summa jää reippaasti alle Eurooppa neuvoston sosiaalisen peruskirjan mukaisen vähimmäisturvan vaatimuksen. 

Euroopan neuvoston sosiaalinen peruskirja suosittelee, että vähimmäisturvan on oltava vähintään 50 prosenttia kansalaisten mediaanituloista, joka oli Suomessa vuonna 2016 yhteensä 24 160 euroa.

Kuukaudessa tämä tekisi noin 1006,65 euroa. 

Neuvosto edellyttää, että vähimmäistaso ei saisi missään tapauksessa alittaa 40 prosentin rajaa, joka tarkoittaisi tässä tapauksessa 805,35 euroa. Sipilän asettaman eriarvoisuutta tutkineen työryhmän ehdotus jää selvästi myös vaaditun minimitason alapuolelle.

Perusturvalain alennetun osuuden vähimmäismäärä, joka sisältää mm.  toimeentulotuen, työttömän peruspäivärahan, työmarkkinatuen, sairauspäivärahan, vanhempainpäivärahan sekä asumistuen, tulee olemaan 616 euroa kuukaudessa. Summa vastaa tämän hetkistä toimeentulotukea.

Suomi on joutunut jo kertaalleen Euroopan neuvoston sosiaalisen peruskirjan rikkomisesta järjestön tarkkailulistalle, enkä usko sen hamuavan sinne takaisin. Häpeällistä myöntää, mutta yksikään muu Pohjoismaa ei ole koskaan saanut valitusta sosiaaliturvan vähimmäissäännösten rikkomisesta.

Sipilän asettama työryhmä katsoo myös, että nykyinen järjestelmä, jossa ihmisiä pompotellaan muutaman tunnin töissä, lukitsee sosiaaliturvan asiakkaita työmarkkinoiden ulkopuolelle ja aiheuttaa sosiaaliturvariippuvuutta.

Tässä kieltämättä herää helposti kysymys, onko raportin kirjoittanut sosiaali- ja terveyspolitiikan professori Saari työryhmineen, vai saapuiko se suoraan hallituksen omalta työpajalta. Onko Saari kustannusneutraalisti maksettu mies?

     Lähteet: 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

11Suosittele

11 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (55 kommenttia)

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen

Kaikessa muussa ollaan EU:ssa mallioppilaita, paitsi omien kansalaisten kohtelemisessa. Ihmisoikeustuomioita on enemmän kuin muilla mailla yhteensä ja vaikka olemme EU:n nettomaksajia, omille kansalaisille eivät rahat riitä edes minimitoimeentuloon.

Hyvinvointivaltio jossa kansalaiset ovat pillereillä lääkitty maailman onnellisemmaksi kansaksi, jotta unohtavat karun todellisuuden.

Käyttäjän AnssiPajala kuva
Anssi Pajala

Ne kansalaiset on ehkä lääkitty, joilla on vielä rahaa lääkkeisiin. Toimeentulotuen piirissä olevien lääkkeet tosin korvataan, mutta silloinkin jää maksettavaksi 50 euron vuosittainen omavastuu, joka tehokkaasti estää monilta vähävaraisilta lääkkeiden hakemisen.

Ei voi välttyä siltä tunteelta, että Sipilän hallitukselle köyhät, sairaat, vammaiset ja vanhukset ovat pelkkiä menoeriä, joista on päästävä jotenkin eroon.

Ja tosiaan, se mallioppiluus on ihmeen valikoivaa.

Käyttäjän jorikajanto kuva
Jori Kajanto

Täälläpäin sitä sanotaan "Sipilän suojelurahaksi".

Käyttäjän AnssiPajala kuva
Anssi Pajala

Lisäyksenä edelliseen kommenttiini: minua ihmetyttää, ettei kaikkia huolestuta se, kuinka paljon kaduilla liikkuu ihmisiä, joilla ei ole rahaa hakea psykoosilääkkeitään. Sitä saa mitä tilaa, mutta tässä tapauksessa Sipilä tilaa ja kansa vastaanottaa.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #52

Astma- ja sydänlääkkeistä puhumattakaan.

Käyttäjän AnssiPajala kuva
Anssi Pajala Vastaus kommenttiin #55

Totta. Psykoosilääkkeiden saamatta jäämisestä voi tosin tapauskohtaisesti koitua vahinkoa muillekin kuin lääkkeen käyttäjälle itselleen.

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Erinomaista, jos epäoikeudenmukaisesta ansiosidonnaisesta päästään eroon. Vähimmäisturva täyttyy olemalla aktiivinen.

Käyttäjän AnssiPajala kuva
Anssi Pajala

Erinomaista, jos ansiosidonnaisen epäoikeudenmukaisuudesta päästään eroon, eikä sen saaminen jatkossa edellytä mafiamaisesti työttömyyskassaan kuulumista.

Aktiivisuutta voidaan sinänsä edellyttää, mutta silloin sen aktiivisuuden on oltava kaikille samassa määrin mahdollista riippumatta esimerkiksi asuinpaikasta, avoimien työpaikkojen määrästä, tarjolla olevan työvoimakoulutuksen määrästä ja terveydentilasta. Muuten kansalaiset eivät ole yhdenvertaisia lain edessä.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

"Kyllä vajaalla 700 eurolla pärjää ihan hyvin, jos ei asu missään, eikä sairastele", totesi eräs tuolla toisaalla.

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Toi sairastelun kustannukset on iso ongelma köyhälle. Suomeen pitäisi saada ilmainen terveydenhoito.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Sanoppa muuta. Tuossa juuri viime kuussa luin, että jopa 400 000 ulosotto-asiaa kohdistuu sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksuihin. Se on melko hiton paljon maaksi, jossa on "ilmainen terveydenhoito", eikö sinustakin?

https://demokraatti.fi/pidan-jarkyttavana-liki-400...

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu Vastaus kommenttiin #5

Suomen veroaste 44 %. Mihin ne verot käytetään, kun ei edes terveydenhoito ole ilmaista.

Käyttäjän AnssiPajala kuva
Anssi Pajala

Tuohon voisi vielä lisätä, että jos osaa tehdä rikoksia.

Käyttäjän heikkitoivonen kuva
Heikki Toivonen

"Euroopan neuvoston sosiaalinen peruskirja suosittelee, että vähimmäisturvan on oltava vähintään 50 prosenttia kansalaisten mediaanituloista, joka oli Suomessa vuonna 2016 yhteensä 24 160 euroa."

Saatko Martti lähteistäsi selville, kuinka moni EU-maa on täyttänyt tuon suosituksen viime vuosien ajan?

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Moni köyhempi maa laiminlyö tuota, mutta toisaalta myös varakkaammissa maissa on ongelmia. Ilmiö on erityisen yleistä entisissä satelliittivaltioissa. Köyhyysrajanahan pidetään yleensä 60 prosentin osuutta mediaanista.

Tuossa on vanhaa dataa vuodelta 2013: http://ec.europa.eu/social/BlobServlet?docId=11523...

Ja tuossa hieman eri tavoin käsiteltynä dataa vuodelta 2016: file:///C:/Users/maasi/Downloads/KE-EW-16-002-EN-N...

Käyttäjän heikkitoivonen kuva
Heikki Toivonen

Ok, kiitos linkeistä. Täytyypä alkaa perehtymään noihin.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Tuo 697 tulee siis olemalla jo aktiivinen, ellei ole on summa 616 euroa.

"Sairaus- ja vanhempainpäivärahan nykyinen vähimmäismäärä (24,64 e/pv tai 616 e/kk) muodostaisi perusosan tai vähimmäismäärän, joka olisi myös työmarkkinatuen ja peruspäivärahan vähimmäismäärä. Perusturvan perusosaa maksetaan työmarkkinatuen ja peruspäivärahan tasolle korotettuna (osallistumislisä) 697,00 e/kk, jos työttömän työnhaku on voimassa ja työtön osoittaa riittävää aktiivisuutta aktiivimallin edellyttämällä tavalla."

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Piru vie, niinpä onkin. Kiitos huomautuksesta. Muistatko kun Sipilä lupasi kiky-neuvotteluissa yhtenä ehtona, ettei työttömyysturvaan enää koskettaisi. Sitten tuli aktiivimalli ja mikä se toinen malli nyt olikaan. Tällä kertaa sitten perusturvalakia. On ne melko velikultia.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Niin nuori, mutta jo dementoitunut tuo Juha. ;-)

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #14

Sehän kävi nopeasti.

Sipilä: Eriarvoistumistyöryhmän raportti on jo johtanut toimiin ministeriöissä
Sipilä toivoo, että eriarvoisuutta vähentäviä uudistuksia tehtäisiin myös seuraavalla hallituskaudella.

https://yle.fi/uutiset/3-10127242

Toi on kyllä mahtava, miten se laskee tämän "eriarvoisuutta vähentäväksi toimeksi".

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

"Syyperusteisuus tarkoittaa nykyistä vastaavasti työttömän kohdalla sitä, että saadakseen työttömän perusosaa, on hänen työnhakunsa oltava voimassa. Lisäksi edellytetään nykyistä vastaavasti, että työtön on ilmoittanut olevansa valmis ottamaan vastaan kokoaikatyötä ja tavoitteena on työllistyminen kokoaikatyöhön. Käytännössä hän saa silloin korotettua perusosaa, joka vastaa määrältään nykyistä työmarkkinatuen ja työttömyyspäivärahan vähimmäismäärää 697 e/kk. Työttömän perusosaa saa ilman korotusta, jos laiminlyö työttömyysturvan saamisen edellyttämän aktiivisuuden. Tämä perusosa on enintään kahdeksi kuukaudeksi ja korvaa nykyisen työttömyysetuuden poistumisen kokonaan. Perusosa ei siis ole vapaasti valittavissa edullisuusvertailun tms. perusteella." - Eriarvoisuutta käsittelevän työryhmän
loppuraportti

Käyttäjän FindianaJones kuva
Juha Hämäläinen

Tarkoittaako tämä eriarvoisuusraportti sitä, että sillä halutaan sinetöidä eriarvoisuutta?

Kelan sivulla lukee näin: ”Ilman korotuksia työttömyysetuuden määrä on keskimäärin 697 e/kk (21,5 x 32,40 e).” Korotuksilla tässä tarkoitetaan lapsikorotuksia. Tämä on siis nykyinen summa. Uuden esityksen mukaan tuon saisi vain, mikäli onnistuisi täyttämään aktivointiehdot. Eli käytännössä monen tulotaso putoaisi nykyisestä, ja sitä kautta lisäisi eriarvoisuutta.

http://www.kela.fi/tyomarkkinatuen-maara-ja-maksam...

En jaksanut lukea raporttia, mutta ymmärsinkö jotain väärin?

P.S. Niin, ja tuosta summasta (ainakin nykyään) maksetaan 20 % veroa.

”Työmarkkinatuen ostovoimaa heikentää se, että siitä perittävä vero on noin kaksi ja puoli kertaa suurempi kuin vastaavankokoisesta palkasta perittävä vero. Sosiaali ja terveysministeriö on todennut lisäksi, ettei työmarkkinatuki riitä kattamaan kohtuulliseksi katsottavaa minimikulutusta edes silloin, kun työmarkkinatuen saaja on oikeutettu myös asumis- ja toimeentulotukeen ” -wiki-

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Kieltämättä hyvä kysymys. Tai voihan tämän niinkin nähdä, että uudistus vähentää eriarvoisuutta vähäosaisten keskuudessa pudottamalla heidät kaikki huonoimmalle mahdolliselle tulotasolle. Eriarvoisuus köyhyysrajan alapuolella elävien ihmisten kesken niin ikään vähenee.

Käyttäjän jorikajanto kuva
Jori Kajanto

Kyllä Sipilän hallitus nosti sen veron 25%:iin.

Käyttäjän FindianaJones kuva
Juha Hämäläinen Vastaus kommenttiin #27

Jori, tarkoittanet ansiosidonnaisen osalta?

Näin kerrotaan verohallinon sivulla:

"Kela pidättää työmarkkinatuesta ja peruspäivärahasta 20 % veroa. Työttömyyskassat käyttävät ansiosidonnaisen päivärahan ennakonpidätysprosenttina palkan prosenttia. Prosentti on kuitenkin vähintään 25 %."

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #40

Tuo on hyvä tarkennus myös alkuperäiseen kommenttiisi. Kela siis tekee 20% ennakonpidätyksen, mutta veroa maksetaan vuositulon mukaan määräytyvän progressiivisen prosentin mukaan.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #43

Näin on ja noilla tuloilla se johtaa veronpalautuksiin. Se on yksi tapa pelastaa köyhien joulu. Onko se muuten 20% vai 18%? Ennen oli muistaakseni 18 prosenttia, niin sillä minä kysyn. Tavallaan nuo veronpalautukset ovat kuin kansalaisen valtiolle antama laina, jossa ei ole lainkaan korkoa. Ei siinä ole mitään järkeä, että palautukset tulevat vasta vuoden päästä. Jos valtiolla on karhuttavaa liian pienen veroprosentin vuoksi, niin ei valtiokaan vuotta niitä saataviaan odottele.

Käyttäjän jorikajanto kuva
Jori Kajanto Vastaus kommenttiin #40

Kyllä se käsittääkseni on kaikista tuista. Tuli nyt vuoden alusta. Mutta en nyt vannomaan mene.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

On tuo Sipilä kyllä härski jätkä, Ylelle todennut seuraavaa: "Toivon, että myös seuraavalla hallituksella on strateginen hallitusohjelma, jossa yksi keskeisistä tavoitteista on eriarvoistumisen vähentäminen ja että se työ tapahtuisi näiden nuottien perusteella, Sipilä sanoi"

Jätkä teettää suunnitelman, josta juuri mitään ei enää keretä toteuttamaan hallituskaudella. Sitä ennen omilla päätöksillä on jatkuvasti lisätty eriarvoisuutta. Sitten kehuskelee todeten että MYÖS seuraavalla hallituksella pitäisi olla strateginen ohjelma. Jos Sipilä olisi halunnut vähentää eriarvoisuutta olisi hän varmaan teettänyt tämän alussa eikä niin,että se valmistuu vuotta ennen loppua.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Se on oppinut pelin hengen. Tuotahan se kokoomuskin aina hokee, että miten Suomi on päästetty konkurssitilaan, ja tulikiviä tippuu taivaalta, koska mm. demarit ovat tehneet niin vastuutonta politiikkaa.

Pienenä muistutuksena vain, että vuodesta 2003 pääministereinä ovat toimineet Anneli Jäätteenmäki (kesk.) 17.4.2003 - 24.6.2003, Matti Vanhanen (kesk.) 24.6.2003 - 22.6.2010, Mari Kiviniemi (kesk.) 22.6.2010 - 22.6.2011, Jyrki Katainen (kok.) 22.6.2011 - 24.6.2014, Alexander Stubb (kok.) 22.6.2014 - 29.5.2015 ja Juha Sipilä (kesk.) 29.5.2015 eteenpäin.

Hallituksen johtavana puolueena on siis ollut vuodesta 2003 lähtien joko keskusta tai kokoomus, mutta nyt nämä molemmat puolueet puhuvat vastuullisesta politiikasta ja siitä, miten Suomi on päästetty konkurssitilaan.

Käyttäjän puppek kuva
Tuomas Karhunen

Miltä kuulostaisi verovapaa 1500e/kk perustulo kaikille?

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Liian suurelta. Tuo 800 euroa asettuisi siihen mediaanin 40%:n osioon. Tonni olisi jo retostelua. Perustuloa minä siltikin kannatan. Tuohon byrokratiaan meinaan uppoaa lantti jos toinenkin, eikä ihmisen juoksuttaminen ole mistään kotoisin.

Käyttäjän puppek kuva
Tuomas Karhunen

Minusta olisi mukavampi saada 1500 euron perustuloa kuin 800 euron perustuloa.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #18

Niin minustakin, mutta vain siinä tapauksessa, että muut saisivat vain 800 euroa. Muutoin siitä ei ole hyötyä, koska markkinat pitävät aina huolen siitä, että elämisen kustannukset sopeutuvat tulotason mukaisiksi.

Käyttäjän puppek kuva
Tuomas Karhunen Vastaus kommenttiin #34

Perustuloon pitäisi siis saada automaattiset indeksikorotukset.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Jos olisi verovapaa, niin tasausta ei tapahtuisi ja mikä tahansa summa olisi maalle liian kallis.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Tuomas Karhunen

Joo. Minä olen samaa mieltä 1 500 vaan kaikille jotka sen haluavat. Ilman ehtoja.

Turha täällä on olla vaatimaton ja tyytyä johonkin alle 700 euron almuihin. Kaiken lisäksi sitä pitää käydä luukulla vaatimassa. Turhaa byrokratiaa ! Nöyryytystä ja kyykytystä on tämän hallituksen aikan lisättyy ihmisarvoa alentavasti !

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Teillä ei selvästikään ole pienintäkään käryä siitä, mistä me nyt puhutaan.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio Vastaus kommenttiin #33

Martti Asikainen

Minä puhun sosiaaliturvasta:

Suomalaisen sosiaaliturvan tavoitteena on turvata ihmisille riittävä perusturva hänen kaikissa elämäntilanteissaan. Suomalainen sosiaaliturvajärjestelmä on laaja kokonaisuus, joka koostuu useista osa-alueista: sosiaalivakuutuksesta, sosiaaliavustuksista sekä sosiaali- ja terveyspalveluista. Suomen sosiaalivakuutuksen tarkoituksena on vakuuttaa kaikki – yleensä kaikki pysyvästi maassa asuvat – henkilöt vanhuuden, työkyvyttömyyden, sairauden, työttömyyden sekä perheenhuoltajan kuoleman aiheuttamien taloudellisten menetysten varalta siten, että riskin toteutuessa vakuutus turvaa kohtuullisen toimeentulon.

Sosiaalivakuutusperustaiset etuudet voidaan jaotella kahden periaatelinjan mukaan, etuudet perustuvat työntekoon ja etuuden tasot ovat ansiosidonnaisia tai etuudet ovat perusturvan takaavia vähimmäistasoisia etuuksia. Suomen valtio rahoittaa pääsääntöisesti perusturvaetuudet ja ansiosidonnainen turva rahoitetaan työnantajien ja työntekijöiden vakuutusmaksuilla.

Turvan tasosta voidaan olla montaa mieltä, mutta se taso ei voi olla kaikille sama.

Turvan tasoa voidaan hyvin verrata palkkatasoihin. Osa ihmisistä ymmärtää miksi heidän palkkansa on määrätyllä tasolla- Osa on taas sitä mieltä, että heidän palkkansa pitäisi olla moninkertainen.

Aktiivisilla toimilla voi jokainen vaikuttaa palkkansa tasoon. Keinovalikoima on loputon. Etuuksia saava voi myös vaikuttaa tulojensa määrään olemalla aktiivinen. Siitä palkitaan !

Käyttäjän puppek kuva
Tuomas Karhunen

Ilkka Varsio

Haluaisin perustulon nimenomaan ilman mitään ehtoja. Muuttaisin vaikka Latviaan elelemään ja nauttimaan harrastuksista. 1500 euroa vastaa kahden paikallisen lääkärin palkkaa, joten varmaan ihan mukavasti pärjäisi. 800 euron perustulollakin pärjäisi.

Käyttäjän fazerinsini kuva
Jouni Suonsivu

MA: "Kuukaudessa tämä tekisi noin 1006,65 euroa."

Samaa luokkaa esitti IPU 2015 ek-vaaleissa: tonni porrastettuna perustulona ja miltei kaikki yhdeltä luukulta, poislukien asumistuki, koska etenkin pk-seudun, Tampereen ja muutamien muiden kaupunkialueiden asumiskustannukset ovat korkeat. Se mahdollistaa niukan, mutta realistisen elämän jo itsessään.

Olen ainakin yhden Juho Saaren kirjan tenttinyt eikä mies hassunmmalta vaikuttanut. Häneltä tällaisen esittäminen kylläkin nostaa tuon kysymyksesi: "Onko Saari kustannusneutraalisti maksettu mies?" Niin tai näin, Saaren tasoiselta tutkijalta odotan kestävämpää esitystä, sellaista jonka takana hän oikeasti voi nimellään esiintyä.

Martti, arvostan sitä, että paneudut, esität selkeästi ja keskustelet. Ruohonjuurestakin voi syntyä jopa suuria muutoksia.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Kiitos paljon, Jouni. Sinullakin vaikuttaa kommenttien perusteella olevan tietoa kuin pienessä kylässä. Minäkin olen seuraillut Saaren touhuja ja lukenut jonkin verran hänen juttujaan. Sen vuoksi odotin tältä raportilta melko paljon, mutta nyt on kyllä päällimäisenä tunteena lähinnä pettymys.

Tietysti erilaiset kannustimet ovat hieno ja tärkeä asia, mutta nimenomaan noiden peruspalikoiden pitäisi olla kunnossa, että ihmiset oikeasti kokisivat sen kannustuksena, eikä suinkaan orjatyönä joka pitää heidät vain tiukemmin kurjuudessa.

Muistaakseni IPU (ja siihen myöhemmin liittyneet henkilöt) se tosiaan aloitti laajemmin koko perustulokeskustelun Suomessa. Taisi olla vuosi 2010 ja 2011. Silloin kun tämäkin palsta oli vielä elävä ja täynnä monenlaisia persoonia.

Harmi kun tuo hallituksen tekemä perustulokokeilu oli rakennettu siten, että se oli lähestulkoon tuomittu epäonnistumaan. Sitä ne tosin saattoivat sillä hakeakin. Näyttöä perustulon huonoudesta ja epäonnistumisesta.

Käyttäjän fazerinsini kuva
Jouni Suonsivu

Tätä mainitsemaasi minäkin olen aprikoinut, että haetaan näyttö perustulon huonoudesta. Kokeilusta ei viime aikoina ole erityisesti uutisoitu, ja miksipä olisikaan, koska sitä ei jatketa, koska ei jatketa.

Toisessa kappaleessasi oleva tuo mieleeni Uuninpankkopojan tekstit: jossakin muodossa turpeeseen sitominen tekee paluutaan. Jos ja kun se koskettaa tulevassa yhä suurempaa osuutta väestöstä, syntyvyysluvut putoavat vielä tästä.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Eduskunta ja hallitus ei tee tällaisia päätöksiä, mikäli kansa ei niin halua.

Viime vaaleissa kansa nimenomaan halusi porvarillista oikeistopolitiikkaa, ja eipä se kovin mahdotonta ole galluppien perusteella, että kansa haluaa tätä lisää.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Sanotaanko näin, että ei tässä vaiheessa enää tee. Eduskuntavaalit ovat aivan liian lähellä. Nyt pitää miellyttää kansaa, jolla on kultakalan muisti.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

On kyllä hauska, kun muutamat mediat uutisoivat tuosta 697:stä jotenkin uutena, kun se on sentilleen sama kuin tänä vuonna. Jos sille samalle summalle keksitään uusi nimi, niin sekö tässä auttaa?

Eduskunnan tietolalvelun simulointi osoittaa varsin selkeästi Sipilän hallituksen toimien vaikutuksen. Selvittely ei siinä paljoa lämmitä.

https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/229235-eduskunnan...

"Vuosien 2015–2018 päätösten vaikutusta kuvaava simulointi osoittaa neljän alimman tulokymmenyksen käytettävissä olevien tulojen vähentyvän hallituskaudella, kun vastaavasti kuuden ylimmän tulokymmenyksen tulot kasvavat."

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Uuttahan tuossa on se, että siihen on runtattu sisään myös muita tukia. Toisin sanoen kyse on leikkauksesta, mutta eihän sitä haluta ääneen myöntää, vaan puhutaan ennemmin eriarvoisuuden poistamisesta.

Käyttäjän FindianaJones kuva
Juha Hämäläinen

Leikkaukselta se vaikuttaa myös sen osalta, että eläkeläisten asumistuki halutaan yhtenäistää yleisen asumistuen kanssa. Eläkeläisille kun tuki kattaa menot 85 % mukaan, mutta muille vain 80 % mukaan.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Työttömälle pitäisi järjestää myös mahdollisuus tehdä esim. keikkatyötä, tai osapäivätyötä, tai jotain helppoa duunia josta maksetaan vain vähän, sen lisäksi mitä hän saa ns. työttömyysavustusta.

Nyt työtön voi tehdä kuulemma kolmensadan euron edestä töitä. Pitäisi voida tehdä enemmän, niin että vaikka työttömyysaustus pienenisi, työnteon kannattavuus säilyisi. Työttömyysavustus voitaisiin ehkä kokonaan lopettaa vasta kun ansiotulot ovat parin tonnin luokkaa.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

@39. Nuo mainitsemasi asiat pitäisi korjata kunnolla. Sillä sovelletun päivärahan päätöksen tekemiseen menee aivan liian kauan aikaa ja sinä aikana et saa mistään rahaa.

Pitäisi voida tehdä niin, että maksetaan normaalisti ja myöhemmin tarkastetaan ja siitä sitten erotetaan maksettavan tuen määrästä, kun tiedetään paljonko on edellisillä kuukausina tienannut.

Tuo YLE:n kyseenalainen uutisjulistus Anun kahdesta työpaikasta on kummallista, niin eikö tässäkin Anu joudu sovelletun päivärahan piiriin?

Ei mitään tolkkua enää mistään.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

"Perusturvalain korvausosaan sisältyisi helposti todettavia erityiskorvauksia, joiden määräytyminen ei sisällä harkintaa. Tällaisia ovat esimerkiksi lapsilisät ja sairausvakuutuskorvaukset."

Tarkoittaakohan tämä sitä, että ne lätkitään tuohon päälle, vai että ne sisältyvät jo tuohon.

Tämä on kuitenkin vain ehdotus, ja se täytyy myös sellaisena ottaa. Mitään ei ole lyöty lukkoon tai päätetty.

Pekka Iiskonmaki

''Työttömälle ehdotetaan 697 €/kk - selvästi alle EU:n vähimmäisvaatimuksen''

1300 euroa on valtavan joukon nettopalkka Suomessa.

Suomi on köyhä ja velkainen maa. Pitää olla rehellinen itselleen.

Käyttäjän FindianaJones kuva
Juha Hämäläinen

Olet oikeassa, Suomi on köyhä maa, jossa kohta puolet asukkaista on köyhiä. Ainakin virallisen määritelmän mukaan.

”Euroopan komission käyttämä köyhyysraja on 60 prosenttia mediaanitulosta eli ihmistä pidetään köyhänä, jos hänen nettotulonsa ovat alle 60 prosenttia keskimmäisen tulonsaajan nettotuloista.”

Jos tällä kaavalla räknäilee blogissa olevan vuoden 2016 luvulla, niin se tarkoittaa, että Suomessa köyhyysraja on 1208 €/kk.

Käyttäjän fazerinsini kuva
Jouni Suonsivu

Tietty johdonmukaisuus hallituksellamme on suhteessaan Unioniin: uhmataan selviä sopimuksia ja direktiivejä, kunhan tämä palvelee sosiaalista epäoikeudenmukaisuutta ja yhteiskunnallisesti kestämätöntä mallia.

Ei riitä, että Euroopan sosiaalisten oikeuksien komitea on jo antanut huomautuksen Suomelle sosiaaliturvamme alhaisen tason vuoksi ja toinen tapaus on sote, jossa Slovakian tapaus ei riitä Suomelle, vaan nimenomaan toivotaan Unionista päätöstä, että tulevien maakuntien liikelaitokset eivät voi olosuhteista johtuen tuottaa itse terveyspalveluita. Koska rahaa ilman itsenäistä keskuspankkia ja omaa valuuttaa katsotaan olevan liian vähän, tämä johtaa koko alan yksityistämiseen - maksajina sinä ja minä KELA:n välityksellä, mutta voitot viedään veroparatiiseihin.

697 vs. 616 on kosmetiikkaa, joka ei muuta mitään.

Käyttäjän MikaLehtonen kuva
Mika Lehtonen

Olen arvoiltani oikealla, mutta Suomen nykyinen tila ja valtiojohdon kyvyttömyys saa häpeämään tätä maata ja sen kansalaisuutta. Näin siinä käy, kun valitaan poliittiset broilerit johtamaan maata. Heillä ei ole mitään käsitystä tavallisen kansalaisen elämästä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset