Asikainen Martti Se olen vain minä puhumassa puuta heinää.

Näkökulma: Lukematta paskaa

  • kuva: wikimedia commons / kojach
    kuva: wikimedia commons / kojach

Suomalaisissa lehdissä julkaistaan tasaisin väliajoin juttuja, joiden voi todeta pelkän otsikon perusteella olevan täyttä potaskaa. Törmäsin aamukahvillani jälleen yhteen tällaiseen artikkeliin. Siinä käsiteltiin erään yrittäjän mielipiteitä.

Juttu on Ilta-Sanomien uutispäällikkö Tero Karjalaisen käsialaa, joka julkaisi eilen kokonaisen artikkelin tuntemattomaksi jääneen lähteen kokemuksista rakennusalan yrittäjänä.

Karjalaisen käsitysten mukaan Suomessa olisi nyt paljon hommia tarjolla, jos vain viitsii ilmestyä töihin ajoissa ja selvin päin. Tämän hän oli selvittänyt haastattelemalla erästä yrittäjää, joka olisi heti valmis palkkaamaan rakennusmiehiä, koneenkuljettajia ja työnjohtajia töihin. Rakennusalan huutava työvoimapula on yrittäjän mukaan johtanut siihen, että hänen yrityksensä joutuu jatkuvasti kieltäytymään sille tarjotuista urakoista.

Erään yrittäjän mielestä työttömiä ei kiinnosta tehdä töitä. Tilanne on niin paha, että työttömiä ei kuulemma huvita edes tulla työhaastatteluun. Kyseinen väitehän on tietystikin täyttä puppua.

Työtön työnhakija nimittäin on velvoitettu ottamaan vastaan työtä, jota TE-toimisto tai työantaja tarjoaa. Hänet on myös velvoitettu ilmoittamaan TE-toimistolle mahdollisista työnantajan yhteydenotoista ja osallistumaan työhaastatteluun, mikäli hänet sellaiseen kutsutaan. Eräs yrittäjä olisi voinut itsekin selvittää tämän nopealla googlauksella.

Eräällä yrittäjällä on myös hyvin suorasanainen näkemys nuorisosta.

Yrittäjän mukaan nuorista ei ole enää töihin lähtijöiksi, koska he ovat maanneet "kaksvitoseksi saakka" kotona ja pelanneet vain konsolipelejä. Sopinee kuitenkin kysyä, että mistä hitosta hän tietää mitä nuoriso on elämässään tehnyt, kun eiväthän he hänen mukaan saavu edes työhaastatteluihin.

Täytyy sanoa, että ei minua muutenkaan varsinaisesti ihmetyttäisi, jos pitkäaikaistyöttömiä ei tuollaisen yrittäjän haastatteluihin huvita tulla. Kertoo melko paljon yrittäjän asenteesta, kun jo haastattelutilanteen yhteydessä tehdään selväksi, että työnhakijasta ei ole yhtään mihinkään. Sana hänen kaltaisistaan työnantajista kiertää nopeaa. 

Erään rakennusyrittäjän arvion mukaan kukaan ei halua tehdä enää ruumiillista työtä. Todellinen pommi kuitenkin oli se, että edes virolaiset rakennustyömiehet eivät kelpaa eräälle yrittäjälle. Tällä hetkellä mieluisa työvoima saapuu hänen mukaansa Romaniasta, koska romanialaisia kuulemma "kiinnostaa vielä" tehdä töitä. Tai ehkäpä kyse on sittenkin työn hinnasta. Romaniasta tulee EU-alueen toiseksi halvin työvoima.

Tilastokeskus Eurostatin vuonna 2017 ilmestyneen tilaston mukaan työtunti Romaniassa maksaa vain 5,5 euroa, kun taas naapurimaassamme Virossa työntekijöiden keskimääräinen tuntihinta on noussut lähes yhteentoista euroon. Se on huomattavasti enemmän kuin Bulgariassa, Romaniassa tai Puolassa, vaikka jääkin edelleen melko kauaksi Suomen 33 euron keskimääräisestä tuntihinnasta.

Suomessa on siis hommia jokaiselle, jos vain ilmestyy töihin kellolleen ja selvin päin. Karjalainen vain unohti mainita, että työttöttömän pitää olla myös valmis tekemään töitä samaan hintaan kuin romanialaiset. Toivottavasti IS:n uutispäällikkö lisää tämän eiliseen juttuunsa.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

20Suosittele

20 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (39 kommenttia)

Käyttäjän karilaurila kuva
Kari Laurila

Olet asian ytimessä.

Työmarkkinoista muuten puhutaan, koska kyseessä on markkinatilanne: työnantaja ostaa työpanosta ja työntekijä myy sitä.

Yrittäjä ymmärtää hyvin, että jos tuote ei käy kaupaksi, hinta on liian korkea. Miten muka sitten on niin vaikea ymmärtää, että jos yritys ei saa ostettua työpanosta keneltäkään, hän ei tarjoa siitä tarpeeksi?

En minäkään voi marssia autokauppaan ja sanoa, että haluan tuon 15 tonnin "ooppelin" itselleni kymppitonnilla. Ja kun kauppoja ei synny, nillitän nimitellen autokauppiasta laiskaksi ja tyhmäksi.

Sellainen yritys jossa työehdot ja palkka ovat kohdallaan, ei yleensä kärsi työvoimapulasta. Mutta jos laivalastillinen virolaisia rakennusmiehiäkin on yrittäjän mielestä kalliita ja laiskoja (kotimaisista puhumattakaan), voi jo alkaa miettimään työnantajan asenneongelmaa.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

"Yrittäjä ymmärtää hyvin, että jos tuote ei käy kaupaksi, hinta on liian korkea. Miten muka sitten on niin vaikea ymmärtää, että jos yritys ei saa ostettua työpanosta keneltäkään, hän ei tarjoa siitä tarpeeksi?"

Tämä on pakko kirjoittaa muistiin. Pirun hyvin sanottu. Tuossa oli yrittäjällä kyllä havaittavissa pahemman laatuinen asennevamma, mutta loppujen lopuksi se oli IS ja Karjalainen, jotka tekivät arvovalinnan julkaistessaan näitä aivoituksia.

Käyttäjän karilaurila kuva
Kari Laurila

Näitä lehtijuttuja tulee aina määrävälein.

Minusta näiden perimmäinen tarkoitus on pyrkiä saamaan talous (=palkat ja hinnat) samalle tasolle koko EU:n alueella liittovaltion yhdentymispyrkimysten tieltä. Silloin talouden ei kuitenkaan anneta kulkea markkinavoimien viitoittamaa tietä vaan pyritään suunnitelmatalouteen.

Palkkojen tasaaminen van ei käy, koska kustannusrakennekaan esimerkiksi asumisen osalta ei ole sama koko liittovaltion alueella.

Puhun liittovaltiosta, koska siihen EU:ssa nyt minusta pyritään. Johannes Kananen totesi opinnäytetyössään jo vuosia sitten myös että sosiaaliturvan tiukennuksilla on pyritty saamaan aikaan tilanne, jossa työntekijät alkavat hyväksymään palkkoja ja työehtoja, joita he eivät missään nimessä muuten hyväksyisi. Suomi on muuten saanut EU:lta huomautuksen myös liian alhaisesta sosiaaliturvasta. Silti näitä väitteitä, että "Suomessa maksetaan joutenolosta liikaa" yritetään myös syöttää ihmisille säännönmukaisesti.

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen Vastaus kommenttiin #4

Turha tähän palkkojen alentamistavoitteeseen on EU:ta vetää. Sellaisia yrittäjiä sikiää ihan itsestään ja joka maahan. He eivät koskaan kunnon työntekijöitä saakaan. Heillä on harhainen kuvitelma, että halpa on edullista. Ei ole. Ratkaisevaa on ammattitaito ja tehokkuus. Siitä pitää maksaa. Siten lopullinen maksaja eli tuotteen tai palvelun ostaja saa edullisimmin ja laadukkaampana sen, mitä ostaa.

Käyttäjän TeemuHuhta kuva
Teemu Huhta Vastaus kommenttiin #4

Selvästi tässä on nähtävissä yleisen mielipiteen muokkaamistarkoituksella tehty uutinen. Tällä pyritään hyväksyttämään työttömien orjuutus työkokeilujen ja kuntouttavan työtoiminnan nimellä. Samaan syssyyn pyritään työvoiman tarveharkinnasta eroon ja saamaan tänne paljon halpaa työvoimaa.

Tällä on aika ikävät seuraukset, kuten Portugalissa saivat huomata:

https://www.uusisuomi.fi/raha/231173-vaitoskirja-5...

Juha Hämäläinen

Sama kaiku on askelten. Jo vuonna 2012 puolalainen teki Saksassa yrityksellä, siis yrityksellä töitä tuntitaksalla 15 Euroa tunti plus ALV.

Montako yrittäjää Suomesta löytyy jonka haalarinpersus kestää moisen tuntiveloituksen ja siitä jää vielä jotain valtion asiattomienasioidenvirastoille ja muille kommerverkkejä luikuhihnalta keksiville instansseille ?

Yhdentyminen Euroopassa tehdään aina heikomman mukaan kunnes kaikki ovat yhtä heikkoja!

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Pirun hyvä huomio, Hämis. Ihmettelin joskus aivan samaa. Saksassa liitot tosin ovat vielä vahvoja. Siltä tuo kehitys tosiaan vaikuttaa.

Käyttäjän HeikkiTurunen kuva
Heikki Turunen

Saksassa taitaa puolalaiset vetää raksan palkkoja alaspäin?

Eurostatin lukuja parista maasta raksapuolen työvoimakustannuksista/tunti.

https://imgur.com/a/CwiQG

Juha Hämäläinen Vastaus kommenttiin #9

Mene itä-Saksaan ja kysy miten homma toimii ja jätä nuo tilastot sikseen.

Minä olen tuolla ollut ja sen omin silmin nähnyt. Kun Puola liittyi EUforiaan oli määrätty 10 vuoden siirtymäaika, jona puolalaiset eivät saaneet tulla töihin rajan taakse työntekijöinä!

HEH....Vikkelät markkinatalousnerot keksi keinon, koska laki ei koskenut yrityksiä! Lopun voit varmaan ajatella ja jos et mene katsomaan Suomen työmaita, vaikka Helsingissä sama kaiku on askelten ja alkuasukkaat istuu kortistossa tai työpajaristikoita tekemässä Euroopan Kriisi Pankin ilmavelkapainotuotteilla!

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Juha, sinä sanot tiivistetysti EU:n pyrkimisen yhtenäiseen liittovaltioon ja kuinka se tehdään. On muuten jo erittäin hyvällä alulla.

Sanot "Yhdentyminen Euroopassa tehdään aina heikomman mukaan kunnes kaikki ovat yhtä heikkoja!" Siinä se on. Periaatteena EU:lla on HILJAA HYVÄ TULEE. Vai tuleekohan sittenkään?

Käyttäjän HeikkiTurunen kuva
Heikki Turunen

Työttömät eivät hae töitä kertoo myös YLE. Sentään omilla nimillä ovat jutussa.

TE-toimiston virkailija vaan kertoilee, ettei työttömät osaa tehdä töitä... Eikö TE-toimiston homma kaiken järjen mukaan olisi ohjata (ja kustantaa tarvittaessa) hakijoita suorittamaan näitä vaadittavia kortteja ja ehdottaa työttömille näitä paikkoja?

https://yle.fi/uutiset/3-9853438

Käyttäjän TeemuHuhta kuva
Teemu Huhta

Kyseiseltä paikkakunnalta kotoisin olevana, tiedän myös kertoa, että kyseinen työnantaja heitti väkeä pihalle kun laman ensiaalto iski Suomeen. Siinä lähti kaveriltani työpaikka alta.

Hämmästyttävää, että jokin taho ihmettelee, mikseivät työttömät hae töihin, vaan pelkästään työpaikan vaihtajat. Vuodesta 2003 olen hakenut n. 2000-3000:een työpaikkaan, pääsemättä kovinkaan usein edes haastatteluihin. Työelämä on suljetun piirin tuolileikkiä, jossa työpaikat menevät paikanvaihtajille, eikä siihen leikkiin oteta työttömiä mukaan. Työttömiä on jo pitkään leimattu laiskureiksi ja ties miksi, niin tarvitseeko ihmetellä, ettei heitä haluta haastatteluihin.

https://www.is.fi/tyoelama/art-2000001135820.html

Käyttäjän niklaschristianrenner kuva
Niklas Renner

Minulle jäi tuosta "jutusta" vähän epäselväksi, olisivatko nämä firmat valmiita palkkaamaan raksalle kenet hyvänsä työttömän, vai pitääkö olla koulutusta ja kokemusta. Jälkimmäisessä tapauksessa vähän turha syyllistää kaikkia työttömiä, sillä aika harvalla näitä kait on (työnjohtajan pätevyydestä puhumattakaan) ja siten koko paikan hakeminen olisi turhaa.

"Apua ei löydy edes kuulemma enää Virosta"

Tämä oli hyvin mielenkiintoinen kohta. Mitä olen eestiläisten kanssa työskennellyt, niin eivät kyllä ronkelia porukkaa ole.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Kieltämättä kyllä vaikutti hieman leikkaa ja liimaa -jutulta, johon olisi napattu viskinhuuruisen yrittäjien saunaillan nasevimmat kommentit. Minulla on myös pelkästään hyviä kokemuksia virolaisista työmiehistä, eikä laiskuus todellakaan ole se adjektiivi, joka heistä ensimmäisenä tulee mieleen.

Toinen huomiosi on myös hyvä. Suomalaisilta työntekijöiltä vaaditaan huomattavasti enemmän kouluttautumista työhön kuin työhön. Euroopan toiselta laidalta tulevalta halpatyövoimalta vaadittavat standardit eivät välttämättä ole aivan samat.

Käyttäjän niklaschristianrenner kuva
Niklas Renner

"Kieltämättä kyllä vaikutti hieman leikkaa ja liimaa -jutulta, johon olisi napattu viskinhuuruisen yrittäjien saunaillan nasevimmat kommentit"

No mitään uutisarvoahan jutulla ei ole (kyseessähän on kuitenkin toimittajan kommentti). Haastatellaan anonyymeiksi jääviä tahoja, joiden kertomukset painetaan sellaisenaan ilman, että viitsitään/ehditään harrastaa yhtään tutkivaa journalismia. Vähintään olisi jutussa voitu kysellä työttömyysasiantuntijoilta tai työttömien yhdistyksiltä heidän näkemyksiään asiasta. Eipä olisi täysin yksipuolista tiedottamista.

"Toinen huomiosi on myös hyvä. Suomalaisilta työntekijöiltä vaaditaan huomattavasti enemmän kouluttautumista työhön kuin työhön. Euroopan toiselta laidalta tulevalta halpatyövoimalta vaadittavat standardit eivät välttämättä ole aivan samat."

No ylipäätään nykyisin puhutaan turhan helposti työvoimapulasta, vaikka pitäisi puhua KOLUTETUN työvoiman pulasta. Kun katsoo ammatteja, joista on eniten pulaa tekijöistä, niin top 15 ehkä 3 on keskivertotyöttömän saavutettavissa. Loput edellyttävät pitkää ,usein akateemista, erikoistumista. https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/217446-tyovoimapu...

Varmasti olisi monella työttömälläkin peiliin katsomisen paikka, mutta se pitäisi tajuta, ettei kuka tahansa voi hakea mitä työtä tahansa.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #24

Tero Perttala ihmettelee, miksi yrittäjät aina esiintyvät jutuissa nimettöminä.

"Onko heitä edes olemassa, tai onko heidän maineensa työnantajana niin ryvettynyt, että nimen laittaminen juttuun veisi muutamalla googlauksella pohjan pois koko jutusta?" hän kysyy.

"Jos minulla olisi yritys, jossa olisi kova tarve työvoimalle, ja yksi Suomen luetuimmista lehdistä soittaisi ja kysyisi, aivan varmasti käyttäisin tilaisuutta hyväkseni kertoa, että tarvitsemme työvoimaa ja miksi meille kannattaa hakea töihin juuri nyt."

http://www.talouselama.fi/uutiset/tyottomien-haukk...

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Kulurakenne on Suomessa aivan liian korkea. Hallitus ei ole lupauksistaan huolimatta saanut julkisen sektorin kokoa pienenemään. Palkkakustannusten sivukulujen osalta ollaan edelleen pahasti takamatkalla moneen EU maahan nähden. Eikä muutosta ole näköpiirissä. Koska haliitus on munaton ja julkinen sektori on hyvä-veli systeemissä tiukasti mukana suojatyöpaikkoineen.

Näyttäis muuten olevan tänään 18079 vapaata työpaikkaa Suomessa, näistä 3200 rakennus, korjaus ja valmistustyöntekijän paikkaa. Näistä paikoista n. kolmannes on Hki, Vantaa ja Tre alueella. Mutta esim. Lapissa on vapaana vain 72 paikkaa ja Kymenlaaksossa 40.

Isona ongelmana on edelleen työn ja tekijöiden kohtaaminen. Työllisyyden paraneminen kun ei joka paikassa näy. Mm ssa Kymen alueella rakentajien työttömyys oli Elokuussa kasvanut. On muuten aika luonnollista, että perheellinen ei satojen kilometrien päähän keikkahommiin halua, kuin pakon edessä. Ei ainakaan pikkuliksalla ja pätkäsopparilla. Tottakai jokainen työntekijä haluaa työpanoksestaan hyvän korvauksen. Vapaita duunareita, siis velttoja ja työhaluttomia, oli muuten koko maassa Elokuussa n. 6.000. Painotus muualla k. Kasvukeskuksissa.

Luvattua hinta ja palkkaharmoniaa ei muuten ole vieläkään näkynyt tasamittaisesti EU ssa. Enkä usko, että tullaan näkemäänkään.

https://paikat.te-palvelut.fi/tpt/
https://rakennusliitto.fi/2016/09/01/rakennusalan-...

Käyttäjän HeikkiTurunen kuva
Heikki Turunen

Palkkakustannusten sivukuluissa Suomi on tasoissa Saksan kanssa ja ylöspäin mennessä edellä on sellaisia kilpailukyvyttömyyksiä kuin Norja, Ruotsi, Itävalta ja Hollanti.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Toki. Hyvä tarkennus.

Suomessa julkisen sektorin kustannusten aiheuttama korkea veroaste ( kokonaisveroaset 44% ) hankaloittaa tekemistä ja heikentää kilpailukykyä. Edellä OECD ssa kokonaisveroasteessa 2015 olivat Tanska, Ranska ja Belgia. Muut EU maat olivat luonnollisesti Suomen alapuolella. Keskiarvo veroasteessa oli 34,3 %.

En tiedä, kuinka paljon tämä sitten lisää pimeän työvoiman käyttöä ja aliurakointia ullkomaalaisten yritysten urakointiketjutusten kautta ?

Käyttäjän HeikkiTurunen kuva
Heikki Turunen Vastaus kommenttiin #17

Kiinnostaisi tuohon liittyen, että miten suuri vaikutus on etuuksilla, joita muissa maissa maksetaan rahan sijasta verovähennyksillä, esim lapsilisä/lapsivähennys verotuksessa. Vaikutus olisi rahallisesti sama lapsiperheille, mutta toinen laskee ja toinen nostaa veroastetta. Sama homma työttömyyskorvausten ja vastaavien perusetuuksien verottamisen kohdalla, luulisi olevan järkevämpää antaa ne tuet nettona.

Käyttäjän KH kuva
Kalevi Härkönen

"Karjalainen vain unohti mainita jutussaan, että pitää olla myös valmis tekemään töitä samaan hintaan kuin romanialaiset."

Tuskin nyt sentään. Suomessa työnantajia sitoo työehtosopimukset, jotka on yhdessä alan liittojen kanssa tehty.

"Hänet on myös velvoitettu ilmoittamaan TE-toimistolle mahdollisista työnantajan yhteydenotoista ja osallistumaan työhaastatteluun, mikäli hänet sellaiseen kutsutaan."

Rakennusalan rekrytointipulmissa ei ole mitään uutta. Esim. muutama vuosi sitten rekrytointitilaisuudessa merkittävä osa haastateltavista kertoi, että älkää missään nimessä ottako heitä töihin, mutta kuitatkaa kuitenkin tähän työkkärin lappuun, että haastattelussa on käyty. Työntekijöitä etsi eräs Suomen suurimmista rakennusliikkeistä, ei mikään 'Hiacemies'.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Tottakai sitoo, mutta ongelmana näyttäisi nykyään olevan alihankintaketjut, joita on lähes mahdotonta valvoa, kun ne kulkevat maasta toiseen. Tämä on yleisesti tunnustettu ongelma teollisuus- ja rakennusalalla.

Käyttäjän KH kuva
Kalevi Härkönen

Eikö työntekijöiden kannattaisi hakeutua sellaisten työnantajien palvelukseen, jotka näitä sopimuksia noudattavat. Nythän niitä avoimia työpaikkoja on.

Käyttäjän mattiosaisa kuva
Matti Säisä

Näitä avauksia kun riittää luettavaksi enemmän kuin mihin ehtii paneutua niin yleensä ensimmäiseksi sivuutan ne joiden otsikossa esiintyy kirosana. Miksi nyt tämän keskustelketjun harppoen luinkin niin jäi sellainen mielikuva että joko kaikki työantajat tai sitten kaikki työttömät ovat kovin huonoja ihmisiä.

Itse nojaamatta mihinkään tilastoihin tai tutkimustietoihin arvelen että työnantajissa on hyviä ja huonoja, työttömissä ahkeria ja työtä vieroksuvia.
Sitäkin jäin ihmettelemään että onko sillä että Suomessa ovat maailman jäykimmät työmarkkinat mitään tekemistä rakennusalan työvoimaongelmien kanssa.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Pahoittelen kovasti. Minullekin tämä oli ensimmäinen kerta, kun käytin voimasanoja kirjoituksessani. Punnitsin asiaa pitkään, mutta tämä oli päällimmäinen tunne, joka IS:n uutispampun kirjoituksesta nousi. En usko, että kaikki työnantajat ovat huonoja. Saatika sitten, että kaikki ihmiset olisivat huonoja. Eiköhän maailmasta löydu hyviä ja huonoja ihmisiä, ja ensimmäisenä mainittuja suhteessa huomattavasti enemmän. Lähinnä minua häiritsi se, kun maamme luetuin lehti julkaisee tällaista yleistävää potaskaa palstallaan ja vieläpä ilman nimeä. En yksinkertaisesti ymmärrä.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Yksi pääongelma tässä työn hinnassa on se, mitä yhteiskunta tarvitsee siitä pyöriäkseen.

Kun työntekijä myy työpanoksensa joltakin aikayksiköltä 100 eurolla, maksaa se kuitenkin lakisääteisine sivukuluineen työnantajalle noin 170€. Kuitenkin työpanoksensa satasella myynyt saa siitä käteensä noin 65€. Tässä laskelmassa ei ole mukana edes välillisiä veroja.

Tämä viittaa siihen, että se suurin ongelma tässä on lähes kahden kolmasosan osuus, jonka yhteiskunta välistä vie. Siitä voi jokainen vetää johtopäätöksensä.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Olen saanut tänään useamman sähköpostin suomalaisilta yrittäjiltä. Hekin kauhistelivat "erään yrittäjän" käyttämää retoriikkaa ja pyytävät anteeksi tämän puolesta. Tuossa juuri muuan yrittäjä totesi, että vaikka hänellä ei ole lomia tai varaa sairastaa, niin ei kuulemma kävisi koskaan mielessäkään alkaa haukkumaan työttömiä siitä, jos hänellä itsellään ei ole varaa tarjota heille kunnollista palkkaa.

Minäkin tunnen melko paljon yrittäjiä, joiden kanssa olemme keskustelleet näistä ongelmista. Ikinä en tosiaan ole tuollaiseen alentavaan ja nimittelevään retoriikkaan törmännyt, jota IS:n "eräs yrittäjä" viljeli.

Melko useinhan pienyrittäjät ovat yhtä heikossa asemassa kuin muutkin, paitsi että he joutuvat vielä ottamaan siihen päälle huomattavia riskejä, eikä heillä ei ole samalla tavalla yhteiskunnan tarjoamia tukiverkkoja takanaan.

Myönnän itsekin, että Suomessa on ongelmia palkkauksen suhteen, mutta se ei ole työntekijän tai työttömän vika, vaan ennen kaikkea rakenteellinen ongelma, joka johtuu euroalueen korkeimmista elinkustannuksista

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Kiitos hyvästä täydentävästä linkistäsi.

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren

Työnantajan kustannukset 2,5 x nettopalkka?Haluan esimerkin.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Onko Lukkalalla jotain turvapaikanhakijoita vastaan ?

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Varsin outo väite. No sehän on sinun. Siitäkin saa jokainen vetää itse johtopäätöksensä.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Kyseessä ei ole väite vaan kysymys.

Yhteiskuntamme huolehtii verorahoillamme moninaisista tehtävistä, joista selviytyminen vaatii velkarahoituksen lisäksi veroilla kerättäviä tuloja.

Viime aikoina on jossain määrin kritisoitu turvapaikanhakijoiden aiheuttamia menoja yhteiskunnallemme.

Näkeekö Lukkala nämä turvapaikanhakijoiden yhteiskunnalta viemät menoerät positiivisina vai negatiivisina ?

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #28

Tapojesi mukaan tahallisesti ohjaat keskuystelun sen varsinaiesta aiheesta muualle. Tässä tapauksessa minun mielipiteisiini turvapaikanhakijoista. Ei mitään uutta sinulta.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #31

Turvapaikanhakijoista tulee maahanmuuttajia, joita helposti yhteiskunnassamme käytetään halpatyövoimana. Heiltä yhteiskunta pystyy veroina "viemään välistä" vähemmän kuin kantasuomalaisilta.

Ajattelin sinulla olevan aiheeseen liittyen selkeät mielipiteet kokonaisuuksien hahmottajana.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #32

Eli halusit ohjata keskustelun minun mielipiteisiini, jotka eivät liity keskustelun aiheeseen mitenkään eivätkä aiheeseen kuulu.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #33

Eikö kommenttisi #23 edustakaan omaa mielipidettäsi ?

Aiheetta enempään , sillä US:n Puheenvuoron keskusteluohjeissa jankkaaminen on kielletty.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #34

Siinä kommentissa oli näkökulma suoraan keskustelun aiheeseen. Toisin kuin sinun kommenteissasi.

Juha Hämäläinen

Tuota tuota.

Minulla olisi esittää erittäin tuore esimerkki tuosta "paskasta", jota Oy Suomi Ab harrastaa.

Tarina alkaa tässä blogissa: http://janispetrus.puheenvuoro.uusisuomi.fi/240588...

Tuossa kerrotaan miten Oy Suomi Ab tarjosi minulle työpaikkaa, tosin palkkatuoettua, mutta työpaikkaa yhtä kaikki. Olisin sen myös ottanut mutta, kun ei ole autoa millä kulkea. Seuraus karenssi ja yksi työtön katosi juuri sopivasti tilastoista, jotka kaunistui mittatilauksesta ennen otsikoita "hallitus on tehnyt jotain!"

Nyt pari viikkoa sitten löysin paikan jossa en tarvitse auto, kun voin tehdä työni kotona. TE-täti oli iloinen ja asiat lähti rullaamaan. Helvetin hienoa! Pääsen polvilleni ja ehkä jaksan kävellä "oikeisiin töihin"......

Tänään kävin tätin kanssa keskustelemassa asiasta......UPS! Työllistämisrahat ovat kadonneet ja paikka jää saamatta, ja minä polvilleni.

Vietetään siis talonmiehen vapapäivää (jallu ilma kolaa) polvillaan.....

Ja ihmetellään mikä helevetin perseenreikä tästä maasta on tullut ?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset