Henkilötunnuksetko muka loppumassa? – "Täyttä potaskaa"

Henkilötunnusten uudistamista pohtiva työryhmä pelkää nykyisten henkilötunnusten käyvän tulevaisuudessa vähiin. Henkilötunnuksen vaihtaminen voi olla edessä jokaisella suomalaisella.

Mediassa uutisoitiin eilen näyttävästi henkilötunnusten uudistamista pohtivasta työryhmästä, joka aloittaa toimintansa tällä viikolla. Helsingin yliopiston viestintäoikeuden professori Päivi Korpisaaren vetämän työryhmän tarkoituksena on saada aikaiseksi henkilötunnuksia koskeva välimietintö ensi syksylle. Siinä tullaan käymään läpi vaihtoehtoja henkilötunnusten uusimista koskien. Uudistuksen pitäisi valmistua vuoden 2019 loppuun mennessä. 

Suomen tietotoimisto STT:n mukaan työryhmä pohtii myös vaihtoehtoa, jossa kaikkien henkilötunnukset vaihtuisivat. Henkilötunnuksien uusiminen lähitulevaisuudessa on tarpeellista, koska nykyiset tunnukset alkavat kuulemma käymään vähiin. Toistaiseksi ei ole selvinnyt, minkä vuoksi henkilötunnukset olisivat yhtäkkiä loppumassa, mutta epäilyksiä on heitelty aina maahanmuutosta biopassiin. Sitä minäkin hämmästelin.

LÄHDETÄÄN ALUKSI LIIKKEELLE ihan fundamentaaliselta tasolta, jotta tämä kuvio aukeaisi mahdollisimman monelle. Suomessa käytössä oleva henkilötunnus on valtion antama, ihmisen yksilöivä tunniste. Henkilötunnusta käytetään muun muassa viranomaisten kanssa asioitaessa, henkilöllisyyden tunnistamisessa ja henkilöä koskevissa virallisissa asiakirjoissa. 

Henkilötunnus sisältää ihmisen syntymäajan sekä säännöllisen epäsäännöllisen numero- ja kirjainsarjan ppkkvvynnnt -muodossa. Edellä mainittu ppkkvv tarkoittaa henkilön syntymäaikaa kaksinumeroisina lukuina muodossa päivä, kuukausi ja vuosi. Tämän jälkeen merkitään vuosisata, jolloin henkilö on syntynyt. Lopuksi tulee kolme merkkinen yksilönumero, jolla samana päivänä syntyneet voidaan erotella toisistaan. Luku on naisilla parillinen ja miehillä pariton.

Viimeisenä on tarkistusmerkki, joka saadaan jakamalla syntymäajan ja yksilönumeron muodostama 9-numeroinen luku kolmellakymmenellä yhdellä. Esimerkiksi 2000-luvulla syntyneet henkilöt on eroteltu meistä 1900-luvun fossiileista siten, että heidän henkilötunnuksissaan ei ole väliviivaa, vaan sen tilalla on kirjain "a".  Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että viimeisen 117 vuoden aikana syntyneet ihmiset ovat kaikki eritelty toisistaan heidän syntymäaikansa, vuosisadan, sukupuolen ja satunnaisen numerosarjan mukaan. Toivottavasti te pysytte vielä kärryillä. Eivät nämä oikeasti kovin vaikeita asioita ole.

HENKILÖTUNNUKSISSA ESIINTYVÄT YKSILÖNUMEROT ovat aina väliltä 002–899. Suomen sukupuolijakauma on edelleen kohtalaisen terveellä pohjalla, jonka vuoksi voidaan suunnilleen sanoa, että puolet synnäriltä maailmaan pompsahtavista henkilöistä on sukupuoleltaan miehiä ja puolet naisia – osa voi tietysti olla muun sukupuolisia, mutta en mene vielä siihen lainkaan. Hetut jakautuvat samalla tavoin sukupuolten mukaan, jolloin niitä on tarjolla 449 kappaletta niin miehille kuin naisillekin.  

Suomessa on tyypillisesti syntynyt 52 000 – 60 000 lasta vuosittain. Syntyneiden määrä on nyt pienentynyt kuutena vuonna peräkkäin. Tilastokeskuksen väestönmuutostietojen mukaan Suomessa syntyi vuonna 2016 vain 52 814 lasta. Tämä tarkoittaa sitä, että keskimäärin lapsia syntyi 144,7 päivässä. Henkilötunnuksia meillä kuitenkin oli käytettävissä 898 kappaletta päivää kohden, joka on siis jopa yli kuusinkertainen määrä tarpeeseen nähden. Väite henkilötunnusten loppumisesta on näin ikään silkkaa potaskaa.

– Mutta entäpä jos väitteessä on sittenkin jotain perää? Ehkä vuodessa on muutamia päiviä, jolloin vauvoja vain pulpahtelee tulemaan ovista ikkunoista?

Tarkistin asian. Ei ole. Henkilötunnuksia riittää aivan mainiosti vuoden jokaiselle päivälle. Toivoisin toimittajienkin näkevän sen verran vaivaa, että he selvittäisivät tällaiset asiat. 

TODENNÄKÖISESTI 1. TAMMIKUUTA ON ainoa päivä vuodesta, josta on todella ollut kysynnän vuoksi pulaa. Ja jostain syystä juuri se päivä on pitänyt nostaa uutisjuttujen kärjeksi aina otsikkoon asti. Tammikuun ensimmäisen päivän suosio on selitettävissä turvapaikanhakijoiden määrän lisääntymisellä. Kun Suomeen muuttaa henkilöitä, joiden tarkkaa syntymäajankohtaa ei tiedetä, kirjataan heille lähes kaikille syntymäpäiväksi tammikuun ensimmäinen. Epäilen kuitenkin muiden kalenteripäivien käyttämisen tulevan huomattavasti halvemmaksi kuin sen, että me lähtisimme vaihtamaan jokaisen suomalaisen henkilötunnuksen. Eikö vain.

Toistaiseksi missään ei ole mainittu yhtäkään oikeaa perustelua sille, miksi henkilötunnukset tulisi uusia näin pikaiseen tahtiin. Alle kahdessa vuodessa. Helposti murrettavalla hetulla voi väärissä käsissä saada paljon pahaa aikaan. Identiteettivarkauksien ehkäiseminen ja yksilöturvan lisääminen olisivat kumpainenkin aivan hyviä perusteluja. Jotkut puolestaan kokevat henkilötunnuksien heteronormatiivisen sukupuolituksen ongelmalliseksi. Sekin on perusteltua.

Tosin aivan varmasti transsukupuolisillekin löytyisi omat järjestelynsä. Tuskin sen vuoksi sentään tarvitse kaikkien henkilötunnuksia muuttaa, vaikka näin saataisiinkiin aikaan uusi IT-buumi. Lähes kaikkien järjestelmien uusiminen tulisi niin kalliiksi, että siinä riittäisi miljoonia tahkottavaksi yhdelle jos toisellekin yritykselle. Näissä ongelmien kartoittamisissa ja uudistushankkeissa vain tahtoo olla ongelmana se, että ketään ei tunnu koskaan kiinnostavan ongelmien varsinainen hintalappu. Hyvillä ajatuksilla ja niiden toteuttamisella on aina hintansa.

JOTKUT PITÄVÄT HENKILÖTUNNUSTEN heteronormatiivista sukupuoliasetelmaa edelleenkin uudistamistarpeen keskeisenä syynä, mutta itse olen melko skeptinen sitä kohtaan. Voihan se tietysti niinkin olla, että toimittaja Reetta Rädyn esiin nostamat  –ja biologian erikseen tunnistamat – yli 30 muuta sukupuolta halutaan mukaan suomalaisiin hetuihin, tai sitten sukupuoli halutaan poistaa kokonaan henkilötunnuksista.

Jos nyt kuitenkin vähän spekuloidaan asialla, niin henkilökohtaisesti en usko sen olevan sattumaa, että hetuja aletaan roklailemaan tismalleen samaan aikaan, kun Suomeen ollaan junttaamassa ennätysnopeaa sisään uutta tiedustelulakia. Tiedustelulaki antaisi Suojelupoliisille ja Puolustusvoimille luvan Suomen rajat ylittävän tietoliikenteen yksilöityyn seurantaan sekä yksityisyyssuojaa loukkaavaan verkkotiedusteluun. Ihmettelen myös sitä, miksi valtion myöntämistä hetuista halutaan tehdä koko verkkoelämän kattava käyttäjätunnus, jonkalaista ei toistaiseksi ole käytössä missään muualla. Suomi halutaan tehdä edelläkävijä.

Sekään tuskin on sattumaa, että uudistamisesta vastaavan työryhmän johtoon valittiin viestintäoikeuden professori, eikä esimerkiksi ylemmän portaan viranomainen henkilötunnuksia myöntävästä maistraatista. Puhutaan muka sukupuolista ja maahanmuuttajista. Pienempikin korjaus riittäisi kyllä näiden epäkohtien hoitamiseen. Itse asiassa siihen ei tarvittaisi kuin kaksi käyttöön otettavaa kirjainta. Sisäisestä turvallisuustilanteesta ja valvonnasta huolestuneille turvallisuusviranomaisille lienee luvassa kissanpäivät.

 

Lähde: https://yle.fi/uutiset/3-9872727

(Yle Uutiset, "Henkilötunnukset saattavat mennä uusiksi, jopa kaikilta")

 

masik
Sitoutumaton Helsinki

Kolarista ponnistanut puuhamies. Mielipiteet ovat omiani, eivätkä ne edusta organisaatioita, joissa toimin.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu