*

Asikainen Martti Se olen vain minä puhumassa puuta heinää.

Näkökulma: Tikkakosken vuotoa liioitellaan - Moni asioista ei kuitenkaan täsmää?

Helsingin Sanomien viime lauantaina julkaistu juttu Tikkakoskella sijaitsevasta puolustusvoimien Viestintäkoekeskuksesta on herättänyt valtavasti keskustelua maanpuolustuksesta, lähdesuojasta ja lehdistönvapaudesta.

Jotkut äänekkäimmistä kriitikoista pitävät tekoa maanpetoksena, kun taas toiset ovat nostaneet HS:n toimittajat liki kansallissankarin asemaan.

Suurista puheista huolimatta HS:n ympäripyöreä ja runaasti vanhaa tietoa sisältänyt juttu ei ollut kovinkaan kaksinen paljastus. Keskisuomalaisen päätoimittaja Pekka Mervolan sanoin: "Tekstin lukemisen jälkeen jäi olo, että Helsingin Sanomat vain halusi julistaa saaneensa käsiinsä salaiseksi luokiteltuja papereita".

Tikkakosken Viestintäkoekeskuksen ympärillä vellova kohu sai sunnuntaina dramaattisen käänteen, kun HS:n toimittaja Laura Halmisen kotiin tehtiin huomattava kotietsintä. Halminen on toinen lauantaina ilmestyneen kirjoituksen kirjoittajista.

Kotietsinnän kerrotaan alkaneen noin kello 18:30 ja päättyneen noin kello 22:30. Kotietsinnän aikana poliisi takavarikoi Halmiselta tämän puhelimet, tietokoneen, tabletin sekä toistakymmentä muistitikkua.

Poliisi kertoi kotietsinnän perusteena olevan turvallisuussalaisuuden ilmaiseminen. Halmisen mukaan heillä ei kuitenkaan ollut mukana tuomioistuimen päätöstä etsinnän tekemiseksi.

Halminen kertoo tapahtumien saaneen alkunsa hänen kovalevystään. Halminen kertoo vasaroineensa hallussaan olevan tietokoneen kovalevyä, jotta hän voisi tuhota pysyvästi sen sisältämät tiedot. 

Tämä aiheutti Halmisen mukaan savua, jonka vuoksi hän kutsui palokunnan paikalle. Palokunnan mukana saapui myös poliisipartio, joka kutsui paikalle apuvoimia selvitettyään ensin hänen hänen henkilöllisyytensä.

Myöhemmin selvisi, että kotietsintä tehtiin kiirellisyysperusteella KRP:n tutkinnanjohtajan määräyksestä.

Halminen myöntää pyrkineensä koneen tuhoamisella varmistamaan lähdesuojan mahdollisimman hyvän toteutumisen, joka on mielestäni hyvin kunnioitettava teko toimittajalta.

Useat asiat jäivät kuitenkin askarruttamaan minua.

Ensinnäkin Halminen on keskittynyt ammatillisesti kirjoittamaan ennen kaikkea informaatiovaikuttamisesta, kyberturvallisuudesta ja teknologiasta, jonka vuoksi minun on vaikea kuvitella häntä soittamassa palokunnalle savuavan kovalevyn vuoksi. Se vaikuttaa ajatuksen tasollakin täysin absurdilta.

Tästä syntyy vähän sellainen "Hei, tulkaa nyt tutkimaan minua!" -mielikuva.

Halminen on tietoturvallisuuden asiantuntijana varmasti myös selvillä siitä, ettei vasaroiminen todennäköisesti tuhoa koneen kovalevyllä sijaitsevaa dataa. Helpoiten kovalevyn tuhoaminen onnistuu poraamalla kovalevyyn reikiä.

Halminen olisi aivan varmasti osannut myös salata kovalevyn tiedot, sillä muistaakseni hän on kirjoittanut aiheesta jutun.

Toisekseen Halminen on tiedettävästi avustanut puolustusvoimia erilaisten turvallisuuskurssien yhteydessä, jonka vuoksi pelkkä vuoto hänen kauttaan herättää läjän kysymyksiä ilman vastauksia. 

Kolmanneksi sanottakoon vielä sen verran, että mikäli Suomen tiedustelu oikeasti kaatuu tällaiseen artikkeliin, niin silloin meidän pitäisi olla paljon enemmän huolissamme kuin me tällä hetkellä olemme.

Edellä mainittujen vuoksi pidänkin sitä hyvin todennäköisenä, että saamme muutaman seuraavan viikon sisällä kuulla jonkinlaisen ulostulon, joka paljastaa vuodon todellisen tarkoitusperän ja syyn.

En usko sen olevan sattumaa, että vuodosta käytävää keskustelua on ylläpitänyt ennen kaikkea jatkokaudestaan kamppaileva, Suomen tasavallan presidentti Sauli Niinistö.

Presidentti Niinistön tarttuminen aiheeseen tekee asiasta myös merkittävän. 

Niinistöhän ei tiedettävästi lähtenyt lainkaan mukaan esimerkiksi pääministeri Juha Sipilän (kesk.) surkuhupaisaan kesäteatteriin, vaan kielsi pääministeriä saapumasta Kultarantaan edes kahville.

Kansalalaisina teidän kannattaa olla nyt erittäin tarkkana sen suhteen, että mitä tässä pyritään vuodon varjolla ajamaan läpi, tai mitä teiltä jää tämän kohun vuoksi kokonaan huomaamatta.

Tässä vaiheessa on lähes mahdotonta sanoa, mistä suunnasta se yliajava bussi tulee.

Henkilökohtaisella tasolla kyseinen kotietsintä kiinnostaa minua ennen kaikkea lähdesuojan ja lehdistönvapauden kannalta. Tämän kaltainen toimittajan painostaminen on täysin ainutlaatuista Suomessa ja Pohjoismaissa.

Todennäköisesti maamme sijoitus maailman Lehdistönvapaus-indeksillä (eng. Press Freedom Index) laskee entisestään. Toimittajat ilman rajoja -järjestö ei ole vielä toistaiseksi kommentoinut tapausta.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

17Suosittele

17 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (40 kommenttia)

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Tikkakoskea enemmän tämä kohu on kertonut meistä ihmisistä. Teoreettisen filosofian dosentti Panu Raatikainen kiteytti asian hienosti Facebookin puolella:

- "Täytyy kyllä sanoa, että HS:n tiedustelujuttu on paljastanut monen "länsimaisen liberaalin demokratian" ja "sananvapauden" nimiin vannovan kovin valikoivan suhtautumisen näihin arvoihin - niihin vedotaan kun se sopii omaan agendaan, mutta tosi paikan tullen monesta löytyykin oma sisäinen pieni Putin ja Erdogan."

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Sitten hieman puolustuksesta.

Venäläiset ovat ostaneet vuosia sitten kiinteistöjä Tikkakosken läheisyydestä. Tönöt ovat edelleen autioita, jonka vuoksi lehdissä on spekuloitu sillä, miten ne voisivat toimia ensiasemina vihreille miehille. Tämä on tietenkin silkkaa paskaa, sillä vähänkään älyä omaava taho sijoittaisi niihin signaalin vastaanottamiseen tarvittavaa laitteistoa ja käyttäisi niitä vakoilemiseen. Eivät vihreät miehet mitään tupia tarvitse.

Myönnän että meidän tiedustelulakimme on aikaa jäljessä, mutta mielestäni tiedustelupomot olisivat täysiä idiootteja, jos he eivät olisi "kollanneet" epävirallisesti ihmisten sähköposteja ja puheluita jo vuosien ajan - pöytälaatikkohommina. Melko usein tällaisia asioita hoidetaan vieraiden valtojen kautta, koska kansalliset lait eivät anna periksi omien kansalaisten vakoilemiselle.

Katso esimerkiksi Iso-Britannian ja Yhdysvaltain välistä tiedusteluyhteistyötä. Tai Saksan ja Iso-Britannian. Suomikin voisi tehdä yhteistyötä esimerkiksi Saksan kanssa, koska siellä tiedetään aivan varmasti enemmän kuin täällä.

Suomi tarvitsisi puolustuksekseen jatkuvasti valmiudessa olevia prikaateja, jotka ovat ikarakenteeltaan 21+ ja armeijan käynneitä henkilöitä. Käytännössä tämä tarkoittaa palkka-armeijaa, sillä kyllä "tuntematon uhka" tulee sieltä heti ja rytinällä. Ei se ala odottelemaan muutamaa päivää, että me saamme liikekannallepanon hoidettua.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Sitten on vielä tämä NATO:n asia. Ensinnäkään puolustusliitosta ei pidä koskaan järjestää mitään kansanäänestystä, koska kansalla ei ole pienintäkään hajua siitä, mitä maailmassa tapahtuu. Pelkästään puolustusvoimien kantahenkilökuntaan kuuluvat upseerit tietävät näistä asioista - ja luonnollisestikin puolustusministeriö.

Suomen hallituksella ja presidentillä on mandaatti tällaisten asioiden hoitamiseen. Rivipoliitikoilla ei ole aiheesta sen enempää tietoa kuin kansalaisillakaan, jonka vuoksi eduskuntaäänestyskin kuulostaa hieman kornilta.

Henkilökohtaisesti minä suosisin kahdenkeskisiä sopimuksia EU:n tai Pohjoismaiden sisäistä yhteistyötä. Täytyy aina muistaa, että Naton ei ole tarvinnut koskaan puolustaa itseään, vaan se on pääosin keskittynyt hyökkäyspolitiikkaan.

Uuden jäsenen ottaminen vaatii myös yksimielisen hyväksynnän sotilasliiton jäseniltä. Ei sovi myöskään unohtaa sitä, että myös Turkki on Nato-maa. Diktaattori Recep Erdoganin Turkki.

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama

Onhan tää vähän outo juttu kaikkinensa.
Kovalevyn tuhoamisesta minulla on kokemusta monen kymmenen vuoden ajalta, koskaan ei ole tarttenut palokuntaa apuun :D

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

#4 Taisi olla Halmisen kohdalla savua, josta ei tullut tulta.

Eli käsky sammutukseen saattoi seurata toisaalta.

Mene ja tiedä. Hämmennystä, hämmennystä!

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Kovalevystä on aika vaikea saada savua tulemaan, mutta jos läppärin litiumakkua takoo, niin taatusti tulee.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Tämän blokirjoituksen sanomassa lienee perää, kun ajatellaan tapahtumien kulkua ja sen ajankohtaa.

Mutta on myös ilmiselvää, että Tikkakoski on todellakin aivan erityinen kohde. Helsingin Sanomat tuli sen todistaneeksi niin kirjoituksellaan kuin siitä seuranneella tapahtumaketjullakin.

Kuten blogissa mainitaan, rivimiehet eivät tiedä asioista eivätkä ymmärrä sitä, että jokin Suomessakin on huippusalaista ja sitä kuinka tärkeätä sen pitäminen huippusalaisena on.

Käyttäjän PeliSuomi kuva
Pertti Lindeman

Minulla on tullut mieleeni, että onko jollain toimittajalla jotain sellaista aineistoa poliitikoista, joita ei suotaisi julkaistavan? Esim. 90-luvun pankkikriisin paperit, jotka Ahon hallitus salasi 100-vuodeksi tai Suomen liittyminen EU:n, jolloin S.Niinistö oli Perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja. Eli onko tämä varoitus toimittajille ja medialle?

Itsekään en näe, että tietovuodossa olisi ollut sellaista aineistoa, joita Venäjän tai muiden valtioiden sotilastiedustelun tiedossa ei olisi jo aiemmin ollut.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Jokaisella on oma agendansa, joka tuntuu olevan tapetilla miltei kaikissa asioissa. Sinulla se lienee 90-luvun pankkikriisi. Joku ei voi puhua mistään ymppäämättä siihen mamuja ja joku toinen pakkoruotsia.

En usko, että ainakaan tuosta mainitsemastasi asiasta oli kyse enkä oikein sitäkään, että tässä nyt muustakaan olisi kyse kuin itse kyseisestä tikkakoskivuodosta. Kuten mainitsin, kyseessä on oikeasti huippusalainen kohde.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Hyvin mahdollista, että sieltä pelätään vuotaneen jotain oikeasti isoa. Jotain sellaista, joka voisivat saattaa diplomaattiset suhteet kyseenalaiseen valoon. Tikkakosken keskuksessa varmasti on oikeasti salaisia puolustusvoimien juttuja. Ei sellaisia höpöhöpö-hommia, niin kuin Helsingin tunnelipuolustus, joka on porattu niin täyteen kaukolämpölinjoja, ettei pahalaisen tarvitsisi räjäyttää kuin yksi pumppuasema, niin vuorokauden sisällä tunnelit olisivat täynnä vettä.

Tai sitten kyseessä on tarkoituksenhakuinen vuoto, jolla pyritään vaikuttamaan mm. salassapitoa koskevan lainsäädännön muutoksiin.

Kansainvälisen politiikan dosentti Jan-Peter Paul mm. esittää arvionaan, että Helsingin Sanomien Suomen tiedustelua koskevan artikkelin taustalla on Suomen tiedusteluelinten halu kohottaa profiiliaan kansainvälisesti. Häntä vastaan puolestaan on UPI:n Charly Salonius-Pasternakan arvio, jolle en anna kovin paljoa painoarvoa. Salonius-Pasternak ei ole esittänyt julkisuudessa vuosikausiin ainuttakaan validia arviota. Pelkokuvia hän on lietsonut senkin edestä.

https://www.savonsanomat.fi/kotimaa/Tiedusteluasia...

Käyttäjän PeliSuomi kuva
Pertti Lindeman

Lienee luonnollista, että pidän selvittämätöntä lähihistorian tapahtumaa esillä, koska minulla on siitä tietoa ja seuraukset tuntuvat tämän päivän Suomessa.

Ps. Sain varusmieskoulutukseni Tikkakosken luolastossa, jonka ruokalan jonossa oli useasti myös samaan aikaan Rauno Meriö. Eli minulle hyvin tuttu paikka.

Käyttäjän gavia52 kuva
Juha Vesamäki

"En tunne yhtäkään tietokoneiden kanssa tekemisissä olevaa henkilöä, joka soittaisi palokunnan paikalle kovalevyn savutessa. Se vaikuttaa ajatuksen tasollakin täysin absurdilta."

Tuo sama asia sai minut kraapimaan harvenevia hiuksiani kahdestakin syystä. Ensiksikin jos tietää, ja ilmesesti tässä tapauksessa tiesi, missä kovalevy sijaitsee, niin miksi ei irroittanut virtajohtoa ensin, siis jos oli kyseessä desktoppi. Läppärin tapauksessa asia olisi kai vielä yksinkertaisempi, yksi ruuvi auki ja nypätä kovalevy pois koneesta, ja sitten antaa vasaraa.

Toiseksi, kyllä kai ko. asemassa oleva henkilö tietää, että pelkällä vasaralla tietojen tuhoaminen levyltä on kohtalaisen epävarmaa, ammattilaiset kyllä kaivavat ne tiedot esiin melko kovaankin kohteluun joutuneelta levyltä, eri asia lienee uudehkot SSD-asemat.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Yhden kovalevyn piilottaminen vaikka metsään maan alle ehkä hiukan vasaroituna olisi ollut yksinkertaisempaa kuin omassa asunnossa yrittää sitä tuhota totaalisen lukukelvottomaksi.

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama

Onhan siihen helpompiakin kikkoja.

Käyttäjän FArra kuva
Fredrik Arra

Yksinkertaisempaa olisi ollut käyttää salausta. Käytännössä salausta ei avaa kukaan, jos toimittaja ei anna avainta. Oma työkoneeni salaa tärkeät tiedostot automaattisesti, ainahan voi käydä niin, että kone unohtuu taksiin tai se varastetaan. Toimittajan ammattitaidosta antaa aika heikon kuvan, että hän kuljeskelee tietokone mukanaan, josta kuka tahansa voi lukea hänen juttujensa lähteistä tai muusta valonarasta. Tuo paljastanee myös sen, että Hesarin toimittajilla on tietoturva harrastuksen varassa eli lehdellä ei ole omaa tietoturva strategiaa.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #13

Artikkelin toinen kirjoittaja ja kotietsinnän kohteeksi joutunut Halminen on tietoturva-asiantuntija.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Kovalevyn saa kelvottomaksi muutamassa sekunnissa ja turvallisesti kotioloissakin. Palovaaraa siitä harvemmin syntyy.

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama Vastaus kommenttiin #15

Joku jutussa haissee ja se ei ole palaneenkäry.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #16

Matti Niemiranta muistutti Facebookin puolella, että Applen läppäreissä on kiinni juotettu/liimattu massamuisti, ja laaja litteä akku - pahuksen Apple-sukupolvi. Jos sellaisesta alkaa takomaan vasaralla kovoa rikki, niin akku ottaa helposti samalla osumaa, ja saattaa alkaa käryämään. Sekään ei tosin selitä sitä, miten poliisipartio eksyi tuonne.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah Vastaus kommenttiin #17

Lieneekö tietokone syttynyt palamaan vasaroinnista tai sitten se on muutoin syttynyt. Näin ainakin IL:ssä uutisoidaan tapahtuneen " Palokunta hälytettiin paikalle savun vuoksi. Poliisipartio saapui pelastuslaitoksen työntekijöiden mukana. Asuintalon kellarissa palanut tietokone määrättiin takavarikoitavaksi, kun Halmisen henkilöllisyys tuli KRP:n tietoon. Sen jälkeen poliisi teki erityisen kotietsinnän asuntoon ja kellaritiloihin."
http://www.iltalehti.fi/kotimaa/201712182200612811...

Käyttäjän gavia52 kuva
Juha Vesamäki Vastaus kommenttiin #18

Mahtoikohan tämä "tietoturva-asiantuntija" moukaroida läppärin akkua, se kyllä syttyy palamaan helpostikin yhdestä sivalluksesta. Kovalevyä ei kai kovin helpolla käryämään saa ilman sytytysnesteitä.

Käyttäjän PerttiAaltonen kuva
Pertti Aaltonen Vastaus kommenttiin #18

Jos meikäläinen mätkisi tietokonetta kerrostalon kellarissa niin, että se aiheuttaa tulipalonvaaran, niin varmaan valkotakkiset hakisivat hoitoon. Sitten vielä tulisi varmaan sakot jonkun pykälän mukaan. Oliko se niin, että on sellainen käsite kuin yleisvaaran tuottaminen? Varmaan täällä palstalla kommentoivat juristit osaisivat kertoa tarkemmin.

Käyttäjän PerttiAaltonen kuva
Pertti Aaltonen

Ylen uutisissa 17.12. klo 24.00 viestintäoikeuden professori Päivi Korpisaari sanoi, että salaiseksi luokitellun tiedon levittäminen voi olla rikos, josta rangaistaan lain mukaan. Hänen mukaansa sama laki koskee myös toimittajia.

Siis tällä asialla ei ole mitään tekemistä lähdesuojan kanssa. Myöskään sillä ei ole merkitystä, onko tieto oleellista vai ei. Tai sillä miten salassapidettävä tieto on saatu, siitä on omat pykälät laissa, esim. murtautuminen tai ryöstö.

Oma lukunsa on, että joku kerrostalon kellarissa harjoittaa sellaista toimintaa, josta aiheutuu tulipalon vaara ja joudutaan kutsumaan palokunta. Mitähän tapahtuisi, jos tiputtelisi kellarissa pontikkaa ja tulipalo uhkaisi? Saattaa olla, että vietäisiin putkaan.

Nähdäkseni Toimittajat ilman rajoja -järjestö on jossain määrin paheksunut HS:n toimintaa. Ei siis pidä salaiseksi luokitellun aineiston julkaisemista asiallisena.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Niinkuin toimittajat ilman rajoja järjestö sanoi, että sananvapaus on muna ja kansallinen turvallisuus kivi, eli jos turvallisuutta uhataan, niin sananvapaus saa väistyä.

Hesarin artikkeli oli mielestäni juuri sitä, mitä Jarkko Sipiläkin sanoi, punakynähuorausta, mitään tarinaahan tuossa ei ollut, kunha ylpeiltiin, että katsokaas mitä me ollaa hankittu.

Nyt sitten on toimituksessakin hieman vedetty happea, ja alettu ajattelemaan enstex :)

Käyttäjän TuulaKomsi kuva
Tuula Komsi

Meinaatko Petteri ettei mitään sen syvällismepää syytä tähän jupakkaan ole kuin että joku toimittja vaan ykskaks keksi että rupeanpa juuri nyt retostelemaan tällaisella asialla. Mutta mikään ei liity mihinkään?

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Nimenomaan on varmasti syvällisempää, mutta se hesarin teksti oli lähes pelkästään omakehua, eivät ymmärtäneet mitä tekivät, kunhan oli hienoa esitellä aineistoa.

Minusta kyse on nimenomaan vuotajasta ei niinkään hesarin toimista, vaikka sekin on arveluttavaa.

Käyttäjän jussiosmola kuva
Matti Jussi Korhonen

Ettei vain toimittaja - jostain tuntemattomasta syystä järjestänyt "hämäysoperaation" vasaroineen ja savuineen ja palokuntineen... ja näin sai sen mitä halusi; huomiota ja katseet jonnekin muualle. Ja uutta materiaalia ko. asiasta uuteen juttuun.

Uskooko joku, että ammattitaitoinen toimittaja ei osaisi tuhota kiintolevyä pienemmnälläkin mäiskeellä? Uskooko joku, että tiedot ovat nyt lopullisesti kadonneet?

Olisihan sen kovalevyn voinut piilottaa metsään, kuten täällä joku mainitsi. Toisaalta: mitähän kotietsintää tekevät poliisit tykkäävät läppäristä, josta on poistettu kovalevy? Eivät varmaan tee mitään lisä kysymyksiä asiasta.

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

#22 Juuri niin, eivät tietenkään kysele enempää! Tuhottu, mikä tuhottu!

Luottamuksemme on suuri ja tutkimme kotisi vain varmuuden varalta:((

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama

Omasta ammatillisesta kokemuksesta tiedän että näitä turvasertifikoituja asiakirjoja päätyy oikeastaan kenelle hyvänsä.

Minä olin aikoinaan juuri se joka teki lopputyöt kaikenmaailman virallisille papruille. Ja jos mä olisin halunnut niin olisin voinut aikoinani aiheuttaa ties minkänlaiset selkkaukset ties minne. Mutta vaitiolovelvollisuus sitoi. Niin.. ja moraali.

Käyttäjän JanisPetrus kuva
Juha Hämäläinen

Niin tai näin hyötyä tästä koko hässäkästä ei kerää kukaa Suomen rajojen sisäpuolella oleva.

Kuka korjaa sen ja miksi lienee kysymys jota pitäisi miettiä?

Käyttäjän TommiMkinen kuva
Tommi Mäkinen

"huomattava kotietsintä"

No huomattava ja huomattava, ei ees lapsen huoneeseen menty :D

"Halmisen kotona olleen lapsen huonetta poliisit eivät tutkineet."

http://www.iltalehti.fi/kotimaa/201712182200612212...

Minust aika tissiposki-kotietsintä,,

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Lieden taakse kuitenkin kurkisteltiin.

Käyttäjän TommiMkinen kuva
Tommi Mäkinen

No joo, show:n vuoksi joku olevinaan vilkassu. Mut varmaa vuoden/vuosikymmenen eka kotietsintä missä ei vilkaista lapsen huoneeseen ettei lapselle tai rikoksesta epäillylle tule paha mieli. Huuhaa puuhaa,,

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

"Henkilökohtaisella tasolla kyseinen kotietsintä kiinnostaa minua ennen kaikkea lähdesuojan ja lehdistönvapauden kannalta. Tämän kaltainen toimittajan painostaminen on täysin ainutlaatuista Suomessa ja Pohjoismaissa"

Turvallisuuskysymyksistä perillä oleva toimittaja tuskin tietoisesti ryhtyy tuhoamaan kovalevyä, jossa saattoi olla/ei ollut lähteen nimi.

Savu, palokunta, poliisi! Jos näin oli, kyse on joko paniikkireaktiosta tai ylempää tulleesta käskystä.

Yhtälö on ristiriitainen.

Painostettiinko toimittajaa? Kotietsintää suorittavat poliisit olivat ilmeisimmin saaneet tehtävän, joka kesti 4 tuntia. Ainoastaan lasten huonetta ei tutkittu.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Pidän pelkkää kotietsintää melko huomattavana painostuksena. Se kasvattaa toimittajien kynnystä reagoida tulevaisuudessa.

Käyttäjän MikaRiik kuva
Mika Riikonen

"Henkilökohtaisella tasolla kyseinen kotietsintä kiinnostaa minua ennen kaikkea lähdesuojan ja lehdistönvapauden kannalta. Tämän kaltainen toimittajan painostaminen on täysin ainutlaatuista Suomessa ja Pohjoismaissa."

Ei kai se, että poliisi tekee työtänsä mahdollisen rikoksen selvittämiseksi, ole toimittajan painostamista?

Sitten toki olisi, mikäli kotietsintä olisi jonkin poliittisen toimijan alullepanema.

Käyttäjän TokeLahti kuva
Toke Lahti

Pakko se on uskoa, aika laajasti ei tiedetä macbookkien tekniikasta.
Ei tämän jutun kirjoittaja, moni kommentoija tai edes hesarin jutun toimittaja.
Jos akku on liimattu kiinni kovalevyyn, niin ei sitä kovoa voi nuijia, niin ettei akku mene rikki.
Ilmeisesti tämä tieto ei sisällu kurssiin kyberturvallisuus-101.

Ja sitten kaikille tiedoksi kovalevyn nuijiminen on ihan tehokas tapa hävittää tieto. Levyt ovat lasimaista ainetta; kun kovo on täynnä lasinpaloja, ei levyt voi pyöriä. Rei'itetyt levyt sen sijaan voivat.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset