Asikainen Martti Se olen vain minä puhumassa puuta heinää.

IL: Business Finland tilasi raportin kaveriltaan - "Tietoista harhauttamista?"

  • kuva: wikimedia commons / htm
    kuva: wikimedia commons / htm

Iltalehti uutisoi tänään työ- ja elinkeinoministeriön alaisen innovaatiorahoituskeskus Business Finlandin (ent. Tekes) ostaneen tutulta 59 900 euron raportin. Lain mukaan 60 000 euroa on rajana sille, että hankinta pitää kilpailuttaa.

Raportti tilattiin Business Finlandin entisenä johtavana asiantuntijana toimineelta Brian Frederikseniltä, joka siirtyi elokuussa 2017 Business Finlandilta rahoitusta saavan asiakasyritys MyOpt Consultingin toimitusjohtajaksi.

Toimeksiantoa varten Frederiksen perusti Yhdysvaltoihin Kvantum Consulting Inc. -nimisen yhtiön. Raportti koski tekoälyä, jonka työnimi oli Artificial Intelligence in the USA.

Iltalehden tietojen mukaan Business Finlandin johto auttoi Frederikseniä laatimaan sopimuksen sellaiseksi, että se voidaan hyväksyä. Business Finland ei ole aikaisemmin tehnyt vastaavia järjestelyitä, joissa merkittäviä sopimuksia on solmittu siltä rahoitusta yhtiöiden tai henkilöiden kanssa.

Frederiksen työn jälkeen ei kuitenkaan oltu tyytyväisiä. Erään arvion mukaan Frederiksenin selvitys oli pääosin kopioitu konsulttiyhtiö McKinseyn vastaavasta raportista. Tietoa oli myös "imuroitu" suoraan netistä. 

Tässä vaiheessa olisi aiheellista selvittää, kuka Business Insiderilta on tehnyt sopimuksen Frederiksen kanssa ja millä perusteella.

Kilpailutuslain kiertäminen sadalla eurolla tuskin on sattumaa. Tai se, miten Frederiksen perusti Yhdysvaltoihin yrityksen pelkästään kyseistä toimeksiantoa varten. Tämä teki miehen jäljittämisestä hankalampaa.

Mielestäni tässä vaiheessa on aiheellista olettaa, että kyse on ollut tietoisesta harhautuksesta ja vilunkipelistä. Toiminta ei anna kovin hyvää kuvaa pääministeri Juha Sipilän (kesk.) runsaasti ylistämästä Business Finlandista.

Lähde: Iltalehti

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

15Suosittele

15 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (16 kommenttia)

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Ei kyllä kovin hyvältä näytä.

Tällaisia diilejä on tehty enemmänkin. Ilmeisesti myös tuomittujen rikollisten kanssa. Tämäkin kynnysraha on vain euron alle kilpailutuslain. Törkeää touhua.

Iltalehti: IL paljastaa: Business Finland tekee yhteistyötä lahjusrikoksesta tuomitun lobbarin kanssa - virasto maksoi jenkkifirmalle 59 999 euron kynnysrahan

http://www.iltalehti.fi/kotimaa/201803162200818076...

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Tämä on valitettavasti jatkuvaa toimintaa, esim Bernerin Liikenneyhtiöselvityksessä teetettiin valtavat määrät konsulttityötä sopivasti rajan alla. Katsoin silloin kuin LVM oli hankkinut konsultointia silloisen ministeriön 30 000 euron rajan puitteissa:

Pricewaterhouse Cooper Oy yhteensä 36 000
JT-Con yhteensä 27 000
Transport Systems Catapult Services yhteensä 29 995
Vison Alliance Partners Oy yhteensä 29 700
NAG Oy yhteensä 33 900
Demos ry yhteensä 29 700
Gaia Consulting Oy 29 700
Strafica Oy Yhteensä 29 735
Asianajotoimisto Bird & Bird 29 990
WSP Finland Oy 13 700

Eli mukana 10 konsulttifirmaa, kaikilla paitsi yhdellä lasku piirua vaille kilpailutusta vaativa 30 000 tai sitten ketjuttamalla hankinnat kahdella eri hankintapäätöksellä yli. Näin on saatu suoraan ohjattua hankinnat sopivalle taholle ilman kilpailutusta. Kätevää.

Kilpailuttaessa ei nimittäin saisi valita itse sopivinta konsulttifirmaa, joten tulisi hankalammaksi saada sopivia ehdotuksia ja tuloksia. Oma lukunsa on sitten vielä, että noiden lisäksi saattaa tulla ylimääräisiä lisäkustannuksia, joista ei sitten olekaan meillä enää tietoa. Ei firmaa vaihdeta tai kilpailutusta järjestetä, jos teetetäänkin jonkin verran lisätyötä jollain päätöksellä.

Kun tilaa haluamaltaan luottotaholta konsultointiselvityksen, niin saa mitä haluaa.. ;-)

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Sillä tavoinhan se ikävä kyllä toimii. Sitten voi paukutella henkseleitä, ja sanoa miten konsulttiyhtiöt ja asiantuntijat tukevat hallituksen strategiaa.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi Vastaus kommenttiin #6

Se on vähän kuin Sote-keskustelu, jossa Zysse kehui kuinka hallituksen asiantuntijat tukevat hallituksen ehdotusta. Oli itse asiassa hämmästyttävää että nimenomaan ne hallituksen asiantuntijat eivät kuitenkaan läheskään kaikki tukeneet ehdotusta...

Tukea saa rahalla ja ostamalla jatkuvasti samoilta tahoilta - kyllä valikoiden tukea tutkimuksista ja kirjallisuudesta saadaan haluttu tulos, kun oikein yritetään. ;-)

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

# Maan tapa toimii siihen saakka, kunnes sen tapojen oikeellisuus nostetaan päivän valoon!

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

On niitä vilunkeja tehty paljonkin 90-luvullakin ja sama nykymeno näyttää jatkuvan eikä ketään kiinnosta puuttua outoihin kauppoihin. Kuka muistaa Uffen, joka sai paljoasta anteeksi mutta sen sijaan velallisia ihmisiä pidetään ulosotossa ja perintätoimistoissa hamaan loppuun asti:

https://fi.wikipedia.org/wiki/Sundqvist-jupakka

Jos Suomessa olisi toimiva korruptioyksikkö kuten Virossa, niin olen varma monien päättyvän syytteisiin. Ei tätä hyväveli/sisar-järjestelmää saataisi ikinä tuhottua kieroista päättäjistä.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Yle kirjoitti tuossa taannoin, että pääministeri Juha Sipilän (kesk.) mielestä Suomen lainsäädäntöä pitäisi muuttaa niin, että se mahdollistaa tekoälykokeilut.

Sipilä toivoo kouluttavansa kymmenen vuoden aikana miljoonaa suomalaista tekoälyn soveltajiksi. Hyvin lähti hommat käyntiin.

https://yle.fi/uutiset/3-10112658

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Sipilä on pyrkinyt varmistamaan etunsa jatkossakin jopa hallituskauden jälkeen, sillä Elektrobitin entinen toimitusjohtaja Pertti Korhonen nimitettiin 1.1.2018 perustetun Business Finlandin johtokunnan puheenjohtajaksi hallituksen toimesta. Elektrobitin toimitusjohtajaksi vuonna 2006 hänet valitsivat edellinen yrityksen hallituksen puheenjohtaja Sipilä sekä hänen luottomiehensä silloinen toimitusjohtaja Juha Hulkko. Sipilä ja Hulkko jatkoivat tuolloin Elektrobitin merkittävimpinä omistajina – Hulkko ja Sipilähän olivat tätä ennen vuorotelleet toistensa esimiehinä ja alaisina. Tätä ennen Korhonen taas oli Nokialla, jossa hän toimi mm sen Oulun yksikön johtajana. Tuohon aikaan Nokia ja Elektrobithän olivat kuin paita ja peppu alihankintasuhteineen ja yhteisine projekteineen. Herroilla lienee siis paljonkin yhteistä historiaa.

Tekesin ja Finpron yhdistyessä Business Finlandiksi nimitettiin samalla uusi johtokunta hallituksen toimesta uuden lain mukaisesti. Puheenjohtajaksi valikoitui siis hallitusammattilainen Pertti Korhonen, jolta löytyy siis tämä yhteinen tausta. Mielestäni voi aiheellisesti kysyä, miten juuri hän on valittu tähän tehtävään ja millä hakuprosessilla?

Sopiva kaveri laitetaan ohjailemaan Business Finlandin strategiaa - kätevää.

http://nikokaistakorpi.puheenvuoro.uusisuomi.fi/24...

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

En haluaisi sanoa tätä ääneen, mutta jokin tässä haisee ja pirusti. Meininki on kuin naapurimaassa, enkä puhu nyt Ruotsista, Norjasta tai Virosta.

PS: Oli muuten loistava ja valaiseva blogi. Olet nähnyt paljon vaivaa.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi Vastaus kommenttiin #9

Jep, tuo asia on muuten jäänyt uutisoinnissa täysin pimentoon, kun päätös tehtiin välipäivinä joulun ja uuden vuoden välissä. Suomen Yrittäjät uutta BF:n johtoa kritisoivat, mutta muuten asia meni aivan ohi.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #10

On se kieltämättä helppoa rahaa. Tulostelet vain näitä McKinseyn megatrendejä netistä, lisäät niihin jotain ympäripyöreää Wikipediasta ja myyt koko paketin Sipilän porukoille, niin 60 000 euroa napsahtaa tilille.

https://www.mckinsey.com/global-themes/artificial-...

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi Vastaus kommenttiin #12

Hitusen nauratti, kun sattumalta juuri kun yritystukityöryhmä miettii energiaveron palautusten tarpeellisuutta teetti EK tutkimuksen, jossa se lasketutti kuulemma nyt paljon aiempaa tarkemmin konsulttiyhtiö Pöyryn avulla, mitkä ovat sähkön kokonaiskustannukset Suomessa ja Suomen kilpailijamaissa. Tutkimukseen valikoitui sopivat kymmenen maata.

Pöyryhän elää teollisuuden ja erityisesti paperiteollisuuden duuneilla ja tulokset olivat mitä haluttiin. Hauska oli, kun itse selvityksen alussa on perinteinen vastuuvapauslauseke:

"Pöyry Management Consulting Oy (”Pöyry”) on laatinut raportin Elinkeinoelämän keskusliitto EK:n (”Asiakas”) toimeksiannon perusteella ja
noudattaen Pöyryn ja Asiakkaan välisen sopimuksen ehtoja. Pöyryn tähän raporttiin liittyvä tai siihen perustuva vastuu määräytyy yksinomaan
kyseisten sopimusehtojen mukaisesti."

"Raportin sisältämät tulkinnat ja johtopäätökset perustuvat osittain Pöyryn kolmansilta osapuolilta tai ulkopuolisista lähteistä saamiin tietoihin.
Pöyry ei ole tarkistanut minkään kolmansilta osapuolilta tai ulkopuolisista lähteistä saadun ja raportin laatimiseen käytetyn tiedon oikeellisuutta tai
täydellisyyttä, koska se ei ole kuulunut Pöyryn toimeksiannon laajuuteen. Pöyry ei anna raportin perusteella tai siihen liittyen mitään vakuutusta (nimenomaista tai konkludenttista) eikä vastaa sen sisältämien tietojen ja arvioiden oikeellisuudesta."

"Pöyry ei vastaa kolmannelle osapuolelle tämän raportin käyttämisen tai siihen luottamisen perusteella aiheutuneesta haitasta taikka mistään välittömästä tai välillisestä vahingosta."

Tarkkaan ottaen he voisivat kirjoittaa mitä tahasa tuubaa olematta siitä mitenkään vastuussa.. ;-)

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen Vastaus kommenttiin #9

Kannattaisikin tajuta, että tämä on Länsivenäjänmaa eikä länsimaa (minulle asia on lopulta valjennut viimeisen puolen vuoden aikana).

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

#7 Kiitos Niko!

Vielä on vuosi kestettävä tätä valtion rahansiirtoa kaverilta kaverille!

Hyvältä veljeltä vielä paremmalle veljelle. Mehän kansalaisina emme tiedä mitään, emme ymmärrä mitään, emmekä pysty tekemään mitään.

Valta ei ole vain itsevaltiutta, se on myös kansanvaltaa.

Onneksi vielä toistaiseksi, Suomessa.

Pääministerin toimessaan, Sipilä, tuo armoitettu kansamme höynäyttäjä, ehtii vielä tuhota paljon.

Sisäpiirinimityksiä: Takkula, Lehtomäki, Harkimo (vetäytyi itse)ja odotettavissa on Sinisistä Sipilää tukeneita ministereitä.

Ovatko kaikki viisi, jää nähtäväksi.

Ennustajan silmäni näkee ainakin Mattilan ja Lindströmin. Heidän siviiliruotunsa ei ilmeisesti olisi jatkossa korkeapalkkainen. Tosin on se sopeutumisraha, vai mikä se oli. Sen kai saa, vaikka olisi työssäkin.

Myös ruskeasilmäinen Mykkänen saattaisi vielä läpäistä Sipilän seulan.

Sen sijaan Terho ja Niinistö ovat kysymysmerkkejä.

Terholla on kunnianhimoa vielä omassa Sinisyydessään ja Niinistö maanpuolustuksellisessa arvolatauksessaan tuskin hyäksyy mitään näennäishommia.

Jussi Niinistö onkin roolissaan, puolustusministerinä, löytänyt sisäisen taistelijansa, jona eetos, Suomen suojelemiseksi ulkovaltojen hyökkäyksiltä, on kunnioitettavaa.

Käyttäjän MikaLehtonen kuva
Mika Lehtonen

Ylinopeudesta sakottavaa poliisia ei Suomessa kannata yrittää lahjoa, mutta tällainen korkeammalla tasolla tapahtuva filunki on maan tapa. Ja Suomi jatkaa kärjessä tutkimuksissa, joissa listataan maita, joissa esiintyy vähiten korruptiota...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset