Asikainen Martti Se olen vain minä puhumassa puuta heinää.

Pellossa syntynyttä ei stadilaisten vitsit naurata

  • kuva: wikimedia commons / tiia monto
    kuva: wikimedia commons / tiia monto

Vihreä helsinkiläispoliitikko heitti vitsin. 

Pellossa syntynyttä ei naurattanut yhtään.

Myönnän toki ettei minulla muutenkaan oikein tahdo riittää ymmärrystä lappilaisvitseille, koska liian usein ne vaikuttavat olevan enemmänkin rasististen stereotypioiden lietsomista kuin hauskaa läpändeerusta. Eihän siitä muutenkaan nyt niin kauan ole, kun minunkin sukulaisteni kallojen kokoja mittailtiin Lapissa. 

Ruotsalaiset taisivat tehdä taannoin aiheesta elokuvankin. 

Haluan tehdä sen nyt suoraan selväksi, että se ei ole aivan yksi kerta, kun olen kuullut etelässä heitettävän hullunhauskoja vitsejä meistä "lappilaisista poronnussijoista". Eivätkä lestadiolaisuus ja serkkujen naiminenkaan muuten ole oikeasti niin hauskoja aiheita kuin voisi helposti kuvitella.

En tietenkään loukkaannu joka kerta.

Jos loukkaantuisin jokaisesta heitosta, niin saisin olla kaiken aikaa nyrkit pystyssä. Lapin väeltä odotetaan yleensä vähän kovempaa nahkaa ja melko usein meillä sellainen onkin.

Tällä kertaa en kuitenkaan voinut ohittaa puheita väkinäisellä ja kiusaantuneella hymyllä, sillä kommentti tuli sellaisen puolueen edustajalta jolta minä sitä kaikista vähiten odottaisin.

Helsingissä syntyneen vitsailijan omat lappilaisjuuret eivät muuta asiaa tai tilannetta miksikään. Edes sillä ei ole loppujen lopuksi yhtään mitään merkitystä, missä yhteydessä tai tilanteessa tämä kommentti on heitetty. Poliitikot liikkuvat aina yksityisen ja julkisen rajamaastossa.

Pahinta mielestäni on ollut huomata, miten vihreiden joukosta näyttäisi löytyvän yllättävän paljon ymmärrystä tällaiselle huumorille, jossa pilkataan ensin maalaisia ja sen jälkeen äärimmäisen harvinaisesta taudista kärsiviä ihmisiä, joilla ei ole ollut pienintäkään tekemistä taudin synnyn kanssa.

Vihreiden omassa Facebook-ryhmässä keskustelu on kääntynyt täysin vinksalleen, kun loukatuista onkin yhtäkkiä tullut syyllisiä, koska he eivät tosikkoina ymmärtäneet kaiken olevan vitsiä. Rasistista sellaista.

Luulisi heidänkin ymmärtävän, että on yksi asia sanoa maaseudun olevan kamala paikka, jossa on mahdotonta viihtyä, ja toinen puhua yleistävästi insesmistä ja perheväkivallasta pienen Lapissa sijaitsevan kunnan ominaispiirteenä.

Tällaisiin puheisiin voi törmätä netin rasistisisissa viharyhmissä, mutta yleisesti ottaen sitä odottaa vihreiden kunnallispoliitikoilta vähän enemmän. 

Toivoin puolueen johdon reagoivan asiaan jollain tavoin, mutta nuhteiden sijaan puheenjohtaja Touko Aalto kertoi ymmärtäneensä kommentin olleen mustaa huumoria. Kuraverisenä saamelaisena minä väkisinkin mietin, että tällaista huumoriako siellä vihreiden poliitikkojen kesken heitetään?

Ei muuten naurata tippaakaan.

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

28Suosittele

28 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (64 kommenttia)

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Olen kirjoituksesta täysin samaa mieltä lukuunottamatta tätä: "yleisesti ottaen sitä odottaa vihreiden kunnallispoliitikoilta vähän enemmän. "

Yleisesti ottaen tämä vahvisti kaikki ne ajatukseni, mitä olen Helsingin vihreiden kuntapolitiikkojen ajatusmaailmasta ennenkin ollut mieltä. Itse asiassa kun oikein miettii, olisiko kommentti noin teoreettisestikaan voinut tulla mistään muusta suunnasta kuin sieltä?

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Vihreillä on ollut ainakin Helsingin kaupunkipolitiikassa ihan hyvä maine (varsinkin lapsiperheissä), mutta tuskin siinä kauoa menee että se on syöty, jos tällaista "mustaa huumoria" alkaa enemmän tulemaan. Meitä junantuomia on siellä meinaan melko paljon. Hei vihreät nauretaanko seuraavaksi somaleille. Sekin on tosi hauskaa.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Ainakin SE olisi sitä mustaa huumoria.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #4

Eräs vihreiden entinen äänestäjä ja Luonnonperintösäätiön suurlahjoittaja tuossa kyseli tsoukilla toimintamallista, kun se on lähdössä käymään isänpäivänä kotona Pellossa, eikä se itse ole somessa. Nyt kun sillä ei ole enää emäntää, niin riittääkö vihreille, jos se hakkaa äitinsä, vai pitääkö isäkin pieksää? Heillä on kuulemma myös koira. Tiedustelin tästä vihreiden Facebook-ryhmässä, mutta toistaiseksi en ole saanut vastausta.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen Vastaus kommenttiin #6

Julkisuudessa vihreät ovat olleet kovin hiljaa asiasta, mikä tietenkin fiksua onkin. HS:ssä möläyttelijämme sai runsaasti palstatilaa näkemyksilleen, joiden mukaan pahoittelee ja kunnioittaa tietenkin maaseutua siinä kuin kaupunkiakin. Muistutti vielä että kyllähän Suomessa naisia yleisesti paljon hakataan, ja miehiä ja pahoitteli kun kansanedustaja silleen oli someseinäänsä kopypeistannut.

Johtuukohan se vain minusta mutta en pitänyt anteeksipyyntöä ihan vilpittömänä enkä oikein näe missä se vastuu on, jota kertoo kantavansa omista puheistaan.

Juha Hämäläinen Vastaus kommenttiin #8

Olisiko aika "tehokkaalle katumiselle" ?

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #10

Mitä se semmonen tehokas katuminen on? Onko se sitä veropuijareiden hommaa?

Juha Hämäläinen

"Sallan tauti
Sallan tauti vapaan sialihapon lysosomaalinen kertymäsairaus, joka periytyy autosomaalisesti väistyvästi ja kuuluu suomalaiseen tautiperintöön. Sairaus kuvattiin ensi kerran v. 1979 ja nimettiin ensimmäisten kuvattujen potilaiden synnyinseudun mukaan Sallan taudiksi."

""autosomaalisesti""

Eikö tässä inserttigatessa mennyt somaalit samassa nipussa?

Mitä Helsinkiin tulee niin monet "junantuomista" ovat enemmän stadilaisia, kuin stadilaiset itse. Tämä saataa muuttua jopa Vihreille positiiviseksi...

Siksi monta paliskuntaa on Kalliossakin, että syntyperäinen muutti maalle harrastamaan akanhakkuuta ja insestiä......

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Näille maalaisvihaajille ja geenien epäilijöille olisi tarjolla myös hauska nippelitieto. Viime pressanvaaleissa Kolari, joka sijaitsee ihan oikeasti Pellon vieressä, oli ainoa paikka koko Manner-Suomessa, jossa Haavisto kepitti Niinistön.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Haavisto kepitti Niinistön...

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Pahasti särähti korvaan [myös] se Sallan vieressä oleminen. Joskus kun on tullut tuupattua Pallakselta laskupäivän jälkeen Sallaan, on huomannut Suomineidon olevan aika rintava. Ei se 400 kilsaa vieressä ole, edes Lapin mittapuun mukaan.

Juha Hämäläinen

Vihreät ovat oikean karvansa näyttäneet. Heidän porukassaan on runsaasti nuoria elämää kokemattomia ihmisiä, joiden elo on sateenkaaritarhan jälkeen ollut erilaisissa stadin kouluissa istumista ja besserwisserismin taitojen kehittämistä. Vihreä viihtyy hyvin tuottamattomassa työssä jossain virassa, jossa ei stressi paina eivätkä työt ja pitkät päivät. Töihin hän valmistuu opiskeltuaan 30-vuotiaaksi.

Vihreillä on jakaa kirjaviisautta ja sen he tekevät hyvin arogantisti halveksuen mm maalaisia, ruumiillisen työn tekijöitä, yrittäjiä ja yrityksiä sekä isänmaallisia ihmisiä. Vihreät kuitenkin nauttivat ongelmitta halveksimiensa ryhmien heille tuomasta hyvinvoinnista ja turvallisuudesta. Kaksinaamaista porukkaa.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Moni on tarttunut tuohon, että millä tavoin kommentti (tai vitsi) oli muka rasistinen, joten päätin vastata siihen tännekin. Maaseutua koskeva törkykommentti ei ollut lainkaan rasistinen, koska se kosketti maaseutua yleisesti ottaen, mutta hänen jälkeenpäin lehdissä antamansa selitykset "sallalaisista" ja "pellolaisista" tekivät kommentista rasistisen.

Lainaan Helena Solinin kommenttia toisaalta: "Ei ole rasismia sanoa, että Kaivopuistossa asuvat ovat vieraantuneet pienituloisten elämästä ja usein jopa elämästä yleensä, koska siellä asuminen perustuu etuoikeuksiin, joista voi luopua ja sieltä voi muuttaa koska tahansa pois.

Mutta on rasismia sanoa, että Lapin syrjäseuduille syntynyt on insesmin uhri ja hänen sinne jäämisensä on seuraus tästä. Samalla ennustetaan myös mahdollisten tulevien lasten osa.

"Rasismi on »kaikkea rotuun, ihonväriin, sukupuoleen, syntyperään tahi kansalliseen tai etniseen alkuperään perustuvaa erottelua, poissulkemista tai etuoikeutta, jonka tarkoituksena tai seurauksena on ihmisoikeuksien ja perusvapauksien tasapuolisen tunnustamisen, nauttimisen tai harjoittamisen mitätöiminen tai rajoittaminen poliittisella, taloudellisella, sosiaalisella, sivistyksellisellä tai jollakin muulla julkisen elämän alalla.» (YK:n yleissopimuksen määritelmä)

»Rasismiksi voidaan luonnehtia valta- ja alistussuhteita tuottavia ajattelu-, puhe-, ja toimintatapoja, joissa jonkun yksilön tai ryhmän (oletettu tai väitetty) ominaisuus, olipa se biologinen tai kulttuurinen, esitetään olemukselliseksi ja muuttumattomaksi.» (Anna Rastas)

»Rasismia ovat – – sellaiset uskomukset ja toiminnot, jotka pohjautuvat ajatukseen ihmisryhmien perustavanlaatuisesta kulttuurisesta ja/tai biologisesta erilaisuudesta, ja jotka oikeuttavat ihmisryhmien negatiivisen kohtelun tällä perusteella.» (Timo Makkonen)"

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

"Sallan taudista" on puhuttu vuodesta 1979 koska geenihäiriö todettiin siellä. Taudin ei tarvitse olla suoraan insestin tulos. Sairastuneita on Suomessa n. 100, Ruotsissa n. 30. Uusia tapauksia on pari vuodessa.

Rikoslain sotarikoksia koskevassa luvussa, johon myös "kiihotuspykälä" on sisällytetty, erityisen suojelun kohteena ovat nimenomaan vammaiset. Eiköhän tuo vihreitten edustajan lausuma kohdistu nimenomaan vammaisiin.

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Todennäköisesti tämä Helsingin kaupunginvaltuutettu ei tiedä mitä insesti tarkoittaa.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila Vastaus kommenttiin #37

Eivätkös vihreät ole stalinistipariskuntien jälkeläisiä, niin että sukurutsa lienee tuttua.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #39
Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila Vastaus kommenttiin #42

Niin, Satu Hassi on jo niin vanha, että ehti itse olla stalinisti.

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo Vastaus kommenttiin #44

Ei kai stalinistit ole sukua keskenään?

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila Vastaus kommenttiin #45

En tiedä, mutta vasemmistoliittolainen Anna Kontula kannattaa sukulaisten välisiä avioliittoja. En tiedä onko tähän jokin hyvin konkreettinen syy.

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo Vastaus kommenttiin #46

No, Suomessa on jo serkusten väliset avioliitot sallittuja eikä niitä pidetä insestinä. Eiköhän se riitä. Varsinaisesti insestistä tuskin on kovin paljoa syntynyt jälkeläisiä koska se on ollut kautta aikojen ankarasti tuomittua. Siksi pohdin aiemmin, että kaupunginvaltuutettu ei varmaankaan tunne terminologiaa kun tun tuntuu yhdistävän serkkujen väliset avioliitot ja insestin keskenään.

Edes serkkujen väliset avioliitot eivät ole olleet yleisiä Suomessa. Geenistö on alueellisesti paikoin hyvin yhtenäistä, koska Suomi on ollut teknisesti autio aivan viime vuosisatoihin asti. Väestön räjähdysmäisen kasvun vuoksi hyvin monilla on samat esivanhemmat. Tuntuu oudolta edes selittää tällaisia asioita, mutta ilmeisesti se on tarpeellista.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #47

Eihän kaikkea voi tietää. Minun esi-isäni lähtivät historian kirjojen mukaan naimamatkalle yleensä 400 - 500 kilometrin päähän Oulun lääniin tai Pohjois-Pohjanmaalle ja siltikin oli aina riskinä, että vastaan tulisi pikkuserkku. Se on ollut koko Suomen laajuinen ongelma ja aivan joka paikassa.

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen

Voisihan tuossa minusta puhua jo asennevammasta, josta "vitsikin" kumpusi:
"Hän ei kuitenkaan kadu negatiivisia kommenttejaan maaseudusta.

– Vietin kaksi vuotta sitten kuukauden kaverini maatilalla Urjalassa, koska halusin oppia, minkälaista se meininki siellä on. Osallistuin kaikkiin maatilan töihin, hoidin lampaita, olin lehmien ja hevosten kanssa, ruokin kanoja. Se oli ihan kamalaa. Aivan kamalaa.

– Ymmärrän, että kaupunki tarvitsee maaseutua ja päinvastoin, mutta itse en missään nimessä haluaisi muuttaa maaseudulle asumaan. Syrjäseudulla on tosi masentavaa ja tylsää, Diarra toteaa."
https://www.verkkouutiset.fi/maaseudun-insestista-...

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Juha Hämäläinen

Tässä ISIShuumoria, vaikka ei siinäkään väitetä kenenkään panevan, edes lammastaan, saati lapsiaan, eikä siinä muuten mollata niitä muutamaa sataa vammaistaka, joita tämä citynorsu haukkui sisäsiittoisesti itseaiheutetuksi vammaksi......

https://www.youtube.com/watch?v=4AAX_wFvPAg

Jyrki Karvo

Kumpikaan noista ei taida olla lappilainen. Typerää huumoria joka kohdistuu saamelaisiin eli lappalaisiin. Lappilaisethan ovat lapissa pysyvästi asuvia tai siellä syntyneitä. Lappalaiset ovat saamelaisia... Nää on kaksi ns "koomikkoa" etelästä...

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Petelius on Ala-Torniosta, mutta lappalainen hän ei ole. Kalliala on Heinolasta.

Käyttäjän anttialfthan kuva
Antti Alfthan Vastaus kommenttiin #17

Muistelen että Petelius olisi joskus nuoruudessaan hengaillut Tankavaarassa.
Kallialalla on ainakin ollut kämppä Vuotson tuntumassa. En ole käynyt.

Käyttäjän TimoKorpelainen kuva
Timo Korpelainen Vastaus kommenttiin #17

Petelius on kotoisin Kuusankoskelta....nykyinen Kouvola

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #32

Syntymäpaikka on ainakin Wikipedian mukaan Tornio. Tarkemmin sanoen Alatornio.

Käyttäjän TapaniPollari kuva
Tapani Pollari

Mutta jos kyse ei olekkaan vitsistä, vaan kertoo jostain kokemastaan?

Käyttäjän anttialfthan kuva
Antti Alfthan

Kokenut Pellon olevan Sallan vieressä?
Ankea on ollut tämän neitosen aamu napapiiriä mietiskellessä.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Pellohan on itse asiassa lähempänä Oulua kuin Sallaa. Pello on siis yksi Suomen voimakkaasti kasvavista teknologiakeskuksista. Selvästikin.

Käyttäjän TapaniPollari kuva
Tapani Pollari Vastaus kommenttiin #43

Minäkin oon kokenut Pellon mustan tai pimiän huumorin.

Olin bussilla joskus vuonna-99 tai siinä lähivuosina käyttämässä porukkaa Tromsassa, sieltä lähtiessä takaikin pohojanmaalle oli 5 astetta lämmintä, käsivartta pitkin kun tulin alaspäin alkoi iso etuikkuna ylhäältä jäätyä, Pellossa ajattelin tankata siina vasemmalla olevalla muistaakseni Nesteen huoltamolla joka oli jo yöllä kiinni mutta korttiautomaatti pelas, tai luulin pelaavan.

Pistoolin kun laitoin tankkiin, niin sieltä ei tullukkaan mitään, ihmettelin hetken. Sitten kävin siinä seinustalla olevasta lämpömittaria vilkaisemassa, jota kaduin heti nähtyäni että yli 50 pakkasta näytti.
Hiki alkoi virrata kainaloissa jopa siinä pakkasessa.

Dieseliä en sitten yrittänytkään laittaa vaan bensaa tankkiin ja menoks.
Pomo soitti matkanaikana poliiseille, sieltä sanottiin ettei heidän autot lähe mihinkään, ja neuvoivat Sodankylän armejaalueelle, sieltä löytyis arktistadieseliä.
No, enhän sinne lähtenyt vaan jatkoin riskillä Ouluun, jossa jo keli vähän "lämpes" ja sain tavallista talvilaatua tankkiin.

Siinä huumori oli lujilla.. :)

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #49

Tuo kuulostaa kyllä ikimuistoiselta reissulta.

Pellon vanha huoltoasema oli vielä melko veikeän näköinen.

Suoraan kuin kauhuelokuvista.

Käyttäjän TapaniPollari kuva
Tapani Pollari Vastaus kommenttiin #50

Just :)

Joku väittää että kilometri olis 1000 metriä, silloin Ouluun saakka varmasti 10 000 metriä.

Kokoajan tuntu että bussi nykäsi ja polttoaine jääty, mutta se oli itse piru joka olkapäällä uhkaili ja sai epätoivoselta matkanntuntuhan..

Yks skrapas tuulilasia sisäpuolelta että näin mihin ajetaan :)

Todella ikimuistonen reissu.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Kävisikös tämä lappilaisvitsistä (vai vihertääkö se liiaksi).

Vihreä alfauros lähti Ylläkselle rentoutumaan laskettelun ja alkuasukkaisiin tutustumisen merkeissä. Afterski-ilta sujuikin sitten suotuisasti ja viherkolli sai runoilluksi ihka elävän paikallisen neitokaisen huoneeseensa.

Tyttö päätti käyttää tilaisuutta hyväkseen, kun kerrankin oli kahden todella älykkään uroon, eikä minkään Pellon panomiehen, kanssa.
- Voisinko kysyä yhtä asiaa, mikä minua kovasti askarruttaa.
- Ole hyvä.
- Mikä se on se penis?
- Minä voin näyttää...
...
- No mutta, sehän on ihan kuin k...i, vain paljon pienempi.

Tiedän pelaavani riskillä. Banni tulee, jos on tullakseen. Onpa sitten aikaa tehdä muuta...

JK. Korjattu vitsi lappilaisvitsiksi, koska missään ei ilmene tarkemmin henkilöiden etninen tausta.

Käyttäjän jallerajala kuva
Jari Rajala

:D auts

Poromies meni kysymään eteleän naisilta lapin baarissa seuraavaa:
- Mitäs tyttöjä te ootta?
- Lesboja.
- Jahs. mitäs te lespot tehettä?
- Juodaan kaljaa ja nuollaan pi..ua... Entä ite, mikäs se sinä olet?
- No. lespohan se mieki olen...

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Luin muuten läpi Martin keskustelun vihreiden ryhmässä asiasta.
Aika monessa nämä ihan samat asenteet tulevat pinnalle kun vähän pintaa rapsuttaa.

Harmin aihe tuntuu olevan se, että Kärnä on mennyt jakamaan "yksityisiä viestejä" ja nyt ne ovat kaikkien nähtävissä. Ei se, että vihreiden sisäpiireissä on oikeasti näitä asenteita ja ajatuksia.

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen

Onhan tekijäkin uhriutunut, joten miksikäs eivät myös myötäjuoksijat.
https://demokraatti.fi/il-vihreiden-puheenjohtajal...

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Kärnä on mielestäni tässä tapauksessa täysin epärelevantti hahmo, vaikka minä en hänen julkikuvastaan juuri perustakaan. Se edustaa minulle melko vierasta ajatusmaailmaa, kun keskitytään politiikassa toimivan henkilön rasistisen kommentin sijaan siihen, mitä kautta ja miten se kommentti oikein tuli esiin. Syntipukki ei ole näin ikään olekaan kommentin heittäjä, vaan sen vuotaja? Toivoin tosiaan puoluejohdon vähintäänkin nuhtelevan tämän henkilön, mutta sen sijaan kommentti kuitattiin "mustana huumorina". Käytännössä tällaisille vihamielisille ja rasistisille kommenteille annettiin siis hiljainen hyväksyntä. En ole enää hirveän vakuuttunut vihreiden nykyisen puheenjohtajan kyvystä johtaa puoluetta.

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen

Ei taida edes Aallosta olla kysymys vaan maan tapojen omaksumisesta.
http://kalevikamarainen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/2...

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Suomen Kuvalehden Salla Vuorikosken kommentti aiheesta oli mielestäni hyvä.

"DIARRA oli suunnannut ”läppänsä” kavereilleen omasta mielestään yksityisessä keskustelussa. Omaa viestiään kertoo se, että kaupunkipoliitikko puhelee tuhannelle Facebook-käyttäjälle tällaisia juttuja. Hänen vihreissä ympyröissään ne ovat ilmeisesti yhtä arkipäiväistä huvia kuin keskustalaisille helsinkiläisten pilkkaaminen. (Ja ei, maalaisten tai kaupunkilaisten pilkkaaminen ei ole vähemmistöryhmään kohdistuvaa laitonta vihapuhetta, kuten helsinkiläinen nettipoliisi Teemu Hokkanen ystävällisesti Twitterissä opasti.)"

https://suomenkuvalehti.fi/vuorikoski/touko-aallon...

Sitten ihmetellään, jos tällaiset "yksityiselle tuhannen ihmisen piirille" kerrotut kommentit vuotavat eteenpäin. Eikä Diarran kommentti maalaisista ollut edes niin paha. Pahaksi se muuttui vasta siinä vaiheessa, kun hän ilmoitti ettei tarkoittanutkaan vitsillään kaikkia maalaisia, vaan pelkästään harvinaisesta sairaudesta kärsiviä sallallaisia, jotka "asustelevat Pellon vieressä". Aallon tuumaus "mustasta huumorista" oli viimeinen naula arkkuun.

Moni on antanut Diarralle hänen kommenttinsa anteeksi. Minäkin. Tosin teen sen eri syistä kuin jotkut toiset. Minusta hänen kommenttiaan ei tee yhtään vähemmän vakavaksi tai törkeäksi se, että hän on saanut jälkikäteen paljon vihapostia tai että kommentti levisi kansanedustaja Kärnän kautta. Jos minä kirjoittaisin jotain todella ilkeää kehitysvammaisista ja saisin törkeän lausahdukseni vuoksi vihapostia, niin tarkoittaisiko sitä, että minun pitäisi saada synninpäästö törkeyksistäni? Ei minun mielestäni. Kyllä jokaisen on otettava vastuu omista sanomisistaan.

Uskon hänen silti miettineen tätä asiaa paljon ja ottaneen hieman opiksensakin. Todennäköisesti helsinkiläisvaltuutetusta tuli hitusen vastuullisempi poliitikko tämän kohun myötä. En minä missään vaiheessa uskonut hänen olevan huono ihminen. Pelkästään ajattelematon. Tällaiseen ajattelemattomuuteen vain tuntuu törmäävän valitettavan usein, sillä nuo ainaiset vitsit lappilaisista ja sisäsiittoisuudesta eivät välttämättä ole hauskoja meidän lappilaisten mielestä. Aallolta minä tosin toivoin vähän arvojohtajuutta peliin tämän kohun hoidossa, mutta toistaiseksi en ole sitä nähnyt pisaran vertaa.

Käyttäjän AriTero kuva
Ari Tero

Tätä ei tutkita jos rikosilmoitusta ei tehdä, ilmoituksen voisi tehdä todellinen Vihreä - De Gröna.

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Eihän tässä taida olla aihetta rikostutkintaan. Idiotismi ei ole rikos Suomessa.

Käyttäjän AriTero kuva
Ari Tero Vastaus kommenttiin #30

Kaikki edelliset tuomitut jotka tuomittiin lauseesta, saivat jonkin asteisen tuomion. Syyttämättä jättämisen perustua olisi, kirjoittaja sairastaa ...... Tautia?

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen Vastaus kommenttiin #30

Idiotismi on rikos sikäli kuin tunnusmerkistö täyttyy. Tässä suhteessa perussuomalaiset ovat jossain määrin onnistuneet muita puolueita paremmin, varsinkin kun yksi tuomituista on filosofian tohtori.

Diarran "suoritus" alittaa monet rimat, mutta ei täytä tunnusmerkistöjä.

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Käyttäjän kraavi95 kuva
Keijo Räävi

Petelius ja Kalliala pilkkasivat romaneja ja saamelaisia takavuosien sketsiohjelmissa.

Jos tuo upposi kansaan niin mikä ongelma tässä vihreän politiikon ulostulossa on? Eikä tällä kertaa ole kysymys edes rasismista.

Käyttäjän gavia52 kuva
Juha Vesamäki

Olen osittain samaa mieltä, eli mikä ihmeen ongelma tässä on. Eli molemmat olivat tasan yhtä naurettavia, siis vihreiden "politiikka" ja ko. "viihdeohjelmat".

Käyttäjän JuhaKinnunen kuva
Juha Kinnunen

Hyvä kysymys. Luullakseni Peteliuksen ja Kallialan tarkoituksena ei ollut ensisijaisesti pilkata romaneja ja saamelaisia. Ennemminkin ajatuksena oli nauraa em. porukoihin liitetyille stereotypioille ja tehdä ne naurettaviksi. Loppujen lopuksi siis pilkattiin niitä, jotka pilkkasivat oikeasti saamelaisia ja romaneja. Tällä Diarralla tuskin oli tällaista ulottuvuutta viesteissään. Toinen ongelma on se, että nyt pilkka, jota voi hyvälä syyllä pitää hänen todellisena mielipiteenään, selitetään vitsiksi. Kun taas esim. persujen ja muutoslaisten oikeasti vitsinä julkaistut tuotokset selitettiin haudanvakavina heidän todellisiksi mielipiteikseen, vrt. hihamerkkikohu. Se kuuluisa kaksoisstandardi siis.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Minäkin tulkitsen nuo sketsit siten, että niissä nauretaan sterotypioille ennemminkin. Sitä paitsi olihan Peteliuksella ja Kallialalla myös monista muista etnisistä ryhmistä vastaavia sketsejä. Esimerkiksi savolaisista:

https://www.youtube.com/watch?v=3CMoSTVgMNw

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu Vastaus kommenttiin #58

Lisäksi heillä oli myös Lumikenttien Hutsu...

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Väännetään sitten rautalangasta. Täyttyisivätkö sinustakin rasismin kriteerit silloin, jos joku sanoisi:

- Jos haluaa asua muslimimaassa niin ole hyvä, mutta turha odottaa tasa-arvoa tai ihmisoikeuksia ja muslimimaassa on ankeata, ainoa syy muuttaa sinne on insesmi ja se ettei kukaan kuule kun vaimo huutaa apua.

Sitten korjaisi lausuntoaan iltapäivälehdessä hieman sanoin:

- Anteeksi, tuo oli sellainen läppä. En tietenkään tarkoittanut kaikkia muslimimaita, vaan puhuin pelkästään Irakin alueesta. Äitini on Espanjasta kotoisin.

Niin minustakin täyttyisi 100-prosenttisesti.

Kommentti olisi äärimmäisen törkeä ja halventava irakilaisia kohtaan. Emme me kertakaikkisesti voi määritellä puoluekirjan mukaan sitä, keneltä rasistinen retoriikka suvaitaan huumorina ja kenelle heristellään sormea. Siitä meinaan tulisi loputon suo. Esimerkki on tottakai kärjistetty, mutta se on ainoa tapa saada viesti perille. En missään nimessä kannata Diarran erottamista, tai että hän luopuisi edes vastuutehtävistään, mutta odotan puheenjohtaja Aallolta vähän kypsempää kommenttia aiheesta.

Jari-Matti Mäkelä

Halla-Ahon vihapuhetuomion perusteella voisi melkein veikata, että tämä alkup. twiitti muslimivastaiseksi käännettynä olisi jo sakkojen arvoinen. :-|

Käyttäjän MarinaLindqvist kuva
Marina Lindqvist

Muslimimaa=metsä, sitäkö tarkoitit? Näinhän se kommentti meni "jos haluaa asua metsässä" jne.

Mika Sarivaara-Satta

Kestän kyllä mainiosti MUSTANKIN huumorin.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Mielestäni tässä tapauksessa on paljonkin rinnasteisuutta joidenkin perussuomalaisten saamiin julkisiin teilauksiin ja ehkä oikeuden tuomioihinkin. Eikö niistäkin "läpistä" osa ole kaivettu yleisöltä suljetuista fecesbookin osastoista? Toisekseen huumori kohdistuu toisiin, ei "meihin", tässä siis vihreisiin.

Erona näyttäisi olevan ainakin vihreiden yleinen asenne. Tämä nyt vain sattui olemaan sitä parempaa huonoa huumoria?

Kuten jo aiemminkin olen todennut, Diarralle anettava tunnustusta siitä, että hän "petrasi" huonon huumorinsa selittelemällä, ettei tarkoitakaan kaikkia maalla asuvia, vaan ainoastaan sairaita sallalaisia.

Mitä tästä opimme? Ehkäpä suvaitsevaisuutta huonoa huumoria kohtaan? Sairaistakin saa laskea leikkiä, jos sen tekee taitamattomasti tai suojavärityksen turvin?

Käyttäjän KikkaCoombes kuva
Kikka Coombes

"Jos haluaa olla vihreä niin ole hyvä, mutta ihan turha odottaa samaa palvelutasoa ja vihreissä on ankeeta, ainoa syy olla on insesti ja se että kukaan ei kuule kun vaimo huutaa apua."

Vihreät vihaavat maaseutua eli luontoa? Ironiasta puheenollen...

Käyttäjän MarinaLindqvist kuva
Marina Lindqvist

Kaikille se suomalainen maaseutu ei vaan ole sitä "oikeaa" luontoa. Merenrannan dyynit tai kalliot sensijaan voivat ollakin. Kenellä on lupa määritellä luonto?

Käyttäjän JukkaKeskinen kuva
Tapio Keskinen

Eniten minua huolettaa Helsingin palvelujen tulevaisuus, joista on päättämässä tämä kyseinen Diarra. Kun Salla ja Pello on hänen väittämänsä mukaan lähellä toisiaan, niin Helsingin palvelut toimivat, kun ne on edes puoliväli matkassa, vaikkapa Vierumäellä tai Somerossa.

Käyttäjän KaroKankus kuva
Karo Kankus

Rasismin vetäminen tähän tuntuu vähän kaukaa haetulta, mutta kai tämä sitten tarkoittaa että minunkin pitää olla varovaisempi kritisoidessani savolaisen rodun ominaisuuksia. Osan muista kommenteista luettuani muisti etelänvariskin Pellon ja Sallan sijaitsevan vastakkaisilla puolilla Lappia. Juuria tai ei, niin Lappi ei selvästikään ole vihreälle valtuutetullemme tuttu.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset