Asikainen Martti Se olen vain minä puhumassa puuta heinää.

Työttömien ääni kuuluu yhä harvemmin mediassa

  • kuva: martti asikainen
    kuva: martti asikainen

Ensin nimettömänä esiintyvä yrittäjä, jolle virolainenkin työvoima on liian kallista, kertoo mielipiteensä suomalaisista työttömistä. Hänen ulostuloaan seuraa ideologisesti työtön kirjailija, köyhyyttä kokeillut toimittaja, miljonääri teollisuuspohatta ja jopa tasavallan presidentti. Työttömät vaikuttaisivat olevan keskustelun ainoa osapuoli, jonka mielipidettä me emme ole saaneet lukea viime viikkoina.

Reilu vuosi sitten kymmenet suomalaiset päätoimittajat julkaisivat paljon huomiota herättäneen kannanoton luotettavan median puolesta. Suomalaista keskustelutapaa sekä valemedioita käsittelevän kannanoton keskeisimmäksi teemaksi nousi ajatus siitä, että toimittajien on kirjoitettava todenmukaisia uutisia.

Mielipiteitä ei saisi kutsua uutisiksi, kuvilla ei saa harhauttaa lukijoita, eikä uutisia saa myöskään keksiä omasta päästä

Päätoimittajien mukaan mediaksi itseään nimittävät tahot myrkyttävät yhteiskunnallisen keskustelun ja yhteiskunnan ilmapiirin johtamalla yleisöä tahallisesti harhaan valheellisilla viesteillään, joissa hyvän maun ja soveliaisuuden rajat on ylitetty jo aikaa sitten. 

Hyvää journalistista tapaa noudattavat päätoimittajat lupasivat sitoutua oikeisiin tietoihin perustuvaan ja merkitykselliseen journalismiin, sekä oikomaan ja puuttumaan tapauksiin, joissa tietoja pyritään tahallisesti hämärtämään tai vääristelemään.

Tänään sitä sitten taas saatiin koko tuutin täydeltä, kun eräs suomalainen iltapäivälehti haastatteli teollisuuspohatta Antti Aarnio-Wihuria, 77, ja julkaisi sellaisenaan hänen näkemyksensä työttömistä. Lehden mukaan Aarnio-Wihurilla, jos kenellä, on kompetenssia kommentoida aihetta. Korostaakseen mielipidettä artikkeliin oli lisätty kuva miljonääristä itsestään sekä olutta nauttivasta henkilöstä. 

Aarnio-Wihurin mukaan työttömät ovat tuurijuoppoja, jotka välttelevät töitä viimeiseen asti. Hänellä itsellään on kokemusta ainakin kolmesta tällaisesta tapauksesta. Pohatta uskoo, että kyse on erittäin vakavasta ilmiöstä ja sairastuneesta yhteiskunnasta, joka johtuu kaikenlaisista vastikkeettomista tuista.

Työttömien mielipiteitä tai kokemuksia ei viitsitty tälläkään kertaa nostaa esiin, jotta he voisivat puolustautua Aarnio-Wihurin törkeää solvauskamppanjaa vastaan.

Kyseinen iltapäivälehti julkaisi kolme viikkoa sitten hyvin saman tyylisen artikkelin. Tuolloin lehdessä käsiteltiin tuntemattoman rakennusyrittäjän kokemuksia rakennusalalta. Suomessa olisi kuulemma nyt paljon hommia tarjolla, jos vain viitsii ilmestyä töihin ajoissa ja selvin päin.

Työvoimapula on jo nyt johtanut siihen, että hänen yrityksensä joutuu jatkuvasti kieltäytymään sille tarjotuista urakoista. Työttömät eivät kuulemma viitsi tulla edes työhaastatteluihin. 

Tarina ei valitettavasti kertonut, kuinka näille työhaastatteluista kieltäytyneille lopulta on käynyt. Suomessa työtön on velvoitettu ilmoittamaan TE-toimistolle mahdollisista työnantajien yhteydenotoista sekä osallistumaan työhaastatteluun, mikäli hänet sellaiseen kutsutaan.

Työhaastatteluista kieltäytyminen johtaa välittömästi karenssiin, mitä tulee näihin vastikkeettomiin tukiin, jotka ovat sairastuttaneet koko yhteiskunnan.

Samaa tavaraa tarjoili myös maamme laajalevikkisin sanomalehti, joka julkaisi reilu viikko sitten laajan jutun ideologisesti työttömästä henkilöstä. Paitsi että kyse ei ollut ideologisesti työttömästä henkilöstä, eikä edes työttömästä henkilöstä, vaan perisuomalaisesta kirjailijasta, joka kertoi myöhemmin tehneensä kolmetoistavuotta töitä uransa eteen.

Kirjailijan syyskuun alussa julkaistu esikoisromaani Röyhkeys kertoo miehestä, joka välttelee töitä. Suomen laajalevikkisimmän sanomalehden arvostelija antoi kirjalle varsin kiittävän arvion ja luonnehti sitä oivaksi teokseksi ja työläisromaaniksi, jollaista Suomessa ei aiemmin ole kirjoitettu.

Usko tai älä, mutta jokaisella näistä artikkeleista on olemassa yhdistävä tekijä, vaikka ne ovatkin eri toimittajien käsialaa. Tässä tapauksessa yhdistäväksi tekijäksi voidaan laskea lehtiä julkaiseva Sanoma Oyj, joka on Suomen suurin viestintäyhtymä. 

Sanoman alaisuudessa toimivat päätoimittajat ovat sitoutuneet muiden tavoin viime vuonna ilmestyneeseen kannanottoon luotettavan median puolesta. Sen vuoksi onkin harmillista huomata, kuinka sen päätoimittajat ovat päättäneet pyyhkiä pyllynsä siihen kuluneen parin kuukauden aikana. 

Tätä nykyä päätoimittajille näyttää kelpaavan niin huhut, mielipiteet kuin mielikuvavaikuttaminenkin, enkä usko että pohjaa on edes vielä saavutettu. Yli 300 000 työttömän omakohtaiset kokemukset ovat hukkuneet kokonaan yleisten haukkujen ja julkisuudessa esiintyneiden alentavien mielipiteiden alle. 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

17Suosittele

17 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (27 kommenttia)

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Toimittajaksi opiskelevana ja alaa vaihtavana henkilönä en luonnollisestikaan halua loata yhdenkään lehden mainetta, kunhan vain pistin merkille. Kuulun itse useampaan työttömien ryhmään Facebookissa, koska aihe kiinnostaa minua näin yleismaailmallisesti ja haluaisin parantaa työttömien asemaa Suomessa. Tämän lisäksi tunnen henkilökohtaisesti jonkin verran työttömiä ihmisiä. Yksikään heistä ei ole "ideologisesti työtön", enkä varsinaisesti usko heidän välttelevän töitäkään. Syrjäytyneitä heidän joukostaan kyllä löytyy, sekä ihmisiä joiden mielenterveys on järkkynyt syystä tai toisesta.

Jarkko Kainulainen

Työttömistä alkaa tuntua heidän kohtelunsa samalta kuin juutalaisista tuntui sota aikana ei kaikki työttömät ole työtä vieroksuvia heidät ajetaan hallituksen toimilla ja median hyvällä avustuksella samaan muottiin kyllä suurin osa varmasti haluaa tehdä töitä jos niitä on tarjolla ja siitä saa oikean palkan. Eikä nämä sipilän ja hallituksen keksimät kannustimet oikeasti kannusta vaan ne ovat lannistus loukkuja kyllä ennen on ollut niin sanottu minimi palkka / kirja palkka käytäntö ei mikään pakko tai orjatyö ole ratkaisu mihinkään kyllä jokainen voi kysyä itseltään tekisikö työtä ilmaiseksi ja jokainen voi myös varautua siihen että jos työpaikka lähtee niin näin sitten kohdellaan myös teitä.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Todellakin.

Eikö työttömien tarinoista loista sellainen menestyksen, rikastumisen ja tekemisen hinku ? Vai eikö ne työttömät tosiaan toimittajia kiinnosta, koska nehän ovat 'niinku sillai ' ihan vaan laiskaa ja velttoa porukkaa.

Vai onko Sipilä käskenyt päätoimittajia kirjoittamaan ainoastaan loistavasta menestyksestä ja hallituksen huimista ponnisteluista.

Samaan aikaan niillä nopeasti muuttuvilla työmarkkinoilla Suomessa painitaan todellisten ongelmien kanssa.

TE Palvelujen sivuilla on vapaita paikkoja n. 17 tuhatta. Siis sitä työtä tarjolla. En viitsi lähteä analysoimaan, ovatko nuo paikat todellisia työpaikkoja, vai provikapalkkaisia myyntitöitä tjsp tilkehommia. Näistä 17 tuhannesta paikasta voivat sitten työttömät ja työhaluiset joutessaan haeskella ja valikoida. Työttömiähän maassa lienee n. 300 tuhatta, wikin mukaan.
Näistä osa on nuoria, ja koulutettuja. Osa taas kokeneita tekijöitä.

Tehtävän työn määrä on muuten työntekijöistä riippumatta pienentynyt mm ssa teollisten työpaikkojen ja myös palvelualojen työpaikkojen vähenemisen myötä. Tänään toki voi tilanne olla jo hieman parempi, noin seitsemän vuoden kurjistumisen jälkeen.

Realiteetit ovat hakijan kannalta edelleen varsin ikävät. Hakemuksia nimittäin tulee vähintään kymmeniä jokaiseen vakavasti otettavaan paikkaan. Sama koskee myös Wihurin yhtiöitä. Vakavasti otettavalla tarkoitan siis työpaikkaa, jonka palkalla voi oikeasti elää. Ei siis mitään 9€ Höpöjuttuja.

Tämän tietää jokainen, joka on hakemuksia vastaan ottanut.

https://paikat.te-palvelut.fi/tpt/?lang=fi
https://fi.m.wikipedia.org/wiki/Ty%C3%B6tt%C3%B6my...

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Jotain uutta saattaisi olla tulossa. Työttömistä "huolestuneita" on sikseen paljon ja laajalla rintamalla.

En kuitenkaan ole huomannut huolestumista esimerkiksi siitä, että Suomessa työtön saa kovemman rangaistuksen samasta rikoksesta kuin työssäkäyvä.

Käyttäjän HeikkiTurunen kuva
Heikki Turunen

Lehdistö nyt keskittyy milloin mihinkin ja nyt taotaan työttömiä, kun sillä saa tänään enemmän klikkejä kuin Johanna Tukiaisella.
Sitä en tajua kuinka helposti väki lähtee tuohon lynkkaukseen. Jonnet ja dementikot eivät enää muista 90-luvun lamaa.

...Tai hetkinen. Ehkä sitten muistankin itse historian väärin, ja oikeasti puolimiljoonaa ihmistä vain päätti, että on se kyllä ihanaa kiskoa kaljaa sohvalla duunarin piikkiin. Sen jälkeen oli nousukautta ja vienti (=Nokia) veti. Jakovaraa oli siihen asti kunnes ihmiset muistivat miten kivaa oli kultaisella 90-luvulla pitää sapattivuosia ja anoa lainanlyhennyksiä tai käydä kanikonttorissa.

Joo. Kyllä se niin taisi olla, että työttömät itse halusivat työttömiksi ja pysyä sellaisina. Lisäksi töihin jääneet olivat ahneita Sari-Sairaanhoitajia *pthyi*. Missään vaiheessa vika ei ole ollut talouden sykleissä tai talouspolitiikassa.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Tekisi mieli kysyä näiltä IS:n asiantuntijoilta ja kaiken maailman Aarnio-Wihureilta, että mikä heidän mielestään sai aikaan ilmiön, jossa puoli miljoonaa ihmistä yhtäkkiä päätti sen olevan mukavaa "kiskoa kaljaa sohvalla" duunarin piikkiin. Tuetko ne huono-osaisesta ihmisestä alkoholistin tekevät? Vai onko työttömyyskö synonyymi kaljan kittaamiselle? Enpä ole moista aikaisemmin kuullutkaan.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

lainaus:
Kyllä se niin taisi olla, että työttömät itse halusivat työttömiksi ja pysyä sellaisina
Sanos muuta. Itse "halusivat päästä ansiosidonnaiselle etenkin kun tulot putosi 50%
Työmarkkinatuelle pääsyksi tulot putosi 85%.
On 600 000 työtöntä tosi "tyhmiä" ?
Luulisi Mediankin tajuavan mikä on täyttä propakandaa ja kertovan tosiasiat työttömistä ja heidän tuista.

Käyttäjän nita kuva
Nita Hillner

Olen huomannut että moni mediatalo ajaa omaa agendaansa, ja vieläpä niin tökerösti että se näkyy miltei kaikille. Se on kuitenkin lyhytnäköistä politiikkaa koska se vain syventää ihmisten epäluuloja ja jakaa kansan toisiaan vastaan "taisteleviin" ryhmiin.

Esimerkiksi Keskustan nousu viime vaaleissa on median syy/ansio, kuis päin vaan tahtoo asiaa katsoa. Sipilää hehkutettiin kaikissa medioissa...

Median pitäisi rehellisesti kertoa asiat niin kuin ne ovat ja niiden pohjalta vetää yhteenvetoja ja analyyseja. Ei liioitella tai pimittää asioita, ei kertoa osatotuuksia tai jättää tahallisesti jotain kertomatta jne.

Käyttäjän AriTero kuva
Ari Tero

Kokoomuksen kansanedustaja Harri Jaskari kertoi Suomessa olevan 600 000 tuhatta työtöntä, kun kaikki tilastot yhdistetään. Vakavaksi vetää.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Totta. Työttömiä syyllistävien pitäisi tajuta mitä siitä seuraa. Palvelut ja sosiaaliturva ajetaan alas. Kummatkin rahoitetaan palkansaajien veroilla.

Kaikki 600 000 työttömän verot on pois mitä palkoista tulisi.
Menot taas sosiaaliturvasta kaikkien 600 000 työttömyyskorvaukset.
Joku nuo aina maksaa .Nyt muut hintojen ja verojen korotuksissa ja leikkauksissa.
Mistä Kela-etuudesta seuraavaksi leikataan? Eläkkeistä vai lapsilisistä,vammaisten tuista?

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Minä olen yleensä käyttänyt ympäripyöreää 500 000 ihmisen.lukua, jos mukaan lasketaan tempputyöllistetyt. Tähän vielä nollatuntisopimukset mukaan. Hiljaiseksi se kieltämättä vetää. Ilmeisesti kaikki heistä tuurijuoppoja ja ideologisesti työttömiä, jos median volyymiin on luottamista.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Jos ulostulot koskisi mamuja samoilla kertomuksilla mitä työttömistä nyt on .Olisiko se rasista vihapuhetta ja tuomittavaa?
Entä jos edm.sosiaaliturvaa kiristettäisiin samoilla ehdoilla kuin työttömiltä onnistuisiko se?
EI. Persut yritti sitä.Törmäsi perustuslain yhdenvertaisuuslakiin.
Miksi se ei koske työttömien tukia?

Käyttäjän AriTero kuva
Ari Tero

Näin. Mielestäni Harri Jaskari oli aika rehellinen kokoomuslainen. Hjallis Harkimo epäli tuossa viikolla, onko hän edes oikeassa puolueessa kun on kokoomuksessa.

Hjallis arvosteli aika rankasti kokoomuksen nykyistä pollitiikka ja totesi aika näyttää. Samalla hän totesi, SDP:n pitäisi puolustaa duunareita eli työntekijöitä.

Ilmeisesti Harkimo on nähnyt tämän nykyisen kurjistamisen häiritsevän jo hänen pisneksiään, mielestäni hän ei ole ainut yrittäjä, joka kärsii tämän hallituksen toimista.

Juha Hämäläinen Vastaus kommenttiin #25

Jaskarista voisi kertoa pienen tarinan vaalitorilta Tampereelta. Kokoomuksen väki levittäytyi ylimielisesti naapurina olleen Pirattien mökin eteen jakamaan mainoksiaan ja puhumaan mukavia.

Eräs näistä piraattien palstalla patsasteleva juuri Jaskari. Kävin tarjoamassa Jaskarille Piraattien mainoksia jaettavaksi, mutta herra kieltäytyi, koska olin IPU-liivein varustautunut ja kertoi, ettei halua olla missään tekemisissä Itsenäisyyspuolueen kanssa.

No kävin hakemassa kopiltamme, joka oli Piraattien toisella puolella harjan ja varrellisen rikkalapion ja lakaisin Herra Jaskarin edestä katua puhtaaksi. Herra Jaskari kiusaantui touhustani ja kysyi "mitä vittua sinä teet?". Kerroin arvon ei vielä kansaedustajalle, että lakaisen paskapuheita pois Piraattien tontilta........

Jaskari siirtyi tarinoimaan omalle tontille ihmisten naurun saattelemana.

Käyttäjän KalervoNiementaus kuva
Kalervo Niementaus

Pidän melko "typeränä" ja lähes vastenmielisenä tätä täällä Usarissa olevaa peukutussysteemiä, kuten myös näitä suosituksiakin, mutta tässä kirjoituksessa oli kyllä sen verta paljon asiaa, että pakko suositus laittaa.

Olen itse pohtinut pitkään sitä, että miksi lehdet haluavat kirjoittaa jostain "marginaali"-ilmiöstä ja sen myötä sitten lytätä suunnilleen kaikki työttömät. Ihmettelen myöskin suuresti sitä, että miksi esim. joku "sossu-Tatu" haluaa avautua lehtien palstoilla ja kertoilla loisteliaasta elämästään pelkkien tukien varassa.

Lehtien innostus tähän aiheeseen(työttömien potkimiseen) näkyy esim. siinä miten pyytävät ihmisiä kirjoittamaan kokemuksistaan ja lupaavat sitten tehdä siitä jutun(tarkistetaanko mitenkään onko totta?).

Esim. IS "Vältteletkö töitä? Ota yhteyttä Ilta-Sanomien toimitukseen: uutiset@is.fi, 09 122 3420."

Iltalehti; "Oletko samassa tilanteessa kuin Ossi ja elät pelkkien tukien avulla omasta halustasi? Vai oletko Ossin kanssa täysin vastakkaista mieltä työtömyystukien hyväksikäyttämisestä? Kerro siitä meille. Jätä kyselyyn yhteystietosi, niin toimittajamme voi ottaa sinuun yhteyttä.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Tavallaan olen kanssasi samaa mieltä, mutta peukutus on tapa nostaa tiettyjä tekstejä esiin, jonka vuoksi se on välttämätön paha. Kiitos paljon suosituksesta.

Henkilökohtaisesti minä uskon, että näissä marginaaleihin keskittyvissä lokakamppanjoissa on kyse lehtien suuremmista linjauksista. Pyritään käyttämään tietynlaista ilkeämielistä retoriikkaa, koska se kerää klikkauksia. Samalla tällaisella retoriikalla pyritään vaikuttamaan vallitsevaan mielipiteeseen.

Suomessahan on ollut jo pitkään sellainen henki, että pienyrittäjät haukkuvat ahneita työntekijöitä ja laiskoja työttömiä, jotka vaativat liikaa palkkaa. Työntekijät taas haukkuvat laiskoja työttömiä ja ahneita pienyrittäjiä. Työttömät ovat nyrkkeilysäkkinä, ja toivovat joskus vielä työllistyvänsä. Samaan aikaan ne suurimmat kalat, jotka tällä järjestelyllä oikeasti tienaavat, uivat koko verkon lävitse ja nauravat matkalla pankkiin.

Nuo IS:n vinkkilinkit ovat kyllä erittäin vastenmielisiä. Kyllä minä oikeasti olen usein HS:n ja IS:n mielipidekirjoituksiakin kummastellut. Varsinkin, jos ne ovat todella epäloogisia, ja vaikuttavat muutoinkin ajatushautomon tilaustöiltä.

Esimerkiksi tuon ideologisesti työttömän kirjailijan kohdalla kyse oli markkinointikikasta, jolla saavutettiin aivan valtava mediahuomio. Esikoisteos on sittemmin loppuunmyyyty. Se oli looginen valinta kirjailijalta.

Mutta että työtön tai syrjäytynyt ihminen alkaisi kehuskelemaan sillä, että hän laiskottelee ja tuet ovat liian suuria, siinä taas ei ole mitään logiikkaa.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Viime syksynä menetin erään parhaan ystäväni 69-vuotiaana, Kummityttöni isän ja meidän kuopuksen kummin, neljäs syöpä hänet vei. Koneistajana hän työskenteli aina 63-vuotiaksi asti vaikka eleäkkeelle hän olisi päässyt jo 41-vuotiaana ensinmäisen syövän surauksena. Tuo A-A-W:n kommentti on todella loukkaava koska valtaosa ihmisistä haluaa olla työssä, ei pelkästään toimentulonsa vuoksi vaan siksi, että työkavereiden tuki, vaikeissa elämäntilanteissa, joita kaikille elämässään väistämättä eteen tulee, voi ympäröivä työyhteisö antaa parasta terapiaa mitä saatavilla on. Nyt, työelämästä eläkkeelle siirtyneenä kaipaan, myönnän sen, kahvitaukoja, ruokatunteja, joissa me kaikki saimme purkaa omia huoliamme työkavereillemme jos siihen tarvetta oli ja usein oli.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Todella ikävä kuulla, Arto. Otan osaa sinun ja muidet hänet tunteneiden suruun.

Minulla on hyvin samankaltaisia kokemuksia. Työskentelin ennen kone- ja turbiiniasentajana, sitä ennen voimalaitoshuoltomiehenä, ja sitä ennen talonmiehenä. Eihän se työ aina mitään ruusuilla tanssimista ollut, mutta työyhteisö auttoi jaksamaan vaikeidenkin aikojen ylitse ja huolien lävitse.

Työyhteisön sisällä oli totta kai joskus kismaakin, mutta pääosin mieleen ovat jääneet eräänlainen solidaarisuus ja veljeys, joka sen sisällä vallitsi. Ja vaikka työ oli välillä henkisesti ja fyysisesti aivan hemmetin rankkaa, niin kahvi- ja ruokatauot pitivät pään virkeänä.

Tunnustan olleeni huomattavasti läheisempi työkavereideni kanssa kuin suurimman osan ystävistäni, koska he kävivät läpi samoja kokemuksia ja samaa elämää kuin minä. He tunsivat minut paremmin kuin omaiseni. Kiitos rehellisestä kommentistasi.

En minä oikeasti usko, että kukaan tahallaan työelämästä pudottautuu. Jos näin on käynyt, niin silloin syyvä voi olla se, ettei hän ole koskaan saanut edes mahdollisuutta päästä sisään työelämään ja työyhteisöön.

Työyhteisön merkitys on vain kasvanut entisestään tänä päivänä, kun ihmiset ovat muuttuneet enemmän yksityisiksi toimijoiksi ja eräänlainen yhteisöllisyys ja yhteys on kadonnut kokonaan. Puhumattakaan kuinka hektiseksi ja kiireiseksi tämä elämä on muuttunut, kun maailma lopetti nukkumisen.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

"Muutama" uusi "OSSI" kyykytettäväksi!

Yritysten vastuu KIKYSTÄ?
Pääjohtaja Karhinen HS:lle: OP-ryhmästä katoaa tuhansia työtehtäviä lähivuosina
Lauantai 14.10.2017 IL
-17
Kone 1 000
Aktia 240
Nokia 190
-17
Eniten väkeä irtisanoi Microsoft, joka ilmoitti keväällä lakkauttavansa matkapuhelintuotannon Suomessa.
-1 350 työntekijää menetti työpaikkansa.
-Suurimpiin vähentäjiin kuuluivat myös konkurssiin mennyt
-Anttila (1 300 työntekijää) ja
Nokia (1 032).
Suuria irtisanojia olivat myös
-Posti,
- Stockmann,
- tietotekniikkayritys CGI,
-Vr-yhtymä,
-leipomoyhtiö Vaasan ja
-Aalto-yliopisto.
Luvut on kerätty pörssitiedotteista ja tiedotusvälineistä.

Käyttäjän JyrkiSaari kuva
Jyrki Saari

IS lehti vääristeli lööpissään presidentin ärähtäneen vain työhaluttomille. Kuitenkin artikkelissa lukee näin "- se, että asiaa mainostetaan, kuvastaa jotain, jota ei toivoisi näkevänsä, Niinistö korosti." Eihän työtön mainosta yksinään juuri mitään, kyllä siihen media tarvitaan. Näin ollen presidentti moitti myös työttömiä leimaavaa viestittämistä.

Ei tarvitse olla nero, jotta ymmärtää mediassa toteutettavan lokaamiskampanjan lisäävän entisestään työnantajissa asenteellisuutta työttömiä työnhakijoita kohtaan. Työttömällä työnhakijalla onkin vain 25 % mahdollisuus työllistyä työlliseen hakijaan verrattuna (TEM).

On tietenkin vääryydentekoa uskotella työnantajille, ettei työttömistä saisi mukamas kyvykästä työvoimaa. Herää kysymys minkälaisen tahon etu on pyrkiä huonontamaan entisestään työttömien työllistymisen mahdollisuutta kohtuullisella palkalla? Ei ainakaan yhteiskuntavastuullinen taho, sillä ilman kohtuullista palkkaa työllistäminen aiheuttaa eriarvoisuutta, kilpailuvääristymää ja aiheuttaa veronkorotuspainetta. Jos taho on suomesta, niin se kuvainnollisesti ampuu itseään vasempaan polveen.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Katselin tuossa Usarin poimintoja jonkun matkaa taaksepäin. Huolimatta lukuisista hyvistä kirjoituksista työttömiin kohdistuvasta ylenmääräisestä kritiikistä ja aktivointimallien järjettömyydestä yksikään ei ole päätynyt poimituksi. Tänään sitten on poimittu blogi taiteen tekemisestä ja työttömän taiteilijan haasteista, mikä on marginaalinen osuus ja oikeastaan va6n vahvistaa joidenkin tahojen kritiikkiä.

Tämän hyvän blogin lisäksi esim seuraava oli mainio:

http://sirpaaholalaurila.puheenvuoro.uusisuomi.fi/...

Työttömien puolustajat eivät tunnu saavan puheenvuoroa laajemmin mediassa - syitä voin vain arvailla.

Surkeaa touhua.

Itse kyseenalaistin hallituksen tilastokikkailua muutama päivä sitten, valitettavasti tätä täysin epäeettistä toimintaa ei saa laajempaan julkisuuteen millään.

http://nikokaistakorpi.puheenvuoro.uusisuomi.fi/24...

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Kiitos hyvistä linkeistä Niko. Laitoin eteenpäin kirjoituksesi hallituksen työllisyysihmeestä, joka saatin aikaiseksi tilastokikkailun avulla.

Käyttäjän bvalonen kuva
Birgitta Valonen

Työtön kiittää hyvästä kirjoituksesta.

Itse ajattelen jeesusmaisesti, että täytyy vain antaa anteeksi, sillä ihmiset eivät tiedä mistä puhuvat tai kirjoittavat. Tarkoitan yksittäisiä ihmisiä, jotka pitävät työttömyyttä hyväksikäyttönä. Jos ei ole ollut kokemusta työttömyydestä, varsinkaan pitkäaikaisesta, ei useimmille ole mitään mahdollisuutta tajuta mitä se merkitsee. Ja sitten sanotaan ja kirjoitetaan ihan mitä sattuu.

Mediasta ei voi ajatella samalla tavalla. Siellä on aina useampi tekemisissä juttujen kanssa, ja jonkun heistä kellojen pitäisi kilkattaa, että näkökulma ei anna oikeaa kuvaa asiasta. Kuitenkin tehdään juttuja. Tehdään koska voidaan, mitään vastuuta ei ole eikä tule. Minä levitän käteni, asialle ei voi mitään.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Tuo jeesusmainen lähestymistapa on hyvin inhimillinen. Ja olet aivan oikeassa sen suhteen, että ihmiset tuskin tietävät mistä he puhuvat. Ei ole omalle kohdalle sattunut. Jotkut myös unohtavat helposti, että kaikilla meillä on omat heikkoutemme ja vahvuutemme. Toiset pärjäävät paremmin kuin toiset.

Medialta sen sijaan voi ja kuuluu odottaa tuollaisissa kovia arvoja ja haukkuja sisältävissä ulostuloissa jonkinlaista itsesäätelyä ja filtteröintiä.

Vaikuttaisi siltä, että kaikki julkaistaan, mitä vain sanotaan. Mielipiteen antajaksi kelpaa jopa nimettömänä pysyttelevät yrittäjät, kunhan vain puheet ovat tarpeeksi ilkeitä ja syyllistäviä. Toivottavasti ihmiset päättävät jossain vaiheessa yksinkertaisesti, että sellaisia juttuja ei enää klikata eikä niitä jaeta. Kun kaupallinen arvo katoaa, niin kyllä ne jututkin muuttuvat sen myötä.

Käyttäjän bvalonen kuva
Birgitta Valonen

Lisätään toivelistalle, joka ei ole mitenkään lyhyt :)

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

600 000 työtöntä ja muutkin voi kertoa mitä mieltä on yritysten/yrittäjien mielipiteistä työttömistä . Kiertää kaukaa edm.yritykset ja heidän tuotteiden ostaminen.
Kysehän on ex-palkansaajien,veronmaksajien mollaamisesta julkisesti mediassa.

joni rikkola

Kaupallinen media on maksettu mielipide ja näkökanta. Toimittajat ovat lahjomattomia, koska ne on ostettu.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset