Asikainen Martti Se olen vain minä puhumassa puuta heinää.

Lapseniko turvallisuusriski? Mitä te oikein höpötätte, Jussi Niinistö?

  • kuva: wikimedia commons / andrew vargas (kuvan lapsi ei liity tekstiin)
    kuva: wikimedia commons / andrew vargas (kuvan lapsi ei liity tekstiin)

"Viides kolonna on torjuttava jo rauhan aikana. Meillä tulee olla sataprosenttinen luottamus niihin henkilöihin, joita nimitämme maanpuolustuksen avaintehtäviin."

Tällä tavoin jyrisi puolustusministeri Jussi Niinistö (sin.) viime maanantaina järjestetyssä maanpuolustuskurssien avajaisissa. Niinistön päällimmäinen huoli vaikuttaisi olevan kaksoiskansalaiset, joihin hän ei omien puheidensa perusteella pysty luottamaan tuuman vertaa. Ei tippaakaan. Niinistön mukaan kyse on puolustushallinnon sisäisen turvallisuuden turvaamisesta. 

Viidennellä kolonnalla tarkoitetaan valtion sisällä toimivaa salaista ryhmää, joka toimii ulkoisen vihollisen hyväksi. Puhumme nyt maanpettureista. Suomessa on juuri nyt käynnissä lainsäädäntöhanke, jolla pyritään rajoittamaan kaksoiskansalaisten pääsyä tiettyihin virkoihin.

Olenhan minä tietysti näihin tällaisiin puheisiin jo tottunut. Tämän kaltaisia ulostuloja on saatu kuulla tuon tuostakin joidenkin puolueiden kansanedustajien suusta, eikä ministerin mielipide tullut tämän vuoksi yllätyksenä. Tosin harvemmin sitä kuitenkaan näin eriarvoistavia ja rasistisia kommentteja on puolustusministerin suusta kuultu. Niinistön kommentit saivat jopa Sodankylän jääkäriprikaatin PST-ohjusjoukkueesta rymistelleen ryhmänjohtajan pohtimaan oman pellavapäänsä asemaa tässä maassa, jota minä olen aina kutsunut - vähän ylpeillenkin - isänmaakseni. 

Tunnustan teille suoraan, että me olemme käyneet lapseni äidin kanssa vuosien ajan keskustelua siitä, tulisiko lapsemme käydä asepalvelusta lainkaan. Saksassa se ei ole enää tänä päivänä kovinkaan pakollista tai edes huudossa, jonka vuoksi hänen äitinsä on ajatellut asepalveluksen olevan yksi hömöimpiä ajatuksia, mitä minä olen koskaan hänelle esittänyt. Ja uskokaa pois kun sanon teille, minä olen ehdottanut melko monia hölmöjä asioita. Lukemattomia.

Minä itse puolestani olen sen verran vanhan liiton kasvatti ja korpikansalainen, että olen pitänyt asepalvelusta Sodankylässä tai Ivalossa lähes itsestäänselvyytenä. Enhän minä koskaan poikaani maanpuolustuksen avaintehtävissä ole kuvitellut näkeväni, sillä hänen lahjansa lepäävät jossain aivan muualla matemaattisemmissa asioissa, mutta toisaalta samaan aikaan haluan ja toivon, että hän voisi itse vaikuttaa siihen, mitä hänestä isona tulee.

Toivoin, että kaikki maassamme asuvat ihmiset voisivat tehdä niin - olivatpa he sitten mistä tahansa lähtöisin, sillä emmekö me suomalaiset uskokin ihmisten yhdenvertaisuuteen?

Puolustusministeri Niinistön puheen myötä kävi varsin selväksi, että hän on kyllä tervetullut Suomen puolustusvoimiin, mutta hänen ei toivota jäävän sinne. Käymään saat tulla, mutta uraa sinä et tule täällä luomaan. Tämä on se sanoma, jonka puolustusministeri välitti puheensa kautta kaikille suomalaisille kaksoiskansalaisille. Suomessa kyllä rakastetaan koreita puheita tasa-arvosta ja yhdenvertaisuudesta, mutta näköjään valtiotason päättäjienkin ymmärrys ja ennen kaikkea hienotunteisuus näitä asioita käsitellessä roikkuu jossain aksolotlin ja apinan välimaastossa.

Tässä vaiheessa asioita ei voi enää sivuuttaa sillä verukkeella, että ministerillä on vain vähän kokemusta ihmisten johtamisesta. Tai ihmisistä ylipäänsä. Tämä kommentti ei mene enää edes ajattelemattomuuden tai huolimattomuuden piikkiin, vaan se on avoimen rasistinen ja leimaava. Suomessa oli yli 105 000 kaksoiskansalaista ja ulkomaan kansalaismäärä oli lähes 244 000 vuonna 2016. 

Lisäksi Suomen maantieteellisten rajojen ulkopuolelta löytyy arvioiden mukaan yli 2 miljoonaa ulkosuomalaista, joista monella on kaksoiskansalaisuuden omaavia lapsia. Ovatko hekin epäluotettavia? Turvallisuusriski, kuten minun oma Helsingissä syntynyt poikani, jolla on yksi maailman suomalaisimmista nimistä? Entä toisen polven maahanmuuttajat, kelpaavatko he teille?

Ministerin ei yksinkertaisesti vain sovi puhua tällaisia. Siis luoda selkeitä uhkakuvia vähemmistöistä ja provosoida rivien välissä kantaväestöä heitä vastaan. Hänen tulisi olla koko kansan ministeri, myös kaksoiskansan. Täysin edesvastuutonta toimintaa. Niinistöhän istuu itsekin samassa hallituksessa ja päätöspöydässä sveitsiläisen kanssa, joka haki Suomen kansalaisuuden vain hieman ennen ministeripestiään.

Onko hänen ministerikollegansa jollain tapaa parempi kaksoiskansalainen, koska hän tulee varakkaammasta taustasta, vai onko hänkin osa viidettä kolonnaa ja selkeä turvallisuusuhka maamme puolustukselle?

Totta kai minä ymmärrän, että puolustusvoimien avaintehtäviin nimitettävien henkilöiden taustat on selvitettävä perinpohjin, ja että luottamuksen tulee olla sataprosenttinen. Tyhmäkin sen tajuaa. Turvallisuusselvityksen tekeminen ei ole kovin hankalaa. Varsinkaan nykyaikana. 

Ministeri puhuu itsestäänselvyyksistä, mutta samalla hän tulee lietsoneeksi pelkokuvia kaksoiskansalaisia ja ulkomaalaisia kohtaan. Mistä lähtien kansalaisuus ja sen eri määritelmät ovat toimineet luottamuksen mittarina? Ja onko minun poikani automaattisesti epäluotettava, kun hänellä on kaksoiskansalaisuus? Missä ihmeen todellisuudessa te oikein elätte? Ymmärrättekö te lainkaan, mitä te saatte aikaan tällaisilla puheilla? En ole paljoa mistään samaa mieltä presidenttiehdokas Nils Torvaldsin (rkp.) kanssa, mutta jaan hänen näkemyksensä siitä, kuinka epäsympaattisia tällaiset lausunnot ovat suomalaisessa politiikassa. 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

16Suosittele

16 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (39 kommenttia)

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Tällainen kokemusasiantuntijan tarina vain. Mitäpä minä ulkomailla pitkään asunut voimalaitostyöntekijä tietäisin. Paperimiehet ja sotaharjoituksia itsensä mukaan nimeävät henkilöt tietävät epäilemättä enemmän.

Käyttäjän JuhaniVehmaskangas kuva
Juhani Vehmaskangas

Erinomaisen hyvä kirjoitus. Oma bloggaukseni ei ole lainkaan suunnattu sitä vastaan. Haluan, kuten sinäkin, herättää asiasta keskustelua.

Sillä minähän se olen, ainakin ollut:
http://juhanivehmaskangas.puheenvuoro.uusisuomi.fi...

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Sinä Martti olet käsittänyt väärin. Jussi Niinistö ei voi olla rasisti, sinisethän erosivat persuista nimenomaan koska persut on rasisteja. :D

Henkilökohtaisesti vastustan kaksoisstandardilaisuutta josta syystä sinikit eivät ääntäni koskaan missään vaaleissa saa. Ymmärrettävistä syistä sinikit taas eivät halua keskustella kaksoisstandardilaisuuden tuomista riskeistä maanpuolustukselle ja kansalliselle turvallisuudelle.

Juha Hämäläinen

Kyllä kaksoiskansalaisuus on riski. Kyse on kuitenkin siitä mikä se toinen kansalaisuus on. Tiedät tuon itsekin. Tämä ei ole mikään tasa-arvoasia siis ja yhteisön etu menee kyllä yksilön halujen edelle.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Ensinnäkin puolustusvoimien korkea-arvoisiin virkoihin ei haeta väkeä TE-toimistoista, vaan sinne päästään ansioilla ja kokemuksella. Jos henkilö on luonut kymmenien vuosien uran puolustusvoimissa, niin aivan varmasti hänen taustansa ja lojaliteettinsa ovat käyneet selviksi. Jos eivät ole käyneet, niin silloin pitäisi lakkauttaa koko puolustusvoimat ja tiedustelupalvelu tehottomina instansseina. Toisekseen, aivan kuten Pekka Haavisto eilisessä tentissä sanoikin, suurin osa puolustusvoimain vakansseista on siviilivirkoja.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Poliitikot eivät halua tunnetusta syystä puhua todellisista turvallisuusriskeistä eli jihadeista ja toisen polven radikalisoituvista musliminuorista. Näissä on todellinen rajähtävä turvallisuusriski lähes koko Euroopassa.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

On selvää, että tulevat sukupolvet liikkuvat maailmalla enemmän kuin Ministeri Niinistön ja häntä edeltäneet sukupolvet. Tämä tarkoittaa myös, että yhä enemmän muodostuu parisuhteita kahden eri maan kansalaisten kesken. "Sitä kuusta kuuleminen jonka juurella asuu" Tämä vanha suomalainen sanonta kertoo kuinka ihmisen pitäisi suhtautua omaan asuinympäristöönsä, kotimaahansa jossa asuu ja olisi perin outoa jos Suomessa lähdettäisiin tielle jossa koko ikänsä Suomessa asunut, mutta myös toisen maan passin omaava henkilö leimattaisiin epäluotettavaksi ihmiseksi ja hänet rajattaisiin "ulos" tietyistä yhteiskunnan tehtävistä. Myös kantasuomalainen voi, saatuaan tarpeeksi suuren setelitukon kouraansa muuttua vieraan vallan palvelijaksi.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Historiassa ne vieraan vallan palvelijat ovat lähes joka ikinen kerta olleet kantasuomalaisia. Ei täällä ole paljoa salaisia kaksoisagentteja heilunut. Niinistö kätkee omat ideologiansa koreiden sanojen taakse ja puhuu kansallisesta turvallisuudesta. En oikeasti usko Niinistön vihaavan saksalaisia, mutta hän voisi rehellisesti puhua venäläisistä, jos hän kerran sitä mieltä on. Sekin olisi väärin ja rasistista. Russofobiaa. Nyt kuitenkin puhuttiin vain kaksoiskansalaisista, joihin oma puoliksi saksalainen poikanikin kuuluu. Ja niin muuten kuuluu ministeri Anne Bernerkin.

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

No höh, eiköhän sinua valisteta, että ei tässä nyt tarkoitettu kaikkia kaksoiskansalaisia, vaan ainoastaan sellaisia epäilyttäviä kansallisuuksia.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Ryhmittelitkö siis Saksan ei-epäilyttäväksi? Eivätkös nuo viimeksi täällä sotilaana toimiessaan polttaneet koko Lapin. Jään jännityksellä odottamaan miten määrittelet epäilyttävän kansalaisuuden?

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Minunkin vanhan mummolani. On muuten kuunneltu sukujuhlissa vitsejä kyllästymiseen asti.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila Vastaus kommenttiin #8

Lapin polttaminen oli hyvä asia isäni (lääkäri ja veteraani) mielestä: keuhkotaudin lähteet hävisivät, kun ne vanhat mörskät paloivat.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #11

Tämä ei ole hauska kommentti edes vitsillä. Ei varsinkaan, koska se on ilmeisesti tosissaan kirjoitettu.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila Vastaus kommenttiin #13

Herkkänahkaisuus ei ole hyve, enkä minä vastaa ammoin kuolleen isäni sanomisista, oli oikeassa tai ei. Äitini olikin sitten kotoisin Viipurista. Pitäisikö kilpailla kumman suku on enemmän kärsinyt sodasta?

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #21

Ei tässä siitä ole kiinni, mutta kommenttisi on puhtaasti typerä. Vähän niin kuin sanoisi, että kylläpä ne keskitysleirit olivatkin hieno homma, kun veivät lääketiedettä sillä tavoin eteenpäin. Ei sama asia, mutta saman suuntainen.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila Vastaus kommenttiin #23

Aloitit kommentoimalla Lapin pottamista. Minun kommenttini ei varmasti tuonut siihen mitään erityistä lisää, mutta aika pitkälle venytät sitä. Tuskin tässä on aihetta enempään, koita kestää.

Juha Hämäläinen Vastaus kommenttiin #23

Olen Maxin kannalla siinä, ettei sovinnaisuus ole hyve. Täytyy täällä elämässä kestää mustaa huumoria lappilaisten kuin juutalaisten tai sakujen. Hyvä maku ei tunne rajoja vai miten se meni.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #36

Huumori on eri asia kuin yhden kokonaisen läänin polttamisen kehuminen.

Käyttäjän JuhaniVehmaskangas kuva
Juhani Vehmaskangas Vastaus kommenttiin #11

Aivan totta. 1950 luvulla suositeltiin tupakointia jotta se tappoi keuhkoista bakteerit. Vielä 1970 luvulla tupakointia suositeltiin kaivostyöntekijöille koska "se sai yskimään pölyt keuhkoista pois".

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #8

Juu, outo asia tuollainen kansalaisuuden perusteella ryhmittely. Luulisi puolustusvoimissa parinkymmenen palvelusvuoden jälkeen osattavan arvioida luotettavuus ihan henkilötasolla, ennen kuin kenraaliksi nimitetään...

Jos nyt kuitenkin pitäisi 'kokemusperäisesti' listata Tomin mainitsemia epäilyttäviä kansalaisuuksia, niin listalleni tulisi:
Venäjä, Saksa ja Iso-Britannia. Muut ovat aika lailla antaneet meidän elellä täällä rauhassa, joten mitäpä heitä sen enempää epäilemään.

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi Vastaus kommenttiin #14

Noin äkkiseltään veikkaisin, että voit pudottaa listastasi vielä kaksi kolmesta pois, jotta sinulla on kasassa ne kansallisuudet, joita tässä todennäköisesti on mietitty.

Edit. ja kas, tuossa alapuolellahan se onkin jo esitettynä.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #16

Saatat hyvinkin olla oikeassa. Mutta silloinhan blogisti on aivan oikeassa, että asia tuli esitetyksi äärimmäisen kömpelösti. Miksi ihmeessä kyseenalaistaa kaikkien kaksoiskansalaisten lojaliteetti, jos siihen ei edes nähdä mitään syytä. Jussi Niinistö rymistelee norsuna lasikaupassa.

Käyttäjän JuhaniVehmaskangas kuva
Juhani Vehmaskangas Vastaus kommenttiin #20

Tähän ei enää suosittelemisen klikkaaminen riitä :-D

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi Vastaus kommenttiin #20

Sarkasmi on taitolaji, jota en näköjään osaa. Olen blogistin kanssa samaa mieltä sekä blogin aiheesta, että myöhemmin esitetystä näkemyksestä, jonka mukaan ko. laitokset voi lakkauttaa mikäli eivät yksilötasolla osaa seuloa epäilyttävää ainesta ulos avaintehtävistä.

Ensimmäisen kommenttini tarkoitus oli lähinnä lärväillä jo etukäteen niille odotettavissa oleville kommenteille, joissa yksi kansallisuus muodostaa kategorisesti poikkeuksen. Vähän niinkuin että ihmisten luokittelu kategorisesti kansallisuuden perusteella on rasismia, paitsi jos rys... anteeksi venäläisistä on kyse.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Max, unohdatko lento-osaston ratkaisevan merkityksen Kannaksen panssareiden pysäyttämisessä.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #22

En suinkaan, vaan pidän sitä raskauttavana tekijänä, että puukotetaan kaveria selkään.

Käyttäjän jussiosmola kuva
Matti Jussi Korhonen

Ymmärrän hyvin blogistin pointin, joka kumpuaa kovin henkilökohtaisista ja perhekeskeisistä syistä. Sitä en ymmärrä kuinka - kirjoitustensa ja asuinpainkkansa (ulkomaat) perusteella kansainvälisesti suuntautunut - kirjoittaja sortuu... noh, jotenkin lyhyt- ja putkinäköisyyteen... etten sanoisi mielensäpahoittamiseen. Tuohon on saattanut johdatella jonkinasteinen ennakkoasenne persu/sinivärisen ministerin puheisiin, jonka myös ymmärrän.

Jos tuota kaksoiskansalaisuuskysymystä kontra "viides kolonna" tarkastellaan laajemmasta vinkkelistä huomataan, että - kansainvälisesti katsottuna - maan turvallisuusasioilla ei yleensä ole leikkimistä. Kaikkialla maat puolustavat reviiriään ja vastuuhenkilöiden valintakriteerit voivat olla ja ovat hyvinkin tiukat. Oman maan perspektiivistä ei tarvitse kuin kääntää katse auringonnousun suuntaan, niin asian ymmärtää. Makkonen yllä olevassa kommentissaan tuo eräitä muita aspekteja asiaan, joten en toista.

Blogistille sanoisin, että nuku rauhassa - "poikamme" valvovat puolestamme (ainakin pitäisi niin tehdä) ja on hyvä, erittäin hyvä, että puolustusministeri on myös valveilla.
Huoletta voit olla muutenkin; poikasi varmasti pääsee vaikka puolustusvoimien johtoon, jos haluaa, sillä tässäkin asiassa varmasti parhaille henkilöille pyritään tarjoamaan parhaat paikat.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Jos puolustusvoimat ja tiedustelupalvelu eivät pysty varmistamaan henkilön luotettavuutta, niin siinä tapauksessa voimme lakkauttaa molemmat laitokset. Siellä ei silloin tehdä töitä.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Pahimmat maansamyyjät löytyvät kyllä ihan supisuomalaisista, useimmat istuvat vielä ministereinä ja vieläkin korkeammalla. Yhteistä näille on että pitävät Suomen itsenäisyyttä lähinnä haittana.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Hyvä kirjoitus! Laura Huhtasaari kannattaa tuota rasistista ulostuloa presidentinvaalikampanjassaan, vaikka ei enää Jussi Niinistön kanssa samassa puolueessa olekaan.

https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/240026-laura-huht...

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Huhtasaari ei ilmeisesti halua syrjiä ketään, vaan kannattaa kaikkia ksenofobisia ehdotuksia.

Käyttäjän mattivtvirtanen kuva
Matti Virtanen

Ei tähän kannata politiikkaa sotkea eikä myöskään mieltänsä pahoittaa.
Mailmankansalaisena blogisti on varmaan nähnyt että eri valtioilla voi olla hyvinkin skitsoja sääntöjä ja määräyksiä omaan puolustukseensa liittyen.
Maanpuolustusasioita monikaan valtio ei lähesty humaanius edellä mentaliteetilla.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Mutta Suomi ei ole mikä tahansa maa.

Käyttäjän JuhaniVehmaskangas kuva
Juhani Vehmaskangas

Humaanius edellä siis? Missä sitten olisimme? Olisimme kuten minä - tai no, Ruotsissa?

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Mielestäni asia on harvinaisen selkeä, turha sitä on kierrellä.

Ajatellaanpa että tiedustelu-upseerin virkaan on tarjolla henkilö, joka on sekä Suomen että Venäjän kansalainen. Hän on vannonut valan puolustavansa Venäjää kuolemaan saakka. Hän on Venäjän armeijan listoilla, joilla määrätään iskemään sodan sattuessa asuinmaassa strategisiin kohteisiin.

Kuka on valmis hyväksymään tällaisen henkilön Suomen armeijan tärkeään virkaan? (Tietysti Jarmo Makkonen ja muut putinistit kannattavat sitä lämpimästi:))

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Eikö puolustusministerimme teksti ole yksikäsitteinen?

"Viides kolonna on torjuttava jo rauhan aikana. Meillä tulee olla sataprosenttinen luottamus niihin henkilöihin, joita nimitämme maanpuolustuksen avaintehtäviin."

Mikä tekstissä on väärin tai ei voi hyväksyä?

* Eikö ole edullista torjua viides kolonna mahdollisimman aikaisessa vaiheessa? Kyllä vai ei?

* Kannattaako nimetä putinistiksi tiedetty tärkeään armeijan virkaan? Kyllä vai ei?

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

* Kyllä on edullista.

* Ei kannata nimittää.

* Kannattaako kaksoiskansalaiset leimata viides kolonnalaisiksi?

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Eikö ole edullista torjua viides kolonna mahdollisimman aikaisessa vaiheessa? Kyllä vai ei?"

Toki, määritellään vaikka juutalaiset epäilyttäväksi ryhmäksi joilla e ole asiaa armeijaan. Saksalta voidaan kysyä mihin kansallisuuteen/uskontoon ei voi luottaa, heillä on kokemusta.

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Martti Asikainen ja jokainen tietää mitä ryhmää puolustusministeri tarkoittaa. On lapsellista ruveta siitä saivartelemaan.

Venäläisiä kaksoiskansalaisia on kymmeniä tuhansia. On aivan varmaa että siinä joukossa on tuhansia jotka ovat vannoneet puolustavansa synnyinmaataan Venäjää. On sotilaita, erikoisjoukkojen miehiä ja FSB:n jäseniä, vakoilijoita, henkilöitä jotka Venäjän hyökätessä iskevät ensimmäisinä meitä vastaan. He muodostavat erittäin vaarallisen viidennen kolonnan.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset