*

Asikainen Martti Se olen vain minä puhumassa puuta heinää.

Työttömien ääni kuuluu yhä harvemmin mediassa

  • kuva: martti asikainen
    kuva: martti asikainen

Ensin nimettömänä esiintyvä yrittäjä, jolle virolainenkin työvoima on liian kallista, kertoo mielipiteensä suomalaisista työttömistä. Hänen ulostuloaan seuraa ideologisesti työtön kirjailija, köyhyyttä kokeillut toimittaja, miljonääri teollisuuspohatta ja jopa tasavallan presidentti. Työttömät vaikuttaisivat olevan keskustelun ainoa osapuoli, jonka mielipidettä me emme ole saaneet lukea viime viikkoina.

Reilu vuosi sitten kymmenet suomalaiset päätoimittajat julkaisivat paljon huomiota herättäneen kannanoton luotettavan median puolesta. Suomalaista keskustelutapaa sekä valemedioita käsittelevän kannanoton keskeisimmäksi teemaksi nousi ajatus siitä, että toimittajien on kirjoitettava todenmukaisia uutisia.

Mielipiteitä ei saisi kutsua uutisiksi, kuvilla ei saa harhauttaa lukijoita, eikä uutisia saa myöskään keksiä omasta päästä

Päätoimittajien mukaan mediaksi itseään nimittävät tahot myrkyttävät yhteiskunnallisen keskustelun ja yhteiskunnan ilmapiirin johtamalla yleisöä tahallisesti harhaan valheellisilla viesteillään, joissa hyvän maun ja soveliaisuuden rajat on ylitetty jo aikaa sitten. 

Hyvää journalistista tapaa noudattavat päätoimittajat lupasivat sitoutua oikeisiin tietoihin perustuvaan ja merkitykselliseen journalismiin, sekä oikomaan ja puuttumaan tapauksiin, joissa tietoja pyritään tahallisesti hämärtämään tai vääristelemään.

Tänään sitä sitten taas saatiin koko tuutin täydeltä, kun eräs suomalainen iltapäivälehti haastatteli teollisuuspohatta Antti Aarnio-Wihuria, 77, ja julkaisi sellaisenaan hänen näkemyksensä työttömistä. Lehden mukaan Aarnio-Wihurilla, jos kenellä, on kompetenssia kommentoida aihetta. Korostaakseen mielipidettä artikkeliin oli lisätty kuva miljonääristä itsestään sekä olutta nauttivasta henkilöstä. 

Aarnio-Wihurin mukaan työttömät ovat tuurijuoppoja, jotka välttelevät töitä viimeiseen asti. Hänellä itsellään on kokemusta ainakin kolmesta tällaisesta tapauksesta. Pohatta uskoo, että kyse on erittäin vakavasta ilmiöstä ja sairastuneesta yhteiskunnasta, joka johtuu kaikenlaisista vastikkeettomista tuista.

Työttömien mielipiteitä tai kokemuksia ei viitsitty tälläkään kertaa nostaa esiin, jotta he voisivat puolustautua Aarnio-Wihurin törkeää solvauskamppanjaa vastaan.

Kyseinen iltapäivälehti julkaisi kolme viikkoa sitten hyvin saman tyylisen artikkelin. Tuolloin lehdessä käsiteltiin tuntemattoman rakennusyrittäjän kokemuksia rakennusalalta. Suomessa olisi kuulemma nyt paljon hommia tarjolla, jos vain viitsii ilmestyä töihin ajoissa ja selvin päin.

Työvoimapula on jo nyt johtanut siihen, että hänen yrityksensä joutuu jatkuvasti kieltäytymään sille tarjotuista urakoista. Työttömät eivät kuulemma viitsi tulla edes työhaastatteluihin. 

Tarina ei valitettavasti kertonut, kuinka näille työhaastatteluista kieltäytyneille lopulta on käynyt. Suomessa työtön on velvoitettu ilmoittamaan TE-toimistolle mahdollisista työnantajien yhteydenotoista sekä osallistumaan työhaastatteluun, mikäli hänet sellaiseen kutsutaan.

Työhaastatteluista kieltäytyminen johtaa välittömästi karenssiin, mitä tulee näihin vastikkeettomiin tukiin, jotka ovat sairastuttaneet koko yhteiskunnan.

Samaa tavaraa tarjoili myös maamme laajalevikkisin sanomalehti, joka julkaisi reilu viikko sitten laajan jutun ideologisesti työttömästä henkilöstä. Paitsi että kyse ei ollut ideologisesti työttömästä henkilöstä, eikä edes työttömästä henkilöstä, vaan perisuomalaisesta kirjailijasta, joka kertoi myöhemmin tehneensä kolmetoistavuotta töitä uransa eteen.

Kirjailijan syyskuun alussa julkaistu esikoisromaani Röyhkeys kertoo miehestä, joka välttelee töitä. Suomen laajalevikkisimmän sanomalehden arvostelija antoi kirjalle varsin kiittävän arvion ja luonnehti sitä oivaksi teokseksi ja työläisromaaniksi, jollaista Suomessa ei aiemmin ole kirjoitettu.

Usko tai älä, mutta jokaisella näistä artikkeleista on olemassa yhdistävä tekijä, vaikka ne ovatkin eri toimittajien käsialaa. Tässä tapauksessa yhdistäväksi tekijäksi voidaan laskea lehtiä julkaiseva Sanoma Oyj, joka on Suomen suurin viestintäyhtymä. 

Sanoman alaisuudessa toimivat päätoimittajat ovat sitoutuneet muiden tavoin viime vuonna ilmestyneeseen kannanottoon luotettavan median puolesta. Sen vuoksi onkin harmillista huomata, kuinka sen päätoimittajat ovat päättäneet pyyhkiä pyllynsä siihen kuluneen parin kuukauden aikana. 

Tätä nykyä päätoimittajille näyttää kelpaavan niin huhut, mielipiteet kuin mielikuvavaikuttaminenkin, enkä usko että pohjaa on edes vielä saavutettu. Yli 300 000 työttömän omakohtaiset kokemukset ovat hukkuneet kokonaan yleisten haukkujen ja julkisuudessa esiintyneiden alentavien mielipiteiden alle. 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

17Suosittele

17 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (46 kommenttia)

Käyttäjän TapioNippala kuva
Tapio Nippala

Niin... kyllä työttömät on nykyään jätetty melkon paitsioon jossa työttömyysturva yms. asiat ovat jääneet pääsääntöisesti huononnusten tielle kuin ylipäänsä muutkin työehtosopimukset.

Työttömien puolella ei välttämättä ole nykyään enää kuin työttömien yhdistykset tms. tai jopa vapaaehtoiset avusturjärjestöt kun sosiaaliturva pettää.

Olen itse tuoreeltaan yrittänyt kirjoittaa omasta työttömyydestäni blogissani mutta jostain syystä sitä ei ole julkaistu.
- Olen joskus aiemmin ollut US bloggaaja mutta se loppui sitten siihen kun koin että US toimituksessa olevilla toimittajilla on älyttömän kapea-alaisia näkemyksiä jotka mahdollisesti johtuu siitä että katsotaan yhteiskunnallisa ongelmia poliittisten silmälasien läpi näkemättä todellisuutta !

Työttömyyden suhteen tulee helposti aikamoisia tunnepaatoksella ladattuja mielipiteitä mutta harvemmin mitään asiaa joka sitten edes vaikuttaisi mihinkään. Purnaajien oma helpottuu, siinä kaikki.

Nykyään voi hyvällä syyllä kysyä mikä työväenliikkeen tila on ? Hampaaton vanhohen sukupolvien harveneva joukko vai nuoretetkin tavoittava ja tarpeellinen poliittinen liike jolla olisi vaikutusta ?
Tuntuu että nykyään on vain pari hassua vaalia ja muuten kaikki aika kuluu tyhhän jauhamisessa tai toimittamisessa.
Köyhiä on liikaa.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Sehän tuossa harmillista nimenomaan onkin. Luulisi nyt jokaisen ymmärtävän, ettei haukkumalla ja potkimalla tilanne miksikään muutu. Ja vaikka siellä yli 300 000 ihmisen joukossa olisikin muutamia satoja ideologisesti työttömiä ihmisiä, niin se ei ole muuta kuin hyttysen paska valtameressä. Totta kai aina löytyy ihmisiä, jotka hyväksikäyttävät järjestelmää. Maailmasta löytyy ihmisiä, jotka kiertävät veroja, teettävät pimeitä töitä, käyttävät huumeita, varastavat tai ovat vaikkapa ideologisesti työttömiä. Ei järjestelmää kuitenkaan voida räätälöidä muutaman poikkeuksen takia.

Käyttäjän TapioNippala kuva
Tapio Nippala

Niin... mielestäni pöyristyttävää että työvoimahallinnolta on jäänyt jopa 150.000.000 euroa rahaa käyttämättä kun samaan aikaan jotkut yhdistykset yrittään saada toimintaa aikaan...

Suomessa palvelujen tuottamisen rahoitus läksi luisuun kun Suomi liittyi EU:iin. Keksittiin että toiminallisuutta muuttamalla saadaan korvaavaa rahoitusta EU:lta.

Mielestäi EU on ollut luomassa tuplabyrokratiaa eikä Suomen osalta tuonut oikein mitään hyvää mitä meillä ei jo olisi ollut.
Kauppaa tms. sopimuksia voidaan tehdä ilman liittovaltiotakin tai nykyisenlaista velkavankeutta vaikka taitaa olla jo liijan myöhäistä pohtia taluden tilaa joka olisi muka jokin yllätys EU kannattajille.
Miten muka 7-8 vuoden taloustaantuman jälkeen puhutaan yht äkkiä talouden syöksykierteestä ? Eihän euro ole toiminut alunperinkään...jo 90-luvun laman myötä on voitu puhua taloustaantumasta jota euro on vaan pahentanut.
Meillä ei ole mitään finanssipolitiikkaa tai voi olla.

Euromailla on valtava velkataakka josta en ole nähnyt ensimmäistäkään järkevää keskustelua mutta sen sijaan mm. Suomen taloudellista tilaa luonnehditaan vakaaksi.
Mielestäni järjetöntä näin väittää ja sitten kuitenkin hetinmiten puhutaankin talouden syöksykierteestä...

Käyttäjän JanisPetrus kuva
Juha Hämäläinen Vastaus kommenttiin #5

Tuo raha on loppu. Ainakin näin kertoi minulle TE-Pirkanmaan toimitsija, vaikka työministeri vakuutti omassa blogissaan päin vastaista.

Kuitenkaan en saanut kuin karenssia, kun jouduin kieltäytymään auton puutteessa työpaikasta työllistämispajalla, kuitenkin sama täti selitti kuukausi myöhemmin, kun hommasin työpaikan, jossa en tarvitse autoa, että rahat ovat loppu.......

No tuo karenssi osui mukavaan paikkaan ja hallituspuolueet pääsivät kehumaan, että tässä kuussa on työllistetty niin ja niin monta tuhatta.....vaikka oikea muoto olisi ollut "tässä kuussa on heitetty karenssille niin ja niin monta"....

Suoli100 on sieltä....mihin osoite osoittaa!

Käyttäjän TapioNippala kuva
Tapio Nippala Vastaus kommenttiin #23

Niin...olen ite joutunut tuoreeltaan kirjoittamaan työvoimatoimistojen säännöistä ja ohjeista. Kaiken kaikkiaan siitä saisin oman laajahkon teoksen jossa aika ei kyllä riittäisi penkomaan nykyisen byrokatian tuomia tulkinnallisia ongelmia. On kuin aina löytyisi jotain uutta työvoimapoliittista kertomusta siitä kuinka työvoimapoliittisia lausuntoja tehtaillaan.
Mielestäni liijan paljon tietämättömyyttä samaan tapaan kuin jos olisi asiakkaana ostamassa jotain tai jonkinlaisena vertauksena sopimustekstien lukeminen jossa esim. kuluttaja-asiamies voi kommentoida että säänntöt ovat olleet puutteelliset, virheelliset....

Olen joskus selittänyt työttömyyden muuttumista jonkinlaiseksi oikeustoimeksi jossa tuoreeltaan esim. Päivärinteen asunnoton heppu vuodatti nykyisestä sosiaalipornosta jossa vaaditaan mm. tiliotteita yms. selvitystä saadakseen jokin tukiarahan. Aina näin ei ole ollut ja sosiaaliturvan koventumisen perusteena on jatkuvasti käytetty taloudellista tilaa tai taloustaantumaa jane...
Aivan kuin kenenkään taviksen kyvyt hoitaa byroktatiaa ei nykyään enää riittäisi ja jos työttömien kohtelu on muodostunut jonkinlaiseksi vastakkain asetteluksi jossa asiakkaan puolella ei olla ,on tultu mm. sosiaaliasiamiesten kaltaisten tukihenkilöiden pariin on kuin oltaisiin jo lähtökohtaisesti jossain raastuvassa puimassa oikeuksia ja velvollisuuksia sen pykälän ja momentin nojalla.
Omasta puolesta en voi muuta sanoa kuin että olen kouliintunut jonkinlaiseksi byrokraatti expertiksi josta ei puuttuisi enää kuin se että köyhä auttaa toista köyhää kun ketään muuta ei kiinnosta tai kuulu.
Ja suurin opetus on ollut se että jos ei osaa kysyä eikä kukaan neuvo voi jokin epäselvä asia jäädä paitsioon.

Sittenkin ja nykyisellään keskustaoikeistolaisen " kovan euron" politiikan vastapaiksi tarvittaisiiin työväenliikkeen kannatuksen nousua joka olisi vähintä mitä toivoa voi kun hallituspolitiikkaa runnotaan läpi.
Se ei silti toisi mitään talouden taikakalua tai keinopakkia mutta suhtautuminen työttömiin voisi muuttua. Lakeja voitaisiin muuttaa jos eduskunnassa olisi enemmän työttömien puolella olevia ihmisiä jotka haluaisivat kehittää lainsäädäntöä eikä meuhkata joista haastatteluista tms. typerääkin typerämmästä keinosta työttömyyden suhteen.
Aikaan saada selkeämmät ja inhimillisemmät säännöt.

Vähemmän rangaistuksia, syyllistämistä , kiusaamista ja tilalle aito sopimisen kulttuuri jossa katottaisiin työttömiä kokonaisina eikä jonain pilkunussijoina...

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Toimittajaksi opiskelevana ja alaa vaihtavana henkilönä en luonnollisestikaan halua loata yhdenkään lehden mainetta, kunhan vain pistin merkille. Kuulun itse useampaan työttömien ryhmään Facebookissa, koska aihe kiinnostaa minua näin yleismaailmallisesti ja haluaisin parantaa työttömien asemaa Suomessa. Tämän lisäksi tunnen henkilökohtaisesti jonkin verran työttömiä ihmisiä. Yksikään heistä ei ole "ideologisesti työtön", enkä varsinaisesti usko heidän välttelevän töitäkään. Syrjäytyneitä heidän joukostaan kyllä löytyy, sekä ihmisiä joiden mielenterveys on järkkynyt syystä tai toisesta.

Käyttäjän TapioNippala kuva
Tapio Nippala

Niin... ei sitten kuitenkaan puhuta esim. vapaiden työpaikkohen suhteesta työttömyyteen. Minä koen nykytyöttömyyden enemmän EU valossa ja Kouvolassa jokivarsipaikkakuntien teollisuuden taantuessa.

Nykyään pitäisi nähdä työttömyys EU valossa ja siinä kuinka Suomessa ylipäänsä kannattaa mikään yritystoiminta. Esim. puuteollisuuden suhteen on sanottu että kun heikommat tuotantolaitokset suljetaan täyttyvät jäljelle jääneiden tilikirjat mutta kilpailukyvyn näkökulmasta katsottuna euro, puutullit jane ovat tosiasiassa aiheuttaneet konkursseja , yritysmyyntiä.

Ei ole kovinkaan kauan siitä kuin puhuin Suomen ja Venäjän rajalla jatkuneista rekkajonoista ja siitä miksei sitä haluta saada kuntoon ?
Miksi turistien määrä romahti ?
Ajatelkaapa itse.

Käyttäjän mrantaiso kuva
Marko Rantaiso

Kysymys kuuluu, miksi tämä parjauskampanja oli juuri nyt? Oliko se huomion kääntämistä tärkeämmistä asioista, kuten vaikkapa Sote-kuvioista? Toinen selitys tälle voi olla pelkkänä propagandana toimiminen ja mielipiteen muokkaus. Sillä taasen luotaneen sopivaa ilmapiiriä hyväksymään vuoden vaihteessa voimaan astuvat työttömyysturvan merkittävät heikennykset. Jo Euroopan neuvostonkin liian pieneksi pariin kertaan haukkuma työmarkkinatuki/ perusturva uhkaa pienetä 5%, koska siihen lisätään ns. aktiivisuusehto, jota aniharva täyttää. Samoin vuoden vaihteen jälkeen käynnistyy ennennäkemätön turhien työhakemusten tsunami.

Itse kirjoitin tästä jo keväällä blogiini, siis kauan ennen tätä kurakampanjaa: http://mrantaiso.puheenvuoro.uusisuomi.fi/236969-r...

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Katselin ja poistelin vanhoja blogejani tuossa muutama päivä sitten, ja pistin merkille, että nämä lokakamppanjat tapahtuvat sykleissä. Ja aivan kuten huomioitkin, niin usein ne vievät keskustelun pois raiteiltaan muista yhteiskunnallisista asioista.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Kyllä sitä väkisinkin kysyy itseltään, että paljonkohan EK on lyönyt taaloja tiskiin, jotta koko Sanoma-konserni saatiin mukaan masinoimaan tällainen näin laajamittainen työttömiä lokaava kamppanja.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Kysymys kuuluu, miksi tämä parjauskampanja oli juuri nyt?

-15 Oli ns.Haagan- opiston opiskelija .Joka kertoi kuittaavansa 1400e/kk tekemättä mitään sossusta.
-17 "Ossi" työtön.
-Wihuri IS
S.Niinistö pressa-17
Ja miksi?
-15 Työttömien tukien kiristämiseksi ja tukien leikkauksien takia.
-17 Työttömien tukien ehtojen kiristämiseksi ja tukien leikkauksia varten 1.1-18

Kansalta "lupa" tehdä se.
Niin-15 kuin -17 Työttömien syyllistämisellä . Yllättävän moni sahaa omaa oksaansa
tulevia irtisanomisia ajatellen .

Käyttäjän TapioNippala kuva
Tapio Nippala

Vaikea sanoa mutta ite en ole nähnyt kunnon keskustelua oikein missään työttömyydestä tai sitten se menee siihen vanhaa samaan eipäs juupas kinasteluun jossa työttömyyttä ei yritetä ratkaista mitenkään vaan se on jäänyt käyätnnössä jonkinlaisen edunvalvonnan piiriin jota ilmeisesti nuoremmat eivät vieläkään tajua vaan on syntynyt uusi sukupolvi joka elää jossain " vihreässä mössössä" ja haihattelevät " valinnan vapaudesta" joka realistisesti tarkasteltuna pitäisi nähdä työmarkkinoiden valossa eikä minään individualistisena sooloiluna jossa vapaasti vaan toteutettaisiin jotain omia juttuja mistään työstä puhumattakaan.
Kyllä työstä edelleenkin pitäisi saada jokin palkka, edes.

Nykyään pitäisi ehkä tuoda esille enmmän Downshifting jonain yrityksen elää sitä " omaa elämäänsä" jollain tapaa irti nykyisesta oravanpyörästä siten että sillä olisi lailliset puitteet vaikka sitä ei hyväksyttäisi muuten.
Mielestäni tässä on järkeä jos ajattelee millaisia rahasummia verovatoin muuten käytetään palveluyhteiskunnissa.
Asia pitäisi suhteuttaa nykyiseen omaisuuden uusjakautumiseen jossa toisessa ääripäässä rikkaat ovat saavuttaneet niin suuren omaisuuden että sille ei löydy historiassa vertaa.
Glabaalille markkinataloudelle ei ole enää kunnon vastavoimaa jos ay-liikkeitä tai niiden rippeita ei lasketa mukaan.
Tästä pitäisi tulla kaikkien ihmisen asia ja huoli eikä pelkästään niiden jotka jäävät heikoimmaksi osapuoleksi elämässä.

Työttömyyden hoito vaatisi lisäkehittämista ja lainsäädännön korjaamista että päästäisiin väitetystä syyllistävästä ja rankaisevasta tai jopa kiusaavasta työvoimapolitiikasta eroon.
Mielesni on todella älytöntä kiistellä yksittäisen työttömien pikkurahoista samaan aikaan kun työvoimahallinolla on resursseja käyttämättä ja puhutaan sadoista miljoonista ja kun tätä rahaa verrataan ylipäänsä muuhun yhteiskunnaliseen tointaan käytetystä rahasta tuntuu että kyse on suhteellisen pienistä rahoista verraunna nykyisen kulutushysteria rikkaista jotka eivät haluaisi maksaa edes säällisiä veroja mistään...
Ei kaikkea voi mitata rahassa. Kyllä inhimillisyydelle pitäisi jäädä sijansa.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Työtön länsi on jo matkalla, eikä kehityksen purjeita voi enää kääntää. Kysymys on enää siitä, olemmeko me valmiita tulevaan muutokseen. Kykenemmekö me varautumaan siihen tarvittavilla rakenteellisilla muutoksilla ja mullistamaan ajattelutapamme taloudesta, vai hukummeko me kasvavan työttömyyden serauksena syntyvään apatiaan, eriarvoisuuteen ja kaaokseen. Jotkut elättelevät toivoa, että toiseen teollistumiseen mennessä suurimmat yhteiskunnalliset kysymykset olisivat ratkaistu ja hyvinvointi jakaantuisi tasaisemmin väestön sisällä, mutta ainakaan tällä hetkellä ilmassa ei ole minkäänlaisia merkkejä siitä että näin tulisi tapahtumaan, tai että siihen löytyisi edes poliittista tahtotilaa.

Hetki kun robotit tekevät kaikki työmme, eikä kenenkään tarvitse enää uhrata nuoruuttaan ja terveyttään työelämän kahleissa, ei tarkoita sitä että me ihmiset tulisimme yhtään paremmin toimeen keskenämme, tai että eriarvoisuus katoaisi kuin salamaniskusta. Tulevaisuuden yhteiskunnan eteen on tehtävä aktiivisesti ajattelutyötä sekä käytävä lukemattomia keskusteluita, jotta paras mahdollinen malli löydettäisiin. Vaalimamme utopiamme onnistumisen kannalta yhteiskuntarauhan säilyttäminen on välttämätöntä. Tulevaisuudessa poliittikojen ja ekonomistien perinteiset kostit, kuten palkan alennus, velkavankeus ja kasvava eriarvoisuus, eivät enää toimi yhtä tehokkaana pelotteena kuin ne ovat purreet meidän elinaikanamme.

Ratkaisu tulee vaatimaan syvempää ja kokonaisvaltaisempaa muutosta koko kulttuuriimme. Ihmiskunnan vaikeimmaksi tehtäväksi ei näin ikään jää töiden automatisointi, vaan vallankumouksellisen yhteiskuntamallimme sopeuttaminen robosaation jälkeiseen maailmaan, jossa töitä on yhä harvemmalle.

Työstä tulee statussymboli. Lopulta tämä tulee luomaan eräänlaisen uuden normaalin, jossa odotukset siitä, että työ olisi yksi elämän keskeisistä merkityksistä katoaa kokonaan yhteiskuntamme sisältä. Yksi aikamme suurimmista paradokseista lienee se, että moni ihminen valittaa vihaavansa työtään, mutta samaan aikaan he voisivat henkisesti paljon huonommin, jos heidän ei tarvitsi tehdä mitään. Ihmisillä on viha-rakkaus-suhde työtään kohtaan. Tässä vaiheessa lienee selvää, että kapitalismilla ei ole vastausta tulevaisuuden työttömään yhteiskuntaan ja sen luomiin haasteisiin, mutta myöskään kommunismi ei ole onnistunut vakuuttamaan ketään toimivuudestaan

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Demaritaustan omaava Veli-Matti Hurskainen totesi koko homman menevän jo naurettavuuksiin saakka. Hän epäili, että kyseessä on lobbauskoneisto ensi vuoden alussa käynnistyville työttömien kyykyttämistoimille.

Ensi vuonnahan käyttöön otetaan niin kutsuttu aktiivimalli, jossa työttömyystukea saa vain käymällä töissä. Toinen on sitten tämä työelämäkokeilu, joka korvaa kuntouttavan työtoiminnan.

Erona kuntouttavaan työtoimintaan on ilmeisesti se, että siitä ei voi enää kieltäytyä, ja työelämäkokeilupaikaksi voidaan osoittaa myös jonkin yksityisen puolen yritys. Tällä hetkellä kuntouttava työtoiminta voi tapahtua vain kuntasektorilla tai yhdistyksissä. Tulevaisuudessa myös yksityiset yritykset pääsevät käsiksi palkattomaan työvoimaan.

Kuulostaa melko loogiselta, eikö vain?

Käyttäjän JarkkoKainulainen kuva
Jarkko Kainulainen

Työttömistä alkaa tuntua heidän kohtelunsa samalta kuin juutalaisista tuntui sota aikana ei kaikki työttömät ole työtä vieroksuvia heidät ajetaan hallituksen toimilla ja median hyvällä avustuksella samaan muottiin kyllä suurin osa varmasti haluaa tehdä töitä jos niitä on tarjolla ja siitä saa oikean palkan. Eikä nämä sipilän ja hallituksen keksimät kannustimet oikeasti kannusta vaan ne ovat lannistus loukkuja kyllä ennen on ollut niin sanottu minimi palkka / kirja palkka käytäntö ei mikään pakko tai orjatyö ole ratkaisu mihinkään kyllä jokainen voi kysyä itseltään tekisikö työtä ilmaiseksi ja jokainen voi myös varautua siihen että jos työpaikka lähtee niin näin sitten kohdellaan myös teitä.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Todellakin.

Eikö työttömien tarinoista loista sellainen menestyksen, rikastumisen ja tekemisen hinku ? Vai eikö ne työttömät tosiaan toimittajia kiinnosta, koska nehän ovat 'niinku sillai ' ihan vaan laiskaa ja velttoa porukkaa.

Vai onko Sipilä käskenyt päätoimittajia kirjoittamaan ainoastaan loistavasta menestyksestä ja hallituksen huimista ponnisteluista.

Samaan aikaan niillä nopeasti muuttuvilla työmarkkinoilla Suomessa painitaan todellisten ongelmien kanssa.

TE Palvelujen sivuilla on vapaita paikkoja n. 17 tuhatta. Siis sitä työtä tarjolla. En viitsi lähteä analysoimaan, ovatko nuo paikat todellisia työpaikkoja, vai provikapalkkaisia myyntitöitä tjsp tilkehommia. Näistä 17 tuhannesta paikasta voivat sitten työttömät ja työhaluiset joutessaan haeskella ja valikoida. Työttömiähän maassa lienee n. 300 tuhatta, wikin mukaan.
Näistä osa on nuoria, ja koulutettuja. Osa taas kokeneita tekijöitä.

Tehtävän työn määrä on muuten työntekijöistä riippumatta pienentynyt mm ssa teollisten työpaikkojen ja myös palvelualojen työpaikkojen vähenemisen myötä. Tänään toki voi tilanne olla jo hieman parempi, noin seitsemän vuoden kurjistumisen jälkeen.

Realiteetit ovat hakijan kannalta edelleen varsin ikävät. Hakemuksia nimittäin tulee vähintään kymmeniä jokaiseen vakavasti otettavaan paikkaan. Sama koskee myös Wihurin yhtiöitä. Vakavasti otettavalla tarkoitan siis työpaikkaa, jonka palkalla voi oikeasti elää. Ei siis mitään 9€ Höpöjuttuja.

Tämän tietää jokainen, joka on hakemuksia vastaan ottanut.

https://paikat.te-palvelut.fi/tpt/?lang=fi
https://fi.m.wikipedia.org/wiki/Ty%C3%B6tt%C3%B6my...

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Jotain uutta saattaisi olla tulossa. Työttömistä "huolestuneita" on sikseen paljon ja laajalla rintamalla.

En kuitenkaan ole huomannut huolestumista esimerkiksi siitä, että Suomessa työtön saa kovemman rangaistuksen samasta rikoksesta kuin työssäkäyvä.

Käyttäjän HeikkiTurunen kuva
Heikki Turunen

Lehdistö nyt keskittyy milloin mihinkin ja nyt taotaan työttömiä, kun sillä saa tänään enemmän klikkejä kuin Johanna Tukiaisella.
Sitä en tajua kuinka helposti väki lähtee tuohon lynkkaukseen. Jonnet ja dementikot eivät enää muista 90-luvun lamaa.

...Tai hetkinen. Ehkä sitten muistankin itse historian väärin, ja oikeasti puolimiljoonaa ihmistä vain päätti, että on se kyllä ihanaa kiskoa kaljaa sohvalla duunarin piikkiin. Sen jälkeen oli nousukautta ja vienti (=Nokia) veti. Jakovaraa oli siihen asti kunnes ihmiset muistivat miten kivaa oli kultaisella 90-luvulla pitää sapattivuosia ja anoa lainanlyhennyksiä tai käydä kanikonttorissa.

Joo. Kyllä se niin taisi olla, että työttömät itse halusivat työttömiksi ja pysyä sellaisina. Lisäksi töihin jääneet olivat ahneita Sari-Sairaanhoitajia *pthyi*. Missään vaiheessa vika ei ole ollut talouden sykleissä tai talouspolitiikassa.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Tekisi mieli kysyä näiltä IS:n asiantuntijoilta ja kaiken maailman Aarnio-Wihureilta, että mikä heidän mielestään sai aikaan ilmiön, jossa puoli miljoonaa ihmistä yhtäkkiä päätti sen olevan mukavaa "kiskoa kaljaa sohvalla" duunarin piikkiin. Tuetko ne huono-osaisesta ihmisestä alkoholistin tekevät? Vai onko työttömyyskö synonyymi kaljan kittaamiselle? Enpä ole moista aikaisemmin kuullutkaan.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

lainaus:
Kyllä se niin taisi olla, että työttömät itse halusivat työttömiksi ja pysyä sellaisina
Sanos muuta. Itse "halusivat päästä ansiosidonnaiselle etenkin kun tulot putosi 50%
Työmarkkinatuelle pääsyksi tulot putosi 85%.
On 600 000 työtöntä tosi "tyhmiä" ?
Luulisi Mediankin tajuavan mikä on täyttä propakandaa ja kertovan tosiasiat työttömistä ja heidän tuista.

Käyttäjän nita kuva
Nita Hillner

Olen huomannut että moni mediatalo ajaa omaa agendaansa, ja vieläpä niin tökerösti että se näkyy miltei kaikille. Se on kuitenkin lyhytnäköistä politiikkaa koska se vain syventää ihmisten epäluuloja ja jakaa kansan toisiaan vastaan "taisteleviin" ryhmiin.

Esimerkiksi Keskustan nousu viime vaaleissa on median syy/ansio, kuis päin vaan tahtoo asiaa katsoa. Sipilää hehkutettiin kaikissa medioissa...

Median pitäisi rehellisesti kertoa asiat niin kuin ne ovat ja niiden pohjalta vetää yhteenvetoja ja analyyseja. Ei liioitella tai pimittää asioita, ei kertoa osatotuuksia tai jättää tahallisesti jotain kertomatta jne.

Käyttäjän AriTero kuva
Ari Tero

Kokoomuksen kansanedustaja Harri Jaskari kertoi Suomessa olevan 600 000 tuhatta työtöntä, kun kaikki tilastot yhdistetään. Vakavaksi vetää.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Totta. Työttömiä syyllistävien pitäisi tajuta mitä siitä seuraa. Palvelut ja sosiaaliturva ajetaan alas. Kummatkin rahoitetaan palkansaajien veroilla.

Kaikki 600 000 työttömän verot on pois mitä palkoista tulisi.
Menot taas sosiaaliturvasta kaikkien 600 000 työttömyyskorvaukset.
Joku nuo aina maksaa .Nyt muut hintojen ja verojen korotuksissa ja leikkauksissa.
Mistä Kela-etuudesta seuraavaksi leikataan? Eläkkeistä vai lapsilisistä,vammaisten tuista?

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Minä olen yleensä käyttänyt ympäripyöreää 500 000 ihmisen.lukua, jos mukaan lasketaan tempputyöllistetyt. Tähän vielä nollatuntisopimukset mukaan. Hiljaiseksi se kieltämättä vetää. Ilmeisesti kaikki heistä tuurijuoppoja ja ideologisesti työttömiä, jos median volyymiin on luottamista.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Jos ulostulot koskisi mamuja samoilla kertomuksilla mitä työttömistä nyt on .Olisiko se rasista vihapuhetta ja tuomittavaa?
Entä jos edm.sosiaaliturvaa kiristettäisiin samoilla ehdoilla kuin työttömiltä onnistuisiko se?
EI. Persut yritti sitä.Törmäsi perustuslain yhdenvertaisuuslakiin.
Miksi se ei koske työttömien tukia?

Käyttäjän AriTero kuva
Ari Tero

Näin. Mielestäni Harri Jaskari oli aika rehellinen kokoomuslainen. Hjallis Harkimo epäli tuossa viikolla, onko hän edes oikeassa puolueessa kun on kokoomuksessa.

Hjallis arvosteli aika rankasti kokoomuksen nykyistä pollitiikka ja totesi aika näyttää. Samalla hän totesi, SDP:n pitäisi puolustaa duunareita eli työntekijöitä.

Ilmeisesti Harkimo on nähnyt tämän nykyisen kurjistamisen häiritsevän jo hänen pisneksiään, mielestäni hän ei ole ainut yrittäjä, joka kärsii tämän hallituksen toimista.

Käyttäjän JanisPetrus kuva
Juha Hämäläinen Vastaus kommenttiin #25

Jaskarista voisi kertoa pienen tarinan vaalitorilta Tampereelta. Kokoomuksen väki levittäytyi ylimielisesti naapurina olleen Pirattien mökin eteen jakamaan mainoksiaan ja puhumaan mukavia.

Eräs näistä piraattien palstalla patsasteleva juuri Jaskari. Kävin tarjoamassa Jaskarille Piraattien mainoksia jaettavaksi, mutta herra kieltäytyi, koska olin IPU-liivein varustautunut ja kertoi, ettei halua olla missään tekemisissä Itsenäisyyspuolueen kanssa.

No kävin hakemassa kopiltamme, joka oli Piraattien toisella puolella harjan ja varrellisen rikkalapion ja lakaisin Herra Jaskarin edestä katua puhtaaksi. Herra Jaskari kiusaantui touhustani ja kysyi "mitä vittua sinä teet?". Kerroin arvon ei vielä kansaedustajalle, että lakaisen paskapuheita pois Piraattien tontilta........

Jaskari siirtyi tarinoimaan omalle tontille ihmisten naurun saattelemana.

Käyttäjän TapioNippala kuva
Tapio Nippala

Pieni Suomi suuressa maailmassa...

Käyttäjän KalervoNiementaus kuva
Kalervo Niementaus

Pidän melko "typeränä" ja lähes vastenmielisenä tätä täällä Usarissa olevaa peukutussysteemiä, kuten myös näitä suosituksiakin, mutta tässä kirjoituksessa oli kyllä sen verta paljon asiaa, että pakko suositus laittaa.

Olen itse pohtinut pitkään sitä, että miksi lehdet haluavat kirjoittaa jostain "marginaali"-ilmiöstä ja sen myötä sitten lytätä suunnilleen kaikki työttömät. Ihmettelen myöskin suuresti sitä, että miksi esim. joku "sossu-Tatu" haluaa avautua lehtien palstoilla ja kertoilla loisteliaasta elämästään pelkkien tukien varassa.

Lehtien innostus tähän aiheeseen(työttömien potkimiseen) näkyy esim. siinä miten pyytävät ihmisiä kirjoittamaan kokemuksistaan ja lupaavat sitten tehdä siitä jutun(tarkistetaanko mitenkään onko totta?).

Esim. IS "Vältteletkö töitä? Ota yhteyttä Ilta-Sanomien toimitukseen: uutiset@is.fi, 09 122 3420."

Iltalehti; "Oletko samassa tilanteessa kuin Ossi ja elät pelkkien tukien avulla omasta halustasi? Vai oletko Ossin kanssa täysin vastakkaista mieltä työtömyystukien hyväksikäyttämisestä? Kerro siitä meille. Jätä kyselyyn yhteystietosi, niin toimittajamme voi ottaa sinuun yhteyttä.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Tavallaan olen kanssasi samaa mieltä, mutta peukutus on tapa nostaa tiettyjä tekstejä esiin, jonka vuoksi se on välttämätön paha. Kiitos paljon suosituksesta.

Henkilökohtaisesti minä uskon, että näissä marginaaleihin keskittyvissä lokakamppanjoissa on kyse lehtien suuremmista linjauksista. Pyritään käyttämään tietynlaista ilkeämielistä retoriikkaa, koska se kerää klikkauksia. Samalla tällaisella retoriikalla pyritään vaikuttamaan vallitsevaan mielipiteeseen.

Suomessahan on ollut jo pitkään sellainen henki, että pienyrittäjät haukkuvat ahneita työntekijöitä ja laiskoja työttömiä, jotka vaativat liikaa palkkaa. Työntekijät taas haukkuvat laiskoja työttömiä ja ahneita pienyrittäjiä. Työttömät ovat nyrkkeilysäkkinä, ja toivovat joskus vielä työllistyvänsä. Samaan aikaan ne suurimmat kalat, jotka tällä järjestelyllä oikeasti tienaavat, uivat koko verkon lävitse ja nauravat matkalla pankkiin.

Nuo IS:n vinkkilinkit ovat kyllä erittäin vastenmielisiä. Kyllä minä oikeasti olen usein HS:n ja IS:n mielipidekirjoituksiakin kummastellut. Varsinkin, jos ne ovat todella epäloogisia, ja vaikuttavat muutoinkin ajatushautomon tilaustöiltä.

Esimerkiksi tuon ideologisesti työttömän kirjailijan kohdalla kyse oli markkinointikikasta, jolla saavutettiin aivan valtava mediahuomio. Esikoisteos on sittemmin loppuunmyyyty. Se oli looginen valinta kirjailijalta.

Mutta että työtön tai syrjäytynyt ihminen alkaisi kehuskelemaan sillä, että hän laiskottelee ja tuet ovat liian suuria, siinä taas ei ole mitään logiikkaa.

Käyttäjän TapioNippala kuva
Tapio Nippala

Byrokratiasta aina puhutaan että sitä olisi liikaa tai asioiden hoito liijan hankalaa kun pitäisi osata täyttää monimutkaisia lomakkeita josta syystä voi hyävällä syyllä kysyä miksi työttömyysturvasta ei tehdä helpommin hallittavaa, selkeämpiä sääntöjä ja fokusoida energiaa vapaiden työpaikkojen luomiseen eikä työttömien paimentamiseen.

Tulee itselleni melkein aina mieleen se aika kun näin ei ollut.
Tai että olen nuorempana ollut esim. työvoimapoliittisessa kokeilussa jolta aikna korvauksia maksettiin korotettuna eikä tarvinut todistaa muuta kuin olevansa halukas tekemään jotain sovitusti . Ei tarvittu jumalatonta " itsensä avaamista" , omaisuuden selvittämistä tms. vaan ihmisiin luotettiin uskottiin enemmän.
Nykyään tätä tunnetta ei enää ole vaan on kuin löytyisi aina jotain
virkaintoisia ihmisiä joille säännöt ovat elämää tärkeämpiä.
Sopimisen sijaan halutaan ristiriitoja.

Pelkän valvonnan suhteen voitaisiin hakea jotain kompromissia eikä orjuuttaa koko kansaa jonkin poliisivaltion muottiin jossa vastuu omasta elämästä sysättäisiin aina muille.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Toisaalta mitä ihmettä yhteiskunta tekisi noin 20 000 byrokraatilla, jos näitä paimenia ei yhtäkkiä enää tarvittaisikaan. Mihin heidät työllistettäisiin? Se näkyisi melko isona piikkinä työttömyystilastoissa. Tavallaan järjestelmä ruokkii itse itseään. Tai noh, kunhan vitsailen, mutta on tuossa tavallaan vinha peräkin.

Käyttäjän TapioNippala kuva
Tapio Nippala

Kyllä... samoja asioita halutaan tehdä eri tavoin...toiminnalisuus ja roolit menee uusiksi jossa tullut joskus jokin kafkamainen tunne siitä mitä lopulta halutaan tai mikä ihmisen rooli kaikessa tässä on.
Tiedä sitten jääkö ihmiselle tässä nykyisessä kerakäyttö kulttuurissa mitään sijaa vai olemmeko jotain ihme esineellistettyjä kulutushyödykkeitä.
Aivan kuin perinteisen yhteiskuntamallin tialle rynnisi raaka kapitalistinen arvoliberaali toimintamalli jossa keskiluokka kapenee, rikkaat rikastuu ja köyhät köyhtyy. Sosiaaliturvaa paikkaillaan hyväntekeväisyydellä...

Byrokratiassa on puolensakin eli juuri se työllistävä vaikutus.
Esim. USA:ssa on luotu toimistotyöpaikkoja vaikka niitä ei välttämättä
oltaisi tarvittu. Suomessa mielestäni julkisella sektorilla on ollut samantapainen rooli johon ehkä havahdutaan sitten kun esim. valtio-osuuksien leikkaamisen jälkeen tulee joukkoirtisanomisia ja työttömien määrä kasvaa... eli ehkä hieman nurinkurista työvoimapolitiikkaa jossa on kuin työelämässä olevat ihmiset riisutaan aseista ja tuotannon lopettamisen ja voiton jaon maksimoinnin jälkeen jäisi luu käteen.
Vapaana voi elää mutta toimeentulosta ei sitten ole enää niin tietoa.
Kovenevan kilpailun jälkeen saa olla maisterin paperit että pääsee töihin tai jokin ihmeen fitness ihminen jossa työnteko alkaa muistuttamaan urheilua. (paitsi poliitikoilla..)

Se että nykyään puhutaan runsaasti valtiotuista yrityksille jotka sitä eivät tarvisi herättää monia omituisi kysymyksiä kun olisi ollut sitä selvästi tuettavaa tuotantoa jolla elintasoa oltaisiin saatu ylläpidettyä. Ja kun näin ei ole tapahtunut muistuttaa taantuvat taajavat jotain jälkiteollista roskakulttuuria jossa rakennukset jää pystyy, elintaso laskee , ihmiset muuttaa pois ja jäljelle jää jokin rutusakki jossa rikkaat ostaa kaiken irtaimen pilkkahintaan ja viettää kesälomaansa vaikka tyhjässä VR:n rakennuksessa ...

Uudistuspolitiikan perusteista ei puhuta eli siitä että säästöjen takia paastaan valinnan vapaudesta yms. Ei muka sitten nähdä millaiset savuavat rauniot kaikesta tästä jää ?
Taistella loppu elämänsä säännöistä ?

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Viime syksynä menetin erään parhaan ystäväni 69-vuotiaana, Kummityttöni isän ja meidän kuopuksen kummin, neljäs syöpä hänet vei. Koneistajana hän työskenteli aina 63-vuotiaksi asti vaikka eleäkkeelle hän olisi päässyt jo 41-vuotiaana ensinmäisen syövän surauksena. Tuo A-A-W:n kommentti on todella loukkaava koska valtaosa ihmisistä haluaa olla työssä, ei pelkästään toimentulonsa vuoksi vaan siksi, että työkavereiden tuki, vaikeissa elämäntilanteissa, joita kaikille elämässään väistämättä eteen tulee, voi ympäröivä työyhteisö antaa parasta terapiaa mitä saatavilla on. Nyt, työelämästä eläkkeelle siirtyneenä kaipaan, myönnän sen, kahvitaukoja, ruokatunteja, joissa me kaikki saimme purkaa omia huoliamme työkavereillemme jos siihen tarvetta oli ja usein oli.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Todella ikävä kuulla, Arto. Otan osaa sinun ja muidet hänet tunteneiden suruun.

Minulla on hyvin samankaltaisia kokemuksia. Työskentelin ennen kone- ja turbiiniasentajana, sitä ennen voimalaitoshuoltomiehenä, ja sitä ennen talonmiehenä. Eihän se työ aina mitään ruusuilla tanssimista ollut, mutta työyhteisö auttoi jaksamaan vaikeidenkin aikojen ylitse ja huolien lävitse.

Työyhteisön sisällä oli totta kai joskus kismaakin, mutta pääosin mieleen ovat jääneet eräänlainen solidaarisuus ja veljeys, joka sen sisällä vallitsi. Ja vaikka työ oli välillä henkisesti ja fyysisesti aivan hemmetin rankkaa, niin kahvi- ja ruokatauot pitivät pään virkeänä.

Tunnustan olleeni huomattavasti läheisempi työkavereideni kanssa kuin suurimman osan ystävistäni, koska he kävivät läpi samoja kokemuksia ja samaa elämää kuin minä. He tunsivat minut paremmin kuin omaiseni. Kiitos rehellisestä kommentistasi.

En minä oikeasti usko, että kukaan tahallaan työelämästä pudottautuu. Jos näin on käynyt, niin silloin syyvä voi olla se, ettei hän ole koskaan saanut edes mahdollisuutta päästä sisään työelämään ja työyhteisöön.

Työyhteisön merkitys on vain kasvanut entisestään tänä päivänä, kun ihmiset ovat muuttuneet enemmän yksityisiksi toimijoiksi ja eräänlainen yhteisöllisyys ja yhteys on kadonnut kokonaan. Puhumattakaan kuinka hektiseksi ja kiireiseksi tämä elämä on muuttunut, kun maailma lopetti nukkumisen.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

"Muutama" uusi "OSSI" kyykytettäväksi!

Yritysten vastuu KIKYSTÄ?
Pääjohtaja Karhinen HS:lle: OP-ryhmästä katoaa tuhansia työtehtäviä lähivuosina
Lauantai 14.10.2017 IL
-17
Kone 1 000
Aktia 240
Nokia 190
-17
Eniten väkeä irtisanoi Microsoft, joka ilmoitti keväällä lakkauttavansa matkapuhelintuotannon Suomessa.
-1 350 työntekijää menetti työpaikkansa.
-Suurimpiin vähentäjiin kuuluivat myös konkurssiin mennyt
-Anttila (1 300 työntekijää) ja
Nokia (1 032).
Suuria irtisanojia olivat myös
-Posti,
- Stockmann,
- tietotekniikkayritys CGI,
-Vr-yhtymä,
-leipomoyhtiö Vaasan ja
-Aalto-yliopisto.
Luvut on kerätty pörssitiedotteista ja tiedotusvälineistä.

Käyttäjän JyrkiSaari kuva
Jyrki Saari

IS lehti vääristeli lööpissään presidentin ärähtäneen vain työhaluttomille. Kuitenkin artikkelissa lukee näin "- se, että asiaa mainostetaan, kuvastaa jotain, jota ei toivoisi näkevänsä, Niinistö korosti." Eihän työtön mainosta yksinään juuri mitään, kyllä siihen media tarvitaan. Näin ollen presidentti moitti myös työttömiä leimaavaa viestittämistä.

Ei tarvitse olla nero, jotta ymmärtää mediassa toteutettavan lokaamiskampanjan lisäävän entisestään työnantajissa asenteellisuutta työttömiä työnhakijoita kohtaan. Työttömällä työnhakijalla onkin vain 25 % mahdollisuus työllistyä työlliseen hakijaan verrattuna (TEM).

On tietenkin vääryydentekoa uskotella työnantajille, ettei työttömistä saisi mukamas kyvykästä työvoimaa. Herää kysymys minkälaisen tahon etu on pyrkiä huonontamaan entisestään työttömien työllistymisen mahdollisuutta kohtuullisella palkalla? Ei ainakaan yhteiskuntavastuullinen taho, sillä ilman kohtuullista palkkaa työllistäminen aiheuttaa eriarvoisuutta, kilpailuvääristymää ja aiheuttaa veronkorotuspainetta. Jos taho on suomesta, niin se kuvainnollisesti ampuu itseään vasempaan polveen.

Käyttäjän TapioNippala kuva
Tapio Nippala

Niin... yksi selitys voisi olla siinä että media on yleensä ottaen oikeistolaistunut ja uutisilla on sitten taipumus luoda suosikkinsa ja esittää vastapuoli jotenkin huonona. Sinällään sääli jos lehdistö yksipuolistuu ja on kuin yhdestä formaatista jossa huokuu työväenliikeen poissaolo. Olemme kuin jossain areenalla vailla omaa mediaa.

Tuntuu että nykyään ei voi puhua pelkästään yksittäisistä työttömiä tms. demarteita halventavia julkaisuja vaan voidaan puhua jopa sensuurista ?
Esim. pääkaupunkiseudulla mielipiteiden ilmaisusta on tullut mm. Hesarin suhteen sen kaltainen että hyvä kun edes emeritukset saa mielipiteensä julkaistua ja sittenkin täytyy olla vakavaa ja vaikeaa. " Uutiskynnystä" on yhä vaikeampi ylittää jos ei saada jotain ihmisiä havahduttavaa ja ravisuttavaa aikaan kun pelkkä tavallisten ihmisten puiminen ei ole muodissa. Sen sijaan mediasta on muodostumassa hyvää vauhtia liberaali roskakulttuurien kanavien kirjo jossa pelkästään yle näyttää surkastuneen joksikin palveluyhteiskunnan kulissiksi jossa edelleenkään poliittisin voimasuhtein arvioituna työväenliike on jäänyt alakynteen.

Aina kun tämänlaisia juttuja julkisuuteen putkahtaa tuntuu kuin nuorien pitäisi saada opetus " kaiken menettämisestä" ja tarpeeksi alhaiselle tasolle " päästessään" herättäisiin vaatimaan takaisin menetettyä palveluyhteiskuntaa.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Katselin tuossa Usarin poimintoja jonkun matkaa taaksepäin. Huolimatta lukuisista hyvistä kirjoituksista työttömiin kohdistuvasta ylenmääräisestä kritiikistä ja aktivointimallien järjettömyydestä yksikään ei ole päätynyt poimituksi. Tänään sitten on poimittu blogi taiteen tekemisestä ja työttömän taiteilijan haasteista, mikä on marginaalinen osuus ja oikeastaan va6n vahvistaa joidenkin tahojen kritiikkiä.

Tämän hyvän blogin lisäksi esim seuraava oli mainio:

http://sirpaaholalaurila.puheenvuoro.uusisuomi.fi/...

Työttömien puolustajat eivät tunnu saavan puheenvuoroa laajemmin mediassa - syitä voin vain arvailla.

Surkeaa touhua.

Itse kyseenalaistin hallituksen tilastokikkailua muutama päivä sitten, valitettavasti tätä täysin epäeettistä toimintaa ei saa laajempaan julkisuuteen millään.

http://nikokaistakorpi.puheenvuoro.uusisuomi.fi/24...

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Kiitos hyvistä linkeistä Niko. Laitoin eteenpäin kirjoituksesi hallituksen työllisyysihmeestä, joka saatin aikaiseksi tilastokikkailun avulla.

Käyttäjän bvalonen kuva
Birgitta Valonen

Työtön kiittää hyvästä kirjoituksesta.

Itse ajattelen jeesusmaisesti, että täytyy vain antaa anteeksi, sillä ihmiset eivät tiedä mistä puhuvat tai kirjoittavat. Tarkoitan yksittäisiä ihmisiä, jotka pitävät työttömyyttä hyväksikäyttönä. Jos ei ole ollut kokemusta työttömyydestä, varsinkaan pitkäaikaisesta, ei useimmille ole mitään mahdollisuutta tajuta mitä se merkitsee. Ja sitten sanotaan ja kirjoitetaan ihan mitä sattuu.

Mediasta ei voi ajatella samalla tavalla. Siellä on aina useampi tekemisissä juttujen kanssa, ja jonkun heistä kellojen pitäisi kilkattaa, että näkökulma ei anna oikeaa kuvaa asiasta. Kuitenkin tehdään juttuja. Tehdään koska voidaan, mitään vastuuta ei ole eikä tule. Minä levitän käteni, asialle ei voi mitään.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Tuo jeesusmainen lähestymistapa on hyvin inhimillinen. Ja olet aivan oikeassa sen suhteen, että ihmiset tuskin tietävät mistä he puhuvat. Ei ole omalle kohdalle sattunut. Jotkut myös unohtavat helposti, että kaikilla meillä on omat heikkoutemme ja vahvuutemme. Toiset pärjäävät paremmin kuin toiset.

Medialta sen sijaan voi ja kuuluu odottaa tuollaisissa kovia arvoja ja haukkuja sisältävissä ulostuloissa jonkinlaista itsesäätelyä ja filtteröintiä.

Vaikuttaisi siltä, että kaikki julkaistaan, mitä vain sanotaan. Mielipiteen antajaksi kelpaa jopa nimettömänä pysyttelevät yrittäjät, kunhan vain puheet ovat tarpeeksi ilkeitä ja syyllistäviä. Toivottavasti ihmiset päättävät jossain vaiheessa yksinkertaisesti, että sellaisia juttuja ei enää klikata eikä niitä jaeta. Kun kaupallinen arvo katoaa, niin kyllä ne jututkin muuttuvat sen myötä.

Käyttäjän bvalonen kuva
Birgitta Valonen

Lisätään toivelistalle, joka ei ole mitenkään lyhyt :)

Käyttäjän TapioNippala kuva
Tapio Nippala

Jeesustelun suhteen olen itse hiljattain puhunut siitä kuinka esim. Hannu Karpo teki aikoinaan juttuja telvisioon. Totesin että pelkkä Jeesustelu ei auta sitten mitään koska uhriosassa olevien ihmiset elämä voi olla täysin erilaista kuin heille vaikeuksia aiheuttaneet ihmisten.
Uskolla voi helpottaa omaa oloaan, ei välttämättä paljon muuta.
Sitten voi tietysti viisastella että jos epäkohtien julkituomisen seurauksena saaddaan jokin muutos parempaan aikaan niin rukouksen voimakin - tavallaan - toimii. Hyvä että Jumala näkee joskus edes telvision kautta tai kuuntelee joskus radiota tai näkisi työttömistä kertovia kirjoituksia siten että annettaisiin enemmän tilaa hyvälle hallintokultuurille eikä tosiaan jonain ikiaikaisena ja vanhanaikaiselle keinolle rankaisemalla saada muutos aikaan jos kyse ei sitten olekin jo "Jumalan rangaistuksesta" ...

Piti sitten vielä sanoa että kun työttömien määrä on kasvanut ja talous jatkanut taantumistaan olisi syytä muuttaa nykyistä työvoimapolitiikkaa jos ei sitten pakolla tulla siihen resurssien puutteen takia.

Olen jo joskus 90-luvulla lukenut saamaani Hesarin juttua asuinalueestani jossa työttömyysprosentti oli kai yli 50%. Ei ihme että alueella oli sitten kaikenlaisia sosiaalisia ongelmia jotka näkyi mm. järjestyshäiriöinä.
HS artikkelissa mainittiin mm. se että toimeentulotukea ei olla tarkoitettu elatusjärjestelmäksi vaan tilapäiseksi taloudelliseksi turvaksi joka ei tosiaankaan ole toiminut tarkoitetulla tavalla enää vuosikymmeniin.
Siksi tarvittaisiin työttömyysturvauudistuksia jossa saataisiin työttömyysaika jotenkin mielekkäämmäksi ilman että joka mutkassa pitää pelätä jotain ihme sanktiota.
Uskon että ihmiset - jos heille annetaan siihen tilaisuus - haluavat tehdä töitä sen sijaan että välteltäisiin sitä jos kyse ei ole sitten jostain vähemmän yhteisesti sovitusta toimesta.
Uskon siihen että sopimalla asioita voidaan saada parempia tuloksia kuin sanktioida kaikki toiminta joka voi vaan lisätä vastustusta ...

Ite koen asian niin että koska ikää on kerenyt tulla runsaasti ei enää oikein hätkähdä tai hätäännyt niin helposti kuin nuorempana on voinut taphtua. En välttämättä jaksa olla edes aina niin vihainen vaikka syytä olisi kun asioita työvoimahallinnossa , työministeriössä tunaroidaan ja luodaan toimintatapoja jossa istuvalla hallituksella ei ole enää vaalien kautta saatua luottamusta; se on enemmän vallankäyttöä jossa pettämällä äänestäjät työnnetään käärmettä pyssyyn.

Hallitus oltaisiin voitu kaataa mutta - huvittavaa kyllä - eduskunnassa olleiden poissaolijoiden takia ei saatu tietää mikä lopullinen äänestystulos olisi ollut aivan kuin jotkut kansanedustajat olisivat
haluneet jäävätä itsensä luottamusäänestyksestä ....

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

600 000 työtöntä ja muutkin voi kertoa mitä mieltä on yritysten/yrittäjien mielipiteistä työttömistä . Kiertää kaukaa edm.yritykset ja heidän tuotteiden ostaminen.
Kysehän on ex-palkansaajien,veronmaksajien mollaamisesta julkisesti mediassa.

joni rikkola

Kaupallinen media on maksettu mielipide ja näkökanta. Toimittajat ovat lahjomattomia, koska ne on ostettu.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset