Asikainen Martti Se olen vain minä puhumassa puuta heinää.

Uniperin johto pelottelee Fortumin osakkeenomistajia

  • kuva: klaus schäferin kirje fortumin osakkeenomistajille (1.11.2017)
    kuva: klaus schäferin kirje fortumin osakkeenomistajille (1.11.2017)

Fortumin tiedetään päässeen sopimukseen saksalaisyhtiö E.ONin kanssa kiistellyn Uniperin 44,65 prosentin osakeomistuksen tarjoamisesta Fortumille.

Tämän hetkisten tietojen mukaan Fortum tulee tarjoamaan kaikista Uniperin osakkeista 22 euroa osakkeelta. 

Tarjous toteutuu riippumatta siitä kuinka moni omistaja kaupan hyväksyy. Kaupan osuuden arvo on noin 3,76 miljardia euroa. 

Fortumin mukaan sijoitus täyttää yhtiön kaipaamat sijoituskriteerit. Fortum on etsinyt pitkään sijoituskohdetta rahoille, jotka yhtiö sai muutama vuosi sitten sähköverkkojen myynnistä pohjoismaissa.

Uniperin johto ei ole ollut erityisen innostunut Fortumin ostoaikeista. Kauppaa on nimitetty mm. vihamieliseksi yritysvaltaukseksi sekä uhkapeliksi.

Fortum on puolustautunut toteamalla kyseessä olevan puhdas investointi, eikä työpaikkojen leikkauksia ole Fortumin mukaan ainakaan tällä hetkellä luvassa.

MUUTAMA PÄIVÄ sitten kaupan kuviot saivat vielä oudompia vinkeitä, kun Uniperin toimitusjohtaja Klaus Schäfer lähetti avoimen kirjeen Fortumin osakkeenomistajille. 

Uniperin johto kertoo olevansa närkästynyt kaupan due diligence -prosessista, jossa ostettavan yhtiön johdon mielipidettä ei kuunnella lainkaan kaupan yhteydessä.

Kirjeessä Schäfer pelottelee Fortumin osakkeenomistajia kaupan mahdollisista riskeistä sekä yhtiön hiilijalanjäljestä, joka tulee kasvamaan huomattavasti kaupan toteutuessa. 

Hän katsoo kaupan olevan Suomen päästötavoitteiden vastainen. 

Schäfer kertoo olevansa huolissaan myös suomalaisten veronmaksajien rahoista, joihin saatetaan joutua turvautumaan mikäli Fortumin "vihamielinen yritysvaltaus" tapahtuu.

Pahimmassa tapauksessa Uniperin osto voisi hänen mukaan saada aikaiseksi huomattavaa mainevahinkoa Suomen valtiolle Saksan markkinoilla.

Harvemmin sitä tällaiseen tilanteeseen törmää, jossa ostettava pelottelee ostajan edustajia.

Uniper pitää selvästikin sisällään jotain sellaista, mistä yrityksen johto ei olisi valmis luopumaan, tai sitten yrityksen johdossa on jotain mätää, jonka se pyrkii piilottamaan. Tässä vaiheessa on mahdotonta sanoa, että onko kyse Fortumin osakkeenomistajan kannalta hyvästä vai huonosta asiasta.

Fortumilla puolestaan on mielessä nopean rahan osto ja myynti. Todennäköisesti energiajätti pitää Uniperin osakkeet hyppysissään muutaman vuoden ajan, jonka jälkeen ne myydään pilkottuina eteenpäin.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (20 kommenttia)

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Ostotarjous on jo hyväksytty, joten tässä vaiheessa ei voi lähteä enää ruikuttamaan muita mukaan. Lähinnä tulee mieleen, että tuolla johdossa on jotain perusteellista mätää, joka voi paljastua kaupan myötä, tai vaihtoehtoisesti niillä on meneillää jokin diili, jota ne ei haluaisi antaa suomalaisille.

Käyttäjän eskovirri kuva
Esko Virri

Kyseessä voi olla myös Uniperin johdon osalta puhdas oman pallin suojeleminen viimeiseen asti. Outo tapaus kyllä tämä Fortum-Uniper-kauppa.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Mahdollista, mutta epätodennäköistä. Kieltämättä outoa. En ole koskaan ennen vastaavaan sekoiluun törmännyt, jossa ostettavan toimitusjohtaja alkaisi pelottelemaan ostajan osakkeenomistajia. Tällä kertaa ei sentään olla ilmaa ostamassa, vaan jotain heviä kamaa.

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila Vastaus kommenttiin #3

Mitäpä jos toimiva johto Klaus Schäfer &co näkee ilmiselvän sudenkuopan Fortum-Uniper kaupassa?

Fortum on jo "maitaan" innolla myynyt Venäjän markkinoille. Kaatuvatko riskit lopulta Uniperin myötä kaikkien ei-venäläisten osapuolten silmille.. Fortum ja valtio ei sellaista pysty/suostu näkemään. Schäfer näkee - ja varoittaa.

Nomen est omen - nimi on vakava enne: Schäfer on suomeksi 'lammasten paimen'.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Tulosvääristelyt eivät ole mikään uusi asia. Kaveri tuossa juuri muistutti siitä, kuinka osa pörssilaitoksista suurentaa tulosta keinotekoisesti ja ottaa lainaa maksaakseen osinkoja.

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila

Juuri samasta aiheesta tuotiin palstalle Seppo Viljakaisen blogi pari päivää sitten.
Viljakaiselta jäi tekemättä riskiarvio nykytilanteen ja alla olevien tosiasioiden pohjalta.

- Fortumin investoinnit ja tämän hetken riskit Venäjällä,
- Fortumin ja Rosatomin kytkennät Fennovoiman kautta,
- Nordstream II -kaasuputken vastustus useissa maissa,
- globaali tavoite irtautua fossiilisesta polttoaineesta,
- poliittiset riskit energiayhteistyössä Venäjän kanssa.

Ehkäpä Asikainen rohkenee tehdä jonkinlaisen karkean arvion Uniper-hankkeen mielekkyydestä nimenomaan suomalaisten veronmaksajien ja oman maamme energiaturvallisuuden kannalta huomioonottaen yllä olevat faktat.
Uniperin johto saattaa hyvinkin nähdä, minkälaiseen fiaskoon Fortum on yhtiötä viemässä.

"Uniperillä on yhteensä viisi kaasu- ja hiilivoimalaa Länsi-Siberiassa, Uralilla ja Keski-Venäjällä.
Niiden lähinnä sähkön tuotantokapasiteetti on yli 11 000 megawattia, mikä on viitisen prosenttia Venäjän koko sähköntuotannosta.
Vielä viime vuonna Uniper tunnettiin Venäjällä nimellä Eon Russia."
"Koko Uniper syntyi 2016 alussa, kun Eon Groupista irrotettiin erilliseen yhtiöön hiili- ja maakaasuvoimalat. Eoniin jäivät uusiutuvien ja ydinvoiman kehittäminen."

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Totuushan on, että Uniperin johto ei piittaisi pätkääkään Fortumin menetyksistä tai suomalaisista veronmaksajista. Tuo minua tosin ihmetyttää, että miksi Fortum lähtee noin isolla volyymilla satsaamaan epävarmoille Venäjän markkinoille. Pitääkö se jokaisen käydä erikseen siellä ottamassa lunta tupaan. Itellallekaan ei hyvin käynyt. Fortumhan muuten investoi jo aikaisemmin 4,5 miljardia euroa Tšeljabinskin voimalaitokseen. Toisaalta Venäjänkin talous on lähtenyt viime aikoina nousuun. Kiinalla varmasti siinä huomattava rooli.

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila

Uniperin johdon piittaamisista ei niin väliä, mutta eikö nimenomaan FORTUMIN ja sen pääomistajan pitäisi välittää "Fortumin menetyksistä tai suomalaisista veronmaksajista"?

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Jos saksalaiset pääsevät irti Venäjän energiakahleista, on helpompi sitten asettaa jotain pakotteita sun muuta kiusaa ja antaa suomalaisten maksaa tappiot. Kiristyvässä tilanteessa Putinilla on myös helpompi painostaa suomalaisia, jotka ovat jo täydellisesti karhun sylissä, kuin saksalaisia.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Saksa käy tälläkin hetkellä reippaasti kauppaa Venäjän kanssa Valko-Venäjän kautta. Aivan kuten kaikki muutkin Euroopan maat. Muistaakseni Valko-Venäjä myy Venäjälle jopa katkarapuja ja oliiveja. Kuinka paljon lie on katkarapu- ja oliivituotantoa Valko-Venäjällä? Nuo talouspakotteet ovat olleet yhtä tekopyhyyttä alusta loppuun asti.

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Niin, Suomi saa jatkossa olla enemmän Valko-Venäjän kaltainen bulvaani ja riskinkantaja, jos tuo kauppa toteutuu.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #10

Fortum olisi kyllä voinut sijoittaa vähän myös Suomeen, jotta taloustilanne elpyisi nopeampaa. Täältähän ne rahatkin ovat lähtöisin. Fortumhan myi veronmaksajien kustantamaa infrastruktuuria.

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo Vastaus kommenttiin #11

Sijoittihan Fortum Fennovoimaan :D

Käyttäjän saramo kuva
Jussi Saramo

Uniperin johto menettänee miljoonien eurojen henkilökohtaiset bonukset myynnin toteutuessa.

Ei ole ensimmäinen kerta kun johto ajaa omaa etuaan omistajan edusta piittaamasta. Tämä on yksi finanssikapitalismin valuvikoja, jotka estävät sitä toimimasta kuten liberaalien taloustietäjien uskonnon perustava opinkappale täydellisistä markkoinoista edellyttää. Tästä syystä myös valtionyhtiöissä omistajalle pitäisi palauttaa vahva rooli.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Toisaalta kyllähän siinä tulee kiva bonus, jos on optioita ja palkitsemisjärjestelyjen kautta saatuja osakkeita. Tasaiselle tulovirralle se kuitenkin tietää kovia aikoja.

Minä myös kannatan valtionyhtiöissä omistajan suurempaa roolia.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Jussi Saramo

"Tästä syystä myös valtionyhtiöissä omistajalle pitäisi palauttaa vahva rooli."

Kaikissa osakeyhtiöissä, myös valtion enemmistö yhtiöissä, osakeyhtiön osakkeenomistajat käyttävät päätösvaltaansa yhtiökokouksessa. Yhtiökokous muodostuu niistä osakkeenomistajista, jotka ovat joko kokouksessa henkilökohtaisesti läsnä, taikka muutoin laillisesti edustettuina.

Valtiolla ei voi olla yhtiökokouksessa sen suurempaa valtaa kuin sen omistusosuus/äänivalta yhtiössä on.

Yhtiön hallituksella on merkittävä rooli yhtiön strategisesta ja operatiivisesta ohjauksesta sekä omistajayhteistyöstä yhdessä yhtiön toimitusjohtajan kanssa. Koska hallitus on osakeyhtiössä yleensä se elin, jolla on valta tehdä yhtiötä koskevat liiketaloudelliset päätökset, kantaa se myös vastuun tällaisista päätöksistä. Yhtiökokous valitsee hallituksen jäsenet ei suurin omistaja.

Jos Fortumista tulee Uniperin suurin omistaja, Fortum ei kuitenkaan voi puuttua suoraan Uniperin strategiaan, Uniperin johdon tai työntekijöiden palkkoihin ja muihin sovittuihin etuisuuksiin. Uniperin johdon palkitsemisesta päätää Uniperin hallitus ja työntekijöiden palkoista yhtiön toimiva johto ja työntekijöitä edustavat liitot.

Mitä valtionyhtiöiden kannattavuuteen tulee niin hämmästyttävän moni valtionyhtiö on kurjaakin kurjemmassa kunnossa; ne ovat hukanneet tuloksen tekemisen taidon.

Kun yrityksissä ei synny voittoja, ei ole mitään, mitä verottaa. Tappiollisten valtionyhtiöiden myötä on lopulta toteutunut äärivasemmiston haave siitä, että valtionyhtiöt ovat olemassa vain työllistämistä varten. Suureksi onneksi valtio on tajunnut olla viime vuosina puuttumatta yhtiöiden toimintaan joten poliittisesta valtioneuvoston kokoonpanosta irtautuneet yhtiöiden tulokset ovat parantuneet ja yhtiöt ovat maksaneet voitostaan veroa.

Pitkän päälle tämäkään ei vetele. Työpaikat saneerataan, ellei synny voittoja. Tulos tai ulos.

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila

#15. Viljakainen tarkoittanee 'uniberilla' (ei uberia, vaan) saksalaista v.2016 perustettua energiayhtiötä UNIPER SE. Kyseisen yhtiön vanhanaikainen ja ympäristöä ylikuormittava energiatuotanto tapahtuu lähinnä fossiilisia polttoaineita hyödyntämällä.

Yhtiöllä on Venäjän suurimpiin kuuluva maakaasuvoimalaitos (Surgutin) sekä Moskovan alueella sijaitseva Šaturan voimalaitos (ainakin osin turvevoimala). Lisäksi yhtiöllä on lukuisia kivihiili-, ruskohiili- ja maakaasuvoimaloita Saksassa.

Viljakaisen ei kannattaisi olla niin huolissaan Uniperin johdon jalkojen kastumisesta. Sen sijaan Viljakaisen kannattaisi hetkeksi pysähtyä pohtimaan Fortumin Uniper-manööverin vaikutuksia Suomen talouteen ja turvallisuuteen.

Olen antanut hänelle useampia vinkkejä asiaan. Ne ilmeisesti eivät Viljakaista kiinnosta. Ei vaikka vaarana on, että Fortumilta ja sen omistajilta kastuvat jalkojen lisäksi kädet ja kaula.

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila

Blogisti sentään johtuu jossain toteamaan: "Tuo minua tosin ihmetyttää, että miksi Fortum lähtee noin isolla volyymilla satsaamaan epävarmoille Venäjän markkinoille. Pitääkö se jokaisen käydä erikseen siellä ottamassa lunta tupaan."

Nimenomaan tuossa blogistin "sivulauseessa" on väläys pääasian suuntaan. Juuri siitä meidän suomalaisten pitäisi keskustella. Ainakin meidän, joilla vielä on jäljellä edes hiven itsesuojeluvaistoa: "Saksalaisyhtiön osto veisi Fortumin yhä syvemmälle Venäjälle".
http://www.tekniikkatalous.fi/tekniikka/energia/sa...

On lopulta lähes yhdentekevää, mitä Uniperin toimitusjohtaja Klaus Schäfer lausuu mahdollisesta yrityskaupasta. Villakoiran ydin ei ole herra Schäferin sanomiset. Ytimessä ovat Uniper-kaupan mukanaan tuomat merkittävät riskit. Mutta niistä ei keskustelua synny. Ei millään, vaikka huolellisen riskikartoituksen, jos minkä, pitäisi olla suomalaiselle valtiojohtoiselle yritykselle elintärkeää.

Suomalainen media ja keskustelupiirit pyörivät joutavanpäiväisellä juorupainotteisella sivuraiteella. Huoli ja vilkas päivittely kohdistuu pääasiassa tj. Schäferin sanomisiin; miksi 'hän ei tykkää suomalaisista' tai jotain muuta yhtä tyhjänpäiväistä.

"Fortumin jättikauppa tekee suomalaisista veron­maksajista venäläisen kaasuputken rahoittajia – piileekö putkessa turvallisuus­poliittinen riski?
Fortumin ostokohde Uniper on sijoittanut Nord Stream 2 -putkihankkeeseen lähes miljardi euroa. Muun muassa EU, Ruotsi ja Tanska ovat suhtautuneet siihen epäilevästi. Ruotsia huolestuttaa Venäjän kasvava rooli Itämerellä." https://www.hs.fi/talous/art-2000005399076.html

Mutta olkoon; turha näitä niin rakkaita Viljakaisia ja Asikaisia on enempää häiritä ja herätellä silmiään todellisille kehitysnäkymille avaamaan. Hyvää yötä. :) Olenpahan varoittanut.

Asko Hiltunen

Todella outoa käyttäytymistä Uniperin johdolta. Yrityskauppa on myyjän ja ostajan välinen asia. Ostettavan yrityksen johdon on syytä pitää suu supussa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset