Asikainen Martti Se olen vain minä puhumassa puuta heinää.

Näkökulma: Rinteen puheista loukkaantuneet syyllistyvät törkeään hurskasteluun

  • kuva: teemu rajala / wikimedia commons
    kuva: teemu rajala / wikimedia commons

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne joutui muutama päivä sitten mediapyörityksen keskelle lehtihaastattelussa antamastaan lausunnosta. Rinne kertoi Aamulehden haastattelussa saaneensa ihmisiltä palautetta, jonka mukaan hallituksen politiikka tuntuu siltä kuin työttömät haluttaisiin laittaa polvilleen ja antaa heille niskalaukaus. Monet ovat kauhistelleet hänen sanavalintaansa. 

Esimerkiksi kristillisdemokraateissa ja perussuomalaisissa aikaisemmin vaikuttanut sinisen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Simon Elo pitää Rinteen sanavalintaa vakavana virheenä.

Elon mielestä on tyrmistyttävää ja vaarallista, että sosialidemokraattien puheenjohtaja käyttää niskalaukauksen kaltaisia mielikuvia. Hän toivoo Rinteen ymmärtävän pahoitella sanavalintaansa. Samassa yhteydessä Elo syyttää sosialidemokraatteja myös pelonlietsonnasta.

Onko hölmömpää kuultu.

Samainen Elo on mm. sellaisten kirjoitusten takana kuin: "Vaihtoehtona on punavihreä konkurssi", "Eurooppa on sodassa ääri-islamia vastaan", "Turvallisuusympäristömme on perustavalla tavalla muuttunut", "Ääri-islamin vastaista toimintaa on on tehostettava", "Terrorismi on elämän tai kuoleman kysymys", "Ratkaisut siirtolaiskriisin voittamiseksi" sekä "Kristittyjen hätä maailmalla" syyttämässä muita pelonlietsonnasta?

HELSINGIN SANOMAT puolestaan vihjaili eilisessä pääkirjoituksessaan, että olisi ollut väärin sanoa ääneen, millaista palautetta Sipilän hallituksen työttömiä rankaisevasta aktiivimallista tulee. HS:n mukaan Rinne päästeli sammakoita suustaan. Lehti epäili puheiden vahingoittavan kovassa nosteessa olleen SDP:n kannatusta. 

Tosin vaaleihin on edelleen noin 15 kuukautta aikaa. Tuskin kukaan enää muista yhtä aktiivimallia koskevaa kommenttia, kun kansalaiset astelevat jälleen uurnilleen. 

En myöskään pidä sitä kovinkaan uskottavana, että demareiden potentiaalinen äänestäjäkunta närkästyisi kansalaispalautteen julkaisemisesta. Rinteen populistinen ulostulo vaikuttaa pikemminkin kasvattaneen hänen suosiotaan kuin laskeneen sitä. 

Rajuksi mielletyllä lausunnollaan Rinne mahdollisesti kalastelee sitä äänisaalista, joka teki vuoden 2011 jytkystä totta. Se, että Sipilän hallituksen jäsenet ovat kauhuissaan Rinteen puheista, ei merkitse mitään, koska hallituksen kokonaiskannatus on muutenkin pohjamudissa. 

Sipilän luotsaama keskusta tulee putoamaan korkealta seuraavissa vaaleissa. Kokoomuksen kannatus säilyy todennäköisesti ennallaan ja siniset voivat olla tyytyväisiä, jos he saavat jostain raavittua edes kahden prosentin kannatuksen kasaan. Toisin sanoen, vain kokoomus tulee ratsastamaan seuraavissa vaaleissa aamunkoittoon. Rinteellä on selvästi enemmän voitettavaa kuin hävittävää.

SDP:n puheenjohtajana Rinteen tehtävänä on vakuuttaa puolueen entiset vasemmistolaiskannattajat siitä, että puolue on edelleen myös duunarin ja köyhän asialla. SDP:stä kokoomukseen loikannut, työttömiä rikkaruohoihinkin verrannut Juhana Vartiainen sekä leipäjonoja suomalaisiksi innovaatioiksi kutsunut Mikael Jungner ovat saaneet monen uskon koetukselle.

RINTEEN ITSENSÄ MUKAAN palaute on peräisin Uudellamaalla järjestetystä kampanjatilaisuudesta. Rinne kertoo yhteisöpalvelu Facebookissa noin 50-vuotiaan naisen lähestyneen häntä torilla. Korkeakoulutettu nainen oli jäänyt pari vuotta sitten työttömäksi, jonka jälkeen hän oli lähettänyt yli 350 työhakemusta. Rinteen mukaan hän ei ollut saanut kuin muutaman vastauksen hakemuksiinsa ja niissä kaikissa oli sama viesti: "Valitettavasti valintamme ei tällä kertaa kohdistunut sinuun". Nainen oli kuvaillut tilannettaan toivottomaksi. 

Rinteen tiedustellessa hallituksen aktiivimallista, nainen oli katsonut häntä silmiin ja sanonut hiljaa: "Tuntuu siltä, että työttömät halutaan laittaa polvilleen ja antaa niskalaukaus."

- Kyseessä oli osaava ja aktiivinen ihminen. Ihminen, joka on täyttänyt satoja työhakemuksia ja etsinyt aktiivisesti töitä. Tällä ihmisellä oli täysi oikeus kertoa tunteistaan minulle. Minä ymmärsin ja ymmärrän hänen tunteitaan oikein hyvin. Ymmärsin, mitä hän tarkoitti vertauskuvalla ja että se kumpusi epätoivosta ja epäreilusta kohtelusta. Yli 350 työhakemuksen jälkeen oli mielestäni oikein antaa tälle yksilölle ääni, jonka mahdollisimman moni muu ihminen kuulee, Rinne kirjoittaa sivuillaan.

Rinteen mukaan tässä maassa on tasan yksi taho, jonka tyylitaju on pettänyt ja se on aktiivimallista vastuussa oleva Sipilän hallitus. 

- Hallituksen on turha uhriutua, sillä aktiivimallin uhri ei todellakaan ole Sipilän hallitus vaan suomalaiset työttömät, joita Sipilän hallitus rankaisee työttömyydestä, Rinne toteaa.

Totuttuun tapaan yksittäinen lausahdus niskalaukauksesta on vienyt huomion pois kiistellystä aktiivimallista, jonnekin sisällissodan ja sadan vuoden traumojen väliin.

Mutta nyt kun kerran tälle tielle lähdetään, niin valtiovarainministeri Petteri Orpohan (kok.) allekirjoiti itse asetuksen juhlavuoden juhlarahasta, jossa kuvattiin sisällissodan teloituksia. Eikö allekirjoittanutkin?

Ulkoministeri Timo Soini (sin.) puolestaan kehotti plokissaan mäiskimään oppositiota lekalla leukaluihin ja sirkkelöimään sen selkärangan. Eikä kyse ollut edes siteerauksesta. Lausahdus oli täysin ministerin omasta kädestä lähtöisin.

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

18Suosittele

18 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (21 kommenttia)

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

- Oppositio on kevyt kuin poutapilvi. Siihen on iskettävä. Lujempaa. Lekalla leukaluihin ja selkäranka sirkkeliin -mentaliteetilla. Kunnon höyhennystä höyhenille.

Näin tiesi kertoa ulkoministeri Timo Soini (sin.) plokissaan joulukuun 27. päivänä. Kukaan ei sanonut, että ministeri uhkailee poliittisia vastustajia väkivallalla. Kukaan ei syyttänyt Soinia pelonlietsonnasta. Kukaan ei paheksunut mautonta kielenkäyttöä, eikä kukaan vaatinut anteeksipyyntöä.

- Sakari Timonen

Käyttäjän velitakanen kuva
Veli Takanen

Paljon ala-arvoisempaa oli Juhana Vartiaisen heitot Nymanin ohjelmassa punakaartin perustamisesta ja kansalaisaloitteen tekijän velkaongelmista.

Kukaan ei kuitenkaan ole rientänyt tuomitsemaan Vartiaista asiassa.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Jos jotain olen pistänyt merkille, niin sen, että Vartiainen saa jostain syystä heitellä mitä tykkää. Toivoisin toimittajien hiilostavan häntä edes hiukan näistä täysin epärelevanteista kommenteista.

Käyttäjän velitakanen kuva
Veli Takanen

Meillä moni toimittaja naureskelee Trumpin lausunnoille ja twiiteille. Nämä samat toimittajat kritiikittömästi ylistävät Vartiaisen lausuntoja, vaikka ne useimmiten ovat samanlaisia päästöjä kuin Trumpinkin.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Arttu Niskanen totesi Facebookin puolella osuvasti: "Eipähän tarvitse keskustella asiasta, kun kääntää keskustelun sanavalintoihin ja tunnetasolle. Tehokas ja paljon käytetty julkisuudenhallintatapa."

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Tuota voi käyttää kilpenä kunniallisessa perääntymisessä kun mätiä tomaatteja alkaa jo sataa. Ehkä osa uskollisimmista kannattajista antaa lohduttavia säälipisteitä.

Käyttäjän juhanaturpeinen kuva
Juhana Turpeinen

Kyseessä on vain taktikointi. Kun hallitus ei kykene keskustelemaan aktiivimallista, se yrittää siirtää huomion muualle.

Väistäminen itsessään tosin viestii siitä iten heikoilla eväillä hallitus on asiassa liikkeellä. Tosin se ei varmaan enää kenelleekkään tule yllätyksenä, että heikot eväät on tämän hallituksen kasaamisessa ollut ensisijainen meriitti sen jäsenille.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Tähän oikeastaan kiteytyy koko homman ydin.

Kelan tutkija varoittaa aktiivimallista: Aktiivisuus voikin johtaa päivärahan leikkaukseen: https://www.kauppalehti.fi/uutiset/uutinen/U3xfFEik

- Kun työtön on ollut riittävän aktiivinen 65 päivän aikana tekemällä mahdollisesti osa-aikatyötä tai joitakin työpätkiä, seurauksena tästä voi olla päivärahan alentaminen, koska tällöin joudutaan noudattamaan sovitellun päivärahan sääntöjä. Tällöin otetaan tietenkin huomioon 300 euron niin sanottu suojaosa, joka on kohdistettava oikealla tavalla kuukausituloihin, Honkanen kirjoittaa.

Käyttäjän LeenaRosendahlOsHanhijrvi kuva

Antti Rinne hurskastelee usein itsekin. :) Tätä on kuultu: "Ei tämä nyt oikealta tunnu".

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

"Rinteen puheista loukkaantuneet syyllistyvät törkeään hurskasteluun."

- Epäilemättä. Ja Rinteen puheista loukkaantuneiden törkeästä hurskastelusta syyllistäminen aiheuttaa mielensäpahoittamista, joka puolestaan johtaa kuplautumiseen ja siitä seuraavaan vihaviestintään.

Muistilokeroistani etsiytyy esille vuosikymmenten takainen "puppugeneraattori", joka myllytti muutamaa fraasia yhä uudelleen eri järjestykseen poliittista puhetta parodioiden.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Meni logiikaltaan ohi tuo Orpon teloitusjuhlarahan nostaminen esille? Siitähän vasta häly syntyi. Asetuskin taidettiin kumota, joten seuraukset hälystä olivat kertaluokkaa suuremmat ja arvovaltatappio moninkertainen.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Huomattavasti vahvemman assosisation se sai aikaan kuin yksittäisen työttömän kommentti. En siltikään muista lukeneeni Hesarin anlyyttistä pääkirjoitusta siitä, miten kokoomuksen kannatus tulisi laskemaan kolikon myötä. Orpo on myös hallituksessa ja hänestä sai mainion aasinsillan Soiniin, jonka suusta ei muuta tulekaan kuin sammakoita. Sipilähän se lähetti kokonaisen sarjan kansalaispalautetta toimittaja Salla Vuorikoskelle. Siitä vasta myräkkä nousi.

Mitä olen sosiaalista mediaa seuraillut (kuulun mm. jokaisen suuren puolueen Facebook-ryhmään), niin siellä demareilta tuntuu valuvan tukea Rinteelle. Myös moni ei-demari vaikuttaa olevan ulostuloon varsin tyytyväinen. Kertovat demareiden "miehistyneen". Tästä syystä onkin vaikea uskoa Hesarin analyysiin. Tai uskoa edes sen kirjoittaneen henkilön uskovan omaan tekstiinsä.

Mutta nyt pois ja Usarin Puheenvuoron epävirallisen miittiin. Lähdetään palstan ainoan kommunistin kanssa laivalle juomaan olutta ja väittelemään talouspolitiikasta. Puhun tietystikin Kiteen Auvo Rouvisesta.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Se on tietysti näkökulmasta kiinni, Pitääkö Hesarin pääkirjoitusta, vai juuri vahvistetun asetuksen kumoamista suurempana asiana. Pääkirjoitus kun on poliittinen kannanotto, se ei minun kirjassani kovin ihmeellinen seuraus ole yhtään mistään.

Ei nyt sentää ainoa kommunisti, mutta mukava mauste kuitenkin. Auvon seurassa sinäkin vaikuttanet kyllä perusporvarilta... Kippis!

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Ei niskalaukaus vuoden 1918 tapahtumiin viittaa, vaikka Hesari näin spekuloi. Tätä teloitusmuotoa on käytetty monessa muuussakin sodassa ja gangstereiden välienselvittelyissä. Se on samanlainen metafora kuin esimerkiksi: ''poistaa varmistin' (mitä muuutama vuosi sitten kauhisteltiin eduskunnassa) ja 'kuolinisku'. Media ja poliitikot haluavat konkretosoida tällaiset kielikuvat omaksi edukseen.

Käyttäjän RalfKarlsson kuva
Ralf Karlsson

Vuoden 1918 teloitukset lienevät enimmäkseen tapahtuneet teloituskomppanian edessä kun taas niskalaukaukset olivat Neuvostoliiton Tjekan/OGPU.n/NKVD:n/KGB:n yleisesti käytetty teloitusmenetelmä.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto
Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen

Kun kansanedustaja Vartiainen rinnastaa työttömät rikkaruohoihin, tulisi vakavasti miettiä, onko tällaisen henkilön paikka eduskunta tai yleensä mikään julkinen virka?

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Nii, ja sen päättää kansa vaaleissa, on siellä Hakkarainenkin ja hänen paikkansa olis myös melko kaukana päätöksenteosta, mutta kansa hänet sinne vaan haluaa. :)

Antaa kaikkien kukkien kukkia.

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen

Hakkaraisella varmaan on omat ongelmansa, kuten meillä kaikilla. Mutta en kyllä ole kuullut hänen vertaavan kaikista huonompiosaista kansanryhmää rikkaruohoiksi, joka istuvalta kansanedustajalta on aikamoinen vertaus.

Käyttäjän ArtoNakkila kuva
Arto Nakkila

Niskalaukaus eli shotti.

2 cl
Absintti
2 cl
Yrttilikööri
"Jägermeister"

Rakennetaan shottilasiin.

Tunnetaan maailmalla Suomalaisena drinkkinä...

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Ei kai se ihme jos oikeistopiirit loukkaantuvat niskalaukauksesta, koska heidän omassa perimässään ovat otsalaukaukset sadan vuoden takaa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset