Asikainen Martti Se olen vain minä puhumassa puuta heinää.

Espanja asettaa unionin outoon valoon - "Loppujen lopuksi kyse on sensuurista"

  • kuva: wikimedia commons / liz castro
    kuva: wikimedia commons / liz castro

Taiteen sensuroimista, pidätettyjä oppositiopoliitikkoja, aktivisteja ja muusikoita. Espanja syöksyy kaiken aikaa kauemmas länsimaisesta sanan- ja ilmaisuvapauden ideaalista, mutta Euroopan unionin johtajat ja muut vaikutusvaltaiset henkilöt ovat pysyneet hiljaa koko kriisin ajan.  

Katalonian itsenäisyyttä koskeneen kansanäänestyksen ja sitä seuranneen parlamentin antaman itsenäisyysjulistuksen seurauksena Espanjan hallitus hajotti Katalonian parlamentin, erotti alueen hallituksen ja pidätti lukuisia toisinajattelijoita.  

Espanja on vedonnut julkisuudessa toistuvasti oikeusvaltioperiaatteeseensa, mutta monen mielestä raja on ylittynyt voimassa olevan tukahduttamislain vuoksi useita kertoja. Katalonialaiset pelkäävät maan syöksyvän takaisin Francon aikakauteen ja syystäkin.  

Espanjassa hallituksen ja poliisin toteuttamat poliittiset vainot eivät ole kohdistuneet pelkästään separatisteihin, vaan myös toimittajat ja kansalaisaktivistit ovat joutuneet tulilinjalle. Loppujen lopuksi kyse on sensuurista.  

Toimittajien sakottamiseen on riittänyt jopa pelkkä kuvan julkaiseminen verkossa, mikäli se on esittänyt virantoimituksessa olevaa poliisia tai viranomaisiin kohdistuvaa mielenilmausta. 

Kataloniasta alkanut kriisi on herättänyt Euroopan unionin sisällä ennennäkemättömän keskustelun, jonka yhteydessä on noussut esiin lukuisia aivan valideja pointteja.  

Jos EU:n perustamisen periaatteina pidetään eurooppalaisia arvoja, niin miten se on voinut pysyä täysin Katalonian kriisin ulkopuolella ja sulkea silmänsä poliisin siviiliväestöön kohdistamalta väkivallalta? 

Unionia on syytetty myös kaksoisstandardien ylläpitämisestä.

EU on kehottanut toistuvasti useita maita kuten Iran, Kiina ja Venäjä takaamaan kansalaistensa oikeuden ilmaista mieltä, mutta Espanjan kohdalla se on kääntänyt katseensa toiseen suuntaan. 

Kuinka EU edes kehtaa ojentaa Irania kansalaisten oikeudesta ilmaista mieltä, kun samaan aikaan Espanjassa hakataan mummoja ja sensuroidaan taidetta?

Eikö vuonna 2009 solmittu Lissabonin sopimus kaipaisi uudelleen punnitsemista, mikäli rauhanomaisten mielenosoittajien pahoinpitelyä voidaan perustella sopimuksen 4. artiklan toisella kohdalla?

Kyseisessä kohdassa lukee, että EU kunnioittaa jäsenmaidensa fundamentaalisia rakenteita, poliittisia ja perustuslaillisia hallintomuotoja sekä  alueellista koskemattomuutta, eikä sillä ole valtaa päättää siitä, miten sen jäsenvaltiot järjestäytyvät maantieteellisillä alueillansa.

Espanjan kriisin aikaan EU on kuitenkin pyrkinyt vaikuttamaan unionin sisällä niskoittelevien Puolan ja Unkarin hallituksien tekemiin päätöksiin sekä uhkaillut maita mahdollisilla sanktioilla, mikäli nämä eivät suostu uonin sisäiseen taakanjakoon turvapaikanhakijoiden kohdalla

Tämä on täysin oikein, sillä jäsenmaiden tulisi pelata yhteisillä pelisäännöillä. Tämä on kuitenkin herättänyt kysymyksen siitä, että jos vastaaviin pakkokeinoihin voidaan tarvittaessa turvautua, niin minkä vuoksi Espanjan kohdalla ei ole päädytty yhteenkään tällaiseen ratkaisuun?

Maailman johtavana ihmisoikeuksien varjelijana EU:n tehtävä on pitää huoli, että oikeudet toteutuvat myös sen omalla maaperällä. Espanjan toimien hiljainen hyväksyntä sataa suoraan valtiollista sensuuria harjoittavien maiden propagandakoneistojen käyttöön ja asettaa unionin koko arvovallan outoon valoon.

Euroopan unionin rauhan kannalta olisi erityisen tärkeää saada Espanjan hallitus ja katalaanit saman neuvottelupöydän ääreen, jotta maan normaali päiväjärjestys kyettäisiin palauttamaan ja unionissa voitaisiin jatkaa siitä, mihin aikaisemmin jäätiin. Mitään peruuttamatonta ei ole vielä tapahtunut.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Myös ihmisoikeusjärjestö Amnesty International on kritisoitut maan nykyistä lainsäädäntöä, jonka verukkeella maan hallitus on pyrkinyt hyökkäämään sananvapautta vastaan sekä tukahduttanut lukuisia rauhanomaisia mielenilmauksia tarpeettomalla väkivallalla.

https://www.amnesty.org/en/countries/europe-and-ce...

https://www.amnesty.org/en/latest/research/2018/02...

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Vanhaa sydäntäni lämmittää se, että sinä näet EU:lla roolia ihmisoikeuksien puolustamisessa jäsenmaissa ja muuallakin. Tämän päivän trendi on valitettavasti se, että kaikki mitä "kansallismielisyyden" nimissä "itsenäisissä" valtioissa tehdään, on jotenkin pyhää ja arvostelun ulkopuolella.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Valitettavasti. Pelkään Espanjan kriisin vaikuttavan peruuttamattomasti EU:n maineeseen nimenomaan ihmisoikeusasioissa. En myöskään kannata itsenäisten alueiden syntyä itsenäisten valtioiden sisälle. Mitä siitäkin tulisi, jos Pohjanmaa päättäisi irtautua Suomesta?

Tuosta ihmisoikeusasiasta vielä, jos minä olisin Pohjois-Korean diktaattori tai kiinalainen puolueen mies, niin kyllä huudattaisin painokoneita nyt niin lujaa, ettei koskaan aikaisemmin. Tuomitsisin, arvostelisin, kostaisin kaikki nootit ja huomautukset heti kerralla. Näin siellä tosin varmasti tehdäänkin tällä hetkellä.

Haluan myös painottaa sitä, miten EU-maista suurin osa on ollut viime aikoina säätämässä ja säätänyt lakeja, jotka heikentävät merkittävästi kansalaisoikeuksia ja vievät väistämättäkin kohti diktatuuria. Espanjan "gag law" lienee räikein esimerkki tästä, mutta vastahan tuossa Suomessakin sinetöitiin eduskunnan uusi työjärjestys, joka koskee kansanedustajien rangaistuksia, mikäli nämä vuotavat valiokuntien asioita julkisuuteen. Terrorismi tai sen pelko antaa ensisijaisen syyn lähes mielivaltaiselle toiminnalle.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Käytännössä mainitsemani kohta Lissabonin sopimuksessa mahdollistaa sen, että EU:n sisälle voisi perustaa vaikka diktatuurin, jos sille päälle sattuu.

Unionin kädet ovat sidotut.

Pahinta tässä ulkopuolisen silmin lienee se, että Espanja liittyi eurooppalaiseen yhteishankkeeseen vuonna 1986, ja sen demokraattista siirtymää on pidetty jo vuosikymmenien ajan mallina toisille. Suoraan ison pöydän ääreen.

Tämä koko historia pyyhkiytyi nyt pois.

Tilanne on viimeksi ollut näin tulenarka vuonna 1981, jolloin vallankaappausta yrittänyt everstiluutnantti Antonio Tejero Molina johti 200 poliisia maan parlamentin alahuoneeseen sen äänestäessä tulevasta pääministeristä.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Mitä ovat nämä usein mainostetut länsimaiset arvot joista Suomenkin hallitus Arvo Pohjana puhuu?

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Eiköhän se ole tässä: "Orpo sanoi kokoomuksen puoluevaltuustossa, että asiat kuten ihmisoikeudet, demokratia, sananvapaus ja tasa-arvo eivät ole edes länsimaissa itsestään selviä, eivätkä edes EU:n sisällä" https://www.ksml.fi/kotimaa/Orpo-L%C3%A4nsimaiset-...

Nyt vain odotellaan, mitä Suomen hallitus tekee asialle. Orpo on lähinnä kauhistellut Espanjan tapahtumia. Se varmasti lohduttaa asianosaisia.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

On suorastaan härskiä, että toisia jäsenmaita kohtaan EU:ssa komissio menee ihmisoikeustuomioistuimeen kyseenalaistaen maan oikeusjärjestystä, mutta ei puutu mitenkään Espanjan tilanteeseen.

Politocossa on kirjoitus Espanjan korruptiotilanteesta ja kuinka oikeus siellä toteutuu. Eipä ole hurraamista.

"Between July 2015 and September 2016, 1,378 officials or politicians from across the spectrum faced trial on corruption charges, according to the General Council for the Judiciary.

The PP is desperately trying to keep its litany of scandals off the political agenda. But, with the liberal Ciudadanos party breathing down its neck in polls and high-profile cases rarely out of the headlines, the party has been forced to shift its position. Where it previously insisted allegations were either unfounded or politically motivated, Rajoy’s PP now acknowledges there has been a problem."
https://www.politico.eu/article/spain-corruption-c...

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

EU kohtelee täysin oikein Unkaria ja Puolaa, niiden toiminta on härskiä.

Espanjaa EU kohtelee silkkihansikkain, mikä ei ole hyväksyttävää, tällainen toiminta rapauttaa koko EU:n arvostuksen tasavertaisen kohtelun toimijana.

Katalonian kysymys on niin vaikea, että sitä koetetaan hiljaisuudella unohtaa.

Vaikeneminen on väärä tie, ja on hyvin mahdollista, että tällainen toiminta vielä kalahtaa omaan nilkkaan.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset