IL: Business Finland tilasi raportin kaveriltaan – "Tietoista harhauttamista?"

Iltalehti uutisoi tänään työ- ja elinkeinoministeriön alaisen innovaatiorahoituskeskus Business Finlandin (ent. Tekes) ostaneen tutulta 59 900 euron raportin. Lain mukaan 60 000 euroa on rajana sille, että hankinta pitää kilpailuttaa.

Raportti tilattiin Business Finlandin entisenä johtavana asiantuntijana toimineelta Brian Frederikseniltä, joka siirtyi elokuussa 2017 Business Finlandilta rahoitusta saavan asiakasyritys MyOpt Consultingin toimitusjohtajaksi.

Toimeksiantoa varten Frederiksen perusti Yhdysvaltoihin Kvantum Consulting Inc. -nimisen yhtiön. Raportti koski tekoälyä, jonka työnimi oli Artificial Intelligence in the USA.

Iltalehden tietojen mukaan Business Finlandin johto auttoi Frederikseniä laatimaan sopimuksen sellaiseksi, että se voidaan hyväksyä. Business Finland ei ole aikaisemmin tehnyt vastaavia järjestelyitä, joissa merkittäviä sopimuksia on solmittu siltä rahoitusta yhtiöiden tai henkilöiden kanssa.

Frederiksen työn jälkeen ei kuitenkaan oltu tyytyväisiä. Erään arvion mukaan Frederiksenin selvitys oli pääosin kopioitu konsulttiyhtiö McKinseyn vastaavasta raportista. Tietoa oli myös "imuroitu" suoraan netistä. 

Tässä vaiheessa olisi aiheellista selvittää, kuka Business Insiderilta on tehnyt sopimuksen Frederiksen kanssa ja millä perusteella.

Kilpailutuslain kiertäminen sadalla eurolla tuskin on sattumaa. Tai se, miten Frederiksen perusti Yhdysvaltoihin yrityksen pelkästään kyseistä toimeksiantoa varten. Tämä teki miehen jäljittämisestä hankalampaa.

Mielestäni tässä vaiheessa on aiheellista olettaa, että kyse on ollut tietoisesta harhautuksesta ja vilunkipelistä. Toiminta ei anna kovin hyvää kuvaa pääministeri Juha Sipilän (kesk.) runsaasti ylistämästä Business Finlandista.

Lähde: Iltalehti

 

masik
Sitoutumaton Helsinki

Kolarista ponnistanut puuhamies. Mielipiteet ovat omiani, eivätkä ne edusta organisaatioita, joissa toimin.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu