Asikainen Martti Se olen vain minä puhumassa puuta heinää.

Terrafame tarjoaa lähiseudun kalastajille rahaa vuosien vaitioloa vastaan

  • kuva: wikimedia commons / antti lankinen
    kuva: wikimedia commons / antti lankinen

Valtion omistama kaivosyhtiö Terrafame tarjosi Talvivaaran kaivoksen lähellä toimiville kalastajille rahallista korvausta kaivoksen aiheuttamista tulonmenetyksistä. Tiedettävästi kukaan kalastajista ei ole suostunut allekirjoittamaan sopimusta, koska siihen oli ympätty mukaan täydellinen vaitiolovelvollisuus. Miksi valtio toimii tällä tavoin omia kansalaisiaan vastaan?

Talvivaara on ollut yksi suomalaisen mediamaailman kestouutisista vuodesta 2008 lähtien, eikä loppua vieläkään näy. Tuorein kohu sai alkunsa, kun valtion omistama Talvivaarassa toimiva valtion omistama Terrafame-yhtiö tarjosi paikallisille kalastajille pientä rahallista kertakorvausta vesistöjen pilaamisesta ja kalastajien tulonlähteen tuhoamisesta.

SAVON SANOMIEN saamien tietojen mukaan yksikään paikallisista kalastajista ei ottanut Terrafamen ympäristövahingoista tarjoamaa korvausta vastaan, kosta sopimukseen liittyvät ehdot olivat täysin kohtuuttomat. Myös Yle uutisoi oudosta tarjouksesta.

Terrafame oli valmis maksamaan suhteellisen pienen kertakorvauksen ympäristön pilaamisesta, jonka hyväksyessään kalastajat olisivat luopuneet kaikista nykyisistä ja tulevista korvausvaateistaan. Lisäksi sopimukseen suostuminen olisi sitonut heidät usean vuoden vaitiolovelvollisuuteen. 

Tavanomaisesti vaitiolovelvollisuus koskee vain lääkäreitä, poliiseja, tuomareita, opettajia, pappeja, kouluterveydenhoitajia, sotilaita ja muita vastaavissa ammateissa toimivia henkilöitä, sillä harvemmin täällä sentään on kalastajia pyritty vaientamaan. Kyllä valtion omistamalta yhtiöltä odottaisi vähän eettisempää toimintaa.

YLE UUTISET KIRJOITTI reilu viikko sitten Talvivaaran alapuolisessa Laakajärvessä kalastavasta Raimo Tervosesta, joka valitti kehnoa kalasaalistaan. Tervosen mukaan järvestä nousee katiskalla enää ahvenia, jotka ovat liian pieniä koneelliseen perkaukseen. 

Kalastaja epäili nikkelikaivoksen olevan syynä pienentyneeseen kalakantaan. Hänen näkemyksensä perusteella sulfaattipäästöt ovat hävittäneet ahventen ravinnoksi tarvitsemia pieneliöitä. Tervonen kertoo joutuvansa myymään tätä nykyä kaiken saaliin etelään, koska paikalliset eivät suostu syömään Laakajärven kaloja edes ilmaiseksi. 

Tähän mennessä järvestä on noussut ainakin kaksi syömäkelvotonta kalaa, joissa on ollut aistittavissa poikkeuksellisen metallinen maku. Laboratoriotutkimukset ovat osoittaneet, että kaloissa oli jopa 1,2 mikrogrammaa elohopeaa kiloa kohden, joka on reilusti yli sallitun rajan. 

Talvivaaran kestävän kehityksen johtajan, Eeva Ruokosen mukaan kaivoksen jätevedet ovat kuitenkin sisältäneet litraa kohti alle 0,05 mikrogrammaa elohopeaa. Hänen mukaan kaivoksen päästöjen ei pitäisi näkyä alueen kalojen elohopeapitoisuuksissa, mutta tästä huolimatta ne vain näkyvät.

HELSINGIN YLIOPISTON ympäristömuutoksen tutkimusyksikkö julkaisi syyskuun alussa tutkimuksen, jonka mukaan Talvivaaran kaivoksen päästöt ovat muuttaneet lähialueiden järvien olomuodot täysin ja tuhonneet niiden vuosituhansia vanhat ekosysteemit. Tutkijoiden mukaan järvet ovat muuttuneet kemiallisesti kerrostuneiksi suola-altaiksi, joiden hapettomat pohjat ovat kuolleita kuin autiomaat.

Pieneliökanan romahdettua myös pintavedessä elävien lajien monimuotoisuus on kutistunut, kun metsäjärvelle tyypillinen lajisto on korvautunut murtovesien lajeilla, ja saastuneemmassa vedessä pärjäävät äyriäis- ja levälajit ovat raivanneet itselleen tilaa metsäjärven hauraasta ekosysteemistä.

Tässä vaiheessa jokainen voi kysyä itseltään, minkä vuoksi valtio päätti pelastaa Talvivaaran kaivoksen, ja pumpata pitkälti toista miljardia euroa veronmaksajien rahoja siellä lepäävään soramonttuun. Ja minkä vuoksi ihmiset, jotka ovat tietoisesti olleet saastuttamassa Talvivaaran lähivesistöjä, ovat edelleen vapaalla jalalla, eikä heitä aseteta edes korvausvelvolliseksi järvien saastumista koskevassa asiassa, vaan korvausvastuu säilyy valtiolla eli jokaisella veronmaksajalla.

Onko tämä sitä ekologisesti kestävää kaivostoimintaa, josta niin usein uutisoidaan,

vai todistammeko me jälleen yhtä Talvivaaran ihmettä?

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Aivan uskomatonta toimintaa. Perä nauraa matkalla pankkiin.

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

Pah. Ympäristöongelmat ovat rajallisia ja ratkeavat lopullisesti ihan lähitulevaisuudessa. Kaivostoiminta kääntyy ihan juuri voitolliseksi, ja alkaa sataa mannaa suomalaiselle veronmaksajalle.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Ihan justiinsa kääntyy. Talvivaara on uusi Nokia. Talvivaaran ihme tapahtui, kun Sipilän kasvot ilmestyivät kipsisakka-altaaseen, ja Suomi Oy AB:n visa alkoi vinkumaan.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Hyvin siellä menee, toimintaa on tehostettu niin että on yt-neuvottalut ja aikaa harrastuksiin.

http://www.is.fi/taloussanomat/art-2000005381400.html

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Toivottavasti on onni matkassa, niin saavat pakasteen täyteen lihaa. Hirvenliha on superfoodia. Täytyy nyt palata takaisin sorvin ääreen, että meillä on varaa maksaa tästä uudesta Nokiasta.

Juha Hämäläinen

Epäilen vahvasti sellaisen sopimuksen laillisuutta Suomessa, jolla voidaan ketään sitoa seuraamusten uhalla täydelliseen vaitioloon.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Sopii sitä epäillä niin paljon kuin tahtoo, mutta sellaisia sopimuksia on tehty Suomessa tuon tuostakin. Esimerkiksi Kevan molemmat johtajat solmivat vaitiolovelvollisuutta koskevan sopimuksen erotessaan. Sopimuksen solmimalla heille annettiin satojen tuhansien eurojen kädenojennus mukaan. Googlen kautta löytyy kourallinen valmiita malleja, ettei tarvitse itse edes sopimusta paljoa perata.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset