Asikainen Martti Se olen vain minä puhumassa puuta heinää.

Ministeri Lintilä läksyttää suomalaisia ulkomaanmatkoista

  • kuva: santeri viinamäki / wikimedia commons
    kuva: santeri viinamäki / wikimedia commons

Suomalainen. Elämäsi ei ole vielä tarpeeksi ankeaa ja kurjaa. 

Tai ei ainakaan elinkeinoministeri Mika Lintilän (kesk.) mielestä.

Lintilä nimittäin kertoo Ylen Aamu-tv:ssä, että tavoitteena on saada jokainen suomalainen lomailemaan kotimaassa, koska ulkomaanmatkat ovat kansantaloudellinen kustannuserä.

– Meillä on menossa haaste ”lomaile Suomessa”. Lomailu kotimaassa kannattaa. Se jättää kaikki eurot kotimaahan. Tavoitteena on, että jokainen suomalainen tekisi yhden kotimaanmatkan, joka toisi 800 miljoonaa euroa lisää alalle ja noin 7 000 työpaikkaa, Lintilä sanoo.

Nyt työttömyydestä aletaan siis syyllistämään ihmisiä, jotka lomailevat ulkomailla. Se on epäisänmaallista, koska rahat katoavat kotimaan kierrosta. 

– Meidän kotimaan matkailu on aliarvostettua. Me lähdemme hakemaan ulkomaan kohteita, joihin halutaan tutustua. Mutta luulen, että aika harva on lasi-iglussa nukkunut tai käynyt karhuja katsomassa erämaassa. Meillä on kotimaassa erittäin mielenkiintoisia kohteita. Ne on löydettävä ja kyllä ne pitäisi pystyä tuotteistamaan. Me olemme pikkaisen vaatimattomia, ministeri toteaa ymmärtäväiseen sävyyn.

Montakohan yötä Lintilä on itse viettänyt jääigluissa? Käynyt karhuja katsomassa.

Suomi on tutkitusti maailman pahin holhousvaltio. Onkohan ministerillä käynyt koskaan mielessä, että ehkä suomalaisetkin haluavat edes kerran vuodessa ottaa vähän rennommin? Maamme kehnoja sääolosuhteita yhtään väheksymättä. Suomessa on kylmää lähes kymmenen kuukautta vuodesta. Nuo jääiglut eivät välttämättä sillä tavalla nappaa tai puhuttele, kun vielä kesäkuussakin saattaa tulla lunta taivaan täydeltä. Hintatasokin on hyvä ottaa huomioon. Harvalla suomalaisella nimittäin on varaa lomailla kotimaassaan.

Hallituksen edustajana Lintilällä ei muutenkaan ole paljoa varaa puhua kotiinpäin vetämisestä, kun pääministerimme Juha Sipilä (kesk.) piilottelee varojaan verovapaan kuoren sisällä ja ministerit leikkailevat yhteisten talkoiden nimissä työntekijöiden lomarahoja. Maineikkaasta hallintarekisterejä koskevasta kärkihankkeesta puhumattakaan, jonka avulla veronkierrosta tehtiin entistäkin helpompaa. Tämä sote-uudistus terveysjättiläisineen ei myöskään kuulosta varsinaisesti miltään kansantalouden voittokululta.

Eiköhän nämä hallitukset yhteiset talkoot ole jo nähty.

"Jos jokainen suomalainen söisi vuoden jokaisena päivänä vähintään yhden purkin hapansilakkaa, niin hapansilakkatehtaalle saataisiin ainaki 3 000 uutta työpaikkaa! "

 

Lähde: Uusi Suomi

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

16Suosittele

16 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (77 kommenttia)

Pekka Iiskonmaki

Suomi on verootanut itsensä hengiltä ja on pakko mennä ulkomaille ostoksille.

Lintilä haukkuu väärää puuta.

Suomaisella ei ole varaa lomailla Suomessa kuin kotonaan tai mökillä.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Ei todellakaan ole. Tuossa vanha koulukaveri kertoi Facebookin puolella viime kesän lomastaan. Hän kävi perheensä kanssa neljän yön reissun Etelä-Suomessa, jossa yksi yö nukuttiin hotellissa, kun kävivät Naantalissa ja Muumimaailmassa. Kolme yötä sitten camping-alueella pienessä mökissä. Ruokaakaan ei tarvinnut juuri maksella, kun kävivät sukulaisilla syömässä. Reissuun palo tästä huolimatta rahaa noin 1 200 euroa. Tuollaiset hinnat, niin eipä sitä paljoa kotimaassa ole varaa matkustella.

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Samalla rahalla perhe voi oleilla vaikkapa Mallorcalla puolihoidossa viikon päivät.

Käyttäjän JarnoPelkonen1 kuva
Jarno Pelkonen

Pointtia tuossakin .

Aihe liippaa hyvin läheltä sitäkin miksi suomalaisia on vaikea edes saada muuttamaan työpaikkojen perässä täällä kotimaassa.
Suomi on monella mittarilla hyvin epähoukutteleva maa jopa omille kansalaisilleen.
Ymmärrän hyvinkin miksi ,jos oma koti on tärkeä turvapaikka ja siihen on panostettu sekä tuttu ympäristö, palvelut ja kaikki ne muut inhimilliset puolet ja toisekseen ei kaikilla ole ensinnäkään varaa tai mahdollisuutta tutustua etukäteen muille seuduille, saati matkustella . Sekin nostaa kynnystä.

Pienituloisten ja työttömien pelivara on leikattu ja vastineeksi "annettu" 9€ päivä orjatöitä ja Sipiliän kilpailukyykkyä.

Käyttäjän JarnoPelkonen1 kuva
Jarno Pelkonen

Ei ole varaa matkustella kotimaassa saati edes ulkomailla . Työttömänä raha menee asumiskustannuksiin ja ruokaan ja pakollisiin laskuihin.

Pekka Iiskonmaki

#3
Juuri työttömänä kannattaa asua ulkomailla. Joten aivan turhaa ruikutusta.

Käyttäjän JarnoPelkonen1 kuva
Jarno Pelkonen

En ruikuta.... Mutta muuten kyllä pitää paikkansa ....

Pekka Iiskonmaki Vastaus kommenttiin #7

Esim. Bulgariassa saat hyvän asunnon 75 euroa kk ja loput jää elämiseen.

Aika paljon voi itse vaikuttaa elämänsä laatuun.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid Vastaus kommenttiin #11

Välttävän asunnon saa täältä Bulgariasta jopa 40 €/kk ja alle.
Oma (remonttia kaipaava) osamaksulla maksettava talo maksaa puutarhoineen muutamasta tonnista ylöspäin.

Täysin suomalaisen talon arvostetusta kylästä on nyt myynnissä 43.000 €urolla.
Suosittelen.

Laitan tähän s-postiosoitteeni, jos jotakuta kiinnostaa saada lisätietoja:
Henry.Finland@gmail.com

Henry

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Tosiaan tuokin, että kun maassa on yli 700 000 köyhää, niin ei todellakaan ole kovin montaa, jolla olisi varaa pitää kotimaassa lomaa.

Käyttäjän JarnoPelkonen1 kuva
Jarno Pelkonen

Joidenkin mielestä elo työttömänä on yhtä lomaa joille ei matkailu olisi ansaittua edes kotimaassa.

Pekka Iiskonmaki Vastaus kommenttiin #8

#8
Olin tarkoituksella työtön tai oikeastaan lomautettu 8 -vuotta ja se oli kivaa aikaa.

Kannattaa nauttia, kun ei tarvitse mennä töihin verolehmäksi.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Toisaalla epäiltiin yhtä lausetta tuossa tekstissä, niin holhoustittelillä viittasin Nanny State Indexiin (http://nannystateindex.org/finland-2017/), josta useampi suomalaislehtikin on kirjoittanut. Mikäli englanti ei taivu, niin lisää aiheesta löydät alla olevista linkeistä:

https://tekniikanmaailma.fi/muu-tekniikka/suomi-na...

http://www.iltalehti.fi/kotimaa/201705112200132815...

Käyttäjän jariojala kuva
Jari Ojala

Kävimme Krakovassa Puolassa. Muutamalla kymmmenellä eurolla söi ja joi Michelinin suosittelemassa paikassa. Käytännössä jokapaikassa oli erinomaista ruokaa ja hyvä palvelu. Puolen tunnin taksimatka lentokentälle maksoi reilut 20 euroa. Pitkästä aikaa tuntui, että rahalle sai vastinetta. Kotimaassakin on mukava matkustaa, mutta kyllä se on todella kallista. Omat eväät ja telttailu on monen kukkarolle ainoa sopiva vaihtoehto.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Niin tai vaihtoehtoisesti olisitte voineet käydä syömässä Hesburgerissa Mega-aterian isommalla juomalla. Kahdelle hengelle hintaa olisi tullut sen 21,60 euroa.

Jarkko Suominen

Köyhällä ei ole varaa matkailla Suomessa... Ulkomaan matkailu on halvempaa (ruoat ym.).

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

No näinpä, ja toistaiseksi lentojen hinnat ovat vielä tavallisen ihmisen ostovoiman saavutettavissa. Ronskia kyllä, että tällä hallituskaudella leikattiin roimasti lomarahoja ja nyt aletaan sitten puhumaan jääigluista ja karhuista.

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen

Näin on ja siinähän se vika juuri onkin. Ulkomaanmatkojen hinnat tulisi järjestää aina kalliimmiksi kuin kotimaan matkailun. Ihan pöljää että mennään espanjaan kärvistelemään auringossa kun se sama mollikka paistaa Suomessakin. Sieltähän sitä tule kansainvälisyyttä oikein roppakaupalla kun käydään Teneriffalla ryyppäämässä vaikka viinaa saa Suomestakin, onks mitään järkee ? Ja nimenomaan isänmaallisuutta olisi kannattaa kotimaisia lomajärjestelyjä ulkomaisten sijaan.
KOvat verot ulkomaanmatkoille ,ilman muuta.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

#26

Mitäs järkeä siinä olisi että ulkomaanmatkoista valtion pitäisi varastaa vielä lisää rahaa? Sillä tavalla jäisi entistä vähemmän rahaa sitten aikanaan kotimaassa tuhlattavaksi. Miten paljon kalliimmaksi kansalaisten elämä meillä vielä pitäisi tehdä ennenkuin jollakin olisi hyvä mieli? Jos kotimaan matkailua pitäisi perustella tuolla tavalla niin saa kyllä jäädä lopullisesti väliin.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #28

Kato elämässä ei saa olla mitään kivaa, Tomi. Ei siitä kuulu nauttia kuin harvojen. Koti, uskonto ja isänmaa. Elämäsi ei ole sinua varten, vaan yhteiskunnan ja valtion. No ei, mutta joka tapauksessa tällaisiin argumentteihin törmää lähinnä Venäjällä.

Tuossa Facebookin puolella yksi kommentoija kertoi käyneensä Oulujärven Ärjässä viikon mökkeilemässä. Samalla rahasummalla olisi ostanut lentolipun Bangkokiin tai kolme lippua Espanjaan. Rillutellut useamman viikon Tallinnassa. Kotimaan matkailu ei juurikaan ole kotimaan ostovoiman ja maksukyvyn piirissä.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #28

Jos ihmisiä pitää ihan valtiojohdon taholta asti patistaa lomailemaan jossakin, niin sen vetovoima ei välttämättä ole ihan optimaalinen. Kohdeyleisö on todennäköisesti väärä.

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama

No sitten meikäläinen ei matkustaisi ulkomaille eikä Suomessa, näin yksinkertaista se on. Kotimaanmatkailuun kun yksinkertaisesti ole varaa.

Pekka Iiskonmaki Vastaus kommenttiin #32

#32
Ulkomailla pitää tosiaan osata muitakin kieliä kuin suomea. Se rajoittaa monen matkustamista.

Pekka Iiskonmaki

#26
Suomi voi verottaa vain itsensä hengiltä. Muiden maiden verotukseen ei Suomen emmeet riitä.

Papa Wilska

Jos lomailun ainoa motivaatio on vetää viinaa auringossa niin varmasti näin onkin. Useat meistä vaan etsivät matkailusta aika paljon muuta sisältöä.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #89

Melko stereotypinen kuva sinulla. Tässä on itsellä noin 40 maata takana ja humalassa olen ollut alle viisi kertaa noilla reissuilla.

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Suomalaisten matkustusohjailusta on paljon kannattavampaa siirtyä vaikka japanilaisten ja kiinalaisten sekä venäläisten turistien palveluun. Tätä käytännössä tapahtuukin. Ei vain ole osunut Lintilän havaintoihin. No, eipä hän mitään tiennyt halpatyövoiman käytöstä telakoilla, rakennuksilla ja ravintola-alalla. Oma lukunsa on jäänmurtajin ulkomalainen alipalkattu miehistö. Lintilä lienee ainoa, jolla siitä ei tietoa ole.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

Suomalaisten kärkisija ns nanny-state indeksillä ei johdu unionista vaan on ihan peiliin katsomisen paikka. Se on eu-skeptikkojen mukaan sitä parempaa kansallista itsemäärämisoikeutta eli asia josta olemme saaneet päättää itse. Miten kukaan voi olla tyytymätön asiaan josta on 'itse saanut päättää?'

Mitä itse aiheeseen niin viimeiseen n 25 vuoteen ei ole tarvinnut kotimassa lomailla, mitä nyt vapaa-aikana Saaristomerellä ja Ahvenanmaalla.
Siinä vaiheessa kun ministeri alkaa kertoa missä kansalaisen kannattaa lomansa viettää niin ollaan syvällä. Ehkäpä kuitenkin tiedän itse paremmin.

Käyttäjän MattiAhlstedt kuva
Matti Ahlstedt

Loman pointti on rentoutua henkisesti että fyysisesti, ympäristössä jota ei arkena näe jotta siitä pääsee irti edes hetkeksi.

Suomen hintojen kanssa stressi seuraa mukana ja ympäristökin on samanlainen vaikka seisoisit metsässä 600km päässä kotoa.

Nykyhallitus osaa yhden asian, syyllistämisen, oli kyse sitten kikystä, autoilusta, sotesta, palkatonta ylitöitä tekevästä toimihenkilöstä ja nyt sitten lomailevasta suomailesta.

Käyttäjän AriTero kuva
Ari Tero

Syyllistäminen on onnistunut parilta edelliseltäkin hallitukselta, samanlaisia epäonnistujia kaikki tykkänään, nykyinen hallitus mukaan lukien.

Mielestäni hallitusten epäonnistumiset alkoivat Esko Ahon hallituksesta, sen jälkeen mikään ei ole mennyt paremmaksi.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Ulkomailla asuvana tykkään kyllä lomailla kotimaassa. Kenties asiakaspalvelukulttuuri on kotimaassa erilaista, mutta ihan tasokasta siltikin. Tosin ei minullakaan olisi varaa Suomessa lomailla, jos siellä ei olisi ilmaista majoitusta. Se on selvä.

Niin ja totta kai suomalaiset haluavat lomailla ulkomailla. Nähdä maailmaa ja kokea asioita, päästä irti arjesta, nauttia hyvästä säästä ja elää edes joskus vähän leveämmin. He ovat jo veronsa maksaneet niistä rahoista, jotka he siellä käyttävät.

Onko Lintilän pakko alkaa syyllistämään?

Nykyinen hallitus on leikannut ihmisten lomarahoja melko ronskisti. Se osuu monen perheellisen kukkaroon ja lomabudjettiin. Sen jälkeen kehtaavat mokomat vielä alkaa höpisemään joistain jääigluista ja karhuista. Lomatalkoista. Minä odotan edelleen sitä hetkeä, jolloin nämä hallituksen lanseeraamat lukuisat talkoot saadaan koskemaan koko väestöä ja myös päättäjät soutavat panoksellaan tätä "yhteistä venettä".

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Eräs matkailualaa opiskeleva Facebook-tuttavani totesi, että olisi hyvä jos maassamme panostettaisiin enemmän tuohon kasvavaan alaan kuin nyt, mutta että ei suomalaisten kannata mennä viemään paikkoja ulkomaalaisilta matkustajilta, jotka tuovat ihan oikeasti rahaa maahan. Kiinalainen käyttää kahden päivän visiitiin aikana keskimäärin 600 euroa riihikuivaa. Suomessa valtio muuten satsaa matkailumarkkinointiin paljon vähemmän kuin muut Pohjoismaat ja se näkyy kaikessa. Pohjoismaat on ollut "in" jo useamman vuoden ajan, mutta Suomessa ei ole hyödynnetty trendin koko potenttiaalia niin kuin esimerkiksi Norjassa ja Ruotsissa. Islannissa.

Käyttäjän HenrikVlimki kuva
Henrik Välimäki

Suomen maaseutu on näiden kepulaisten toimesta saatu esteettisesti niin vastenmieliseen tilaan, että onkin parasta pysyä sieltä pois jo mielenrauhan säilyttämisenkin takia. Sitäpaitsi Suomessa matkailu on niin kallista, että siksikin on parempi lentää muualle.

Pekka Iiskonmaki

#21
Kepu on tosiaan maaseudun vihaaja. Kepu suosii monopoleja kyläkauppiaan sijasta.

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Kepun poliikkan on vaikkapa kauppojea aukiolon vapautus, jonka seurauksena pienkaupat, joilla ei varaa palkata väkeä lisääntyvälle aukiolajalla, joutuvat itse tekemään ylipitkiä päiviä tai lopettamaan. Useimmat lopettavat. Jatkajia alalla ei ole. Toisella suupielellä Kepu vaatii sitten valtion tukea kyläkaupoille, joilta on normaalit toimintaedelltykset viety. Niin kepulaista, ettei paremmaksi mene.

Käyttäjän TimoHietanen kuva
Timo Hietanen

Kyllä tulee reissattua Suomessa ristiin rastiin varsinkin lumettomalla kaudella,
joka tänä suvena on ollut hieman hakusessa. No Suomessa matkailua voisi piristää,
jos VR toimisi aikatauluissa, jos bensanhintaa pudotettaisiin USA:n tasolle plus
samalla auton vuokraamishinnoista puolet pois. Ja kahvi ja munkki vois maksaa
vaikka maks 2 euroo eikä 4-6 euroo. Ministerin palkalla ja eduilla ( saavutettu-
ja + itse äänestettyjä..) olis tietty messevää kruisailla Suomessa esim. Finnairin
siivillä tai kalareisulle vesitasolla Kilpisjärveltä tunturijärville.
On verotus sen verran kovaa, Kiky teki viillon ja täytyyhän oma ropo heittää, vaikka
kukaan ei ole koskaan kysynyt mielipidettä mm. itämaiden moniosaajien holhoamiseen.
Ollaan nyt oikein huolissaan ja syödään silakkaa.

Käyttäjän VesaPeltola kuva
Vesa Peltola

Mökkeilen mielelläni kotimaassa, vaikka joskus myös käväisen ulkomaillakin. Kiinteistövero lähentelee 500 euroa (lisäksi kaikki muu), joten ei se oman mökin käyttökään ihan ilmaista ole. Toivottavasti ei vapaa-ajan asuntojen verotusta kiristetä enempää. Muuten entistä useampi vaihtaa mökkeilyn ulkomaanmatkoihin eikä tule kepulaisille maaseutukunnille tulovirtaa.

Pekka Iiskonmaki

#24
Kiinteistöveron korotuksesta on jo päätetty. Taitaa nousta n. 50%. Sitten se on minulla jo lähes 2000 euroa vuodessa.

Käyttäjän AleksiSaarinen kuva
Aleksi Saarinen

Katselin joskus noita lasi-igluja, hinta oli vaatimattomat 600€ per yö. Samalla rahalla saa usein viikon reissun ulkomaille matkoineen ja hotelleineen ja jää vielä käyttörahaa.

Kovasti tuntuvat olevan kuitenkin suosittuja ulkomaalaisten turistien keskuudessa nuo iglut ja lappi muutenkin. Suomi muutenkin on aika trendikäs lomakohde tällä hetkellä.

Ei siinä tietenkään mitään pahaa ole, että pyrkii edistämään suomalaista kotimaan matkailua, Kansantalouden kannalta olisi varmaan kuitenkin parempi laittaa panoksia ulkomaisten turistien palvelemiseen, ja antaa suomalaisten lomailla siellä missä paremmin viihtyvät. Usein pelätään liikaa sitä, että rahat valuvat maasta pois sen sijaan että ajateltaisiin ulkomaisen rahan virtaavan Suomeen.

Risto Pihlajaniemi

Espanjassa (Costa Blanca) asuessani olen havainnut, että täällä elää koko joukko pienituloisia suomalaisia eläkeläisiä, koska elinkustannukset ovat osin 30-70% alhaisemmat, Mm. ruoka ja lääkkeet, tai ilmaista, tasokas terveydenhoito. Olen kirjaimellisesti nähnyt, kuinka he viittaavat kintaalla Suomelle.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Tunnen muutaman pariskunnan, jotka ovat asunneet Espanjassa vuosia ja sitten muuttaneet Bulgariaan.
Bulgaria voittaa 6-0. Itse asuin ensin Kreikassa, mutta nykyään Bulgariassa.

Kustannustaso on noin 30% siitä, jos viettäisin samanlaista elämää Suomessa. Siis 70% halvempaa.
Kuitenkin tärkein: Ihmiset täällä ovat aivan ykkösiä!

Henry

Risto Pihlajaniemi

Toivotaan, että jokainen löytää elämälleen oikean paikan olla onnellinen.

Niko Sillanpää

Mikäköhän "kotimaassa matkailemisen" määritelmä muuten on, selvästikään ei mökkeily omalla kesämökillä. Hotelliyö? Huvipuistolippu? Kylpyläpääsymaksu? Festarilippu?

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Tuota minäkin vähän pohdin. Huomattava osa suomalaisista kun kuitenkin oman mökin. Ilmeisesti matkailuksi lasketaan vain hotelliyöt, kylpylälomat, eläinpuistot ja iglut. Lapissa kyllä harvemmin menee pätäkkää mihinkään muuhun kuin purkkimuonaan (tai ruokaan noin yleisestikin). Siellä kairassa kukaan ole mitään kaupustelemassa. Lähin ravintolakin on kymmenien kilometrien päässä. Minulla kuitenkin etuni, kun pari tyhjää pirttiä siellä ja tunnen alueet ja seudut. Etelän ihminen ei ole aivan yhtä hyvässä asemassa.

Käyttäjän KikkaCoombes kuva
Kikka Coombes

Ulkomaalainen ukkoni ei lopeta kertomasta kavereilleen, miten mielenkiintoinen maa Suomi on: ajavat jäällä autoilla ja kalastavat tekemällä reijän jäähän! Uivat talvella! Huvitti, kun tarjoilijat kahdessa paikassa kertoivat viinin hinnan etukäteen kun tilasin, hyvä niin, hinnat ovat järkyttäviä. Ei ihme että ihmiset menevät lomalle muualle, kuin myos Suomi on niin eksoottinen ja mielenkiintoinen maa turisteille.

Michael Perukangas

Vasemmistoa aina syytetään sokeasta ideologisuudesta, jonka sanotaan näyttäytyvän esimerkiksi kaiken yksityisen vihaamisena vain siksi että se on yksityistä. Kuitenkin, mitä muuta kuin ideologisuutta on pakkomielle yksityistää kaikki paitsi ideologista sokeutta, paitsi sokeutta omalle ideologisuudelle? On se itse asiassa muutakin kuin ideologisuutta, ellei sitten omien viiteryhmien -mutta vain heidän - etujen johdonmukainen ajaminen ole ideologista.

Tämä on tullut mieleen tästä hallituksen yrityksestä Sote-uudistukseen. Mitä muuta kustannuksien kasvattaminen antamalla avoin potti jatkohoitoja auliisti oman yritystoimintansa kannattavuuden takia kirjoittaville yksityisklinikoille ja jälkihoitoihin julkiselle puolelle passittaville yksityisklinikoille on kuin ideologisuutta, ja mitä muuta halu piilottaa veronmaksajien varoja verosuunnittelun keinoin paisutettaviksi harvojen pääomavoitoiksi on kuin ideologisuutta? Ellei sitten kenenleipiäsyötsenlaulujalaulat-ajattelua pidetä puhtaan käytännöllisyyden sanelemana, ja tässä tapauksessa leivät tarjoaa EK, Terveystalo ja Attendo. Ja mitä muuta on kuin ideologista ihmisvihamielisyyttä esimerkiksi turvapaikanhakijoiden pikakäännytyksien poliittinen ohjaileminen?

Vasemmistolaisuus on ideologia toki sekin, siinä missä oikeistolaisuus, liberalismi tai fasismikin. Kun vasemmistolaista syytetään ideologisesta veroreikien paisuttamisesta, tästä ei liene kysymys, jos tarkoituksena on estää nimenomaisesti verovarojen valuttaminen veroparatiiseihin, optiovoitoiksi tai terveydenhoidossa terveiden sairaiksi kannattavuuden nimissä määritteleminen.

Yksi asia, josta vasemmistoa säännönmukaisesti syytetään, on yrittäjävastaisuus. Kovin yrittäjämyönteistä tuskin on sekään politiikka, jossa "kilpailukykyä" edistetään porvarihallituksen aikaansaattamilla palkansaajien lomarahaleikkauksilla. Siinä jäävät monet kotimaankin lomamatkat tekemättä, mikä tiedoksi annettakoon elinkeinoministeri Mika Lintilälle, joka kehotti tänään suomalaisia isänmaallisena tekona kantamaan lomarahansa kotimaanmatkailuun. Itse aionkin edistää kotimaista kysyntää tekemällä tänä kesänä vielä ainakin yhden Onnibus-retken Helsinkiin.

https://furttis.blogspot.fi/2017/07/ideologinen-so...

Käyttäjän HeikkiTurunen kuva
Heikki Turunen

Kannattaisiko ennemmin houkutella ulkomaalaisia, kuin pitää suomalaiset kotimaassa?

Lintilä varmaan myös suosittelee perintöpeltojen pitämistä suvun piirissä serkusliittojen kautta.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Minäkin koen asian noin. Tarjota palveluita varakkaille kiinalaisille, venäläisille ja japanilaisille. Houkutella eurooppalaisia reppumatkaajia. Sitä ruotsalaiset ja tanskalaiset esimerkiksi tekevät. Se tuskin parantaa tilannetta yhtään, kun lentolipun hinta Helsinkiin on vähintään puolet kalliimpi kuin Tukholmaan.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Oikeassahan Lintilä on. Valitettavasti vain loma niin Kreikassa kuin Espanjassa kuin Kanariallakin tulee kokonaisuutena edullisemmaksi.

Tietenkin on kyse myös siitä, mitä on hakemassa. Jos lähdet Lappiin vaeltamaan (asia, joka vaikkapa minua kiinnostaa, tosin ikä alkaa sen verran painamaan, että en ole varma, pystyisinkö lähtemään enää kairaan viikoksi 20+ kg selässä), hinnaksi tulee karkeasti sama kuin viikko etelässä. Siellä voit käydä tekemässä päivän vaelluksia ja palata illaksi kaupunkiin syömään ja juomaan hyvin.

Suomalainen elintaso on sen verran korkea, että sen turvin voi jo vähän nauttia. Harvoilla se askeettinen elämä on nautinnoista päällimmäisenä, jolloin moni mieluummin lähtee viikoksi syömään ja juomaan hyvin ja harrastamaan siinä sivussa jotain itseään kiinnostavaa tai uutta.

Jos taas ei ole varaa matkustaa mihinkään, niin silloin ei ole kyllä varaa matkustaa Suomessakaan. Valitettavasti. Ainoaksi vaihtoehdoksi jää pysyä kotona tai lähteä sukulaisten riesaksi.

Joten turha moittia Lintilää asiasta, joka on toisaalta tosi mutta jota ei sitten saisi sanoa ääneen, kun se loukkaa joidenkin tunteita.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Tai sitten voidaan järjestää mainitsemani hapansilakkatalkoot. Mieti kuinka paljon rahaa menee hukkaan, kun me syömme saksalaista, espanjalaista ja brasilialaista lihaa.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

En syö. Syön ihan periaatteellisista syistä ensi sijaisesti kotimaista lihaa. Vain lampaan osalta voin valita myös uusseelantilaisen. Onneksi pääkaupunkiseudunkin marketeista saa väliin myös ihan kotimaista, Reinin lihan karitsaa ja lammasta.

Muiden syömiseen en voi vaikuttaa.

anita frisk

Minäpä mietin, vaikka tuo retorinen kysymys olikin osoitettu jollekin toiselle. Espanjalaista tuontilihaa en ole koskaan täällä nähnyt, Brasiliasta tuodaan käsittääkseni lähinnä naudanfilettä ja Saksasta sekä Tanskasta pääasiassa sikaa.Kaikkien hinnat suomalaista vastaavaa tuotetta huomattavasti halvempia ja ennen kaikkea maultaan parempia. Rahaa ei siis mene senttiäkään hukkaan, päinvastoin. Puhun siis omista rahoistani. Makuhermoni eivät ole alisteisia kansantaloudelle.

Suomalaisille on uskoteltu, että suomalainen ruoka on maailman puhtainta ja terveellisintä - mausta ei sentään häveliäästi ole kehdattu mainita mitään. Toinen kestosyyllistäminen on sitten tämä matkailu. Kovin paljon logiikkaa en näe siinä, että uustulijoiden siunauksellisuutta perustellaan mm. sillä, että heidän ansiostaan suomalaisilla on mahdollisuus tutustua uusiin kulttuureihin, mutta jos suomalainen haluaa tutustua mieluummin niihin ihan paikan päällä niin se onkin sitten huono juttu. Ei se uusien kulttuureiden tänne tuominenkaan ihan ilmaista ole.

Kuten useimmat ovat kommentoineet, Suomessa matkailu on kallista. Järkyttävän huono hinta/laatusuhde. Suomen ei koskaan ennustettavissa oleva kesäsää. En taida olla ainoa jolla on kokemusta neljän viikon mökkilomalta palanneesta työkaverista, jolta pirteästi tiedustellessa "mites loma meni" on vaarassa saada tirvaisun. Kuukauden istuminen kosteassa mökissä vaimon/miehen ja lasten kitistessä ympärillä ei todellakaan tuota rentoutunutta ja firmalle hyödyllistä työntekijää.

Ne jotka epäisänmaallisesti ulkomailla lomailevat, eivät yleensä sankoin joukoin lähde Islantiin tai Grönlantiin vaan etelään. Jonnekin, jossa on takuuvarmasti lämmintä, meressä voi uida ja aurinko paistaa. Tämä omapäinen D-vitskun tankkaus on luonnollisestikin pois Suomen apteekkien katteesta. Maisemat ovat kauniita, en sano että kauniimpia kuin Suomessa, mutta erilaisia. Mitenkään väheksymättä pieniä suomalaisia maaseutumuseoita, ihminen nyt vaan on utelias ja haluaa tutustua niihin toisenlaisiinkin. Ja ravintolaruokailu sitten tietenkin luku erikseen.

Tämän ministerin ulostulo oli kuin malliesimerkki kepulaisesta lobbaajasta. Seuraavaksi hän tuominnee kaupunkimatkailun Suomessa. Se ei nyt ihan ole poissa maan kansantaloudesta, mutta epäkepulaista ja maaseutuvastaisuutta kuitenkin. Onneksi ministerien ulkomaanmatkat eivät vie senttiäkään pois kansantaloudesta...

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu Vastaus kommenttiin #69

Olen kyllä eri mieltä. Minusta kotimainen liha on ihan vertailukelpoista mihin tahansa muuhun verrattuna.

Lomailun osalta olen pitkälti samaa mieltä. Jokainen etsii lomaltaan sitä, mitä haluaa. Mutta ei tuo Lintilän puhe mitään kepulaista lobbaamista ole. Tosiasia. Tosin kyllähän se tarkoittaa sitä, että kotimaan tarjonnan pitäisi pystyä tarjoamaan sitä, mitä ihmiset haluavat. Ei kenenkään pidä lomailla siksi, että työllistää ihmisiä. Työllistäjien pitää tarjota sellaista, mikä kelpaa.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Hyvä tavaton, ministeri päästelee suustaan kansallismielistä intoilua. Kauhistuttavaa on tuollainen puhe. Matkustellaan vaan reippaasti EU n yhteisellä talousalueella ja unohdetaan moiset nurkkakuntaiset ja ainoastaan Suomen elinkeinoharjoittajia suosivat jupinat.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Mielestäni nykyhallituksella ei ole mitään varaa alkaa esittämään kansallismielistä enää tässä vaiheessa, kun hallintarekisteriuudistukset on jo lyöty läpi ja soteakin pukkaa. Eikä ole muuten hidastanut Lintilan menoa nämä ajatukset lainkaan, kun hän on työryhminensä juossut pitkin Eurooppaa ajatuksia kalastelemassa.

Sen verran isänmaallinen pitää aina olla, että hyväksyy täysin mukisematta sen, kun hallitus leikkaa 30% tavallisten työssäkäyvien ihmisten lomarahoista ja kettuilee vielä päälle siitä, kuinka suomalaiset lomailevat holtittomasti ulkomailla, jossa heilläkin on varaa syödä ravintolassa. Eivät yhtään ajattele suomalaiset sitä, miten heidän edesvastuuton lomailemisensa vaikuttaa kotimaan työllisyyteen ja kansantalouteen. Koti, uskonto ja isänmaa ennen kaikkea.

Paitsi silloin, kun on kyse valtion omaisuuden myymisestä, julkisten palveluiden ulkoistamisesta, välttämättömän infrastruktuurin antamisesta puoli-ilmaiseksi tai aggressiivisen verosuunnittelun helpottamisesta.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Täysin samaa mieltä. Ministerin typerä irtopisteiden keruu kiristää vain kansalaisten V-käyrän kulmaa.

Julkisen sektorin kuormittavuuteen ei vaan jaksa ministereiltä kommentteja riittää. Siihen kuormitukseen kun puuttuisi vaikka kuntien möhömaha hallintoa keventämällä, niin vois olla sitten jengillä fyrkkaa reissaa vaikka Nattasia katsomaan. Ilman että menee matkan kuluihin siemenperunat ja perintörahat.

Vaikka no, ihan sama. Vaihtoehtoja hallitukselle kun miettii, niin eipä jaksa sekään naurattaa.

Erkki Kelloniemi

Lintilä näyttää kuuta taivaalla ja toivoo ettei kukaan katsoisi lompakkonsa kesälomarahoihin hallituksen kikyn tekemää kuoppaa. Meidän perheeltä kiky vei 600 euroa lomarahoista. Se on melkein se summa, jonka käytimme viime kesänä Lapin matkalla paikallisen hotellin palveluihin. Nyt ei käytetä, kun Lintilä kumppaneinen heittää rahamme Kreikkaan.

Käyttäjän eiltanen kuva
Eero Iltanen

Rahattomien(=kansan) rahankäyttöä arvostellessa voi ensin miettiä, mihin Koneisto® ne rahat käyttää.

Käyttäjän Haikki kuva
Heikki Turunen

Mitä tulee siihen, että Suomi olisi liian kallis maa matkailua ajatellen.

EU-tasolla Espanjan jälkeen suosituimmat matkailumaat ovat Italia, Ranska ja Iso-Britannia. Niitä maita tuskin kukaan pitää varteenotettavina matkakohteina yksin hintatason takia.
http://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/...

Towerin, Eiffelin ja Colosseumin lisäksi maista on löydyttävä jotain muutakin mielenkiinnon kohdetta, kun vetävät turisteja vuodesta toiseen.

Se mitä meinasin tällä, että mitä matkailtavaa Suomesta löytyy? Ne on hyvin nopeasti suomalaiset Saana-tunturit, Olavinlinnat ja Korkeasaaret. Kyllä minua ulkomaissa kiehtoo halpaa kaljakeissiä enemmän maitten erilaisuus ja sieltä löytyy moninverroin korkeampia mäennyppylöitä ja linnoja katseltavaksi, jos haluan ottaa todistusaineistoksi kuvia matkoilta.

Kukapa nyt ei haluaisi esimerkiksi lähteä jonnekin Tuusniemelle viikoksi katselemaan kaksikerroksisia kerrostaloja ja kirkkoa, jollaisia löytyy jokaisesta kylästä Suomessa, JOS vaihtoehdoksi annetaan saman hintatason matka jonnekin samankokoiseen pitäjään Alppien viereen. Siis jo yksin maisemanvaihdos saisi minut kallistumaan jälkimmäiseen, vaikka siellä ei olisikaan suurta nähtävää tai koettavaa. Suomeen jäädessä istuisin ABC:n kulmapöydässä ja siellä Alppien nurkilla katuterassilta vuoria tai vähän suomalaisesta poikkeavaa pukeutumista.

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman

Hapansilakka on ruotsalainen tuote, taitavina kauppiaina he myyvät tuota mädättämällä kypsytettyä silakkaa Suomeenkin.

Käyttäjän PekkaMansala kuva
Pekka Mansala

Lintilän mittakaava on poliittinen eli pahasti pielessä.
Isot firmat saavat laillisesti kiertää yhteensä miljardien verot, mutta suomalaiset eivät saisi edes lomailla ulkomailla.

Lintilän pitäisi katsoa peiliin ja Sipiläänkin. Olikohan se moite myös Sipilälle kaikista Kiinan-matkoistaan... Ne Suomelle vasta kalliiksi tulivat. Isonkin perheen lomakustannus poliitikkojen reissaamiseen verrattuna on hyttysen pissiä.

Käyttäjän pasianttila71 kuva
Pasi Anttila

No kiva että saadaan olla Herra Lintilälle mieliksi. Torstaina suunnataan kotimaan matkalle 10-hengen voimin ja hintaakin 4vrk "unelmalomalle" kotimaassa tulee vain 3200€ vain kahden kuukauden nettopalkkani.

Mutta mitäpä sitä ei tekisi lastensa puolesta...ja miksei Herra Lintilänkin.

Käyttäjän MikaSaarela kuva
Mika Saarela

Suomi on pikkaisen hankala matkailumaa monesta syystä. Ensinnäkin meitä suomalaisia on eurooppalaisen suurkaupungin asukkaiden verran yhteensä. Toisaalta maa on iso ja mielenkiintoiset kohteet sijaitsevat etäällä toisistaan. Kotimainen kävijäkunta ei riitä kattamaan matkailuyrittäjän kuluja kuin hyvin lyhyenä sesonkina. Ja silloinkin periaatteella rahat pois. Ulkomaalaisille Suomen monipuolinen tarjonta ei tahdo avautua, kun erilaiset kohteet ovat hyvinkin pitkän matkan päässä toisistaan. Silloin yleensä tyydytään ns. perussettiin Helsingissä tai Lapissa. Äskettäin tv:ssä olleessa matkailuohjelmassa pari brittiä kiersi hiukan eteläistä Suomea. Saunottiin järvi-Suomessa, käytiin helsinkiläisravintolassa ja lopulta päädyttiin Turun saaristoon, minne ohjelman mukaan britit harvoin löytävät. Toisaalta ohjelmiakin vahvisti lähinnä perinteisiä suomalaisia matkailukohteita perinteisin klishein. Mistä löytäisimme jotain uutta, joka toisi matkailijoita ulkomailta, mikä todennäköisesti tekisi matkailusta edullisempaa myös meille?

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

Kotimaassa voi lomailla huokeasti esim kansallispuistoissa vaeltamalla.
Pienituloisimpien kannattaa hankkia teltta ja kuivatut retkimuonat ulkomailta, unionin ansiosta se on nykyisin helppoa. Yhteisen valuutan takia hintavertailu on helppoa.

Kansantalouteen siitä ei jää rahaa mutta lomailun kannalta kansantalous on evvk. Siis nyt kun kansalaiset saavat itse päättää asioistaan.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Kaikkein köyhimmät voivat aivan ilmaiseksi seurata television runsasta matkailuohjelmistoa ja sen myötä käväistä maapallon eri paikoissa nauttimalla samalla leipäjonosta ilmaiseksi saamiaan elintarvikkeita.

Kaikki on suhteellista.

Käyttäjän heke kuva
Heikki Paananen

Google maps:n streetview toiminnolla voi tehdä ilmaisia omatoimivirtuaalimatkoja lähes kaikkialla maailmassa (paitsi Euroopan maista Itävallassa, Saksassa ja Bosnia-Herzegovinassa).

Martti Santala

Jos Kepu saa vielä häärätä rauhassa, niin kohta olemme tilanteessa jossa passit kerätään pois. Sen jälkeen kaikki lomailu ohjataan Suomessa Kepun tai sen lähipiirin omistamiin lomakeskuksiin kuten Siilinjärvi, Peurunka, Runni ym.vanhat kylpyläkeskukset.Sitten meno onkin kuin entisessä DDR:ssä.

Käyttäjän teuvomast kuva
Teuvo Mast

Läksyttää vaan eipä tuon lajin puheet uutta ole mutta kun toisia ei kiinnosta karhut eikä muutkaan mitä suomi muka tarjoo .
Herra limmppilälle ehdotan katsomaan asiaa mitä ihmiset haluaa eikä mainostaa jotain karhuja metsissä terv tepivaari

Satu Heinonen

Suomessa monet mökkikylät ja leirintäalueet yms. suljetaan jo elokuun puolivälissä, kun kesätyöntekijöinä olevat koululaiset ja opiskelijat lähtevät koulunpenkille. Jos tarkoitus on houkutella ulkomaalaisia turisteja tänne, niin paikkojen pitäisi olla auki koko elokuun, mikä on etelä- ja keski-eurooppalaisten tärkein lomakuukausi. Sama koskee myös niitä suomalaisia, jotka pitävät lomansa pääosin elokuussa. Lahdessakin maauimala sulkeutuu jo 13.8. vaikka loppukesästä on usein hyviä uimasäitä. Suomessa koulut voisi lopettaa lukukautensa viikkoa ennen juhannusta ja koulut voisivat alkaa syyskuun alussa.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Suosittelen kielten opiskelua ja ulkomaanmatkoja kaikille suomalaisille - se avartaa muutakin kuin lompakkoa.
Matkailuyrittäjien kannattaisi myös matkustella jo arvioida kokemuksiaan.

Kaikille: Välttäkää turistipaikkoja => Kallista, eikä juuri mikään aitoa.

Henry

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Ähtärin eläintarhaan saapuvat pandat tulevat lopettamaan suomalaisten matkat Kiinaan.

Ilmeisesti tätä rataa kulkevat ministeri Lintilän (kesk.) toiveajattelut suomalaisten eristämisestä ulkomaailmasta.

Tomi Tonnikala

Hyvä kirjoitus. Olen huomannut, että viikonloppureissussa Suomessa, kuluttaa saman määrän rahaa kuin minulla menee keskimäärin viikossa ulkomailla. Tosin ulkomailla saan sillä rahalla paljon enemmän, ja saa nauttia siitä pienestä vapauden tunteesta, jonka lestadiolaiset, kristityt ja muut keskikaljan laimentajat täällä Suomessa ovat sääntöviidakkohelvetillä kansalta riistäneet.

Martti Santala

Mistä löytyy rohkea toimittaja joka selvittää Kepulaisten ministerien ja kansanedustajien lomakäytäntöjä? Suomessa vai ulkomailla?

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Tuskinpa Lintiläkään lähtee lomilla Pohjanmaalle karhuja bongaileen. Tai talven auringottomina päivinä jääigluun nukkumaan. Turhaan huutelee ja syyllistää.

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

Kansan syyllistäminen on tietenkin ja totta kai, oikeutettua, kun on ministerin pestin saanut.

Eikös viime viikolla Porin Kirjurinluodolla lomaillut suviseurojen lähes satatuhantinen joukko. Eivät vieneet eurojaan ulkomaille.

Nyt, Pori Areenalla pamlaa yli 900 puhujaa ja kuulijoita kalastellaan kautta maan. Ainakin MTV puffaa porukkaa paikalle.

Kotimainen matkailu on voimissaan.

Käyttäjän xphs kuva
Olli Rantanen

Kustannukset kotimaanmatkailussa ovat aivan liian korkeat.
Meidän oli naisystävän kanssa alunperin tarkoitus lähteä elokuussa 5vrk "roadtripille" kotimaassa. Autossa emme ajatelleet nukkua, joten majoituksiin olisi mennyt n.480€, syödäkin pitäisi ja mieluiten muutakin, kuin rasvaista kebabia tai pikaruokalan hampurilaisia. Lounasravintolat ovat auki arkisin ja niistä saa huokeaan hintaan arkiruokaa, n. 10€/henk. Mutta ála cartesta saa käytännössä aina maksaa vähintään 30€/henkilö (edullinen pääruoka ja lasi viiniä/olutta) ,realistisesti söisimme tuossa ajassa 5 kertaa ravintolassa, minimikustannus siis ravintoloihin 400€. Ajomatkaksi olisi tullut n. 1500km, joten dieseliä olisi tarvittu n. 120€:lla.
Tässä rautalankamalli ensisijaisista ja välttämättömistä menoista kahdelle hengelle, kotimaassa.
Lähdemme sittenkin Prahaan, lennot 500€, hotelli 4yötä 200€, ruoka "hieman" edukkaampaa kuin suomessa, ála carte 2x päivässä 5pvänä, n 250€
Suomi 1000€
Praha 950€

Tähän lisäksi muut irtokustannukset, joihin joutuu suomessa budjetoimaan enemmän johtuen korkeammasta yleisestä hintatasosta, seurauksena kotimaan matkailussa rahaa palaa huomattavasti enemmän ja vastinetta saa vähemmän. Toki suomessa matkailusta tulisi halpaa, jos nukkuu autossa ja valmistaa itse ruokansa tien päällä, mutta me emme sellaista kokemusta lomaltamme hae, emme siis matkusta kotimaassa.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Lintilä näyttäisi vastanneen minun valituksiini Iltalehdessä. Noita hintoja katsellessa tosin tulee väkisinkin mieleen, että ministeri varmaan pitää itseäänkin keskituloisena suomalaisena.

"Lintilä kertoo Iltalehdelle olevansa harmissaan palautteesta, jota on tullut runsaasti myös hänelle itselleen. Lintilän mukaan keskituloisilla suomalaisilla on kyllä varaa matkustaa Suomessa.

Miten vastaatte kritiikkiin?

- Voi se olla kallista, mutta meillä on kotimaassa hyvin erihintaisia mahdollisuuksia matkailuun. Eli se, että kun sanoin esimerkinomaisesti sen (lasi-iglut), puhutaan aika kategorian yläpäästä.

Lintilä ei ole itse majoittunut lasi-iglussa, mutta hänestä idea kuulostaa mielenkiintoiselta, ja hän aikoo laittaa sen matkasuunnitelmaan. Yöpyminen esimerkiksi Rovaniemen Artic Snowhotel & Glass Igloosin lasi-iglussa maksaa 1-2 henkilölle 399-499 euroa. Perheiglu kahdelle aikuiselle ja kahdelle lapselle maksaa parhaana sesonkiaikana 809 euroa yöltä."

http://www.iltalehti.fi/politiikka/201707132200263...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset