Asikainen Martti Se olen vain minä puhumassa puuta heinää.

Joka miehellä ei ole oikeutta pumpata öljyä

  • kuva: wikimedia commons / swinsto101
    kuva: wikimedia commons / swinsto101

Norjan öljyrahaston arvon uutisoitiin eilen ylittäneen ensimmäisen kerran biljoonan eli tuhannen miljardin Yhdysvaltain dollarin rajapyykin. Euroissa rahaston arvo on noin 833 miljardia, mikä tarkoittaa, että öljyrahastossa on 159 000 euroa jokaista norjalaista kohden. Pelkästään vuoden ensimmäisen neljänneksen aikana rahasto teki lähes 33 miljardia euroa voittoa osakemarkkinoilla. 

Norjassa 1970-luvun alussa alkanut Pohjanmeren öljyn ja maakaasun poraaminen, jalostaminen ja vienti ulkomaille nosti kurjista sääolosuhteista kärsivän, rutiköyhän valtion nopeasti maailman rikkaimpien maiden joukkoon. 

Norjalainen hyvinvointiyhteiskunta on ollut myös kaukaa viisas ja varautunut aikaan, jolloin öljy- ja kaasukentät ovat ehtyneet, sillä se on selvää, että maan nykyistä yhteiskuntarakennetta ei pystytä ylläpitämään pelkällä turskalla ja villapaidoilla. Tästä syystä maa on panostanut maailman suurimpaan valtiolliseen sijoitusrahastoon, jolla pystytään hoitamaan tulevaisuuden eläkkeet.

Norjalaiset eivät myöskään ole myyneet kannattavia valtionyhtiöitä pois, vaan pikemminkin laajentaneet toimintaansa ympäri globaalia markkinaympäristöä ja ennen kaikkea muita Pohjoismaita. 

Suomessakin on varautunut tulevaisuuden taloushaasteisiin, mutta toisin kuin Norjassa, se on repinyt eläkerahastojensa varallisuuden suoraan palkansaajien selkänahoista. Tällä hetkellä suomalaisten eläkerahastojen arvo on noin 200 miljardia euroa, joka on vain neljäsosa väkimäärältään pienemmän Norjan vastaavasta. Suomi olisi voinut toisin.

Suomessa on valtavasti luonnonrikkauksia, jotka maamme on luovuttanut ilmaiseksi eteenpäin. Keski-Pohjanmaalla esimerkiksi lepää maailmanluokan litium-aarre, jonka hyödyntämistä ovat havitelleet niin norjalaiset kuin kanadalaisetkin. Litiumin arvo on ollut viime vuosina hurjassa kasvussa, koska sen tarve on lisääntynyt älypuhelimien yleistymisen myötä. Kittilässä puolestaan on kanadalaisten omistama Euroopan suurin kultakaivos, joka on tahkonnut ennätysmääriä vuosi toisensa jälkeen. 

Soklin malmivarat lahjoitettiin käytännössä kaupan kylkiäisenä, vaikka malmion arvo tiedettiin kyllä hyvin. Tutkitusti maailman puhtainta fosfaattia sisältävän Soklin kaivoksen on arvioitu olevan kymmenien miljardien eurojen arvoinen. Ilmaiseksi. Suomi on tiedetysti ainoa valtio maailmassa, joka on epäitsekkäästi julistanut mineraalivaransa koko maailman yhteiseksi omaisuudeksi, ja lupautunut tarvittaessa siivoamaan kaivosyhtiöiden jättämät jäljet omaan piikkiinsä. Parin hassun työpaikan tähden. Toisinaan malmit viedään jopa ilman viranomaisten suostumusta ja tarvittavia ympäristölupia. Norja teki toisin.

Norjassa öljyä ei pumpata jokamiehenoikeuksilla, vaan valtion omistama Statoil on pitänyt luonnonvarat tiukasti omissa hyppysissään. Suomenkin olisi hyvä pohtia tätä hetken ajan. Ihan rauhassa.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

9Suosittele

9 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Tällaista sikailua se on. Ei viitsitä edes ympäristölupia odottaa, vaan aletaan suoraan räjäyttelemään.

"Kalevala Gold jätti toukokuussa koetoiminnan ympäristölupahakemuksen mutta ei koskaan odottanut sen saamista. Louhinta nimittäin aloitettiin lähes saman tien, eikä päätöstä hakemukseen ole edelleenkään tehty, vaikka huomattava osa louhinnasta on jo suoritettu. Helsingin Sanomien mukaan Kalevala Gold on kuljettanut paikalta yli 200 tonnia malmia.

- Yhdeksäs kesäkuuta kuultiin räjähdys. Meille on tästä kolme kilometriä ja se kuului selvästi sinne. Maastossa ei ollut varoituksia, eikä missään oltu ilmoitettu, että täällä räjäytetään, paikallinen vapaa-ajanasukas Rita Ruotsalainen kertoo."

http://www.hs.fi/paivanlehti/16092017/art-20000053...

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Jos Suomella olisi hallussaan Pohjanmeren öljy, se jätettäisiin poraamatta. Ellei kotimaisin päätöksin niin vaatimus haettaisiin muutamien meppiemme toimesta EU:sta ilmastoperustein. Samahan koskee juuri nyt turvevarantojamme ja puun suhteen tuota yritettiin/yritetään edelleen.

En tiedä sahaako Suomi omaa jalkaansa kaivoslaissa tarkoituksella vai ihan vain tyhmyyttään. En myöskään osaa sanoa, kumpi vaihtoehto on pahempi.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Tuota minäkin vähän pelkään. Valtiolla on kyllä varaa touhuta Talvivaarassa, ja sillä olisi varaa touhuta muuallakin. Paikoissa, joissa kaivostoiminta olisi oikeasti kannattavaa. Se on asennekysymys ja tahtotila, mikä lopulta ratkaisee.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Talvivaara on ryssitty kotimaisin voimin ja näyttää siltä, että Suomella ei ole osaamista kaivosalalta. Miten voisikaan olla, kun iso osa malmistoista on ulkomaisten operoimia?

Myös uraania löytyisi, jopa muun kaivostoiminnan sivutuotteena, mutta niinpä vaan nousee meteli jos sitä ei jätetä maastoon.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #5

Osaamista ilmeisesti on, koska kaivoksilla on pääosin suomalaisia töissä, ja nykyään annetaan aivan yliopistotason opetustakin, mutta ilmeisesti johtaminen ja omistaminen ovat niitä sektoreita ryskivät? Suomessa ei osata omistaa.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Juha Hämis Hämäläinen: "Norja harrastaa myös julkista pankkitoimintaa, mikä olisi monelle lähes kauhistuttava ajatus Suomessa. DNB on Norjan suurin finanssialan toimija, jolla on markkinajohtajuus norjalaisten nettipankin käyttäjien keskuudessa. Se on myös Norjan suurin varainhoitaja, kiinteistövälittäjä ja investointipankki. Vaikka valtio onkin vähentänyt omistustaan, niin silti se (käsittääkseni) edelleen omistaa reilun kolmanneksen DNB:sta. Siinä, missä Norja sosialisoi pankkitoiminnan tuottoja, Suomi sosialisoi pankkitoiminnan aiheuttamia kupruja."

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren

Valtion omistus pankissa taisi syntyä liitosta postipankin kanssa.Eurooppalaisittain aika tavanomainen tarina.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Kiitos jälleen hyvästä kirjoituksesta.
Olen yhä vahvemmin sitä mieltä, että eduskuntapuolueita ei kannata äänestää. Hampaattomia ja kynnettömiä napinpainajia.

Mistä löydämme sen yhden edustajan, joka osaa ja uskaltaa puhua eduskunnassa? Voisimme hyvin perustaa häntä avittavan "some-kirjoittajaringin" hänen puheistaan ja teoistaan. Pitkä tie - myönnettäköön.

Henry

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Kiitos paljon, Henry. Muistaakseni perussuomalaiset nousivat hyvin pitkälti some- ja blogikirjoittelun kautta yhdeksi suurimmista puolueista. Olisi mahtava nähdä joskus, kun joku sanansa mittainen, politiikasta kiinnostunut kunnon kaveri toistaisi saman tempun, ja ravistelisi vähän tuota Suomen poliittista kenttää.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Norjan hallitukset ajaa Norjan ja norjalaisten etua, Suomessa sitä kutsuttaisiin halveksivasti sosialismiksi tai jopa kommunismiksi. Suomen hallitukset ovat EU:n aikana tehneet kaikkensa ajaakseen talouden alas eikä vieläkään näy valoa tunnelin päässä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset