Asikainen Martti Se olen vain minä puhumassa puuta heinää.

Näkökulma: Poliisiylijohtaja Kolehmaisen henkseleiden paukuttelu sai nolon lopun

  • kuva: wikimedia commons / soppakanuuna
    kuva: wikimedia commons / soppakanuuna

lltalehti kertoi noin viikko sitten Suomen poliittiseen johtoon kohdistuneesta terrori-iskun suunnitelmasta, jonka poliisi onnistui estämään menestyksekkäästi. Tapaus tuli ilmi poliisiylijohtaja Seppo Kolehmaisen haastattelussa.

Kolehmainen pysyi hyvin vaitonaisena tapauksen yksityiskohdista, mutta mainitsi kuitenkin, että paikallispoliisi, keskusrikospoliisi ja suojelupoliisi suorittivat operaation yhteisvoimin riskiluokitus- ja uhka-arviomenettelyn avulla.

- Se on optimaalinen tilanne, että kaikki hoitavat tilannetta yhdessä. Yhteistyö poliisin sisällä on ensiarvoisen tärkeää, Kolehmainen painottaa ja lisää, että poliisille on tullut muutamia muitakin "onnistumisia", Kolehmainen selvitti Iltalehdelle.

Poliittisia päättäjiä vastaan suunniteltu terrori-isku sai koko maan haukkomaan henkeään. Suomessa ei ole totuttu poliitikkoihin kohdistuvaan uhkaan. Monet kiittelivätkin vuolaasti poliisia sen erinomaisen tehokkaasta toiminnasta terrorin ehkäisemisessä, ja poliisiylijohtaja paukutteli tyytyväisenä henkseleitään.

Pohdin jo tuolloin, että minkä vuoksi tällaisen asian kanssa tullaan yhtäkkiä esiin fanfaarit soiden, kun tapauksesta on kuitenkin yli viisi vuotta aikaa. 

MYÖS ENTINEN sisäministeri Päivi Räsänen (kd.) tuli julkisuuteen asian tiimoilta. Räsänen arvioi vuonna 2012 tapahtuneen uhan olleen selkeä ja iskusuunnitelman kohdistuneen pelkästään korkean tason poliittiseen päätöksentekoon. Räsänen ei kuitenkaan halunnut avata tapausta sen tarkemmin.

Hänen mukaan tiedot voisivat auttaa mahdollisia muita rikollisia, jotka suunnittelevat jotain iskuja. Vaikka poliittiset päättäjät saavat eri tyyppistä arvostelua ja uhkailuakin osakseen, pitää Räsänen tuolloin poliisin selvittämää tapausta vakavana.

Iskun taustat alkoivat lopulta avautumaan keskiviikkona, kun MTV:n Rikospaikka -ohjelma  paljasti, että iskun kohteena olisi ollut kokoomuksen puoluekokous, joka järjestettiin silloisen pääministerin Jyrki Kataisen johdolla Rovaniemellä vuoden 2012 kesäkuussa. MTV:n mukaan isku olisi toteutettu aseilla ja räjähteillä, mutta lopulta tekoa suunnitellut noin nelikymppinen mielenterveysongelmista kärsinyt mies tuli katumapäälle. Hänen motiivina oli toiminut pettymys hallituksen ja ennen kaikkea kokoomuksen politiikkaan.

ISKUA SUUNNITELLEEN henkilön kerrotaan olleen matkalla Jyväskylän juna-asemalle, josta hänen tarkoituksenaan oli jatkaa matkaa Rovaniemelle. Ennen asemaa häntä tuli vastaan äiti, joka oli lastenvaunujen kanssa liikkeellä. Tämä sai miehen ajattelemaan poliitikkojen lapsia, jonka vuoksi hän perääntyi omantunnontuskissa suunnitelmastaan. Katumapäälle tultuaan mies marssi suoraan Jyväskylän poliisiasemalle ja antoi itsensä ilmi. Tilanteen vakavuudesta huolimatta hän joutui odottamaan jopa 1,5 tuntia ennen kuin häneen kiinnitettiin mitään huomiota, sillä poliisi ei aluksi uskonut miehen kertomusta.

– Kun mietitään vuoden 2012 kesän lupapalveluiden jonoja, niin poliisia ei voi siitä syyttää, että henkilö joutuu odottamaan puolitoista tuntia. Henkilö kuitenkin otettiin vakavasti. Sen jälkeen hänet arvioitiin riskiluokituksen avulla. Silloin meillä oli uhka-arviotyökalu pilotoinnissa. Henkilö otettiin sen työkalun mukaiseen käsittelyyn. Siinä oli poliisijäsenten lisäksi psykologi mukana. Psykologin lausunto oli, että kohdehenkilö oli valmis toteuttamaan iskun, poliisiylijohtaja Kolehmainen kommentoi jälkikäteen.

Kolehmaisen mukaan henkilö luopui iskusuunnitelmasta, jonka jälkeen poliisit ovat edelleen pitäneet yhteyttä henkilöön. 

- Tätä tarkoitin, kun sanoin, että keskusrikospoliisi, paikallispoliisi ja suojelupoliisi toimivat yhteistyössä hyvin. Estettiin suunnitelma, joka oli vakava henkeen ja terveyteen kohdistunut rikos, Kolehmainen toteaa.

ENSIKSI UUTISOITIIN kissan kokoisin kirjaimin, että tiivistä yhteistyötä tekevät poliisit onnistuivat estämään päättäjiin kohdistetun terrori-iskun vuonna 2012. Sen jälkeen kävi ilmi, että iskun kohde olisi ollut kokoomuksen puoluekokous Rovaniemellä. Nyt sitten kerrotaan, että mielenterveysongelmista kärsinyt tekijä olikin itse omatoimisesti ilmoittautunut poliisille, eikä poliisit olleet aluksi edes uskoneet häntä. 

Paikallispoliisin, keskusrikospoliisin ja suojelupoliisin yhteisvoimin tekemällä riskiluokitus- ja uhkaarviomenettelyn avulla saatiin siis kiinni yksi mielenterveyspotilas, joka oli kokenut olevansa uhka poliittisille päättäjille ja ilmoittautunut tästä syystä itse Jyväskylän poliisiasemalla.

Iskua suunnitelleen miehen (ja tietystikin kokoomuspäättäjien) onneksi poliisiasemalla oli sentään yksi henkilö päivystämässä, kun hän marssi sinne aseen kanssa. Sankarimitalin paikka.

Tapa se on tämäkin lobata valmisteilla olevaa tiedustelulakia ja muutosta perustuslakiin. Helpommalla me olisimme silti päässeet, jos poliisiylijohtaja Kolehmainen olisi kertonut suoraan kannattavansa muutosta tiedustelulakiin. Ei olisi tarvinnut nolata Suomen poliisivoimia tällä tavoin koko kansan edessä.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

23Suosittele

23 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (17 kommenttia)

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Tuollaiset poliisin toiminta/lausunnot eivät ainakaan lisää luottamusta. Todella nolo tapaus.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Vakuuttavuuden menettäminen on helppoa. Sen saaminen takaisin voi olla monin verroin vaikeampaa. Olisi pitänyt vain suunsa kiinni, kun olihan se alusta asti selvää, että jos tällaisella asialla aletaan rehvastelemaan, niin polveen noilla kommenteilla itseään ampuu.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Ehkä asia pitääkin ymmärtää niin, että koska poliisin tehokas toiminta on näin tuloksellista muutenkin, ei uudelle tiedustelulaille olekaan tarvetta?

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Hyvin mahdollista. Minä henkilökohtaisesti kannatan kyllä tiedustelulain uudistamista, koska tiedustelulaki on osa modernia läntistä elämää ja pala kulttuuriamme. Kaikki muutkin ovat uudistelleet turvallisuusriskien kasvaessa. Se on kyllä totta, että jotain tukea nuo tarvitsevat.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Ilman muuta on korkea aika saattaa tiedustelua koskevat säädökset ajantasalle. Mielestäni tarve kumpuaa lähinnä teknologian kehittymisestä,eikä niinkään uhkakuvista itsessään. En kuitenkaan antaisi carte blancea terrorismiuhan vuoksi, mitä tälläkin palstalla on jo käytännössä ehditty ehdottaa.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #5

Kohtuus kaikessa. Niin paljoa minäkään en ole valmis pelkäämään, että poliisivaltion kanssa löisin hynttyyt yhteen, mutta lain päivittäminen vastaamaan nykyaikaa olisi kyllä paikoillaan, kuten itsekin hyvin totesit.

Käyttäjän IlkkaKyllnen kuva
Ilkka Kyllönen

Herää kysymys kuinkahan monesta muusta turvallisuuteemme liittyvästä asiasta puhutaan viranomaisten toimesta sontaa. Uhkakuvien ilmetessä päättäjämme ovat motivoituneita suojelemaan lähinnä itseään – veronmaksajista ei ole niinkään väliä. Tämä on tullut ilmi Turun puukotuksien myötä. Esim. Sipilä ei suostu vieläkään myöntämään, että hänen taannoinen ympäri maailman levinnyt mainoksensa kotinsa luovuttamisesta turvapaikanhakijoiden käyttöön olisi ollut millään muotoa virheellinen liike. Eikä Orpokaan näytä katuvan vaikka aiemmin sisäministerinä toimiessaan laski maahamme useamman kymmenen tuhatta potentiaalista terroristia.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

>.... Eikä Orpokaan näytä katuvan vaikka aiemmin sisäministerinä toimiessaan laski maahamme useamman kymmenen tuhatta potentiaalista terroristia.....

ooo

OLiko siinä jotakin lainvastaista?

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Vaikka kaikki terroristit olisivat maahanmuuttajia, tulijoista vain todella harvat ovat terroristeja.

Jari Rahkonen Vastaus kommenttiin #12
Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmaiseen ei jatkossa usko enää yksikään aikuinen.

Suomen poliisi on saanut oman Markus-setänsä.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Pohdin jo tuolloin, että minkä vuoksi tällaisen asian kanssa tullaan yhtäkkiä esiin fanfaarit soiden, kun tapauksesta on kuitenkin yli viisi vuotta aikaa."

Niimpä, mikähän mahtaisi olla syynä vuosia vanhan asian julkaisemiseen? Halutaanko näyttää että myös suomalaiset voisivat ehkä mahdollisesti tehdä pahoja, siis jos eivät ajattelisi ensin. Miten tämä auttaa muslimeja vai poliitikkojako halutaan sääliä?

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Tapaus sopii hyvin poliisin nykyiseen käytännön toimintaan, jossa ilmiantoja ei oteta vakavasti ja häiriintynyt henkilö pääsee toteuttamaan puukkoiskun. Sitten sitä revitellään kansainvälisenä terrori-iskuna ja vaaditaan lisää tiedusteluoikeuksia, vaikka nykyisiäkään tietoja ei osata käyttää.

Poliisi tarvitsee lisää voimavaroja ja ennen kaikkea osaavaa henkilöstöä. Saa toki tiedustelu- ja seurantaoikeuksiakin laajentaa, mutta se ei ole tilanteen ratkaisu. Siihen tarvitaan toiminta-asenteen muutos.

Käyttäjän RalfKarlsson kuva
Ralf Karlsson

"MYÖS ENTINEN sisäministeri Päivi Räsänen (kd.) tuli julkisuuteen asian tiimoilta. Räsänen arvioi vuonna 2012 tapahtuneen uhan olleen selkeä ja iskusuunnitelman kohdistuneen pelkästään korkean tason poliittiseen päätöksentekoon. Räsänen ei kuitenkaan halunnut avata tapausta sen tarkemmin.

Hänen mukaan tiedot voisivat auttaa mahdollisia muita rikollisia, jotka suunnittelevat jotain iskuja. Vaikka poliittiset päättäjät saavat eri tyyppistä arvostelua ja uhkailuakin osakseen, pitää Räsänen tuolloin poliisin selvittämää tapausta vakavana.!

Lausuntoautomaatti Räsänen ei ilmiselvästi ole ollut tietoinen asian oikeasta laidasta vuonna 2012 kun hän oli sisäministerinä. Mutta tietysti pieni profiilinkorottamisyritys aina sopii kun mennään taas kohti vaaleja. Miten ihmeessä tuon tapauksen tiedot olisivat voineet auttaa iskuja suunnittelevia rikollisia/terroristeja? Eivät kai he suunnittele iskua vain paljastaakseen itsensä poliisille jotta sama kuvio toistuisi ja poliisi reagoisi työntämällä peukalonsa suuhun?

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Ovatko suomalaiset päättäjät, viranomaiset ja media ovat päästäneet sormiensa lävitse jo niin paljon ns. kulttuurisidonnaisia valheita, että katuva ja rehellinen kadulla tallustava reppumieskin vaikuttaa suorastaan epäuskottavalta? (s)
Valheesta on tullut uusi normaali (ja moraali)? ;-)

Käyttäjän TapaniTuominen1 kuva
Tapani Tuominen

Kolehmainen olisi pitänyt panna vaihtoon jo ajat sitten. Täysi katastrofivalinta sekä itse poliisitoiminnan kuin ulkoisen viestinnän kannalta.

Ei ole kovin luottamusta herättävää, kun poliisijohtaja julkisuudessa pyörittelee silmiään kuin peura ajovaloissa ja elehtii hermostuneesti saamatta sanaa suustaan.

Kirjoittajan kuvaus on malliesimerkki Kolehmaisen tasosta. Ylin poliisiviranomainen.. luoja varjele meitä. Ei jatkoon.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset