Asikainen Martti Se olen vain minä puhumassa puuta heinää.

Näkökulma: Hyvää tarkoittavat hölmöt iskivät viimeisen naulan Nesteen arkkuun

  • kuva: tuntematon / edit: martti asikainen
    kuva: tuntematon / edit: martti asikainen
  • neste oyj:n osakkeiden kurssikehitys
    neste oyj:n osakkeiden kurssikehitys

Tiedättekö millä tavoin valtion osuus polttoainevalmistaja Neste Oyj:stä saadaan laskettua alle puolen, jotta sillä ei olisi enää täyttä päätäntävaltaa yhtiön päätöksissä? 

No esimerkiksi sillä tavoin, että lahjoitetaan noin 50 miljoonan euron edestä osakkeita lasten ja nuorten asiaa ajavalle Itsenäisyyden juhlavuoden lastenrahaston säätiölle.

Lahjotuksen myötä valtion omistusosuus osakkeiden äänimäärästä laski 50,1 prosentista 49,74 prosenttiin. Samalla Fortumista ja Finnairista tuli ainoat valtioenemmistöiset pörssiyhtiöt.

PÄÄTÖS KOLMEKYMMENTÄ VUOTTA TOIMINEEN Itsenäisyyden juhlavuoden lastenrahaston säätiön (ITLA) pääomittamisesta tehtiin joulukuun alussa, kun eduskunnassa järjestettiin satavuotiaan Suomen juhlaistunto. 

Juhlapäätös ehti olla parlamentaarisessa valmistelussa vuodesta 2016 saakka, jolloin eduskuntaryhmät esittivät omat ehdotuksensa juhlapäätösasian valmistelun pohjaksi. 

Eduskunnassa juhlapäätöstä valmisteli erillinen Suomi 100 -juhlatoimikunta, jota luotsasi puhemies Maria Lohela (sin).

Toimikunnassa oli edustajia jokaisesta eduskuntaryhmästä paitsi perussuomalaisista, jotka menettivät oman paikkansa puolueen hajottua dramaattisesti viime kesänä.

Eduskunnan juhlapäätös muodostui kokonaisuudessaan valtion ITLA:lle antamasta 50 miljoonan euron osakelahjoituksesta sekä säätiön hallintorakenteiden uudistamisesta - joka voi pahimmassa tapauksessa tarkoittaa säätiön hallinnon politisoimista.

Juhlapäätöksen yhteydessä säätiö velvoitettiin myös muuttamaan sääntöjään siten, että sen uudistuneena tarkoituksena on edistää ja tukea Suomessa asuvien lasten ja lapsiperheiden hyvinvointia, yhdenvertaisuutta ja asemaa sekä hyvää tulevaisuutta.

SUOMEN VALTION huomattava lahjoitus pienelle ja tuntemattomalle säätiölle vaikuttaa  ovelasti rakennetulta ansalta, jota on valmisteltu kaikessa hiljaisuudessa. 

Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) hallitus varautui Nesteen pilkkomiseen jo toukokuussa 2016, kun se ilmoitti uudesta omistajaohjauslinjauksestaan. Tuolloin lyötiin lukkoon Neste Oyj:n uudet omistusrajoitukset, joissa valtion omistusten alaraja laski 50,1 prosentista 33,4 prosenttiin.

Rajan ylittävä osuus eli 16,7 prosenttia osakkeista siirrettiin hallituksen aikaisemmin lanseeraamalle Valtion kehitysyhtiö Vake Oy:lle. Kehitysyhtiön tehtäväksi ilmoitettiin valtionyhtiöiden pääoman kierron nopeuttaminen, mutta toisin kuin valtion omistama sijoitusyhtiö Solidium Oy, se on konaan hallituksen poliittisessa ohjauksessa - eduskunnan päätösten ulottumattomissa.

TIEDETTÄVÄSTI ULKOMAISET SIJOITUSRAHASTOT ovat himoinneet pitkään osuuksia Nesteestä. Arvopaperikeskus Euroclear Finland Oy:n vuoden 2016 syyskuussa julkaistujen tilastojen mukaan yhtiön ulkomaalaisomistus nousi muutamassa vuodessa reilusta 16 prosentista 29,3 prosenttiin.

Taloussanomien mukaan kiinnostus on lisääntynyt entisestään, kun yhtiön osakkeiden arvo on pompannut rakettimaiseen nousuun. Nesteen osakkeiden arvo nousi pelkästään viime vuonna noin 34 eurosta yli 53 euroon. Ei siis ole mikään ihmekään, että sijoittajilla pyörivät sukat jaloissa. 

Suurin huoleni on kuitenkin yhtiön päätäntävalta. Valtion omistusosuuden vähentyessä ulkomaiset sijoitusrahastot voivat haalia entistä enemmän valtaa yhtiön sisältä.

Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) totesi lahjoituksesta järjestetyssä tiedotustilaisuudessa, että eduskunnan päätöksen mukaan valtion omistusosuus yhtiöstä voi laskea niinkin alas kuin 34 prosenttiin.

Ja todennäköisesti näin myös käy. Valtioneuvoston sinetöimän lahjoituspäätöksen myötä sijoittajat saivat tahtonsa lävitse ja valtion omistaman Nesteen omistajuus hiipuu hiljalleen kaukomaille. 

Kukaan itseään kunnioittava poliitikko ei pystynyt vastustamaan esitystä 50 miljoonan euron osakepotista, koska paperilla se vaikuttaisi menevän kokonaan lasten ja nuorten tukemiseen.

Esityksen torppaaminen olisi näyttäytynyt äänestäjien silmissä suorastaan epäinhimilliseltä.

Hyvin pelattu.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

22Suosittele

22 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (22 kommenttia)

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Minusta oudointa tässä on myös se, että säätiöstä ei meinaa löytyä mitään tietoa edes hakemalla. Sen verran minä sain selville, että säätiön hallituksen puheenjohtaja toimii Pentti Arajärvi ja sen tiedottaja sekä ohjelmajohtaja on Petra Kouvonen. Säätiön pääoma on 50 000 euroa ja se on toiminut yli 30 vuoden ajan. Luit aivan oikein - yli 30 vuoden ajan. Ilmeisesti säätiö saa kuitenkin melko paljon valtiolta tukea.

Mikä juttu tämä oikein on? Täysin nollasäätiö repii tuollaisen summan valtion omaisuudesta? Minkä vuoksi? Tere Sammallahti kirjotti samasta aiheesta viime syksynä, kun kyseinen summa meinattiin repiä Veikkauksen tuloksesta. No ei revitty Veikkaukselta, vaan Nesteeltä. Samalla Itlasta tuli Nesteen seitsemänneksi suurin omistaja.

Kävin katsomassa Itlan sivuilta, että mitä he ovat oikein touhunneet. Kuluneen parin kuukauden aikana oli kaksi seminaaria. YK-viikoilla he olivat kyllä aktiivisia. Sitten oli jotain nuorten laulukilpailua.

Käyttäjän puppek kuva
Tuomas Karhunen

Eiköhän säätiö pistä nuo osakkeet myyntiin aika pian rahanahneudessaan.

Eikös valtion omistamien yhtiöiden myynnissä ulkomaille ole se hyvä puoli, että poliitikkojen suojatyöpaikat vähenevät?

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Väheneekö? Ehkä ne vain siirtyvät säätiöön.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Näinhän se loogisesti ajateltuna menisi, mutta pelkään pahoin vaikutuksen olevan päinvastainen. Kyllä sieltä aina jokin palkkiovirka jostain löytyy.

Käyttäjän puppek kuva
Tuomas Karhunen

"Kyllä sieltä aina jokin palkkiovirka jostain löytyy."

Jos ei löydy, niin sellainen perustetaan.

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Siteeraan aluksia otsikkoa: "Hyvää tarkoittavat hölmöt iskivät viimeisen naulan Nesteen arkkuun."

En usko, että kyseessä oli hölmöjen teko vaan hyvinkin tarkkaan harkittu projekti, jossa joku hyötyy ja rutkasti. Epäilen kuitenkin, että lapset nuolevat näppejään.

ITLA on, kuten Martti jo totesikin, lähinnä paperisäätiö, jolla ei ole juurikaan julkista toimintaa. Tämä on osoitettavissa siitä, ettei kyseisestä säätiöstä ole saatavilla juurikaan tietoa. Säätiön "palkka" listoilta löytyy kolme nimeä, jotka yhteiskunnallisesti ovat likimain nobodyja.

Jos rahaa olisi oikeasti haluttu ohjata suoraan lasten hyväksi, on sitä varten olemassa lastenpäivän säätiö, jonka toiminta on läpinäkyvää.

https://www.linnanmaki.fi/lasten-paivan-saatio

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Itlalta voi hakea apurahaa toimintaansa, joka maksetaan ilmeisesti valtion lahjoituksista. En vain löydä mistään tietoa siitä, ketkä apurahaa ovat saaneet ja millaisiin tarkoituksiin.

Täältä voi tutustua Itlan menneisiin tapahtumiin: http://itla.fi/tapahtumat1/

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Linkin kautta aukeavilta sivuilta voi todeta, että nolla-tutkimukseen ovat käyttäneet säätiön varoja hyvin pitkälti. Samanlaista jargonia tuottavat sosiaalialan opiskelijat graduja pukatessaan.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #14

Joulu- ja marraskuussa järjestettiin tasan kaksi opetusseminaaria. Aikana jolloin lapsiperheitä pitäisi tukea kaikista eniten. Moni lapsi olisi saattanut kaivata jotain piristystä. THL:n viime vuonna ilmestyneen tutkimuksen mukaan maassamme on vähävaraisia lapsia yli 126 000.

Käyttäjän Kimmo kuva
Kimmo Pirkkala

Kuinkahan moni asiasta päättänyt ministeri, kansanedustaja tai sitä valmistellut virkamies omistaa Nesteen osakkeita?

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Sitä me tuskin koskaan saamme tietää.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Todennäköistä lienee lahjoituksen saaneen säätiön toimineen aiemmin valtion tuilla, joten nyt saadulla lahjoituksella ei voine ollakaan muuta tarkoitusta kuin se, että saatuja osakkeita aletaan myydä toiminnan rahoittamiseksi. Tuskinpa valtio enää vuosittain budjetistaan antaa tukirahaa.

Kp24-nettilehdessä on tästä ko. lahjoituksesta hyvä kirjoitus. Osakesäästäjien Keskusliiton puheenjohtaja, laskentatoimen ja rahoituksen professori Timo Rothovius ottaa kirjoituksessa kantaa osakelahjoitukseen ja sen todennäköiseen tarkoitusperään. Ihan oikein näytät Martti myös päättelevän ko. lahjoituksesta. Tämä lahjoituskuvio on vain tehty siinä mielessä kuten Rothovius´kin tuo esiin, että valtiolle noin toimien oli helpompaa luopua osasta Nesteen osakkeista ja samalla tuetaan vuositolkulla etukäteen säätiön toimintaa.

"Käytännössähän lahjan saaja varmasti myy osakkeet ja hajauttaa salkkunsa järkevämmäksi kuin pelkästään Nesteen osakkeisiin. Eli joka tapauksessa ne osakkeet tulevat myyntiin, Rothovius arvelee."
https://kp24.fi/uutiset/525107/valtio-lahjoitti-la...

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Minä en usko sen olevan sattumaa, että Lastensäätiölle annetaan tällainen symbolinen lahjoitus, joka vie valtiolta päätäntävallan yhtiöstä. Lastensäätiön vika se ei kuitenkaan ole. Sen sijaan suurennuslasin alle pitäisi laittaa asiasta päättäneet poliitikot.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

On tässä sekin näkökohta, että säätiöiden verotus on erilaista kuin yhtiöiden, eikä monenkaan säätiön toimintaa voi muutoinkaan kuvailla läpinäkyväksi. Niin ollen rahan piilottaminen helpottuu entisestään.

Säätiölaissa https://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/2015/20150487 muuten kiinnostavasti mainitaan

"3 § Peruspääoma
Perustettavalla säätiöllä on peruspääoma, joka on vähintään 50 000 euroa.[...] Mitä 2 momentissa säädetään, koskee myös varojen vastikkeetonta luovuttamista säätiölle sen toiminnan aikana. Oikeuden pidättämisestä on määrättävä säännöissä ennen varojen luovuttamista. Kymmenen vuoden määräaika lasketaan varojen lahjoittamisesta."

ja

"5 §
Varainhoito
Säätiön varainhoidon on oltava suunnitelmallista. Varainhoitoon kuuluu säätiön toimintaan käytettävien varojen hoitamisen lisäksi säätiön sijoitustoiminta ja liiketoiminta."

ja

"6 §
Sijoitustoiminta
Säätiö voi varallisuutensa hoitamiseksi ja toimintamuotojensa rahoittamiseksi harjoittaa sijoitustoimintaa, jollei sitä rajoiteta säännöissä.

Säätiö voi yhtiöittää sijoitustoimintansa, jollei sitä rajoiteta säännöissä."

ja sitten tulee säädöksiä tukisäätiöistä ja niiden kautta tehtävistä varainsiirroista ynnä edunsaajista, säätiön tarkoituksen muuttamisesta sekä säätiön määräaikaiseksi muuttamisesta.

Heitän villinä arvauksena että ITLA valittiin tarkoitukseen sopivimpana (valmis säätiö), ja kohta rahaa liikkuu juoksuvauhtia verokeitaisiin. Sen jälkeen se lakkautetaan.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Hyvä pointti sinulla. Tuokin on tärkeää pitää mielessä. Säätiöstä saattaa tulla myös kätevä loppusijoituspaikka "hyvin ja kunniakkaasti" palvelleille henkilöille, kun sillä on nyt vähän paalua mitä jakaa palkkioina. Tuossa tekstissä jo mainitsinkin, että yhtenä ehtona juhlalahjoituksessa oli säätiön hallintorakenteiden muuttaminen. Mutta mihin suuntaan? Sitä en osaa sanoa.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Veikkaan sääntömuutoksia hallintorakenteisiin ja säätiön tarkoitukseen että voivat yhtiöittää toimintaa myydäkseen "lahjoituksena" saatua omaisuutta.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #19

Chicagon koulukunta jyllää nyt ja lujaa. Pohjoismaisen hyvinvointiyhteiskunnan viimeisiä kuolonkorinoita. Mallimme alasajo tuntuu melko järjestelmälliseltä.

Käyttäjän TimoNyman kuva
Timo Nyman

Onko joku Nesteen hallituksessa istuva pannut liikkeelle huhun ettei Nesteen osakkeilla ole tapahtunut riittävästi arvonnousua koska valtioenemmistö osakkeista jotenkin olisi jarruna? Isänmaanystävä ei ainakaan näe välttämättä etuna että valtio hävittää kaikki sellaiset yrityksen valvontaan liittyvät osakkeet joiden hallinta olisi saattanut tuottaa valtiolle tuloja jotka nyt menetettynä on kerättävä kansalaisilta veroina. Poskettoman korkea vero-% on ongelmallinen koska se nostattaa kustannustasoa joka heikentää viennin mahdollisuuksia!

Käyttäjän MariHeimala kuva
Mari Heimala

Säätiön sivuilla sanotaan, että sääntömuutoksen myötä säätiö siirtyy eduskunnan hallintaa. Kivasti koplattu. Valtio oei omista, mutta valtio päättää http://itla.fi/itla/

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Luvassa on siis lisää poliittisia virkanimityksiä ja päätöksiä, joista kansanedustajilla ei ole harmainta hajuakaan.

Käyttäjän MikkoPunkari kuva
Mikko Punkari

Olen päätellyt että tämä asia liittyy USA:n öljyteollisuuden vaatimuksiin mm. EU-jäsenmaita vastaan. USA pyrkii saavuttamaan monopolin öljytuotteiden välittäjänä - onhan siinä n. 80% voitto-osuus öljyn ja kaasun myyntihinnasta. On ilmeistä, että Washington suurena vallankäyttäjänä EU:ssa on määrännyt Suomen valtion antamaan amerikkalaisille öljy-yhtiöille yksinoikeuden Venäjän energian välittämiseen. Suomi ja Neste kilpailee nyt vahvasti amerikkalaisten tontilla. Tästä Suomen valtio ja Neste saavat mittavat voitot.

Miksi sitten valtio haluaa menettää päätäntävaltansa Nesteessä. Joko siksi, että se ei voisi määrätä liiketoiminnan luovuttamista amerikkalaisille. Tai siksi, että näin luovutus voitaisiin toteuttaa puhtaasti kaupallisina osakekauppoina. Joka tapauksessa kyse lienee varsin epärehellisestä toiminnasta. USA on ollut erittäin vihainen Venäjän ja Saksan välisestä suorasta kaasukaupasta mistä USA ei saa kuin pieniä osuuksia. Siksi USA pyrkii pysäyttämään Nordstream 2 -hankkeen ja haluaa puuttua lainvastaisesti itsenäisten valtioiden ja yritysten kaupankäyntiin.

Käyttäjän HannuTervola kuva
Hannu Tervola

Elikkä ITLA ja 50 miljoona annettiin salaisesti soinille ja siniselle puolueelle palkinnoksi petturuudesta.

Ei eipäilystäkään

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset