Asikainen Martti Se olen vain minä puhumassa puuta heinää.

Näkökulma: Eduskunnan työjärjestys ja salaisuuksien valiokunnat

  • kuva: wikimedia commons / johannes jansson
    kuva: wikimedia commons / johannes jansson

Eduskunnan täysistunnossa aloitettiin eilen pitkään pöydällä levänneiden tiedustelulakien käsittely lähetekeskustelulla. Hallituksen edustajat korostivat puheissaan Suomen ja maailman muuttunutta turvallisuusympäristöä, jonka seurauksena myös Suomeen tarvitaan nopeasti uusi tiedustelulainsäädäntö.

Laajemmilla tiedusteluvaltuuksilla on estetty useita terrori-iskuja esimerkiksi Ruotsissa ja Ranskassa, jonka vuoksi lain uudistamista voidaan pitää enemmän kuin perusteltuna. 

Paljon tiedustelulakia mielenkiintoisempaa on takaportin kautta sisään ujutettu eduskunnan uusi työjärjestys, jota eduskunnan puhemiesneuvostossa istuvat Paula Risikko (kok.), Mauri Pekkarinen (kesk.) ja Tuula Haatainen (sdp.) ovat käsitelleen kaikessa hiljaisuudessa viime syksystä lähtien.

Työjärjestyksen muuttaminen on jäänyt kokonaan perhevapaiden, tiedustelulain ja sosiaali- ja terveydenhuollon uudistusten varjoon. Hallituksen muiden uudistusten aikaansaama sakea savuverho ja niitä ympäröinyt mediahässäkkä on peittänyt kokonaan alleen taustalla edenneen ehdotuksen, jonka vaikutukset voivat olla suomalaisen demokratian läpinäkyvyydelle tuhoisia.

Eduskunnan uuden työjärjestyksen mukaan kansanedustaja ei voisi enää kertoa julkisuuteen tai minnekään salassa pidettäviä tai vaiteliaisuuden piiriin kuuluvia asioita rangaistuksen uhalla. Pahimmassa tapauksessa edustaja voi saada sakkoa tai maksimissaan kuusi kuukautta vankeutta, mikäli hän vuotaa valiokunnissa valmisteltavia salassa pidettäviä asioita julkisuuteen.

Tämä on tietysti täysin ymmärrettävää maanpuolustusta ja tiedustelua koskevien asioiden käsittelyssä, mutta kuka lopulta tulee määrittelemään salassa pidettävät asiat? 

Alkuperäisen ehdotuksen mukaan eduskunnan uuden työjärjestyksen oli tarkoitus koskea pian perustettavaa tiedusteluvaliokuntaa ja sen toimintaa, mutta IS:n saamien tietojen mukaan työjärjestyksen muutos laajennettiin koskemaan kaikkea valiokuntatyöskentelyä. 

Puhemiesneuvoston ehdotuksen valmistelleen työryhmän puheenjohtaja, apulaispääsihteeri Timo Tuovinen selvensi myöhemmin eduskunnan työjärjestykseen ehdotettua muutosta. Tuovisen mukaan ehdotukseen sisältyy kaikkia valiokuntia koskevan salassapitosäännöksen muutos, jonka mukaan valiokunnan asiakirjat ovat salassa pidettäviä, jos tiedon antaminen niistä vaarantaisi kansallista turvallisuutta. 

Suomen tämän hetkisen säädännön mukaan valiokunnan asioiden salassapitoperusteita ovat merkittävä vahinko maan kansainvälisille suhteille tai pääoma- ja rahoitusmarkkinoille, liike- tai ammattisalaisuus ja henkilön terveydentila tai hänen taloudellinen asemansa, mutta rangaistuksia vaitiolon rikkomisesta ei ole mainittu erikseen Kyse on huomattavasta muutoksesta entiseen nähden - edustajien suut suljetaan.

Periaatteessa valiokuntien salassa pidettävät asiat voivat siis olla myös ihmisten hyvinvointiin ja verorahojen käyttöön liittyviä asioita, kuten yliopistojen yhtiöittäminen, sosiaali- ja terveydenhuollon kokonaisvaltainen yksityistäminen, rautateiden ja tieverkostojen myynti. Pohjavesistä puhumattakaan.

Suomessa on mahdollista perustella lähes mitä tahansa kilpailulainsäädäntöön vedoten tai valmistelun julkitulon aiheuttamalla markkinahäiriöllä.

Valiokuntien salassapitojärjestelmä voi pahimmassa tapauksessa mahdollistaa uudistusten viemisen niin pitkälle, ettei tosiasiallista paluuta enää välttämättä ole olemassakaan. Parlamentaarisesta käsittelystä tulee täysin turhaa, mikäli se on edes mahdollista. Eduskunnan työjärjestyksen uudistamista on valmisteltu viime syksystä saakka, vaikka julkisuuteen se nousi vasta muutama päivä sitten.

Eduskunnan on tarkoitus käsitellä työjärjestyksen muutosta jo ensi viikolla.

 

Lähde: Ilta-Sanomat - Edus­kunnan työ­järjestys muuttuu:

Kansan­edustajaa uhkaa jatkossa poliittisista vuodoista jopa vankeus­tuomio

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (16 kommenttia)

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Keskustelevasta eduskunnasta tehdään Bysantin hovi, jossa vapaasti liikkuvat vain huhut ja juorut. Tähän maailma on menossa ylipäätään.

Ministeri Kai Mykkänen puhui eilen "kansallisen turvallisuuden heikentymisestä." Mistä näille maksetaan? Pitäisi erota kauan ennen kuin tällaista ruvetaan kansalle valittamaan.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Kieltämättä synkältä näyttää demokratiamme kehityssuunta. Toisaalta uskon uudistuksen olevan osittain myös pala EU:n liitovaltiostrategiaa, jota mm. Saksa on lähtenyt ajamaan entistä rajummin sisään.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Liittovaltio olisi hyvä asia. Eduskunnan suurin salaisuus on se, ettei kansallisen tason politiikalla ole tarjota tarpeeksi ratkaisuja tämän päivän ongelmiin.

Käyttäjän AriKuivanen kuva
Ari Kuivanen Vastaus kommenttiin #7

Päivän paras vitsi!Että siis liittovaltio lisäisi avoimmuutta,lähidemokratiaa ja tavallisen ihmisen vaikutusmahdollisuuksia omaan elämäänsä koskeviin päätöksiin.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman Vastaus kommenttiin #9

Hallinnon tasoja on aivan liian monta. Kuntataso on kuihtunut ja nyt tulevat sitten (kai) vielä maakunnatkin ihmisten asioita hämmentämään. EU-taso voisi syödä kansallisen valtiotason pois, tämä kaikki on päällekkäistä ja tehotonta.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #10

Suomen hallinnon tasot ovat kyllä aivan valtavan sekava paketti. Siihen päälle vielä EU:n hallinto, joka useassa asiassa menee kotimaisemme edelle. Tämä ei ole pelkästään päällekkäistä ja tehotonta, vaan myös hiton kallista. Maakunnat vaikuttaa lähinnä soten kylkeen liimatulta epäsopivalta palikalta, jonka keskusta halusi mukaan lisääkseen poliittisia virkanimityksiä. Tämä siis vain minun mielipiteeni. Eri mieltä saa ja kuuluukin toisinaan olla.

Juha Hämäläinen

Erinomaisen tärkeä kirjoitus. Ja lakiehdotus on vapaasti väärinkäytettävissä, koska tulkintaskaala rajaton. Siinä on myös asioita, joilla suojellaan liike-elämän ja pääomapiirien sekä hallituksen väärinkäytöksiä ja rötöksiä. Tekijät valvovat niissä puuhissa itseään. Se ei käy.

Ehdotus on ehdottomasti hylättävä.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Nimenomaan tuo tulkinta huolestuttaa minua. Minä olen täysin samaa mieltä hallituksen edustajien kanssa siitä, että tiedustelutietoja tai maanpuolustukseen liittyviä asioita jakavat ansaitsevatkin jonkin rangaistuksen, mutta kun nämä lait niputetaan yhteen, niin siitä piirtyy melko lohduton kuva tulevaisuudesta. Käytännössä mainitsemastasi tulkinnan skaalasta tulee rajaton.

Minä itsekin menin aluksi lankaan, kun Timo Tuovinen selvensi asiaa ja työjärjetykseen ehdotettua muutosta. Mietin tässä, että tämä tulee koskemaan vain tiedusteluvaliokuntaa, mutta sitten hän sanoi, että salassapitovelvollisuus on jo nyt olemassa ja se koskee lähes kaikkea valiokuntatyöskentelyä. Toisin sanoen vain rangaistukset tulevat konrkeettisemmiksi, joka laittaa kansanedustajien suut suppuun, olipa siellä millainen ehdotus tahansa.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Kenelle kansanedustajat työskentelevät? Aivan niin, kansalle.

Ketkä valiokunnissa käsiteltävien esitysten taustoittamisesta, pohjustamisesta ja valmistelusta vastaavat? Virkamiehet. Keitä ovat virkamiehet? Pääosin nimettömiä ja kasvottomia henkilöitä, joiden intresseistä, eturistiriidoista ja sidosryhmistä meillä kansalaisilla ei ole pienintäkään käryä.

Toisin sanoen asioista kuullaan suunnilleen ensimmäistä kertaa, kun ne esitetään eduskunnalle. Medialla eikä kansalaisilla ole paljoakaan mahdollisuuksia perehtyä asioihin ja niiden todelliseen luontoon. Suomi on menossa huolestuttavaan suuntaan.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Professori varoittaa tiedustelulaista – kansanedustajista voidaan tehdä poliittisia tutkintapyyntöjä

"Eduskunnan käsittelyyn tänään tulevat tiedustelulait toisivat demokraattiseen järjestelmään joukon isoja muutoksia, arvioi Turun yliopiston oikeustieteen professori Juha Lavapuro. Yksi suurimmista muutoksista liittyy Lavapuron mukaan esitettyjen laajempien tiedusteluvaltuuksien parlamentaariseen valvontaan, jota suorittaisi eduskuntaan perustettava tiedusteluvalvontavaliokunta.

Kun eduskuntaryhmät valitsevat nykyisten valiokuntien jäsenet keskuudestaan, edellyttäisi tiedustelutoimintaa valvovan erikoisvaliokunnan jäsenyys suojelupoliisin laajaa turvallisuusselvitystä.

– Jos supo toteaa, ettei kansanedustaja läpäise turvallisuusselvitystä, en pidä todennäköisenä, että sellaista edustajaa ehdotettaisiin tiedusteluvalvontavaliokunnan jäseneksi, Lavapuro sanoo."

https://demokraatti.fi/professori-varoittaa-tiedus...

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Suomesta on tulossa poliisivaltio. Eduskunnan pitäisi jakaa "turvallisuusselvitykset" vakoilijoille eli pitää poliisit kurissa ja irrallaan valtion hallinnosta.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Se on suorastaan käsittämätöntä miten paljon Suomessakin voi saada vain muutamassa hassussa vuodessa aikaiseksi, jos ei välitä suosiostaan tai lotkauta korviaan kritiikille ja syytöksille. Puoluekuri tekee ihmeitä.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Suuntaus pitäisi olla kohti avoimuutta ja varsinkin meitä itseämme koskevassa hallinnossa,mutta jälleen..se kilpailu. Sen sivutuotteina tulee kaikkia vinksahduksia,vaikka sitä niin kovasti aina ylistetään.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Onneksi enää ei tarvitse kilpailla.

Pääministerin mukaan kärkikasti on saavutettu.

Ja vaalitkin lähestyvät.

"Hal­li­tus on saa­nut Suo­meen muu­tok­sen tu­han­nes­sa päi­väs­sä, Juha Si­pi­lä kir­joit­taa Suo­men­maan blo­gis­saan. Kotimaan asi­oi­den li­säk­si Si­pi­lä ker­too ole­van­sa tyy­ty­väi­nen sii­hen, et­tä Eu­roo­pan suu­ret krii­sit ovat hel­pot­ta­neet.

Hä­nen mu­kaan­sa Suo­mi on ol­lut ak­tii­vi­nen vai­kut­ta­ja suu­ris­sa ky­sy­myk­sis­sä.

Si­pi­lä muis­tut­taa ole­van­sa pää­mi­nis­te­ri­nä tu­los tai ulos -hen­ges­sä.

– Nyt voin sa­noa, et­tä tu­lok­set on saa­vu­tet­tu tai saa­vu­te­taan. Täl­lä pe­rus­teel­la tein pää­tök­sen ol­la ke­säl­lä puo­lu­e­ko­kouk­sen käy­tet­tä­vis­sä."

https://www.suomenmaa.fi/uutiset/tuhat-paivaa-paam...

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Kyllä se salailu kuitenkin perusteltiin kilpailulla. Salailu kuuluu kilpailuun kuten taisteluunkin.

Käyttäjän KaustiRantalainen kuva
Kausti Rantalainen

Kirjoitin aiheesta blogiini. Pahoitteluni sen maininta tässä.

Lopputulemani on seuraava:

Onko valiokunnan salassapidon rikkominen ja siitä saatu tuomio uhka vai mahdollisuus kansanedustajalle?

Mahdollisuus luultavimmin, sillä se voi mahdollistaa seuraavan valinnan.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset