Työttömien ääni kuuluu yhä harvemmin mediassa

Ensin nimettömänä esiintyvä yrittäjä, jolle virolainenkin työvoima on liian kallista, kertoo mielipiteensä suomalaisista työttömistä. Hänen ulostuloaan seuraa ideologisesti työtön kirjailija, köyhyyttä kokeillut toimittaja, miljonääri teollisuuspohatta ja jopa tasavallan presidentti. Työttömät vaikuttaisivat olevan keskustelun ainoa osapuoli, jonka mielipidettä me emme ole saaneet lukea viime viikkoina.

Reilu vuosi sitten kymmenet suomalaiset päätoimittajat julkaisivat paljon huomiota herättäneen kannanoton luotettavan median puolesta. Suomalaista keskustelutapaa sekä valemedioita käsittelevän kannanoton keskeisimmäksi teemaksi nousi ajatus siitä, että toimittajien on kirjoitettava todenmukaisia uutisia.

Mielipiteitä ei saisi kutsua uutisiksi, kuvilla ei saa harhauttaa lukijoita, eikä uutisia saa myöskään keksiä omasta päästä

Päätoimittajien mukaan mediaksi itseään nimittävät tahot myrkyttävät yhteiskunnallisen keskustelun ja yhteiskunnan ilmapiirin johtamalla yleisöä tahallisesti harhaan valheellisilla viesteillään, joissa hyvän maun ja soveliaisuuden rajat on ylitetty jo aikaa sitten. 

Hyvää journalistista tapaa noudattavat päätoimittajat lupasivat sitoutua oikeisiin tietoihin perustuvaan ja merkitykselliseen journalismiin, sekä oikomaan ja puuttumaan tapauksiin, joissa tietoja pyritään tahallisesti hämärtämään tai vääristelemään.

Tänään sitä sitten taas saatiin koko tuutin täydeltä, kun eräs suomalainen iltapäivälehti haastatteli teollisuuspohatta Antti Aarnio-Wihuria, 77, ja julkaisi sellaisenaan hänen näkemyksensä työttömistä. Lehden mukaan Aarnio-Wihurilla, jos kenellä, on kompetenssia kommentoida aihetta. Korostaakseen mielipidettä artikkeliin oli lisätty kuva miljonääristä itsestään sekä olutta nauttivasta henkilöstä. 

Aarnio-Wihurin mukaan työttömät ovat tuurijuoppoja, jotka välttelevät töitä viimeiseen asti. Hänellä itsellään on kokemusta ainakin kolmesta tällaisesta tapauksesta. Pohatta uskoo, että kyse on erittäin vakavasta ilmiöstä ja sairastuneesta yhteiskunnasta, joka johtuu kaikenlaisista vastikkeettomista tuista.

Työttömien mielipiteitä tai kokemuksia ei viitsitty tälläkään kertaa nostaa esiin, jotta he voisivat puolustautua Aarnio-Wihurin törkeää solvauskamppanjaa vastaan.

Kyseinen iltapäivälehti julkaisi kolme viikkoa sitten hyvin saman tyylisen artikkelin. Tuolloin lehdessä käsiteltiin tuntemattoman rakennusyrittäjän kokemuksia rakennusalalta. Suomessa olisi kuulemma nyt paljon hommia tarjolla, jos vain viitsii ilmestyä töihin ajoissa ja selvin päin.

Työvoimapula on jo nyt johtanut siihen, että hänen yrityksensä joutuu jatkuvasti kieltäytymään sille tarjotuista urakoista. Työttömät eivät kuulemma viitsi tulla edes työhaastatteluihin. 

Tarina ei valitettavasti kertonut, kuinka näille työhaastatteluista kieltäytyneille lopulta on käynyt. Suomessa työtön on velvoitettu ilmoittamaan TE-toimistolle mahdollisista työnantajien yhteydenotoista sekä osallistumaan työhaastatteluun, mikäli hänet sellaiseen kutsutaan.

Työhaastatteluista kieltäytyminen johtaa välittömästi karenssiin, mitä tulee näihin vastikkeettomiin tukiin, jotka ovat sairastuttaneet koko yhteiskunnan.

Samaa tavaraa tarjoili myös maamme laajalevikkisin sanomalehti, joka julkaisi reilu viikko sitten laajan jutun ideologisesti työttömästä henkilöstä. Paitsi että kyse ei ollut ideologisesti työttömästä henkilöstä, eikä edes työttömästä henkilöstä, vaan perisuomalaisesta kirjailijasta, joka kertoi myöhemmin tehneensä kolmetoistavuotta töitä uransa eteen.

Kirjailijan syyskuun alussa julkaistu esikoisromaani Röyhkeys kertoo miehestä, joka välttelee töitä. Suomen laajalevikkisimmän sanomalehden arvostelija antoi kirjalle varsin kiittävän arvion ja luonnehti sitä oivaksi teokseksi ja työläisromaaniksi, jollaista Suomessa ei aiemmin ole kirjoitettu.

Usko tai älä, mutta jokaisella näistä artikkeleista on olemassa yhdistävä tekijä, vaikka ne ovatkin eri toimittajien käsialaa. Tässä tapauksessa yhdistäväksi tekijäksi voidaan laskea lehtiä julkaiseva Sanoma Oyj, joka on Suomen suurin viestintäyhtymä. 

Sanoman alaisuudessa toimivat päätoimittajat ovat sitoutuneet muiden tavoin viime vuonna ilmestyneeseen kannanottoon luotettavan median puolesta. Sen vuoksi onkin harmillista huomata, kuinka sen päätoimittajat ovat päättäneet pyyhkiä pyllynsä siihen kuluneen parin kuukauden aikana. 

Tätä nykyä päätoimittajille näyttää kelpaavan niin huhut, mielipiteet kuin mielikuvavaikuttaminenkin, enkä usko että pohjaa on edes vielä saavutettu. Yli 300 000 työttömän omakohtaiset kokemukset ovat hukkuneet kokonaan yleisten haukkujen ja julkisuudessa esiintyneiden alentavien mielipiteiden alle. 

 

masik
Sitoutumaton Helsinki

Kolarista ponnistanut puuhamies. Mielipiteet ovat omiani, eivätkä ne edusta organisaatioita, joissa toimin.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu