Asikainen Martti Se olen vain minä puhumassa puuta heinää.

Zimbabwen diktaattori Mugabesta YK:n hyvän tahdon lähettiläs

  • kuva: wikimedia commons / jeremy lock
    kuva: wikimedia commons / jeremy lock

Zimbabwen presidentti Robert Mugabe on nimetty YK:n hyvän tahdon lähettilääksi promotoimaan terveyttä. Mugaben valitseminen on herättänyt maailmalla lähes yhtä paljon närää kuin YK:n alkuvuodesta tekemä päätös nimetä Saudi-Arabia edistämään naisten oikeuksia maailmassa.

Yhdistyneiden kansakuntien alainen Maailman terveysjärjestö WHO on nimennyt Zimbabwen diktaattorin ja maailman vanhimman valtionpäämiehen Robert Mugaben (s. 1924) hyvän tahdon lähettilääkseen.

Maailman terveysjärjestö WHO:n etiopialainen pääjohtaja Tedros Adhanom Ghebreyesusin mukaan Mugabe valittiin tehtävään edistämään terveydenhoitoa joka puolella Afrikkaa.

Uutistoimisto AFP:n mukaan Tedros ylisti Zimbabwea maaksi, joka ”asettaa yleismaailmallisen terveydenhuollon ja terveyden edistämisen toimintaperiaatteidensa keskiöön, jotta jokaisella olisi mahdollisuus terveydenhuoltoon. 

- Tänään minulla on suuri kunnia ilmoittaa teille, että presidentti Mugabe on suostunut palvelemaan Tarttumattomien tautien -yhdistyksen hyvän tahdon lähettiläänä Afrikassa, sekä vaikuttamaan alueella tarttumattomien tautien ehkäisyyn,  Tedros sanoi keskiviikkona Ugandassa järjestetyssä tarttumattomien tautien konferenssissa.

MAKEASTA ELÄMÄNTYYLISTÄÄN tunnetun presidentti Mugaben valinta on saanut maan opposition ja ihmisoikeusaktivistit raivon partaalle. Zimbabwen opposition mukaan presidentti on laiminlyönyt maan terveydenhuoltoa jo vuosien ajan, ja jättänyt julkiset sairaalat osittain jopa ilman tarvittavia lääkkeitä ja välineitä. Lääkärien ja sairaanhoitajien palkat ovat myös jääneet usein maksamatta.

Mugaben ja hänen perheenjäseniensä tiedetään matkustaneen yksityiskoneella lukuisia kertoja ulkomaille hoidettavaksi. Zimbabwelaiset sairaalat eivät kelpaa itseoikeutetulle presidentille.

- Tämä on suorastaan absurdia. Mugaben valinta osoittaa suoraan, kuinka vähän YK:ta todellisuudessa kiinnostaa Zimbabwen asiat, ihmisoikeusaktivistiryhmän tiedottaja Salani Mutseyamin kerrotaan kommentoineen. 

Zimbabwe oli aiemmin yksi Afrikan rikkaimmista maista. Maalla on huomattavan suuret luonnonvarat mm. hiiltä, kultaa, nikkeliä, kuparia ja tinaa.  Nykyään 14 miljoonan asukkaan valtio pitää pohjasijaa lähes kaikilla kehitystä ja hallinnon toimivuutta mittaavilla mittareilla.

Vuosia kestäneen talouden taantuman ja hyperinflaation, poliittisten levottomuuksien ja huonojen satojen seurauksena maan työttömyys on noussut yli 60 prosenttiin ja jopa 72 prosenttia väestöstä elää köyhyysrajan alapuolella. YK:n arvion mukaan joka kolmas lapsi Zimbabwessa on aliravittu. 

Kurjasta taloustilanteesta huolimatta vuodesta 1980 lähtien maata johtanut Mugabe on pitänyt varsin koreita juhlia itselleen. Esimerkiksi vuonna 2015 presidentti järjesti hulppeat liki 900 000 euroa maksaneet syntymäpäiväjuhlat, jotka maksatettiin pakkolahjoituksilla, korkeilla tullimaksuilla ja veroilla.

Zimbabwessa maan hallitus kuluttaa noin 98 prosenttia koko bruttokansantuotteesta. 

 

Lähde: The Guardian

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

9Suosittele

9 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (21 kommenttia)

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Aika uskottavaa järjestölle nimittää tälläinen mies hyvän tahdon lähettilääksi.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Todellakin. Ei riittänyt tuo alkuvuoden kohu, kun Saudi-Arabia valittiin edistämään naisten oikeuksia maailmassa. Tuo on muuttumassa ihan huumoriryhmäksi koko YK. Tuntuu, että sen ainoa todellinen funktio on suurvalta-asetelmien ylläpito ja "vapaudut vankilasta" -kortin jakaminen.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Tavallaan ymmärrän, mitä YK ajaa takaa tällä osallistavalla strategiallaan mm. Mugaben ja Saudi-Arabian tapauksissa, mutta samaan aikaan pelkään, että nämä nimitykset romahduttavat sen arvovallan. Pidän näitä nimityksiä myös melko sietämättöminä loukkauksina tavallisia zimbabwelaisia ja saudinaisia kohtaan.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Minä taas en ymmärrä tuollaista strategiaa ainakaan siinä mielessä, että se olisi jollain tavoin järkevää. Se on joko tavattoman naiivia tai sitten kyynistä ja moraalitonta. Nuo eivät välttämättä ole toisensa poissulkevia vaihtoehtoja. YK:n arvovallan ne kyllä romahduttavat,

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #13

Niin. Eikös se supisuomalainen sanonta tiedä kertoa, että rahalla saa ja hevosella pääsee. Ilmeisesti myös YK:ssa.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Vuonna 2014 Mugabe kielsi maanomistuksen valkoisilta, 2015 nämä kutsuttiin takaisin pelastamaan Zimbabwe nälänhädältä. Mugaben tultua valtaan Ilta-Sanomissa oli juttu siitä, kuinka hän on yksi uudistuskykyisimpiä ja lupaavimpia afrikkalaisia johtajia.

Afrikka on hyvä mantere afrikkalaisille. Siellä asuvat maailman rikkaimmat diktaattorit.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Kannattaa lukaista professori Mahmood Mamdanin artikkeli Zimbabwen opetukset, joka julkaistiin London Review of Books -lehdessä vuonna 2008. Ongelma on hitosti monimutkaisempi.

http://formin.fi/public/default.aspx?contentid=165...

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Toki ongelma on Zimbabwessakin monimuotoinen, aivan kuten Etelä-Afrikassakin. Afrikka on kuitenkin joka tapauksessa ollut diktaattoreiden luvattu maa.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #5

Totta turiset. Kehityskaari näyttäisi aina olevan sama - surkeasta siirtomaavallasta kansallissankarin kautta diktatuuriin. Näin myös Mugaben kohdalla. 1980-luvulla häntä vielä ylistettiin kansan keskuudessa. Eikä tilanne ole paljoa sen parempi Etelä-Afrikassakaan, vaikka Mandelaa kovasti kehutaankin apartheidin lopettamisesta. Valkoisilla ja mustilla on molemmilla omat asuinalueensa, kadut on eroteltu eri etnisyyksien alueiksi aidoilla ja väkivaltarikollisuutta koskevat tilastot ovat suorastaan sietämättömät. Orastava demokratia siellä sentään vallitsee.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen
    MAKESTA ELÄMÄNTYYLISTÄÄN tunnetun presidentti Mugaben valinta on saanut maan opposition ja ihmisoikeusaktivistit raivon partaalle

Soitin aikanani yhtyeessä nimeltä 'Bob's TakeAway'. Luulin nimen johtuvan yhtyeen kitaristista, Robertista.
Sitten ilmenikin, että nimi viittasi Robert Mugabeen ja Zimbabwen Valtionpankkiin.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Loistava nimi bändille. Eipä tuota olisi heti arvannut. Kertooko tarina, mistä päähänpistosta nimi sai alkunsa?

Käyttäjän kraavi95 kuva
Keijo Räävi

YK on rasistinen ja korruptoitunut.

Valkoisen miehen paluu olisi parasta lääkettä Afrikan ongelmiin ja sitä kautta YK uudistuisi mitä Trumpin hallintokin on vaatinut.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Perusteletko hieman. Minun mielestäni valkoinen mies ei koskaan lähtenyt Afrikasta, vaan mellastaa siellä nykyään korruptoituneiden diktaattoreiden ja monikansallisten yhtiöiden kautta. Periaatteessa koulutus, infra ja reilut kauppadiilit olisivat se, millä Afrikka saattaisi päästä jaloilleen. Naisten kouluttaminen taas on paras lääke väestönkasvuun.

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

"Mugabe on suostunut palvelemaan Tarttumattomien tautien -yhdistyksen hyvän tahdon lähettiläänä Afrikassa, sekä vaikuttamaan alueellaan tarttumattomien tautien ehkäisyyn.

Jos tauti on tarttumaton, sen täytyy olla joku perinnöllinen sairaus tai geenivirhe. Kyllähän niitäkin hoitaa voidaan ja pitääkin, mutta tartunnan ehkäisemiseksi ei tarvitse tehdä mitään, kun sitä vaaraa ei ole. Ettei vain taustalla ole pyrkimys rodun jalostukseen siten, että perinnölliset sairaudet vähenevät. Suunta on pelottava.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Tarttumattomat taudit (engl. non-communicable diseases, NCO), eli krooniset taudit voivat olla esimerkiksi syöpä, sydän- ja verisuonitaudit, aivoverenkierron häiriöt, hengityselinsairaudet, diabetes ja mielenterveyden häiriöt. YK:n alainen Maailman terveysjärjestö WHO on asettanut tavoitteen, jonka mukaan alle 70-vuotiaiden kuolleisuus yleisiin kansansairauksiin vähenisi järjestön jäsenmaissa 25 prosentilla vuoteen 2025 mennessä.

Tuskin tässä sentään eugeniikkaan tähdätään, mutta että ehkäistävissä olevien sairauksien ehkäisemiseen. Sitä minä en vain vielä keksinyt, että millä tavoin zimbabwelainen diktaattori tähän liittyy, tai miten hänen nimittäminen hyvän tahdon lähettilääksi edesauttaa asiaa.

Käyttäjän heke kuva
Heikki Paananen

"aivoverenkierron häiriöt, hengityselinsairaudet, diabetes ja mielenterveyden häiriöt."

Empiiristen havaintojen perusteella ainakin osa mielenterveyden häiriöistä on luokiteltavissa tartuntatauteihin. Tartuntatie on Internet ja valtamedia.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #19

Erinomainen huomio, Heikki! :D

Käyttäjän AleksiParkkinen kuva
Aleksi Parkkinen

Mugaben lääke geenivirheeseen taitaa olla 7.62

Käyttäjän marttiissakainen kuva
Martti Issakainen

Mugabe osoitti hyvää tahtoaan mm. takavarikoimalla valkoisten maanomistajien hyvin menestyneet maatilat. Seurauksena niiden tuotannon romahtaminen osaamattomissa käsissä.
Sama diktaattori on onnistunut romuttamaan koko maan talouden. Hän on varmaan sopiva mies YK:n mukaan kertomaan köyhille afrikkalaisille miten tehdään lisää köyhiä ,etteivät he tuntisi itsään yksinäisiksi.
Quo Vadis YK ja WHO?

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Tuli mieleen tämä uutinen

"Zimbabwen presidentti Mugabe voisi osallistua vaaleihin kuolemansa jälkeen ruumiina, sanoo hänen vaimonsa"

https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000005093231.html

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset