Asikainen Martti Se olen vain minä puhumassa puuta heinää.

Lakon uhkakuvat ylimitoitettuja - "Työnantajakin voi vastustaa aktiivimallia"

  • kuva: wikimedia commons / johannes jansson
    kuva: wikimedia commons / johannes jansson

Kauppojen hyllyt ammottavat tyhjyyttään, liikennekaaos, lasten ruokahuolto vaarassa ja maamme talouskasvu uhattuna. Koiruoho putoaa taivaasta myrkyttämään kolmanneksen makeasta vedestä, heinäsirkat aiheuttavat tuhoa ja pasuunat huutavat kovaan ääneen tuomioita.

Suomi syöksyy kohti tuhavuotista pimeyttä.

Keskeiset vientialat, kuten kemianteollisuus, metsäteollisuus ja teknologiateollisuus, ovat kauhuissaan viennin ja tuonnin pysähtymisestä. Työpaikat vaarantuvat ja lypsetty maito ei liiku meijereistä eteenpäin.

Samaan aikaan lehdet toistelevat purematta EK:n kauhukuvia, jotka saavuttavat kaikessa dramaattisuudessaan lähes koomiset mittasuhteet. Eilisiin uutisiin oli löydetty jopa tavallinen ihminen, joka kertoi ammattiyhdistysliikkeiden järjestämän mielenilmauksen ja lakon haittaavan hänen kaltaistensa tavallisten ihmisten arkea. Mutta eivätkö lakot ja mielenilmaukset olekin tavallisten ihmisten ainoa rauhanomainen keino osoittaa päättäjille, missä maan todellinen valtaa lepää?

Perjantaina järjestettävältä poliittiselta lakolta olisi todennäköisesti vältytty, jos työnantajapuoli olisi myös kiinnostunut raivoa herättäneestä aktiivimallista, mutta sen sijaan he päättivät pysyä vaiti.

Työnantajien sana olisi kaikunut hallitukseen asti. Ei siihen olisi tarvittu kuin ripaus myötätuntoa ja vahvempia kannanottoja vääräksi koetusta aktiivimallista, mutta sen sijaan työnantajapuoli vaikeni kuin Euroopan unioni  Espanjan poliisin pamputtaessa katalonialaisia äänestäjiä.

Hallitus lupasi kilpailukykysopimuksen neuvottelupöydässä sen kolmantena osapuolena, ettei työttömyysturvasta enää leikattaisi tällä hallituskaudella. Lupaus ei pitänyt kovin pitkään. Tukemalla lakkoilijoita työnantajat osoittaisivat olevansa samassa veneessä tavallisten ihmisten kanssa.

Syyllistämällä maamme taloustilanteesta lisätään vain vastakkainasettelua entisestään.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

16Suosittele

16 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (37 kommenttia)

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

On siellä somessa niitä PK-työnantajia, ketkä ihmettelevät aktiivimallista ja tukevat aktiivimallin vastustamista. Se vain jää ihmetyksen aiheeksi, että valtalehdistöä ei kiinnosta nostaa eri mieltä olevien näkemyksiä näkyville.

Tästä kaikesta olisi voitu välttää, jos olisi käyty kunnon keskustelua ennen aktiivimallin voimaan astumista. Valuviat olisi pitänyt korjata heti eikä vain katsella siinä sivussa ja sitten tarvittaessa korjataan kun kaikki on räjähtänyt käsiin ja saatettu valtava joukko ihmisiä ongelmiin.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Moni yrittäjätuttavani on kironnut koko aktiivimallin ja ilmaissut melko selvästi mielipiteensä nykyisen hallituksen älynlahjoista. En lähde niitä itse tähän arvioimaan. Älynlahjoja.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

@4. Hallituksen älynlahjoja ei voi arvostella, kun niitä ei ole.

Toni Rintala

Ja jos ei perjantain mielenilmaus tehoa, on edessä entistä laajemmat toimet!
Kansa on nyt aktiivisesti lähdössä vastustamaan aktiivimallia ;)

"Jos mitään ei tapahdu, tämä ei jää pelkkään perjantaihin. Paine SAK:n hallitusta kohtaan on liittojen puolelta nyt niin kauhea."
https://lansi-savo.fi/uutiset/lahella/f095616b-e57...

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama

Kiitos. Lakko ei ole koskaan laiton jos perustuu oikeudenmukaisuuteen.

Käyttäjän HeikkiJokinen kuva
Heikki Jokinen

Hyvä kirjoitus. Iltapäivälehtien toiminta on suorastaan surkuhupaisaa. Eihän sitä nyt noin nöyrästi EK:n talutusnuorassa tarvitsisi kulkea eikä kaikkein sakeinta propagandaa levittää.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Onneksi asiantuntija tiesi kertoa lehdessä, ettei sairailla ja vanhuksilla ole välitöntä hengenvaaraa.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Miten Saksassa tai Belgiassa pärjätään, siellä kun on lakkoja tuhka tiheään? Belgiassa välillä jopa viikottain joku lakko menossa. Suomessa on jo totuttu vähiin lakkoihin niin että heti kun sellainen tulee ovat kauhukuvien maalarit töissä.

Käyttäjän ArtoNakkila kuva
Arto Nakkila

Työnantajat on hiljaa, koska porkkanaa on tullut ilman keppiä viimevuosienaikana senverran hyvin, että tavallista ihmistä tämä aivan hirvittää..

On annettu tulonsiirtona työnantajamaksuihin helpotusta 7,7%
Sekä tämä mainittu kiky sopimus joka toi työnantajille 5% taloudellisen hyödyn.

Työntekijät ovat alistuneet näihin päätöksiin, joskin hieman nuristen mutta kuitenkin.
Nyt sitten kun tehtyä kiky sopimusta aletaan rikkomaan hallituksen taholta, niin ihmetellään miksei tätäkin aktiivimallia niellä hiljaisuudessa, käsi nyrkissä mutta nyrkki taskussa.

Kiitos Martti hyvästä kirjoituksesta.

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Missä mahtaa piileskellä Mikael Pentikäinen Suomen Yrittäjistä? Painuiko hän maan alle sen tilaamansa "suosikkilistan" myötä? Eikö tulos miellyttänytkään?

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Yksikään luettelemistasi kauhukuvista ei vedä vertoja sille, että liittotaholta ollaan pakottamassa kolmansia osapuolia, joilla ei ole osaa eikä arpaa liiton toimintaan, osallistumaan poliittiseen mielenilmaukseen. Se ei ole edes spekulatiivinen arvaus negatiivisista seurauksista, vaan esimerkiksi Teollisuusliiton avoimesti ilmoittama tavoite ja aikomus.

"If you tolerate this, your chidren will be next."

Käyttäjän heikkitoivonen kuva
Heikki Toivonen

Kuten aiemmin kuultua, on päivänvaloa liiemmin kestämättömällä nykyisellä ansiosidonnaisjärjestelmällä säästetty kassavarantoja ja sijoitettu omaisuuksiin työtaisteluvarantojen kasvattamiseksi.

Käyttäjän RalfKarlsson kuva
Ralf Karlsson

Hmmm...ehkäpä nämä kolmannet osapuolet sitten ryhdikkäästi irtisanoutuvat niistä palkankorotuksista ja mahdollisista eduista jotka liitot neuvottelevat jäsenilleen seuraavan kerran.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Jos liitot neuvottelevat jäsenilleen palkankorotuksen, en oikein ymmärrä miksi kenenkään liittoon kuulumattoman pitäisi irtisanoutua mistään. Ilmoitan kuitenkin tässä varmuudeksi jo etukäteen, että irtisanoudun palkankorotuksista jotka liitot neuvottelevat jäsenilleen.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Hallitus säätää lait ja sitten vaaleissa joko annetaan jatkoaikaa, tai valitaan uudet päättäjät.

Minusta saa lakkoilla aina kun on sellainen tilanne tulee eteen. Ymmärrän varsin hyvin lakkoilut, kun kyseessä on työehtosopimusneuvottelut tai vastaavat.

Poliittisia lakkoja en oikein koskaan ole ymmärtänyt, koska eihän nyt lakkoilla työnantajia vastaan, vaan hallitusta vastaan. Kuitenkin se mihin tämä lakko osuu on yritykset ja työntekijät.

Olen aivan varma, että tällä ei ole mitään merkitystä tuohon aktiivimallin tilanteeseen, veikkaisin, että jopa voi tulla enenmmän kiristyksiä, ja niinhän jo on kuultu hallituksen piiristä, että tätä ei peruta.

Henkilökohtaisesti mulle ei ole merkitystä, mutta ihmettelen vaan. Niin ja olen jopa joskus ollut urallani pääluottamusmies ja työsuojeluvaltuutettu, että kyllä näitä nähty on. :)

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Hallitus oli selkeästi ja vahvasti yhtenä osapuolena kilpailukykysopimuksessa, jota on nyt rikottu. Uhkauksineen ja kaikkineen.

Käyttäjän heikkitoivonen kuva
Heikki Toivonen

Samalla varmasti perustuslakiakin rikottu.

Ja kansainvälisiä ihmisoikeussopimuksia.

Jne.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Nyt sitten Sipilä jaksaa puhua itseään pussiin.

Blogissaan hän julistaa:
-----------------------------------------
Toimenpiteiden kokonaisuus ei siis heikennä työttömän asemaa, vaan parantaa sitä.

Toimenpiteiden kokonaisuus ei ole leikkaus, vaan sillä tavoitellaan työttömän työllistymisen helpottumista.

Toimenpiteiden kokonaisuus ei ole missään tapauksessa kilpailukykysopimuksen vastainen.

Toimenpiteiden kokonaisuus on tasapainoinen paketti työttömän oikeuksia ja velvollisuuksia.

Minulle yhdessä päättäminen ei ole sitä, että puolustetaan oikeuksia ja vastustetaan kaikkia velvollisuuksia. Kymppilista on hyvin mietitty ja valmisteltu tasapainoinen ja perusteltu kokonaisuus, ja siitä käytiin perusteelliset keskustelut. Siihen nähden SAK:n reaktio on ollut todella suuri pettymys.

Ihmisten on perjantaina vaikea päästä kauppoihin tai viedä lapsiaan päiväkoteihin ja kouluihin. Monet satamat pysähtyvät ja tehtaat seisovat.

Hallituksen päättämä toimenpidekokonaisuus on työttömän kannalta hyvä. Sillä ei voi perustella perjantain toimia. Lakkoilulle täytyykin olla jokin muu syy.
----------------------------------------------------
Edelleenkään se kymppilista ei ole yhdessä sovittu. Juhalle yhdessä päättäminen on sitä, että ellei joku osapuoli allekirjoita, niin voi tehdä mitä huvittaa ja väittää sovituksi.
Toisekseen väite, että kokonaisuus olisi hyvä, on jo irvokasta. Tuota lukiessaan alkaa melkein naurattaa, naurattaisikin ellei se vaikuttaisi satojentuhansien elämään.

https://www.juhasipila.fi/blogi/2018/01/31/23062

Käyttäjän heikkitoivonen kuva
Heikki Toivonen

Osaako Niko sanoa, miksi jonkin päätöksen, uudistuksen, toimenpiteen tms. yhteiskunnassa, oli se ikävä tai miellyttävä, lähtökohtaisesti edes pitäisi olla yhdessä sovittu niin kannattajien kuin lähtökohtaisten vastustajien kanssa?

Hauskaa olisi lukea esim. "Natoon liittymisestä päätettiin yhdessä Natoa vastustaneiden kanssa" tai "Repoveden kansallispuiston muuntamisesta yrityspuistoalueeksi sovittiin yhdessä luonnonsuojelijoiden kanssa."

Eikö neljän vuoden välein demokraattisesti valitakaan eduskuntaa ja siitä vakiintuneiden käytäntöjen mukaisesti lohkaista hallitusta, joka saisi toteuttaa omia linjauksiaan?

Tähän aktiivimallivouhotukseen kovin tuntuu liittyvän perustelematonta höpinää. Pääasia lieneekin päästä joukkovoimaisesti mölyämään asiasta.

Sen kummemmin fundamentteja miettimättä.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Osaatko Heikki sanoa, miksi hallituksen halutessa kolmikantaisesti kiky-päätös uhkailemalla leikkauksilla ja lopulta saadessa sen voisi se sitten unohtaa lupaamansa asiat? Hallitus ITSE halusi kikyn ja sopia yhdessä, myöhemmin sitten päättää olla noudattamatta sopimusta. Sitten ay-liikken pitäisi vain niellä se ja odotella vaaleja.

Itse en kyllä ymmärrä ollenkaan, että voimakkaasti epäoikeudenmukaiseksi koettu päätöksiä ei saisi neljän vuoden aikana vastustaa. Mutta toisaalta, toimiihan sellainen kulttuuri mainiosti vaikkapa Turkissa. Siellä ei paljoa mölistä.

Käyttäjän heikkitoivonen kuva
Heikki Toivonen Vastaus kommenttiin #18

Sipilältä nähdäkseni toki lepsuilua, että meni taipumaan kiky-sopimukseen demokraattisen yhteiskunnan lainalaisuuksia usein hyvin valikoivasti soveltavien ammattiliittojen kanssa.

Touko-kesäkuussa 2015 Sipilä ilmoitti hallituksen juuri muodostaneena porkkana- ja keppivaihtoehdoistaan uudistusten suhteen. Keppi-vaihtoehto oli suunnitelma B.

Kumpaakaan suunnitelmaa ei Sipilä uskaltanut toteuttaa ammattiliittojen aktiivisen vastustamisen ja lakkoilu-uhan vuoksi. Ay-liike vain harjoitti ulkoparlamentaarista, Vanhasen sanoin "omanlaisen demokratian" mukaista valtaansa.

Sipilä ja muu hallitus siis teki valtavan kompromissin kiky-sopimuksen muodossa. Joku kirjoitti, että kiky-sopimuksen myötä Sipilä suostui ay-liikkeen kiristyshihnaan.

Ei tarvitsisi suostua. Hallitus kuitenkin lähtökohtaisesti toteuttaa neljän vuoden ajan hallitusohjelmaansa. Kansanvaltaisten vaalien antamalla mandaatilla. Viimeksi mandaatti oli poikkeuksellisen suuri, kun noin 2/3 kansasta oli kolmen silloisen hallituspuolueen takana.

Yritin tuossa etsiä sitä Sipilän kommenttia, jossa hän totesi hallituksen toteuttavan muita uudistuksia, mikäli taloustilanteen edistäminen sitä edellyttää.

Näin kulloinkin vallassa olevan hallituksen kuuluisikin voida tehdä, ilman ulkoparlamentaaristen voimien sekaantumista asiaan.

Käyttäjän heikkitoivonen kuva
Heikki Toivonen Vastaus kommenttiin #18

Tuosta asioiden "kokemisesta" jollain tavalla epämiellyttävinä, ja henkilökohtaisen kokemuksen tunteen pitämisestä varteenotettavana perusteena vastustaa asiaa jos toistakin.

Henkilökohtaista asioiden kokemista jollain tavalla ei nähdäkseni voi lähtökohtaisesti pitää oikeuttavana tekijänä joukkovoiman käyttämiselle. Ongelmallista siis on pitää sitä itseisarvoisena perusteena, jonkinlaisena absoluuttina.

Ihmiset kun voivat hyvinkin kokea asioita ns. päin p*rsettä ja usein kokemisiin tuntuu vielä liittyvän hyvin tarkoitushakuinen, ulospäin esitetty kokeminen jollain tilanteeseen tai asetelmaan soveliaalla tavalla.

Nyt se tuntuu johtavan ulkoparlamentaarisen voimankäytön oikeuttamiseen vähän kuten Venäjä aika ajoin ulkoparlamentaarisesti voimailee naapurimaidensa suhteen.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Sipilä näytti puhuvan hallituksen päättämästä toimenpidekokonaisuudesta. Mistä ja kenen kanssa hän mielestäsi kertoi yhdessä sovitun?

Käyttäjän heikkitoivonen kuva
Heikki Toivonen

Mutta mitä sitten tulisi ajatella demokraattisesti valitun eduskunnan ja siitä lohkaistun hallituksen oikeudesta toteuttaa parhaaksi näkemiään uudistuksia?

Ei oikeutta, mikäli uudistukset ei joitain tahoja miellytä?

Ei vaikka uudistusten valmistelussa on kuultu ja valmisteltu laaja-alaisesti? (Laaja-alaiseen valmisteluun ei sinänsä edes olisi tarvetta; hyvä käytäntö toki.)

Eikö edes se riitä, että max. neljän vuoden välein voi sille epämiellyttävästi toimineelle näyttää pitkää nenää?

Tässä aletaan olemaan kansanvallan ja muissa yhteyksissä paljon juhlapuhuttavan demokratian toteutumisen kannalta melko fundamentaalisten kysymysten äärellä.

Ja Suomen talouden kannalta mahdollisesti jo melko ratkaisevien kysymysten sekä tekemisten tai paremminkin tekemättä jättämisten äärellä.

Enkä tarkoita yksittäistä päivää eli ylihuomista perjantaita.

Käyttäjän JuhaRiipinen kuva
Juha Riipinen

Tämä on minustakin se ydinkysymys. Olivatpa hallituksen päätökset hyviä tai ei, niin nyt ay-liike pyrkii ottamaan omiin käsiinsä valtaa, joka sille ei kuulu.

Poliittiset lakot on kielletty monissa länsimaissa (esim. Ruotsi, Britannia ja USA). Myös ILO on sitä mieltä, ettei poliittinen lakkoilu ole mikään perusoikeus.

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren

Ruotsi ei kuulu joukkoon,Thatcherin antiammattiyhdistyslait ovat täysin omanlaisensa ja Yhdysvalloista voinet laittaa linkin eri osavaltioista.

Käyttäjän JuhaRiipinen kuva
Juha Riipinen Vastaus kommenttiin #27

Työoikeuden professori Seppo Koskisen mukaan Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa korkeintaan muutaman tunnin spontaanit protestilakot on katsottu sallituksi. Saman lähteen mukaan muualla Euroopassa poliittiset lakot on pääsääntöisesti kielletty, joten Britannia ei ole mikään poikkeus - Suomi on.

https://www.kauppalehti.fi/uutiset/tyooikeuden-pro...

USA:n lakkolaeista linkkejä en ala etsimään.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Eikö edes se riitä, että max. neljän vuoden välein voi sille epämiellyttävästi toimineelle näyttää pitkää nenää?"

Ei auta, nämä unohtaa välittömästi lupauksensa kun pääsevät hallitukseen. Näitä vaihtoja on tehty 4 vuoden välein ja sama tyyli jatkuu.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Hallitushan on syyllinen poliittisiin päätöksiin, en minä sitä kiellä. Ainahan hallitus on syyllinen kaikkeen, kun vaalikautta on kulunut pari vuotta.

Demareitakin haukuttiin aivan pataluhaksi viime hallituskaudella, mutta nyt ne sitten onkin taas kovia jätkiä. :)

Kyllähän se Rinnekin haluaa työvelvoitteen pitkäaikaistyöttömille, aktiivista toimintaa :)

http://www.iltalehti.fi/politiikka/201801312200709...

Tarkoitin vain, että minusta ammus menee nyt ohi tällä poliittisella mielenilmaisulla.

Onko siitä jonkun mielestä oikeasti jotain hyötyä, ihan käsi sydämmellä, luuleeko joku, että tämä jotain vaikuttaa.

Hallituksen ei mielestäni pidä tehdä työmarkkinapolitiikkaa, eikä työjärjestöjen hallituspolitiikkaa.

Käyttäjän heikkitoivonen kuva
Heikki Toivonen

Koitti sekin päivä, jolloin suosittelen Ritalan kommenttia :)

Käyttäjän PerttiAaltonen kuva
Pertti Aaltonen

Tästä mielenosoituslakosta ei ole mitään hyötyä. Hallitus ja eduskunta eivät tule perumaan lakia. Kukin lakkoon osallistuva menettää vuosiansiostaan n. 0,4 %. Saattaa Loimaan kassa saada muutaman uuden jäsenen ja SDP menettää kannatustaan.

Tuskin kansalaisaloite aktiivimallin kumoamiseksi ehtii enää nykyisen eduskunnan käsittelyyn. Kun eduskunta palaa lomalta, niin aloite menee jossain vaiheessa valiokuntiin. Sitten alkaa eduskunnan kesäloma. Kesälomalta tullaan syyskuulla ja sitten on muita tärkeämpiä lakeja säädettävänä. Sitten alkaa joululoma ja vaalitauko.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

En minä lakkolaisten ole nähnyt itkevän. Kyllä se on työnantajapuoli, joka vikisee.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Tästä mielenosoituslakosta ei ole mitään hyötyä."

Toivottavasti näyttävät olevansa tosissaan ja tekevät kunnon yleislakon jos hallitus ei taivu.

Käyttäjän heikkitoivonen kuva
Heikki Toivonen

Itse asiassa toivoinkin syksyllä 2015, ettei hallitus yleislakonkaan uhalla taipuisi tavoitteistaan ja ohjelmassaan.

Yleinen mielipideilmasto alkaa Suomessa olemaan riittävä AKT- ym. liittojen neliraajajarrutuksia, laittomia lakkoja jne. vastaan.

Kovaa ääntä vain pitää edelleen se äänekäs ydinjoukko, ja aina riittää ihmisiä, jotka harhautuvat ryhmäsosiologisen dynamiikan sanelemana mukaan äännähtelemään.

Vahva veikkaukseni kuitenkin on, että tällä hetkellä jo suurin yksittäinen osuus on niitä, jotka eivät tue kyseistä halvaannuttavaa ay-toimintaa, mutteivat rauhan työpaikoilla ylläpitämiseksi tuoda julki ajatuksiaan.

Yleislakko saisi lopulta tilanteen kärjistyessä suurimman osa viimeksi mainituista päätyisi valitsemaan puolensa.

Käyttäjän heikkitoivonen kuva
Heikki Toivonen

Suurin osa kun ymmärtää jo senkin, ettei Makkosen vihjaamat ulkoparlamentaariset, yhteiskunnallista terrorismia lähentelevät, pelkästään hallituksen taivuttamiseen tarkoitetut voimankäytöt kuulu länsimaiseen oikeusvaltioon.

Suomessa sellaiset ikävä kyllä vielä kuuluvat, historiamme mahdollistamana.

Käyttäjän RalfKarlsson kuva
Ralf Karlsson

Mutta eihän Suomi ole länsimainen oikeusvaltio. Koko syksyn olemme taas saaneet kuulla, eri poliitikkojen suusta, että Suomi on idän ja lännen välissä. Länsimaissa sitäpaitsi poliitikoilla yleensä on tapana erota jos jäävät kiinni housut kintuissa muunnellun totuuden puhumisesta esimerkkinä käyköön vaikka pääministeri Sipilän blogi.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Tässä mennään täysin uusliberalistien oppien mukaan, suurtyöttömyydellä luodaan epävakautta ja kansalaiset laitetaan tappelemaan toisiaan vastaan. Samoja tavoitteita saavutetaan myös erikulttuurisella haittamaahanmuutolla. USA oli Reaganin aikaan uusliberalismin kehto ja Suomi lähti mukaan n. 20 vuotta myöhemmin.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset