Asikainen Martti Se olen vain minä puhumassa puuta heinää.

Henkilötunnuksetko muka loppumassa? - "Täyttä potaskaa"

  • kuva: martti asikainen
    kuva: martti asikainen
  • kuva: tilastokeskus
    kuva: tilastokeskus

Henkilötunnusten uudistamista pohtiva työryhmä pelkää nykyisten henkilötunnusten käyvän tulevaisuudessa vähiin. Henkilötunnuksen vaihtaminen voi olla edessä jokaisella suomalaisella.

Mediassa uutisoitiin eilen näyttävästi henkilötunnusten uudistamista pohtivasta työryhmästä, joka aloittaa toimintansa tällä viikolla. Helsingin yliopiston viestintäoikeuden professori Päivi Korpisaaren vetämän työryhmän tarkoituksena on saada aikaiseksi henkilötunnuksia koskeva välimietintö ensi syksylle. Siinä tullaan käymään läpi vaihtoehtoja henkilötunnusten uusimista koskien. Uudistuksen pitäisi valmistua vuoden 2019 loppuun mennessä. 

Suomen tietotoimisto STT:n mukaan työryhmä pohtii myös vaihtoehtoa, jossa kaikkien henkilötunnukset vaihtuisivat. Henkilötunnuksien uusiminen lähitulevaisuudessa on tarpeellista, koska nykyiset tunnukset alkavat kuulemma käymään vähiin. Toistaiseksi ei ole selvinnyt, minkä vuoksi henkilötunnukset olisivat yhtäkkiä loppumassa, mutta epäilyksiä on heitelty aina maahanmuutosta biopassiin. Sitä minäkin hämmästelin.

LÄHDETÄÄN ALUKSI LIIKKEELLE ihan fundamentaaliselta tasolta, jotta tämä kuvio aukeaisi mahdollisimman monelle. Suomessa käytössä oleva henkilötunnus on valtion antama, ihmisen yksilöivä tunniste. Henkilötunnusta käytetään muun muassa viranomaisten kanssa asioitaessa, henkilöllisyyden tunnistamisessa ja henkilöä koskevissa virallisissa asiakirjoissa. 

Henkilötunnus sisältää ihmisen syntymäajan sekä säännöllisen epäsäännöllisen numero- ja kirjainsarjan ppkkvvynnnt -muodossa. Edellä mainittu ppkkvv tarkoittaa henkilön syntymäaikaa kaksinumeroisina lukuina muodossa päivä, kuukausi ja vuosi. Tämän jälkeen merkitään vuosisata, jolloin henkilö on syntynyt. Lopuksi tulee kolme merkkinen yksilönumero, jolla samana päivänä syntyneet voidaan erotella toisistaan. Luku on naisilla parillinen ja miehillä pariton.

Viimeisenä on tarkistusmerkki, joka saadaan jakamalla syntymäajan ja yksilönumeron muodostama 9-numeroinen luku kolmellakymmenellä yhdellä. Esimerkiksi 2000-luvulla syntyneet henkilöt on eroteltu meistä 1900-luvun fossiileista siten, että heidän henkilötunnuksissaan ei ole väliviivaa, vaan sen tilalla on kirjain "a".  Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että viimeisen 117 vuoden aikana syntyneet ihmiset ovat kaikki eritelty toisistaan heidän syntymäaikansa, vuosisadan, sukupuolen ja satunnaisen numerosarjan mukaan. Toivottavasti te pysytte vielä kärryillä. Eivät nämä oikeasti kovin vaikeita asioita ole.

HENKILÖTUNNUKSISSA ESIINTYVÄT YKSILÖNUMEROT ovat aina väliltä 002–899. Suomen sukupuolijakauma on edelleen kohtalaisen terveellä pohjalla, jonka vuoksi voidaan suunnilleen sanoa, että puolet synnäriltä maailmaan pompsahtavista henkilöistä on sukupuoleltaan miehiä ja puolet naisia - osa voi tietysti olla muun sukupuolisia, mutta en mene vielä siihen lainkaan. Hetut jakautuvat samalla tavoin sukupuolten mukaan, jolloin niitä on tarjolla 449 kappaletta niin miehille kuin naisillekin.  

Suomessa on tyypillisesti syntynyt 52 000 - 60 000 lasta vuosittain. Syntyneiden määrä on nyt pienentynyt kuutena vuonna peräkkäin. Tilastokeskuksen väestönmuutostietojen mukaan Suomessa syntyi vuonna 2016 vain 52 814 lasta. Tämä tarkoittaa sitä, että keskimäärin lapsia syntyi 144,7 päivässä. Henkilötunnuksia meillä kuitenkin oli käytettävissä 898 kappaletta päivää kohden, joka on siis jopa yli kuusinkertainen määrä tarpeeseen nähden. Väite henkilötunnusten loppumisesta on näin ikään silkkaa potaskaa.

- Mutta entäpä jos väitteessä on sittenkin jotain perää? Ehkä vuodessa on muutamia päiviä, jolloin vauvoja vain pulpahtelee tulemaan ovista ikkunoista?

Tarkistin asian. Ei ole. Henkilötunnuksia riittää aivan mainiosti vuoden jokaiselle päivälle. Toivoisin toimittajienkin näkevän sen verran vaivaa, että he selvittäisivät tällaiset asiat. 

TODENNÄKÖISESTI 1. TAMMIKUUTA ON ainoa päivä vuodesta, josta on todella ollut kysynnän vuoksi pulaa. Ja jostain syystä juuri se päivä on pitänyt nostaa uutisjuttujen kärjeksi aina otsikkoon asti. Tammikuun ensimmäisen päivän suosio on selitettävissä turvapaikanhakijoiden määrän lisääntymisellä. Kun Suomeen muuttaa henkilöitä, joiden tarkkaa syntymäajankohtaa ei tiedetä, kirjataan heille lähes kaikille syntymäpäiväksi tammikuun ensimmäinen. Epäilen kuitenkin muiden kalenteripäivien käyttämisen tulevan huomattavasti halvemmaksi kuin sen, että me lähtisimme vaihtamaan jokaisen suomalaisen henkilötunnuksen. Eikö vain.

Toistaiseksi missään ei ole mainittu yhtäkään oikeaa perustelua sille, miksi henkilötunnukset tulisi uusia näin pikaiseen tahtiin. Alle kahdessa vuodessa. Helposti murrettavalla hetulla voi väärissä käsissä saada paljon pahaa aikaan. Identiteettivarkauksien ehkäiseminen ja yksilöturvan lisääminen olisivat kumpainenkin aivan hyviä perusteluja. Jotkut puolestaan kokevat henkilötunnuksien heteronormatiivisen sukupuolituksen ongelmalliseksi. Sekin on perusteltua.

Tosin aivan varmasti transsukupuolisillekin löytyisi omat järjestelynsä. Tuskin sen vuoksi sentään tarvitse kaikkien henkilötunnuksia muuttaa, vaikka näin saataisiinkiin aikaan uusi IT-buumi. Lähes kaikkien järjestelmien uusiminen tulisi niin kalliiksi, että siinä riittäisi miljoonia tahkottavaksi yhdelle jos toisellekin yritykselle. Näissä ongelmien kartoittamisissa ja uudistushankkeissa vain tahtoo olla ongelmana se, että ketään ei tunnu koskaan kiinnostavan ongelmien varsinainen hintalappu. Hyvillä ajatuksilla ja niiden toteuttamisella on aina hintansa.

JOTKUT PITÄVÄT HENKILÖTUNNUSTEN heteronormatiivista sukupuoliasetelmaa edelleenkin uudistamistarpeen keskeisenä syynä, mutta itse olen melko skeptinen sitä kohtaan. Voihan se tietysti niinkin olla, että toimittaja Reetta Rädyn esiin nostamat  -ja biologian erikseen tunnistamat - yli 30 muuta sukupuolta halutaan mukaan suomalaisiin hetuihin, tai sitten sukupuoli halutaan poistaa kokonaan henkilötunnuksista.

Jos nyt kuitenkin vähän spekuloidaan asialla, niin henkilökohtaisesti en usko sen olevan sattumaa, että hetuja aletaan roklailemaan tismalleen samaan aikaan, kun Suomeen ollaan junttaamassa ennätysnopeaa sisään uutta tiedustelulakia. Tiedustelulaki antaisi Suojelupoliisille ja Puolustusvoimille luvan Suomen rajat ylittävän tietoliikenteen yksilöityyn seurantaan sekä yksityisyyssuojaa loukkaavaan verkkotiedusteluun. Ihmettelen myös sitä, miksi valtion myöntämistä hetuista halutaan tehdä koko verkkoelämän kattava käyttäjätunnus, jonkalaista ei toistaiseksi ole käytössä missään muualla. Suomi halutaan tehdä edelläkävijä.

Sekään tuskin on sattumaa, että uudistamisesta vastaavan työryhmän johtoon valittiin viestintäoikeuden professori, eikä esimerkiksi ylemmän portaan viranomainen henkilötunnuksia myöntävästä maistraatista. Puhutaan muka sukupuolista ja maahanmuuttajista. Pienempikin korjaus riittäisi kyllä näiden epäkohtien hoitamiseen. Itse asiassa siihen ei tarvittaisi kuin kaksi käyttöön otettavaa kirjainta. Sisäisestä turvallisuustilanteesta ja valvonnasta huolestuneille turvallisuusviranomaisille lienee luvassa kissanpäivät.

 

Lähde: https://yle.fi/uutiset/3-9872727

(Yle Uutiset, "Henkilötunnukset saattavat mennä uusiksi, jopa kaikilta")

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

29Suosittele

29 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (48 kommenttia)

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Taas näitä typeryyden huipentumia. En vain voinut olla asiasta hiljaa.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Eihän tunnusten puutteelle mitään muuta selitystä ole, kuin tuo tammikuun 1. Sitä en tajua, miksi arvaus vuodesta kelpaa, mutta ei arvaus kuukaudesta. Sukupuoliasia ratkeaa poistamalla sukupuoli tunnuksen määrittelyperusteesta. Ei vanhoja tarvitse senkään takia muuttaa.

Uskomatonta,että täysin itse kehitettyyn ongelmaan täytyy keksiä hinnakas ja vaivalloinen ratkaisu, kun helppo ja lähes kustannukseton on aivan ilmeinen! Lisäominaisuudet ovat sitten oma keskustelunsa, mutta silloin pitää rehellisesti sanoa mitä ollaan ostamassa eikä perustella näennäisellä pakolla.

Niko Sillanpää

Ongelmaksi jää, että monet henkilöllisyyspaperinsa tuhonneet tai piilottaneet turvapaikanhakijat itse väittävät syntyneensä tammikuun 1. (usein vielä siten, että ovat alle 18-vuotiaita). Tässä helpompi ratkaisu on hylätä kaikki hakemukset, joissa henkilöllisyyttä ei voida todentaa. Mikä olisi loogistakin, koska jos emme tiedä, kuka henkilö edes on, ei ole mitään syytä uskoa hänen tarinoitaan.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Onko sinulla esittää tämän väitteen taustalle minkäänlaista faktapohjaista tietoa? Siis että väittäisivät itse syntyneen tamikuun ensimmäinen päivä.

Niko Sillanpää Vastaus kommenttiin #11

Esim.

http://www.businessinsider.com/why-immigrants-birt...

https://www.theatlantic.com/national/archive/2013/...

Löydät helposti lisää Google: "asylum seeker january 1st birth".

Törmäsin myös aiemmin johonkin turvapaikanhakijoille suunnattuun positiivisen päätöksen todennäköisyyden maksimointiohjeeseen, jossa kehotettiin laittamaan syntymäpäiväksi tammikuun ensimmäinen. En tiedä, mitä vaikutusta asiaan tällä kuviteltiin olevan.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Syynä kaikkien henkilötunnusten muuttamishaluun ei suinkaan ole tunnusten loppumisen vaara vaan se, että nykyisistä tunnuksista voidaan päätellä sukupuoli ja tämä pätee niin kauan kuin nykyisten tunnusten haltijat elävät ja hengissä pysyvät. Niinpä nämä puuhastelija haluavat muutaman "jokin muu" -henkilön takia mullistaa koko systeemin ja aiheuttaa täten erinäisten miljoonien kustannukset. Itse asiassa erinäisten miljoonien kustannukset eivät edes riittäisi, koska muutos vaikuttaisi tolkuttoman moniin tietojärjestelmiin ja hintalappu olisi sitä tietä helposti miljardiluokassa.
Jonkilaisen kuvan muutoksen suuruudesta saa, kun muistaa mikälainen ruljanssi niiden vuosi 2000-muutosten teko tietojärjestelmiin oli. Mutta kun intoa on ja suhteellisuudentaju puuttuu, niin eihän kustannuksilla ole väliä. Ja lisäpontimena tuossa muutoshalussa taitaa olla se Nummisuutarin Eskon motiivi, että puuhastelijat haluavat oman puumerkkinsä näkyviin. Tilulii, tilulii.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Aivan varmasti muun sukupuolisillekin löytyisi omat järjestelynsä. Tuskin sen vuoksi sentään tarvitse kaikkien henkilötunnuksia alkaa muuttamaan. Kirjain vain jonnekin väliin ja homma on sillä hoidossa, tunsipa itsensä sitten minkä sukupuoliseksi tahansa. Tai sitten tehdä niin kuten Max tuossa hyvin esitti, eli sukupuoli kokonaan pois määrittelyperusteesta. Varmasti se valtiojohdossakin tiedetään. Skepsiksen Facebook-sivuilla on muuten hyvä lanka tästä aiheesta.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Eilen lehdissä esiintyneen väärän väitteen mukaan hetut olisivat loppumassa, vaikka todellisuudessa niitä on kuusi kertaa enemmän kuin me edes käytämme. Toistaiseksi missään ei ole mainittu yhtäkään oikeaa perustelua sille, miksi henkilötunnukset tulisi uusia näin pikaiseen tahtiin. Alle kahdessa vuodessa. Puhutaan muka sukupuolista ja maahanmuuttajista. Pienempikin korjaus riittäisi kyllä näiden epäkohtien hoitamiseen. Itse asiassa siihen ei tarvittaisi kuin kaksi käyttöön otettavaa kirjainta.

Mielestäni se ei ole sattumaa, että henkilötunnuksia aletaan roklailemaan samaan aikaan, kun Suomeen ollaan junttaamassa ennätysvauhtia sisään uutta tiedustelulakia, joka antaisi Suojelupoliisille ja Puolustusvoimille luvan Suomen rajat ylittävän tietoliikenteen yksilöityyn seurantaan sekä yksityisyyssuojaa loukkaavaan verkkotiedusteluun. Tai että valtion myöntämistä hetuista halutaan koko verkkoelämän kattava käyttäjätunnus, jonkalaista ei toistaiseksi olisi missään muualla käytössä. Edelläkävijä. Henkilötunnusten uudistamisesta vastaavan työryhmän johdossa toimii viestintäoikeuden professori Päivi Korpisaari.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Suomen valtio on niin ihanan helppo lypsykone.

Tosiaan, tästä ei olisi pakko tehdä niin hemmetin vaivalloista, jos kyse on vain ihmisten yksilöimisestä henkilötunnuksen avoin.

Tai sitten voidaan suoraan myöntää, että uusia henkilötunnuksia halutaan hyödyntää suojelu- ja turvallisuustehtävissä. Se olisi ihan okei. Moni suomalainen ymmärtäisi. Mutta kun lähetään vetämään tällaista pajunköyttä..

Tosin noiden tuoreimpien puheiden perusteella vaikuttaisi siltä, että uutta henkilötunnuskantaa ei olla luomassa kansalaista varten, vaan johonkin ihan muuhun. Homman vetäjäksikinhän palkattiin ihan oikea viestintäoikeuden professori, jotta rajat varmasti tunnetaan - niin hyvässä kuin pahassakin.

Käyttäjän heikkitoivonen kuva
Heikki Toivonen

Hyvä analyysi yhteiskuntamme ja koko maailman isompien murheiden rinnalla pienestä asiasta.

Ehkä kyseessä sitten tämän verraten marginaalisen ryhmän eli sukupuoli-identiteetiltään enemmän tai vähemmän välistä olevien täällä koto-Suomessamme aiheuttamasta "pakottavasta" tarpeesta rukata koko järjestelmä uusiksi?

Sanoisin, että etenkin nykytilanteessa ajattelematonta rahan haaskausta, mikäli edellinen perusteena on.

Toki mieleen tulee sekin vaihtoehto, että tuloillaan on jokin arkaluontoisempi asia poliittiseen päätöksentekoon, jolloin tämä asia voidaan sopivasti nostaa mediassa myllytettäväksi?

En oikein usko tuohon vaihtoehtoon, ei kovin sopivan tuntuinen asia verho"skandaaliksi".

Kaukana ainakin Tukiainen&Kanerva seksiviestiskandaalin tasosta maaliskuulta 2008 :)

Kyseisen liki kuukauden tauotta jatkuneen mediamyllytyksen aikanahan eduskunta päätti kolmesta erillisestä Nato-askeleesta, suurimmasta niistä saman päivän iltapäivällä, jolloin kohu alkoi. Kohu lisäksi päättyi, hiukan ironisen symbolisesti, aprillipäivänä Suomen silloin Nato-myönteisimmän poliitikon eli Stubbin nimittämiseen ulkoministeriksi Kanervan tilalle.

Ja popkorniahan tuon kuukauden aikana kului :)

(Väärinkäsityksen välttämiseksi: itse kuitenkin kannatan Nato-jäsenyyttä)

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Hyvä tekninen tunnus ei itsessään sisällä informaatiota. Henkilötunnukseen on ympätty aivan turhaan tuo syntymäaika ja sukupuoli. Tarkistusmerkin laskenta taas on selvästi parempi kuin vaikkapa IBAN pankkitilin tai viitenumeron kohdalla.

Silti olisi täysin järjetöntä aloittaa kokonaan uusien henkilötunnusten jakaminen kaikille suomalaisille täysin keksityillä perusteilla. Tai jos halutaan siirtyä uuteen numerointiin kuten pankkitilien osalta tehtiin, niin vanhaa pitäisi voida käyttää rinnalla melko kauan. IBAN näppärästi johdettiin vanhoista tilinumeroista, mutta aikanaan tilinumeroon sisäänrakennettu tieto pankkiryhmästä, konttorista ja tilityypistä on käytännössä liudentunut olemattomiin.

Jos saamme jossain vaiheessa aikaan EU:n yhteisen henkilötunnuksen, niin siinä alkaisi olla riittävä perustelu uudistukselle.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Alan ihmisenä sinulla on varmaan tuntuma siitä, kuinka moneen tietojärjestelmään tuo muutos vaikuttaisi ja minkälaiset kustannukset siitä syntyisivät. Taitaisi vaikuttaa jokseenkin kaikkiin järjestelmiin, joissa käsitellään henkilötietoja ja joissa henkilötunnus esiintyy.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Henkilötietolain mukaan henkilötunnus voidaan tallentaa vain viranomaisten sekä luottokauppaa harrastavien yritysten järjestelmiin. Käytännössä finanssivalvonnan alla olevat pankit, rahoitusyhtiöt ja vakuutusyhtiöt ovat tärkeimmät. Myös teleoperaattoreilla on isoja henkilötunnuksen sisältäviä järjestelmiä. Toukokuussa voimaan tuleva tietosuoja-asetus pakottaa muuttamaan uusien järjestelmien käytäntöjä henkilötunnuksen käsittelyyn, mutta miljardiluokan uudistuksesta olisi kyse. Erityisesti wanhojen sovellusten osalta kyseessä olisi teknisesti vaikea haaste.

Marko Parkkola Vastaus kommenttiin #15

Listaan voi heittää kaikki tilitoimistot ja työnantajat. Tässäkin palkkasoftassa, jota juuri koodaan, on henkilötunnus useammassakin paikassa. Eikä riitä se, että tietokannasta varataan vähän lisää tilaa hetukentälle, sillä kaikki käyttöliittymät ja hetukenttien tarkistuksetkin tulee muuttaa tukemaan uutta formaattia.

Eipähän ainakaan työ loppuisi ihan heti. Uskon kuitenkin ettei (palkattomat) kikytunnit riitä vielä alkuunkaan, vaan niitä joudutaan lisäämään rutkasti.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #22

Se olisi aivan järjetön prosessi, joka leikkaisi koko yhteiskunnan lävitse. Uskon työryhmän päätyvän sellaiseen ratkaisuun, jossa pelkästään piltit ja tulokkaat saavat uudistetun henkilötunnuksen. Töitä sekin tulee silti teettämään, kun automaattisten tunnistuskenttien pitää tuolloin hyväksyä kaksi toisistaan poikkeavaa henkilötunnusmuotoa.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Jepjep, kyllä ollaan ampumassa hyttystä tykillä tai jopa ohjuksella - marginaaliseen ongelmaan megaluokan ratkaisu.

Henkilötunnusten jakamisen kupeeseen tulisi kaikkien henkilöllisyystodistusten uusiminen ja voi kuvitella vaikkapa vaikutuksen nykyprosessiin verkkokauppojen pakettien toimitukseen postin jne kautta henkilöllisyyden todentamisessa.

Mainitsit hyvän teknisen toteutuksen - valitettavasti tehtyjä ratkaisuja löytyy aika monenlaisia ja tietokantojen avaimista lähtien löytynee aika kirjavia toteutuksia. Pankkimaailma lienee yksi alue, jossa löytyy vielä vanhaa legacyä taustalta, joiden muutosten tekeminen olisi melkoinen homma.

Mitä sitten tulee seuraavien vuosien suurimpiin julkisten järjestelmien haasteisiin, niin soten tietojärjestelmäinegraatioille tämä toisi vielä uuden vaikeuskertoimen.

Jos johonkin halutaan laittaa rahaa, niin lähtisin viemään lopulta kunnolla läpi kansalaisvarmenteen teknisine toteutuksineen. Sen epäonnistumisen vuoksi esim valtio maksaa pankeille jokaisesta tunnnistautumisesta järjestelmiin ja kustannukset lienevät melkoiset. Kansalaisvarmenteen käytöstä tulisi tehdä niin helppo, että suurin osa sitä osaisi käyttää. Samalla sitä kautta generoitua julkista avainta hyödyntäen pitäisi olla mahdollisuus käydä salattua sähköpostikeskustelua viranomaisen kanssa. Nyt lukemattomia asioita ei voi hoitaa sähköpostilla. Kokeilimme kaverini, joka on Suomen parhaista tietokanta-asiantuntijoista, kanssa kauanko kestää aikaa ottaa käyttöön kansalaisvarmenteen kautta tuotettu julkisilla avaimilla toteutettu sähköpostivaihto välillemme ja siinä meni meiltä tunti ja veikkaan, että suurimmalta osalta ilman alan teknistä asiantuntemusta jäisi tekemättä.

Suomessa koko kansalaisvarmenne ja sitä kautta mobiilivarmenne on saatu sössittyä niin huolella, että en tiedä saadaanko sitä enää koskaan kunnolla käyttöön. No, pankit kiittää tasaisesta tulovirrasta.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Minunkaan silmissäni nämä julkiset it-projektit eivät esiinny kovin koreissa valoissa. Tuoreessa muistissa on vielä hunajaa maksaneet Apotti-järjestelmät ja aivan totaalisen pipareiksi mennyt Poliisin tietojärjestelmän uudistaminen.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Pohdin muuten itsekin tuota EU:n yhteistä henkilötunnusta.
Ei sellaisesta ainakaan täällä Keski-Euroopassa ole ollut mitään puhetta.

Käyttäjän JouniHalonen kuva
Jouni Halonen
Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Epäilemättä LVM:n hanke.

"Henkilötunnusteollisuuden toimenpideohjelmaehdotuksessa esitetään 14 konkreettista toimenpidettä, joilla halutaan nostaa Suomi yhdeksi henkilötunnuksien hyödyntämisen kärkimaaksi..."

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Ei se Bernerkään kaikkeen ehdi. Kyllä tuo taitaa olla VVM:n, siis Orvon hanke...

Käyttäjän eiltanen kuva
Eero Iltanen

Hyvä teksti.Samaan syssyyn, hetu on vain ihmisen yksilöivä tunniste. Tunnistamiseen sitä ei pitäisi käyttää. Koko hetun merkitystä pitäisi miettiä.

Asiaan liittyen:

https://murobbs.muropaketti.com/threads/ilkivaltai...

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Joo-o, tiedän että esimerkiksi terveydenhuollon kautta tästä on muodostunut ongelmia. Eräässä tapauksessa tervesyskeskuslääkäri oli poistunut hetkeksi huoneesta ja sillä aikaa hänen ruudullaan oli ollut toisen potilaan henkilötiedot, jotka huoneessa ollut kävijä oli katsonut. Hetua ja tietoja oli sitten käytetty mm kännykkäliittymien avaamiseen.

Kun vetäsin lipat moottoripyörällä, niin pääsin tutustumaan sairaalan toimintoihin ja siellä joutuu kymmenen kertaa päivässä toistelemaan hetuansa usein s.e. lähellä on toisia potilaita. Samaan aikaan minulla on ranneke, jossa on kaikki tiedot. Labrassa kokeita otettaessa oli aina sanottava hetu ääneen, vaikka kokeen ottajalla on kourassaan minun kela-korttini, jossa se lukee. Vieressä sermin takana on toinen henkilö kokeissa. Jos haluaisin kusettaa, niin enkö sitten siitä kortista opettelisi sitä mikäli olisi joku muu? Ei ymmärrä.

Kaikkia asioita hoidetaan nykyään avokonttorimaisissa olosuhteissa ja hitusen sivuun menevänä en voi olla mainitsematta sähköisen reseptin ja nykyisten apteekkitilojen yhteisvaikutusta. Kun se resepti on siellä koneella eikä välttämättä ole ainoa, niin on kerrottava mitä lääkettä haluaa. Metrin päässä minimaalisen sermin takana on toinen henkilö tekemässä samaa. Lääke kertoo aika paljon ihmisen sairaudesta ja mieleuummin se olisi yksityisasia.

Timo Lehtonen

Kertokaa minkälaisia vastaavaan tarkoitukseen luotuja järjestelmiä on käytössä muissa maissa - miten ne eroavat Suomen mallista?

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Olen asunut neljässä eri maassa, eikä juurikaan minkäänlaisia. Suurin osa Euroopan maista elää edelleen keskiajalla, mitä tulee asioiden hoitamiseen verkossa. Täällä Saksassa käytetään mm. vakuutusnumeroa ja veronumeroa. Ei henkilötunnusta.

Käyttäjän reijokallinen kuva
Reijo Kallinen

En ole tämän(kään) alan asiantuntija, mutta oletan ettei suomalaistyyppistä hetua ole käytössä kuin harvassa maassa. Tässä lisää tietoa miten asia muutamassa maassa kehittyy.
http://annualreport.finnfund.fi/2015/investoinnit/...

Käyttäjän pii3719 kuva
Pertti Ikonen

Ystävällisesti Kela jakelee työtön-työtön-lapun yhteydessä kuittia maksetusta työmarkkinatuesta kirjeessä, jossa ainakin 2 kertaa kerrotaan henkilön hetu, osoite, pankkitilin numero ja nimet. Ainakin kerran en ole saanut kyseistä kirjettä ja olen melko varma siitä, että lähinaapurini on saanut minulle osoitetun kirjeen postinjakajan mokasta johtuen. Siis melkoista riskinottoa kirjeensaajan kannalta jos kirje kannetaankin rosvon osoitteeseen.

Juha Hämäläinen

Heitämpä foliorullan huoneeseen

Suomi kohisee sosiaalitunnusten muuttamisesta, mutta kukaan ei kysy miksi ne on muutettava!
Minulla on sellainen kutina vasemmassa polvessa, että siitä voi päätellä mitä muutoksella haetaan.
Otetaanpa ensin yksi Suomi sossu "321300-364P"
Keskustelussa on nostettu esiin tuo toiseksi viimeinen numero, joka kertoo sukupuolen. Minun polveni kertoo, että ongelma on tuo viimeinen kirjain P ja väliviiva.
Kirjaimia ei kaikilla ole, mutta väliviivat omistaa melkein kaikki jos sitä ei ole korvattu A:lla eli kirjaimella. Noita kumpaakaan siis KIRJAINTA tai VÄLIVIIVAA ei voida käyttää tulevaisuuden valvonnassa!
Valvonnassa, josta huolehtii RFID-Siru!
Nyt joudutaan hetki odottamaan, jotta tiedämme onko polveni oikeassa vai kääritäänkö se folioon, ennen polvilumpion räjäyttävää laukausta! Toivotan hauskaa odotusta!

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Ei valtiolla ole oikeutta sirutella ihmisiä mielensä mukaan. Uudistuksen pitäisi muutenkin olla valmiina jo vuonna 2019, joten aikataulut eivät mitenkään antaisi periksi sellaiselle siruttelulle. Mutta katsotaan ja odotellaan, miten polvilumpiosi arvion käy. Työryhmän raportin pitäisi ilmestyä syksyllä 2018.

Juha Hämäläinen

Valtiolla ei ehkä ole, mutta mites liittovaltiolla (Hämiö) ja jos kaikki rahaliikenne siirtyy siihen suuntaan et saa asioitasi hoidettua, jos et ole "merkitty".

Kyllä RFID on suunta mihin matkataan ja tämä uudistus on vain valmistelua tulevaan, koska muutaman FGPRTILS-hemmon takia ei näin mittavaa hörhöilyä viedä läpi.

Ei tästä kauan ole, kun maksupäätteistä, nettimaksamisesta ja lähimaksamisesta ynnä muusta korttihörhöilystä ja sen ennustamisesta sain foliota polviinsa.....

Käteisetön maailma on tämän hässäkän ainut pelastus, koska miinuskorko (joka itseasiassa on jo olemassa palvelumaksujen kautta) tai sitten velkojen nollaus ja uusi alku uudella systeemillä. Arvaa kumpaa kohti GS-kultapojat junaa ajaa ?

Käyttäjän ErkkiJohansson1 kuva
Erkki Johansson

Tuo viimeinen merkki (kirjain tai numero) on henkilötunnuksen tarkistussumma, väliviiva (tai A) on vain välimerkki.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Väliviiva ja A tarkoittavat vuosisataa jolla olet syntynyt. Merkit ovat selitettynä blogiteksissä. + oli käytössä 1800-luvulla syntyneillä ihmisillä.

Käyttäjän ErkkiJohansson1 kuva
Erkki Johansson Vastaus kommenttiin #33

Aivan totta, oikaisin vähän liikaa. Hupsis!

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Eikö tuon esimerkkisi henkilötunnuksen välimerkki olisi A ja tarkistusmerkki V?

Miksi RFID ei pystyisi välittämään kirjainmerkkejä?

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Otin sähköpostilla selvää, keitä tuosta valtiovarainministeriön asettamasta työryhmästä löytyy, jossa on tarkoitus selvittää henkilötunnusten uusiminen. Myönnän, etten oikein vakuuttunut. Suomessa on eri arvioiden mukaan yli 15 000 tietokantaa, jotka käyttävät hyväksi nykyistä henkilötunnustamme. Työryhmässä taas on vain yksi maahanmuuttovirastolle työskentelevä järjestelmäarkkitehti, jolla todennäköisesti on jonkinlainen haju siitä, miten järjettömän isosta hankkeesta tässä on kyse.

Valtiovarainministeriöstä tuleva kehittämispäällikkö voi myös olla ainakin osittain kartalla. Loput ryhmästä koostuukin sitten ministeriöiden eritasoisista ylitarkastajista, lainsäädäntöneuvoksista ja byrokraateista. Ryhmän puheenjohtajana häärää yliopiston viestintäoikeuden professori. Mutta ei nyt lähdetä tuomitsemaan vielä alkumetreillä. Jääpähän meillekin enemmän aikaa ostaa Tiedon osakkeita.

Enpä muuten haluaisi olla tuuon järjestelmäarkkitehdin housuissa. Ei meinaan tule olemaan mikään maailman helpoin pesti olla tuossa ryhmässä ainoana IT-asiantuntijana.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Johtoryhmä

Puheenjohtaja: Professori Päivi Korpisaari

Jäsenet:

Lainsäädäntöneuvos Sami Kivivasara, valtiovarainministeriö
Lainsäädäntösihteeri Karoliina Hyttinen, ulkoasiainministeriö (varalla lainsäädäntösihteeri Tommy Walkila)
Lainsäädäntöneuvos Anu Talus, oikeusministeriö
Neuvotteleva virkamies Johanna Kari, sisäministeriö (varalla erityisasiantuntija Ismo Parviainen)
Ylitarkastaja Johanna Tuohino, liikenne- ja viestintäministeriö (varalla ylitarkastaja Lauri Ylönen)
Johtava asiantuntija Anu Laitinen, työ- ja elinkeinoministeriö (varalla erityisasiantuntija Erno Mähönen)
Ylitarkastaja Jukka Haapamäki, opetus- ja kulttuuriministeriö
Neuvotteleva virkamies Toni Tuomainen, maa- ja metsätalousministeriö

Sihteerit:

Lainsäädäntöneuvos Maarit Huotari, valtiovarainministeriö
Johtava asiantuntija Tytti Ronkainen, Väestörekisterikeskus

Asiantuntijaryhmä

Puheenjohtaja: Kehittämispäällikkö Kimmo Mäkinen, valtiovarainministeriö
Varapuheenjohtaja: Erityisasiantuntija Markus Rahkola, valtiovarainministeriö

Jäsenet:
Tekninen arkkitehti Tuomas Untamo, Maahanmuuttovirasto (varalla ylitarkastaja Kaj Välimäki)
Ylitarkastaja Hanna Piipponen, Poliisihallitus (varalla ylitarkastaja Juhani Ruutu)
Ylitarkastaja Taito Von Konow, Verohallinto (varalla toimistopäällikkö Anne Andersson)
Johtaja Timo Salovaara, Väestörekisterikeskus (varalla johtaja Pekka Rehn) Henkikirjoittaja Maria Lunabba, Länsi-Suomen maistraatti (varalla maistraatin päällikkö Ari Torkkel Kaakkois-Suomen maistraatti)
Ryhmäpäällikkö Mia Sundblad, Kansaneläkelaitos (varalla Kenneth Krohnholm)

Sihteeristö:

Lainsäädäntöneuvos Maarit Huotari, valtiovarainministeriö
Kehityspäällikkö Anneli Kupari, Väestörekisterikeskus
Neuvontalakimies Torbjörn Sandell, Väestörekisterikeskus

Timo Lehtonen

Jos Suomen nykyinen järjestelmä vaihdetaan, niin Suomen ei ole järkevää toimia asiassa yksin. Pitäisi laatia kansainvälinen ISO- tai EN-standardi, jonka mukainen Suomen uuden järjestelmän pitää olla - järjestelmän pitäisi olla samanlainen eri maissa.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Loistava idea, tällä saadaan minimissään 10 vuotta lisäaikaa. :-)

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Hyvä idea, joka ansaitsisi enemmänkin huomiota. Tunnuksen vain pitäisi olla tarpeeksi monimutkainen ja turvallinen. Helpommin sanottu kuin tehty. Tuossa tuli aikaisemmin esiin ehdotus EU-henkilötunnuksesta. Ihmetyttää ettei sellaista vielä ole.

Käyttäjän ErkkiJohansson1 kuva
Erkki Johansson

Tietenkin, jos halutaan luoda entistäkin enemmän henkilötunnuksia, onnistuu se helposti kun lisätään numeroita yksilönumeroihin. Tietokoneet, ja monet ihmisetkin, osaavat kyllä erottaa onko lomakkeeseen kirjoitettu 4 vai 5 (tai ehkä peräti 7) merkkiä välimerkin (vuosisatatunnuksen) jälkeen.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Muistaakseni tarkastusmerkin laskenta ei selviä lisätyistä tuhansista samana päivänä syntyneitä varten. Tosin olen tuota algoritmia viimeksi katsellut yli 20 vuotta sitten. Perustuu kuitenkin yhdeksän numeron muodostaman luvun jakojäännökseen. Rakenne joko pidetään ennallaan tai se korjataan kokonaan. Sukupuolen poistaminen uusista tunnuksista olisi pienimmän riesan tie.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Muistaakseni tarkastusmerkin laskenta ei selviä lisätyistä tuhansista samana päivänä syntyneitä varten. Tosin olen tuota algoritmia viimeksi katsellut yli 20 vuotta sitten. Perustuu kuitenkin yhdeksän numeron muodostaman luvun jakojäännökseen. Rakenne joko pidetään ennallaan tai se korjataan kokonaan. Sukupuolen poistaminen uusista tunnuksista olisi pienimmän riesan tie.

Käyttäjän pii3719 kuva
Pertti Ikonen

Ettei viranomainen vaan olisi jo keksinyt uuden hetun Eurooppalaisen Sairaanhoitokortin yhteyteen. Kortissa on vielä perinteinen suomalaista mallia oleva hetu. Uusina tunnuksina laitoksen tunniste (KELA) ja kortin numero.

Käyttäjän pii3719 kuva
Pertti Ikonen

Teppo Vuori on koostanut hyvät sivut tunnuksien tarkistusmerkkien laskentamenetelmistä ja niihin liittyvistä taustoista. Suomalaisesta hetustakin löytyy teoriaa yksilönumeron määräytymiseen liittyen:

http://tarkistusmerkit.teppovuori.fi/tarkmerk.htm#...

Timo Lehtonen

Mies raskaana ja muita valtakunnan vauvauutisia
10.10.2017 Pasi Turunen
https://www.patmos.fi/blogi/kirjoitukset/1060/mies...

Riitta-Liisa Komulainen

Mitä kaikkea pitää uusia, jos hetu muuttuu: ajokortti, henkilöllisyystodistus, passi, kelakortti ja kv. sellainen, tiedot eri järjestelmissä, joita on kymmeniä per henkilö.

Turvapaikanhakijoiden loogisin syntymäpäivä osuisi vuoden puoliväliin, jos syntymävuosi pitää paikkansa. Silloin osuttaisiin keskimäärin oikeaan ikään.

Äkkiseltään luulisi maailmaan riittävän kirjain- ja numeroyhdistelmiä huomattavan paljon enemmän kuin maassamme oleilee väkeä.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Otin selvää, keitä tuosta valtiovarainministeriön asettamasta työryhmästä löytyy, jossa on tarkoitus selvittää henkilötunnusten uusiminen. Myönnän, etten oikein vakuuttunut. Suomessa on eri arvioiden mukaan yli 15 000 tietokantaa, jotka käyttävät hyväksi nykyistä henkilötunnustamme. Työryhmässä taas on vain yksi maahanmuuttovirastolle työskentelevä järjestelmäarkkitehti, jolla todennäköisesti on jonkinlainen haju siitä, miten järjettömän isosta hankkeesta tässä on kyse. Loput ryhmästä koostuu ministeriöiden eritasoisista ylitarkastajista, lainsäädäntöneuvoksista ja byrokraateista. Ryhmän puheenjohtajana on yliopiston viestintäoikeuden professori. Mutta ei nyt lähdetä tuomitsemaan vielä alkumetreillä. Jääpähän enemmän aikaa ostaa Tiedon osakkeita.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset