Asikainen Martti Se olen vain minä puhumassa puuta heinää.

Kansanedustajat ylimitoittavat ongelmansa - "Ei tämä ole sen vaikeampaa"

  • kuva: wikimedia commons / tiina tuukkanen
    kuva: wikimedia commons / tiina tuukkanen

Eduskunnassa puitiin eilen ensimmäistä kertaa kansanedustajien sopeutumiseläkkeiden poistamista vaativaa kansalaisaloitetta. Pääosin kansanedustajia ei kuitenkaan kiinnostanut jäädä keskustelemaan omien etujensa leikkaamisesta.

Sali tyhjeni hyvin pian kyselytunnin jälkeen. Paikalle jääneistä kansanedustajista selkeä enemmistö vastusti nykyistä sopeutumiseläkemallia. 

Eduskunnassa puheenvuoroja käyttäneet kansanedustajat toivoivat puoluerajoja katsomatta törkeimpiin väärinkäytöksiin puuttumista sekä mallin uudistamista.

Keskustelussa kuultiin myös muunneltua totuutta, kun keskustan edustaja Hannu Hoskonen kertoi kansanedustajan putoavan tyhjän päälle, mikäli sopeutumiseläke ja nykyinen sopeutumisraha poistetaan.

Hoskosen mukaan kansanedustaja ei pääse koskaan ansiosidonnaiselle eläkkeelle eikä työmarkkinatuelle, mikäli hän jää eläkkeelle tai tipahtaa pois eduskunnasta.

Tämä ei tietenkään pidä paikkaansa, sillä kansanedustajilla on aivan samalainen oikeus ansiosidonnaiseen ja työmarkkinatukeen kuin jokaisella muullakin suomalaisella. 

Kansanedustajat ja eduskunta voidaan myös asettaa maksamaan työttömyysvakuutus- ja työeläkevakuutusmaksua jolloin määräaikaisen työn päätyttyä kansanedustaja pääsee normaalin ansiosidonnaisen piiriin.

Tai kun eläkeikä täyttyy, niin he saavat normaalia työeläkettä, kuten kaikki muutkin suomalaiset.

Ei tämän pitäisi olla sen vaikeampaa.

Sosialidemokraattien kansanedustaja Johanna Ojala-Niemelä taas pohti sitä, miten varsinkin pitkän kansanedustajakauden jälkeen voi olla vaikea palata vanhaan ammattiin, sillä oma ammattitaito ei välttämättä vastaa enää työelämän vaatimuksia.

Helposti voisi tosin kuvitella, että kansanedustajan myös oppii jotain, jolla voi olla arvoa työmarkkinoilla. Kyse on kuitenkin äärimmäisen rajatusta ammattikunnasta.

Jos työelämän valmiudet ovat edustajakauden aikana heikentyneet dramaattisesti, niin ainahan yhteiskunta voi tarjota entisille kansanedustajille ammatillista täydennyskoulutusta ja tarvittaessa myös työkokeiluja.

Kuntouttavaa työtoimintaakaan ei pitäisi poissulkea. 

 

Lähde: Iltalehti - Kansalaisaloite sopeutumiseläkkeestä ei kiinnostanut kansanedustajia - istuntosali tyhjeni: ”Odotin vilkkaampaa keskustelua”

 

Lisää aiheesta:

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

8Suosittele

8 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Mikko Kokko tuo omassa blogissaan esiin hyvän pointin: "On täysin absurdi ajatus että ne vanhemman polven kansanedustajat jotka sopeutumiseläkkeen leikkauksia vastustavat vetoavat perustuslakiin. Kun eläke ei ole vielä maksussa, sitä voidaan leikata. Niin on tehty meille tavallisille nuoremmille kansalaisille. Sitäpaitsi sopeutumiseläke ei ole mikään eläke, vaikka sitä sillä nimellä kutsutaankin."

Kokon blogin löydät tämän linkin takaa: http://mikkokokko.puheenvuoro.uusisuomi.fi/252344-...

Tiina Teittinen

Työelämästä vieraantuminen näyttää tosiaan tapahtuvan melko nopeasti. Siinä mielessä putoavat kansanedustajat voidaan samaistaa pitkäaikaistyöttömiin.

Toisaalta kansan antamalla mandaatilla on mahdollisuus päästä tutustumaan päätöksentekoon monella eri tasolla. Jos tuon tietotaidon pystyy hyödyntämään, niin onko se sitten pelkästään ura korruptoituneessa kunnallishallinnossa tai vastaavassa tehtävässä?

Käyttäjän KansalainenKane kuva
Markku Nieminen

Tämän päivän työelämä on ainaista muutosta ja kouluttautumista. Sinne vaan kursseille ex kansanedustajat niin kuin kaikki muutkin joutuvat menemään.

Suomennettuna tuo vieraantuminen tarkoittaa ettei kiinnosta työnteko, kun on oppinut olemaan jouten ja saamaan siitä ruhtinaallisen palkkion ja ansaitsematonta kunniaa!

Käyttäjän PekkaMansala kuva
Pekka Mansala

"...kansanedustajakauden jälkeen voi olla vaikea palata vanhaan ammattiin".
Pudokkaiden tilanne on siis parempi kuin muiden työttömien. Edustajista monella ehkä on se pakasteduuni. Ei tarvitse muuta kuin ottaa se vastaan. Mikä muu estää kuin ahneus ?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset