Asikainen Martti Se olen vain minä puhumassa puuta heinää.

Sipilän orkestroimasta kesäteatterista jäi kusetuksen maku

  • kuva: wikimedia commons / santeri viinamäki
    kuva: wikimedia commons / santeri viinamäki

Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) poliittisella kesäteatterilla peiteltiin kokoomuksen ja keskustan roolia perussuomalaisten hajottamisessa. Lentokoneita ja valtavia työmääriä vaatinut tempaus tulee jäämään poliittiseen historaan kenties röyhkeimpänä vetona koskaan.

Palkittu politiikan toimittaja Lauri Nurmi teki vuoden journalistisen työn, kun hän avasi tuoreessa kirjassaan perussuomalaisen puolueen hajoamiseen liittyneitä kuvioita. Nurmen kirja Perussuomalaisten hajoamisen historia julkaistiin eilen tiistaina.

Kiihkottoman ja kaikkia osapuolia kuuntelevan kirjan tärkeintä antia oli keskustapuolueen ja kokoomuksen osallisuus perussuomalaisten hajottamisessa. Nurmen mukaan puolueen hajoamisesta hyötyivät kaikki osapuolet.

Näytelmän ehdottomasti hauskimmat kohtaukset liittyivät pääministeri Juha Sipilän (kesk.) toimintaan viime kesäkuussa.

Pääministerin oli määrä pyytää tasavallan presidentti Sauli Niinistöltä (kok.) hallituksen eroa. Tiedettävästi keskustan ja kokoomuksen eduskuntaryhmät tukivat Sipilän esitystä hallitusyhteistyön päättämisestä perussuomalaisten kanssa. 

Sipilä veti näytöksensä jopa niin pitkälle, että hän nousi yksityiskoneeseen ja oli lentämässä Helsingistä Niinistön luokse Naantaliin. Hallituksen eropaperilla oli sen verran kova kiire, että Sipilä lensi konetta itse, mutta lopulta hän kääntyi takaisin Kultarannan portilta. 

Presidentti Niinistö odotti Sipilää Kultarantaan kello kolmeksi. Sipilä ei kuitenkaan koskaan saapunut paikalle, sillä eroanomus peruttiin perussuomalaisten eduskuntaryhmän hajottua. 

Nurmi esittää kirjassaan, että Sipilä ja Petteri Orpo (kok.) olivat alusta lähtien vain neuvottelevinaan Jussi Halla-ahon (ps.) kanssa maanantaina heti puoluekokouksen jälkeen. Sipilän kerrotaan saaneen tunti tunnilta raportteja siitä, miten perussuomalaisten hajoaminen edistyi ja keitä uuteen eduskuntaryhmään tulisi mukaan. Tästä huolimatta hänen piti laittaa kesäteatteri pystyyn, jossa kaarreltiin muka lentokoneilla ja esitettiin yllättynyttä. 

Raporttien mukaan ryhmä ei vaatinut nykyiseen hallitusohjelmaan mitään muutoksia, vaan oli valmis tukemaan kaikkia hallituksen keskeneräisiä hankkeita. Ryhmään kuuluivat kaikki perussuomalaiset ministerit ja he tulisivat jatkamaan työssään entiseen tapaan. 

Nurmen kirjassa esittämän väitteen mukaan eropyyntöä ei ollut missään vaiheessa edes tarkoitus jättää, eikä presidentti Niinistö myöskään odottanut sitä, kuten myöhemmin julkisuudessa esitelty tarina väittää.

Lentomatka oli puhdas lavastus, loppuhuipennus kuukausia jatkuneesta projektista, jota keskusta, kokoomus ja soinilaiset olivat salassa ja yksissä tuumin valmistelleet siltä varalta, että Jussi Halla-aho valittaisiin puoluejohtajaksi.

Loppuhuipennus ei kuitenkaan ollut ilmainen. Se oli silkkaa ajan ja rahan haaskausta, kun poliitikkoja kuljeteltiin paikasta toiseen ja satoja työtunteja kului aivan turhaan. Puhumattakaan yksityisen lentokoneen käyttökustannuksista.

Lentokonetta itse lentäneen pääministerin teatraalisuus upposi lehdistöön kuin kuuma veitsi voihin. Todellisuudessa hän valehteli lehdistölle, valehteli oppositiolle, valehteli perussuomalaisille - mutta ennen kaikkea hän valehteli kansalle, jota hänen pitäisi edustaa. Sipilä valehteli aivan kaikille.

Lähde: Aamulehti

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

23Suosittele

23 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (81 kommenttia)

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Noin viikon uutiset kommentoi silloin tuoreeltaan lentoepisodia: "Meillä olisi nyt uusi hallitus, jos keskustalaiset osaisivat käyttää faksia."

Käyttäjän heikkihyotyniemi kuva
Heikki Hyötyniemi

... Ja meillä EI olisi tullut aikanaan uutta hallitusta, jos Anneli Jäätteenmäki EI olisi osannut käyttää faksia :o)

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Nythän se selvisi. Annelin jälkeen kepulaisilta tietysti tupaillassa kiellettiin kaikenlainen faksinkäyttö. Hieno oivallus.

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Pointtihan oli, että Sipilä osaa lentää lentokonetta ja tosimies lentää itse. Suuri ruorimies siis hallitsee hommansa. Sipilä varmasti insinöörinä tietää, että nykymaailmassa saa viestin välitettyä muutenkin, jos on tarpeen. Silloin ei kuitenkaan pääse esittelemään omaa erinomaisuuttaan.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Lensiköhän pääministeri ilman paitaa. Putin olisi aivan varmasti lentänyt ilman paitaa.

Jos nyt hetkeksi vakavoidutaan, niin minusta Sipilän olisi parasta poistua nyt takavasemmalle. Aika aikaansa kutakin, sanoi pässi kun päätä leikattiin.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Tämä oli jännä, miten Ilta-Sanomien valokuvaaja Antti Hämäläinen sattui juuri sopivasti paikalle, kun Sipilä lähti viemään eropaperia lentokoneella yksin.

https://www.is.fi/kotimaa/art-2000005252932.html

Juha Hämäläinen

Kaikki Hämäläiset eivät ole hitaita (Hämiö)

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Ihan pyytämättä ja sattumalta. Kieltämättä tuossa on vähän sellaista Putinmaista showta. Noloa paljastuneiden tietojen valossa.

Käyttäjän JukkaMattsson kuva
Jukka Mattsson

Onkohan tämä Sipilä aloittanut ilmailu-uransa teekkareiden ilmailukerhossa?

Välillä tuntuu että sieltä tulleilla piloteilla ei ole ropelli koneen edessä vaan lentäjän hatussa! Ääretön narsismi tulee lentolupakirjan mukana.

YLE, onko tukka hyvin, näkyyks kello?... krhmm... Medborgare!

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Juhan oli pakko lähteä yksikseen lentelemään, kun muuten onnistuneen vedätyksen aiheuttama naurunremakka olisi kaikunut valtioneuvoston käytäviä myöten. Yläilmoissa sai nauraa vapautuneesti, kun pajunköyden syöttö meni taas läpi ja saatiin sopivat siniset myötälijät loppukaudeksi käyttöön. ;-)

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Minulla on niin painunut verkkokalvoon se uuden vaihtoehdon puheenjohtaja Elon tiedotustilaisuus, jossa hänen pokkansa meinasi pettää kesken haastattelun. Nyt tiedän sentään varmuudella, että minkä vuoksi siinä oli hymy herkässä. Olisi minuakin naurattanut, jos olisin tiennyt homman olleen noin hyvin suunniteltu, ja aivan pyramidin huipulle saakka.

Soini hautasi itsensä poliittisesti. Nyt media kampeaa Sipilän saman montun pohjalle. Ja minun mielestäni täysin ansaitusti kampeaakin.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Itse muistan taas oikein hyvin yhden tv-esiintymisen (kesällä oliko heti kokouksen jälkeen?) jossa oli mukana ainakin keskustan Antti Kaikkonen ja muistini mukaan kokoomuksesta Jokinen. PS:läisen edustajan nimeä en valitettavasti muista (lieneekö ollut silloinen ryhmänjohtaja Kanakaanniemi?). Huomiotani kiinnitti Kaikkosen irvaileva hymyileminen Kankaanniemelle puhuttaessa hallituspuolueista ja PS:n mukana olemisesta. Hänellä irvailun perusteella oli jokseenkin varmaa tietoa tulevista episoodeista.

Muuten tuohon Sipilän Naantalin lennon kustannuksista. Saattoi maksella itse, jotta kertyy lentolupakirjaa varten tarvittavat lentotuntimäärät. Kertoihan itse maksaneensa Mongolian lentomatkankin vai oliko Nepalin.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #11

Minua kiinnostaisi tietää, onko presidentti Niinistö ollut mukana tekemässä näitä lehmänkauppoja. Se ei minusta jotenkin sopisi sen profiiliin. Ei sen tarvitse enää. Voi olla, että tämä oli myös yksi syy, minkä vuoksi hän ei lähtenyt mukaan presidenttikilpaan kokoomuksen riveistä.

Varmasti se on ollut heillekin alusta asti päivänselvää, että paska lävähtää jossain vaiheessa tuulettimeen. Kokoomuksen kannatusluvut eivät kärsi siitä, mutta keskustan ja perussuomalaisten (tai sinisten) kannatus ottaa reippaasti takapakkia. Päättäjille oli nähtävästi tärkeämpää saada toivotut uudistukset ajettua lävitse.

EDIT: "Nurmi arvioi koko kesäkuisen ”hallituskriisin” teatteriksi. Sipilän tavoite koko ajan olikin jatkaa kokoomuksen kanssa Soinin sirpaleryhmän tuella. Ainoastaan presidentti ei halunnut leikkiä Sipilän pillin mukaan, eduskunnalle Sipilä kuitenkin esitti tietämättömyyttään, arvioi Nurmi.”

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen Vastaus kommenttiin #11
    "Saattoi maksella itse, jotta kertyy lentolupakirjaa varten tarvittavat lentotuntimäärät."

Kertyivät ne lentotunnit, vaikka olisi laskuttanut kulut Valtioneuvostolta!

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Sama esiintyminen jossa Elo selitti loikkaa että muuten ei pysty katsomaan kaksivuotiasta poikaansa silmiin. Totesin silmät levällään sitä katsoessani että nyt kyllä tulee paksuja krokotiilinkyyneliä. Toivottavasti kestää pokka kuitenkin. Kesti se, jotenkuten.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen Vastaus kommenttiin #19

Kun poika täyttää kolme vuotta: "Meidän iskä on loikkali"

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Sipilä ja Orpo menevät siinä tapauksessa molemmat sinne montun pohjalle, sillä ei pelkkä lentolupakirjan puute vapauta jälkimmäistä vastuusta ja harhaanjohtamisesta.
Median on tässä syytä seurata molempia johtolankoja, jottei värisokeus sumenna luotettavuutta.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #74

Ai montun pohjalle. On teillä jutut.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #75

Kyse on luonnollisestikin kielikuvasta eli poliittisesta montusta. Se on tilanne, jossa ihminen hölmöilee niin pahasti, että hänet on pakko siirtää politiikasta ja julkisuudesta kokonaan pois.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #76

Mitävittuaaikoina on jokaisen mietittävä kielikuviaan. Nimenomaan näitä montunreunoihin ja saunojen taakseviemiskuvia. Ylipäätään brutalismin suosiminen on sitä että on heikompia vastaan. Kouluttautuneena voit valuta käytätkö taitojasi brutalismin silotteluun kuten vastauksessasi äsken vai mihin.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #77

"Mitävittuaaikoina on jokaisen mietittävä kielikuviaan."

Tuotahan viheravasemmisto ei natsitteluineen edes mieti.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #79

Oikeita natseja joksikin muuksi kutsuminen olisi valehtelua.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari Vastaus kommenttiin #76

#75. Pahinta on se, että herrat itse vain jatkavat kaivamista.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Sampo Terhon (sin.) tuoreesta blogista Sininen tarina: "Siniset ovat uudistusmielinen ja isänmaallinen liike. Haluamme lopettaa puoluepolitikoinnin ja keskittyä tulosten tekemiseen".

Onkohan nämä siniset silleen "vaihtoehto vanhoille mädättyneille valtapuolueille".

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Tulleepi lähinnä mieleen sinihomejuusto, mutta toisaalta kinkku-ananas-aurajuusto on kuulemma Suomen suosituin pitsa, joten ehkä se toimii.. ;-)

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Minäkin olen kuullut. Tämä linkin takaa löytyvä mainio havainnointikuva selittää kaiken. Se on virusvapaa, eli ei pelkoa.

http://i.imgur.com/FfnBa7Y.jpg

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen
Marko Parkkola

Sitä vain ihmettelen kuinka Sipilällä voi olla vielä lentolupakirja. Käsittääkseni pari veritulppaa estää puoltavan lääkärinlausunnon saannin. Saatan olla toki väärässäkin.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Sipilän terveydentilasta lentolupakirjaa koskien ei tosiaan ole puhuttu juurikaan julkisuudessa. Ilmeisesti hänen kuntonsa on ollut melko kyseenalainen?

Juha Hämäläinen

Näillä avuilla Juha voisi ottaa seuraavaksi kikytysprojektikseen johtaakseen vaikka Kempeleen harrasteteatterin ja dramatisoida esimerkiksi "Kahden tanssin välillä" nimisen kassamagneetin uudestaan.

Tuo näytelmä sopisi mainiosti vieroituskuuriksi politiikasta, kun sattuu olemaan mykkäfilmi!

https://fi.wikipedia.org/wiki/Kahden_tanssin_v%C3%...

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Kittilässä kuulemma haethaan kivaan työyhteisöön uutta kunnanjohtajaa, joka ei pölkää haasteita, syytteitä ja lakipykäliä. Evuksi katothaan Levin liike-elämän tuntemus. Onkhan Jullella jo uus työpaikka katottuna?

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Mikäli Siipilää ei jostain syystä kiinnosta Pohjoiseen päin muutto, niin vaihtoehtona olisi tarjota paikkaa Antti Rinteelle. Häneelä on ilmeisesti paikallistuntemusta enemmän kuin Sipilällä. ;)

http://www.iltalehti.fi/uutiset/2015050219615835_u...

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela Vastaus kommenttiin #22

Kas kun Rinteestä ei mitään puhuta.Vain kepun kuntapolitikoista.
Harmittaako?

On asia mikä tahansa mut ku se demarikin?
Pressan vauvan tulokin kai Rinteen "synnytystalkoiden" takia?

Käyttäjän KariHaapakangas kuva
Kari Haapakangas

Jaahas, sekö olikin sitten Sipilä joka salaa, varkain ja ihan ilkeyttään hajoitti Perussuomalaiset?

Perssuomalaisten marttyyrikruunun okaat taitavat pistellä ikävästi :p

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Sipilä teki siitä teatterin.

Suomen poliittisessa historiassa ei ole mitään vastaavaa tapahtumaa. Kukaan ei ole ollut yhtä röyhkeä koskaan. Mikäli perussuomalaiset olisivat hajonneet keskenään, niin ei se tekisi aiheesta juuri minkään kokoista, maailmalla puolueita hajoaa harva se päivä.

Mutta että toiset eduskuntapuolueet ja pääministeri itsekin auttavat yhtä puoluetta hajoamaan, koska uusi puheenjohtaja ei ole miellyttävä henkilö - se on jo melko iso uutinen. Puhumattakaan siitä, miten siniset säilyttivät asemansa hallituksessa ja eduskunnassa, tai miten pääministeri Sipilä oli erokirjeensä kanssa muka matkalla presidentin luokse.

Huvittavuuksiin asti menee myös se, että Halla-ahon kanssa käytiin näennäisiä neuvotteluja, vaikka heillä ei missään vaiheessa ollut pienintäkään aikomusta tehdä hänen kanssaan yhteistyötä.

Käyttäjän jsalmi kuva
Juha Salmi

Kyllä se on niin, että puolueessa olevat henkilöt itse hoitavat eronsa omasta puolueestaan, ei siinä muita tarvita.
Ei se ole muiden puolueiden vika jos jotkut tuntevat vetoa pois omasta puolueestaan. Toki aina voi asioita muiden viaksi vyöryttää, mutta näille siirtymille syy löytyy lähempää kuin muista puolueista.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #27

Kysymys ei ole siitä, että puolue jakaantui tai erkaantui, vaan toisten puolueiden osallistumisesta siihen tapahtumaan. Se tässä on poikkeuksellista, eikä sellaista ole ennen Suomessa tapahtunut. Harvemmin muuallakaan maailmassa.

Käyttäjän KariHaapakangas kuva
Kari Haapakangas Vastaus kommenttiin #29

Kyllä perussuomalaiset teki "kommunistiset" ihan itse. Turha siihen on mitään ulkopuolisia salaliittoteorioita rakennella. Saattaahan olla, että muut puolueet ovat pohtineet "entä jos..", mutta eivät kuitenkaan "kun teemme näin, niin..."

Käyttäjän KuinkaKarlMarxTavataan kuva
Seppo Oikkonen

""hän valehteli lehdistölle, valehteli oppositiolle, valehteli perussuomalaisille - mutta ennen kaikkea hän valehteli kansalle, jota hänen pitäisi edustaa""

Hälyttävintä lienee se, että hän kaikesta päätellen valehtelee aivan täydellisesti myös itselleen.

Peiliin katsominen ei enää auta. Sieltä on kuva kadonnut.

Käyttäjän jsalmi kuva
Juha Salmi

Iltasanomista lainattua; kirjan tekijän vastaus kysymykseen.

"Missä ja milloin Sipilä, Orpo ja Soini tekivät suunnitelmansa soinilaisten loikkauksesta, ja keitä tässä oli mukana?

– Sitä en tiedä, onko kolmella herralla ollut koskaan kolmikon kokoontumista. Kuvio on pohjustettu niin, että kukin puolue on sisällänsä laatinut suunnitelmia. Kun Orpo sanoo, että triossa ei tällaista kokousta ole pidetty – ei sellaista ole välttämättä ollutkaan. Näin salaisissa asioissa keskustelut hoidetaan niin, että keskustelut pidetään ”epämuodollisina”, koska aihepiiri on niin herkkä."

https://www.is.fi/kotimaa/art-2000005422283.html?u...

Itseäni ilahduttaa, että ne jotka ilmoittavat syvästi pysyvänsä faktoissa, eivät tilaisuuden tullen niitä tarvitse kunhan aihe on sopiva, sisällöstä puhumattakaan.

Faktoja hallituksen suunnitelmasta ei tuo kirja esitä kuten IS:n jutusta voi lukea, lähinnä olettamuksia ja ne uppoavat kuin kuuma veitsi sulaan voihin.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Ei ihminen tarvitse kovin kaksista loogista päättelykykyä tämän kupletin punnitsemiseen. Sipilän lentomatkat ja dramaattiset käännökset olivat jo kesäkuussa yleisen naurun aiheena.

Nurmi tiesi myös etukäteen perussuomalaisten hajoamisesta, joten luotan tässä hänen arvostelukykyynsä.

Sipilä kertoi IS:n haastattelussa, ettei sattunut ketään paikalle, niin hän joutui itse lentämään kohti Kultarantaa. Hauska juttu tässä on se, että lento oli buukattu jo edellisenä päivänä, ja IS:n valokuvaaja kuitenkin sattui paikalle.

Lentäjää ei vain löytynyt mistään.

Käyttäjän jsalmi kuva
Juha Salmi

Tottakai oli buukattu vai oliko?, koska silloin oli tiedossa että hallitus tulee hajomaan.
Sitä ennusti Nurmikin kesäkuun jutussaan, jossa ennusti KD/RKP puolueiden nousevan hallitukseen samoin hän ennusti sitä että persuista lähtee loikkareita. Itse asiassa hän teki yhteen juttuun pari ennustetta joista toinen toteutui eli niin varma hän oli tuosta toteutuneesta ennustuksestaan.

On muuten merkillistä että löytyy kuvaajia ja toimittajia pääministerin kannoilta kun julkisuudessa puhutaan kaatuuko hallitus vaiko ei?
Sinun mielestäkö kyseinen aihe ei saa toimittajia/kuvaajia juoksemaan poliitikkojen perässä omasta kiinostuksestaan vaan vasta pyynnöstä?

Tunnettua on että Sipilä lentää itse ja omaan piikkiin, kuten eräässä lehtijutussa kerrottiin.

"Ei ihminen tarvitse kovin kaksista loogista päättelykykyä tämän kupletin punnitsemiseen."
Eli silloin oli tiedossa miten käy Persujen puheenjohtajien vallinnoissa.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Mitäs nyt sitten tapahtuu, kun kerran tämä asia on nyt sitten vahvistettu ja totta.

Onko arveluja, miten asiat tästä etenee?

Miten asia ratkeaa, ei kai tämä nyt vaan tähän jää?

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

On arveluja. Sipilä todennäköisesti sanoo, että kirjassa on hyvin yksipuoleinen kuva tästä hallituskriisistä, eikä se aivan niin mennyt. Sen jälkeen hän kertoo median vääristelevän asioita, ja tulevaisuudessa boikottiin laitettujen toimittajien listalta löytyy pari uutta nimeä.

Tuskin tässä mitään sen ihmeempää tapahtuu. Sipilä on Bernerin tavoin poliitikassa vain käymässä. Keskustan omatkin rivit ovat alkaneet rakoilemaan mutta maaliviivalle asti on vedettävä ja hallituksen kärkihankkeet loppuun saakka.

Poliittisen järjestelmän ja demokratian kannalta tilanne on melko kestämätön, jos entistä useampi alkaa ajatella, että ministereihin ja muihin poliitikoihin ei voi enää luottaa.

Käyttäjän jsalmi kuva
Juha Salmi

Niin, onhan se niin että teos, jossa ei ole yhtään todellista lähdettä on se absoluuttinen totuus.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #31

Tässä on ollut jo liian monta sattumaa yhdelle pääministerikaudelle. Niko Kaistakorpi kommentoi Facebookin puolella hyvin, joten siteeraan häntä tähän alapuolelle.

"Moni asia ja jo ratkaissut tapauksetkin tiivistyvät yhteen asiaan: luotatko Juha Sipilän sanaan? Menneet selvityksethän eivät ole olleet mitään kummoisia tutkimuksia. Lähinnä on kyselty Sipilältä asioista Terrafamen tapauksessa. Hän kertoi, ettei ollut tietoinen sukulaisten yhtiön tilauksista.

Intian matkalla hän ei käynyt sanomansa mukaan keskusteluja aiheesta poliittisen johdon kanssa. Hänen sanomansa mukaan hän ei ole vaikuttanut Chempolisin järjestelyyn, jossa Fortum ja Taaleri pelastivat yhtiön.

Kukaan ei varmaan enää voi kiistää sitä, että Ylegaten alkuvaiheissa hänen eduskunnassa toteamansa väite, ettei hän muka olisi mitenkään pyrkinyt vaikuttamaan Yleen, ole ollut täysin puutaheinää. Toimittajalle lähetetyt sähköpostitkin sen todistavat.

Sipilän kymmenien miljonien kapitalisaatiokuoren sisällöstä meillä on vain hänen sanansa. Totuuden tietää vain pankki ja Sipilä.

Menneestä liiketoiminnasta ja valtiontukien käytöstä, niissä Sipilä ei ole koskaan vaivautunut vastaamaan, eikä suomalaiset sitä vaadi. Vaikkapa Ruotsissa tällainen vaikenenminen tuskin onnistuisi, mutta olemme nöyrää kansaa.

Paljon on siis kiinni siitä luottaako Juha Sipilän sanaan ja rehellisyyteen. Itse en ole luottanut siihen pitkään aikaan."

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Olen samaa mieltä. Politiikka on muuttunut tositeeveeksi, kuukauden välein joku tiputetaan alemmas, ja toisia nostetaan ylemmäs, ja sen pohjalta sitten pitäisi kuukaudessa tehdä päätöksiä.

Mitä enemmän kohautat, sitä enemmän olet julkisuudessa, ja sitä enemmän saat ääniä. Valehtelu ja kohahduttaminen on nykyään politiikassa hyve.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #32

Kaikki julkisuus on ilmeisesti hyvää julkisuutta. Fast food -journalismia seuraa sen kaltainen politiikkaa, vai seuraako journalismi politiikkaa? Onhan tuo ollut pitkään jo trendinä, että kaiken maailman julkkiksia ja entisiä huippu-urheilijoita otetaan listoille, koska he keräävät aina tietyn määrän ääniä. Politiikan tuntemuksesta viis.

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

Hajoaako myös Keskusta? Soraääniä on kuulunut, mm. Sirkka-Liisa Anttilalta. Väyrysen paikka puolueessa? Kestääkö puolue yhä alenevia kannatuslukuja?

Eli joku toimittaja voisi otsikoida juttunsa 'Kuka tai mikä hajottaa Keskustan?

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Onko se Sipilän syy että persut hajosi niinkuin atomi halkeaa?

Eiköhän tässä asiassa ole nyt syy jossain aivan muussa asiassa kuin pääministerissä.

Jos persut nyt kerran halkeaa niinkuin atomi halkeaa,
niin seuraavaksi kiinnostaa se seikka,
että kun persut on nyt todettu radioaktiiviseksi,
niin mikä mahtaa olla puoliintumisaika?

Eli, koska nämä hajonneet osaset hajoavat seuraavan kerran?

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Arto, teeskentetkö tyhmää?

Ratakiskosta vääntäen:
1. Ei ole Sipilän syy että persut halkesi
2. On Sipilän syy jos hän ei puhunut eduskunnassa totta

Perustuslakimme sattuu määrittelemään tietyt vaatimukset ministerille, kuten sen että ministeri on tunnettava rehelliseksi.

Ja lisään vielä: vaikka henkilökohtaisesti vihaisi persuja eniten maailmassa, niin se ei muuta sitä että järkevän olettaman perusteella Sipilä ei ole ollut aivan rehellinen positiossa missä kuuluu olla rehellinen.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Minäkään en ole varsinaisesti kovin tunnettu persuystävällisyydestäni, mutta tästä huolimatta olen tismalleen samaa mieltä Mikon kanssa.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"On Sipilän syy jos hän ei puhunut eduskunnassa totta."

Valehtelu on pelkkää spekulaatiota, eikä taida olla mahdollista todistaa että sellaista olisi tapahtunut. Todennäköisesti, jos kyseessä oli ennakkosuunnitelma jolla hallitus pyrittiin pitämään kasassa, tämä asia oli sovittu kolmen hallituspuolueen kesken, tai siis kahden hallituspuolueen ja sinisten kesken.

Kaikki tähän hallituksen pelastamisyritykseen sotkeutineet osapuolet keskustassa, kokoomuksessa ja vihreissä olivat tietoisia mitä tapahtui. Pääministeri kertoi vain mitä he yhdessä olivat keskenään asiasta sopineet. Pääministerin syyttäminen persujen hajoamisesta ja hallituskriisistä on turhanpäiväistä.

Jos tästä kriisistä pitää jotain syyttää, niin syyttävä sormi pitää osoittaa perussuomalaisten puoluekokoukseen, jossa tehtiin nuiva vallankumous, vaikka tiedossa oli, se olisi selvästi sanottu, että se johtaisi hallituskriisiin ja persujen putoamiseen hallituksesta.

Mikäli siniset eivät olisi tehneet pesäeroa persuista, hallitus olisi kaatunut, siniset olisivat jääneet pois hallituksesta ja hallitusta olisi täydennetty oppositiosta käsin. Kristilliset ja ruotsalaiset olisivat riittäneet yhtä vahvaan koalitioon kuin mitä nykyinenkin on.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala Vastaus kommenttiin #39

Spekulaatiota on koko kirja, mutta tottahan on kaikki sadutkin, joulupukkikin näyttäytyy joka joulu.

Niitä todisteita vaatii Pekkarinenkin

https://demokraatti.fi/mauri-pekkarinen-raivostui-...

Saas nähdä koska niitä todisteita alkaa tulemaan, kun ei ole kauheasti vielä näkynyt.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko Vastaus kommenttiin #40

Kuten olen todennut, palkittu toimittaja Nurmi laittoi likoon koko toimittajan uskottavuutsensa. Kirja on kiihkottomasti kirjoitettu. Lukijalle jää vastuu tietenkin, mutta Nurmi ei tuputa mitään.

Myös aika monessa liemessä keitetty Unto Hämäläinen on sanonut sanansa kirjasta.
https://www.lapinkansa.fi/kotimaa/sipilan-soinin-j...

"Olen lukenut Nurmen seikkaperäinen kuvauksen noista kymmenestä päivästä, jotka järisyttivät Suomen politiikkaa. Siinä on myös takautumia perussuomalaisten kaukaisempaan historiaan ja myös sen edeltäjäpuolueen Veikko Vennamon SMP:n vaiheisiin.

Lauri Nurmen kirja on upeaa journalismia. Sitä lukiessani tulin välillä ihan herkälle mielelle. On kohottavaa, että kollega repii selkänahkastaan näin suuren palasen ja ojentaa sen meille lukijoille valmiina pakettina."

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #40

Luuletko oikeasti Petteri, että tuollaisista asioista tehdään kirjallisia sopimuksia, kun selvästikin liikutaan heikoilla jäillä?

Harvemmin missään sisäpiirikaupan sopimuksissa tai osakemetkuiluissakaan lukee, että "tämä on moraaliton sisäpiirikauppa Martin ja Petterin välillä". Tai kun käydään saunaillassa juttuja veljien kesken, ei sielläkään pidetä pöytäkirjaa.

Hauska muuten miten nielet halla-aholaisten salaliiton päätoimittaja Huuskon seinällä ihan tuosta noin vain, koska kirjassa näin lukee (ilman todisteita), mutta pääministeri Sipilää koskeva kohu on puhdasta spekulaatiota ilman mitään todisteita.

Tasavallan presidentin lähipiiristä kerrottiin, että Sipilä oli kertonut loikkariryhmästä presidentille jo maanantaina. Seuraavana päivänä hän oli muka lähdössä Kultarantaan vetämään tiedotustilaisuutta "hallituserosta ja sen perumisesta". https://www.facebook.com/peehynninen/videos/vb.100...

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #48

Nielemisestä puheenollen... Sinulla meni sitten Lauri Niemen kirjansa makkinointipuffina esittämä väite valehtelusta niinsanotusti "hook line and sink".

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #63

Se vahvistaa aikaisempia näkemyksiäni ja kokemuksiani Sipilästä. Jos se haisee juustolta ja maistuu juustolta, niin silloin se todennäköisesti on juustoa. Sipilän ura tuskin tähän kuitenkaan katkeaa. Hassua joidenkin puolelta edes kuvitella mitään sellaista. Sote pitää vielä rutistaa läpi. Mikäli gallupluvut eivät parane seuraaviin vaaleihin mennessä, niin hän todennäköisesti jättäytyy itse sivuun, sillä epäilen Sipilänkin olevan politiikassa vain käymässä.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Rehellisyys ei ole koskaan ollut keskustan juttu ja kaikki tietävät sen. Nyt se on yhtäkkiä hallituskriisin paikka persujen mielestä mutta ennen se on ollut läheshyve heidän mielestään. Persut etenkin hommapersut ovat aina hyökänneet kuin hyeenat kaikkia muita puolueita vastaan paitsi keskustaa ja kridejä.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Oletin automaattisesti A-studion tarttuvan Nurmen kirjan väitteisiin ja avasin töllön eilen kello 21. Vaan eipä ollut tästä Sipilä-casesta mitään. Sipilä näyttää putsanneen Ylen kokonaan kriittisistä toimittajista.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Kieltämättä asian käsittely ylessä on ollut käsittämättömän pienessä roolissa. Itsekin ihmettelin samaa ja tulin tulokseen että Sipilän pelko on viisauden alku.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Aamu-TV:ssä sitä ainakin käsiteltiin liiankin kanssa.

Ei näköjään ole parempia asioita.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Loistava huomio. Toisaalta voihan se olla, että kohu syntyi niin myöhään, ja illan ohjelma vieraineen lyöty jo valmiiksi lukkoon. Olisi sen minun mielestäni siltikin voinut mainita. Kyseessä kuitenkin on viikon merkittävin puheenaihe.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

"Sipilän tarkoitus oli pitää Kultarannassa lehdistötilaisuus ja kertoa hallituksen jatkavan, mutta presidentti ei päästänyt häntä Kultarantaan edes kahville."

http://www.keski-uusimaa.fi/artikkeli/572801-paami...

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Ajattelinkin presidentillä olevan sen verran pelisilmää, ettei se lähde moiseen venkoiluun matkaan. Niinistön ei yksinkertaisesti edes tarvitse. Hänellä on tarpeeksi ikää, valtaa, kavereita, kunnioitusta, ja suosiotakin vaikka muille asti jaettavaksi. Hyvä valinta Saulilta.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Mielenkiintoinen on myös US:n päätoimittaja Markku Huuskon näkemys, jonka mukaan mukaan Puheenvuoron kannalta mielenkiintoinen kohta on se, jossa kerrotaan operaatiosta Jussi Halla-ahon nostattamiseksi. Hän on itse blogannut Halla-ahosta useita kertoja kuluneen vuoden aikana.

Kirjan mukaan salaisessa kokouksessa sovittiin, että kansanedustaja Teuvo Hakkarainen pyytää kollega Toimi Kankaanniemeä julkaisemaan Halla-ahon ehdokkuutta tukevan blogikirjoituksen.

Pääministeri Sipilän toimia päätoimittaja ei pidä juurikaan mainitsemisen arvoisina tai kyseenalaisina tekoina. Tai ainakaan se ei tule hänen bloggauksestaan ilmi.

http://markkuhuusko.puheenvuoro.uusisuomi.fi/24495...

Käyttäjän KaustiRantalainen kuva
Kausti Rantalainen

Kyseinen tapahtuma, eli Halla-ahon lähteminen mukaan puheenjohtajakisaan, oli odotettavissa ja täysin looginen tapahtuma hänen Perussuomalaisten keskuudessa vallitsevan suosionsa kautta. Toki kokous, jonka kautta hänet saatiin mukaan kisaan, oli salainen. Sekin oli odotettavissa sekä looginen tapahtuma. Puolueissa pidetään "salaisia" kokouksia, joihin eivät osallistu kuin asiaan kuuluvat henkilöt. Näin on ollut ja tulee olevan, mikä on myös odotettavaa, että loogista.

Se, että puolueen hajoamiseen vaikuttaviin tapahtumiin osallistuu muiden puolueiden väkeä ja että he tietävät siitä etukäteen, on myös odotettavissa sekä loogista, jos on tiedetty etukäteen asiasta. Yrittäväthän puolueet koko ajan hamuta sopivia ihmisiä loikkaamaan puolueesta toiseen, niin miksi ei samalla yritetä kaataa koko puoluetta.

Mahdollisesti ja myöskin luultavimmin Halla-ahokin oli kuullut puolueensa mahdollisesta jakautumisesta ennen puoluekokousta.

Oli myös odotettavissa, että tuollainen säätäminen antaa huonon kuvan politiikasta ja oli loogista kehittää uskottava tarina miten asiat menivät.

Uskottavaa tarinaa ei saatukaan kasaan, vaan täysin umpisurkeaa räpistelyä lentelyineen ja takassa palavine erokirjeineen. Pidän tuota sakkia epäpätevinä rakentavaan ajatteluun sekä toimintaan. Valehtelu on pieni murhe epäpätevyyteen rinnastettaessa.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Valehtelu on pieni murhe epäpätevyyteen rinnastettaessa."

Samaa mieltä siitä valehtelusta. Se on pieni murhe.

Tärkeintä on että meillä on hyviä politikkoja, kuten Sipilä, jotka hoitavat tälläiset hallituskriisit mahdollisimman vähällä vatuloinnilla, kuten nyt tämäkin kriisi hoidettiin.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #52

Missä ihmeen maailmassa tämä vatulointi oli vähäistä, kun käydään tekemässä lentokoneella u-käännöksiä ja koitetaan ratsastaa kansan rakastaman presidentin maineella lehdistötilaisuudessa?

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #53

"kun käydään tekemässä lentokoneella u-käännöksiä ja koitetaan ratsastaa kansan rakastaman presidentin maineella lehdistötilaisuudessa."

Taitaa olla pelkkää kademieltä tällainen puhe.

Harva politikko voi brassailla lentolupakirjoilla ja jos voisi, niin brassailisi. Kukin koittaa brassailla miten pystyy brassailemaan, myös kansan rakastaman presidentin mainetta käyttää hyväkseen jokainen politikko joka siihen pystyy ja saa tilaisuuden. Olisi varsin tyhmää jättää tilaisuus käyttämättä jos sellainen tulee.

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo Vastaus kommenttiin #54

Samalla tavalla varmaan Putinin tempauksia arvostelevat ovat vain kateellisia, kun eivät itse pärjää tiikerille.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #58

Kaikki on varmaan Putinille kateellisia. :)

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen Vastaus kommenttiin #58

Se on eri mies, joka lentää tiikerillä ja nu$$ii liikelentojetin.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Päätoimittajan lehti julkaisi Sipilän toimista Niemen kirjan perusteella kaksikin artikkelia, joiden pitäisi olla journalistisesti kestäviä. Halla-ahon taustahommista kirjoitti blogauksen, mielipiteidensä esittelemiseksi. Näyttäisi omaan silmään ihan kestävältä linjalta.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

En tosiaan lehteä ole lukenut. Hieno homma, että asia tuli katettua sitä kautta. Jotkut ovat närkästyneet päätoimittajan mielipiteistä. Pääkirjoitukset ja blogit tosin tahtovat olla aina mielipidekirjoituksia. Ja jos eivät ole, niin pirun tylsiä sitten.

Journalismin opinahjoissa vältellään muutenkin nykyään sanaa objektiivisuus, koska se johtaa väistämättäkin objektiivisuusharhaan. Tuon sanan 'objektiivisuus' sijaan käytetään termiä "neutraali tiedottaminen".

Mikäli tässä nyt aivan täysin rehellisiä ollaan, niin minä olen ennen kaikkea pettynyt. Perussuomalaisilta minä pystyin odottamaan jotain tuollaista, mutta että keskustan puheenjohtaja ja pääministeri vetämässä kesäteatteria presidentinkin kustannuksella.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #65

Perinteet velvoittavat. Kunniapuheenjohtajakin on tuottanut kesäteatteria monta vuotta. Käsikset ja ohjaus sekä pääosa ovat tietysti omia suorituksia...

Mikko Virtanen

Ja nyt pitää myös muustaa se olennainen asiakohta, että pääministeri Juha Sipilän (Kesk.) lisäksi myös valtiovarainministeri Petteri Orpo (Kok) sekä PRESIDENTTI SAULI NIINISTÖ (KOK) osallituivat ennaltasovittuun kesäteatteriin omilla ennalta sovituilla ulostuloillaan !!!

Muistakaa hyvät ihmiset nämä kaksinaamaiset puijarit vaaleissa!

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Noin sen on oltava. Ja Niinistön rooli oli närkästyä siitä, että hänet jätettiin sivustakatsojaksi. Piti vielä kiukutella ja olla päästämättä Sipilää edes kahville Kultarantaan, että homma näyttäisi uskottavalta. Kai siinä ajateltiin syntyvän kuva vahvasta ja hyvät suhteet omaavasta pääministeristä, tai jotain?

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Muistakaa hyvät ihmiset nämä kaksinaamaiset puijarit vaaleissa."

Hah!

Nuivien vallankaappaus persuissa aiheutti koko sotkun ja nyt kaikkia muita syytetään, paitsi näitä nuivia.

Sanoisin että tämä on naisten logiikkaa, mutta en sano, kun se olisi naista halventavaa. Ei tähän naiset pysty, paitsi ehkä nuivat naiset.

Käyttäjän paavonevalainen kuva
Paavo Nevalainen

Tärkein asia on, että Suomessa voi tehdä ja tapahtua vaikka mitä, ja hallitus pysyy. Kyseessä on systeeminen virhe, joka johtaa kasvavaan tuhoon.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset